Primul ajutor în arsuri la copii. Postarea unei mame pățite s-a viralizat

arusuri copii prim ajutor miruna ioani

Primul ajutor în arsuri, la copii. Dacă, Doamne ferește, mâine ar avea loc un accident, ai ști ce să faci? Apă rece sau gheață? Dezbraci sau nu dezbraci? Iaurt, ulei, telefon la ambulanță? Peste 70 de mii de distribuiri are postarea unei mame care povestește cum băiețelul ei și-a tras cana cu ceai proaspăt făcut pe el și s-a ars pe mare parte din piept și mână.

N-am găsit statistici românești, dar Marea Britanie a publicat aceste date anul trecut, care spun că 30 de bebeluși sau copii ajung la spital cu arsuri în fiecare zi. Asta înseamnă -anual- 10000 de copii.

Se pare că 95% dintre arsuri la copii se întâmplă în gospodărie, așa că ar fi bine să știm ce să facem, ce să nu facem și ce înseamnă acest prim ajutor:

Nici măcar nu pot începe să descriu vinovăția pe care o simt în acest moment. De fapt, nu sunt convinsă că voi înceta vreodată să plâng.. Dar ceea ce am simțit într-adevăr că trebuie să fac după această întâmplare a fost să împărtășesc ceea ce trebuie să știți exact dacă copilul dvs. vărsă apă sau ceva fierbinte pe el – întrucât medicii spun că aceste accidente sunt frecvente la copii și sunt absolut DISPERAȚI legat de cât de puțini părinți știu cum să ofere un prim ajutor pentru copii, în caz de arsuri.

Iată deci:

1. Puneți-i sub apă curgătoare rece timp de 20-30 de minute, cât mai rapid. Nu folosiți apă rece ca gheața sau gheață, asta poate cauza arderi mai mari și copilul poate intra în șoc.

2. După ce a fost clătit și răcit, puteți îndepărta articolele de îmbrăcăminte, odată ce au fost îmbibate cu apă rece. (Dacă copilul poartă scutec, nu înțeleg ce spune dacă s-a absorbit și nu vreau să traduc greșit.) Vedeți însă dacă scutecul e topit și lipit de pielea copilului, nu trageți de el, că îl scoateți cu piele cu tot. Dați jos scutecul, dacă puteți face asta cât mai ușor.

3. După 20-30 de minute, așezați o folie de plastic peste arsuri (nu o înfășurați bine, pur și simplu așezați-o) pentru a nu irita în continuare terminațiile nervoase libere, deoarece acest lucru oprește oxigenul să ajungă la ele.

4. Continuați să păstrați răcoare cu prosoape reci, umede pe folie, dar având grijă ca restul corpului să fie cald și acoperit cu orice puteți găsi îmbrăcăminte/pătură!

5. Oferiți-le o doză de paracetamol sau orice pentru ameliorarea durerii la sugari. Trebuie să încercați să îi ajutați să sufere cât mai puțin, mai ales dacă drumul până la spital e lung.

În cele din urmă, trebuie să faceți toți acești pași și apoi să-i duceți la camera de gardă, la urgență, pentru un tratament corespunzător.

Am crezut că sunt un părinte informat, educat, dar nu știam că apa nu ar trebui să fie rece de gheața și nu știam că e nevoie de expunere atât de mult timp. Din fericire, Ed a știut și William a fost sub un duș rece timp de 25 de minute înainte de sosirea ambulanței.

Spitalul a spus că acești pași sunt partea cea mai critică a tratamentului pentru arsuri la copii și că e partea în care ei nu pot interveni, dar putem noi. Vă rog, împărtășiți acest lucru.

https://www.facebook.com/claire.groves.108/posts/10158207346632674

 

Articolul anterior

Ce ne mai lipsea: Hoc, noul nostru animal de companie

Articolul următor

Adevărul despre probiotice pentru copii și bebeluși: între marketing și medicină, tot ce știm la ora actuală (concurs, p)

5 Comentarii

 1. Silvia R.

  Foarte utile informatiile. Ce este drept, nici eu nu as fi stiut ce sa fac in caz de Doamne fereste. Din fericire, am fost ferita de o astfel de tragedie, dar “never say never”.

 2. Ioana

  Foarte utile informatiile, multumim! Sa ne fereasca Dzeu de astfel de evenimente

 3. Cristi

  Informatiile aceastea sunt aplicabile si pentru adulti si pentru kids. Dupa oparire/ardere puneti in zona apa rece, nu ice cold timp de 20 de min, si infasurati zona cu niste cling film (folie plastic alimentara), si dupa la spital. La spital se va face o toaletare a zonei (debriding) unde cineva va indeparta pielea moarta, folosind again niste apa rece, se va aplica un pansament non sticky peste plus unul uscat on top and home you go 🙂 asta pentru arsurile epidermei. (Superficiale) dar care sunt ff.dureroase datorita expuneri pielii la oxigen.

 4. Mihai

  La punctul 2:
  Daca bebe are scutec, asigura-te ca nimic nu s-a absorbit( vorbeste de apa clocotita) iar in cazul acesta da-l jos.

  Eu cred ca daca a intrat si in scutec apa fierbinte, ar trebui usor deschis incat sa ajunga apa rece si sa opreasca procesul termic.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 140 queries in 0.164 s