Adevărul despre probiotice pentru copii și bebeluși: între marketing și medicină, tot ce știm la ora actuală (concurs, p)

Despre probiotice s-a vorbit un internet întreg, iar lumea a trecut dintr-o extremă în alta. Ba să luăm probiotice și erau ridicate în slăvi, ba stați că sunt periculoase și să nu vă fentați. 

Așa că am făcut eu temele și am adunat ce informație relevantă am găsit pe subiect, iar dumneavoastră trageți concluziile despre probiotice singuri-singurei. La final, găsiți și un concurs cu premiu probiotice de la Secom. Vă înscrieți, doar dacă decideți că o să le luați. 

adevărul probiotice copii bebeluși miruna ioani.jpg

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii, cu diverse beneficii pentru sănătate atunci când sunt înghițite sau aplicate pe corp. Se găsesc în iaurt și alte alimente fermentate, suplimente alimentare și produse de înfrumusețare. 

Deși oamenii au impresia că bacteriile și alte microorganisme sunt „germeni” nocivi, adevărul este că doar 1% dintre aceștia ne fac rău (sursa). Mulți sunt, de fapt, un ajutor. Unele bacterii ajută la digerarea alimentelor, la asimilarea mai multor vitamine si aminoacizi esentiali și protejează organismul de infecții. Multe dintre microorganismele din produsele probiotice sunt identice sau similare cu cele care trăiesc în mod natural în corpul nostru. Iar probioticele se asigură practic că avem destule bacterii bune și că ele funcționează sănătos.

De unde a apărut hype-ul cu probioticele?

De la exces. Pe lângă alimentele preparate în mod tradițional cu culturi bacteriene vii (cum ar fi iaurtul și alte produse lactate fermentate), există pe piață capsule și pilule probiotice, sucuri de fructe cu probiotice, cereale, cârnați, fursecuri cu probiotice, bomboane, batoane și alimente pentru animale de companie. 

Popularitatea ”bacteriilor bune” a crescut atât de mult în ultimii ani, încât producătorii au adăugat probiotice inclusiv la cosmetice și, țineți-vă bine, la saltele. 

Ce fel de bacterii sunt în probiotice?

Probioticele pot conține o varietate de microorganisme. Cele mai frecvente sunt bacteriile care aparțin grupurilor numite Lactobacillus și Bifidobacterium. Alte microroganisme pot fi de asemenea utilizate ca probiotice, de exemplu drojdii precum Saccharomyces boulardii.

Diferite tipuri de probiotice pot avea efecte diferite. De exemplu, dacă un anumit tip de Lactobacillus ajută la prevenirea unei boli, asta nu înseamnă neapărat că un alt tip de Lactobacillus sau oricare dintre probioticele Bifidobacterium ar face același lucru.

Prebioticele sunt la fel ca probioticele?

Nu, prebioticele nu sunt la fel ca probioticele. Prebioticele sunt componente alimentare nedigerabile care stimulează selectiv creșterea sau activitatea bacteriilor ”bune”.

Ce sunt sinbioticele?

Sinbioticele sunt produse care combină probioticele și prebioticele.

Cât de mulți oameni iau probiotice?

Nu am găsit cifre pentru România, dar Studiul Național pentru Interviuri în Sănătate din 2012 (NHIS) a arătat că aproximativ 4 milioane de adulți (1,6%) din SUA au folosit probiotice sau prebiotice în ultimele 30 de zile. Printre adulți, probioticele sau prebioticele au fost al treilea supliment alimentar cel mai frecvent utilizat, după vitamine și minerale. Dintre copii, studiul  a arătat, de asemenea, că 300.000 cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani (0,5%) au folosit probiotice sau prebiotice în cele 30 de zile anterioare sondajului.

Bebelușii au nevoie de probiotice?

Lichidul amniotic nu este steril – este primul contact al copilului cu bacterii. Iar genul de bacterii din lichidul amniotic este influențat de flora intestinală și orală a mamei. Al doilea contact al copilului cu bacteriile este la naștere. S-a dovedit deja că flora microbiană din vaginul mamei populează bebelușul cu bacterii bune.

Într-o lume perfectă, mamele ar avea o floră minunată pe care să o transmită copiilor lor. Dar în lumea reală, am fost supuși la antibiotice, organisme modificate genetic, diete pline cu zahăr, precum și o mulțime de alimente procesate, naștem mai mult prin cezariană și alăptăm mult mai rar – toate acestea pot degrada flora microbiană a copiilor noștri.

Probioticele pentru bebeluși sunt prima linie de apărare a bebelușului, deoarece ajută la îmbunătățirea echilibrului „bacteriilor bune” din corpul lor.

Ce dovezi există legate de beneficiile aduse de probiotice pentru bebeluși și copii:

✔ Probiotice în diaree

Când nu există un echilibru corect al bacteriilor intestinale, bebelușul poate avea colici, reflux acid, constipație, diaree sau poate dezvolta probleme digestive mai grave, cum ar fi sindromul de colon iritabil (IBS) sau boala Crohn. 

Avem studii ale efectelor date de probiotice în două tipuri de diaree: 

  1. diaree cauzată de antibiotice 
  2. diareea cauzată de o bacterie numită Clostridium difficile. 

Concluziile sunt promițătoare.

De exemplu, acest studiu a descoperit că transplantul fecal la adulți (plasând un pic de scaun „sănătos” în colonul unei persoane nesănătoase) a vindecat 91-93 la sută dintre pacienții cu Clostridium difficile. Asta susține ideea că flora intestinală bună poate trata și preveni problemele digestive – și e un argument pentru care am dori să folosim probiotice la sugari.

Ce aș mai vrea să știți e că un review din 2017 la 17 studii (cu 3,631 de participanți) a arătat că atunci când s-au asociat probiotice cu antibiotice la pacienții nespitalizați, frecvența diareei a scăut la jumătate. 

Ceva interesant, am găsit o analiză din 2016, făcută pe 30 de studii (cu 7,260 de participanți), dintre care 5 studii pe pacienți peste 65 de ani. Acesta a arătat că probioticele au un efect digestiv bun la persoanele tinere și de vârstă medie. Nu a fost însă dovedit un efect la persoanele vârstnice, fără a găsi un motiv anume.

Legat de Clostridium difficile, o analiză din 2017 a 31 de studii (8.672 pacienți în total) a concluzionat că este aproape sigur că probioticele pot reduce riscul de diaree cauzată de această bacterie la adulții și copiii care primesc antibiotice.

Probiotice în constipație

Datele sunt încă incerte, însă o analiză recentă din 2017 a fost mai optimistă (498 participanți din totalul celor 6 studii examinate), menționând că, în general, probioticele au crescut frecvența scaunului și că efectul a fost mai vizibil la copiii asiatici decât la copiii europeni.

✔Probiotice pentru colici

Nu știm exact de ce apar colicile, dar studiile au arătat diferențe ale florei microbiene din tractul digestiv la sugarii care au colici și cei care nu.

Vești bune, pentru părinții nedormiți: o revizuire din 2018 a 7 studii (471 de participanți) despre probiotice pentru colici, dintre care 5 au implicat probioticul Lactobacillus reuteri DSM 17938, a constatat că acest probiotic a redus timpul de plâns al bebelușilor la jumătate. Ceea ce cercetătorii au numit un ”tratament de succes”. 

Cu toate acestea, efectul a fost observat în principal la sugarii alăptați exclusiv. Asta vine să contrazică ce-mi zicea dr. Newman, că bebelușii alăptați nu ar avea nevoie de probiotic. (Ca paranteză, alui meu i-am dat, i-a făcut bine, end of story.)

Pe de altă parte, s-au investigat și posibile efecte nocive ale L. reuteri DSM 17938 pentru colici, cu examene fizice repetate și teste de sânge la sugarii cu colici cărora li s-a administrat acest probiotic. Nu au existat motive de îngrijorare.

✔ Probiotice pentru sistemul imunitar

Creierul imunității noastre se află în intenstine. 80% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc la nivel intestinal Pe vremea mea, am învățat asta la facultate. Ce norocoși suntem acum că informația e la îndemână fără să dai la medicină. 

Deci e logic că atunci când bacteriile intestinale nu sunt optime, sistemul imunitar al bebelușului nu va fi optim (sursa). Asta înseamnă că bebelușul va avea mai multe șanse să răcească ori să se îmbolnăvească. Putem evita câteva dintre aceste probleme cu utilizarea probioticelor pentru bebeluși.

✔ Probiotice pentru starea de spirit

Există multe date care susțin conexiunea intestin-creier. Microbii din intestin pot influența mintea? De fapt, 80-90% din serotonină (hormonul fericirii) și dopamină (un neurotransmițător care ajută la reglarea centrului plăcerii din creier) sunt secretate în intestin.

Un studiu a descoperit că anumite probiotice reduc anxietatea și depresia, cresc producția de dopamină și serotonină și funcționează mai bine decât medicamentele convenționale la reducerea anxietății, depresiei și disfuncției cognitive induse de stres. De asemenea, lucrează pentru a scădea cortizolul și a readuce nivelul normal al serotoninei.

Un alt studiu (de la care au pornit multe cercetări despre legătura creier-intestin) a descoperit că diferite bacterii intestinale pot schimba de fapt un șoarece de la timid la îndrăzneț și invers. Mai mult, cercetătorii au descoperit că, dacă sunt corectate suficient de devreme, bacteriile bune ar putea reduce anxietatea puiului de șoarece. Desigur, testele de șoarece nu se corelează direct cu oamenii, dar rezultatele sunt interesante și susțin ceea ce știm despre nevoile florei intestinale a bebelușului.

✔ Probiotice pentru obezitate

Probioticele pentru sugari pot afecta chiar greutatea copilului. Vă reamintesc că nu există obezitate la bebelușii exclusiv alăptați, dar cum aceștia sunt foarte puțini, să citim mai departe.. Un studiu a descoperit că șoarecii cu deficiență de TLR5 (o proteină care menține flora intestinală echilibrată) au avut o creștere excesivă în greutate, rezistență la insulină, diabet și boli ale ficatului gras.

Ceea ce a fost cu adevărat interesant este faptul că cercetătorii au transplantat unele materii fecale de la șoarecii supraponderali la șoarecii slabi și șoarecii slabi au început să mănânce mai mult, să crească în greutate și, în cele din urmă, au dezvoltat problemele de sănătate ale șoarecilor deficienți de TLR5. Pe scurt, greutatea crescută și problemele metabolice ale acestor șoareci au fost o urmare directă al bacteriilor intestinale rele.

✔Probiotice pentru piele

Pielea bebelușului este deosebit de sensibilă și unele surse spun că problemele, cum ar fi eczema bebelușului, descuamările scalpului și acneea sunt cauzate de flora intestinală dezechilibrată. Studiile sugerează suplimentarea cu L. rhamnosus, L. paracasei și B. longum. Mai mult, se recomandă gravidelor și mamelor care alăptează să ia anumite probiotice pentru a reduce riscul de eczemă la bebeluși.

Acest lucru este susținut în continuare de nenumărate studii care dovedesc o corelație între acnee și probleme digestive. De fapt, pacienții cu acnee au probleme cu inflamarea intestinului și alte inflamații considerabil mai mari decât cei fără acnee. 

✔Probiotice în sepsis la sugari

Sepsisul este o boală gravă în care organismul are un răspuns dăunător, copleșitor la o infecție. Poate determina organele majore și sistemele corpului să nu mai funcționeze corect și poate pune viața în pericol. Riscul de sepsis este cel mai mare la sugari, copii, vârstnici și persoane cu probleme medicale grave. Un grup care prezintă un risc deosebit de sepsis este nou-născutul prematur.

O revizuire a 37 de studii (9.416 participanți) a descoperit că probioticele au fost de ajutor în reducerea riscului de sepsis la copiii prematuri.

✔Probiotice în carii dentare 

Câteva cercetări, toate la sugari și copii mici, au examinat posibilitatea ca probioticele să fie utile în prevenirea cariilor dentare. O analiză a 7 studii (1.715 participanți în total) a constatat că utilizarea probioticelor a fost asociată cu mai puține carii în 4 din cele 7 studii, dar calitatea dovezilor a fost discutabilă și nu s-a putut ajunge la concluzii clare despre eficacitatea probioticelor în acest caz.

✔Probiotice în dermatita atopică

O analiză din 2015 a 17 studii (4.755 de participanți) care au evaluat utilizarea probioticelor în timpul sarcinii sau la începutul copilăriei a constatat că sugarii expuși la probiotice aveau un risc mai mic de a dezvolta dermatită atopică, mai ales dacă erau expuși la un amestec de probiotice. Cu toate acestea, probioticele nu au avut efect asupra riscurilor de astm, wheezing sau rinită alergică.

Pot probioticele dăuna?

Probioticele sunt folosite de mulți ani de zile, și-au dat proba timpului și au efecte benefice în special la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, puține studii au analizat în detaliu siguranța probioticelor, astfel încât nu există informații solide despre frecvența și gravitatea efectelor secundare.

De exemplu, pe multe produse scrie că nu se recomandă gravidelor sau femeilor care alăptează. Și nu zic că eu am luat și în sarcină și în alăptare (pentru că nu ar fi relevant), dar am găsit studii (vezi mai sus) exact pe această categorie populațională.

Riscul de efecte nocive cauzate de probiotice este mai mare la persoanele cu boli grave sau la sistemele imunitare compromise. Când probioticele sunt luate în considerare pentru persoanele cu risc ridicat, cum ar fi sugarii prematuri sau pacienții gravi bolnavi din spital, raportul riscuri și beneficii trebuie cântărit atent.

Printre posibilele efecte nocive ale probioticelor se numără infecțiile, producerea de substanțe nocive de către microorganismele probiotice și transferul genelor de rezistență la antibiotice de la microorganisme probiotice la alte microorganisme din tractul digestiv.

S-a raportat că unele produse probiotice conțin microorganisme, altele decât cele enumerate pe etichetă. În unele cazuri, acești contaminanți pot prezenta riscuri grave pentru sănătate. 

Vedeți că unele suplimente alimentare cu probiotice trebuie ținute la frigider (producătorul indică asta pe cutie), deci ar fi ideal să vă asigurați că ele provin din surse de încredere și au fost transportate corect.

 

Încă una și mă duc. Un studiu din 2018, care a umplut toate site-urile de știri că probioticele sunt periculoase arată că, în anumite cazuri, pot chiar încetini repopularea intestinului cu ”bacterii bune” după tratamentul cu antibiotic și de aici periculozitatea lor. Același studiu a arătat că răspunsul microbiomului la probiotice depinde de activarea anumitor gene. Microbiomul este ceva unic pentru fiecare dintre noi, totalitatea bacteriilor din organism. E ca o amprentă. 

Poate, în viitor, vom avea analize genetice care să ne spună precis la ce substanțe reacționăm, ce formule recunoaște corpul nostru și poate folosi, ca să nu ne irosim timpul și banii pe altele.

 

Până una-alta, studiile care le arată eficiența sunt mai multe, așa că, nu știu dv, dar eu rămân fan probiotice. Noi folosim pentru copii sinbioticul Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS de la Secom. Este o formula ce asociază bacterii benefice (probiotice) și fibre solubile (prebiotice) documentate științific. Fiecare capsulă conține mld 3 UFC (unități formatoare de colonii) din 6 tulpini de probiotice (4 Bifidobacterium și 2 Lactobacillus) și prebiotice GOS mai bine cunoscute sub numele de fibre solubile. 

Ajută la echilibrarea florei intestinale inclusiv după antibioterapie, reduce tulburările gastro-intestinale, susține dezvoltarea imunității la copiii mici. 

Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS se administrează din prima zi de viață. Pentru bebelușii alăptați, se pune o cantitate mică de pudră pe sân înainte de fiecare alăptare. Pentru copiii până la 4 ani câte ¼ linguriță/zi cu apă, suc natural, lapte matern, praf sau mâncare. Lui Tudor îi place, deja își prepară singur fără probleme.

Mulțumesc că ați citit până aici. Înainte să dăm drumul concursului, trei sfaturi de la mine:

  1. Nu folosiți probioticele ca pretext să amânați mersul la doctor. 
  2. Dacă decideți să luați un supliment cu probiotice, e bine să vă întrebați medicul înainte.
  3. Luați-vă sănătatea în mâini, informați-vă, întrebați, cereți a doua opinie.

Concurs:

Câștigați un kit cu produse Jarro Dophilus de la Secom (cu bacterii benefice si fibre solubile) pentru întreaga familie

  1. Lăsați un comentariu pe blog la acest articol, în care să-mi spuneți ce supliment alimentar cu probiotice ați luat deja de la Secom sau ce ați dori să încercați (le găsiți aici)
  2. Tag unei prietene, într-un al doilea comentariu la postarea mea de pe facebook: click aici.
  3. Share public, cu textul (îl puteți lua cu copy/paste): Un beneficiu al probioticelor despre care am aflat din acest articol este… (și completați voi)

Concursul se încheie pe data de 26.06 la ora 23.59. Trag la sorți câștigătorul și îl anunț prin update aici.

Multă sănătate și succes!

Update: Câștigătoarea este Iulia, cu acest comentariu.

Photo by Ana Tablas on Unsplash

Articolul anterior

Primul ajutor în arsuri la copii. Postarea unei mame pățite s-a viralizat

Articolul următor

Laptele praf pentru bebeluși are mai mult zahăr decât Fanta (studiu)

55 Comentarii

  1. Paun Anda

    Folosesc Jarro Dophilus pt copilas 2 ani, si am folosit si eu capsule. Foarte bune produsele.

    • Iuliana Irimia

      Am o bebelina de o luniță și ne luptam cu niște monstruleti suparaciosi ce se numesc colici. Acest articol m-a făcut sa sorb fiecare cuvințel scris. As vrea sa pornesc cu un start bun în dezvoltarea bebelinei și mi-ar pla ea sa încerc Baby jarro-dophilus.

    • Lebedov Cristina-Mihaela

      Imi doresc sa incerc mareRo dophilus ultra pt adulți.

    • Simion Oana Alexandra

      Cel mai important beneficiu mi se pare cel cu înjumătățirea timpului de plâns al bebelușului. Eu nici nu stiam de probioticele de la secom desi folosesc multe produse de la ei. Am folosit alt probiotic dar îl voi încerca și pe acesta. Multumim

  2. Carmen Elena

    Daaa, iubim probioticele, de la Secom, de la alta firma(compiflora denumirea produsului) și altele, nu vad ce rău să îi facă, ba din contra, uneori văd că îi ușurează ieșirea Nr. 2. Deci iubim probioticele! 🙏

    • Casandra

      Am folosit Baby’s Jarro-Dophilus la cea mare, acum folosesc Baby Jarro-Dophilus picături la cea mica. As fi interesata sa încerc Jarro-Dophilus Plus și Jarro-Dophilus Plus Fos

      • Tatiana Ștefan

        Aș dori să încerc pentru bebelina mea de 16 luni Jarro-Dophilus® Infant. Pana la varsta de 1 an i-am administrat probiotice dar de la alta firma. Au fost foarte utile in lupta cu colicile.

  3. Miha Chis

    Nu am folosit pana acum probiotice…pt ca nu am folosit nici antibiotice si nu ni s-au recomandat de medici. Dar dupa citirea acestui articol as vrea sa le incercam pe cele folosite de dvs, mai ales ca baietelul meu are uneori dificultate in eliminarea scaunului, poate ajuta 😉

    • Andreea C

      Am folosit Protectis, nu cred ca este de la SECOM, dar am auzit de bine de Jarro Dophilus si as dori sa-l incerc.

      • Avram Sorina

        Baby Jarro Daphilus am aplicat pe mine am fost3saptamani stricata la stomac si mi-am amintit ca le luasem pt el.Dr nu imi spunea de ele imi recomanda ceva mai ieftin. Cand i-am spus ca le am in casa zice:”a. ..sunt mult mai bune. Luati-le!”

    • Chisnenco Oana Mihaela

      Am folosit Jarro-Dophilus PLUS FOS capsule .Un Prebiotic si Probiotic excelent. Am fost foarte mulțumită de acest produs.

  4. Gabriela

    As dori sa incerc babysJarro Dophilus,pana acum am foslosit de la alt producator.

  5. Caroline Maria

    De la Secom as vrea sa incerc Jarro-Dophilus®+FOS 100cps
    100 capsule vegetale
    Un articol f util. Sunt mamica de 12 ani si de un pitic de doar un anisor jumate. Am aflat informații prețioase si voi fi atentă sa includ in trusa de ajutor si probiotice! Mulțumesc!

  6. nu particip la concurs dar vreau sa adaug ca, desi sunt circumspecta cand e vorba de suplimente pt ca nu sunt testate si autorizate pe piata europeana cum sunt medicamentele sau vaccinurile si eu personal sunt patita cu ele, si ca e nevoie de analize inainte si dupa orice medicament sau supliment, probioticele au impact pozitiv si in:
    -bolile din spectrul autoimun, dureri cronice de cap etc.
    -carentele de absorbtie intestinala si carente de vitamine/minerale ce cu cu suplimente nu se imbunatatesc
    -balonari/gaze/digestie incompleta (desi aici e nevoie de discutat cu medic pt ca e posibil sa fie si nevoie de enzime)
    – luat dupa antibiotice/cortizon/ tratamente indelungate hormonale, medicamente antiinflamatorii, etc – multe medicamente impacteaza flora intestinala
    Probioticele sunt si pe legume si fructe crescute natural, spalatul si dezinfectatul le omoara, gatitul iar. Sunt si intr-un iaurt facut in casa ia cateva minute, si consumam cateva zile din ele, muraturi in saramura implica si 20- 30 min efort dar borcanele le consumam in cateva sapt. le gasim si in pamant asa ca gradinaritul si joaca in natura aduc un corp sanatos. Dintre bacteriile care m-au contrariat cel mai mult este mycobacterium vaccae, verisoara cu tuberculoza, una care e in pamant, considerata pana acum 5-10 ani inerta si de fapt are o influenta spectaculoasa asupra starilor psihice chiar si cele mai grave fiind folosita ca tratament experimental in spitalele de psihiatrie.
    Si inca o remarca: ideal zero gluten si zero zahar in perioada cu probiotice, pt ca acestea hranesc candida (si alte ciuperci), cu un regim alimentar adecvat situatiei corpului, in 30 zile de probiotice se pot ameliora boli aparent grave din spectrul autoimun, tiroide, alergii si astm. Si asta explica efectele secundare ale probioticelor, prin asociere cu alimente proaste sau manipulare proasta a lor (aici se vand in farmacii din frigidere).
    Plus, pt cine are timp, sa citeasca tot spectrul de bacterii acoperit. Sunt mai multi producatori.De ex. mai interesante sunt cele cu 33 tulpini diferite si miliarde de bacterii.
    Cand ai timp, citeste cartile pe tema auto immune protocol. De 10 ani sunt pe directia asta, la inceput bajbait, de 10 ani nu a mai racit nimeni din casa, nu am mai luat niciun supliment (dar nu e bai, imbatranesc eu, revin clienta farmaciilor cu deteriorarea genunchilor si coloanei…).

    • Oana

      Super multumesc pentru precizari. Sunt fix imboldul care imi trebuia ca sa incerc sa renunt la gluten si la zahar pentru o perioada, ca sa vad cum reactioneaza tiroidita.

    • Roxana Musat

      Wow super. Multumim de precizari!

  7. Oana

    Și noi iubim probioticele. Cat era mic juniorul (de la 0 luni la 2 ani) am folosit atât prebiotice, cât și probiotice deși a fost alăptat exclusiv. Din vara aceasta am aflat de sinbioticul Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS si chiar avem în plan sa îl încercăm.

  8. Sonia

    Eu aș încerca Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS de la Secom. Asta pentru că ți-am citit articolul și m-ai convins, ador postările tale bine documentate și scrise într-o manieră personală. Habar n-aveam de aceste lucruri, avea grijă la acest aspect doar în cazurile în care luam antibiotic. Mă bucur să te citesc de fiecare dată.

  9. lucia daniela

    Nu am folosit pana acum probiotice desi am 2 copii mici, cel mare are aproape 4 ani, din fericire pana acum sunt sanatosi, inafara de racelile comune nu au avut nimic grav..insa daca e cazul o sa apelam la probiotice.
    Consuma insa zilnic cam 200 ml de iaurt facut de mine, acasa…

  10. Otilia Ciulanescu

    Pana acum nu am luat probiotice de la Secom, dar as incerca Baby’s Jarro Dophilus + GOS pentru bebelusul meu.

  11. valentin

    Baby’s Jarro-Dophilus® mi se pare ca ar fi bun pt fiul meu, o sa ii spun sotiei de el sa se intereseze si ea

  12. Ely

    As dori sa incerc Baby’s Jarro-Dophilus® pt bebelusul meu de 4 luni. Multumesc

  13. Tirniceru Ana Raluca

    Am folosit la primul copil, Baby’s Jarro Dophilus GOS de pe la 4 luni, cand a inceput sa aiba episoade diareice, apoi chiar si dupa ce s-a rezolvat problema am continuat sa ii dam. A fost alaptat pana la 1 an si 8 luni cand s-a autointarcat. Ulterior i-am dat Jarro Dophilus FOS, pe care il luam si noi adultii, inclusiv in cazurile de administrare a antibioticelor. Sotul ia in mod frecvent pt ca are aciditate si o cura de probiotice il ajuta. Ambele formule de Jarro le-am tinut dupa deschidere, la frigider pana le-am terminat . La al doilea copil , care se va naste in octombrie, vom folosi aceleasi formule de la Secom. Am mai luat produse Secom, avem incredere in aceasta firma, chiar daca sunt mai scumpe. Sanatate tuturor!

  14. Ana Duran

    Am incercat tot ce se poate de pe piata in materie de colici. Folosim de la Secom vitamina D.

  15. Simona

    Am folosit Baby’s Jarro Dophilus de la 2 luni, alăptat fiind. A mers foarte bine. Am luat și eu capsule o vreme. Mulțumesc pentru articol.

  16. Adi L.

    L-as incerca pe acesta: Colostrum with Probiotics.

  17. Roxana Musat

    Folosim cu succes de la 2 saptamani de la nastere pentru bebelus vitamina D3 picaturi de la Secom. Ma intereseaza Jarro Dophilus pentru diversificarea fetitei le care o vom incepe in 2-3 saptamani. Am aflat de aceste probiotice la un curs de diversificare si tare mult mi-as dori sa le castig.

  18. Mamina Laura

    Jarro dophilus infant e consumat cu placere de Dragos care are 7 luni.

  19. Ambrus-Popescu Daniela

    Buna,
    Eu probiotice nu am dat la copii decat la nevoie (constipatie) insa le-am dat de la Secom intotdeauna vitamina C si vitamina D. Copiii iubesc vitaminele de la Secom.
    As dori insa sa incerc Baby’s Jarro-Dophilus®

  20. Narcisa Porcius

    Am folosit probiotice atât ptr băiețel, 2a6l, cât și ptr mine. Băiețelului i-am dat de la Secom Colostrum cu probiotice, când era bebe. Eu am luat Jarro Dophilus+FOS. Eu am văzut efecte benefice categoric. Și vitamina D o preferam tot de la Secom.

  21. Alexandra

    As incerca sa ii dau bebelusului Baby’s Jarro Dophilus + GOS

  22. Andreea

    Și eu folosesc tot Jarro-Dophilus, pe Tudor l-a ajutat varianta Baby când era bebeluș și avea colici. Eu iau înainte de concedii cam 7 zile, ca să n-am surprize pe unde plec 🙂 și mai fac cure iarna, când nu am la dispoziție legume și fructe proaspete. Au ajutat-o și pe mama, recent, pe durata tratamentului, așadar eu sunt pro- probiotice 🙂

  23. Narcisa Porcius

    Articolul mi s-a părut foarte util și am aflat multe informații pe care nu le stiam. Am folosit ptr băiețel Colostrum cu probiotice, iar ptr mine Jarro Dophilus+FOS. Efectul pozitiv a fost în special pe tranzit la băiețel, acesta a fost și motivul ptr care am apelat la ele. Eu le recomand.

  24. Simo

    Nu le-am folosit pana acum, as lua si pentru copil si pentru mine: Bacterii benefice echilibrului florei intestinale și bunei dispoziții.

    • Irina

      Aș încerca Jarro-Dophilus Infant pentru micuța mea de 9 luni. Momentan folosesc ocazional alta marcă de probiotice și mă bucur să aflu că se pot folosi frecvent.

  25. Cristina

    Atat eu cât și fetita mea am folosit jarro dophilus de la secom, pana la el am mai încercat multe. Micuța mea a avut încă de mica cred un dezechilibru intestinal… Mai întâi niște colici foarte puternici, iar apoi constipație… Unele probiotice o constipau mai tare, altele ne ajutau o vreme iar apoi trebuia sa schimbam… Acum am ajuns într un echilibru, atât cu probiotice cât și printr o alimentație cât mai sănătoasă. Pentru noi a fost un beneficiu

  26. clepce lucian

    Jarro Dophilus pt copii am folosit cateva luni…

  27. Andreea T

    Intenționez să cumpăr Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS pentru bebe mic ce va veni în 2-3 zile.

  28. Lucica

    Digestive probiotic as vrea sa incerc de la Secom

  29. Alina

    As vrea sa incerc Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS dupa ce terminam probioticul pe care il folosesc acum pentru bebe de doua luni. Nu am folosit probiotice inainte de venirea lui pe lume pentru ca nu am fost convinsa de utilitatea lor. Dupa articolul asta ma gandesc sa cumpar si pentru mine.

  30. Alexandra Suciu

    Folosesc pentru fetița mea de 1 an BactoFlor für Kinder de la Intercell Pharma după ce, în urma unui tratament cu antibiotice a prins o ciupercă în zona scutecului, care după aproape 2 luni de folosire a unui unguent prescris de medic nu s-a dat dusă, până când am început să-i dau probiotice. Medicul a spus că nu are ce să strice, dar că nu ajută neapărat, uite, că la noi a ajutat. Mă documentasem de mai demult pe tema lor și instinctiv am simțit să acționez, deci, susțin probioticele.
    Nu am folosit până acum nici un produs de la Secom, dar aș vrea să încerc Jarro-Dophilus® Infant.
    Mulțumesc pentru articol!

  31. Maria Cri

    As vrea sa incercam chiar Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS si vitamina D 🙂

    • Simion Oana Alexandra

      Cel mai important beneficiu mi se pare cel cu înjumătățirea timpului de plâns al bebelușului. Eu nici nu stiam de probioticele de la secom desi folosesc multe produse de la ei. Am folosit alt probiotic dar îl voi încerca și pe acesta, Jarro Dophilus Infant. Multumim

  32. Lebedov Cristina-Mihaela

    Imi doresc sa incerc Jarro dophilus ultra pt adulți.

  33. Elena Ghidan

    Tare as vrea sa incerc digestive probiotic eu, poate asa ii transfer si bebelinei mele niste bacterii bune bune pentru burtica ei. 🥰

  34. Iulia

    Foarte bine documentat articolul,multunesc! Am folosit pentru fetita dupa un episod de salmonela Colostrum cu probiotice si de cateva zile citesc sa ii iau niste dropsuri,capsule, ca tot vine vremea concediilor, poate sa incercam Digestive probiotics, sa nu ne mai pricopsim cu ceva. 🙂
    Sanatate!

  35. Anamaria

    Am folosit Baby’s Jarro-Dophilus® + GOS de la Secom .

  36. Ramona

    Pana la 1 an si 6 luni am folosit Baby Jarrow , iar de atunci folosim Colostrum.

  37. Cristina Georgescu

    Am folosit Baby’s Jarro Dophilus de la 4 luni și am fost ff mulțumiți.

  38. ioana brateanu

    Imi doresc mult sa incerc Jarro-Dophilus Mood.

  39. Stoica luminita

    Am folosit digestive probiotic s ptr intoleranta la histamina

  40. Livia

    Buna ziua,fosesc acest probiotic de când avea o luna, am avut probleme cu constipația, face singur,nu mai folosim microclisme, termometru etc .. ce mă neliniștește….face prea moale…nu închegat,gen mămăligă zic eu….

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 234 queries in 0.496 s