Lumea în care trebuie să fii medic ca să iei temperatura, glicemia, tensiunea sau să te cântărești nu e o lume liberă

Penibil: Țara în care românul e priceput la toate, ca să luăm temperatura avem nevoie de absolvenți cu facultate? Dați-mi un scaun, să mă așez. Dar unul din haur dacă aveți, muritorilor de rând care sunteți și care nu aveți diplome de intelectuali și nici dreptul să apăsați un buton.

Luatul temperaturii în public e noul of maxim al românului în primul weekend de libertate. Dacă e o măsură bună sau nu, nu știu dacă are sens să discutăm, atâta vreme cât e o regulă. Adică, nu s-a discutat atâta despre bebelușii separați de mame la naștere, dar hai să facem tam-tam că … termoscanări. Dați-mi voie să-mi fie greață puțin. N-a ieșit atunci niciun avocat să apere drepturile bebelușilor și mamelor lăsate cu burțile și brațele goale.

Părerea mea personală, nu că asta ar fi de vreo importanță majoră sau minoră și mai ales după ce am citit la mulți oameni care au avut temperaturi de 33,5 și au trăit să povestească… deci părerea mea e că nu-i nici neapărat bine, dar nici automat rău. Nu știu dacă 36 cu 9 sau 37 cu 3 e relevant în vreun fel în context de Covid. Știu însă persoane la care temperatura ușor ridicată a fost primul simptom, depistat întâmplător când s-au prezentat pentru proceduri de rutină la spital. Merită să facem asta la nivel populațional? Nu cred că e totuși ceva atât de complicat.

Dar să zici că doar medicii pot lua temperatura mi se pare excepțional de deplasat. Să spui că trebuie să fii medic ca să interpretezi o temperatură mi se pare aproape periculos.

Ca să iei temperatura cu aceste termometre cu infraroșii, trebuie să știi apăsa pe un singur buton și citi niște cifre după ce auzi un ”piu”(e suficient să le poți recunoaște pe câteva). Băiețelul meu de 4 ani se descurcă la fel de bine ca bărbatu-meu, vă asigur că nu e nicio diferență între cum ia unul și cum ia celălalt temperatura. Ăsta mic nici să scrie nu știe, ăsta mare face operații adevărate, pe creiere de oameni vii.

Unde mai pui și că termometrele cu infraroșii (permiteți-mi să nu le numesc în mod prețios și cu ușor ton extraterestru ”termoscannere”) se înroșesc la tot ce trece de un anumit prag. Piuie mai tare și mai roșu. Vezi și noaptea, și ziua, înțelegi că e ceva modificat și cu ochii închiși. Orice mamă care a trecut prin episoade de febră și nopți nedormite cu copilul ei poate confirma. NU E LIMBA CHINEZĂ să înțelegi ce spune un astfel de aparat.

Că e nevoie de consimțământ pentru asta, sunt de acord. Dar există și consimțământ verbal, știți ce înseamnă asta? Nu e nevoie să fii absolvent magna cum laude, căci s-ar putea încadra lejer în cei 7 ani de-acasă. Doar nu-i bagi omului termometrul în fund!

-Bună ziua, îmi dați voie să vă măsor temperatura? zice paznicul de la Mega.

Vrei- bine; nu vrei, nu te obligă nimeni să mănânci azi. Practic, e un termometru, nu un pistol la tâmpla ta. ”Vai, nu mai pot, ce discriminare.” Vă asigur că nu or să vă cadă stelele sau importanța, dacă nu vă ia temperatura domnul profesor Inteligescu. Dar există o categorie de pacienți care doresc să le facă detartraj doar chirurgul maxilofacial sau Dumnezeul dentiștilor din ceruri. Nu fiți la fel.

Și mai este o categorie de pacienți care merg la medic să se cântărească. Da, stimabili frați și surori. Există oameni care pleacă dimineața de la ei de-acasă, se înghesuie în trafic, stau la semafor, apoi așteaptă lângă alți pacienți cu boli adevărate, unele dintre ele contagioase, ca să se … țineți-vă bine… cântărească.

În aceste proceduri, medicul nu e implicat în niciun fel, nici măcar nu te ține de mânuță, pentru că trage la cântar asta. Citește o valoare dată de un aparat. Diabeticii fac asta în fiecare dimineață, unii de mai multe ori pe zi. Aproape fiecare pensionar are un tensiometru în casă. Multe persoane se cântăresc în fiecare luni dimineață. Sau marți seară. Sau când au ei chef să-și scoată cântarul de la ei din baie.

O să ziceți că nu cântăresc altă persoană. Ar putea fi un argument valabil, dacă nu am avea consimțământul verbal din cei 7 ani de-acasă. Dacă vi se pare o diferență majoră, ar putea fiecare om la intrarea în supermarket să se auto-termoscaneze.

O lume în care cineva are nevoie de facultate ca să apese pe un buton și să folosească un aparat în perfectă siguranță e o lume în care nu vă doriți să trăim, vă asigur. Oricum ne așteaptă o separare și mai puternică între păturile sociale, diferențele între oameni vor fi tot mai mari în viitorul imediat care urmează. Imaginați-vă cum ar fi ca toți diabeticii să meargă de mai multe ori pe zi la medic să-și facă glicemia, imaginați-vă cum ar fi să n-ai voie să-ți cântărești copilul (că e o altă persoană), cum ar fi să îți duci bunicii zilnic la dispensar să le ia tensiunea.

Discriminarea nu e că nu-i lasă pe cei cu temperatură să-și cumpere pâine, ci că ar putea fi act medical să iei o temperatură.

 

 

 

Articolul anterior

Mami, dă-mi-l pe Victou, să-l iubesc!

Articolul următor

…si primul lucru: ne-am dus la dentist!

34 Comentarii

 1. Violeta

  Ca de obicei, prostia omeneasca troneaza peste tot…

 2. Itu

  Da, la ultimul paragraf. Cum naiba sa iei dreptul oamenilor de a se aproviziona? Daca il iei, trebuie sa prevezi si ca altcineva e obligat sa-i faca cumparaturile. Mai ales pentru febra, care bineinteles ca e si de la altceva, nu doar de la covid19
  Oricum, probabil saptamana viitoare o sa se elimine prevederea asta de catre curtea constitutionala, e mult mai evidenta decat cea cu amenzile. Si de aici izvoraste si cealalta problema: e normal ca cine nu e medic sa iti interzica accesul in magazin pe baza temperaturii pe care ti-a masurat-o? E liber sa iti ia temperatura (cu acordul tau) dar nu e normal sa ia o decizie de interzicere cat timp nu e cadru medical si nu poate investiga alte cauze ale febrei.
  Amuzant e si ca daca te duci, iti faci testul si vii cu el negativ inapoi la cumparaturi, fara sa iti fi trecut febra, legea nu prevede nicaieri ca poti fi totusi lasat inauntru. Deci pt o febra dovedita ca nu e de la covid19! E o idiotenie care va fi demolata de justitie. Si chiar daca febra ar fi de la covid19, masca aia nu proyejeaza pe ceilalti? O purtam de fashion, deci. Sau ca un talisman, sa ne pazeasca de vraji, boli si deochi.

  • Păi nu ia paznicul decizia, el o implementează, decizia e luată de comisia de specialitate care a făcut regula. La fel cum nu paznicul ia temperatura, ci termometrul.

   • Itu

    Atunci comisia nu s-a gandit la toate aspectele. Sau nu a vrut, ca dupa aceea sa poata da vina , electoral: noi am vrut, dar nu ne-au lasat
    Razboiul e politic, sanatatea e doar un nou teren de lupta.

    • Da, cu asta sunt de acord

    • Anca Bordea

     Si blondele gandesc, numa ca gandesc prost. De ce sunt oamenii reticenți la această procedură care nu e efectuată de personal medical asa cum cere legea? Pentru ca o persoană neautorizată cu un aparat neomologat te poate trimite direct într-un spital covid. Închis, fără nici un simptom, o lună o lună jumate. Am o prietena care a pățit cu toata familia, mai puțin 2, cei mai mici copii care aveau cea mai mare nevoie de ea si pe care abia a găsit pe cineva sa ii ia de acasă sa ii îngrijească ca ei nu i s-a permis să rămână cu ei, fiind testată pozitiv în niște condiții la fel de absurde si neconforme cum e situatia despre care ziceți că ” nu e mare lucru”. E nedrept ca bebelușii au fost separați de mamele lor, sau poate mai sunt, dar să zici că asta e rau si cealalta e bine e jignitor. Eu trăiesc intr-o tara in Europa de Vest în care nu te scanează nimeni pentru nimic. La nici un magazin. Nici la intrarea în spital, decât dacă spui că ai simptome. Atunci iti ia temperatura si iti face test. În România, tot ce vine, dă-i sa vina ca la vite si oi fără discernământ. Si unii chiar se mira daca cineva iasă din turma si se delimitează de astfel de abuzuri.

     • vedeti diferenta intre “nu permite intrarea in magazin” si “te trimite direct intr-un spital de COVID”? nu? pacat… ce a patit prietena, i-a luat pe sus bodyguard-ul de la shop & go si i-a carat in spate pana la primul spital? sau mai sunt niste pasi pe care i-ati bagat sub pres, de genul au fost testati (nu de bodyguard, sper) si testele au iesit pozitive?

  • Lorena

   Exact asta ma gândeam și eu…ca e o măsura buna, ok de acord…doar ca acolo trebuie pus cineva care e in stare sa facă o anamneză(istoricul bolii, etc) sa deducă eventual o alta cauza al unui potențial sindrom febril. Adica nu e ok sa ii dau explicații lu’ nenea de la mega ca sunt la ovulatie și am 37,5 din cauza asta și ete ca nu pricepe ce e aia și nu ma lasa sa-mi iau pâine.
   Sunt de acord ca nu trebuie sa fii medic sa iei o temperatura dar ar trebui sa fii cadru medical sa o poti interpreta. Dupa umila mea părere ar putea sta, macar in marile centre comerciale, o asistenta medicala care lucrează la scoala ( școlile fiind închise) și toată lumea ar fi mai fericita. E doar un exemplu.

   • Mioara

    Pai si asistenta ce sa faca ??? Crezi ca o asistenta stie mai bine sa ia o temperatura ? Chiar nu intelegeti ca nu trebuie sa explicati nimanui de ce ai temperatura marita? Portarul nu te lasa sa intri si gata . Ai cumva impresia ca daca esti la ovulatie nu mai poti sa fii si infectata? Crezi ca asistenta sau chiar un medic iti da pe loc rezultatul la usa de intrare in magazin? Cata prostie am auzit de cateva zile incoace … Daca vrei o paine poti sa te duci la un magazin mai micut unde nu te masoara nimeni. V-ati invatat sa comentati la orice, acesti Gica-Contra.. Bine ca nu va masoara si IQ-ul ca atunci chiar va faceati de ras.

 3. Itu

  Si mai e si dreptul la viata privata. Trebuie sa stie toata lumea din jur daca am febra? Pai daca asta e ok, inseamna ca pot si sa publice numele celor 16700 de oameni care au fost infectati. Sau nu numele, doar poza. Ori un filmulet cu fiecare.

  • nu e așa, că a avea febră și a fi într-un spațiu public închis înseamnă că îi pui pe ceilalți în pericol. Iar masca nu scrie nicăieri că e infailibilă, că o pui și intri într-un cuib de covid și ieși sănătos-tun.

   • Diana

    Exact! Hai să umblăm cu toții liber și să ne dăm cu gdpr-ul în cap. Și mai hai să infectăm pe cei din jur că avem un tantrum cu luatul temperaturii. Nu e ca și cum ar depinde viața noastră de asta. Noi să dăm cu tifla gdpr-ului peste ochii tuturor și să ne protejăm bărbițele cu măscuțele, oricum nimeni nu pare să priceapă rolul măștii. Efectiv, nu mai pot cu egoismul și prostia asta colectivă! Care e problema daca am febră din motive de covid sau de…gripă, varicelă, viroză? Nu e normal să stau în casă, sau să nu pretind să fiu admisă în supermarket bolnavă? Febra e oricum semn de boală, de cele mai multe ori, o infecție, de ce aș ieși să dau mai departe boala mea? Sau de ce aș insista să intru în magazin având febră?!

    • Itu

     Si cum am zis
     Daca ti se taie dreptul de a cumpara direct cand ai febra, cine ti l-a taiat are obligatia sa iti furnizeze om care sa cumpere pentru tine. Cum se intampla cu cei care acum sunt izolati la domiciliu sau in carantina (circa 30000 persoane)

    • Itu

     @diana
     Si cine e mai egoist: tu ca vrei sa tai drepturile omului ca sa previi o mica probabilitate ca te-ai infecta sau eu ca ma gandesc ca nu e corecta taierea asta pentru altii doar ca eu sa ma cred protejat 100%. Pentru ca eu nu am vreo problema sa nu intru daca am febra, are cine sa cumpere pentru mine. Ma gandesc la altii.

     • Mianna

      exista comenzi online, exista asociatii care fix asta fac, cumparaturi pentru cei care nu le pot face, exista magazine mici care n-au termoscanner-ul vietii – despre ce vorbim?

    • Nic

     Precis esti blonda, tu, autoarea articolului. Si inca una aroganta, plina de fite. Lucrurile nu sunt chiar asa simple. Termoscanarile astea pot fi de mai multe feluri. Sa fim prevazatori, zic! Si mai termina cu aerele astea superioare ca numai prostii spui!

     https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=943958622724508&id=160536467733398

   • Itu

    De ce sa intri? Pentru ca vrei sa cumperi ceva si e dreptul tau sa te aptovizionezi. In ce lege scrie ca nu ai voie sa faci lucruri daca ai febra? Voi sunteti pe o panta de interzicere a libertatilor pe care nu au avut curajul sa mearga nici comunistii, nici nazistii. Si drepturile functioneaza astfel: altii trebuie sa dovedeasca ca esti un pericol, nu sa fii considerat pericol fara o dovada clara.
    E mai mult decat gdpr, sunt drepturile omului. Care au fost suspendate partial doar pe starea de urgenta.
    Stiu ca nu scrie nicaieri ca masca e infailibila. De aceea, pentru a se acoperi politic, ne sunt impuse mai multe masuri , una peste alta. Foarte frumos, dar atunci nu mai bine se adopta masirile lui cercel, cu oprirea a tot cateva luni?
    Si acum e egoism daca vrem drept la viata privata? Inca ceva, covid19 nu e ebola iar contagiozitatea asimptomatica nu a fost dovedita ca ar fi o regula. Doar ca poate exista. Asa ca sa calci orice libertate in picioare in numele unei lupte impotriva unei boli care e usoara in majoritatea cazurilor si care are o contagiozitate incerta e absolut exagerat.
    S-au dat 300 mii amenzi. Ceea ce inseamna ca s-au dat poate peste 1 milion de avertismente. Ceea ce inseamna ca, cum nici politistii nu sunt multi, au fost probabil milioane de incalcari nedescoperite. Daca contagiozitatea era foarte mare, cazurile trebuiau sa fie mult mai multe. Si decesele.
    Eu sunt foarte multumit de majoritatea masurilor luate de guvern, dar daca ajungem paranoici si totalitari (interzicerea accesului la bunuri din cauza unei temperaturi ridicate, fara dovada bolii care a provocat-o!!!) ne indreptam probabil spre ceva foarte negru.

   • XXX_

    Masca are rolul de a nu imprastia boala(daca o ai), nu te protejeaza pe tine om sanatos sa nu te imbolnavesti

 4. Elena

  Off topic: astazi am citit prima data comentariile pe Fb la ce ati publicat. Sper sa blocati pe cei cu o atitudine rautacioasa, needucata la adresa d-voastra. Nu mi-am putut imagina ca poti avea opinie contrara la orice lucru de minim bun simt.
  Va felicit! Sunteti mai puternica decat presupuneam.

 5. Mihaela Luca

  E greu sa lupti sa trezesti o natie de destepti, de buni la toate, de “Gica Contra”, de oameni doar cu drepturi,fara responsabilitati si obligatii, de lume ce urmareste cu sufletul la gura la tv pe posturi nationale toate dejectiile a doua suflete amarate si nenorocoase. Tara noastra are doar comentatori, porta voci si atat. Ne meritam soarta. Ne luptam cu numarul cel mai mare de analfabeti din Europa si vrem sa castigam? Ne luptam cu oamenii ce pun sarma in loc de surub, cu oamenii ce merg la vrajitoare pt descantece si lista este atat de lunga…Si toate astea pt ce? Pentru masurarea temperaturii,pentru a nu raspandi un virus. Serios?!

 6. Adriana

  Stimata Miruna: stii ca la ovulatie sau gravida fiind ai temp mai ridicata? O spune o mama care isi masura temp la ovulatie ca sa ramana gravida. Si daca sunt la ovulatie sau gravida sa scot testul sa ma urinez la Mega la intrare pe el si sa vada agentu’ ca iese pozitiv ca sa o lase sa isi cumpere gravida 2 lamai sa ii taie greata? Ce solutie ai ? Te rog…asta dupa ce faci un research probabil.

  • Adriana, imi pare rau ca te confrunti cu aceasta problema si sper sa iasa repede doua liniute pe testul de sarcina. Nu stiu cum a fost gandita aceasta masura, e posibil ca situatia gravidelor si femeilor la ovulatie sa fi fost uitata sau e posibil sa fi fost analizata si considerate ca beneficiile de a masura temperatura tururor sunt mai mari. Per total, e o problema de sanatate publica si atunci vezi interesul populational peste interesul individual.

 7. Gabi

  Fara suparare, dar inca nu ati analizat urmatorul aspect (intamplat mie azi-dimineata la poarta biroului): portarul da sa-mi puna pistolul ala in frunte si sa-mi treaca numele cu temperatura pe o lista. Ok, daca am temperatura sub 37,3 grade (oficial) intru la servici si pontez ziua de lucru, dar daca sunt la ovulatie si am 37,4 si ma trimite la medicul de familie (care are poate programul dupa-amiaza si uite-asa mi s-a dus ziua de lucru)? Cine imi ponteaza ziua, cine raspunde ca ma plateste, portarul? Si daca lista aia nu respecta siguranta datelor personale, cum e? Un avocat spunea ca firma n-are voie sa-mi taie ziua, dar de la teorie la practica iata cate abuzuri se fac, de aceea e bine sa discutam – cine stie, poate vor specifica in regulamente si legile ulterioare faptul ca luarea temperaturii, cantarirea, glicemia, etc. nu mai sunt proceduri / interventii medicale si pot fi facute cu orice fel de aparaturi, fie ele omologate sau nu (apropo, raspunde cineva daca ii explodeaza termometrul fix in fata ta?). Dar sa stiti ca la o puricare legala toate argumentele cu “lasa-ma dom`le ca-i bine si-asa” nu stau in picioare.

 8. Alex

  Orice om poate masura o temperstura, dar doar o persoana care a facut o scoala in domeniu (cel putin nivel mediu – asistenti), poate pune in context si determina daca acea temperatura poate avea kegatura cu o boala infectioasa, iar daca e secundara unei infectii, daca poate fi COVID 19, sau se datoreaza unei alte cauze neinfectioase. E la fel ca si cu durerea in piept, nu toti oamenii cu durere in piept trebuie tratati de infarct. 🙂

  • Absolut, doar ca paznicul nu pune un diagnostic. “Nu intrati la mega” nu este un diagnostic.
   Paznicul nu interpreteaza nimic, doar aplica o regula.

 9. eh, si eu care ies alergand pana la magazin/job (sport si drum, all inclusive) ajung rosie la fata, transpirata, si cu temperatura de…. “doamna, nu lucrati azi, stati sa chem ambulantza” ).

  P.S. masca nu protejeaza pe purtator. Ci pe ceilalti ca eu cand stranut sau vorbesc cu precipitatii sa ramana precipitatiile la purtator.

  • Nici n-am stiut nimic de tine toata pandemia. Pe unde ai umblat?

   • Lucrez de pe canapea mai mult pt ca echipa concediata, copila in cap la mine la propriu – am sedinta in care m-am trezit ca rad colegii ca am un picior in cap; voluntariat ca viata merge prost si la cei ce mergea prost si fara carantina, cusut masti, de acasa rar intru pe net (in zilele libere, doar) si vreau inapoi timpul din metrou cand scriam mailuri la prietene si scriam articole pt blog 🙂

 10. Amy

  Ăștia care vin aici și-ți dau în cap pentru ce ai scris, probabil sunt aceiași care fac și chestii de genul:”nu se spune îți ia temperatura, pentru că nu ți-o fură nimeni, ci îți măsoară temperatura!”. Serios?! Toți sunt deștepți, toți au drepturi, toți se simt lezați. Unii chiar își merită soarta…

  • MrsGreenFoot

   Hahahahahaha imi si imaginez cum ar arata intrarea in magazine: “aaaa dle/dna doctor ma mai doare si spatele, si un pic si piciorul, ce ziceti sa iau suplimentele alea? Dar pt junghiul de la inima ce sa iau?” :p

 11. Andreea

  Toate bune si frumoase, da spuneti-mi si mie ce marca de termometru aveti? Eu am avut 4 digitale si cand fetele aveau febra aratau 35 sau mai stiu eu ce cifre absurde. Am avut si unul de la Lidl care mergea la fel. La spital la fel, cand ni se imparteau termometre ( dupa ce am nascut) de pus sub brat 33. Si asistentele recunosteau ca nu sunt prea exacte. Ma indoiesc de faptul ca la intrarea in magazin se folosesc termometre performante. In cazul asta, e o bataie de joc- hai sa ne facem ca luam o temperatura. P.S. Am fost joi la Lidl, aglomeratie ingrozitoare, nu se respecta nicio distanta. La iesire o doamna ( cu masca ce-i drept) tusea ingrozitor).

  • Nu știu ce marcă e al meu, dar iau de fiecare dată de 2 ori temperatura și arată la fel. La câte trânte și-a luat, săracul, nici nu m-aș mira să dea kix.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 203 queries in 0.408 s