Ce e ”negreala” (sau ”colorațiile negre”) de pe dinții copiilor și cum am reușit să scăpăm de așa ceva

negreală colorații negre dinții copiilor miruna ioani

Lupta cu această negreală de pe dinții copilului meu a fost ceva foarte personal. Am întrebat în stânga și-n dreapta toți dentiștii și toți pedodonții pe care îi cunoșteam: ce sunt colorațiile negre care apar în epoca asta modernă? Și, mai ales, cum scăpăm de necaz? Vă dați seama, pentru mine, ca dentist și om obsedat de spălatul pe dinți, ca mamă care și-a spălat copilul înainte să-i apară primul dinte, era ca și când viața mă lua peste picior: ”Să te vedem acum, deșteapto!” parcă îmi zicea. Am suferit serios. Îmi e greu să scriu acest articol și să recunosc niște lucruri care încă mă dor. Dar așa e viața și e bine să știți ce se întâmplă și pe la case mai mari. Că lucrurile ne sunt date ca să învățăm ceva din ele și să ajutăm și pe alții dacă putem. Sper să pot.

Multă vreme mă simțeam ultimul om; de ciudă, am avut o perioadă în care nici nu-l mai spălam pe dinți pe ăsta mic. Pentru că mi se părea că nimic nu are niciun rost, mai ales toți anii ăia de facultate. Toate răspunsurile erau: ”N-ai ce face. Așteaptă să crească băiatul și îi faci periaj. Acum e prea mic și nu stă.”

Era să înnebunesc.

Am învățat internetul pe de rost, iar disperarea a ajuns la punctul culminant când o prietenă bună, rezidentă la pedodonție mi-a zis să nu îmi fac probleme, că această ”negreală” pe dinți nu e decât o problemă estetică și că mă deranjează pe mine doar. Că nu e o problemă de sănătate și să mă potolesc. Să nu stresez copilul, cum ar veni, ea cunoscându-mă bine și de demult. Acela a fost momentul în care am renunțat la medici și am început să caut homeopați. Uleiuri esențiale. Aș fi mâncat argilă fiartă cu orez eu, de trei ori pe zi, dacă asta l-ar fi ajutat pe el.

Eram pe marginea patului de la Sibiu, într-o duminică dimineața, înainte să ne întoarcem la București. Tudor avea fix patru dinți sus și patru dinți jos, când am văzut-o. Poate și niște molari, nu aș vrea să mint. Ne jucam de-a ceva, de eu îl lăsam cu capul în jos, printre pricioarele mele. Din spatele meu bătea o lumină puternică de dimineață, aproape ca la dentist, când am văzut-o. Mică și rotundă, în spatele lateralului superior drept. Am crezut că nu văd bine, așa că am repetat figura și am căscat ochii. Era adevărat. O pată neagră și urâtă, pe dintele copilului meu, într-un loc în care nimeni altcineva nu s-ar fi uitat în afară de mama lui.

Carie știam că n-are cum să fie pentru că el mare lucru în afară de țîță nu servea și de spălat pe dinți, îl spălam. L-am chemat pe tata de urgență, să se uite și el. Tata e dentist și e perfect de acord că, de cele mai multe ori, când vine vorba de pastă și periuță, eu exagerez. Dar nu mi-a zis că sunt nebună în acest caz, cum mi-aș fi dorit să fiu. A zis că da, se vede într-adevăr ceva.

Și am lăsat-o așa.

Data viitoare când am ajuns în Sibiu, am aterizat direct în cabinetul tatălui meu. Copilul mai fusese de câteva ori la controale, nu era ceva nou pentru el. Nu a plâns, nu era carie. Doar că, surpriză, apăruse deja o pată și în spatele celuilalt lateral. Fir-ar să fie, nu putea fi adevărat!

Nici nu știți cât m-am perpelit, cât m-am răscolit.

Adevărul este că bebelușul era prea mic să îi facem ceva fără să îl stresăm. Mi-am făcut o socoteală rapidă în gând: să vindec o trauma și o frică de dentist e ceva mult mai complicat decât să rezolv două pete negre de pe dinți, care nici măcar nu se vedeau la acel moment. Așa că am lăsat-o așa.

Am schimbat pasta de dinți cu una mai scumpă și mai naturală, am frecat dinții ca un bolnav mintal. Mare greșeală din partea mea. Pentru că pasta asta de dinți a accelerat procesul de formare de negreală. Îmi vine să dau producătorul în judecată, deși nu prea pot dovedi ceva.

Ce sunt colorațiile negre, de fapt?

Colorațiile negre sunt niște colorații externe specifice (cauzate de factori externi, adică), de cauză necunoscută însă, care afectează între 2 și 21% dintre copii. S-a observat într-adevăr că, la copiii care au colorațiile negre nu prea apar carii. Ceea ce e bine, dacă te bucuri să ai un copil cu dinții negri și sănătoși. Sunt niște pete negre care apar cel mai frecvent aproape de gingie, de obicei pe fețele vestibulare și orale ale dinților, uneori și în șanțuri și fosete. Se crede că ar fi cauzate de niște bacterii cromogene, care se hrănesc cu fierul din salivă și alimente. Aceste bacterii ar fi putut fi luate de către copil de la mamă, de exemplu, poate chiar înaint de a-i apărea primii dinți. Pupatul pe gură și folosirea acelorași tacâmuri sunt mijloacele prin care asta se poate întâmpla. (Iar eu mă știam vinovată nu de pupat pe gură, ci de folosirea tacâmurilor, de care nu prea am ținut cont.)

Nu se pot îndepărta prin periaj obișnuit acasă, deși sunt des asociate cu o igienă proastă. O să folosesc acest cuvânt, proastă, în loc de ”deficitară” sau ”precară” sau alți termeni din ăștia de periat orgoliile părinților certați cu spălatul pe dinți.

Știți, e foarte nasol că rahaturile astea de colorații apar la copiii nespălați pe dinți și nu se curăță când începi să îi speli. E și mai nedrept că au apărut la copilul meu spălat pe dinți de mă-sa, după metode certificate, de când era mic, după timpi și recomandări și mama Soarelui, însă concluzia mea după toată această experiență e că am avut ceva de învățat. Poate ca să scriu acest articol, să fie de ajutor și altor debusolați. Poate ca să învăț să nu mai fiu așa obsedată și plină de prejudecăți. Poate, ca să învăț să îl spăl pe dinți corect și eficient, că nu mă declarase nimeni ”mama curățeniei pe dinți”. Poate ca să mă mai documentez și să plec capul un pic. Bine că nu a fost ceva mai grav.

Deci nu sunt carii?

E important să facem diferența între colorațiile negre și carii, pentru că uneori pot arăta la fel. Că nu, nu sunt. Diferența o cam face medicul dentist, deși mamele pot să dea cu  unghia, să vadă dacă există o denivelare în smalț sau dacă se ia negreala. Dacă e denivelare, e cel mai probabil carie, deși poate fi și fără ca mama să își dea seama. Dacă se ia cu unghia, precis nu e carie, ci jeg. (Da, fără cuvinte periatoare de orgolii părințești.) Mersul la un dentist e principalul sfat.

Colorațiile astea apar în jurul vârstei de 2-3 ani și nu reprezintă o patologie în vreun fel. Nu fac rău din punct de vedere al sănătății, ci doar din punct de vedere estetic. Părinții se îngrijorează și copiii pot fi afectați din punct de vedere psihologic și al încrederii în sine. E groaznic să ai dinții negri, oricât ai ști tu că te speli pe dinți!

Colorațiile negre sunt o formă de placă dentară diferită prin compoziția de săruri de fier insolubile, concentrație mare de calciu și fosfat.

Dacă vreți puțină chimie…

Chestia asta e un compus feric, cel mai probabil un sulfat feric, care se formează din interacțiunea dintre salivă sau fluidul gingival și sulfatul de hidrogen (produs de bacteriile din gură) și fier. Există studii referitoare la o legătură între colorațiile negre și anumite lanțuri bacteriene (actinomyces, lactobacillus sp, prevotella melaninogenica) [1,2]. Înțelegerea felului în care se depun acești compuși pe suprafețele dentare e importantă, însă deocamdată nu cunoaștem exact mecanismul. (Sunt incluse forțele electrostatice, van der Waals, hidratare, interacțiuni hidrofobe și legături de hidrogen). (sursa)

În limbaj popular și în limitele bunului simț, tot din punct de vedere chimic nu ajută dulciurile, sucurile (nu, nici cele naturale, stoarse de noi acasă), laptele îndulcit cu miere și lipsa spălatului pe dinți.

Am fost într-un concediu cu părinții mei, unde nu știu dacă l-a spălat mama pe Tudor de două ori pe dinți, pentru că eu pur și simplu nu mai puteam. Știți cum e când ești atât de gras, încât nu îți mai pasă ce mănânci? Așa supărată eram eu pe negreala asta. Căutasem, întrebasem. Pe doctori, google, pe alți doctori, pe grupuri. Aș fi citit în stele, dacă acolo scria ceva ce ne putea ajuta.

Ce nu a funcționat

 • Teoretic, negreala asta se duce la un periaj profesional. Asta promiteau toți.

Practic, la noi nu a funcționat.

Copilul a stat la periaj mai cuminte decât 5 adulți la un loc, noi ne-am dat silința doi dentiști să curățăm problema. Nu se ducea.

Telefon din nou la colega mea rezident la pedo. ”Sunt disperată, ce mă fac. Nu trece cu nimic!” Atunci, ea mi-a zis că, în unele cazuri, nu se duce decât cu airflow. ”Airflow???” Îmi venea să plâng, pentru că nu exista nicio șansă de airflow la un copil de 2 ani și jumătate. Airflow-ul e un procedeu cu multă apă, pudră și aspirator de salivă care fac ca toate fiarele sălbatice. Era exclus, nici nu aș fi visat.

 • Apoi am găsit o soluție intermediară, foarte neortodoxă, colegii mei dentiști să închidă acest articol ACUM. Gata, da? Mi-am făcut un fel de degetar sub formă de con dintr-o folie de plastic mai groasă, care avea vârf.  Pentru că unghia mi se înmuia de la saliva lui, după foarte puțin timp și nu mai curăța.
  În timp ce copilul dormea cu capul pe brațul meu stâng, cu dreapta frecam colorațiile cu acel vârf. Cele mai proaspete se duceau, cele mai vechi nu se clinteau. Dar ceva-ceva tot se vedea. Însă nu era o soluție reală, să fim serioși. Era o prostie, nu încercați așa ceva acasă. Tata m-a certat și meritam.
 • Am dus copilul la un alt dentist, într-un loc special pentru copii, cu speranța că un străin va reuși. Am dat peste o troancă, am plecat super dezamăgiți. Ea n-a reușit nici jumătate cât am reușit împreună cu bunicul și bunica, la Sibiu. Dar cum să zic, nici măcar n-a încercat. A zis din start: e mic. Multe zeci de lei mai târziu, m-am lecuit: mi-am dat seama că e o problemă pe care eu trebuie să o rezolv.
 • Cu gândul la airflow, mi-a venit altă idee: am cumpărat un air floss de la Phillips, foarte scump. Nu am căutat ofertă, nu am așteptat Black Friday, pe primul văzut l-am comandat. Mă gândeam că jetul ăla puternic de aer ar putea semăna puțin cu airflow-ul și că ar putea curăța. Simțeam că e soluția salvatoare, că va fi descoperirea secolului pentru folosirea acestui aparat! Aveam o cititoare din Brazilia în perioada aia cu care mă sfătuiam pe acest subiect, ea-mi zicea ce nu a funcționat la fetița ei, eu îi ziceam ce nu a funcționat la noi. Urma să încerc acest dispozitiv și să fac o grămadă de părinți fericiți dacă i-aș fi găsit o întrebuințare de acest fel.

Nu a mers. Aparatul nici nu e pentru așa ceva, nu îl putem învinui. Ca să nu mai zic ce greu era să îi dau cu jetul fix pe dinte, să nu se miște, să îi puște- Doamne ferește- în ochi. Nu recomand. Acum mi se pare periculos, deși nu a pățit copilul meu nimic. Ba la un moment dat i se părea distractiv și se juca mai mult apăsând pe buton.

Ce a funcționat

 • Detartrajul cu ultrasunete, cu apa dată la minimum. 

Da, i-am făcut detartraj unui băiețel de 2 ani și jumătate. A fost ideea mea, pentru că știam din experiență că detartrajul scoate tot, numai răbdare să ai. Și eu aveam și răbdare și un tată dentist și un cabinet la dispoziție. Nu mă puteam lăsa!

Bine, bunicul lui i-a făcut detartrajul, eu l-am ținut în brațe, bunica ne-a încurajat. (Dar să nu mă spuneți că v-am spus, că el nu e dentist de copii și nici nu își dorește :P)

A venit copilul cu dinții negri și a plecat cu ei albi. A fost, și pentru el, de un impact fenomenal! A văzut diferența, era foarte impresionant. Îți creștea inima să vezi un băiețel atât de mic și atât de mândru de el.

Nimeni nu a plâns în tot acest timp decât eu, de fericire. Când Tudor a zis că să ne oprim, ne-am oprit. Ca el să aibă o amintire frumoasă era cel mai important. (Deși a fost prima oară la dentist la 6 luni, la control, deci era obișnuit 🙂 )

Nu a reușit să curețe tot-tot, e și destul de greu să faci asta, pentru că negreala e mare și vârful ansei de detartraj e foarte subțire. E ca și când ai vrea să colorezi o pagină cu un creion foarte ascuțit contra cronometru. Dar grosul s-a dus!!!

A fost cel mai mare cadou pe care mi l-a făcut tata în ultima vreme!!! (Nu vreți să știți cât m-a bălăcărit înainte, că n-o să stea copilul, că o să-l traumatizăm, că aia, că ailaltă. Și a stat copilul ca-n filme și bunicul a fost super fericit. Bunica a filmat momentul, e de pus pe facebook și viralizat :p) Am făcut dansul bucuriei, i-am sărit în brațe bunicului-dentist! Să-i dea Dumnezeu sănătate, să mai asculte de fiică-sa din când în când :))

 • Schimbatul periuței de dinți după fiecare detartraj. 

Pentru că au mai urmat și altele, de fiecare dată când mergeam la Sibiu. Am schimbat periuța, deoarece fiind ceva bacterian, mi-am dat seama că trebuie să scap de nenorocirea aia de bacterie, nu să o transfer dintr-o gură murdară într-o gură curată.

 • Am schimbat pasta de dinți.

Culmea a fost că atunci în concediu, în cele 2 săptămâni în care nu l-am mai prea spălat pe dinți, am obervat că aceste colorații negre nu s-au mai depus în același ritm galopant. Ceea ce mi-a dat de gândit. Și am început să îl spăl cu pastă cu aloe vera, singura fără fluor pe care o aveam în casă și în care aveam încredere pentru copilul meu. Țineți minte această pastă.

 • Am respectat programul de spălat pe dinți cu sfințenie.

Regula de aur la noi în familie asta era: oricât de obosiți am fi, oricât de plictisiți, oricât de orice, noi ne spălam pe dinți. Dimineața și seara, câte 2 minute, pe ceas. Mă simțeam într-o cursă neloială cu această bacterie nesimțită, pe care nu o invitase nimeni la noi.

La o vizită la Sibiu, tata mi-a zis:
-Nu știu ce ai făcut, dar parcă e mai puțină negreală pe dinți.

Eu nu îmi dădeam seama, vedeam doar negru în fața ochilor, în general.

Următoarea dată când am mers la Sibiu, nu ne-am mai dus la detartraj, că tata avea dreptate… Pentru două puncte pe molarii inferiori drepți, am zis că putem lăsa pe next time.

Între timp, eu prestam: spălat pe dinți, pastă cu aloe, spălat pe dinți, schimbat periuța și săptămânal. Dulciuri Tudor nu mânca oricum, pentru că făcea ca titirezul, patiserie nu, țîță da. Însă dieta nu am bănuit-o niciodată, chiar nu era cazul la noi. La alăptat nu aș fi umblat.

Vorbesc întâmplător cu o tipă despre dinții copiilor și îmi spune că fetița ei a avut aceste colorații negre pe dinți. Eu nu prea vorbeam despre asta decât cu cei care credeam că m-ar putea ajuta, altfel era un subiect destul de jenant. Dar ea a deschis subiectul și mi-a zis că fetița ei a scăpat cu pastă de dinți cu aloe vera, de la Forever Living.

Fix pasta noastră!!! i-am zis.

Nu am fost eu ferm convinsă de minunea asta, dar nici tipa respectivă nebună nu părea. Așa că, și în ziua de astăzi, băiețelul meu se spală cu această pastă de dinți și nu mai are niciun punct de negreală în gurița lui. Iar detartraj nu am mai făcut de anul trecut.


M-am gândit mult dacă să scriu acest articol sau nu. Nu aș vrea să credeți că fac reclamă la această pastă de dinți, pentru că nu o vând eu și nimeni nu m-a plătit să scriu acest articol. Deși aș vrea să-i fac reclamă, pentru că știu că face bine. Și pentru că mai știu ce disperată eram să găsesc o soluție. Că aș fi fost etern recunoscătoare oricui mi-ar fi sugerat ceva care ar fi putut să funcționeze. Nu e o pastă de dinți minune, nu e o cremă, tot trebuie copilul spălat pe dinți. Ăsta e un efort susținut. Dar cât e mic, până ajunge să coopereze la stomatolog, periajul simplu de acasă nu curăță ce deja s-a depus, însă combinația cu pastă la noi a funcționat. Poate voi nu reușiți să faceți copilul să stea la detartraj la 2 ani și jumătate, poate nu aveți un bunic dentist, dar o pastă vă puteți permite. Cu toată încrederea și asumarea, v-o recomand.

Știu copii mici care merg regulat la periaj din cauza acestor colorații negre, iar între periaje arată înfricoșător. E drept că nu e ceva legat de sănătatea lor, ei nici măcar nu își dau seama poate, dar nu e drept să îi lăsăm așa, dacă putem face ceva chiar și numai pentru aspectul lor.

Plus că bacteria asta se poate transmite și la dinții adulți, dacă vreți să știți. Cu cât scăpăm de ea mai repede, cu atât mai bine.

Dacă aveți și alte soluții care au funcționat pentru copiii voștri, vă rog să le scrieți în comentarii pe blog, ca să rămână să fie citite și de alți părinți. Pasta respectivă de dinți e de la Forever Living, o companie MLM. Eu nu fac afacerea (am mai scris despre asta pe blog, doar consum multe de la ei), iar dacă vreți să o luați de la mine, scrieți-mi și v-o trimit.

p.s. Pasta de dinți care nu i-a făcut bine e de la Weleda. Îmi pare rău, pentru că e un brand curat, pe care altfel îl apreciez.

 

Articolul anterior

”Copilul meu de 5 ani nu vrea să adoarmă decât cu unul dintre noi. Cum scăpăm de asta?”

Articolul următor

Dacă aș fi psiholog de cuplu, cu asta aș începe la terapie

124 Comentarii

 1. Iote ca aia nu am incercat o!

  (O mama poate mai stresata de grija dintilor copilului, sigur mai multi ani stresata 😂😂 )

  1+
  • Mama lui Iustinian

   Buna! Eu am deja o problema mai mare…baietelul meu are 1 an si 4 luni, si coloratii pe dinti! Imi vine sa mor! Cum sa il duc eu lanperiaj si detrartraj? Imposibil! Vreau neaparat pasta de dinti de la Forever!

   0
 2. Androne Daria

  Frumos articol si de retinut. Eu am o intrebare. Cum faci un copil de 2 ani sa stea la spalat pe dinti? Al meu nu sta deloc, am luat totul ca pe o joaca, i-am aratat cum se face, ne-am spalat impreuna pe dinti dar el nu freaca deloc cu periuta dintisorii, doar linge pasta de pe ea si nu ma lasa nici pe mine sa il frec. Ai cumva un sfat in privinta asta? Am observat si la el ceva depuneri pe dintisori, care dispar cand am imensul noroc sa ma lase sa il frec putin cu periuta. Nu mai stiu cum sa fac. Multumesc anticipat!

  0
  • Nu renunta! Nu te lasa! Si fa totul cu bucurie si joaca.

   1+
  • Ooaannaa

   Foarte buna informatia. Se poate inghiti pasta de dinti de la Forever? Fetitei mele i-au aparut la 9 luni petele, pe primii dinti. Am diminuat atunci cand am inceput sa o spalam cu periuta electrica. Cu Weleda s-a inrautatit, cu Nenedent e mai ok.

   1+
   • Da, am mai auzit din astea de Weleda, inclusiv aici pe blog a mai scris cineva.
    Da, pasta de la forever se poate inghiti.

    1+
   • Andreea

    Buna, Miruna! Eu folosesc momentan Weleda, nu am avut probleme (baietelul are 1 an si 8 luni), dar in urma acestui articol, as vrea sa comand pasta de dinti de la Forever. Ma bazez pe experienta altor mamici si prefer sa merg pe preventie, decat tratare. Zici ca putem comanda pasta de la tine? Cum procedam concret? Multumeeesc

    0
   • Ina

    Buna!
    Si baietelul meu are deja la 1 an si 2 luni.
    Întrebarea mea este: Și cu jucariile ce fac?
    El baga tot in gurita și ronțăie tot. Nu le pot arunca pe toate săptămânal 🙁

    Mulțumesc

    0
   • Lungulete Dana-Alexandra

    Buna seara, pasta de dinti poate fi folosită si la un bebe de 1 an si 6 luni? Astazi am fost la un contol stomatologic si am aglat de aceasta bacterie pe care o arr ai copilul meu, si as vrea pasta de dinți daca puteti sa imi trimiteți sau sa imi spuneti de unde sa o cumpar. Mulțumesc frumos. O seara frumoasa.

    0
   • Flavia

    Și baietelul meu de 2 ani și 8l are , horror arata(băiețel frumos cu dinții negri) ;((, ce bine că am citit articolul , trebuie sa incerc și eu pasta, Am fost și la dentist cu el.

    0
  • CATALINA

   Băiețelul meu are 3 ani si 5 luni, sta foarte putin timp la periat dinții, nu stiu ce sa mai fac…dar neagreata pe dintisori e din ce in ce mai multa.

   0
 3. Anca

  La noi a mers carbunele vegetal sfarmant si amestecat cu ulei de cocos ca sa fie cremos. Spălat de vro 4 ori si apoi fu mai ok.
  O sa ma interesez si de pasta respectiva. Sa vad daca merge in alergia lui.

  4+
 4. Andra

  Cam asa am pățit si eu cu fetița. Eram disperata. Nu puteam concepe ca un copil care se spala pe dinți poate sa pățească asa ceva. Acele pete negre le racaiam si eu cu unghia dar erau prea multe. Am luat toate pastele la rând pana am dat de cea de la Apivita. In cateva saptamani au dispărut. Nu mi a venit sa cred. La dentist nu am ajuns cu ea pentru ca era traumatizată de doctori. Avea cam 4 ani cand i-au apărut. Acum are 8 ani si are dinții foarte ok, folosim aceeași pasta Apivita.

  1+
  • Foarte buna informatia! Multumim!

   0
  • Camelia

   Poți sa îmi spui te rog ce pasta de dinți de la Apivita? Înainte de folosirea pastei de la Apivita ați fost la periaj profesionist sau altceva? Mulțumesc mult.

   0
   • Alexandra Țîrlea

    Pfai… Ce nevoie aveam de acest articol. Din septembrie și pana acum, gura fetiței de 2 ani și 4 luni s-a umplut de aceste pete negre (pe 1 mergem la stomatolog). Intru în depresie de fiecare data când e timpul de spălat pe dinți. Mai ales ca nici nu ma lasă să o spăl, de când am văzut prima pata, am început sa spăl eu si e chin și jale; nici nu mai prea vrea sa se spele singura, deși era încântată când ii ziceam de spălat pe dinți. Și tot din septembrie am schimbat pasta (de la nenedent am trecut la splat, dacă ăsta e motivul, moor). Noi suntem din Sibiu, dacă nu ne ajuta stomatologii de la dent estet 4 kids, mergem la tatăl tău? :))

    0
    • Tatal meu nu vede copii, iti zic de acum :)) nu sint stilul lui. Si pe al meu a zis ca-l chinui, dar nu a putut refuza. Splat e foarte misto, dar nu iti recomand pentru pete.

     0
     • Buna ziua.
      Am si eu aceasta problema cu fetita mea si sunt in aceeasi situatie. Puteti sa imi spuneti daca aceasta este pasta de care vorbiti? Multumesc mult

      0
 5. Alina

  Mai, puștiul meu n-a avut asa ceva si il spal inclusiv acum la 4 ani cu pasta de dinti Homeopathica, de la Astera, o cumpar din Carrefour. E singura fara fluor pe care am gasit-o si lui ii si place. Dar de curand i-a aparut o pata intre incisivii centrali de sus si nu stiu daca e carie sau pata, trebuie sa mergem la dentist sa vedem. In functie de asta, iti scriu sau nu pt pasta cu aloe. 😅

  0
 6. Apropo de cat de cooperanți sunt sau nu copiii mici, Malvina a pușcat o carie pe ultimul molar pe partea cu obrazul pe la vreo 3 ani și un pic.
  Dentistul pe care îl știa ea și pe care l-am văzut lucrandu-ne în gură (să vadă ca dentistul nu te ucide) era in concediu.
  Eu in vrie.
  Până la urmă am mai așteptat vreo 3 săptămâni să se întoarcă. Mergem la el după grădiniță, eu ii dau copilului niște ceva cu ciocolată ca să îi asigur cooperarea că era și obosită. A și ras dentistul de noi.
  Eu eram leșinată că nu o sa stea copilul și ajungem la anestezie.
  No, a stat fata fix ca la plajă, ultra relaxată pe scaun.
  La final dentistul mi-a zis că de obicei copiii stau și că mai stresați sunt părinții.

  (Da, o spăl pe dinți, dar nu că tine. 🙂)

  1+
  • Da, asa e! :)) congrats!

   0
   • Mirona

    Dacă ai știi ce vinovată m-am simțit pentru caria aia. Că o fi spălatul, că o fi dulciurile pe care le primește pe la grădiniță, că o fi alăptatul, că o fi genetica…
    Până la urmă vorba dentistului, chill că bine ca ați văzut-o, veniți la medic, o spălați pe dinți.
    Învinovățirea nu ajută la nimic.

    0
   • Dana

    Buna as vrea sa stiu cum pot comanda pasta de dinti am aceasi situatie cu copilul
    .Multumesc!

    0
 7. Florina

  Da, noi am vrea pasta. 🙂 Desi a stat la periaj, vad ca i-a reaparut coloratia. 🙁

  0
 8. Roxana

  Wow..și noi avem probleme cu asta..super articol. Mulțumesc frumos 🤗

  0
  • Sper sa rezolvati repede.

   0
  • Aka

   Stiu ca sunt oarecum off topic, insa trebuie sa intreb: fetitei mele au inceput sa ii apara dintii definitivi care sunt insa mult mai galbeni decat cei de lapte. Stiu ca este normal sa existe o diferenta de culoare si ca sunt mult factori care influenteaza culoarea dintilor, mie insa mi se pare diferenta mult prea mare. Si nu stiu ce sa fac? Oare pasta asta ar ajuta si la asta?

   0
   • Nu, așa sunt dinții definitivi : foarte galbeni. Cei de lapte sunt foarte albi. Se rezolvă cu albire când mai crește.

    0
    • livia

     Cat de mult se pot albi niste dinti care sunt prin structura, nu prin depuneri galbeni? Si au am problema asta cu copilul. Dintii permaneneti i-au crescut f galbeni si as vrea un raspuns onest, chiar daca ar putea fi dezamagitor.

     1+
   • Diana

    Buna dimineata ,as dori sa comand și eu pasta de dinti,cum procedez?Multumesc mult !

    0
 9. Anamaria

  Eu am avut bacteria respectiva ca adult și am scăpat de ea cu detartraj și pasta de dinti elmex recomandata de stomatolog. Confirm ca are și un aspect pozitiv, zero carii 🙄
  As vrea sa te întreb totuși de ce pasta de dinti fără fluor pentru copilași? Noi suntem in așteptarea primului dințișor iar pediatru a recomandat ori administrarea de fluor preventiv ori pasta de dinti pt copii cu fluor.

  0
 10. Anca

  Fix, dar fix aceeasi problema am avut-o si noi; copil de 5 ani cu negreala pe dinti si vreo 2 dentisti si medicul de fam inclusiv ne-au asigurat ca nu sunt carii si ca e normal, ca saliva, ca aciditatea..etc. Oricum i-am facut pe la 6 ani, vreo 3 luni consecutiv un periaj cu apa si bicarbonat, cu jet puternic (asa ne-a explicat dr mai babeste)Chestia e ca trebuia lunar, mergeam la dentist ca si cu rata la banca…pana am descoperit pasta de la Amway de copii (nu lucrez la ei, nu fac nicio reclama dar pe noi ne-a ajutat ft ft ft mult).In vara implineste 8 ani si se fac mai mult de 18 luni de la ultimul periaj la dentist. Si are dintii albi, curati si fara pata. Si culmea ca nu ne spalam exclusiv cu pasta de la Amway pentru ca mai plecam si uitam sa o luam si atunci cumparam ce gasim in comert, si cu toate astea isi face treaba, chiar si folosita mai rar.

  1+
 11. Alina

  O recomanzi si pentru copii mai mari?

  0
 12. Maria Orha

  Uhhh,și pe Karolina tot cu Weleda o spăl, fără fluor, eu vreau pasta asta minune despre care ai scris tu, sper să o ajute și pe ea..cât privește petele astea,eu bănui că le-a dobândit când am început să îi dau fier la recomandarea mf,pe la un an(că nu mânca și bla bla și i-am dat in disperare de nemâncare-recunosc me stupid, dar asta e altă poveste),nouă medicul stomatolog ne-a recomandat să o dăm seara pe dintisori cu GC tooth mousse,și ne-a spus la a doua vizită că e mai ok să continuăm cu periajul de 2 ori pe zi și mousse-ul
  La ea primii 4 dinți de sus au fost afectați, că doar pe ăia îi avea în gură când i-am dat fierul de la Secom 😒🤔

  0
  • Da, se poate sa fie de la fier 🙁
   Iti scriu pe mail.

   1+
   • Andreea

    Buna ziua … as vrea sa va intreb cum mai sunteti cu petele astea negre .. Si băiețelul meu de 4 ani are acum 3 sap am observat l.am tot spălat bine dar parca se extinde și mai tare nu mao ce sa fac …

    0
  • Alexandra

   Și noi tot weleda folosim, și avem aceleași pete pe dinți 🙈 mi se pare horror, acum am comandat pasta cu aloe, sper sa aibă efect. Mergem și la dentist, Tudor al meu are 1 an și 7 luni. Multumesc mult pt info 🤗

   0
 13. Oana

  David, acum are 6 ani, aceeasi problema. Ne confruntam de la 3 ani. Periajul profi a fost “praf in ochi”. Piciul a fost cel mai mic pacient pe care s-a folosit airflow in acel cabinet. La jumatate de an mergem la medic, curatam chiar daca nu sunt atat de negri, dar ma deranjeaza vizual. Si intrebarile sau privirile celorlalti “da’ ce are?”

  0
 14. Noi folosim pasta de dinti cu argila si fructe (capsuni la unil, portocala la altul), fara fluor si termen de valabilitate 6 luni de la deschidere. Zice pe ea ca e atat de curata, ca s-ar putea inghiti – ceea ce, nu recunosc, face cineva mic. 🙂

  0
 15. Andreea

  Fix acum 2 săptămâni am observat un punct negru pe incisivul inferior al mezinului. Imediat, am vazut si un al doilea punct si negreala pe spatele dinților. Pfff. Am zis, gata, copilu are carie! M-am uitat mai atent, well, no, nu e carie, sunt blestematele de colorații. “Prietene” mai vechi de ale mele caci nici eu nu mai scap de ele de niste ani.
  Niste ani in care ma simteam super aiurea din cauza lor si inafara de Airflow nimic nu dadea roade. Treaba s-a ingreunat o data cu montarea aparatului dentar, ajunsesem sa am pete negre peste tot, ziceai ca am zeci de carii. As fi putut sa fac Airflow la lună si tot nu eram cu dintii 100% curați.
  Ce a functionat la mine, adult fiind, pe lângă Airflow :
  -inlocuirea periutei de dinti rotative electrice cu una manuala (nu mai era eficienta datorita faptului ca aveam aparat dentar)
  – schimbarea pastei de dinți.
  Pe mine Parodontax ul m-a salvat efectiv. Miraculos efect, sincer. Am 3 luni de la ultimul airflow si vreo 3 puncte negre in zonele chiar f greu accesibile.
  Bicarbonatul de sodiu, fratica. Nu numai ca am curatat mai bine placa bacteriana, dar eu cred ca minunea a venit si din schimbarea de ph al salivei.

  La copil n-am soluție. Decât periaj mai riguros, am sa ii iau periuta sonica. Pasta de dinti cu bicarbonat ptr copii nu e (ma rog, avem una fara flour cu f putin bicarbonat, dar nu e valoare considerabila). O sa o incerc si pe cea recomandata de tine.
  Si da, feeling quilty ca eu i-am transmis copilului ptr ca nici eu nu am avut grija cu tacamurile…. 🙁

  1+
  • Faza e ca eu nu am aceasta bacterie si copilul tot a luat, maybe it helps.
   Bicarbonatul e f abraziv, nu e recomandat pt toata lumea tot timpul…

   1+
  • Andreea M.

   Cum se numeste pasta Amway? Este ceva pentru copii sau univerala?

   0
   • Anca

    Au un sigur fel pentru copii, e de ajuns sa-i spui unui reprezentant de al lor ca vrei pasta de dinti pentru copii si stiu ce sa-ti dea.

    0
  • Olga

   Buna
   Fetița mea de un an și o luna am observat zilele acestea ca are pe dinte o mică pata neagra😭😭😭eu am și eu pe dinții de jos…după articol ma simt așa vinovata, dar nu am stiut😭😭😭voi încerca sa scap de ele și eu și pe ea😭😭😭

   0
 16. Roxana

  Am avut si noi pasta menționată de tine , dar am văzut că are la ingrediente SLS si se zicea ca nu e bine si nu am mai folosit-o . Noi o folosim pe cea cu argila cu gust de capsulă, dar as mai schimba.

  0
  • Pt mine, pasta asta a rezolvat o mare problema pe care as fi stat si in cap sa o dovedesc. Poti sa imi zici orice despre ea, eu o recomand oricui cu aceasta problema, pentru ca alternativa nu e.

   0
 17. Mihaela

  Multumesc din suflet. Pentru mine, este articolul care m-a ajutat cel mai mult.

  0
 18. Mari

  La fix a venit acest articol.
  Suntem disperati. Ne confruntam cu problema de vreo 2 ani (are 8 ani). Mergem la dentist la fiecare 3-4 luni pt detartraj, dar tot nu scapam.
  Mie stomatologul mi-a zis ca va disparea pe la 12-13 ani.

  Nu mi-a venit in minte sa schimb periuta dupa fiecare curatare profesionala. E atat de obvious. :face palm:

  Am comandat deja pasta de dinti recomandata de tine. 🙂

  1+
 19. Emilia Csibi

  Draga Miruna,pe scurt:la primul copil,fetita am observat la 1 an si jumatate doua dungi maronii si nu vrei sa stii cat m-am invinovatit!doar doua dungi si doar pe incisivi care au rămas asa pana la schimbarea dintilor!Se spala fara macar sa ii zic!Al doilea,nealaptat su mare amator de dulciuri,spălat pe dinti doar fortat,dinti perfecti!Acum la al treilea aceleasi dungi pe incisivi care se duc si spre urmatorii !Ma enervează la culme estetic!Mentionez ca nu am folosit niciodata pasta cu flor ci doar naturală cu alor(alta firma)Nepoata mea,dentist mi-a zis sa ii iau un fel de gel pt o singura aplicare,costa 3 lei ca poate ii incetineste procesul!

  1+
 20. Dana

  Foarte interesant articolul, al nostru pufosel nu are probleme inca si sper sa fim feriti si pe viitor tinand cont ca primii dintisori i-au aparut la 3 luni si pe la 8-9 luni avea aproape toti dintii si maselutele. Imi poti spune te rog daca “Forever Living Bright Tooth Gel, Aloe-Based Natural Product” este pasta mentionata de tine? (noi locuim in Uk si pe aceasta am gasit-o pe amazon). Cu blogul tau imi incep dimineata :* Succes maxim in continuare!

  0
 21. monicat

  si eu ador pasta de dinti de la forever cu aloe..
  aveam cateva coloratii de la cafea si tutun si au disparut.. nici tartru nu am mai facut, mi-a confirmat dentistul 😉 mi se pare ca am si dintii mai albi dar poate e doar in mintea mea :))

  0
 22. Raluca

  Și noi am trecut prin asta, dar băiețelului nostru i-au apărut aceste pete pe la vârsta de 5 ani. Am mers la stomatolog, copilul era obișnuit cu dr, mai fusesem la controale. Am avut noroc pentru că dna dr ne-a explicat că ar fi această bacterie, care face saliva mai acidă, sper că am înțeles corect, iar la prima ședință de airflow s-a curățat. Însă am repetat la 3-6 luni, depinde cât de repede reapăreau. Am avut grijă la alimentație și igienă, schimbat de periuță, iar acum după ceva timp au dispărut. De reținut și sfatul tău cu această pastă.

  0
 23. Carmen

  Ştii, eu aşa te-am “cunoscut” pe tine, când avea puştiul doi ani şi i-a apărut colorația pe dinți. Copil spălat pe dinți cu religiozitate. Am un amic dentist, s-a străduit omul să mă liniştească, n-a prea avut pe cine. A funcționat bicarbonatul de sodiu la sfatul unei amice (frecat uşor cu un disc demachiant) şi de la aproape cinci ani, periaj profesional. Nu avea pete pe toți dinții şi doar puține dar destul cât să mă panichez. Periaje a avut două in câțiva ani, super ok.
  Pasta de dinți de la Forever este foarte eficientă, subscriu ( şi nu, nu vând nici eu produse).
  Mulțumesc, Miruna, că ai scris despre asta, nu ți-a fost simplu.
  Îmbrățişez Broscuțul şi pe mama lui, salutări lui Dr.H.

  0
 24. Andreea

  Buna, Miruna! As vrea sa cumpar si eu aceasta pasta de dinti. Zi-mi, te rog, cum procedam. Multumesc!

  0
 25. daniela

  SPLAT BABY am folosit pana la 3 ani – pe urma am schimbat pasta de dinti Splat cu unele bio dar nu mi-au placut si ne-am intors la Splat adecvat varstei lui de 5 ani .
  Nu stiu daca a fost numai pasta de dinti dar tinand cont ca in jurul nostru aproape toti copiii au problema asta cu dintii mai mult sau mai putin negri – ma gandesc ca e si meritul pastei de dinti. Uneori seara adoarme fara sa il spal pe dinti dar are dintii destul de albi.
  Pentru adulti – la mine a facut miracole – periuta si pasta de dinti CURAPROX .
  Mai nou folosesc si la copilul de 5 ani periuta de dinti curaprox care mi se pare geniala.

  0
 26. Elena

  Buna. Imi doresc cu disperare aceasta pasta si nu o gasesc pe internet. Cum poti sa ma ajuti sa o comanzi?

  Multumesc mult!

  0
 27. Gabriela H

  Buna, pasta de dinti de la Aloe Vera se poate folosi si in scop preventiv? Miruna mea nu are nimic pe dinti, insa petele astea si demineralizarea sunt in topul fricilor mele de mamica.

  0
 28. Elena

  Am comandat aceasta pasta si azi a sosit. Nu imi vine sa cred ca dupa o singura spalare cu ea se vad rezultate. O super recomand. Singura mea temere este ca nu e special conceputa pentru copii si baietelul meu are 2 ani si o sa o inghita mereu..

  0
  • Ma bucur mult! Nu e conceputa special pentru copii, Cred ca asta ar presupune niste testari extra, care i-ar creste costul. Folositi-o cu incredere.

   0
 29. Maria

  Buna,ma intereseaza si pe mine pasta de dinti ,la ce pret e?noi avem o pata neagra pe maseluta!

  0
 30. Monica V

  M am regăsit complet in articolul Dvs…coloratiile au apărut la 10 luni și nu îmi explicam ce se întâmpla, cu ce am greșit?!
  Acum am ajuns la perioada in care copiii din parc ma întreabă “el nu se spală pe Dinți?” Când fix începeam sa ma obișnuiesc cu ideea, sa ma conformez cu așteptatul vârstei potrivite de mers la dentist, am realizat că începe greul! De aceea, va întreb…credeți ca pot apela la detartraj făcut sub anestezie?
  Multumesc frumos pentru articol și anticipat pentru răspuns!

  0
  • Cat timp are copilul? Nu cred ca merita anesteziat pt detartraj, sub nicio forma.

   0
   • Monica V

    Acum are 2 ani și 4 luni! Sper ca măcar in jurul vârstei de 3 ani să începem sa ne familiarizăm cu medicul stomatolog! Și pe mine mă îngrozește ideea de anestezie, de aceea vă întreb…cred ca se numește inhalosedare🤔 și se practică in cazul copiilor, dar nu cred că atât de mici și cu probleme mult mai serioase…o să încerc cu pasta de Dinți recomandata de Dvs și poate avem rezultate! Mulțumesc frumos pentru răspuns!

    0
   • Anca

    Weleda si aici. Coloratii si aici, la 1 an si 8 luni. O sa comand pasta cu aloe vera, insa m-ar ajuta si o recomandare de detist pt copii, daca ai. Mor cate un pic in fiecare zi cand vad coloratia asta nenorocita..

    0
   • Liliana C

    Imi vine sa plang…. aceasi pasta Weleda, am folosit si eu si Tudor al nostru a ajuns la coloratii si carii dupa 6 luni de zile de cand am inceput sa folosesc. 😢 . Este programat pentru inhalosedare dar desi el este foarte cooperant la 2,3 ani medicul nu a vrut sa incerce altfel. Multumesc pentru destainuire, m-a ajutat foarte mult. Voi cere inca o parere si sper sa gasesc o varianta mai buna.

    0
 31. Ina

  Buna!
  Mulțumesc pentru informatii.
  Si baietelul meu are deja la 1 an si 2 luni.
  Întrebarea mea este: Și cu jucariile ce fac?
  El baga tot in gurita și ronțăie tot. Nu le pot arunca pe toate săptămânal 🙁

  Mulțumesc

  0
 32. Corina

  Buna si eu am o fetita de 1 an si 10 luni si in aproape 2 saptamani de la o singura pata are pe toti dinti mai pot face ceva oare ?

  0
 33. Roceanu Mihaela

  Buna ziua.As dori si eu aceasta pasta de dinti.Am o fetita de 2ani are coloratii pe dintisori.Am fost la dentist si a zis ca e prea mica sa-i faca ceva.Multumesc

  0
 34. Antonia

  Buna, pot folosi si eu pasta, fiind adult?

  0
 35. Diana

  Buna seara!! Pasta de dinti merge si pentru un copil de 1 an si 2 luni?

  0
 36. Diana

  Fetita mea are 2 ani. A fost alaptată pana la 1 an si 7 luni. Dupa o lună a început sa aiba depuneri pe incisivii centrali. O spal de doua ori pe zi, fara excepție. Am incercat sa o spal cu periuta electrică, m-am gandit ca v a curata mai bine decat cea normala, fiindca nu sta 2 min pe ceas sa o curăț. O sa incerc si eu sa înlocuiesc pasta si periuta. Crezi ca e mai ok una manuala?
  Mulțumesc ptr articol. Cam asa ma simt si eu.
  Si la dentist mi s-a spus ca din cauza salivei…
  Mulțumesc

  0
 37. Madalina

  Buna. Baietelul meu are si el problema cu faimoasele pete negre. As vrea sa cumpar si eu pasta minune. Imi poti spune te rog exact cum se numeste sau de unde o pot cumpara? Multumesc de ajutor!

  0
  • Forever ALoe Tooth Gel. O poți comanda de pe net sau de la un distribuitor, dacă îl cunoști. Dacă nu te descurci, scrie-mi mie.

   0
   • Dorina

    Acum câteva lunii am citit aticolul dvs și a două zi am achiziționat pasta de dintii cu aloe eram disperată, atunci avea 2 pete după 2 saptamani de spălat dintisorii au început să se diminueze dar atât am frecat cu periuta incat acum numai mă lasă deloc să o spăl.Si acum are aproape toată partea de jos afectată ,între timp iam făcut analizele și are măi mult fier in organism poate să fie și asta cauza.Atentie mare când administrati fier picaturi la copii trebuie amestecat cu lichide .Mai există un produs de la secom se numeste Toothpaste merge la copii mai mari pentru ca sunt pastile masticabile.

    0
    • Of, va inteleg intentia buna de a freca si imi pare rau. Totusi, spalatul pe dinti e foarte important. Daca mai creste, o puteti duce la un detartraj si se va rezolva momentan, dar trebuie sa reintroduceti cumva periajul.

     0
   • Nicoleta

    Forever aloe tooth gel este aceeasi cu forever bright aloe vera tooth gel? Ca alta pasta de dinti nu gasesc de la forever

    0
   • Nicoleta

    Pasta de dinti se numeste forever bright aloe vera tooth gel? Ca alta pasta de dinti nu gasesc la ei pe site

    0
   • Nicoleta

    Se numeste forever bright aloe vera tooth gel? Ca altceva nu gasesc la ei pe site

    0
 38. Ana

  Buna,și noi avem aceeași problema , poate fi cauza apariției petelor administrarea de fier de la Secom ? vor dispărea după terminarea tratamentului?
  Mulțumesc

  0
 39. Ioana

  Salutare! Fetiței celei mari i-a apărut cam înainte să facă 3 ani. Eu am zis că de la sucul de fructe de la grădiniță.
  Băiețelului i-a apărut pe la 2 ani jumate. Acum 1 săptămână vad că a trecut și la pe dinții mei. Fetiței I-am făcut detartraj la stomatolog. Azi mergem toți 3.
  A mea a ieșit anul trecut cu carenta de fier, la aproape 5 ani. Așadar nu cred că e de la administrarea de fier. Sunt disperată. Am început să fierb periuțele foarte des. Sper să ne ajute pasta aia.

  0
 40. Elena

  Fiind trecută prin asta toată copilăria și adolescenta am fost tare dezamagita sa văd petele negre și pe dinții copilului încă de la primi dințișori. Cu periaj riguros am reușit sa ii mențin dințișorii la un aspect acceptabil, pana la o explozie pe care nu am mai putut sa o controlez și am ajuns la primul detartraj când avea puțin peste 2 ani. Nu a rezistat foarte mult dar eram mulțumită. Au mai trecut 2 ani in care am ținut aspectul dinților sub control cu periaj riguros iar acum este la o a doua explozie de negreala. Intr-o luna i s-a umplut gurița, negreala ajunge și pe partea din fata a dinților și se observa cum sa dezvolta de la o zi la alta :(. M-am apucat sa recitesc despre aceasta condiție medicală. Facem programare la dentist, nu văd alta soluție, altfel îl traumatizez. Ce am observat și acum 2 ani și acum este ca in aceste explozii ii miroase gurița ciudat, orice as face.

  0
 41. Ion Carmen

  Buna Miruna.
  Am o fetita in varsta de aproape 6 ani , anul trecut am descoperit aceasta coloratie pe dinti, am fost la dentist , i-am facut detartraj, o perioada dintii au fost albi dar acum sunt din nou negri. Cum sa fac ? Sa merg din nou cu fetita la detartraj si apoi sa folosesc aceasta pasta de dinti sau se pot albi dintii numai cu aceasta pasta de dinti fara detartraj??? Multumesc de ajutor!!!

  0

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 413 queries in 0.292 s