Nici măcar cele frumoase nu se obțin așa. Dacă tot se vorbește de frumusețea zâmbetului, în care cumva-cumva m-aș putea numi un pic de specialist. Întotdeauna m-am întrebat de ce mestecă oamenii gumă dimineața: oare ei nu s-or fi spălat pe dinți?
Frumusețea zâmbetului poate veni din sinceritatea lui. Fie ești un actor bun, fie râzi cu toată inima, cu fiecare dungă a feței tale, cu fiecare trăsătură a ta. Râzi cu ochii, râzi cu dinții, râzi cu părul și toate mustățile tale.
Frumusețea zâmbetului mai vine și dintr-o fericire mare sau mică, de moment sau de cursă lungă. Dintr-un flirt nevinovat, dintr-o surpriză minunată, dintr-o descoperire întâmplătoare.
Frumusețea zâmbetului mai vine și din sănătatea dinților: ideal e să îi ai pe toți în gură, fără spanac între centrali, fără găuri în care să depozitezi semințe. Asta se obține fie de la natură, fie de la dentist. Și se întreține zilnic, de două ori, cu pastă și cu periuță.
Frumusețea zâmbetului se naște uneori și dintr-o tabletă de ciocolată, dintr-o linguriță de înghețată sau două găluște cu prune. Astea-s cu mecanism indirect de acțiune. Totul e să le ținem sub control, fiindcă ușor ne pot intra sub piele, de unde cu greu mai părăsesc localul și evidența pe cântar.
Frumusețea zâmbetului mai poate veni dintr-un ruj de calitate. Unul care să nu îți ajungă până sub nas sau până la buric e ideal. Unul care să nu rămână pe toate paharele, obrajii sau camășile pe care-ți așterni zâmbetele prețioase. Fiindcă un ruj din ăsta întinzător poate strica frumusețea asta cât ai zice ”spanac între dinți”.
Frumusețea zâmbetului mai poate sta în ochii privitorului. Adesea mă întrebam oare cum arată eroul care sărută gura anumitor pacienți de-ai mei sau de-ai altora. Iar concluzia este că, adesea, gurile noastre se aseamănă în mod izbitor cu cele ale partenerilor noștri. Iar atunci când asta nu se întâmplă, este de obicei el cu gura praf, iar ea -cu gura pe el: treci la dentist! Mai bine-ar zice: treci la spălat!
Observați că efectul terapeutic al gumei de mestecat este unul strict psihologic. Îți dă senzația de curat, ca atunci când te dai cu parfum fără să te speli. Tu lipești pe dinăuntru, desigur, și ai chiloții maro, dar asta nu mai vede nimeni. Sunt convinsă că e un sport ultra-practicat și foarte mediatizat, însă tot nu e o scuză. Ia, ce tot consumați voi atâta apă și săpun? Dați direct cu parfum și ați terminat. Băgați gumă de mestecat de 3 ori pe zi, să fiți siguri. Miroase bine, vă sar plombele, poate se mai și rupe vreun dinte, e win-win! Guma se vinde, dinții se strică. De asta vedeți pe toate gardurile că medicii dentiști recomandă gumă de mestecat. Aduce mulți pacienți în cabinet, pe cuvânt de onoare.
- *Există un pui de adevăr apropo de faza cu pH-ul din salivă. A fost singura dată în cei 6 ani de facultate, în care am auzit de bine de guma de mestecat, la biochimie. Însă pentru a echilibra pH-ul ăsta minunat, putem la fel de bine ține un mentosan sau un tic-tac în gură, care vine cu avantajele gumei de mestecat, fără riscurile aferente.
- *Guma de mestecat mai curăță dinții fiindcă stimulează secreția de salivă din gură, care și ea curăță dinții. Dar, prin masticație, mai stimulează și sucurile gastrice (păcălește creierul și stomacul, care începe să secrete, crezând că urmează să primească niște alimente. și tot secretă și tot nimic. o cantitate mai mare de secreție gastrică pe nemâncate crește senzația de foame și tot așa)
- * Nici nu știu care gumă de mestecat e mai puțin rea: cea cu zahăr sau cea fără zahăr. E cam ca atunci când au candidat Năstase și Băsescu. Pentru dinți, zahărul lipicios e cel mai periculos (exemplu: caramele, gumă de mestecat). Pe de altă parte, guma fără zahăr conține înlocuitori sintetici, cum e aspartamul, care devine otravă în cantități mari. (Iar cantitățile mari se cumulează nu numai din gumă, ci și din cola și altele)
- *Principalul motiv pentru care ”medicii dentiști” sprijină și recomandă guma de mestecat este bugetul producătorului ei. Care sponsorizează o grămadă de chestii, inclusiv studiile care să susțină toată povestea.
- *În general, acești ”medici dentiști” care recomandă sunt niște entități paralele, care apar ca o ștampilă de la finalul reclamei: ”recomandat de colegiul medicilor dentiști”. Ia întrebați-vă dentistul data viitoare când mergeți la el, ce părere are? Dentistul dumneavoastră, omul ăla în carne și oase, ăla responsabil de ce vă face în gură. Nu ăla de la televizor. Roadem gumă pe frumoasele lui obturații frontale? Facem testul rezistenței coronițelor proaspăt cimentate?
Și, vă rog, nu mestecați gumă cu speranță de zâmbete frumoase. Maximum cu ce vă puteți alege după ea sunt niște ulcere frumoase. Învățați-vă copiii să mănânce mâncare și să se spele pe dinți. Cu drag. De 2 ori pe zi.
imagine via Shutterstock, femeie vesela zambet
Bubulina
Vreau sa-ti multumesc pentru contributia ta la frumusetea zambetelor din familia noastra. Am fost inspirata de articolul tau legat de periuta electrica si am cumparat una. Este geniala! Cumva nu credeam ca este mare lucru, dar intradevar face diferenta. Si cum si eu si sotul venim din familii care nu ne-au creat obisnuinte corecte in igiena dentara, ne ajuta mult sa ne corectam. In copilarie nu prea m-am spalat pe dinti-cumva nu era o practica zilnica in familie, iar dupa ce am crecut si am priceput cum ar trebui facut, reuseam sa perii dintii o data pe zii, foarte rar de doua ori, si faceam eforturi de vointa pt asta. Periuta asta electrica imi creaza asa o dependenta (ador senzatia de dupa) incat imi vine firesc sa ma spal dimineata si seara. Sunt mega fericita ca asa voi putea da un exemplu corect si copilului -“cum sa-l invat comportamentul corect doar teoretic” era frustrarea mea principala, nedorind sa ajunga ca mine. Mi-as dori ca parintii mei sa-mi fi creat obiceiuri corecte, pentru ca de multe ori a stii e la distanta mare de a aplica.
Deci multumesc pentru influenta ta pozitiva!
Bubulina
A, si regula cu 2 minute mi se parea de neatins. Acum depasesc frecvent aceasta durata, si mai pun de la mine si putin masaj la gingii.
Miruna
Super, ce ma bucur! Toata lumea spune asta dupa ce foloseste periuta electrica! Spor la periat 😉
Simo
Cam la fel si cu pastele de dinti “nr 1”: in 5 minute de reclame vezi 3 paste de dinti recomandate de medicii dentisti.
Miruna
Hahah, da, doar ca pastele de dinti chiar sunt recomandate :))
La noi veneau la cabinet sa ni le prezinte. Si toti aveau studii serioase in spate care sa le demonstreze eficienta. E normal, pastele de dinti chiar sunt eficiente.
Simo
Clar ca e recomandata :)) Ma refeream ca nu stii ce sa mai alegi, cand vezi ca fiecare recomanda alta.
Miruna
Da, stiu ce zici. Nu exista una cea mai grozava, deci nu e asa mare baiu’ sa le recomandam pe toate. Cu guma de mestecat e alta poveste.
emilia
Mie guma imi mai pacaleste foamea si aman momentul mesei :))) Nu pot sa imi explic dar functioneaza. Ce parere ai despre guma cu xylitol?
Miruna
Tot guma de mestecat. Vezi parerea mea mai sus. Am scris un articol intreg.
Cricket
Eu am incercat o periuta de dinti si nu mi-a placut, probabil pt ca era una ieftina din DM, dar pe care mi-o recomandase dentistul. As vrea sa incerc din nou, cu ceva de calitate care sa ma faca sa imi placa sa ma spal pe dinti, cum spune o cititoare de a ta mai sus. Asa ca te rog sa imi recomanzi ceva bun, indiferent de pret.
Cricket
Periuta de dinti electrica :)))). Se intelege ca nu am nici din cea obisnuita…funny 🙂
Miruna
De ce nu ti-a placut cea ieftina? Nu cred ca e mare diferenta intre una ieftina si una scumpa si nu as vrea sa dai banii degeaba. Mie mi-a fost f greu la inceput sa ma obisnuiesc. Vreo saptamana a durat. Simteam ca imi vibreaza creierii in cap. Acum nu mai am probleme.
Ioana
Sunt la fel si aia ieftina si aia scumpa, eu am un capăt original si unul de la DM, compatibil, nu am văzut diferența, sotul nici nu stia ca el are capat compatibil.
Cristina
Nu stiu ce sa zic exact de ce nu mi-a placut. Mi s-a parut la fel ca una manuala, ca sa zic asa. Poate ma asteptam eu la ceva nerealist si am fost cumva dezamagita. Poate la fel ca bebeii nu am fost pregatita pt schimbare, eu de felul meu sunt foarte reticienta la schimbari. O sa imi cumpar din nou una din DM si poate e cu noroc de data asta. Dup-aia fac un upgrade, daca ne intelegem.
Miruna
Eu am una de la Oral B si ma inteleg bine cu ea.
IoanaBC
Am auzit tot felul de teorii ale conspiratiei legate de diferite branduri de paste de dinti, insa n-am apucat/am uitat sa intreb un stomatolog cand am avut ocazia, asa ca te intreb pe tine: din cunostintele tale, exista vreo pasta de dinti pe care-o gasim in comert si pe care pentru un anumit motiv N-AI recomanda-o niciodata?
Miruna
Nu, Doamne fereste! Pasta de dinti nu se mananca, se scuipa. Nu am informatii legate de teorii ale conspiratiei exceptand ingestia de fluor, care e controversat si nu prea. Ce sa zic, e mai rau sa nu ne spalam pe dinti 🙂
o femeie
Nu mai consum guma – dentista m-a convins. Stii tu, aceeasi dentista care lua timp de consultatie fata in fata, fara scaun 😀 😀 .
Am avut perioade cand nu am avut pasta de dinti si am periat dintii ca de obicei: asa am vazut ca periajul este cel ce face diferenta. E drept, cand aveam periuta electrica era mai comod 😀 si mai bine, dar chiar daca nu sunt bani de una electrica si asta clasica poate face fata, cu periaj amanuntit si un pic de pasta de dinti de care este. Problema e lenea si pierderea rabdarii la periaj timp de 2 minute asa ca…eu am introdus periajul in momente ciudate (nu radeti de mine dar ma perii si stau pe wc :D, sau cand stau in cada cu tratamentul de par, sau ma uit la email etc.) asa incat ajung sa perii dintii si 4-5 minute.
Am obisnuinta sa ma uit pe dinti sa vad daca sunt curati si daca nu sunt multumita mai trag o periala de la capat: 2 periaje fac mai bine decat unu :D.
Cea mai mare diferenta o face alimentatia. Alimentele care incarca dintii aiurea (si printre dinti) sunt fainoasele. Cu legume, fructe, carne, etc. – astea ce presupun o masticatie indelungata, dintii arata minunat, si ghici ce? nici tartru nu facui. Argument sustinut si de antropologie ca omul vanator si culegator a ramas cu dinti mai faini decat cel cultivator. Si ce folos, ca tot a murit 😀 😀
Miruna
Esti savuroasa! :)) normal ca si alimentatia e super importanta! Si nu, periuta electrica nu e Dumnezeu pe pamant. Una manuala face treaba la fel de buna, daca e folosita! Doar ca cea electrica te disciplineaza un pic.
Si poate fi folosita de toata familia, doar cu capetele interschimbabile, normal:)
Teodora
Nu mai consum guma de cand am lasat o mica avere la dentist. Imi e de ajuns mostenirea genetica de toata jena. Atat mai imi trebuie: sa fortez lucrarile cu niste guma de mestecat. Cred ca am trecut de zece ani de cand nu am mai pus gura pe asa ceva 😀
Miruna
10 ani! Teodora presedinte!!! Bravo! :))
maddy
offtopic, dintii unui copil de 3 ani se pot repara?
fetita mea si`a ciobit incisivul de sus muscand jucarii si arata rau (lipseste o bucata destul de mare ca dintele a crescut si gaura s`a marit direct proportional, deci arata mai rau decat acum un an). se poate repara cumva, chiar daca e dinte de lapte?
Miruna
Teoretic da, practic e nevoie ca ea sa stea linistita vreo 30 de minute pentru asta. Se poate seda copilul, dar nu stiu daca merita. Plomba poate sari foarte usor daca dintele e rupt asa cum zici. Cand musca din ceva.
maddy
multumesc de raspuns!
nu cred ca la 3 ani o conving sa stea jumatate de ora linistita cu gura deschisa la dentist si inca are prostul obicei de a baga jucarii in gura. nu as seda copilul pentru asa ceva, e doar de natura estetica, nu e o urgenta medicala grava.
nici nu as lasa`o asa pana ii cad dintii de lapte. poate pe la 4 ani ar fi realista asa o reparatie.
Miruna
Sunt de aceeași părere.