Prima oală nu se uită niciodată, oricât de grozave ar fi următoarele din viața ta (P)

crock pot miruna ioani

Am vorbit ca o adevărată gospodină. Și-s aproape un pic mândră de asta. Citiți mai departe, că și dv ați fi.

Se dă următoarea situație: Vrei să te apuci să faci ceva de mâncare. Altceva, că de piure de cartofi cu șnițel v-ați cam săturat din preistorie încoace. Și iei internetul la rând. Toate rețetele sunt super rapide și foarte ușor de făcut, încât aproape și o blondă s-ar pricepe. Timp scurt de preparare și număr mic de ingrediente sună bine, deci dă-i bătaie, pe cine nu-i gata îl iau cu lopata!

Doar că, înainte să îți sufleci mânecile, observi: supă clară de pui sau de vită. Suc de roșii. Pastă de tomate.

Prieteni.

Unele rețete sunt ca povestirea în ramă, dac-o mai țineți minte. Un fel de Hanul Ancuței așa. Adică, când ți-e lumea mai dragă și vinul mai bun în meniu, îți dai seama că, de fapt, dacă vrei să mai bei oleacă, trebuie să culegi strugurii mai întâi. Așa și ăștia cu supa lor de vită. Sau de legume. Sau ghiveci de nu-știu-ce.

Nu vă zic doar așa, ci ca să înțelegeți de ce îmi place mie atât de tare să gătesc. Fiindcă e foarte ușor când tu vrei să mănânci astăzi, să te apuci să vânezi găini mai întâi, apoi să le fierbi într-o supă, fără de care nici să nu visezi că o să-ți iasă tocănița așa cum îți dorești.

Iar asta nici măcar nu e singura problemă.

Eu, când citesc o rețetă, o interpretez ca la limba și literatura română. În loc de câte ingrediente, eu înțeleg câte drumuri am de făcut la magazin. Fiindcă nu mai există rețete cu ingrediente normale la cap, cum ar fi ceapă, morcovi și cartofi, acum trebuie să folosești chestii exotice, cu nume pe care nu sunt în stare să le scriu fără să le caut pe google mai întâi. Deci drumuri la magazine. Și, da, la mai multe, fiindcă ăsta de la parterul blocului de la noi e destul de bine dotat, dar, spre exemplu, sos de soia a băgat abia de săptămâna trecută.

Și mai interpretez în cam câte oale murdăresc. Foarte important. În primul rând, fiindcă am bucătărie mică. Deci mai mult de un om și trei oale nu încap simultan. Nici dacă omul stă în cap, ceea ce ar fi destul de contraindicat. Ideal ar fi ca omul să plece de-acasă și oalele să gătească pentru el, să strângă singure după aia și să-l aștepte cu totul gata făcut când vine obosit din parc.

Și ce să vă mai zic că anul trecut am descoperit o asemenea oală! Am avut campanie pe blog cu un slow cooker de la Crock Pot, care mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am cumpărat și eu unul. Clientul, cică să fac poze când gătesc. Și mi-am făcut. Am pus poză când făceam friptură de vită, eram cu Tudor în parc. Altă poză când făceam pulpe de pui, eram la un festival. Nici n-am mai așteptat reducerile de Black Friday, că riscam să ne internăm în spital cu intoxicație de pizza. Și, uite-așa, dragii moșului, am început să gătesc, nu numai să mănânc. A fost debutul unei noi ere la noi în familie, momentul în care copilăria fiului meu a căpătat miros cu potențial de nostalgie.

Trebuie să spun și că acea campanie a fost una dintre cele mai de succes de pe acest blog. O doamnă mi-a trimis print screen: cumpărase patru oale! Cred că s-a simțit disperarea mea de dinainte și schimbarea majoră de după. Viața mea before and after the Crock Pot. Toți porcii care au murit degeaba în carne arsă de mine la cuptor s-ar închina cu trei cruci de mirare. Și poate ar scrie o carte, cu titlul: Nu te lăsa!

Acum, cei de la Crock pot au mai scos pe piață o minunăție:  Multicooker Crock-Pot Express cu gătire sub presiune.. L-am încercat și am făcut un review video pentru dumneavoastră, dacă sunteți curioși. E bun dacă ești Bubulina Gospodina sau dacă îți dorești să fii. Mie îmi place că nu murdărești mai multe oale (niciodată la rețetele pentru slow cooker nu rumenesc nicio ceapă, nicio carne, nici nimic înainte, fiindcă pur și simplu nu mai spăl un vas în plus!), orezul iese PERFECT, ai și oală sub presiune, nici nu faci căldură în casă și nici miros ca la slow cooker-ul meu clasic. Dar oricâte alte oale vor mai încerca mâinile mele, prima nu se uită niciodată. Și oricât de grozave vor fi următoarele generații de Crock Pot, pe toate le voi compara cu slow cooker-ul de altădată. Adică, de FIECARE dată, că altfel ard friptura de nici câinii nu o mai mănâncă și să îi plătești.

Aveți rețeta mea de friptură de vită în clip:

Orezul chiar a ieșit delicios la multicooker, așa cum nu va ieși niciodată fiert în oală. Bine, dacă vă place să fie pilaf, adică un fel de ciorbă de orez, succes, avem gusturi diferite.

La friptură secretul e sosul ăla. Ce am descoperit, valabil la toate fripturile: ne plac mult mai mult dacă baza e sosul de soia, nu uleiul. Uleiul face friptura prea grasă pentru coapsele mele. Glumesc :p

Iar pireul de cartofi cu morcovi, toți ținuți în oală cu carnea, e MI-NU-NAT! Cu un pachet de unt și mult lapte de casă, când avem. Noi trei putem mânca o oală întreagă de pireu din ăsta, așa cum îl vedeți.

De când gătesc, soțul meu zice chestii de genul:

-Ăsta va fi gustul de care își va aminti Tudor cu nostalgie când se va face mare.

-Friptura asta are potențial de a urca sus de tot în topul lui de ”ca la mama acasă”.

Și cea mai tare:

-Am mâncat ca la restaurant! 🙂

Vă țin la curent. Într-o zi, o să-mi spună că nici nu mai are rost să mergem restaurant!

Multicooker-ul din clip e acesta.

Slowcooker-ul pe care îl avem deja e ăsta.

Dacă vreți pe un grup cu multe rețete de Crock Pot, poftiți acilea.

 

Articolul anterior

Sarcina nu e motiv să mănânci ca sparta

Articolul următor

O lecție de viață de la un copil minune: Cornel Amariei, la Webstock

17 Comentarii

  1. Mi-ai facut o pofta de vita…

    0
    • Hai! Când îți fac? 🙂

      0
      • Auzi, am citit cu sufletul la gura tot textul asteptand sa vad daca ai spus toata povestea. Cand mi-ai povestit ca ti-a placut atat de mult incat iti cumperi o oala de-aia si eu am zis: “Cum, nu ti-au lasat-o tie dupa ce ai scris despre ea?!”
        :))))) True story.

        4+
  2. Anda

    Si eu tot pe asta o am, pe care o ai si tu si am pus deja ochii pe asta noua multicooker, inca nu m-am decis daca il iau sau nu. Dar da, un slow cooker e binevenit la casa omului.

    1+
  3. Mo blondă din fabricație

    Oooo, dar ce gospodină ai devenit. La vârsta ta, eu știam să fierb apa pentru ceai. Și nici acum nu știu ce ochi se va aprinde :)) am învățat să gătesc pe la 37 de ani. La 45 am decis să schimb peisajul: am dat bucătăria pe sala de fitness. Mult mai plăcut!
    PS: chiar ieri ma gândeam că ar fi cazul să îmi iau un agregat din ăsta 😉

    1+
  4. Denisa

    Esti tare haioasa!
    E foarte usor sa-mi inchipui bucataria ta, seamana cu a mea:)
    Astept si eu minunea aia cand vasele gatesc singure si, mai ales, se spala si se aranjeaza singurele…
    Si mie imi place slow cooker-ul( avem vreun cuvant in romana pentru el?), dar fiindca suntem 5 in familie, tot nu m-a scapat complet de gatit.
    Cochetez cu ideea de a -mi cumpara o oala sub presiune ca sa mai reduc din timpul petrecut langa ciorbe, dar acum tu prezinti ceva super interesant…slow cooker care gateste sub presiune!
    Sunt curioasa sa citesc detaliile.

    0
    • Nu cred că poți să îți închipui bucătăria mea :))))
      Slow cooker-ul nu gătește sub presiune, sunt două funcții diferite. Oala asta nouă e un fel de mai multe chestii într-una singură, ăsta e avantajul ei.

      0
  5. Roxana

    Si eu am slow cooker-ul clasic. Este minunat pentru noi!!! Tocmai ce a gatit ieri un muschiulet delicios de porc cu niste cartofi si usturoi. A iesit mai mult decat senzational. Pentru mine e suficient! Fac multe supe creme si mancaruri cu multe legume. Sotul meu e lacto-vegetarian.

    0
    • Supe creme nu am făcut niciodată, dar am în cap o supă de somon… 🙂

      0
      • Roxana

        Trebuie sa fie foarte buna!!!
        Eu fac de legume, brocoli in care pun si spanac baby, ciuperci. Fac una buna de naut cu usturoi copt,dar nu am incercat la slow cocker.

        0
  6. Selma

    Vai vai… Ce mi-ai facut! De cand am citit articolul visez la crock pot. Si acum sunt pe site-ul lor si deja compar una cu cealalta. Inclin catre multicooker, desi are mai multe functii sper sa se descurce la fel de bine la slow cooking! Abia astept sa imi recapat niste timp 🙂

    0
  7. Violeta

    Sushi…. Sushi…. Sushi
    😁

    0
  8. Zina7

    Super! Eu eram pana acum adepta gatitului clasic . Dar cum am.si eu un copil super energic ce vrea mereu sa se joace cu mama ( mai nou spune când – sa gătească tata si mama sa se joace , sau daca e buni la noi sa gătească buni si mama sa se joace 😉) am nevoie de ajutor in bucătărie. No…acum stiu ce-mi doresc de Crăciun 😉

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 182 queries in 0.283 s