Dăm Zymafluor la copii? Despre suplimentele cu fluor în primii ani de viață

Știți că subiectul ”fluor” e unul pe cât de controversat, pe atât de fierbinte. Fiindcă fluorul face foarte bine la dinți, dar foarte rău la dinți și organismului, în cantități mari.

Apa din România nu e îmbogățită cu fluor, așa că primesc aproape săptămânal întrebări de la părinți debusolați, care nu reușesc să spele eficient copilul pe dinți, care văd că deja au început să apară mici carii sau care știu că în familie există un bagaj genetic prost și care ar vrea să prevină, să evite orice probleme dentare.

Acum, cea mai bună abordare e una departe de extreme și teorii ale conspirației, căci suntem oameni serioși și putem trage concluzii foarte sănătoase bazându-ne pe studii clinice și documente științifice, departe de bau-bau.

Aș vrea să încep acest articol precizând că fiecare caz în parte e diferit, una e când judeci nevoia de a suplimenta cu fluor un copil din vârf de munte care n-a văzut în viața lui o periuță de dinți și nici perspective prea bune nu are și alta e când te gândești la un copil dintr-o familie cu preocupare pentru igienă și alimentație.

Câteva lucruri pe care ar trebui să le știți, dacă vreți direct concluzia, vă invit la paragraful din final:

  • Efectul benefic al fluorului pe dinți e în administrare mai degrabă topică, mai puțin sistemică. Adică aplicat PE dinți, nu ÎN STOMAC.
  • Apa îmbogățită cu fluor are efect carioprotector mai ales prin contactul acesteia cu dinții. Câtă apă să și bei? (În cele mai multe țări din Europa nici nu se mai practică adăugarea de fluor în apa potabilă.)
  • Fluorul e important atunci când se formează dinții, deci când copilul e mic și foarte mic.
  • În canități prea mari, se ajunge la fluoroză, adică apar niște pete opace, albe, care apoi se pot transforma în gălbui, maronii. Adică, foarte urât. Da, și pe dinții permanenți, mai ales pe aceștia. Și oricât ar încerca să ne convingă manualele că nu afectează decât estetic, să nu ne păcălim. Felul în care arată dinții noștri e destul de important în anii 2000, când nu trăiești în junglă.

O scurtă istorie a relației omenirii cu fluorul pentru dinți

Mai întâi, omul a făcut carii. Multe carii.

Apoi, tot omul, ce s-a gândit? În loc să se spele pe dinți (glumesc, pe vremea aia nici nu cred că se inventase caramelul sărat, dacă înțelegeți ce vreau să zic), a adăugat fluor în apa potabilă, după care a înregistrat o scădere semnificativă a incidenței cariei. Câteva cifre:

Eficacitatea fluorizării apei comunale în reducerea cariilor dentare a fost revizuită pe baza studiilor efectuate în ultimul deceniu (adică anii ’80) privind prevalența cariilor în comunitățile fluorurate și nefluoridate din Statele Unite, precum și din Australia, Marea Britanie, Canada, Irlanda și Noua Zeelandă. Eficacitatea este cea mai mare pentru dentiția temporară, cu o incidență de carie mai mică cu 30-60% în comunitățile cu apă fluorizată. În dentiția mixtă (vârste cuprinse între 8 și 12 ani), eficacitatea este mai variabilă, cu aproximativ 20-40% mai puține carii. La adolescenți (cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani), este de aproximativ 15-35% mai puține carii. (sursa)

Apoi au apărut suplimentele de fluor sub formă de pastile, picături, în paste de dinți și apă de gură și oamenii au început să dea semne de intoxicație cu fluor.

Ce-i prea mult strică

Ulterior, suplimentele de fluor au fost recomandate copiilor ale căror apă nu a fost îmbogățită cu fluor, iar acum aproape toată pasta de dinți conține fluor. Rezultatul este că sursele multiple de fluor, cum ar fi pastele de dinți cu fluor, suplimentele cu fluor (picături și pastile) și fluorura naturală au contribuit la creșterea incidenței fluorozelor. Provocarea este de a furniza cantitatea potrivită de fluor în mod fiabil și sigur. S-a constatat că fluorul este eficient în prevenirea cariilor, dar nu au existat studii controlate pentru evaluarea dozei optime. (sursa)

În 2012 a fost publicat un studiu (Developmental Fluoride Neurotoxicity: A Systematic Review and Meta-Analysis.”) care arăta că acei copii expuși la cantități mari de fluor aveau un IQ mai mic decât ceilalți. Doi ani mai târziu, jurnalul de prestigiu Lancet desființează studiul de mai sus printr-un articol în care explică niște greșeli de metodologie a primilor autori. Cu alte cuvinte, ăștia zic că nu e chiar așa de gravă situația, diferența de IQ fiind de mai puțin de jumătate de punct (0.45 adică). Plus că primul studiu a fost făcut pe niște copii dintr-o zonă rurală a Chinei, unde apa nu era deloc tratată, iar nivelul de fluor era de câteva ori mai crescut decât cel adăugat în apa potabilă din SUA, de exemplu, unde e suplimentat. Link.

Însă povestea nu se termină aici, fiindcă există dovezi clare că fluorul în cantități mari este toxic. Citez câteva studii, le puteți sări dacă vă plictisiți:

Sursa 1, Fluorizarea apei: o analiză critică a efectelor fiziologice ale fluorului ingerat ca măsură pentru sănătatea publică: Autorii au concluzionat că dovezile disponibile sugerează că fluorul are un potențial de a provoca probleme majore de sănătate la om, în timp ce are doar un efect modest de prevenire a cariilor dentare. Ca parte a eforturilor de reducere a ingerării periculoase a fluorului, practica fluorizării artificiale a apei ar trebui reconsiderată la nivel global, în timp ce măsurile de siguranță industrială trebuie să fie înăsprite pentru a reduce scăderea neetică a compușilor de fluor în mediu. Abordările de sănătate publică privind reducerea cariilor dentare globale care nu implică ingestia sistemică de fluor sunt necesare de urgență.

P.s. Fluorul se găsește pe scară largă în mediul înconjurător, adică în aer, soluri, roci și apă. Deși fluorul este utilizat industrial în diverși compuși, la fabricarea produselor ceramice, a pesticidelor, a agenților de aerosoli, a agentului frigorific, a articolelor din sticlă și a vaselor din teflon, apare și ca produs secundar nedorit în diverse alte procedee: prelucrarea aluminiumului, îngrășămintelor.

Sursa 2: Fluorul se depune în glanda pineală

Sursa 3: Oxidare accelerată la nivelul creierului unor șobolani expuși la cantități mari de fluor.

Se pare că, la șobolani, numai 1ppm de fluor e suficient să cauzeze modificări vizibile de structură și formă a creierului.

Și se știe că cele mai nocive efecte sunt asupra creierului în dezvoltare.

Pe de altă parte, dacă întrebi medicii dentiști, ei sunt, în general, fani ai acestei substanțe, fluorul. Însă folosit corect, nu uns pe pâine.

Vă amintesc că am lucrat ca dentist în UK timp de aproape 5 ani, în care vedeam zilnic copii. Niciodată nu am prescris suplimente de fluor. Niciodată nu am avut un pacient căruia alt medic să îi fi prescris așa ceva. Și aveam cazuri, rare ce-i drept, de copii care erau trimiși la extracții de câte 8-10 dinți, fiindcă nu mai puteau fi salvați. Nici acestor copii nu le erau prescrise suplimente cu fluor.

Le recomandam pastă de dinți cu conținut crescut de fluor (Duraphat) și apă de gură, asta da. Pasta de dinți o prescriam doar celor peste 12 ani. Cu recomandarea  să fie folosită în cantități mici, cât un bob de mazăre și să nu mai clătească apoi. Le arătam copiilor cum să se spele corect pe dinți, le ofeream tabele care să-i ajute să țină socoteala în ce zile s-au periat și pentru cât timp. Apoi, le recomandam și acele pastiluțe revelatoare de placă bacteriană (care îți fac dinții roz sau albaștri ca să îți arate pe unde nu te-ai spălat bine pe dinți). Îmi plăceau așa de mult și mie, că le foloseam săptămânal just for fun. Văd că la noi costă un pic peste 13 lei 10 bucăți. Pe emag e stoc indisponibil, le-am găsit, de exemplu, aici (menționez că nu cunosc site-ul și nu am comandat niciodată de la ei).

Apoi le făceam o fluorizare (se usucă dinții și se aplică un gel cu fluor, local) în cabinet și îi chemam la control la 3-6 luni.

Ce am observat: Habar n-am cât de eficiente sunt în fapt aceste fluorizări topice, dar efectele erau vizibile la pacienții serioși, cu părinți implicați. Unu, părinții și copiii deveneau mult mai conștienți de importanța spălatului pe dinți. Doi, există studii care arată că orice pacient se spală mai conștiincios pe dinți cu o săptămână înainte și una după programarea la dentist. Trei, devenea un proiect personal și de team-building pentru părinte și copil: își cumpărau tablete revelatoare, periuțe noi, se spălau împreună pe dinți, iar cel mai distractiv era când puneam copilul să îmi spună și cât de corect, destul și de 2 ori pe zi s-a spălat mamă-sa în tot timpul ăsta. Păi, ce facem aici? Ori suntem serioși, ori nu mai suntem. 🙂

Un exemplu cu steluță, pentru copiii speciali, efectele negative ale fluorului reprezintă un risc chiar mai mare, la cei cu afecțiuni neurologice sau întârzieri în dezvoltare, în timp ce fix la ei există și un risc mai mare de carie. Fiindcă nu sunt mereu cooperanți și adesea o igienă corectă sau chiar și un tratament stomatologic e foarte greu de făcut. Cunosc copii cu autism sau sindrom Down care pur și simplu refuză periajul. Sau au preferințe alimentare nesănătoase pentru ei. Acești copii sigur vor avea nevoie de tratament dentar mai devreme sau mai târziu, doar că ce te faci dacă nu cooperează? Îi sedezi ca să îi tratezi. Sau îi pui sub anestezie generală și le faci extracții, cum se practica în UK. Și ajungi să te întrebi, pentru un copil deja cu afecțiuni cerebrale, care-i răul cel mai mic: anestezia generală sau suplimentul de fluor? (Nu știu răspunsul la întrebarea asta, dacă sunteți în situație, v-aș sfătui să vă documentați un pic mai mult. Și să luați în considerare că suplimentul de fluor se administrează de când copilul e mic, pe când anestezia generală poate se întâmplă când are deja 6-7 ani împliniți. Eu doar zic, dumneavoastră luați decizia cea bună.)

E foarte greu de stabilit cantitatea optimă pentru fiecare copil în parte: cât fluor nu e prea puțin să îi ajute dinții, dar nici prea mult să îi strice în rest, inclusiv pe dinți?

Nu cunosc niciun dentist care să recomande copiilor Zymafluor. Nu aș spune că îi cunosc pe toți, dar nici pe puțini.

Am văzut mulți pacienți cu fluoroză, poate fi destul de urâtă.

Conform NICE guidelines, poți recomanda suplimente cu fluor, însă după o evaluare amănunțită.

Există multe alte metode de a preveni caria dentară atunci când îți pasă. Știu că ne-am dori cu toții să nu mai fie nevoie să ne spălăm pe noi și pe copiii noștri pe dinți, să putem mânca toate caramelele din lume și bea toate porcăriile acidulate și colorate dezastruos și să existe o pastiluță care să ne ferească de orice necaz…dentar. Doar că, vești proaste. Când e prea frumos să fie adevărat, de obicei nu e adevărat. De asta e important să ne documentăm bine, să ne spălăm pe dinți și să avem grijă la ce mâncăm.

(Vă reamintesc că în mod ideal, părintele spală copilul pe dinți până pe la vârsta de 8 ani. Îl lăsăm și pe el să se joace, dar noi ne asigurăm că se întâmplă ceva eficient. Un copil care face o carie până la vârsta de 6 ani are un risc de 14 ori mai mare să dezvolte carii și pe dinții permanenți.)

Copilului meu nu i-aș da Zymafluor nici să mă plătești. Și nici altcuiva nu aș recomanda. Știți cum zic, obiceiurile le putem schimba (e dovedit științific :P), dinții îi putem repara (cu asta mă ocup) mult mai ușor decât altceva.

Neapărat să citiți și astea:

19 lucruri pe care nu le știai despre dinții copilului tău

Sigilarea dinților, ce le recomandă dentiștii pacienților și ce le fac copiilor lor

Ce periuță de dinți alege un dentist pentru bebelușul său

foto Shutterstock

Articolul anterior

De ce două femei care iubesc același bărbat nu se pot înțelege bine: războiul dintre soacre și nurori

Articolul următor

Când energia depusă pentru a-l schimba pe bărbat este foarte mare, femeia își pierde energia de a face alegeri bune pentru ea

39 Comentarii

  1. Gabriela F.

    Hello😊
    1 sunt la zi cu Grey’s și doar datorită ție 😅
    2 mămăliga lui de fluor. Am un pacient de 3 ani carii pe toți dinții…negri…ce mai …nu mai pot crede că au fost vreodată albi și mama mă întreabă de fluor că în Austria se recomanda ca si vitamina d3 dar cu analize pentru verificarea nivelului făcute sistematic… Sincer cred că a și început să îl dea
    ..sper totuși să nu…că ei nu i.am recomandat. A mers și la stomatolog…sper sa fi ascultat sfaturile tuturor medicilor…și nu a mămicilor…

  2. Mari

    Bună,

    e prima data când comentez dar a picat la fix articolul asta pentru ca tocmai azi am fost la controlul de 1 an și am plecat cu rețeta de Zymaflour. Menționez ca locuim in Germania și ni s-a recomandat de la primul dinte. Am mers pe instinct și nu i-am dat dar acum eram într-o discuție în contradictoriu cu soțul asa ca iti multumesc mult de tot. I-am trimis link-ul direct 🙂
    Poate nu am citit eu cu atenție dar e ok dacă deocamdată nu folosim pasta de dinți deloc pentru el?
    Rutina noastră e următoarea: de 2 ori pe zi, cu periuța de silicon care se pune pe deget.
    Ar trebui sa trecem la o periuța normala? Piticul face 1 an în câteva zile și are 6 dinți.

    • Da, periuta de dinti normala la varsta asta. Siliconul ala nu face nimic.

      Fara pasta de dinti e ok, insa e bine sa folositi ca sa se obisnuiasca. Poti alege una fara fluor.

      Nu dati supliment copilului sau intrebati medicul de ce a recomandat. Ce ma bucur ca am publicat azi! 🙂

      La multi ani!

      • Mari

        Multumesc pentru raspuns. Eu ma bucur si mai mult ca te-am gasit la fix! Ok, maine ii cumpar periuta normala. Si pasta…vreau sa fac tot posibilul sa il imprietenesc cu spalatul pe dinti si mai tarziu cu mersul la stomatolog.
        Eu m-am autoeducat foarte greu si o mai comit si acum la 33 de ani.
        Din nou, poate nu am gasit eu dar ai scris cumva de dintii copiilor alaptati?
        Mi s-a spus de caria de biberon (al meu suzeteaza cu orele la san) si cum ca i-ar dauna danturii atata supt si mai ales noaptea.
        Sorry, ti-am multumit si am sarit cu alta intrebare, pe principiul: imi dai un deget, iti iau toata mana 🙂

    • Cami

      Buna ! Și eu locuiesc in germania, bebele meu a primit rețetă de Zymaflour D500 încă din a 10-a zi de viață! Fără analize sau alte întrebări suplimentare din partea pediatrului (la fel au primit și bebelușii prietenilor de aici) …. Să înțeleg că am făcut un lucru rău că am respectat indicațiile primite? Menționez că bebele meu deja are un anișor, 8 dintisori și nici macar un tratament până acum (cu excepția picurilor de nas Otriven :-d )

  3. Ha. Eu pana la acest articol nu am auzit de fluor la dinti 😁 si sunt mama de aproape 8 ani, ma panicasem un pic din titlu 😁
    Din experienta personala, uneori trebuie sa accepti ca exista si mistere. Noi avem gene bune, eu am facut carii doar in sarcina, nimic inainte, nimic dupa, ne spalam corect, si totusi copilul a avut intre 4 si 5 ani niste probleme uriase, doua anestezii generale cu vreo 6 extractii in total. Well, nu imi explic. De la ultima, si aparitia dintilor permanenti, nu a mai avut nimic. As in nimic si nu am schimbat nimic semnificativ in igiena sau alimentatie. Cu toate problemele astea, noua in nl nu ni s-a recomandat nimic special in afara de spalat bine si atentie la zahar, nici un fluor…

    • Foarte bine! 🙂 dar fluorizari aplicate local?

      • Nimic. Spalat si atentie la zahar. Au zis ca daca persista problemele sa facem periaj profesional cu o substanta antibacteriana la 3 luni, dar n-a fost cazul. Eu m-am simtit deosebit in perioada aia, ca ma gandeam sa-i fac teste de intoleranta la gluten, am intrebat ce cauze medicale pot fi totusi, mai ca nu mi-au zis in fata ca nu am grija de copil 😁 si, desigur, acum ca sunt vreo doi ani de cand nu mai are nimic, probabil ca isi dau in sinea lor dreptate, m-au pus sa spal copilul si sa nu-i dau zahar 😁 ceea ce eu faceam, dar nu ma credea, desigur, nimeni…

  4. Oana

    De la ce varsta poate folosi un copil pasta cu fluor? si cat fluor?

    • Teoretic, de la inceput, cu 500ppm.

      Desi, as recomanda doar dupa ce invata sa scuipe.

      Dupa asta, in UK se recomanda pasta pt adulti, cu 1100ppm.

  5. Talida

    Buna, și piticului meu (care săptămâna viitoare face 3 ani) i-au ieșit cei 4 dințișorii de sus cariați, mâncați pana aproape de gingie, încă de la 7-8 luni. De atunci, după ce am fost la aproape toți stomatologii din Constanta, folosim periajul de doua ori pe zi cu Weleda gel fără fluor și tooth mouse ,la recomandarea medicului din București, care ne-a recomandat și intervenția cu anestezie generală, pentru scoaterea nervilor și îmbrăcarea celor 4 Dinți. Problema este ca soțul nu vrea sa trecem prin intervenție și nu am argumente suficiente pentru anestezia generală (și mie îmi este teama de efecte adverse in timp). Multumesc

    • Talida, îmi pare rău că treceți prin asta, să știi că părerile sunt împărțite cu protetica la copii… Nu știu ce să vă sfătuiesc fără să văd copilul. Tehnicile de anestezie generală sunt avansate, dar e totuși un risc care vine cu o astfel de intervenție. S-ar putea să ajungă acolo oricum dacă i se infectează dinții rămași.
      Însă e important să cădeți de acord ambii părinți, știi?

  6. 4 ani si jumatate – nicio carie.

    Cum s-a ajuns aici, in conditiile in care bagajul genetic e nasol de tot (nici io nici ta-su nu stam bine la capitolul dinti, drept e ca avem dintii nostri la 40, respectiv 50, spre deosebire de parintii nostri, dar nu is perfecti nici ei).

    1. fara zahar in primii 2 ani de viata. Miere tot de atunci.
    2. a mancat Barni si tort prima data la 4 ani (‘datorita’ gradinitei, ca acolo aparent e la moda sa halesti dulce la gustarea de dimineata, nu fructe).
    3. fructe la greu in diverse variante (mancate normal, smoothie, milk-shake etc.)
    4. nu am tinut-o ca pe salbatici, pentru cei care ii plang de mila, a mancat clatite, waffles, chec facute in casa. Normal, de la 2 ani cu zahar in ele, dar facute de mine, nu cumparate te miri de pe unde.
    5. periuta electrica de la 2 ani. O adora si s-ar spala de 100 de ori pe zi.

    Cred ca primul vinovat in ceea ce priveste dintii stricati ai copiilor (majoritatea prietenilor junei au deja carii), este consumul de dulciuri inca din perioada diversificarii, daca s-ar putea.

    • Felicitări 🙂
      1. Nu e numai consumul de dulciuri, foarte rar e u singur factor vinovat.
      2. A trebuit să caut pe google ce-i aia Barni 🙂

  7. Roxana

    10 ani luna viitoare si nicio carie!!
    Nu i-am dat flour nu am spatal-o cu pasta cu flour. Ce e drept,se spala zilnic pe dinti, destul de constiincios,mai rateaza spalatul seara. Mananca un singur desert pe zi si nu a mancat zahar pana la 3 ani. Adora ciocolata,dar nu vrea ea sa manance mult. E posibil sa aiba exemplu… sotul meu nu mananca zahar de peste 10 ani.
    Ii place sa mergem la stomatolog! Si mie imi place! Desi am avut probleme destul de devreme,la 7-8 ani mergeam singura la cabinetul scolii.
    Cu siguranta suntem atat de diferiti si totul depinde de la caz la caz.

  8. Interesant sa zici si antropologic cand au aaparut cariile la omul primitiv: cu introducerea cerealelor. Asta explica de ce in perioada mea vegetariana am facut multe carii: f greu sa curatz de pe dinti si dintre dinti fainoasele.

    Altfel fiica mea a facut carii pe smaltzul sarit. 3 ani, 10 plombe. Mostenire genetica plus scrasnit din dinti noaptea. Sa va dati seama, si sub plombe i se rupeau colturi de masea/dinti. A primit fluor. A consumat fluor pana la primii dinti definitivi. Paine si paste sunt ocazional in casa. Nicio carie dupa.
    Desi sunt contra medicamentelor luate asa, preventiv, in conditii de criza(3 ani si 10 plombe e criza) merita asumat risc/beneficiul suplimentelor.
    Despre sanatatea ei, aduc aminte ca analizele de calcium au fost impecabile, niciodata racita de la varsta de 3 ani(sau mai devreme) deci nu probleme de asimiliare

    • dia

      Cum a trecut peste plombare? S-a folosit “laughing gas”? Avem și noi de mers și ne pregătim..orice sugestie apreciata! Merci

      • Laughing gas e inhalosedarea, se folosește protoxid de azot, sunt sigură că știi asta. Copilul se blegește un pic, dar rămâne cooperant, poți face tratamentul. Depinde și cât e de mic copilul, tu despre al tău vorbești, dia???

        Ce îți pot eu spune, din experiența pacienților din UK, deveniți adulți, cei la care s-a folosit inhalosedarea, nu își aminteau ca fiind o experiență plăcută, dimpotrivă. Ziceau că erau conștienți, dar nu aveau control și că e o senzație nasoală.

        Ce să zic, eu aș încerca. Deși, atunci când am învățat despre metodă la școală, au zis: a nu se folosi în scop recreațional 😛

      • Anestezie generala, la 3 ani. Au fost 10 plombe, interventie in spital timp de 1 ora jumatate.

  9. Alina

    Buna Miruna. Eu sunt cititoare fidela dar mai scumpa la cuvinte, insa acum am gasit motiv sa ma bag in seama. :))
    Sunt sincer surpinsa de acest articol.
    Am trait toata viata cu impresia ca este un medicament “minune”.
    Omul cat traieste invata! 🙂
    Mi-a dat mama Zymafluor de la primul dintisor pana la varsta limita si nu am avut niciodata probleme cu dantura. Nu pete, nu carii, nu nimic (exceptand maseaua de minte care-mi da dureri pana in suflet in ultimele zile) dar cum ai spus si tu, probabil depinde de la om la om.
    Pot chiar spune ca dintii mi-au fost laudati de toti medicii dentisti la care am cascat gura. :))
    In schimb surorii mijlocii nu i-a dat de la inceput si saracuta s-a chinuit si se chinuie cu destul de multe carii (posibil si bagajul genetic).
    Mezina insa a luat de la inceput ca si mine si nu are probleme.
    Acum nu stiu daca Zymafluor, daca noroc, daca igiena sau daca mostenire, cert este ca noi nu am avut experiente neplacute.

    • Nu mi-ai zis dacă te speli pe dinți și nici ce mănânci.

      P.s. Cu siguranță fluorul ajută dinții. Asta nu dezbatem, e un fapt. Dacă riști să facă stricăciuni prin alte părți, asta e întrebarea.

  10. Mimi

    Da, si fiul meu are bruxism, si dimineata ma uit prin pat dupa dinti si masele, sau faina din ele la cat de tare scarsneste noaptea. Mititelul! Ce sa-i fac? Seamana cu mama lui, care seamana cu tatal ei, bag de seama…

    • La fiica mea bruxismul a aparut din cauze de tensiuni emotionale. Dr ne-a atras atentia ca se intampla ceva in jurul ei, singuri nu ne-am dat seama. Am identificat situatia (conflicte in familie + schimbare de gradinita), am incercat sa simplificat viata (o luam mai repede de la gradi, evitat conflictele prin redus vizite obositoare, culcat mai devreme, sport afara, morcovi sa isi rontzaie nervii) si au disparut.

      • Stomatolog

        Citesc comentariile si am minumez in ce tara traim. Articolul fara nici o baza stiintifica. Prezentare de cazuri extreme de exces de fluor.
        Respectati sfaturile medicilor, duceti copilul la pedodonti regulat, igienizari corect realizate regulat si suplimente pentru a compensa lipsa fluorului acolo unde este cazul.

  11. Mai primesti comentarii de la intarziati? :p
    2 copii, ambii cu probleme dentare. Fetiței i-au iesit 2 fara smalț si s-au tocit, băiatul a facut la un an si o luna carii de biberon (fara biberon). Am fost in cluj la cei mai renumiți stomatologi de copii. De la toti am prinit reteta de zymaflor. Fetiței i-am dat pentru ca nu stiam pe vremea aceea ca nu e ok. Baietelului nu i-am dat, pana cand intr-o luna s-au distrus foarte tare incisivii superiori. Apoi i-am dat. La un an si 4 luni a fost anesteziat si puse coronițe. Iti dai seama ca ma simt ca naiba, deși nu sarim peste igiena si am grija cu dulciurile. Am impresia ca doar mie mi se intampla. Stiu ceva de genul ca nu e bine sa întrerupă administrarea zymaflorului. Stii ceva despre asta?

  12. Cristina

    Foarte bune informații am găsit in aceasta pagina ! Mulțumesc! Dacă aveți puțin timp poate îmi răspundeți și mie , va rog !!!
    Fetița mea de 1 an și 9 luni are dințișorii de lângă canini pe jumătate rupți …. la măselele de sus se observa niște pete albe si galbene . M-i s-a spus ca nu prea am ce sa ii fac și ca , cauza este lipsa fluorului . Noi trăim in uk . Aici nu am primit nici un tratament nici de la gp nici de la stomatolog . In România când am fost in concediu , pediatra fetiței celei mari a văzut-o și pe mezina și mi-a recomandat pastile cu fluor . Am căutat cât mi-a mai rămas din concediu peste tot dar nu am găsit . Se aduceau doar pe comanda . Acum citind aici mi-ar fi teama sa ii mai administrez !! Ce ma sfătuiți ??? Va rog mult un sfat și pt noi ! Îmi este foarte teama ca vor apărea curând și dureri ! Dacă a început de la vârsta aceasta ….pe lângă faptul ca arată și urat sa nu aibă și dureri pana se vor schimba dinții … Mulțumesc anticipat !

    • Salut, imi pare rau ca are aceasta problema fetita.
      In primul rand, nu va pot sfatui sa treceti peste parerea pediatrului, pt ca el a vazut copilul, eu nu.
      Apoi, suplimentul nu l-as da standard, tuturor, dar celor cu risc foarte mare si probleme asa grave, la o varsta asa mica, merita discutat.

      Dar, daca ii dati supliment, nu o mai spalati cu pasta de dinti cu fluor. Deci ori, ori.

      Apoi, nu va incredeti intr/o pastila. Igiena si dieta sa va fie sfinte ei ele! Cam asta pot recomanda.

  13. Georgeta

    Buna ziua. Nu. Nu ai făcut un lucru rau. Eu am o fiica care a împlinit 24 de ani, de la arata de 3 luni și pana la vârsta de 10 ani i_am administrat o pastiluța pe zi de Zymaflour, atât pot sa spun are o dantura perfecta, atat cei de lapte cat si cei permanenți, fără nici o carie.

  14. Georgeta

    În plus o igiena zilnica riguroasa

  15. Radu

    Interesant punct de vedere. Initial am crezut ca autoarea e platita de stomatologi/big farma. Acum cred la fel. Am o fata de 6 ani cu o gramada de probleme dentare si, intr-un final, un prieten doctor mi-a recomandat Zymaflourul, l-a folosit si el pe copiii lui. Stiam de el, dar am uitat, prea multe probleme, din pacate. Bun, sa revenim. In afara tarii noastre se foloseste la greu. Afara de faptul ca e bun, cu putine contraindicatii sau deloc, mai e o diferenta. In alte tari, poate depinde si de asigurarile de sanatate, tratamentele dentare sunt acoperite in totalitate. Cum se reduc cheltuielile? Simplu – Zymaflour si sigilare la fiecare 6 luni. Pai stomatologii de la noi, care te imping direct in cabinetele particulare, ar muri de foame. Multa sanatate tuturor.

    • stai liniștit, că nu ar muri nimeni de foame, doar tu, de grija stomatologilor. Mă distrează ce ai scris, mă duc să-mi încasez niște bani de la big Pharma, pentru că primesc un bonus de fiecare dată când cineva mai lasă un comentariu la articolul meu. Știi, dinții fără zymafluor se mai pot repara (bine, dacă ai grijă de ei, nici nu se strică, iar asta nu presupune tratament la dentist, ci merge cu cea mai ieftină periuță de dinți), deci dinții se mai pot repara, dar creierul ba. Sau tu ai impresia că ia copilul fluor și ăla se duce cu waze-ul să se depună exclusiv în dinți. Multă sănătate

  16. Simona

    Am 31 de ani si niciodata nu am avut o carie. Am luat zymafluor de la 2 luni și pana la 18 ani. De curând, am observat o mica imperfecțiune pe un dinte ( pe vârf, smaltul devenise transparent ). Am reluat cura cu zymafluor si dupa nici o luna dintii mei au devenit mai densi, mai albi, iar locul unde smaltul era transparent a devenit alb imaculat. În ultimii 2 ani am observat ca dintii începuseră sa mi se păteze de la cafeaua în exces pe care o consumam. Deși consum la fel de multa cafea și acum, dintii mei nu se mai pătează absolut deloc. Știu ca e un subiect controversat, dar va spun cu mana pe inima ca în cei 31 de ani de existenta nu am avut nicio problema cu dantura și nici măcar o fractura, cu toate ca am avut parte de multe aventuri și căzături. Aspectul meu fizic este cel al unei fete de 18-20 de ani, iar asta se datorează faptului ca structura mea osoasa este una excelenta. Administrat în cantități corecte, fluorul face minuni.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 207 queries in 0.431 s