Arta comunicării este limba pe care o vorbesc liderii

femeie-trage-cu-ochiul

Comunicarea e mai mult decât cuvântul, comunicarea e când să-l folosești, cum să îl rostești și când să îl taci. 

Știți că eu sunt îndrăgostită de Cuvânt. A fost cu siguranță prima mea iubire. Însă acum simt că am crescut și că în lumea asta a oamenilor mari, cuvântul e doar un instrument. Exact ca un cuțit, pe care-l poți folosi să ucizi pe cineva cu el sau să tai pâine.

Degeaba cunoaștem cuvinte, dacă nu înțelegem contexte. Degeaba vorbim o limbă, dacă nu avem o strategie. Degeaba numărăm o vârstă, dacă nu avem experiență.

Observ tot mai des în ultima vreme că sunt multe, foarte multe situații de viață pe care le poți rezolva, nu după ce-ai citit tu cărțile lui pește prăjit, nici după ce-ai absolvit facultățile din franzelă, ci pur și simplu după ce-ai trecut de cei 7 ani de-acasă. Situații de business, situații banale, situații supercomplicate, crize de imagine. Doar crizele biliare fac excepție și poate încă vreo câteva.

Astăzi, stăteam în fața unui copil și lângă un altul. Mă nimerisem și eu în nearta conversației lor. Erau atâtea stângăcii unde-ar fi putut fi drepte, atâtea piedici, unde-ar fi putut fi încurajări. Prea multe cuvinte și prea puține înțelesuri. Habar n-am dacă înțelegeți ceva.

Uneori mă întreb, oare cum de nu suntem cu toții frați și unde-am crescut pe-acest pământ.

Un text ca o îmbrățișare virtuală. În loc de strategie nespusă. Ca urmare a unor cuvinte învățate demult, în limba celor 7 ani de-acasă.

 • “Îmi amintesc mie însumi în fiecare dimineață că tot ce voi spune eu nu mă va învăța nimic. Dacă vreau să învăț, pot face asta doar ascultând.”  – Larry King
 • “Vorbele bune pot fi scurte și repede rostite, dar ecoul lor este nesfârșit.” –  Maica Tereza
 • “Cei mai de succes oameni pe care i-am cunoscut, sunt cei care ascultă mai mult decât vorbesc.” – Bernard Baruch

imagine via Shutterstock, femeie trage cu ochiul

Articolul anterior

Zâmbetele sănătoase nu se obțin cu gumă de mestecat

Articolul următor

A avea grijă de mine nu este un gest egoist

9 Comentarii

 1. bunica cu bundita

  exact cum ai spus… comunicarea e o arta !Din pacate ,e arta cea mai putin inteleasa,pentru ca efortul personal e prea mare pentru unii care nu isi dau timp sa filtreze putin cavantul inainte de a -l elibera in univers! Si nu stiu ca asta e cheia succesului in toate relatiile !

 2. Traiesc cu impresia ca din ce in ce mai multi oameni au facut cei 7 ani de acasa la fara frecventa :))

 3. Cred ca nu se mai potriveste cu nimic expresia asta cu cei 7 ani d-acasa, eu nu cunosc niciun copil, din generatia de maine, cum ne place sa spunem, care sa aiba acesti 7 ani d-acasa, cum ar putea?! cand copiii merg la crese de la cateva luni de viata, unde se mai invata arta asta minunata, unde nu are nimeni timp pentru arta comunicarii, pentru ca fac arta, pictura, sculptura, matematica, parintii si educatorii fac parenting si educatie non formala, AP, BLW si alte prescurtari. Greu nenica, greu sa ne mai intelegem intre noi.

  • Da, așa e , auleu, nu mă gândisem la asta! Cei de care vorbeam eu și mulți dintre cei la care mă refer sunt adulți bine-merci de-o vreme.

 4. Comunicarea este principalul factor care face diferenta intre un lider si un supus. Liderii sunt in general extrem de inteligenti si stiu intotdeauna sa isi exprime punctul de vedere.

  • Salut, comentariul tău a intrat în spam probabil din cauza numelui cu care ai semnat. Am editat eu acum numele, în viitor semneaza cu ceva mai de om, măcar o poreclă.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 147 queries in 0.537 s