Petiție: Și mamele cu COVID19 din România au dreptul să-și alăpteze bebelușul

De joi rumeg subiectul. Datele problemei sunt așa: Organizația Mondială a Sănătății  recomandă următoarele:

Traducere

Titlul: Toate femeile au dreptul la o experiență pozitivă și o naștere în siguranță, indiferent dacă au sau nu confirmată infecția cu COVID-19.

Respect și demnitate, comunicare clară din partea personalului din maternitate, compania unui aparținător ales, proceduri de combatere a durerii, mobilitate în travaliu, unde e posibil, și alegerea poziții de naștere

Titlul 1: Contactul apropiat și alăptarea exclusivă, cât mai repede ajută un bebeluș să se dezvolte

Titlul 2: O femeie cu COVID-19 ar trebui sprijinită să își alăpteze nou-născutul în siguranță, să-l țină piele-pe-piele și să rămână în aceeași cameră cu bebelușul ei.

Imaginea din stânga: Femeile cu COVID-19 pot alăpta, dacă doresc. Ce ar trebui să facă:

  • să practice igienă respiratorie și să poarte mască
  • să se spele pe mâini înainte și după ce ating bebelușul
  • să spele și să dezinfecteze suprafețele regulat

Imaginea din dreapta: Dacă o femeie cu COVID-19 nu se simte destul de bine ca să alăpteze, poate fi ajutată să-i ofere bebelușului lapte matern prin diverse alte metode precum: mulsul laptelui matern, relactare, donare de lapte matern.

Traducerea, de pe site-ul CDC:

Poate fi transmis COVID-19 de la o femeie însărcinată la făt sau nou-născut?

Încă nu știm dacă o femeie însărcinată, cu COVID-19 poate transmite virusul care provoacă COVID-19 la făt sau copilul ei, în timpul sarcinii sau nașterii. Niciun sugar născut din mame cu COVID-19 nu a fost pozitiv pentru virusul COVID-19. În aceste cazuri, care sunt un număr mic, virusul nu a fost găsit în eșantioane de lichid amniotic sau lapte matern.

CDC-ul recomandă separarea mamei infectate sau cu suspiciune, de nou-născut. Consideră că nu știm suficiente informații despre acest virus încă și nici gradul de afectare asupra nou-născuților. În acest context, CDC-ul consideră că riscurile sunt mai mari decât beneficiile statului împreună.

Legat de acest aspect, aș vrea să fac o precizare: Deși instinctul îmi spune că bebelușului nu îi e nicăieri mai bine decât alături de mamă, deși m-ar enerva groaznic regula asta dacă aș fi în acest moment însărcinată, adevărul e că medicina nu se face după intuiție, ci după știință. Nu-i momentul să fim prea deștepți. Dacă un singur bebeluș dintr-o mie (și zic acest număr la nimereală, nu e vreo statistică sau ceva) pățește ceva din cauză că nu a fost izolat și a luat virusul, nu cred că-i cineva fericit. Cred că merită luate măsurile de siguranță pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Am citit mărturii de la neonatologi din Franța și Spania, care spun că nu ne jucăm. Știți că eu sunt tipa aia care a mers până-n pânzele albe pentru ora magică, împotriva bețelor vârâte pe gât la nou-născuți, știți că sunt pro toate lucrurile astea și nu mi-e teamă să scriu, atunci când știu că am dreptate. Problema aici e că nu știu. Nimeni nu știe. Virusul ăsta e prea nou, știm prea puține despre el.

Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC -SUA), două organizații foarte mari, au recomandări diametral opuse privind izolarea mamei de nou-născut. Ministerul Sănătății din România a luat decizia că merge pe variante ”better to be safe than sorry”, adică ”mai bine prevenim decât să tratăm”. Înțeleg că multe gravide sunt nemulțumite, și eu aș fi, însă ce îmi doresc e să vedem un pic dincolo de acum, să privim spre peste două luni. Separarea asta poate dura cel mult două săptămâni, după care avem o viață întreagă la dispoziție să fim fericite și sănătoase, alături de puiul nou-născut.

Ok, dar legat de alăptare, ambele organizații au aceeași părere:

Traducere:

În timpul separării temporare, mamele care intenționează să alăpteze ar trebui încurajate să exprime laptele matern, pentru a stimula și menține lactația. Dacă este posibil, trebuie să fie primească o pompă de sân dedicată. Înainte de a exprima laptele matern, mamele ar trebui să practice igiena mâinilor. După fiecare sesiune de pompare, toate componentele care vin în contact cu laptele matern trebuie spălate complet și întreaga pompă trebuie dezinfectată corespunzător, conform instrucțiunilor producătorului. Acest lapte matern exprimat trebuie oferit nou-născutului de către un îngrijitor sănătos.
Dacă o mamă și un nou-născut împart aceeași cameră și mama dorește să alăpteze, ar trebui să poarte mască și să practice igiena mâinilor înainte de fiecare hrănire.

Acum, țineți-vă bine, urmează Ministerul Sănătății din România:

Pe scurt, o gravidă cu suspiciune sau confirmare de COVID-19 nu își va putea ține în brațe bebelușul nou-născut, deci practic ieșit din ea, până nu vor exista 2 teste negative la interval de 24 de ore, pentru amândoi. Având în vedere că rezultatele testelor în România au durat și 8 zile, vă dorim succes. Poate vă hotărâți să nașteți totuși altădată, că acum nu-i un moment prea bun.

Serios?!

Înțelegem totuși chestia și nu ne enervăm, că urmează partea în care se recomandă laptele praf în mod oficial, în România:

Deși recomandările OMS [6] susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19, având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România precum și amploarea pandemiei COVID-19 în România se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare (cu ajutorul unei pompe de muls); laptele astfel obținut se colectează, se depozitează și se dezafectează urmând circuitul obișnuit al deșeurilor infecțioase.

Pe site-ul Asociației SAMAS găsiți un rezumat foarte bun al întregului protocol privind gravida și lehuza: aici.

Am nevoie de câteva lămuriri, poate mă ajutați. Nu sunt cârcotașă, chiar mi-ar plăcea să găsim răspunsuri și soluții.

Ce înseamnă ”infrastructura secțiilor din România”? Adică, dacă ai un om care oferă nou-născutului un biberon cu lapte praf, care-i diferența să-i ofere un biberon cu lapte muls? Mama infectată are nevoie de o pompă, se poate descurca singură în privința procesului de scos lapte din sân. E cam foarte simplu.

Apoi, sunt atât de puține mame care alăptează oricum în România, încât chiar nu cred că era nevoie să interzicem asta în mod oficial.

Aseară am avut un schimb de mailuri cu dr. Jack Newman, cel mai mare expert din lume pe alăptat, medic pediatru, care a deschis prima clinică de alăptare, în Toronto. I-am scris fix așa: Doctor Newman, help, ce aș putea spune gravidelor care urmează să nască, vor să alăpteze și uite ce protocol s-a dat?

M-a sfătuit așa: să încercăm să ajungem la persoane cu putere de decizie, să trimitem email-uri scrisori.
Așa că,

  1. vă invit să trimiteți un email la relatii.publice@ms.ro. Poate conține următorul text, îl puteți lua cu copy/paste: Subiect: Domnului Ministru al Sănătății, Nelu TătaruBună ziua,Vă scriu în legătură cu noul protocol de alăptare pentru mamele infectate sau suspectate de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) permit alăptarea/oferirea laptelui matern exprimat de mamă. În acest context, am rugămintea să revizuiți protocolul publicat și să permiteți mamelor care doresc să pompeze lapte să-l ofere nou-născutului. Nu există date că virusul se transmite prin laptes și este dovedit faptul că bebelușul suferă când e despărțit de mama lui, astfel încât nu se justifică hrănirea automată cu lapte praf. Laptele matern are multiple beneficii și ar face mai ușoară adaptarea bebelușului la noua viață afară din burta pe care o cunoștea.Mulțumesc.
  2. Lăsați comentarii pe facebook: Ministerul Sănătății
  3. semnați și dați mai departe petiția:

    Și mamele cu COVID19 din România au dreptul să-și alăpteze bebelușii


*Până una-alta, dacă ajungeți în situația de a naște și vreți să alăptați, iată ce puteți face:
-stimulați sânul și pompați lapte, chiar dacă sunteți obligată să îl aruncați (e important să mențineți lactația până vă primiți bebelușul și îl repuneți la sân)
-cereți copilul cât mai des, tot timpul,
-nu faceți scandal, legea nu e de partea voastră, sunteți la mâna personalului medical. Care n-o să încalce protocolul, dar care poate grăbi probabil procedura de testare, aflare de rezultat, orice ajută în acest moment.
-dacă aveți nevoie de ajutor, Asociația SAMAS are un program special, de asemenea puteți suna la 07alaptare, e clinica de alăptare, unde primiți consiliere gratuită la telefon.
LE: dr. Cristina Vancsa, consultant IBCLC, își oferă sprijinul în mod gratuit către mamele care sunt în această situație. Contactați-o aici.

LE2:Asociația Consultanților în Lactație a scris către MS: Bravo, mulțumim!

Dacă mai aveți idei, please, share. Sper să putem schimba ceva.

foto Pixabay

Articolul anterior

Intrebati-va copilul: care-i primul lucru pe care-l vei face cand se termina izolarea?

Articolul următor

Grădina mea secretă – meditație ghidată și vizualizare pentru gravide, să-și pregătească mintea de travaliu

33 Comentarii

  1. Elena

    Semnat. Poate mai studiaza medicii un pic problema si se razgandesc. Nu au mult de citit ca recomandarile OMS sunt clare

    • Hai, ca asta a fost buna :))

      Ei spun ca nu e de recomandari, ci de infrastructura. Mda. Laptele praf e la putere in Ro.

  2. Miha

    Eu intuiesc care e problema cu infrastructura. Cred ca nu au incredere in faptul ca laptele exprimat e exprimat in conditii optime. Nu au cum sa se asigure ca mama s a dezinfectat corespunzator, ca si a dezinfectat pompa corespunzator. De pompe in spital presupun ca nu poate fi vorba. In urma cu 4 ani, la Timisoara, bebelusii prematuri, separati de mama, erau hraniti cu lapte muls, dar erai obligata sa mergi pe sectia de neonatologie(cu un etaj mai sus decat saloanele lehuzelor, spital fara lift, mame proaspat operate), sa te dezinfectezi acolo. Pompa aduceai de acasa, dar ramanea la spital cu un nr pe ea, personalul se ocupa de dezinfectarea lor. Imi imaginez ca acum se evita si contactul mamelor infectate cu personalul medical care se ocupa de bebelusi. Logic, cumva. Si calea usoara pt ei e sa rupa de tot lantul asta cu exprimatul laptelui, transportul lui si hranirea copiilor. Calea normala ar fi sa se ocupe de infrastructura aia lipsa, dar presupun ca asta e o cerinta prea mare acum. Era bine sa se intample in situatii mai putin presante.

    • Alexandra

      Ce bine că cineva citește printre rânduri!
      “O mama se poate descurca singura cu pompa”. Serios? Una cu febră 39 și care tușește?

      • Alexandra, Daca mama e apta, bineinteles. Dacă e intubata, nu o sa aiba nimeni pretentia sa alapteze.
        Problema e ca-s multe mame in putere, tinere, mai putin afectate de covid, care ar putea si si-ar dori sa faca asta pentru copiii lor, dar nu sunt lasate. Chiar si ipotetic, e o discriminare oribila. In particular, fiecare caz e tratat individual, ca de aia avem si medici, nu numai medicina. Ca sa gandeasca cineva.

        • Alexandra

          Eu cred că cele care nu vor ridica suspiciune clinică, cele care respecta izolarea din momentele astea își vor putea alăpta copiii, pentru că da, depinde în parte și de fiecare gravidă dacă se va infecta sau nu. Parcă prea se pleacă de la premisa că obstetricienii și neonatologii sunt niste nemernici care nu vor lăsa femeile sa alăpteze. In plus, da, este cred eu imposibil pentru personalul sanitar mediu sa asigure recoltarea sterila a laptelui matern de la o femeie infectată. Iar între “perfect sănătos” și intubat sunt multe alte nuanțe.

  3. Andreea

    Am semnat deja. Mi se pare de-a dreptul barbar sa separi asa un nou nascut de mama lui. Se gandeste cineva la efectele psihologice asupra mamei si copilului? Asta e o noua proba a faptului ca in Romania sa fii insarcinata si sa nasti e tratat ca si cum ai face un lucru reprobabil, asa ca tot sistemul de sanatate se mobilizeaza sa te pedepseasca si sa iti bage bete in roate.

  4. Maria

    Nu știu dacă cumva ajuta menționat și faptul ca in new York la Icahn school of Medicine, Mount Sinai se fac studii ca sa verifice dacă anticorpii din laptele matern(de la
    Mame donatoare sănătoase) ajuta împotriva infecție cu SARS-CoV-2

  5. Cristina

    Din pacate nu stiu daca ai vazut, pe grupul de medici anti covid a fost o discutie aprinsa pe tema asta si se separa destul de multe zile cam peste tot mama si copilul, sustin ei copilul ala este ingrijit, nu lasat singur, dar nu e lasat cu mama lui pentru ca le este frica de formele potential severe la nou nascut si expun mamei problema: daca tu ai covid si e asimptomatic, copilul va face insuficienta respiratorie si va fi intubat si poate moare, ce vrei sa iti omori copilul cand din lapte praf nu moare nimeni! asta s-a discutat pe grupul de medici, asa am fost insultate persoanele pro alaptare, aparent suntem nebune sau fixiste sau mai stiu eu cum. Intre timp bebelusi infectati cu coronavirus la timisoara. de asistente, pentru ca au fost separati de mamelel lor….

    • Am citit discuția respectivă, o știu pe de rost, mă poți seminariza. De asta am și fost atentă acolo și nu am scris la impuls. Legat de separare, ok, fie, înțeleg. Dar legat de alăptare, nu prea. Despre asta e vorba. Where there s a will, there s a way.

  6. MIHALACHI ANA MARIA

    Semnat

  7. Patricia

    Semnat. Urmeaza sa nasc peste o luna jumate. Incerc sa fiu pozitiva si sper ca nasterea sa decurga in conditi optime. Sper sa putem schimba ceva impruna in acest sistem medical. Doamne ajuta.

  8. rox

    Oarecum tangent la subiect, daca nu ai lapte, daca nu poti sau te afli in imposibilitatea de a alapta copilul dar doresti ca al tau bebelus sa primeasca lapte matern donat (fara ca acesta sa fie prematur) atunci ai o viata prea usoara fara prea multe probleme reale. Unul din motivele pentru care nimeni nu ar trebui sa se mai uite in gura OMS, o institutie inutila si politizata. Este nejustificat ca laptele donat sa fie pus, in recomandari, mai presus decat formula. Laptele donat este scump, daca este sigur – adica testat, ori periculos daca nu este, si sunt bebelusi prematuri care au nevoie de el mai mult decat restul. Daca mama nu poate pompa lapte, atunci formula este mai mult decat ok. Hai sa nu mai demonizam formula, ca deja este ridicola fobia asta fata de ea.

    • Cristina

      În țările cu bănci de lapte reale, laptele nu este luat de la vecina de bloc neverificat. Sunt verificate, adunate, strânse pe vârstă să fie adecvate și pasteurizate. Hai să nu mai ridicăm în slăvi în detrimentul laptelui adecvat speciei noastre un lapte care a fost creat în al doilea război mondial pentru că nu avea cine munci în fabrici, bărbații erau la război și trebuia o soluție pentru copii. Pentru că nu este ok să fie procentual mai multă populație hrănită cu formulă, peste 80% decât ar fi normal cu lapte matern. Marketing agresiv, un lasă că merge și așa generalistic global și se duce naibii specia. Și nu, nu e ceva verificat, consecințele nu le aflăm acum în 50 de ani de utilizare ci poate în câteva sute de ani – dacă om mai exista atunci ca specie. Crezi că exagerez? Google it și lasă deoparte frustrarea tip strugurii sunt acri. Dacă ar munci mai mult societatea am fi normali la cap…

      PS presupun că pare normal să consumăm procentual sau exclusiv apă îmbuteliată când avem rețele cu apă potabilă bine mersi în marile capitale?

      • rox

        Cumva laptele ala din bancile de lapte este gratis? Sau ieftin? Analiza cost/beneficiu ai facut?
        Eu nu am zis ca toate femeile trebuie sa dea formula copiilor, tu ai facut un om de paie din ce am scris eu mai sus si apoi te-ai apucat sa te lupti cu el dand in taste.
        Lasa-ti tu frustrarea de mamica de profesie deoparte – pentru ca, vezi tu, presupuneri despre oamenii de dincolo de monitor pot face si altii.

        • Cristina

          Și laptele praf o fi moca? Ai făcut calcul pe termen lung? În plus cine ia lapte donat la început poate poate ajunge să facă mai multe pentru alăptare. Și crede mă există foarte multe variante. (șî da, există și moca!)

  9. Eu

    Nașteti acasa .femei puternice!
    E cel mai frumos lucru care ti se poate intampla!
    Fără frică, fără proceduri de rutină, fără fără….
    Cu micuțul aterizand direct la sânii tai. Cea mai implinitoare nastere pe care am putit.o avea acum 2 ani.
    Si.. dupa o cezariana, da da.
    Exista medici superbi care va ajuta. Exista doule.moase minunate!
    Credință în Dumnezeu și multă informare!!!

    • Felicitări pentru reușită, însă hai să nu încurajăm asta la scară largă. Există multe riscuri, pe care le anulezi din start, dacă ești într-un spital.

    • rox

      Nu, femei puternice si destepte, in nici un caz nu nasteti acasa dupa o cezariana. Doamne apara si pazeste. In mod normal, fara situatie de pandemie, nici pe uter netaiat nu este ok sa nasteti acasa.

  10. Deea

    Dar am scris si eu dlui ministru, pt ca e ridicol ce se intampla in maternități.

  11. Claudia

    Scuzați întrebarea, dacă e de om prost…. dar de vreme ce se cunosc atât de puține despre virusul ăsta, putem fi 100% siguri că nu se transmite (și) prin laptele matern?

    • 100% nu există în medicină. Studiile -cele care sunt pe covid-19- arată că virusul nu se transmite prin laptele matern.
      Apoi, sunt toate celelalte studii, pe alte virusuri, care nu se transmit prin lapte. În schimb, se transmit anticorpi.
      Deci, marile organizații cu ai lor experți recomandă că hrănirea cu lapte matern să fie inițiată și sprijinită, chiar și la mamele infectate cu acest coronavirus.

    • Claudia

      Ok, dar… medicamentele care se iau pentru Covid? Nici ele nu trec în lapte? Sau mama nu ia nimic-nimic? Nu e prea riscant să stea fără niciun fel de medicație?

      • Cristina

        Oho dacă ar exista medicamente am trata boala asta :)))

        • Claudia

          Cristina, par idioata? Probabil…
          Deci nu se ia NICIUN medicament in Corona, spui, da? Absolut nimic, numai aer si gandire pozitiva si ventilator cand cedeaza plamanii, da? Sau inteleg eu gresit?

          • Cristina

            Dau mai multe combinații niciuna dovedită că ar funcționa, niciuna care să fie atât de dăunatoare trecând prin lapte așa cum s-ar zice… Nu Doamne nu pari proastă, doar că nu există tratament, dacă ar există ar fi minunat era ceva la adresa lumii că suntem amărâți că încă nu avem nimic pentru virusul ăsta

  12. Mariana

    Dacă pentru inițiatoarea petiției este acceptabil de înțeles că sunt situații când se impune separarea copilului de mamă dar alăptarea trebuie întreținută cu orice efort și risc…

    • Nu inteleg ce spuneti, ca nu ati terminat fraza.
      Inteleg separarea, nu inteleg de ce nu poate beneficia bebelusul de hranirea cu lapte matern, tocmai pentru ca nu exista riscuri. O mama infectata poate oferi laptele ei, acesta nu este deseu infectios, cum il considera MS.

  13. Vasi

    Dragă Miruna,
    Consider justificată petiția și am semnat-o cu încrederea că va lumina mintea celor din Sistemul Medical. Experiența avută la nașterea fetiței mele îmi dă dreptul să spun, că laptele matern și beneficiile lui sunt reale. Eu am făcut varicelă după naștere, la 72 de ore de la naștere a apărut erupția. Eram deja acasă amândouă când am văzut și știam ce este, pentru că avusese soțul înainte cu 14 zile. Medicul de familie mi-a recomandat să alăptez, să port mască în preajma bebelusului și să respect reguli stricte de igienă, în perioada cât bubițele erau cu lichid (nu mai enumăr aici spaimele acelor zile, informațiile citite și recomadările în caz de apariția bolii la bebe). Nu ne-am separat, anticorpii de varicelă nu erau formați, pentru că era prea devreme ca să poată trece din laptele meu la ea, așadar, cred că, doar beneficiile colostrului matern, prezența imunoglobulinei și a celorlalte elemente din el au făcut posibilă absența virusului și la bebeluș. Acum suntem bine, alăptez în continuare și mi se pare cel mai frumos lucru pe care i-l pot oferi micuței. Am semnat petiția și o să trimit și e-mail la adresa indicată. Știu că toată atenția este îndreptată către cei bolnavi, dar nu putem lua celor sănătoși dreptul de a se bucura de venirea pe lume a propriului copil. Dacă nu există posibilitatea aflării rezultatului testului pe loc, în momentul internării în spital, consider că spitalul trebuie să își asume riscul de a exista printre pacienți și infectați, altfel nu văd cum ar putea asigura ei îngrijirea atâtor nou născuți în același timp, în condițiile, în care, personalul medical este insuficient. Sănătate și mulțumesc!

  14. Iulia

    Din păcate, sunt una din mamele ce tocmai au născut cu test rapid negativ si PCR pozitiv recoltate in aceladi moment, este de nedescris reactia si comportamentul peraonalului medical, protocolul nu ii lasa nici sa ma retestezepentru ca oricum un test negativ nu lar anula pe cel pozitiv mi sa spus. Nu miam vazut copilul de 3 zile de cand lam nascut si inca 10 nu o sa ma lase sa il vad. Este inuman sa faci asea ceva unei mame care tocmai a nascut prin cezariana si unui copil smuls efectiv din burta si lasat in grija unor straini. Si toate astea desii nu am absolut nici cel mai mic simptom, nimic nimic. La cine sa apelez cine ma poate ajuta nu stiu, nu sunt bagata in seama de nimeni. De cand a sosit testul pozitiv nici medicul nu a venit sa imi verifice operatia este strigator la cer ce se intampla in Romania.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 209 queries in 0.737 s