Toți bebelușii sunt o minune. Mai ales cei născuți înainte de vreme

shutterstock_368223875

Ziua Internațională a Prematurității e mâine. Și voiam să aflați astăzi de la mine.

Tudor s-a născut bine de tot peste termen, deci nu vorbesc din proprie experiență. Cunosc însă alte mame, care-și așteptau pruncii deodată cu mine, doar că ai lor s-au hotărât să vină pe lume cu vreo 3 luni mai devreme. Nu le cunosc bine pe aceste femei, nu vă pot povesti ce a fost în sufletul lor, câtă frică poate încăpea într-o inimă de mamă, câte dece-uri strigate spre cer, câte neliniști pentru tot ce urmează. Personal, nici nu vreau să îmi imaginez.

Scriu acest articol, fiindcă am văzut la Tily Niculae acest clip și am vrut să îmi arăt susținerea în felul meu.

Mă întreb oare cât și la ce ajută aceste campanii de conștientizare. Mă îndoiesc că pentru părinții care stau și veghează un incubator în loc să-și țină nou-născutul în brațe contează în vreun fel. Fiindcă sunt momente în viață, când ai impresia că pariurile sunt pe totul sau nimic.

Părinții bebelușilor născuți prematuri sunt îngenuncheați de spaimă într-unul din cele care ar fi trebuit să fie cele mai frumoase momente din viețile lor. Dacă acest articol ajunge la vreunul dintre ei sau dacă dumneavoastră îi cunoașteți, trimiteți-le Ghidul Prematurului, rezultatul muncii Asociației Unu și Unu. N-am nici o legătură cu ea, eu doar am văzut campania ”Socks for life” la Tily și m-a impresionat subiectul. De asemenea, părinții cu bebeluși îndelung spitalizați pot apela la un call-center special pentru ajutor: Alo Prematuritate – 0800390678, înființat de aceeași asociație.

 • Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an.
 • În România 1 din 10 bebeluși este prematur, adică sunt aproximativ 18,000 de copii care se nasc înainte de termen.
 • Cea mai mare parte dintre aceastia sunt expuși riscurilor de a dezvolta probleme severe de: surditate, orbire, paralizie cerebrală, retard mintal.
  Aproximativ 1 milion de copii la nivel internațional nu supraviețuiesc luptei pentru viață în fiecare an.
 • Multe decese ale nou-născuților și dizabilități puteau fi evitate prin luarea unor măsuri sociale, economice și legislative din întreaga lume.

Înțeleg că la Sibiu avem o secție de neonatologie foarte bună, cu niște medici super dedicați. Știu niște minunate povești de succes, care însă nu sunt ale mele să le dau mai departe. M-aș bucura însă dacă mi-ați povesti dumneavoastră. Astăzi am nevoie de povești cu continuări frumoase.

imagine via Shutterstock, bebeluș nou-născut

Articolul anterior

Ce nu s-a scris în ghidul bunelor maniere

Articolul următor

Cum să îți transformi defectele în calități –un exercițiu de 2 minute (+concurs)

4 Comentarii

 1. Greta

  Uite o poveste minunată, despre un prematur care cântărea 660 de grame și, având o malformație cardiacă, a fost operat cu succes de medicul Eugen Săndică 🙂
  http://adevarul.ro/sanatate/medicina/doctorul-roman-eugen-sandica-singurul-lume-operat-inima-copil-660-grame-1_50ae8e437c42d5a6639ddeaf/index.html

 2. Din pacate, nu toate povestile cu bebelusi prematuri sunt fericite, dar ca sa raman in nota pozitiva pe care o doresti, am un exemplu in familie: un bebe care prin scurta lui calatorie in lume a ajutat la formarea unei familii frumoase, iar fratiorii care au sosit mai tarziu chiar sunt dovada unor minuni.
  Poate un mic pas pe care il poate face fiecare dintre noi este implicarea activa in campaniile de donatii pentru dotarea maternitatilor si reducerea mortalitatii infantile.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 138 queries in 0.357 s