Reforma medicală în România nu va începe cu Ministerul Sănătății, ci cu Ministerul Justiției

reforma medicală

Atunci când, la un curs de comunicare ținut de compania la care aveam  indemnizația medicală de malpraxis ne-a spus că Anglia este locul 3 în lume la cazuri medico-legale stomatologice, mi-a venit să plâng. În lume! După Israel și ceva stat din America.

Cum să lucrez eu acolo? Practic, intram de bunăvoie și nesilită de nimeni în gura lupului! Fără pic de experiență! Păi, de ce să intri în gura lupului ca să vezi dacă mușcă? Nu e cam cea mai mare prostie dintre prostii?

Păi să vedeți că nu e.

Așa că, de frică, m-am apucat să învăț. Multe, foarte multe despre protocoale medicale și comunicarea cu pacienții într-o țară străină. M-am dus la cursuri, la și mai multe cursuri, m-am dus la alți dentiști români în cabinet, să îi văd pe ei cum se poartă cu literalmente pacientul englez. Apoi, m-am dus la dentiști englezi să văd cum se poartă cu pacientul englez. Am mai făcut niște cursuri și am început în forță.

Dup 5 ani, am ieșit complet din gura lupului.

Curată ca lacrima, mult mai puternică și cu un cinstit spirit al dreptății medicale.

De ce am făcut toate astea?

De frică.


Deci, ascultați la mine. Cu o floare nu se face primăvară, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

foto via Shutterstock, fraudă medicală

Articolul anterior

De ce oamenii deștepți nu mai cumpără de la țărani (p)

Articolul următor

Regretele acestei veri și planurile toamnei care vine

15 Comentarii

 1. Irina A

  Burnei, nu? Omul e bolnav psihic.

 2. Da’ sa vezi cum e de partea cealalta a baricadei…..

 3. maddy

  o atitudine corecta, practic civilizatia si responsabilitatea ar trebui sa curga din frica de consecinte. daca nu exista consecinte, de ce ai mai fi atent sa faci totul perfect? frica e buna.

 4. Daca nu se va investi cu cap si raaaaapid in sanatate si in educatie, va fi vai si-amar de noi. Daca ne mai prezentam la vot precum cetateanul turmentat, iarasi…o sa tragem ponoasele.

 5. cristina

  Mda. Uite si eu cred ca e nevoie de un sistem juridic muuuuult mai bun si chiar am adus in discutie comparatia intre Romania si UK la sisteme juridice in legatura cu consimtamantul prezumat al pacientului la donarea de organe. Mie mi se pare ca sistemul juridic sa functioneze fffff bine ca sa-ti permiti ca stat sa introduci lipsa consimtamantului expres exprimat.

 6. Sunt doua capete ale aceleiasi probleme. Degeaba incriminezi malpraxisul daca nu faci *enforcing* la legi. Uita-te numa’ la Hexi Pharma, astia au operat deschis, si nimeni n-a deschis gura.

  Pe de alta parte, faptul ca ministerul sanatatii este subfinantat cronic nu-i noutate pentru nimeni. Nu poti sa tii medicul la standarde europene cand el opereaza cu tensiometre ale caror scai este vechi de 10 ani, gen.

  • tensiometrele sunt ultima lor problemă, să vezi cum e când omul e deschis pe masă și se ia curentul, că generatorul e scump.

   • sau la Botosani cand tavanul a inceput sa curga pentru ca a fost facut de mantuiala. In timpul operatiei, peste pacient.

   • Na, omu’ vorbeste din ce cunoaste. N-am avut inca ocazia sa vad asa hal de probleme cum descrii, desi imi este perfect clar ca-i posibil sa se intimple, fiind noi in Romania.

    Aceeasi problema sistemica, bicefala: si cu putini bani, si aia putinii sifonati de toata lumea din sistem. Romania feudala, ce sa-i faci ;/

  • cristina

   Cred ca o problema mai mare ca subfinantarea este daca banii sunt cheltuiti eficient (sau corect de exemplu scandalul de 3 mil € la CASMB).

 7. Larisa

  Am avut un caz de malpraxis la Bacau. Si totul a pornit de la o interventie stomatologica, in urma careia pacienta a suferit o hemipareza dreapta. Dupa ce a fost examinata de IML i s-a spus ca i s-a distrus ganglionul trigemen. Toate dosarele penale au fost finalizate cu NUP sau clasare. Intre timp, pacienta a decedat. Mai e ceva de spus?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 152 queries in 0.395 s