Prima palmă nu se iartă, oricât de mult l-ai iubi

Cineva urlă de jumătate de oră, pe ceas. Nu e un bebeluș, nici o jucărie stricată. În schimb, avem niște vecini care se ceartă.

De fapt, ceartă e mult spus, fiindcă nu e ca și când sunt două voci. Nu, o femeie, cred, urlă de jumătate de oră. Exact ca un bebeluș neconsolat. Nu mă pot concentra la nimic, m-am pus să scriu un email și m-am trezit tastând despre femei disperate.

I-am mai auzit pe oamenii ăștia urlând, nu e prima dată. Nu înțelegi ce spun, nici de unde se aud. Doar zgomotul ăla de fond, de îți vine să-ți iei genunchii în brațe și să te ghemuiești sub o plapumă cu toți ai tăi.

Acum a început să dea din picioare.

Lumea cuiva se clatină la propriu în momentul ăsta. Simt eu o durere în gât de cât a țipat ea. Sincer, nu știu cum mai poate. Oare de ce se ceartă oamenii pe lume?

Îi aud tropotele cu stomacul, parcă le simt în capul pieptului zvâcnind. Încă mai urlă. Oare o bate? Deși, o bătaie mai lasă pauze între palme sau pumni, urlatul ăla ar lua o pauză, ar fi cu sughițuri sau ceva măcar să întrerupă linia de asta de fond.

Ceva a trosnit.

Dar nu romantic, ca lemnul în sobă, ci criminal, ca un cap spart pe gresie în baie. Sincer, cred că ar trebui să sunăm la poliție. Mă întreb oare ce crede vecinul de deasupra, acel domn simpatic care ne bate în țeavă când mergem în patru labe noaptea târziu.

E un pic trecut de unșpe. Femeia tot urlă. Cu câteva seri în urmă, cineva o încuiase afară din casă, iar ea bătea în ușă și striga: De ce îmi faci asta? De ce îmi faci asta? Habar n-am dacă e aceeași nefericită.

Horațiu crede că da. Fiindcă n-ar putea exista două bestii care să le abuzeze pe două tipe diferite și asta să se întâmple atât de aproape de noi. Noi, care locuim într-o capitală din Uniunea Europeană, în anul 2017. Care avem fibră optică în bloc și lumină cu senzor pe scară. Noi ne mai batem cu palmele și pumnii iubitele-n februarie?!

Gata, nici nu mi-am dat seama când a tăcut. Cred că mă obișnuisem cu urlatul în surdină cam cum s-a obișnuit ea cu bătaia în mod regulat. De la un punct încolo, n-o mai auzi și n-o mai simți. Îți poți scrie articole în paralel și purta rujul cu rânjet pe față.

Nu știu cum va putea femeia asta să se trezească dimineață, să-și bea cafeaua și să ia metroul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Oare n-o va durea gâtul? Oare nu-și va fi pierdut glasul? Demnitatea?

Habar nu am dacă citește bloguri, dar tare aș vrea să știe că aș lua-o la mine fără întrebări. O noapte, o lună, cât are ea nevoie. Și aș mai vrea ca toată lumea să știe că nimeni niciodată nu ar trebui să urle așa. Nici o javră turbată, nici un copil abandonat, nici o femeie debusolată.

Nu accepta florile care urmează după o palmă. Fiindcă vei primi buchete tot mai mari și palme tot mai grele.

De asta, prima palmă nu se iartă, oricât de mult l-ai iubi. Precis o va aplica și pe a doua, însă depinde cine va fi lângă el pentru a o încasa.

Fii de neclintit în fața oricărei forme de agresiune. Fiindcă nenorocitul pe care l-ai iertat o dată va ști că există un precedent.

Nu te certa cu pumni și nici cu palme. Acestea nu au fost soluții și niciodată nu vor fi. Palmele trec, problemele rămân.

O mângâiere nu șterge durerea unei lovituri, oricât de mult ți-ai dori să crezi contrariul.

Iubirea și bătaia nu fac casă bună împreună și, da, atunci când te întrebi dacă a fost bătaie deși ți-a dat doar o palmă, răspunsul e: de ce mai stai?

Singurătatea e mult, dar mult mai bună decât o viață în care ai de machiat zilnic vânătăi.


 

Găsiți aici numere de telefon de apelat în caz de violență în familie. Folosiți-le.


La noi în bloc e din nou liniște. Aproape că doare acum. Mi-o imaginez dac-o fi adormit, oare cu spatele la viață, cu noduri în gât și lacrimi sărate în gură. Aș vrea să o iau în brațe și să o asigur că merită iubire. Că există bărbați buni pe lume și singurătăți fabuloase de avut. Nu e ușor să faci pasul ăsta mare. Dar nici nu te poți aștepta la o schimbare primind flori după palme în continuare.

foto via Shutterstock, femeie tristă

Articolul anterior

Oamenii buni incap oriunde

Articolul următor

Tot despre violență. Poezie trimisă de o cititoare, în versuri din viața ei.

93 Comentarii

  1. Ohh doamne, poate n-ar fi rau sa demaram o campanie sau sa ne alaturam unei campanii oficiale (daca exista), cred ca se intampla in mai multe cupluri decat ne putem imagina, in medii de toate felurile 🙁

    • Elena

      Am primit lovituri in perioada de sarcina. Nu le iert si nu le voi ierta niciodata….

      • Alexandra

        Asa si eu, a aruncat cu cuțitul după mine gravidă fiind in vreo 6 luni dar cu norocul ca m-a nimerit în picior facandu-mi gaura in el. Va dati seama ce se intampla daca ma nimerea in burtica 😥

      • Alexandra

        Asa si eu, a aruncat cutitul dupa mine gravida fiind in vreo 6 luni,dar am avut norocul ca m-a nimerit în picior facandu-mi gaura in el, deci va dati seama ce se intampla daca ma nimerea in burtica😥

      • Livia

        Sper ca nu mai esti cu acest om împreună

      • Bogdan

        Am o întrebare. Dacă ma bate iubita ce sa fac ?

        • Iulia

          Același lucru pe care l-am făcut eu la prima palma primită de la prieten.Taci🙂

          • BaLaura

            …Și pleci 🙂

          • Maria

            Da, taci, când vine peste tine și peste copil și deja i se pare ceva normal, indiferent de cauza nervilor?

            A mers bine asta cu tăcutul?

            Și evident, dacă celălalt ajunge la nevoia de a lovi fizic, cu riscul de a provoca o nenorocire, accidental, cum am căzut eu pe marginea geamului, cu tâmplă, soluția e să taci, să se calmeze?

            Că, adesea, bărbații spun așa, dar și multe femei se sfătuiesc, împărțind acest “secret”, de a tace.

            Sună aiurea, nu bei putea să taci o veșnicie, cu timpul, va ajunge să vadă și copilul și familia, vei tăcea și nu vei ști de ce te tratează ca pe un câine dresat, dar viata intimă și totul, în general, nu vor mai fi la fel.

            Ah, și dacă femeia bate bărbatul, înseamnă că te expui tot la nenorociri, că nu ai de unde ști la ce se poate ajunge, și, mai nou, văd că sunt lăudate cele care lovesc bărbați și se râde de bărbații care sunt loviți, chiar, de curând, uciși, că sunt și femei asemenea, doar că, în raport de forțe, e mai des întâlnită agresiunea din partea bărbatului.

            Cum adică ce să faci? Pleci, dacă nu vrei asta, doar nu o să te bați parte în parte, înseamnă că acolo e defect, asta se încearcă să se spună aici.

  2. Anonim

    De curând îmi povestea sotul de un cuplu pe care îl cunoaștem și în care tipa e bătută în mod regulat, inclusiv în public! Și n-aș fi crezut asta niciodată la prima vedere, când par a fi atât de uniți, normali, cu doi copii frumoși… Aflând culisele ma întrebam de ce ea mai stă cu el? Apoi aflu ca mai vor sa facă un copil… Fuck offffff!

  3. Larisa

    Nu ai sa crezi, insa foarte multe femei se complac in situatii de genul asta. Multe din iubire, altele din interes, unele din obisnuinta…
    De curand, am intalnit o femeie pe care sotul o insela dupa o casnicie de 10 ani. I-a adus amanta in casa in repetate randuri. A jignit-o, a alungat-o, i-a spus chiar ca nu a iubit-o niciodata. Nu a plecat, ci s-a rugat doar ca el sa se intoarca la ea si la copilul lor de 7 luni. Stii de ce? Pentru bani. Pentru ca el are o afacere profitabila si ea nu poate renunta la statutul de “nevasta de patron”.

    • Hai, ma lasi. Si ce exemplu da ea copilului, ca despre bani e viata? Ca merita sa sacrifici orice, fericire, demnitate, viata? Nu zic ca e usor, dar zau ca nu inteleg. Un barbat nu va respecta niciodata o femeie ca asta.

      • Larisa

        Tocmai asta e ideea. Nu o respecta absolut deloc. I-a spus chiar ca in acesti 10 ani nu a simtit niciodata sa ii ofere un cadou si ca nu a avut o alta alternativa atunci cand a inceput relatia cu ea, fiindca avea nevoie de cineva sa ii gateasca, sa ii faca curatenie etc. Ghici care a fost reactia ei? S-a rugat de el sa nu o paraseasca si sa nu o dea afara din casa.

        • Ce mizerabila situatie.

          • Larisa

            In consecinta, mai grav este ca aceste femei nu accepta un ajutor specializat sau niste sfaturi. Este crunt sa vezi ca aceste femei renunta la actiunile de desfacere a casatoriei si se intorc in locul unde au fost lovite, jignite, dezumanizate. Si apoi te mai si intalnesti cu ele pe strada si te privesc cu superioritate.

          • Nu privesc cu superioritate, e multa durere in inimile lor.

    • Un suflet ratacit

      Larysa nu stiu cine e aceasta femeie despre care povesteeti tu dar parca ar fi povestea mea intradevar nu e vb de statutul social ca as fi nevasta de patron pentru ca amandoi am muncit cot la cot dar exact asa a fost si viata mea insa eu am renuntat cand am avut dovada 100% a infidelitii lui am luat copilul de 7 luni si am plecat fara 1 leu in buzunar am mers la o asociatie care ajuta mamele etc mi-am.luat un job statul a avut grija de copil pana m-am pus pe picioare si acum dupa 2 ani sunt fericita singura cu baietelul meu dupa 1 an am scos un credit de la banca si mi-am deschis o afacere mica 🙂 si sunt foarte fericita si libera gatesc zilnic curat mancare dar pt mine si micut dar umilintele din acei 10 ani oricum si-au pus pata pe viata mea dar ma simt ca si cand as fi renascut incep sa ma iubesc pentru persoana puternica care am devenit a fost greu dar am reusit 🙂 eu nu am am avut sprijin sau ajutor din partea nimanui asta e mai grav!

      • Lorelai

        Trebuia să faci partajul ,sa ti dea pensie alimentară pentru copil,lupta te sa l faci sa se umilească pt anii in care el te a umilit!

      • Mari

        Dumnezeu sa te binecuvinteze .suflet ratacit dar sa sti ca niciodata nu fei fi ratacita niciodata nu asculta la gura lumi domnu isus te iubeste cautal din toata inima citeste noul testament si vei gasi multe raspunsuri dumnezeu te iubeste si eu la fel pentru raspunsul tau acelei doamne care nu are habar prin ce ai trecut tu

    • Un suflet ratacit

      Si da si eu m-am rugat sa nu ma paraseasca pt ca il iubeam nu avea importanta banii gateam curat spalam avem.grija de el de casa si munceam cot la cot cu el in afacerea noastra ….dar nu am fost apreciata pentru ceea ce faceam nu vedean alta viata sau alt barbat in afara de el deoarece de la varsta de 16 ani am stat impreuna pana la 26 de ani …nici acum nu exista nimeni in viata mea nici prieteni pretene nimeni sunt doar eu si copilul ne bucuram unul de celalalt ….batai da au fost multe la numar ….dar cand am aflat de amanta care era prietena nasei de nunta si botez al copilului si prietena ce venea zi de zi in casa mea a fost un soc foarte mare….am primot bataie pt ea cu copilul in brate dar pana la urma am.renuntat si am.plecat a fost foarte greu sa trec peste toate dar micutul mi-a dat putere multa 🙂

      • Ce cosmar! Imi pare rau ca ai trecut prin asta. Multumim ca ai impartasit, poate mai citeste cineva si prinde curaj.

      • Gh Pop

        Doamne fereste .Sunt baiat , am dat si eu in fete rar( palma , tras de ureche , nu foarte tare) dar dupa regretam enorm de mult , nevrand niciodata sa agresez vreo femeie si nu accept nici o forma de agresiune fie ea cat de mica.Dar ajungi in situatia asta din frustrari si lipsa comunicarii plus ganduri care nu sunt spuse si il afecteaza pe celalalta prin actiuni .Cea mai buna metoda pentru un baiat care ajunge intr-o stare nervoasa cu femeia lui este sa plece si sa o lase sa urle.Multe femei nu comunica calm , inteligent si suficient cu un barbat si nu lasa orgoliul deoaparte,astfel se aujunge in situatii de tensiune maxima .Exceptie fac badaranii , maniacii si cei care cred in bataie oricum si o aplica indiferent de femeia de langa ei.Asa ca fetelor , trebuie sa incercati prima data sa vorbiti cu baietii relaxate, fara orgoliu , fara ura , fara nervi si sa incercati intr-un mod psihologic sa ii faceti constienti de frustrarile lor si ca trebuie rezolvate in cuplu , doar asa exista sanse sa constientizati tot si sa remediati.

  4. maddy

    eu as fi sunat la politie…

    • Dar nici nu stiam de unde se aude, din ce apartament… apoi, nu cred ca politia rezolva mare lucru in cazurile astea, poate mai rau se inteteste cearta pe motiv ca “uite, ce scandal ai facut”

      • maddy

        atunci da, nu aveai ce sa pui politiei…”veniti si ascultati pe la usi..”. credeam ca stiai ca se intampla la etajul X ap Y. in asa situatii cred ca nici nu pot intra in apartament daca nu li se deschide usa si eventual pot da o amenda pentru tulburarea linistii publice daca aia fac scandal noaptea. aiurea oricum :-\

  5. Mary

    De ce nu ai sunat la politie?Sunt in Spania(am mai scris asta) si aici vecinii sunt rugati de autoritati sa sune la politie in caz de aud astfel de urlete,pot salva o viata!!Este campania impotriva violentei in familiei,in fiecare an sunt salvate mame si copii din ghiarele monstrilor.Unele cad in capcana si se intorc la soț iar a doua zi sunt luate moarte sau batute crunt….Off…

    • Nu stiam in ce apartament este, poate nici macar la noi in scara. Cand deschideai usa, nu se auzea mai tare, nici cand deschideai geamul. Habar nu am daca ar fi ajutat.

      • Iulia

        Buna seara ! Eu sunt una din milioanele de femei care au fost maltratate de catre sot! Am indurat ani de zile , l-am parasit de nenumarate ori si tot de atatea ori m-am intors ! De ce va intrebati cu siguranta! Am sa va raspund! Deoarece nu aveam unde sa merg ( mama mea ma ajutat o perioada am stat la ea dupa care se saturase de dezordinea , galagia si nadravaniile copilului meu care pe atunci avea 2 anisori! Fratii mei nu mi-au intins o mana de ajutor , statul nici atat! Deci nu aveam incotro decat sa il cred ca va inceta si ca vom creste copilul ! Dar toate promisiunile durau exact 3 zile, nu mai mult! Si o luam iar de la capat, el la un moment dat a inceput sa ma ameninte ca daca o sa mai am curajul sa plec din nou ma va gasi si imi va taia fata cu un cutit! Asta ca sa imi amintesc mereu cand ma voi uita in oglinda ! Si am tacut si am inghitit si am acoperit vanatai si am plans pe ascuns sa nu ma stie nimeni dar de fapt stiau cu totii dar nimeni nu mia intins o mana de ajutor ! Decat sora mea care se afla in italia, tin sa va spun ca pe fiul lui il iubeste ca pe o icoana sfanta si este tatal model ! Nu a ridicat niciodata macar vocea la copil! Totul a culminat cu o bataie intr-o seara cand copilul era la bunici din partea tatalui, mi-a rupt mana si atunci cu toata puterea pe care am avuto l-am lovit cu fierul de calcat nu stiu exact unde si am fugit pe usa! El a 2a zi trebuia sa plece in germania ! Am stat toata noapte pe scara blocului si dimineata cand era calm am intrat in casa el se pregatea sa plece , toata noaptea m-am gandit cum sa fac si ce fac! Si cum ziceam am intrat in casa si mi-am cerut iertare ptr faptul ca l-am lovit el a raspuns ca data viitoare cutitul nu ma va mai rata! Si mi- a zis exact asa ” ai mare grija ce faci” si a plecat ! M-am spalat si am mers sa duc piciul la gradi dupa care am plecat si eu la servici , am continuat asa ptr 2 saptamani timp in care cautam solutii sa pot avea o viata linistita alaturi de pui! Nimeni nu mi-a deschis nici o usa , si nu a ramas decat sa plec doar eu! Si am plecat , am venit in italia dar 3/4 din sufletul meu au ramas acolo! Dupa 1 an de zile in care nu mi-au dat voie sa vb cu baiatul nici sa il vad s-au linistit apele si am profitat de momentul in care am aflatvca el nu era in Romania si am mers sa imi vad puiul ! Dupa 2 ani am reusit sa il tin in brate ptr 3 ore atat ! Acum suntem in proces ptr custodie si domiciliu! Sper ca dupa toti acesti 5 ani de chin restul nu mai conteaza sa imi aduc puiul langa mn! Am intalnit un om minunat care este alaturi de mn in fiecare moment iar cand vb de fiul meu spune baiatul meu! Asa ca fetelor , doamnelor daca credeti ca aveti prin cercul de prieteni cunostinte familie sau pur si simplu de pe strada , o femeie care este maltratata nu ezitati sa intindeti o mana de ajutor , si insistati ptr ca de multe ori nu este foarte usor sa recunoastem aceasta umilinta ! Va multumesc ptr atentie

  6. Off, sa stii ca si vecinii nostri s-au certat aseara si am auzit-o pe ea strigand si plangand. Cand am vazut articolul tau, m-am gandit pentru o clipa ca poate suntem vecine si am auzit aceeasi drama aseara. Dup-aia, mi-am dat seama ca lucrul asta se intampla prin toate blocurile, prin toate orasele. Am scris si eu ieri despre subiectul asta, cred ca e ceva cu perioada asta…

  7. Violeta

    Frumos articol… Sper sa-l citeasca multe dintre femeile abuzate si pe urma sa deschida bine ochii….. Abuzatorii profita din plin de tacerea lor…..

  8. am fost si eu acolo

    Observ ca multe dintre articole, inclusiv cel de fata, la fel si informatiile diseminate in multe campanii impotriva acestui gen de violenta, vin cu sfaturi legat de ceea ce ar trebui sa faca femeia abuzata si mai rau, contin mesaje de genul: viata e mai buna fara el, mai bine singura, unde ii este demnitatea etc.
    Oare ele chiar nu stiu toate acele lucruri?
    Oare stiti definita victimei?
    Oare se vorbeste vreodata de problemele mintale si emotionale ale agresorului? Dar de cele ale persoanei agresate?
    Oare de ce nu se vorbeste despre cum iti bate inima si cum iti tremura carnea pe tine cand tii telefonul in mana si te gandesti doar sa apelezi la politie, pentru ca stii consecintele sau nici nu ti le poti imagina cat pot fi de crunte….dar cand treci si peste starea asta, apelezi 112 si cu vocea sugrumata, in soapta sa nu te auda nebunul sa te omoare naibi, incerci sa ii explici doamnei din celalalt capat al firului ca ai nevoie de ajutor, iar ea te intreba cine i-a deschis usa si sfatul ei este “descurca-te ca noi nu avem ce face.”
    Singura solutie este un ordin de restrictie, care poate fi incalcat oricand. Vedeti stirile ProTv, cate nu au murit de mana celor care aveau ordin de restrictie?
    Problemele sunt atat de adanci, iar suportul oferit din partea autoritatilor, al familiei, al societatii este ZERO! Femeia este cea mai judecata in 99% din cazuri, cine te-a pus sa te incurci cu el? Cat de proasta sa fii sa nu vezi ce fel de om este? Cat de idioata sa fii sa stai langa o astfel de persoana? Practic tot ce afla femeia din toate partile este ca e o idioata incapabila si uneori chiar ajunge sa creada ca isi merita soarta.
    Este un cerc din care numai cei cu adevarat norocosi scapa. Este o lupta pe viata si pe moarte, chiar este! Si cine poate judeca limpede si are suficienta putere de a lua decizii si suficient curaj de a trece peste amenintari si repercursiuni, cand zilnic demnitatea, taria, umanitatea ii este calcata in picioare la propriu?
    Despre agresor de ce nu vorbeste altfel decat bruta, imbecil, nu iubeste? Cati parinti nu si-au batut copiii si cu toate astea ii iubesc de le sare inima din piept?!
    Este atat de multa durere, rusine, incompetenta, furie etc intr-o astfel de ecutie. rezolvarea ei incepe de aici. Construieste corect ecuatia si s-ar putea sa ai un rezultat de la care sa pleci pentru a rezolva problema!
    Hai sa facem o campanie in care cele/cei care au avut norocul si sansa sa scape definitv dintr-o astfel de situatie sa faca un pas in fata sa vorbeasca despre ceea ce au trait! Oare cati vor avea curajul sa o faca? Eu nu 🙁

    • M-am gandit la asta cand am scris. Ca oricat as incerca sa empatizez, nu stiu daca inteleg in profunzime. Dar imi doresc sa inteleg si sa ajut pe altii. Insa nu cred ca atunci cand te loveste si nu pleci, mai e iubire. E dependenta, e neincredere in sine, e multe altele, dar nu iubire.

      • Am fost si eu acolo

        Cand te loveste si nu pleci e de frica si de rusine, atat! Dupa ce scapi de teroarea unui razboi dai de altul, cel cu propia persoana, daca esti suficient de determinat sa treci peste ce a fost. Traind zilnic teroare nu mai simti prea multe in afara de teama cumplita, abia dupa ce te linistesti incep sa te invadeze toate sentimentele.

        • într-un fel, e bine că ”ai fost și tu acolo” și că nu mai ești. Dacă crezi că poți transmite un mesaj profund și din interior, care să ajute și alte femei să se desprindă sau măcar să se simtă înțelese, nu făcute proaste, aș fi onorată să îl public pe blog. Mi-l poți trimite anonim pe mail.

    • E mult mai complicat pt noi: sunt multe romance educate sa fie cu capul plecat. Deseori victima ca si agresorul a fost la randul ei batuta in copilarie sau a vazut asta. Practic cuplul agresor-victima se schimba pe alocuri: fostul copil batut este atat de dezechilibrat ca nu stie sa vorbeasca si sa tempereze emotiile si face ce o vazut: loveste. Ei bine, o asemenea bruta nici nu ar fi alaturi de o altfel de femeie decat fost copil agresat, ca alta il lasa din primele saptamani de relatie.

      Eu am vorbit, din perspectiva de copil. Am scris. A fost un pas in terapie, a venit cand am acceptat si m-am iertat si m-am iubit suficient sa ma gandesc si dincolo de mine.

  9. am fost si eu acolo

    A, inca ceva! Oricat de intrigant suna asta, e purul adevar – o palma nu sterge iubirea. Pur si simplu nu e posibil sa vina ca un burete sa stearga tot ce i-a adus impreuna pe acesti doi nenorociti. Cand s-a inchis cortina si el/ea a plecat, vanataile s-au vindecat, mai ai de luptat razboaie cu tine, cu inima care iti aduce in prag sentimente pe care TOATA LUMEA iti spune ca nu ar trebui sa le simti. Daca le simti esti prost/proasta…..

    • Nu esti proasta, doar ca exista relatii mult mai frumoase decat atat. E ca si cand te-ai incuia in casa, fara sa vrei sa iesi in parc, la munte , la mare.

      • Am fost si eu acolo

        Eu stiu asta! Dar ma gandesc la atat de multe pers care nu pot vedea dincolo de ochii umflati si lacrimi.
        E usor sa dai cu presupusul, sa scrii un articol si sa dai frau liber unor discutii care pe cine ajuta oana la urma? Crezi ca ceea ce s-a povestit mai sus ajuta pe cineva intr-o asemenea situatie?

    • Alina

      Asa este, mai rau este ca eu trec prin acest iad. Ma lovit si nu stiu cum de mia bagat degetul in ochi de mi sa spart cornea. Putea sa ma lase oarba..dintro palma. Mai rau e ca nu stiu ce sa fac sa plec sa stau.

  10. Explicatia mea preferata legate de certuri este cea care zice ca atunci cand ne certam inimile noastre se departeaza atat de mult incat trebuie sa urlam ca ele sa se poata auzi. Si de-aia cand ne iubim vorbim in soapta, pentru ca inimile sunt aproape si se aud usor. Inimile celor care se cearta zilnic la cate galaxii departare se afla?! 🙁
    Cred ca un numar infinit de femei trec prin asa ceva si asta imi rupe inima. As vrea sa putem face ceva.

  11. Statisticile romanesti sunt crunte: 1 din 4 romance o incasat-o acasa.
    Sa va pove din famelia extinsa. Ea tanara, abia termina facultatea, insarcinata, casatorie. Jap o palma (sau cate or fi). Ea speriata a chemat politia, ordin de restrictie lui pt 6 luni de la judecator, divort intre timp. Familia extinsa o acuza pe ea. OAMENI CU FACULTATE!!! tin partea lui, nu se gandesc ca politia, medicul legist, judecatorul au vazut ca nu e normal ca o fiinta de 45 kile cu blugi sa fie lovit. Stiu ea nu e cel mai “diplomat” om de pe pamant, si nici macar daca era caine nu as fi fost de acord cu lovitul: nici eu nu sunt diplomata, si eu am pacatele mele si gura mare, dar nu sunt iobag.
    Apoi aceleasi rude imi povestesc de alt caz identic: in prag de divort (nu stiu detalii, nu locuiau de ani de zile impreuna) sotul ar fi prins-o pe sotie cu altul si a lovit-o bine. Doar ca ea e … jurist. El, un fustangiu care filtra cu nevasta de fata (si eu de fata). Aceleasi rude iar iau partea lui.

    Dragi cititoare: nu e nicio scuza pt violenta. Va pot aduce x explicatii ca doar vin dintr-o familie cu abuzuri, dar nu e nicio scuza. Asta este mesajul de promovat: femeia e egala cu barbatul, copilul e egal cu adultii, nu lovim pe nimeni, nici dentista nu mi-a ars 2 palme ca nu m-am spalat corect pe dinti (ca imi vine sa vomit de la ata dentara si bagat dejte) desi ar fi facut-o pt binele meu.

  12. Asa, si una amuzanta. In tinereturile mele (liceu/facultate) veneam cu autobuz/tren undeva in fundul Moldovei (ma scuzati, sunt 20 de ani minim) si 2 femei in varsta povesteau asta intre ele:
    -auzi ce o facut femeia aia nervoasa ca iar io venit sotul Vasile beat mort acasa. L-o batut mar si trantit in pat!
    – si ce o zis barbatul dimineata?
    – ei lasa ca ea o sarit cu gura pe el ca umbla beat de cade des prin santuri si garduri. Dar stiu ca i-o dat cu sete.
    Intre timp tot satul o aflat ce bataie o mancat Vasile si ii dadeau de baut, sa il consoleze.

  13. Doina

    Am doua fete si un baiat si mereu ma gindesc sa nu li se intimple ASA ceva, fetelor. Groaznic! Baiatul stie ca nu are voie sa loveasca …Ma ia groaza numai gindindu ma cit sufera nefericita aia!

    • Uite, eu sunt convinsa ca mie nu mi s-ar putea intampla. Poate parea arogant ce spun, dar: sunt o femeie puternica, iar partenerul meu a stiut intotdeauna asta; in orice discutie intru pe pozitie de egalitate; mentin cearta la un ton civilizat; nu tip, nu trantesc, nu urlu. Pacatul meu e ca pot lovi cu vorbe si calm de imi pare super rau dupa aia. Dar sa ma bata cineva?! Sincer, e exclus.
      O bataie e intotdeauna precedata de o palma, un branci, nu e ca si cand te invineteste ca o surpriza.

      • #metoo

        Am fost si eu intro relatie abuziva. Nu s-a ajuns la violenta fizica, nici macar certuri prea vocale cu urlete si tipete n-am avut. Jignirile, denigrarile si umilinta insa erau la ele acasa. Din nesiguranta lui stia exact pe ce butoane ale nesigurantei mele sa apese, astfel incat ego-ul lui sa-l faca sa se simta mai bun atunci cand eu eram umilita. Pentru ca o facea “pentru binele meu”, “ca sa ma indrept” si-mi repeta asta de sute de ori. La inceput a fost foarte bine, pana cand nu a mai fost. Sunt o femeie cu educatie academica, la fel si el, nu s-a intamplat undeva la tara intre doi oameni cu doua clase. Educatia emotionala insa la acel moment lipsea cu desavarsire. Nu stiam atunci cum sa am grija de mine, desi eram perfect capabila sa am grija de toti restul. Stiam sa recunosc semnele abuzului la altii, dar in relatia mea multa vreme am refuzat sa vad. Am reusit sa ies de-acolo relativ devreme, fac terapie, imi vindec ranile, invat sa ma iubesc pe mine, invat sa setez limite. Cu el nu am mai vorbit de atunci, dar l-am iertat, i-am inteles ranile, inteleg de unde i se trage comportamentul (pe care nu il scuz in niciun fel, doar inteleg de unde i se trage), si multumesc in fiecare zi pentru ca dupa aceea relatie am invatat multe despre mine. Si zilele astea multumesc pentru ca imi dau seama ca sunt o norocoasa. Mi se putea intampla si mie. Multumesc si simt cum mi se strange stomacul. Solutia ca acest lucru sa nu se mai intample vreodata eu cred ca e educatia emotionala. Sa invatam ca umilinta si abuzul nu inseamna dragoste, violenta nu inseamna grija. Violenta de niciun fel nu e de tolerat, fie ca e fizica sau verbala sau emotionala. Prima palma cu siguranta e precedata de mult abuz emotional si verbal.

        • Ce bine ca ai scapat! Azi am fost la o conferinta despre cuplu, unde am vazut o sala plina-ochi de femei si barbati (multi barbati) dornici sa salveze, sa repare, sa inteleaga si da vindece. Mai, a fost minunat! Mi-a placut enorm! Despre asta as vrea sa invete copilul meu la scoala! Mi se pare muuuult mai important decat sinus si cosinus.

          • #metoo

            Am incredere ca lucrurile se indreapta in directia buna. Informatia e putere si tot ce scrieti voi pe bloguri eu cred ca are ecou. Keep up with the good work! Zi cu soare!

  14. Cricket

    Chiar acum vreo 2 sapt aud o tipa (asistenta cabinet stomatologie) povestind cuiva de fostul de care s-a despartit ca a inselat-o. In certuri tipul ii spune ca are noroc ca e singura prietena pe care nu a lovit-o. Wtf…o fata tanara si frumoasa, 20 si un pic. Sau ca el ii zicea ca e urata si grasa si nu o mai ia nimeni. Si nu, nu era grasa deloc. In Romania, la oras, in 2017. Ea povestea asa, ca si cand era ceva normal. Si i-am spus nu, nu esti urata si grasa, esti frumoasa si tanara si nu trebuie sa accepti asa ceva niciodata. Mi-a zambit neincrezator si timid…oare o fi inteles?

    • Din pacate, in capul nostru intotdeauna criticile vor rasuna mai mult decat orice altceva, mai ales cand vin de la cei pe care ii iubim 🙁

      • Cristina

        Poate cand esti copil…sau nu stiu, intr-o pasa f proasta, f jos psihic. Chestia e sa nu ajungi acolo, ca iti ia totusi timp. Mie daca mi-ar zice cineva asa i-as zice vreo cateva, dar nah eu sunt in partea cealalta pe principiul “cum indraznesti sa ma faci pe mine urata, grasa etc”. Nu accept sa mi se vb urat sau sa se poarte cineva urat cu mine, evident ca nici eu nu fac asta cu altii. Nu, nu poti la nici o varsta sa stai sa te umileasca cineva so sa-ti faca rau. Pai daca nici la tinerete, la inceput de relatie nu se poarta frumos e clar ca nu o va face niciodata…

  15. Mai doamnelor, articolul asta merita 10000 puncte! Stiti de ce? ca slabeste fix acolo unde e culme agresiunii: victimei i se repeta ca O MERITA.
    Si mai ales articolul previne.
    Si mai ales ne face vigilente.

    Da, care nu vrea sa schimbe, care e in depresie si nu vede solutia, va ramane asa. Dar cei din jur nu.

    • Știi ce tocmai am observat? Că articolul ăsta tocmai m-a ”costat” 5 like-uri pierdute la pagina de facebook a blogului. Tu îți dai seama cât de tristă e treaba asta?! 🙁 Niciodată nu am simțit asta pentru niște like-uri. Fiindcă fix la oamenii ăia 5 voiam să ajungă acest articol. Degeaba.

      • IM

        Cu siguranta nu de la articol ai pierdut like-urile alea. Ci pentru ca esti de o lipsa de empatie, intelegere a psihicului uman si prostie infioratoare. Si vad ca incearca altii mai rasariti sa iti explice cate ceva, dar nu se lipeste nimic si insisti. Nu te flata, nu abuzatorii ti-au dat unlike, ci victimele si/sau cei care totusi au un nivel de empatie rezonabil. Si toata hlizeala ta e de un prost gust maxim la un asemenea subiect. Putina decenta, totusi. Gandesc si blondele, dar cu siguranta nu in cazul asta.

        • In afara de jigniri si rautati, n-am inteles nimic din acest comentariu. Poate ar fi fost de ajutor sa comentezi constructiv, dar si felul in care ai facut-o spune ceva dezpre tine. Numai bine.

  16. Ana

    E surprinzător de ușor sa te convingi, în situații de genul acela, că va fi bine și că va trece. Primele câteva dăți nici nu am știut că e grav – era prea drăguț după și parcă prea își mai cerea scuze.

    Când am realizat că nu mai pot și vreau să scap, nu am putut să îi spun de ce. Cumva, mă convingea că e vina mea și eram de-a dreptul obosită (fizic, psihic) să îmi mai argumentez punctul de vedere. Nu am putut spune nimănui, îmi era prea rușine.

    Ca să scap de el, și să fiu sigură că nu mă mai întorc, l-am înșelat cu un coleg. Nu mult și nici obscen, dar vroiam să știe cat de repede ca să aivă motiv să plece cât de repede. Au fost câteva luni crunte până chiar a plecat, și a fost vina mea în ochii lui, ai familiei lui, ai unor prieteni, dar nu mai conta – simțeam ca prind iar viață.

  17. Anonim

    Realitatea e cruda…nimanui nu ii pasa de ceea ce se intampla cu cei din jur,trecem pe langa ei fara sa vedem,fara sa auzim!!
    Din pacate,din propria experienta nimeni nu face nimic, o femeie tipa 5 ore in continuu…nu 2!!!..si nimic!!! Daca fac acum 5 pasi incaltata cu tocuri,imi fac “noi” prieteni….Trist!

  18. Formularul de la casa casatoriilor ar trebui sa contina si un camp cu cate palme poate sa dea partenerul. Cunosc femei altoite, dar si barbati carpiti. Esti de acord sa te bat? Cate palme pot sa-ti dau lunar? Nu pot sa te bat?!? Hm. Mai bine nu ne mai casatorim.

    Inainte sa spuneti da dupa o noapte ca’n povesti este recomandat sa discutati clar despre ce permiteti si ce nu. Suntem diferiti. Parca din ce in ce mai diferiti. Sunt persoane carora viata in 3 li se pare ceva firesc. Sunt persoane care inca mai considera ca bataia in familie e rupta din rai. Discutati.

    • Hm, înțeleg ce spui, dar nu știu cum aș fi reacționat să mă întrebe soțul înainte de căsătorie, iubito, câte palme ai fi de acord să-ți cârpesc pe lună? F***ing fifity shades of grey or what ? :)))

      • Alexandra

        Chiar am ras la commentul asta 😂😂😂 chiar daca articolul nu e deloc amuzant ☹️.

  19. Irinici paula

    Prima relatie: batai in timpul sarcinii cu continuare si dupa nastere. Dupa 2 ani mi.a ajuns si am plecat cu copilul de mana (si multa speranta in suflet) si cam atat…
    A doua incercare(un alt barbat) mi.a demonstrat ca exista viata frumoasa care merita traita. Viata simpla dar frumoasa. Linistita.
    A fost greu,foarte greu sa plec. Sa inteleg ca nu sunt eu de vina, ca nu e ceva in neregula cu mine.

  20. Lorelai

    Miruna te ai gandit vreodata ca unele femei iau bătaie pt ca bărbații vin de la muncă și le gasesc bete?Sau le gasesc cu altu in pat,nu o mâncare făcută nu o farfurie spălată sau o haină sa ia omul a 2 a zi pe el ca pleaca la muncă sa ia bani ca nevasta sa sa stea acasa cu țigara si sticla de alcool în gură?Nu susțin violența dar f rare cazuri cand bărbatul nu renunță la femeie ca o iubește dar ea e o depravata si suporta pt ca orice bărbat ar avea bătaie tot ii da!si pt ca alea suporta altele,nu depravate,suporta si ele ca “râde” lumea daca divorteaza

    • Lorelai, în nicio situație, sub nicio formă, nimeni nu are dreptul, vreo scuză sau un motiv să lovească pe altcineva. Indiferent ce acest altcineva face sau nu face. Oricât de beată ar fi, adulterină, curvă, nespălată, orice. Te cerți, divorțezi, spargi o farfurie dacă nu poți gestiona furia. Dar nu dai pumni, nu iei cuțitul.
      Fix această atitudinea de ”și-a meritat-o” ne face atât de mult rău, încât uite, cazul Nicoletei și unde se poate ajunge. La mormânt.:(

  21. Elena

    Un articol trist, dar dureros de frumos… Mulțumesc 🙂

  22. Alexandra

    Curand o sa fac 26 ani. Repet, 26 . Matusa mea a fost batuta constant inca dinainte sa ma nasc eu… cred ca au vreo 30 de ani casnicie…daca poate fi numita asa iar femeia asta a mancat bataia la priopriu fara motive as spune. Doar pt ca asa ii nazare imbecilului..cand a intrebat-o mama de ce continua sa stea cu el, raspunsul eu a fost “si cum sa ma despart de el? Sa il fac pe taticul de rusine in sat?” … in conditiile in care ei stau in Bucuresti de cand sunt casatoriti… cum ma de rusine ? Sa mor cand am auZit raspunsul ei… ma apuca furia numai cand ma uit la ea …

  23. anonim

    hei, eu am fost bătută de către partenerul meu nu a fost cine știe ce bătaie dar a fost, ultima oara a fost puțin mai rău , poate ca și eu am avut o vina in toată aceasta chestie și poate ca ar fii trebuit sa plec după prima palmă dar din păcate nu am făcut o și acum aștept cu nerăbdare sa ma răzbun. Nu știu dacă e bine sau nu ce vreau sa fac știu doar ca vreau sa vad cum îl doare și pe el și cum se chinuie sa repare pana la urma consider ca asa vezi dacă chiar tine la tine sau nu, dacă se chinuie sa repare ce a stricat și nu cu flori, nu cu plimbări, nu cu lucruri scumpe ci prin schimbarea lui ca și om . As avea nevoie de un sfat dacă este bine șah nu ca am ales sa ii mai acord o șansă

    • Sa nu spui niciodata ca ai avut vina, sa nu il justifici pentru bataie. Iubirea apara, nu loveste. Nu stiu ce sa te sfatuiesc decat sa te intreb ce face el pentru schimbare. Ca scandaluri si certuri vor mai fi, cum te asigura el ca nu se va mai enerva atat de tare incat sa te loveasca? Face terapie, ceva? Florile nu ajuta, nici parerile de rau. Si alte certuri precis vor fi, asta e singura garantie.

    • C

      Nu se va schimba. Nu va suferi. In ipoteza ca va suferi, oricum nu o sa-ți arate. Nu aștepta Razbunarea. Răzbunării ii trebuie timp, ani multi, sau poate o sa vina cândva intr-o alta forma, când tu nici nu o sa mai fii langa el. Pleacă de lângă el. Nu mai sta. Nu se schimba. E structural comportamentul lui. Doar el se poate schimba pe el. Nu tu. Dar pt a te schimba, ai nevoie de mult curaj și profunzime. Trebuie sa-ți dai seama ca ești stricat. Ceea ce e greu pentru noi toți sa realizam ca avem nevoie sa ne schimbam la un moment dat. Așa ca, Pleacă. Nu mai sta. Cu cât stai mai mult, cu atât suferința o sa fie mai grea.

    • Bianca

      Draga mea, oamenii de genul nu se schimba niciodata. Eu i am dat multe sanse, chiar 1an sa se schimbe, dar nu a făcut-o. Eu am plecat dupa 5 ani, era alcoolic. Oricat de mult a uitat mintea mea, trairile sunt acolo. Si eu aveam impresia ca nu ma bate,pt ca ma lovea rar sau putin.
      Insa m am uitat in jurul meu,la familii de 50ani, in care el o bate,cand ar trebui sa se pregateasca pt o batranete linistita si nepoti. Am vazut un viitor care nu mi a plăcut, asa ca am renunțat.
      Pleaca, esti tanara,poti.
      Eu am luat-o de la capat cu o persoana minunata si am liniste in casa. Liniste si iubire, un copil minunat crescut în armonie.
      Am avut ajutorul si sustinerea părinților sa il parasesc, recunosc.
      Mama a avut un tata abuziv si alcoolic, iar in ziua nuntii (ma imbracam mireasa)mi-a zis ca ma pot razgandi,ei nu se supara,anulam tot…Numai sa nu traiesc rău. Ii multumesc lui Dumnezeu pt asa parinti ce am,care au fost un model de familie in viață. 😊
      Asa ca pleaca, uita si iarta,ca altfel nu poți trece peste,nu poti sta linistita daca te gândești la razbunare.
      Nu ceda abuzului fizic si psihic (esti grasa,urâtă, nu te ia nimeni,nu esti capabila,nu te descurci) si pleaca.
      Succes tuturor femeilor! Se poate!

  24. Si eu...

    Sunt o victima a violentei. Nu din partea sotului, ci a familiei, de mic copil. Ani de batai, ani de abuz fizic si psihic. De ce? Pt ca asa imi trebuia cica, pt ca comentam. Aveam glas. Aveam tupeu. Nu am fost copil rau, invatam, faceam treaba, exclus copil problema. Dar… Desigur, meritam dupa parerea lor. Palme peste tot, iar ultima bataie, 15 ani probabil, eram cazuta si lovita cu picioarele, asa cum dai intr-un sac. Nu om. Nici caine macar. Apoi abuz psihic. Ca nu sunt buna de nimic, ca o sa ajung un nimeni, nici maturatoare de strada. Pt ei insemnam zero barat. Asta eram eu. Probabil pt ca m-am nascut si incomodam. Am plecat la 18 ani. Nu mi-au dat nici macar bani pt taxa de facultate. Aveam pensie de urmas dupa tata. Ma intretineam singura din clasa a 8-a. Nu i-a interesat. Mi-au spus ca “dupa ce fac 18 ani sa ma car”. Si m-am “carat”, m-a primit soacra mea la ei, apoi ne-am mutat impreuna (eu si sotul intr-o garsoniera cu toaleta la comun). Dar eram noi singuri, fara certuri, fara batai, fara umilinta. Aveam locuri de munca bune, ne-am mutat la microapartament. Apoi la casa. Si acum ne-am luat apartamentul nr 2. Am muncit pt tot. O forta fantastica Am uitat pt o perioada toata teroarea. Nu stiu daca se poate medical, dar mi-am ingropat amintirile. Si ce bine a fost. Am trait normal. Au reaparut cu boala mamei. Si moartea ei. Din infern se poate scapa cu ajutor. Am gasit o putere interioara fantastica. Nu stiu de unde. Cine au fost abuzatorii mei: sora si sotul ei. Mama m-a lasat in grija lor si s-a mutat la tara, poate ca toata viata ei a fost o victima a scandalurilor si uneori a batailor. Nu imi amintesc totul. Poate de asta am iertat-o pe mama. Tata e mort si el. Pe abuzatorii mei nici moartea nu ii mai iarta. Tresar cand aud de violenta iar daca sotul meu mi-ar da o palma, in clipa 2 as pleca. Stiu ca mai am unele traume, inca lupt cu ele.

    • E cutremurător ce povestiți. Îmi pare foarte rău.

    • Una

      Pe mine ma batea mama. Din aceleasi motive, plus narcisism, plus plictiseala – cred ca nu se simtea bine daca nu simtea ca umileste pe cineva. In general cu barfa, in particular cu bataile. Si acum face la fel, numai ca imi abuzeaza tatal si barfeste, diseaca si distruge cu vorbe pe oricine care nu ii face pe plac. Iar cand ne vedem/citim/auzim si e “mandra” de ce am ajuns, nu uita sa mentioneze ca totul este numai si numai multumita batailor ei. Luam bataie pentru o scama gasita dupa canapea, pentru o cafea prea dulce sau slaba sau tare, pentru ca nu am mancat tot din farfurie, pentru ca am luat nota 9, pentru ca am comentat, pentru ca am pus rufele in ligheanul rosu, nu in cel alb, pentru ca mi-am spalat ghetele cu apa calda in loc de rece, pentru ca am indraznit sa ma sarut cu un baiat in clasa a 10a (la 16 ani), mi-am luat bataie pana si in somn, nu as sti exact motivul – ai mei se certasera dupa o nunta. Trauma e acutizata de gardul bine vopsit: din afara am avut tot ce mi-am dorit, din afara am parinti minunati, iubitori si implicati…. Ultima bataie luata la 21 de ani cand veneam in vacante sa imi fac datoria de sluga. In rest locuiam la caminul studentesc gratuit si lucram ca sa ma intretin. Acum sunt ok, dar nu o mai suport. Si ea e singura care are de pierdut. Pentru ca tot ce sunt e in ciuda batailor primite si nu multumita lor. Pentru ca bataile primite sunt responsabile pentru relatia de 0 lei pe care o avem. Pentru ca a fost decizia ei sa aleaga varianta usoara pt ea si distructiva pt mine.

  25. Ana

    O situație: el și ea, se iubesc mult, dar fiecare e disfuncțional ca om, are probleme de management al emoțiilor, in timp (10+ ani de căsătorie, 3 copii) apar certuri tot mai mari și imbrancituri, de ambele părți, multă tensiune in familie.
    Oameni educați. Doar ca nu își văd neputințele, sau nu cred ca s-ar putea rezolva, nu accepta terapie.
    Ce e de făcut?

    • Terapie, un preot, e nevoie de ajutor clar. Dar ajutorul sa fie dorit, sa inteleaga ca alta solutie nu exista, daca vor sa salveze ceva si sa nici nu faca nimeni puscarie. Cu oamenii educati e uneori mai greu, pt ca au impresia ca deja le stiu pe toate.

  26. Ionela

    Chiar azi ma strâns de gat tare. A fost câteva violente de genul asta. Gen sa ma strângă de gat. Este atat de indiferent cu mine și dacă ii spuneam ceva gen ca am promovat un examen era foarte deranjat. Oare exagerez eu sau trebuie sa ma gândesc la procedura de divorț?!

  27. Gh Pop

    Doamne fereste .Sunt baiat , am dat si eu in fete rar( palma , tras de ureche , nu foarte tare) dar dupa regretam enorm de mult , nevrand niciodata sa agresez vreo femeie si nu accept nici o forma de agresiune fie ea cat de mica.Dar ajungi in situatia asta din frustrari si lipsa comunicarii plus ganduri care nu sunt spuse si il afecteaza pe celalalta prin actiuni .Cea mai buna metoda pentru un baiat care ajunge intr-o stare nervoasa cu femeia lui este sa plece si sa o lase sa urle.Multe femei nu comunica calm , inteligent si suficient cu un barbat si nu lasa orgoliul deoparte,astfel se ajunge in situatii de tensiune maxima .Exceptie fac badaranii , maniacii si cei care cred in bataie oricum si o aplica indiferent de femeia de langa ei.Asa ca fetelor , trebuie sa incercati prima data sa vorbiti cu baietii relaxate, fara orgoliu , fara ura , fara nervi si sa incercati intr-un mod psihologic sa ii faceti constienti de frustrarile lor si ca trebuie rezolvate in cuplu , doar asa exista sanse sa constientizati tot si sa remediati.Atat voi cat si noi baietii avem frustrari , avem stari proaste in diferite momente si avem idei care de multe ori sunt diferite si aici trebuie intelegere si compromisuri, trebuie discutii relaxate si mai lungi , trebuie incredere unul in celalalt , destainuire a sentimentelor negative unul celuilalt pentru a fi rezolvate.Cate fete ati procedat exact asa? si cati baieti fac asta ? cei care fac asta nu ajung la asemenea actiuni.

    • Inteleg ca e greu sa iti controlezi emotiile, dar exista o limita aici. Cand nu iti mai controlezi corpul. Tu ai dreptate, ca explodeaza omul la un moment dat, insa gresesti cand dai vina pe celalalt pt explozie. Nu, fiecare e responsabil de propriile sale actiuni si reactiuni. Oricat ar urla, oricat m-as enerva, niciodata nu as ridica mana la sotul meu sau la copilul meu.

      • Chilli

        Am trecut prin destule episoade de violență, nu doar violență fizică, strâns de gât, pălmuțe, așa cât să nu lase urme, sau haină ruptă și sânge, vânătăi, tras de păr, smucituri, zgâlțâit chiar scuipat.. Umilințe verbale.. De cea mai joasă speță.. Apoi: “Eu is bărbatul in casă, tu trebuie să asculți de mine, nu faci cum zic eu,tu ești femeie teoretic, ești mediocră etc.”Nu pot reproduce cuvintele jignitoare care m-au rupt de nenumărate ori în milioane de bucăți. Nu se poate discuta frumos, cu argumente, el nu comunică, nu argumentează, ci impune. Nu greșește niciodată, doar eu sunt vinovată pt absolut orice. Am încercat să-l înțeleg, să mă gândesc la partea mea de vină, la de ce a ajuns să fie el așa ca persoană.. Am discutat de o grămadă de ori, dar e ca un cerc vicios, nu se mai schimbă nimic. Am găsit în mine puterea de a-l ierta, de nenumărate ori, doar că eu nu mai sunt eu. De ce mai stau? Nu am suficienți bani, pt a putea pleca, împreună cu copilul nostru de 15 ani jumate, pt a putea plăti o chirie, pt a trăi.. Copilașul meu, care e foarte afectat de certurile noastre, care a ajuns să izbucnească în fața lui “Ești un dobitoc, nu te mai suport!”… Nu am unde să plec, eu nu plec fără copilul meu.. Are perioade scurte în care se comportă excelent, vorbește frumos, chiar ajută la cumpărături sau prin casă, facem dragoste, vorbim de vise, apoi o luăm de la capăt. Am ajuns să consider că-i sărbătoare când se comportă frumos. Nu mai rezist.. Sunt foarte tristă..

  28. Raluca

    Articolul este bine scris, la fel cum sunt multe altele care circula pe retelele de socializare. Violenta nu trebuie tolerata in nici un fel, iar daca ne este cu putinta trebuie sa incercam sa o impiedicam. Mi- ar fi placut sa citesc in acest articol cum aceasta violenta s-a incercat a fi impiedicata, mai ales ca nu se intampla pt prima data. Mi-ar fi placut sa citesc ca cineva a ajutat-o pe acea femeie in vreun fel, si nu a asteptat doar sa inceteze urletele, sa fie din nou liniste, sa ne putem continua rutina noastra. Poate un final fericit a fost, dar oare a fost uitat?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 323 queries in 0.574 s