Penibil: Elevii care n-au promovat Evaluarea Națională, raportați de cei care nu știu că ”procent la sută” e pleonasm

Or fi copiat toți știrea unii de la alții, habar nu am. Știu doar că pe Copy/Paste nu te poți supăra, că n-a dat Evaluarea Națională la română. Adevărul o gafează din titlu, mediafax citează un inspector general adjunct, iar edupedu e menționat aici doar pentru că mi se pare un comic de situație, dacă înțelegeți ce vreau să zic.

evaluarea națională elevi miruna ioani

evaluare națională miruna ioani evaluare națională miruna ioani

Pleonasmul e o construcție în care spui de două ori același lucru. Cred că ”babă bătrână” și ”cobori în jos” sunt primele pleonasme predate la limba și literatura română, în clasa a 5-a, dacă nu mă înșel. Imediat următorul exemplu pe lista rușinii e ăsta cu procentul. Corect e un ”procent de 5”. Procentul înseamnă ”la sută”, deci să spui ”un procent de 5%” e egal cu ”5 la sută la sută”.

Felicitări celor care au promovat și celor care au luat note mari! Să intrați acolo unde vă doriți, urmează o perioadă fantastică din viață.Sunteți pe punctul de a vă cunoaște prietenii cei mai buni, iubirile cele mai mari, cum nu veți mai întâlni altele și cu care le veți compara pe toate. Minți deschise și inimi frumoase vă doresc! Știu sigur că una dintre cititoarele noastre sărbătorește acum.

În rest, pe ceilalți, n-ar trebui să ne mire. Poate n-ar trebui să ne mai criticăm elevii, ci să facem unii mai buni.

 

Articolul anterior

Fă, îi însărcinată! – Bunul simț și empatia n-au vârstă sau etnie

Articolul următor

Nu mergeți cu bebelușii sub 6 luni la mare, decât dacă îi țineți tot timpul la umbră

5 Comentarii

 1. Roxana

  Mi-e groaza!! Din fericire sau din pacate pentru ei,eleviii au inceput sa ii corecteze pe profesori. Evident,acestia se supara si ii pedepsesc.

  0
  • da, am avut și noi specimene din astea. Pe mine m-a costat fix nota la Capacitate, la germană, faptul că aveam prostul obicei s-o corectez pe profă. Vorbea foarte bine, dar cu gramatica o mai gafa. Grammar nazi de mică :))

   Și mi-a zis clar, când m-am întâlnit cu ea, a doua zi după probă: că mi-a recunoscut scrisul, m-a felicitat, dar că aveam, citez, câteva virgule-n plus și nu a putut să-mi dea 10. Sinceră să fiu, nu știu dacă lucrarea era chiar de 10, dar a durut.

   +3
 2. Acum bine ca ai scris si l-ai explicat pt ca si eu folosesc acest pleonasm. Sper sa imi intre in rutina noua forma.

  +2

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 150 queries in 0.440 s