Pe cele mai multe filme le-am văzut, v-am zis că subiectul al doilea Război Mondial revine la mine din când în când. Iar filmele astea sunt bune de văzut ca să ne amintim câtă bunătate, dar și câtă răutate pot zace în sufletul uman.
Unele filme sunt mai noi, altele mai vechi, la cele disponibile integral pe youtube am pus și link către full movie. Dacă mai știți și alte filme, scrieți în comentarii să vadă toată lumea. Că e o listă de păstrat.
1 Schindler’s List
Povestea transformării oportunistului în erou: Omul de afaceri Oskar Schindler (Liam Neeson) ajunge în Cracovia în 1939, gata să-și facă averea în timpul celui de-al doilea război mondial, care tocmai a început. După ce se alătură partidului nazist, în primul rând pentru avantajele politice, el își echipează fabrica cu muncitori evrei din motive pragmatice similare. Când SS începe să extermine evreii în ghetoul din Cracovia, Schindler aranjează să-i protejeze pe muncitori să-și țină fabrica în funcțiune, dar în curând își dă seama că, făcând astfel, salvează și multe vieți nevinovate.
2 The zookeeper’s wife
Antonina și Jan Zabinski sunt niște polonezi cu mare iubire de animale și oameni. Au grădina zoologică din Varșovia, care este distrusă în al doilea Război Mondial de bombardamente. Deși ei nu erau în pericol să fie luați de naziști, aveau prieteni evrei, pe care s-au hotărât șă îi ajute. Își transformă grădina zoologică într-o fermă de porci sub pretextul de a furnica armatei germane carne. Cer ca gunoiul din ghetou să fie folosit ca hrană pentru animale și așa Jan ajunge să scoată cu camionul, acoperiți de gunoiu, din ghetou.Unii rămân la ei doar câteva ore, alții câteva săptămâni, sunt aproape descoperiți de câteva ori, până sunt chiar descoperiți în final. E și o poveste frumoasă a unui cuplu matur și solid, să vă uitați. E un exercițiu fantastic e imaginație pentru noi, a fost însă realitate pentru ei.
Iar la final, să căutați și interviul Teresei Zabisnky pe youtube, să o auziți cum zice de frumos: Filmul nu e un documentar, normal că nu respectă toate detaliile. Actorii nu seamănă cu părinții mei, mama era înaltă și corpolentă, iar tata era chel. Dar nu asta e ceea ce contează, importante sunt faptele lor.
3 Europa Europa
Câștigător al Globului de Aur, filmul prezintă povestea lui Solomon Perel, un evreu german care scapă din al doilea Război Mondial dându-se drept un nazist de elită. Filmul arată grozăviile Holocaustului de pe drumul tânărului prin Polonia și Uniunea Sovietică.
4 In Darkness
Leopold Socha (Robert Wieckiewicz) este un lucrător de canalizare în Lvov, Polonia ocupată de naziști. Când găsește un grup de evrei ascunși în canale, Leopold este de acord să-i protejeze de naziști în schimbul banilor, chiar dacă își riscă viața pentru asta. Deși motivat doar de bani la început, experiențele evreilor îl determină pe Leopold să adopte o viziune diferită asupra oamenilor aflați sub protecția lui. Când pericolul bate la ușă, Leopold este forțat să facă un act final de curaj. Filmul are scene foarte impresionante și greu de vizionat.
5 Au revoir les enfants
A câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 1987 și e un film autobiografic, scris, produs și regizat de Louis Malle. E povestea prieteniei dintre niște elevi ai unui internat francez, dintre care unul se dovedește a fi evreu căutat de oamenii lui Hitler. E înduioșător să vezi cât de apropiați pot deveni doi oameni când unul dintre ei n-are nici cea mai vagă idee că ar trebui să-l urască pe celălalt. Găsiți filmul integral pe youtube aici.
6 Jurnalul Annei Frank
E povestea unei fetițe care se ascunde în podul unei din Amsterdam pe perioada ocupației naziste. Casa a devenit muzeu între timp, e un punct turistic de mare atracție în oraș. Sunt mai multe ecranizări după jurnalul ținut de copila de 13 ani. E impresionantă, căci a trăit întreaga familie timp de 2 ani într-un pod, ajutată de niște prieteni evrei. Dar trăirile sunt ca ale oricărei tinere adolescente, chiar dacă în circumstanțe atipice. Jurnalul a fost tradus în peste 60 de limbi și nu vă zic toată povestea, să nu ziceți c-am dat spoilere pe-aici. Ecranizarea asta, de exemplu, e disponibilă pe youtube în fragmente de câte 10 minute. Primul e aici.
7 Pianistul
În această adaptare a autobiografiei “Pianistul: Povestea adevărată extraordinară a supraviețuirii unui om în Varșovia, 1939-1945”, Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), un pianist polonez de posturi de radio evreiești, vede cum Varșovia se schimbă treptat odată cu începerea celui de-al doilea Război Mondial. Szpilman este dus în ghetoul din Varșovia, dar mai târziu este separat de familia sa în timpul Operațiunii Reinhard. Din acest moment până la eliberarea prizonierilor din lagărul de concentrare, Szpilman se ascunde în diferite locații printre ruinele Varșoviei.
Filmul a câștigat multe premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun actor.
8 The Grey Zone
Este povestea uimitoare a Sonderkommando-ului din Auschwitz, unul dintre cele treisprezece “Grupuri Speciale” ale prizonierilor evrei, obligați de naziști să ajute la exterminarea evreilor în schimbul câtorva luni în plus, de viață. Din interiorul organelor de lucru ale infamului lagăr de moarte de la Auschwitz, acest film ridică întrebări precum ce ești cu adevărat capabil să faci ca să îți salvezi viața.
* La vita e bella
Ăsta e ficțiune pură, dar e și cel mai vesel film din orice listă cu filme despre Holocaust, răspremiat, are cele mai profunde lecții de parenting și de joacă și de imaginație și de iubire. O să plângeți de fiecare dată când o să-l revedeți.
Daniela
Multumim! 🙂
Miruna
băăăăăăi, apreciază cineva și acest articol, îți mulțumesc! Să știi că nu l-am copiat, nici măcar nu mai există o astfel de listă în engleză, am căutat pentru mine și, când am văzut că nu am găsit pe nicăieri, am scris-o eu. Am stat până la 2 azi-noaaaaaaaaapte…
Alina
“the boy in the striped pajamas” ai văzut?
Miruna
da, insa nu e dupa un fapt real, de asta nu l-am inclus.
Roxana
Momentan îmi amintesc doar trei filme despre al doilea război mondial, dar sigur am vazut mai multe (primele doua sunt mini-serii):
Band of brothers https://m.imdb.com/title/tt0185906/
The Pacific
https://m.imdb.com/title/tt0374463/?ref_=fn_al_tt_0
Diplomacy https://m.imdb.com/title/tt3129564/?ref_=fn_al_tt_0
Mai este și Katyn, pe care încă nu am reusit sa îl vad pana la capăt.
https://m.imdb.com/title/tt0879843/?ref_=fn_al_tt_1
Diana Preda
Pe mine filmele cu eroi evrei, plasate în timpul celui de-al doilea război mondial, mă emoționează teribil. Stiu că la “Sophie’s choice” am plâns nu numai când l-am văzut, dar ori de câte ori mi-am amintit de el.
Timea
La vita e bella e filmul meu de suflet 🙂
De 11 ani, in fiecare an il vizionez cel putinde 2 ori, de fiecare data plang, impresionata fiind de actiunile tatalui.
Melania
E super articolul! Stiu ce fac după Bac! Multumesc frumos, Miruna😍
Miruna
Bafta la bac!
Luminita
Salvati soldatul Ryan ( cu Tom Hanks), Razboiul lui Tom Hart (cu Marcel Iures si Bruce Willis), Aritmetica diavolului, Pearl Harbour sau cele mai vechi dar cu atat mai fermecatoare: Tunurile din Navarone, Strada Hanovra, Un pod mult prea indepartat, Teheran 43
Roxana
Și Amen, tot cu Marcel Iureș…
Laura Carciun
Recomand si The Boy in the Striped Pyjamas- despre conducatorul unui lagar si modul in care baiatul lui se imprietenste cu alt baietel din lagar….finalul e sfasietor…dar e un film foarte bun
Maria I.
Am citit cartea iar când am văzut filmul ….fără cuvinte…
Miruna
Doar ca e fictiune, de asta nu l-am inclus.
Gabriela
Mulțumesc pentru idei. Am văzut de curând Pianistul și Lista lui Schindler.. marcante, cu actori foarte buni.
Camelia
As mai completa cu « Son of saul » si « Un amour à taire ».
Intamplator am o pacienta din Cambodgia care mi-a facut un rezumat cutremurator al vietii ei, cum avea 11 copiii si au fugit toti din calea khmerilor rosii, cum baietii mai mari i-au fost ucisi, cum alti 5 copii i-au murit de foame prin paduri si cum a reusit sa ajunga in Thailanda si mai apoi in Franta cu 3 fete.
Am auzit povesti de viata, dar asta le-a batut pe toate.
Tot astazi un coleg polonez, catolic practicant, nu rateaza nicio mesa, a declarat mandru ca in Polonia nu sunt atentate fiindca nu sunt musulmani.
Mie una imi e clar, bine n-am fost si n-o sa fim niciodata noi ca rasa.
Miruna
🙁
Cris B
In aceasta seara m-am uitat la “Al 12-lea barbat”, un film super captivant, te tine cu sufletul la gura pana la sfarsit…..tot din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Multumim pentru lista, avem cateva filme de vazut🤗
Miruna
Dupa un fapt real?
Cris B.
Da da, dupa un fapt real.
Maria I.
Am văzut “Lista lui Schindler” si am plâns tot filmul..Am auzit de “La vita e bella” si de “Pianistul” dar nu am apucat să mă uit…Nu cred că mai pot viziona un astfel de film…e o tortură….:((…
Miruna
La vita e bella e un must!!!
laura craciun
Pentru a avea o vedere de ansamblu, ar fi fain sa gasim si cateva filme despre ororile din Gulagul sovietic, petrecute tot in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Stie cineva?- eu am gasit doar cateva carti/memorii….
Petra
Hitler: The rise of evil
Miruna
Asta e documentar.
Cristina
La vita e bella l-am vazut de mai multe ori. E frumos si m-a impresionat ce poate face un tata pentru copilul lui. Jurnalul Annei Frank l-am vazut si am citit si cartea. Lista lui Schindler nu l-am vazut cap coada, dar,mi-am propus sa-l vad intr-o zi. Pianistul l-am vazut acum multi ani dar as vrea sa-l revad. Mersi pentru lista, am sa ma uit cand voi avea timp la toate filmele propuse.
Ioana
Am bifat Pianistul, Lista lui Schindler și La Vita E Bella. Deși cumva vesel, cum zici și tu (deși e într-un mare fel să spunem despre un film cu WWII că e vesel), ăsta din urmă îmi smulge lacrimi invariabil. L-am văzut de câteva ori și tot mi se frânge inima de fiecare dată, mă întreb dacă aș avea vreodată forța necesară să fac pentru copilul meu ce face Guido 🙁
Vai, și cum zicea el mereu ”Buongiorno, principessa”. Of, Miruna, cred că iar mă uit la el. Mulțumiri pentru listă, mi le pun și eu pe wishlist 🙂
Diana
Wow, filmele cu tema WW2 sunt preferatele mele. Si sunt cateva in lista asta pe care nu le-am văzut. Abia aștept sa le vad! Mulțumesc 🙂
Ana
Aveam nevoie de această listă, soțului îi plac foarte mult filmele de gen. Sunt multe de care nu am auzit încă. Știu la ce o să ne uităm împreună, dacă ne lasă piticul.
Miruna
Super, mai sunt multe, adtea-s doar dupa fapte reale.
Simone
Am văzut doar trei dintre filmele menționate de tine și-s absolventă de istorie, vorba aia. Mulțumesc pentru listă, super utilă, de vreo două chiar nu știam.
Bogdan
Exista un film despre ww2 pe care l-am vazut cu foarte mult timp in urma si as vrea sa il revad dar nu stiu numele. Are urmatoarea actiune: rusii pregateau spioane in scoala de spionaj. Ultima proba de examen era sex cu un necunoscut. Au trecut doar 3 fete iar una dintre ele a fost trimisa in nord (cred ca in Norvegia). Aici, ea culegea informatii si le transmitea iar nemtii au prins-o cu goniometrele si au impuscat-o.
Daca cineva stie acest film sa imi spuna si mie titlul.
Va multumesc si va urez vizionare placuta!
Ela V
Woman in gold