Dragi vecini, mulțumim că nu chemați poliția în fiecare zi!

dragi vecini, chemați poliția miruna ioani

Dacă vreți vreodată să vă mutați și aveți vecini cu copii mici, mai căutați. Tot ce înseamnă vârsta până la 6-7 ani (zic asta, doar fiindcă sper la un strop de liniște pe atunci) e de evitat.

Zilele și nopțile acestea, Victorul meu trece printr-un puseu, așteptăm un dințișor sau doar mă iubește nespus. Dar ceva se întâmplă și se întâmplă într-o efervescență sau un entuziasm care trântește chestii pe jos, trage de mine de zici că sunt gumă de mestecat, plânge în creierii nopții fără un motiv identificat.

Nu mi-am făcut grave probleme până acum, pentru că vecinul de alături a zis să stau liniștită că e surd, cel de deasupra a zis că se bucură când ne aude că îi dă senzația că nu e singur-cuc, iar dedesubt nu locuiește nimeni.

Sau așa credeam, conform sursei vecinului de mai sus.

Doar că, surpriză! Când să ies la plimbare, cum o iau de acum pe scări, văd că iese o față nouă de la etajul de sub noi. Opaaa, am zis. Putea fi un vizitator, desigur, deși vizitatorii nu poartă șlapi cu șosete și tricou cu mânecă scurtă. Sunt totuși câteva grade peste zero acum.

Și, cum omul a ieșit și imediat s-a și întors cu un alt om, l-am oprit:
-Nu vă supărați, mi s-a părut că tocmai ați ieșit de la acest etaj. Locuiți cumva sub apartamentul x?
-Da, zice omul ușor nedumerit.
-Vai, cred că locuim fix deasupra voastră! N-am știut că avem vecini!
-Ohooo, ba da, zice el ușor zâmbind.

-Știți, avem doi copii mici. Îmi cer mii de scuze. Știu că facem gălăgie de multe ori. Chiar acum avem o perioadă mai..
-Stați liniștită, vine în întâmpinare el și, când să răsuflu ușurată, continuă, mai greu era acum doi ani, când lucram în ture și nu prea mă puteam odihni.

Faceți o groapă, să mă ascund undeva!

-Vai, îmi cer iertare! Chiar îmi zisese cineva că apartamentul e gol. Deși, și să fi știut, mare diferență nu ar fi făcut. Să știți că iubesc liniștea. Și eu îmi doresc să mă pot odihni…

-Stați fără griji, doamnă.

Și gata, a intrat în casă, adică pe ușa fix de sub apartamentul nostru în care locuim cu doi copii.

M-am simțit foarte recunoscătoare pentru înțelegerea lui. Nici nu vreau să știu de câte ori m-o fi înjurat. Dacă aș fi știut că apartamentul e locuit, i-aș fi dus măcar o felie de tort la aniversări.

Dragi vecini ai familiilor cu copii mici,

Dacă vi se pare că ne afundăm în pufoaicele de iarnă când ne întâlnim pe scări și punem ochii în pământ, nu vi se pare, să știți. Chiar ne e rușine, după câte auziți, să ne mai și vedeți.

Ne imaginăm că aveți o viață cel puțin tumultoasă cu noi pe cap. Știm că aveți dreptul la liniște și că nu meritați să vă treziți în creierii nopții, în plânsete de bebeluș pe care nici măcar nu voi l-ați făcut. Știm și cum se aude într-un bloc, unde toți dorm, orice pietricică pe parchet.

Tare.

Și noi iubim liniștea, părinții acestor copii neobosiți. Și nouă ne e mult mai grea această perioadă, în care nu prea avem unde ieși și avem de lucrat claie peste grămadă. Mulți locuim în apartamente mici, printre jucării, cărți și haine tichsite în dulap.

Vă asigurăm că nu-i închidem într-o cameră și ne cărăm la Netflix. Vă promitem că nu-s copii răi și că nici pe noi nu ne doare undeva. Pe cuvânt că nu o facem intenționat. Că ne ocupăm de ei cât putem. Citim cărți, jucăm jocuri cu zaruri și pioni, colorăm. Uneori ne-am săturat și noi să repetăm ”nu mai sări, te rog”” sau ”nu mai împinge mașinuța aia pe jos!”.

Ne dorim să respecte ora de liniște aproape mai mult decât voi. Însă nu mereu se întâmplă așa. Iar când gălăgia scapă de sub control, e de obicei fix momentul ăla în care voi tocmai adormeați.

Bebelușii plâng de la colici, de la dinți, că îi doare burta, le e foame sau frig. Iar alteori plâng doar ca să se descarce un pic.

Copiii mai mari aleargă, tropăie, freacă jucării pe parchet și țipă când vorbesc. Se entuziasmează ușor, își exprimă emoțiile în decibeli și furiile cu foc.

Suntem dotați CU și le folosim DEODATĂ sau PE RÂND: sisteme de purtare, white noise, cântece de leagăn, youtube, cărți de parenting, extraverale și vin.

Ăștia-s ei și ăștia suntem noi.

Ne cerem scuze mii și suntem recunoscători că nu chemați poliția în fiecare zi,

vecinii voștri cu copii mici

foto Unsplash

Articolul anterior

Cum am reușit să nu mai țip la copil: devenind mama care nu mai zice de două ori

Articolul următor

Dacă cineva ți-ar întinde platoul lui cu mâncare stricată, ai lua? Ăsta e bullying-ul. Refuză. Apără-te. Rămâi în echipa ta (p)

38 Comentarii

  1. Turcanu Alina

    Dar ce ne facem cand copii sunt aproape de scoala primara, alearga, trantesc constant usile de cand se trezesc si pana la culcare, iar parintii pare ca au uitat ca au vecini?! Mie, mama, cand am mai crescut( ca la 5 ani nu parea sa ma” intereseze”) imi repeta ” nu mai tranti usa”, ” mergi mai usor” …Am un respect fantastic pentru odihna celor din jur.Cand ai copilasi mai mici e greu sa poti controla situatii de gen, dar ma astept ca atunci cand copii sunt la scoala sau parintii chiar sa si aduca aminte ca peretii blocurilor sunt foarte subtiri si vreau sa ma trezesc la ora cand vreau eu , nu cand mai bubuie o usa la vecini.

    • Absolut, am acelasi respect pt odihna, e una dintre nevoile mele cele mai mari. Doar ca am si un pusti de aproape 5 ani si seara ma joc boardgames cu el. Pur si simplu nu are stare. Face roaba si sare cu picioarele. Ii spun, gata. Dupa care se joaca cu o masinuta in maini si o scapa pe parchet. Imi pare rau, mami. E accidental, nu o face intentionat, dar e destul cat sa te trezeasca etc

      • Turcanu Alina

        Imi dau seama, ca e greu cu baieteii tai, eu am pretentii de la cei de 10, 12 ani si cel mai mult de la parinti.De multe ori acesti parinti nici nu se gandesc.Am fost presedinte de asociatie, am vazut si auzit multe.🙂

  2. Anya

    Și când stai la casă cu 2 copii de școală, care nu iți sunt rude directe, și trântesc absolut toate ușile care există și țipă… Adăugăm și un câine de vreo 70kg care vânează orice mâță sau zburătoare și avem combinația perfectă. Din păcate nu am găsit o variantă să înceteze. După tura a 3 a e placerea supremă. 😣

  3. Anca

    Ca o mama de doi pui de 2, respectiv 3 ani si cu vecinii de sub apartamentul nostru pensionari, mai pot sa zic doar atat: schimba cuvintele sa pot da print direct si sa pun textul lângă felia aia de tort 🙂

  4. Mihaela

    Ce bine e când vecinii de sub au copiii și mai mici! Știi clar ca te inteleg perfect! Și ce boargames jucați?

  5. Nu mi-am cerut scuze ca avem copil mic. Cand am renovat, insa, da, am pus anunt in lift si pus nr de tel. Vecina de deasupra ne-a sunat si spus ca e cadru medical la spitalul de langa si lucreaza turele de noapte, si intrebat cand va fi momentul de spart gresie si perete sa doarma cu dopuri.
    Am culcat copil la ore respectabile (7 30 -8 cand era mica) , am tinut disciplina fireasca oricarui om din bloc. Cine nu suporta niste copii e momentul sa se mute la casa la tara.

    • Alu

      Gresit. @ofemeie ! Cine nu poate locui civilizat la bloc, e momentul sa se mute la casa sau oriunde altundeva. Doamne, ce sila mi-e de enunturi din astea, similare cu ce auzim in autobuz “Daca nu-ti convine, ia-ti masina sau mergi cu taxi !”, cand problema se pune exact invers : daca nu stii tu sa circuli civilizat cu mijloacele de transport in comun, ia-ti tu masina, taxi … fiindca eu stiu sa circul fara sa deranjez pe nimeni. Tu nu stii, deci tu ar trebui sa fii persoana exclusa.
      Evident ca la bloc NU se poate locui ca la casa, Nu poti avea libertatile aferente unui spatiu personal mai larg si mult mai izolat. La bloc sunt reguli speciale de locuit care au la baza un singur si f simplu deziderat : sa nu-ti deranjezi vecinii, mai ales daca nici ei nu te deranjeaza cu nimic.
      Copiii se educa de mici, exista metode prin care galagia facuta de ei se poate reduce semnificativ si v-o spun din proprie experinta, insa cel mai adesea parintii sunt cei care nu se pricep indeajuns (sau mai rau, nici nu-si doresc) sa-si tina copiii in frau. Fara suparare ! Ca parinte, cu siguranta te poti intelege si cu un copil de 3-5 ani daca stii pe ce “butoane” sa apesi, cum sa-i pui problema. Doar sa vrei cu adevarat ! Exista literatura si persoane calificate care pot ajuta/educa in acest sens.
      Personal, nu vad de ce ar trebui sa suport harmalaia zilnica, este o forma de agresiune continua. Am aceleasi drepturi ca orice alt proprietar/locatar si nu este deloc normal ca ele sa-mi fie incalcate repetat, mai cu seama cand calvarul se intinde pe ani de zile. Repet : ani de zile !! Nimeni nu are dreptul sa abuzeze atat de mult, mai oameni buni, sa “fure” ani de liniste casnica din viata altcuiva.
      Scuzele merg o data – de 2 ori, apoi nu mai au nicio valoare, raman vorbe goale care doar mimeaza bunul simt si nimic mai mult. Asta nu pacaleste pe nimeni … si nici nu suplineste abuzul …

      Sanatate multa tuturor !

      • Eu

        Cata prostie ! Iti spun asta cu simt de raspundere, pentru ca generalizezi! Sunt copii si copii, ca si oameni si oameni : unii intelegatori, altii nu! Tu faci parte din categoria a doua. Disturbarea ordinii publice nu se sanctioneaza in cazul in care copii plang, se joaca sau alearga, pentru ca nu constituie actiuni intemeiate si indeptate direct pentru disturbarea linistii. Acelasi lucru ar trebui sa-l ganditi si voi, astia cu mai multa minte. Dar nu este cazul … Voi sunteti aia care arunca primii piatra, dar nu va ganditi la greselile voastre! Lipsa de compasiune nu este o virtute in nicio societate, crede-ma! Iti pot transmite un singur lucru : sa-ti fie rusine pentru sufletul pe care il ai!

  6. Teodora

    Eu am o familie care este de-a dreptul nesimțită ,am tăcut din gură cat am tăcut dar efectiv copilul lor parca este posedat ,până la 2 nopatea incontinuu zbiară ,izbește ,numai spun de părinți că se cearta ,nebunie ! Eu cred când sunt copii e diferit ,dar trebuie sa ne respectam totuși. Până în ora 8 se accepta anumite zgomote ,dar până la 2-3 nopate este groaznic .

    • îmi pare rău și îmi dau seama din comentariul tău că ești la limita puterilor cu această problemă, că ai mare nevoie de liniște. Sper să se rezolve cumva.

  7. Georgeta

    Bună, am 2 fetite ( 1 an si 3 ani), ne-am mutat din februarie într-un bloc la etajul 1. Azi a venit vecinul de la parter sa ne spuna ca fiul lui isi face temele si ca nu poate din cauza fetitei de 1 an ca se plimba de-a buselea cu o jucarie in mâna (am scos fetele afara la 8 noaptea ca sa isi poata face temele fiul vecinului)… si ca mai are o problema tot din cauza fetitei de 1 an ca mai mereu noaptea pe la 1-2 incepe sa plângă… Ce ii pot face daca se trezește plângând? Ne-a amenințat ca va chema politia daca vom continua asa. Sunt destul de cuminti fetele, nu înțeleg de ce este atat de revoltat si deranjat pentru niste chestii normale pe care le fac la varsta lor, nu se joaca cu mingea, nu alearga non-stop (se mai întâmplă, ca de… asa sunt copii) dar exagerează rau vecinul (probabil a uitat cum era si baiatul lui la varsta asta, desi au avut avantajul ca stateau la parter). Nu le pot tine non-stop linistite, au multă energie pe care trebuie sa o consume, cert este ce nu fac nimic iesit in comun, pentru un copil de vârsta lor. Cum pot rezolva problema si ce consecințe vom avea in cazul in care vor depune plângere la politie? Deja ma depășește situația, sunt nedormita din 2019 si asta era singurul lucru care imi mai lipsea… Reclamație din partea vecinilor. Mulțumesc!

    • Nu au cum sa faca plangere impotriva copilului. Doamne fereste

    • Iulia

      Să facă reclamație, o sa râdă poliția de el. E nebun.

      • Manole S.

        Vai de mine, rade politia de el… ce rusine! Bine ca nu rade de el Nietzsche, ca de tine sigur ar rade Darwin!

        Alo, politia, nu mai radeti domne acolo, faceti-va treaba pt care sunteti platiti

    • So M

      Un frustrat .. atât îți spun. Sunt oameni care se iau de orice și nimic nu ii poate mulțumii. Din păcate, Vecinul Dvs este unul din acei oameni. Nu va mai stresați ca va amenință cu poliția. Nu se va întâmpla mare lucru.

    • IRINA

      Eu l-as invita politicos sa cheme politia oricand crede de cuviinta si mi-as vedea de viata mea.
      Orele de liniste in bloc , presupun sa nu dai muzica la maxim , sa nu faci reparatii zgomotoase , sa nu faci adunari mari de oameni zgomotosi dupa anumite ore etc . Imi e greu sa cred ca politia ar lua in considerare o astfel de reclamatie si daca ar face-o , cu siguranta ca dupa ce ar vedea ca totul e in regula la voi acasa, a doua oara nu ar mai veni. Deci sa cheme politia , sa se faca de cacao 🤣

    • Anca

      Vecina de la partner a zis: “Sunt nevoită să merg mai departe…”
      Soțul i-a raspuns: “Mergeți”, si i-a arătat scările spre etajele superioare…

    • Ana

      Eu nu ii înțeleg pe acești oameni. Are și el copil, cum sa spună ca îl deranjează un bebeluș?

    • Adelina

      Buna, poate face reclamație,dar aceasta nu este intemeiata,daca zgomotul produs,nu depaseste o limita legala de decibeli (nu cred ca o jucarie trosnita pe jos…un tipat..etc depaseste aceea limita).

    • Adriana

      Eu i-as spune sa cheme politia. Sunt si eu curioasa ce se intampla. Fix asa i-as spune.

      Poate copilul sa a fost crescut de bunici

      Doamne cat de recunoscatoare sunt pentru vecini pe care i-am avut si pentru cei pe care ii am.

      Ce ar zice El daca o doamna ar face Walk-at-Home with Leslie? Cred ca si-ar dori zgomotul fetitei tale.

    • Simona

      O doamne, nu iti fa griji, sa cheme politia, daca atat il duce capul. Eu aveam la un moment dat, tot asa un vecin pe care il deranja cand trageam apa la wc. Gandeste-te cat de absurd suna asta, apa la WC🤣🤣🤣🤣 si ca se auzea frigiderul noaptea. I-am dat cu ignor. Si acum cu un copil super activ, as face la fel.

    • Loredana

      Haha, se linisteste vecinul cu timpul. Fi-su sa faca temele cand e liniste daca il deranjeaza orice zgomot poti sa ii zici ca e doar un pretext ca ii e lene sa faca temele sau sa se mute in padure. Fix reclamatie ca plange copilul de 1 an noaptea am.primit si eu cand m-am mutat de la doamna de sus… a batut o data in podea cand plangea asta mic si s-a dus sotul sus la usa sa o intrebe de ce a batut si a zis ca nu ea iar de atunci s-a calmat.

    • Andreea

      Neapărat faceți dvs plângere pt hartuire.Politia va merge la el di ii va explica ca nu are dreptul sa vina la ușa dvs sa va ceara lucruri nefirești,doar n-o sa legați copiii de pat.Faceti o plângere cât mai detaliata în câte explicați tot.

    • Ana Maria

      Am și eu doi vecini asa tâmpiți ca altfel nu pot sa le spun, băiețelul de 11 luni merge de a busilea și când îl ridic tropăie, a zis ca zici ca e crescătorie de capre,. Cu tot respectul le am zis sa meargă în pădure dacă sunt asa sensibili și sa meargă la politie dacă nu le convine, ma gândesc ca și polița va rade și cu fundul de ei pt asa ceva… Asa ca mămică sa te doară în fund de părerea vecinilor dacă sunt dobitoci

    • renatapatry

      Nu va faceti griji! Politia nu are ce sa va faca. Stiu un caz cu alta mamica “reclamata” – a venit Politia la ea, dar n-a avut ce să-i faca, asta i-au zis si ei: “Doamna, noi am venit la insistentele vecinului, dar va intelegem. Am venit să-i explicam si lui.”
      Am avut si noi probleme cu un vecin de sub noi. Avantajul era ca statea in chirie si s-a mutat cand a vazut ca nu avem ce-i face (vecinul respectiv imi compara copilul cu cainele lui, imi zicea: “eu cand ii spun cainelui meu sa stea liniștit într-un colt, sta”.
      Nu va stresati si pt el! Nu are rost!

    • Anca

      Problema aceasta am avut-o si eu cu vecinul de sub noi. Cand avea cea mica 1 an a inceput sa vina si sa bubuie in usa noastra si sa urle pe scara ca il deranjam si ca nu poate sa doarma.
      Am chemat eu politia pentru ca el ma deranja mai mult decat il deranjam eu si nu le-a deschis politistilor la usa. De asemenea am fost la politie si am facut o reclamatie impotriva vecinului pentru bubuituri in usa si pentru ca prima oara am sunat la 112 au considerat din oficiu ca e mai bine sa ii faca dosar penal si uite asa s-a linistit vecinul, nu il mai deranja copilul cand mergea.

  8. Diana Maria

    Ignora vecinul si lasa fetitele sa se desfasoare in voie. Probabil vei avea tendinta sa le limitezi activitatile din dorinta de a nu-l supara pe vecin. Nici sa nu te gandesti! Mai bine un vecin frustrat decat copii stresati. 🤗

  9. Adelina

    Va veni politia sa verifice dar nu au ce sa va facă.

  10. Alina

    Eu i-as spune vecinului sa isi faca fiuso temele cand vine de la scoala, nu la 8 seara, ca aia e ora de jucat.
    Nu va mai lasati doamna intimidata de toti frustatii astia, si lasati copii sa se bucure de copilaria lor.
    Sanatosi sa fim!

  11. Bica

    😬😬sa faca. Eu as spune ca atitudinea lui imi da anxietate. Facet-i cadou niste dopuri de ceara pentru urechi. 😂😂😂ai mei sareau de pe canaoea oe mocheta care avea desenate niste linii , facand concurs. Stiti cum se auzeau doua perechi de calcaie sarind pe podea??? Si nu oboseau repede, mai ales ca oetreceau ceva timp singurei…,plus inundatiile , ca se lua apa si daca tot nu curgea robinetul o lasau deschisaa😭😭😭 s-au mutat la un moment dat in Bucuresti.😂😂nu din cauza noastra, sper🤪. Nu stiu cum ii cheama, dar ii imbratisez cu multa dragoste si respect☺️😍😍

  12. John

    As dori sa cer parerea atat celor care au copii cat si celor care nu au. Vecinii de sus s-au mutat de un an jumatate si din acel moment eu si sotia mea nu am mai avut liniste aproape de loc. Au 2 copii (baieti), unul de 2 ani si unul de 4 ani.
    De la 7-8 dimineata pana seara dupa 12 alearga aproape incontinuu, bat mingea, trantesc prin casa, si tipa, fara a fi atentionati de parinti. Mereu ii aud pe copii, dar niciodata pe parinti, atentionandui. Sunt constient de cata energie are un copil si de nevoia sa de a se juca. Nu m-am plans niciodata de ceea ce se intampla in timpul zilei, desi este foarte deranjant, dar vi se pare ok ca seara dupa seara pana dupa 12 noaptea sa fie lasati sa tipe, tranteasca si alerge prin casa? Am incercat sa discut cu vecinii intr-un mod politicos, in repetate randuri, de fiecare data fiind nevoit sa merg aproape de miezul nopii la ei, pentru a-i ruga sa faca liniste, dar mi-au sugerat sa ma mut ca ei nu au ce face (“ca doar sunt copii”). Am ajuns in situatia in care nu ma mai pot odihni la mine in casa si caut motive sa ies numai sa am liniste. De asemenea, si vecina de sub mine a venit sa ma intrebe de aceste zgomote, crezand ca provin de la noi. Cer un sfat atat celor care au copii cat si celor care nu au, cum ati aborda aceasta situatie? Va multumesc!

  13. Jan-Marian

    ”Moșii” dmai mari de 35 de ani trebuie să ințeleagă că, au fost si ei copii iar ”gălăgia” făcută de acestia este muzica vieții, cui nu-i convine să facă o sezizare la Dumnezeu să-l roage săi ”curețe” mai repede de pe pământ dacă nu mai suportă copii, fără gălăgia, năzbâtiile și zâmbetul copiilor viața nu-și mai are rostul… restul sunt lucruri neesentiale

  14. Z

    Eu nu suport ipocrizia. Am un baiat de 2 ani hiperactiv si poznas, pe care il cert des sa nu arunce obiecte de exemplu, incerc sa ii limitez zgomotul cat pot, nici mie nu imi place galagia, dar fara sa ii afectez dezvoltarea. Ma gandesc la cei din jur sa le fie bine si lor, dar nu pot si nu mi se pare ok sa ii interzic totul copilului, e normal sa vorbeasca (imi faceam griji ca nu vorbea si acum ce, sa-i zic sa taca?), sa cante, sa alerge. Nu mi se pare ca face galagie exagerata, ci galagie tipica de toddler (repet, si pe mine ma enerveaza uneori, dar ce sa fac?) Ma chinui sa il adorm la ore normale, adormirea ia aprox. 2 ore cel mai des (am incercat totul, si consultant in somn, degeaba), seara adoarme pe la 23, deci s-a intamplat pe la 22 sa alerge si sa vorbeasca mai tare, iar vecinii de jos bat in teava, ba dau mesaje sau ne zic afara ca sunt deranjati. Problema mea e ca acesti vecini pensionari au avut 2 copii si acum 2 nepoti lasati periodic la ei, nepoti carora le-am suportat tipetele si alergaturile fara sa comentam vreodata sau sa facem ceva, pur si simplu am acceptat. Acesti vecini vorbesc continuu tare, mai tipa, si ei insisi ziceau candva ca “nu exista copii cuminti”. Si atunci cat de ipocrit sa fii sa te plangi de copilul meu, cand si tu ai trecut prin situatii similare si sigur ai deranjat? Dublul standard ma scoate din minti. Cand bat in teava, le bat si eu, nu ma pot abtine, ca de explicat tot le-am explicat. Doar ca pe langa multe probleme pe care le am pe cap, acum stau cumva stresata si anxioasa de eventuale conflicte pe tema asta, parca nu imi tihneste total sa stau in casa mea.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 209 queries in 0.490 s