În țara fără autostrăzi, Dr. Quinn de România practică telemedicina și salvează vieți (p)

În țara fără autostrăzi, Dr. Quinn de România practică telemedicina și salvează vieți miruna ioani

Știţi că mă interesează tot ce e legat de medicină-n ţara asta, mai ales ceea ce merge bine, că hibele le știm pe de rost, cu toţii am așteptat cel puţin o oră la medicul de familie, pe motiv că ”nu merge sistemul, certaţi-vă cu el”. Oamenii ăștia care lucrează în România ar merita câte o medalie pe sezon, pentru că nu fac numai muncă de medic, ci și de psiholog, autopsiholog, de chinez bătrân, meșterul casei și tot așa. De ghicitoare în cafea, asta mai ales că merg zilnic la muncă fără să știe, de data asta, ce s-o mai întâmpla.

Am primit un mail, în care mi se povestea despre un proiect umanitar al lanțului Profi, prin care va fi donat un milion și jumătate de lei. De lei noi.

Profi a selectat 7 ONG-uri din diferite domenii:
1. Sănătate
2. Apărarea drepturilor copiilor
3. Educaţie
4. Incluziune/servicii sociale
5.Protecția mediului
6. Cultură
7. Sport.

Clientul scanează bonul la info-chioșcurile din magazine și alocă puncte proiectului pe care îl susţine. Valoarea premiilor se împarte la finalul campaniei între cele 7 proiecte, proporţional cu numărul punctelor acumulate. Astfel vă costă 0 lei să puteți decide ce cauză să primească un sprijin important. Acum ghiciţi pe care dintre proiecte îmi propun să îl susțin!

”Sănătatea la un click distanţă”  se numește proiectul de telemedicină al Federaţiei Filantropia, cu sediul în Timișoara. Un medic generalist merge la oamenii izolaţi de la sate, ia legătura cu un medic specialist care indică niște investigaţii și un tratament și cam asta e. ”Dacă doriţi detalii, vă rugăm să ne contactaţi”. Păi, normal! Să nu dorim noi detalii?

Și, uite-așa, dragii moșului, curiozitatea n-a omorât pisica, ci i-a dat onoarea de a purta una dintre cele mai cu sens conversaţii telefonice cu unul dintre medicii care chiar schimbă ceva în ţara noastră. ”Doctorița cu dispensarul în valiză” a fost numită într-un articol aici, fiindcă ea e sufletul petrecerii. Dr. Dana Paica, un om echilibrat, cu multă experienţă de viaţă, de viaţă grea, prin casele oamenilor, prin durerile lor.

”Sunt unii care n-au mai fost la medic din 1990, așa să îţi imaginezi.”

”Sunt oameni care își poartă boli grave pe picioare și li se pare că fac parte din greutăţile vieţii, că e ceva normal.”

Și precis sunt oameni care mor crezând că n-au mai avut zile, deși cu o medicină de bază, cu tratamente simple, ar fi fost printre noi și astăzi.

”Unii oameni, prin satele îndepărtate de oraș, nu au avut medic de familie niciodată. Trebuie să facă 24 de kilometri până la cel mai apropiat doctor. Știi satul Gad, din Timiș? Îţi jur că, într-o zi, o să-mi fac un cabinet acolo, dar nu de medicină de familie, ci un cabinet de medicină pur și simplu. Și o să-i tratez gratis pe toţi!” Și lui dr. Quinn de la televizor i-ar crește inima de mândrie.

Am rugat-o să-mi explice concret, cu desene, ca să înţeleg și eu cum e cu telemedicina asta. E un proiect doar pe hârtie, un vis al cuiva sau există deja oameni trataţi așa?

Există și vieţi salvate.

Ca să ne imaginăm. Unitatea centrală e un fel de calculator, care se conectează la internet și prin care se pot transmite date în timp real. Doctoriţa cu dispensarul în valiză poartă cu ea aparatură destul de complicată. Poate lua legătura instantaneu cu medicul specialist care o așteaptă acasă, într- un spital, de exemplu. El poate fi martor la investigaţie și consulta la distanţă.

Să ne imaginăm o ecografie. Medicul din teren o face, dar cel specialist din spital o interpretează. Poate zice ”mai la stânga, mai la dreapta”, ”repetă nu-știu-ce, că n-am prins asta”, ”mai tușiţi o dată”. Există spirometru şi audiometru, un stetoscop cu transmitere prin bluetooth a zgomotelor şi suflurilor cardiace (ca să le audă specialistul, la distanţă), un EKG și un ecograf portabil cu trei sonde: pentru investigaţii cardiologice (nu e ultimul răcnet de eco doppler, dar își face treaba), pentru investigaţii endocrinologice (la tiroidă) și boli interne. Mai există și o staţie combo pentru investigaţii oftalmo-dermato-ORL. Dr. Paica îmi spunea că poate vedea doar polul frontal al ochiului, nu și fundul de ochi deocamdată, dar astea-s poate chestii tehnice, nu știu dacă vă interesează. Eu aș fi ascultat-o vorbind și despre cum plouă în Asia centrală.

Proiectul a fost finanţat de o fundaţie, apoi a trecut pe autofinanţare. Lucrurile nu sunt tocmai roz, fiindcă în România, ţara fără autostrăzi, telemedicina nu e decontată de casă. Dar nevoia există și e mare de tot. Sunt mulţi oameni care au lucrat la colectiv, arhivele au fost arse, nu au nicio dovadă că au fost plătiţi, nicio pensie, nicio asigurare medicală. Dar boala nu știe asta când dă peste ei.

Plus că e o muncă foarte grea pentru medicul din teren, care străbate zilnic zeci sau sute de kilometri, care vorbește cu foarte mulţi pacienţi. Mă abordează pe mine lumea pe stradă să îmi arate ce dinte nou i s-a spart, după care-mi arată și dantura copilului prezent la discuţie, apăi un astfel de medic, care intră într-o casă care n-a mai văzut așa ceva de zeci de ani. Vă daţi seama că acolo rar e vorba de o singură consultaţie. Nu numai tataia are nevoie de medic, ci și mamaia, și copiii, și toţi ceilalţi.

În ciuda încercărilor de reformare a sistemului de sănătate din România, după 20 de ani situaţia pare a se fi agravat: cu excepţia marilor centre universitare nu avem suficienţi medici de familie sau medici specialiști, nu avem servicii și unităţi medicale în proximitate, nu avem bani pentru a realiza programe de prevenţie sau pentru a urma tratamentul recomandat.
 • principalele boli pentru care populaţia ia tratament medicamentos sunt bolile cardiovasculare
  
  • 62% din populaţia 55-65 ani, 72% populaţia peste 65 ani
 • majoritatea deceselor sunt datorate bolilor cardiovasculare, cu un procent de 66 în cazul femeilor și 52% în cazul bărbaţilor
 • în 2016, 9,4 % din românii au raportat nevoi nesatisfăcute de asistenţă medicală din cauza costurilor, a barierelor geografice sau a listelor de așteptare
 • 15% din populaţie nu dispune de nicio formă de asigurare medicală
 • Peste 20 000 de medici au plecat din România în ultimii 10 ani

Habar n-am dacă se poate face bine ţara asta cu un pic de telemedicină. Sau dacă vreți să mergeți la Profi ca să o susțineți pe doctorița cu dispensarul în valiză. Important e să știți că puteți face o faptă bună care nu vă costă nimic și că avem un dr. Quinn în țara fără autostrăzi. Unul care practică telemedicina și salvează vieți.

PS: Campania ține până pe 14 octombrie.

Aveți aici un interviu cu un alt medic implicat în acest proiect:

#scaneazavoteazaprofidoneaza

foto preluată cu acordul avantaje.ro

Articolul anterior

Copilul de 2 ani suge mai des decât copilul de 2 luni

Articolul următor

Nu mă grăbesc să crești, copile

23 Comentarii

 1. Cristina

  Cati medici plecau din Romania pe zi? Macar astia de raman fac o treaba buna.

  0
 2. Irina A

  Și mie imi plac poveștile fericite, știrile pozitive, citesc bucuroasă articole de genul acesta. Nu știu dacă ajung pe la profi că e departe de mine, dar felicitări pentru implicare.

  0
 3. Zina7

  Imi vine sa ma întorc în România😔😭

  0
 4. Bunica cu bundita

  Merg des la Profi !!!Nu am știut pana acum de ce scanează oamenii bonul!!!!Credeam ca sa câștige ceva !!!!Acum am aflat ce ….ca o sa câștige muuuult !Am lăcrimat citind aceasta poveste ,știind câți medici fac voluntariat in aceasta țara , fără sa vadă Luminița din capătul tunelului !!! Felicitări !!!

  0
 5. CristinaM

  Jos palaria in fata acestor oameni! Dau speranta!

  0
 6. De obicei ma feresc de promotii, si asa am destule pe cap, dar Profi a gasit o metoda deosebita de a ne implica in proiectele acestea, sa ne inspire si sa ne faca sa vrem sa ajutam. Eu sustin alt ONG in campanie, dar absolut toate merita donatii.

  0
  • Exact cum discutam, măi, toate sunt foarte bune și e destul de greu să alegi. Dar cum zicea cineva pe facebook, dacă ai un Profi aproape și mergi zilnic, parcă-i mai ușor! Noi, la Sibiu, avem unul chiar pe stradă, ai mei merg des. În București, nu avem așa aproape.

   0
 7. Ana

  Si eu fac cumparaturi de la Profi, am sa votez si eu . Pana acum lasam copilul sa aleaga , azi am sa aleg eu;-)

  0
  • Daaaaa, perfect! 🙂 Nu e un concurs sau ceva, toate proiectele înscrise sunt foarte bune, să știi. Până acum, pe locul 1 e Salvați Copiii. Normal, cine nu vrea să salveze copiii?

   0
 8. Ana

  Știi ce speranță îmi dau oamenii ăștia? Cum îți scria cineva pe fb. Îmi vine să mă întorc în țară!

  1+
 9. Ioana

  Felicitari doamnei doctor! Sa i se indeplineasca toate visele. Ma bucur ca ai scris si o sa merg la Profi chiar in seara asta.

  0
 10. Conceptul de telemedicina incearca Arafat sa il implementeze in romania de cativa ani. Lucreaza in colaborare cu alte state si vine la Bruxelles pt asta de ceva timp. Din pacate sunt si cadre medicale care se opun la asta …:(

  1+
 11. m

  De la cati km de autostrada o sa considerăm că avem autostrăzi ? 🙂

  0
 12. Diana

  O alta modalitate de donatii pentru aceasta cauza exista? Nu sunt in tara, dar daca au o pagina de donare as fi interesata. Si presupun ca sunt multi oameni care ar vrea si ei.

  0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 175 queries in 0.514 s