Asta m-a întrebat ginecologul de serviciu, înainte de a ajunge medicul meu la spital, în plin travaliu: ”Și, a mai scăzut durerea?” Iar eu, pentru că eram conectată la priza cu gânduri bune, nu la aia cu ”își bate joc de mine?!”, m-am gândit preț de o secundă că omul ar putea avea dreptate. Și da, după ce am simțit în mașină, când am tăiat Bucureștiul peste hârtoape cu un vagin în dilatare, chiar am spus cu mâna pe inimă că durerile sunt, parcă, mai suportabile.

Mda, s-a instalat toleranța la durere.

Mă obișnuiesc -Mantra mea din toată sarcina. Când mi-a fost rău vreo câteva luni de zile, apoi amețeam cum îmi mișcam ochii-n cap, apoi mai vomam un pic cu wc-ul în brațe, totul părea groaznic la început. După câteva zile, începeam să mă obișnuiesc. Te obișnuiești inclusiv să se învârtă totul cu tine. Nu mai poți conduce mașina, e drept, nu mai poți face hora cu un copil mare în brațe, dar găsești un echilibru. E mai ușor când ești lângă pereți. Dar te obișnuiești.

Când lucram în cabinet, în Anglia, și ne-au băgat regula nouă, să trecem numărul de rețetă pe un caiet special, toți dentiștii am protestat. Adică, și înainte treceam numărul rețetei în calculator, asistenta avea și ea un caiet, unde îl trecea manual, DE CE să mai scriem și noi în al treilea loc, suntem cumva idioți? Numărul rețetei avea vreo treisutecinșpemii de cifre. Ghiciți ce s-a întâmplat? Într-o săptămână, ne-am învățat. Ne-am obișnuit. Nu ne-a mai durut.

Așa o fi și cu izolarea? În primele două săptămâni, am ieșit de două ori fix. Am congelat felii de pâine în pungi, să ne ajungă mai mult. La magazin, erau cel mult încă vreo trei domni.

Miercuri, după o lună de izolare și înainte de sărbători, m-am speriat când am intrat în Carrefour. Plin ochi. Nici nu am cumpărat tot ce era pe listă, așa m-am speriat. Oamenii s-or fi obișnuit?

Părinții mei locuiesc într-o intersecție pe care am putea-o numi, fără să greșim, mare. Cu semafoare. Cu multe mașini. Cu patru benzi. Au fost zile cu o liniște înspăimântătoare. Dar de vreo 3 zile, să zic, opaaa, a venit primăvara și în traficul sibian.

Sper să mi se pară doar.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay