Iar asta nu are legătură cu faptul că bunica mea cea făcătoare de cele mai bune prăjituri din lume locuiește în Sibiu, nici cu faptul că eclere nu face niciodată (glazura aia, domnule, nu iese ca la cofetării!), ci cu faptul că tocmai am descoperit săptămâna trecută ceva atât de bun, încât n-am cum să țin secret.
Deși ei funcționau ca laborator de mai demult, abia acum vreo 3 săptămâni s-a deschis și un local fizic: Sucre. Oamenii fac eclere. Franțuzești. Sofisticate. Foarte aspectuase. Bune. Adică, nu numai frumoase. Cu cremă multă și fină. Cu perle mici, crocante. Deschideți umbrela, plouă peste tastatură.
Le-am lăsat review-uri pozitive cam peste tot pe unde poți lăsa un review la ora asta: facebook, google, live în boutique-ul cu eclere. Îi ajută, vă zic eu sigur, mai puțin ca relevanță onlinică din asta, dar mai mult ca motivație umană, din aia care îți spune la începutul unei afaceri dintr-un oraș în care lucrurile se mișcă greu (despre asta, dragii moșului, cu altă ocazie), că ești pe drumul cel bun. Bun, cât cel mai cel caramel sărat pe care l-a potrivit cineva într-un caramel sărat vreodată.
Săptămâna trecută am fost la Sibiu, în mini-vacanță. Ai mei ne-au așteptat, printre altele, cu: găluște cu prune și prăjitură cu măr (preferata lui Horațiu). Așaaaa. După ce-am băgat o burtă de felu-ntâi și felul doi, o porție dublă de găluște cu prune cu multă smântână și ploaie de zahăr pudră (plăcintă cu măr n-am mai putut), sare mama cu trei eclere. Astea:
Care dispar cât ai zice:
eclere.
Bune, domnule. Nu mă așteptam.
Ghiciți ce-am făcut a doua zi? Găluște cu prune și eclere, normal.
Mica afacere funcționează, de fapt, de o vreme, adică ownerii aveau laboratorul deja. Doar că au testat lucruri, au căutat rețete, proporții, au mers mult pe la târguri, au prospectat. Eu îi știu pe Cassandra și pe Cosmin de la nunta noastră, ei sunt cei cu Frangipani în Sibiu. S-au ocupat de aranjamentele de flori. Care au fost senzaționale, normal, că doar ne-au luat o căruță de bani. Glumesc, adevărul e că studiasem bine piața de flori pentru nuntă, iar Frangipani îmi făcuse cea mai bună ofertă pentru ce voiam eu versus preț. Am păstrat legătură, fiindcă aici comandăm în continuare toate aranjamentele de aniversări și orice ocazii, inclusiv Adventskranz, vă recomand.)
”Dacă vrea fiică-mea eclere, să-i pot da să mănânce de la noi”
Asta mi-a spus Cosmin a doua zi când m-am dus la ei. ”Au venit mulți cu premix-uri la ofertă. Dar am refuzat.” Și drept e, argumentul cu copil bate orice. E clar că ce-i dai copilului tău chiar este YOUR BEST. Plus că își dorește să se diferențieze nu numai prin aspect, ci și prin calitate.
Vă spun, ideea mea clasică de ecler era un fel de pită cu o glazură excepțională, cum bunică-mii nu-i iese nicicum. Dar pită. De fapt, mereu mâncam doar glazura. Însă minunile astea au cremă muuuultă înăuntru. Dacă sunteți genul ca mine, pro-cremă, nu pro-pită, o să vă lingeți pe degete și-o să mai mergeți și a doua zi.
Recomandări: caramel sărat și fructul pasiunii
Caramel sărat e cel mai cel. Toată lumea confirmă. Doamna patroană zice că, pentru ea, primul în top e cel cu fructul pasiunii, deci văd un potențial pentru cei mai sofisticați dintre voi. Eu sunt însă o clasică, iar caramelul ăla, vă zic, are gust de caramel cum primeam din Germania în copilărie. Nu are gust de chimicale, eu sunt o mașinărie de depistat. Cosmin a zis că ard ei zahărul într-un fel anume și că nu e niciun alt secret.
Și ciocolata mai e bună, pentru mine e imediat a doua în top.
Un ecler costă 12 lei și e sățios în sensul ăla bun de tot, nu în sensul grețos. Să zicem că am mâncat și două eclere întregi după găluște cu prune și am supraviețuit să-mi mai doresc 😉
Localul se numește Sucre, cu accent franțuzesc și e pe strada Școala de Înot, nr 28, lângă Frangipani. Nu sunt mese înăuntru, e doar un fel de bar, însă e mai degrabă de mers și luat pentru acasă. Mă gândesc că poate scot la vară niște mese pe terasă, dar să vedem.
Pentru cine nu știe, în Sibiu nu exista așa ceva. Erau câteva cofetării mai chinuite, dar niciuna nu mă făcea să îmi doresc să comand ceva. Vă zic sincer. Bunică-mea e o concurență neloială oricum, dar ți se ia de clasicele amandine. Noi și la nuntă, am comandat candy bar și macarons de la Chocolat. În Sibiu nu aveai de unde.
Cassandra și Cosmin fac și torturi, fac și comenzi personalizate, eclerele pot veni în alte dimensiuni, practic, orice se poate. Iar asta, fiindcă totul se face manual, nu de mașinării.
Na, și dacă ați ajuns cu lectura până aici, vă rog să știți că acest articol nu a fost sponsorizat în niciun fel, nu e o reclamă mascată, e pur și simplu ceva foarte mișto de care sunt tare fericită și mândră că e la noi, în Sibiu. Și fiindcă mi-am dat seama că, pe lângă facebook și google, mai rămăsese un loc unde puteam să scriu 😉
Nicu
Măi Miruna, dusă esti!!!
Pită cu cremă ?!? 😀 Really ? Am crezut ca ma sparg :)))
Par faine, frantuzesti. Si la preturi, cam tot frantuzesti sunt. Dar anumite lucruri trebuie sa poti sa le limitezi cumva, ca sunt atât de bune, că ai putea lua un kilogram 🙂
Miruna
mi-e frică să întreb cât cântăreau cutiile cu care am plecat de-acolo. E asta mare din poză și vreo două mici, plus încă una pe care am făcut-o cadou.
Iar eu la dulce NU AM LIMITĂ. Nu mă cunoști, nu mă provoca. Consideră-te avertizat :)))))))
Miruna
cât despre prețuri, știi cum e în Sibiu: uneori ai vrea ceva special și …trebuie să mergi la București. Sau la Viena. No, cam așa. Este loc mult de lucruri fine.
Nicu
Oooo, dar mie imi place sa provoc…
Mai ales cand e vorba de dulce 🙂
Noroc cu patisierele noastre care inventeaza lucruri noi in fiecare saptamana. La urmatorul city break, daca se nimereste sa fie in zona asta, iti dau numele si adresa restaurantului 🙂
Pana atunci, in schimb, pot doar tachina!
Noah bine, pot si testa eu, ma sacrific :)))
Miruna
O, dar ce dragut din partea ta! :)) sa te sacrifici si sa mananci portia mea 🙄
Chiar mi-ar placea un city break. Dar va asteptam si pe voi la Sibiu!
Nicu
Nu, nu. Nu fac eu din astea. Testez, ca sa stiu ce sa recomand cu papilele mele critice si pretentioase! Portia ta e pusa deoparte. Ma gandeam ca este Atlassib de aici care ajunge direct la Sibiu cu colete 🙂
Mihaela M
Exceptând eclerele clasice, după care salivez numai când mă gândesc, nu am mâncat alte combinații. Iar cele din poze arată minunat. Când mai ajung la Sibiu o să vreau din fiecare câte unul. Sper că nu au prea multe sortimente :-))
Miruna
Eu am gustat din mai multe, dar caramelul sarat e cel mai cel! Astept feedback si-un ecler, pentru pont! 😉
Ana
Iti scriu comentariul acesta inainte sa citesc articolul pana la final. Acum as pleca spre Sibiu! Pentru ca imi este dor de oras si pentru ca eclerele sunt prajiturile noastre preferate iar cele de la Sucre par a fi delicioase! Daca stie cineva de existenta a ceva asemanator in Bucuresti share it please 🙂🙂.
Anda
French Revolution in Bucuresti. Din pacate eu nu sunt nici din Bucuresti nici din Sibiu, si mi-e pofta de niste eclere bune 🙁
Miruna
Acestea sunt mult peste cele de la French Revolution. Crede-ma pe cuvant.
Anda
Te cred pe cuvant (daca ajung prin Sibiu o sa incerc), dar French Revolution e oricum peste orice am gasit in Cluj
Alina Pata
Saptamana trecuta am fost si noi in Sibiu, ce bine ar fi picat atunci articolul, chiar am cautat ceva sa ne rasfatam cu dulce ☺
Miruna
Aaa, ce rau imi pare! Am scris pe facebook-ul meu personal doar…
Iulia
Ca si cofetarii, desi intradevar oferta e limitata, Turtha e super decenta. Noi am avut prajituri la nunta de la Dulciurile Anei. Foarte foarte bune. Dar face doar delivery, si cantitati mai maricele. Altfel, e loc destul pentru afaceri de dezvoltat in Sibiu.
Miruna
de la Turtha nu am gustat decât turta dulce cu care au venit la târgul de Crăciun anul trecut și pot spune cu mâna pe inimă că a fost cea mai bună turtă dulce pe care am mâncat-o eu.
Roxana
Offff, sunt la dieta, dar tot as merge pentru unul mic, micut de tot. Doamne, cum arata!
Miruna
Hahaha stii vorba aia: I am on a balanced diet: I have an ecler in each hand 🙄
CristinaM
Ha… moment mai bun ca acesta sa citesc articolul nici ca se putea… suntem pe drum, la 5 km distanta de Ramnicu Valcea, destinatia finala Sibiu iar dansii au deschis astazi pana pa 19 ✨😍
Miruna
Drum bun! Aștept păreri. Ține minte: caramel sărat!
CristinaM
Vai mama… cat de bune sunt… fiindca si eu si sotul suntem innebuniti dupa fistic, am luat fistic fiindca nu ne-am putut stapani, iar la cum aratau… te lingi pe buze si pe toate degetele cu care atungi eclerul; am mai luat caramel sarat, ciocolata si fructul pasiunii… plang ca nu am luat si zmeura :((
Din pacate, nu pot face un clasament :(, sunt exceptionale, crema-i divina, aluat putin, glazura si aspectul 😋
De asemenea, imi pare rau ca i-am intrerupt domnului care ne-a servit pauza, efectiv mi-a parut rau, mai ales ca ne-a luat ceva sa ne hotaram si l-am tinut aiurea langa noi… dar dansul a fost foarte dragut.
O sa recomand cu cel mai mare drag si de fiecare data cand ajungem sau trecem prin Sibiu, o sa oprim.
Alina
De pus pe lista prima data cand ajungem (din nou) la Sibiu. Dar tu un articol despre locuri faine din Sibiu ai scris? Daca da si nu l-am gasit eu, imi cer scuze de intrebare 🙂
Miruna
Nu am scris. Dacă vrei îți dau adresa celui mai fain loc: casa părinților mei :))
Raluca
Ghici de unde vin?:) le- am spus ca de pe blog am auzit de ei :))
morbo
da, am citit in turnul sfatului articolul despre ei si, la fel, vorbeau de rau amandinele: ca trebuie sa depasim momentul amandine. wtf?! e foarte urat cand nu poti lauda ceva fara sa faci de cacao (sic :))) altceva. asa ca, pt turistii care vin in sibiu, pe langa eclerele de pe scoala de inot, incercati amandinele, dar mai ales indienele si parajiturile bucuresti, de la cofetaria de pe strada cetatii, imediat dupa coltul de la care nu se mai vede hotelul continental forum, cand vii dinspre el (deci nu dinspre piata mare). a, si prajiturile de la cofetaria hotelului respectiv sunt f. bune.
maddy
Amandinele si Bucuresti sunt 2 prajituri clasice de cofetarie pe care le mananc atunci cand am chef de ceva retro/nostalgic 🙂 tot timpul vor avea farmecul lor si`s bune! sa nu depasim momentul 🙂
Cristiana S
Doamne, daca mai vad mult poza cu eclerele alea…..zau ca o sa rog colega din Sibiu sa imi aduca si mie unul cu caramel sarat cand se va intoarce din vacanta. Oana, ai citit ce te asteapta, da?
Oana
Arată fenomenal. Eu ador eclerele, deși trebuie să mărturisesc că am mâncat numai cu glazură de ciocolată. Îmi plac atât de mult încât nu m-am înduplecat să încerc și altele, dar pe acestea le voi încerca cu siguranță. Am primit cadou de ziua mea o mică excursie la Sibiu 🙂 pentru că îmi doream să-l vizitez de ceva vreme, presimt că prima oprire va fi la Sucre.
Miruna
Caramel sarat sa incerci! E bun si ce cu ciocolata, dar nu se compara cu caramel sarat!!! Drum bun la Sibiu 😉
Cristina
În limba română, pluralul cuvântului ecler este ecleruri, nu eclere.
Miruna
Nu din nou. Sunt ambele variante corecte.