Fă, îi însărcinată! – Bunul simț și empatia n-au vârstă sau etnie

Fă-i însărcinată Bunul simț și empatia n-au vârstă sau etnie miruna ioani

A fost odată o însărcinată pe o bancă, în parc. Lângă ea s-au așezat două fete, dintre care una cu buricul gol și cealaltă cu un pachet de țigări în mână.

Eram în Orășelul Copiilor cu Tudor și cu tatăl lui, Tudor voia să se dea pe un trenuleț care nu-i de însărcinate, am încheiat citatul, deci au mers doar ei doi. Eu am rămas să îi aștept la umbră, pe o bancă.

De acolo, văd două tipe foarte bronzate, că se pozau. Una era îmbrăcată într-un costum galben fosforescent, cu buricul gol, deci era cam imposibil să nu o remarci. Slăbuță, frumușică, făcea poze de instagram. Sau ceva. Termină fetele, se așază lângă mine și, după 2 secunde, aud:

-Fă-i însărcinată, hai de-aci!

Mă uit la ele, erau cu un pachet de țigări în mână. Le-am mulțumit, mi s-a părut un gest foarte amabil și drăguț. A fost un moment ca o îmbrățișare de grup.

-Da cum, stai liniștită domnișoară! Ne găsim noi alt loc!

Oricum, apelativul ”domnișoară” are șanse mari de a salva orice situație.

Mulțumesc, cu plăcere, au plecat.

După alt minut, le văd că se întorc și se pun la o umbră mai departe de mine, nu găsiseră nicio bancă goală. Atunci, simt că e rândul meu să acționez.

-Haideți înapoi, că-mi găsesc eu mai ușor un loc pe undeva. Plus, că nici nu mai stau mult. (Deja băieții mei aproape își terminau tura.)

-Vaaai, fă, ce drăguță e domnișoara. Nu trebuia, vă mulțumim tare.

Faith in humanity restored. Both ways.


Eram în uber și mă întreabă șoferul dacă mă deranjează să-și aprindă un iqos.

-Da, mă deranjează, să nu vă supărați. Sunt însărcinată și foarte sensibilă la mirosuri. E o chestie hormonală, îmi pare rău.

E drept că mi-am cerut scuze de două ori în aceeași propoziție, dar am fost mândră de mine la final. M-am simțit de parcă aș fi sărit cu parașuta de pe un zgârie-nori. Dacă m-ar fi întrebat același lucru fără să fiu gravidă, nu aș fi îndrăznit să-l refuz. Ce are, rezist și eu până la destinație, mi-aș fi zis. Pericolul de a nu fi drăguță mi se pare uriaș. Așa e omul construit. Doar că alți oameni, mai ales cei care întreabă, nu o iau deloc personal când le spui că nu. Șoferul nostru a înțeles, nu și-a aprins nimic, ba a și fost recunoscător că nu mi s-a făcut rău în mașina lui!

Acuma, să vă povestesc și despre cei care fumează lângă burta ta rotundă, chiar dacă la terasă, vreți? Femei. Cărora altcineva le atrage atenția să nu dea fumul pe gravidă și copilul ei, iar răspunsul e ”păi nu e de la mine, e de la vânt”. Mai bine nu vă povestesc. să ne gândim la fata cu buricul gol și pachetul de țigări și mai facem niște copii. Lumea e frumoasă, măi 🙂

Image by BRUNA BRUNA from Pixabay

Articolul anterior

O nouă politică pe acest blog: zero toleranță la nesimțire

Articolul următor

Penibil: Elevii care n-au promovat Evaluarea Națională, raportați de cei care nu știu că ”procent la sută” e pleonasm

19 Comentarii

 1. mergea mai bine sa inchei cu un: “Lumea e frumoasă, fă” :))

  Bunul simt vine de acasa si din suflet, nu pe la culoarea pielii sau scoala. Mie un coleg imi explica de fapt ca tigara nu e nociva, mie, pacienta care am ajuns la urgent in insuficienta respiratorie din cauze de fum.

 2. Raluca

  Ha, povestirea ta mi-a amintit de o fază tare amuzantă. Eram cu al meu soţ în Berlin, amândoi mai alb-brânză, ne integram bine în peisaj acolo. La un moment dat trece pe lânga noi o doamna de etnie si intinde mâna cu un “please, some money for food”. Cum se uita ea aşa galeş spre noi, o ajunge din urmă o amică si ii zice: “Lasă-i, fă, nu vezi că-s români!?”.

  Oare cum de s-a prins? :))

  • Haha, v-o fi auzit vorbind.

  • Nicoleta

   Sau cum am pățit noi, aveai o sticla de jumătate de Borsec, așezată ostentativ in buzunarul rucsacului :))

   • Oana

    Poate par putin rea ! Sau poate sunt ! In calitate de fumatoare mi as dorii sa existe spatii amenajate la terase pentru fumatori ceva izolat …ca incidente de genul , femei insarcinate in preajma unei tigari intr adevar daunatoare sa nu existe, dar avand 21 de ani si poate foarte egoista cum sunt nu simt nevoia de innmultire si nici empatica nu sunt cu viitoarele mamici asa ca daca ma asez undeva intr un spatiu de genul terasa ,parc etc imi voi aprinde o tigara chiar daca tu gravida fiind te aflii la o masa distanta sau la o banca distanta! Si probabil asta vine si dim frustrarile mele cum ca o mare parte din viitoarele mamici sau chiar actuale mamici sar ca leoaicele sa si protejeze puii si e normal dar CAM ATAT ! Uneori as vrea sa vad interesul acesta din partea femeilor si in alte situatii.

 3. dia

  Miruna, dar in România încă se fumează pe terase la localuri?!? Sau parcuri?? Eu serios întreb, pe vremea când imi pregăteam bagajele sa emigrez se lucra la legi pentru asta. Și trecut-au mulți ani de atunci.

 4. Livia D

  Întâlnire importantă la terasa unui restaurant. Tot familionul: Eu, însărcinată, fetița de 1 an și câteva luni, soțul, mama și tatăl meu. Așteptăm relaxați, după degustarea meniului de nunta, persoana cu care urma sa discutam detaliile organizării petrecerii.
  Apare. Ca o boare. 😂 O doamna volubila, cu gesturi ample, puțin agitata, se scuza de întârziere (s-a ocupat de organizarea unei nunți, s-a culcat târziu, nici cafea nu a băut, azi).
  – Pot să-mi aprind o tigara? Zice, și o și aprinde, fără sa aștepte răspunsul.
  Se uita la noi, in timp ce trage cu sete din Țigara și continua: va deranjează?
  – Da! Deranjează, soția e însărcinată și nu e bine pentru copil – a răspuns soțul, direct și sincer.
  S-a oprit, l-a privit in ochi și a întrebat: e o gluma, nu? Glumiți?
  Nu ii venea sa creadă 😂

 5. Andreea Radu

  Eu pe tine te citesc și în vacanță 🙂 Uneori, oamenii ne surprind în cel mai plăcut mod, indiferent de etnie sex sau alte criterii. Sunt oameni și atât.

 6. IULIA

  In locul de joaca domnul fumeaza linistit pe o banca si cu ochii in telefon. Frecvent in locurile de joaca pe banca sau plimnadu-se printre copilasi cineva fumeaza. Imi este jena sa fac educatie unor oameni de 30-40-50 si de ani. Plus ca mi se pare aiurea sa atragi atentia cuiva, cand asta ar trebui sa fie in ADN-ul fiecaruia. Pentru ca a mea copila se tot ducea spre domnul tacticos, am fost si i-am spus politicos pe un ton neutru-scuzabil(mda, tot eu, stiu) ca este loc de joaca si sa se gandeasca la cei mici, plus ca scrumeaza pe jos si astia mici practic ling dalele alea. Raspuns: aaah tigara mea este sterila, dar aveti dreptate. Si a iesit si a fumat langa gardul locului de joaca. Tot langa gard si sufland fumul in parculet fuma si un alt domn extrem de revoltat ca fusese trimis de o doamna foarte categorica si revoltata. Replica domnului: si ce ati rezolvat ca m-ati data afara din parc? Ca eu stau langa si suflu fumul spre parc; ma puteati lasa sa stau pe banca.
  pam pam

 7. Roxana

  Eu m-am certat cu o doamna in parc. Statea pe banca si tot fumul venea spre mine,chiar daca eram pe banca de langa… i-am spus frumos ca in parc nu se mai fumeaza, cel putin nu in zona unde sunt copii. Mi-a spus:” sunt copiii dumneavoastra?”. Ce sa mai raspund la o astfel de intrebare…

  • Justme

   Pai, poate ca si cele care avem copii ar trebui să facem ceva, ca nu putem sa ne certam cu toti fumatorii, asa ca ne luam copiii si disparem din zona cu pricina, asta din partea unei mamici fumatoare si nu prea dar acidă 😊

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.566 s