Sibieni, nu selectăm gunoaiele pentru ei, ci pentru noi și copiii noștri!

reciclare

Selectarea gunoaielor în Sibiu este un adevărat test de civilizație. După un weekend petrecut în fosta capitală culturală europeană, vă pot raporta de la fața locului, cât mai obiectiv cu putință: situația e mizerabilă. (Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu, aflați că în satul meu natal, am început să reciclăm gunoaiele. Mai e mult până departe, fiindcă lumea nu înțelege de ce, nu știe ce se întâmplă și, în general, se plânge de schimbare, fiindcă lucrurile par făcute cu două mâini stângi și ambele în bugetul primăriei noastre.)

Tot orașul vorbește despre asta, nici nu prea ai cum să nu vorbești, fiindcă e cam greu să ignori munții de gunoaie de pe stradă. La noi pe stradă, de exemplu, firma care lua gunoiul înainte colecta miercurea, iar cea care îl va ridica de acum înainte, o va face lunea. Ei bine, gunoiul de săptămâna trecută e încă la noi în curte claie peste grămadă, fiindcă ăștia cu contractul desfăcut n-au mai venit (normal!), așa că așteptăm să vedem dacă face pui. Pui de șobolan sau de muscă, desigur, singurii fără pretenții prea mari. Astăzi au venit ăștia noii să ridice gunoiul deja selectat, doar că pe ăsta vechiul ni l-au lăsat plocon. Și nici nu i-aș putea învinovăți pentru asta.

După o scanare a opiniei publice locale, vă pot rezuma atitudinea sibianului față cu selecțiunea:

 • O porcărie, să vezi cât loc ocupă pe stradă! (sau în curte, asta e variabilă, nemulțumirea-i constantă)

 • Sunt atât de mici gurile prin care arunci gunoiul, încât multă lume îl va arunca lângă. (Ceea ce deja se întâmplă. Plus că un borcan mare de castraveți murați mă îndoiesc că are cum ajunge-n tomberonul pentru sticlă.)

 • Am ajuns să stăm la coadă și la ARUNCAT gunoiul?! Am ajuns bine!

 • 3 coșuri de gunoi în casă? Fix ce îmi lipsea!

 • Iar finalul, ăsta e apoteotic: Cine știe ce e în punga ta, poți băga orice, oriunde.

Cred că este evidentă o implementare defectuoasă a acestei măsuri, cam la fel de evident cum este faptul că Sibiul nu prea poate trece acest test simplu de civilizație.

Principala greșeală făcută de către autoritățile bineintenționate este lipsa unei campanii consistente de informare și responsabilizare a populației. Să fi început niște acțiuni și informări de acum o lună-două, să intre puternic cu comunicare pe toate canalele, să educe sibianul, cum ar veni. Să nu aibă omul impresia că e doar o altă metodă de a scoate bani din bugetul de stat (și nu mă îndoiesc că este), ci că ar putea fi și o măsură pentru binele planetei. Când m-a auzit bunică-mea vorbind despre cum asta cu câte coșuri de gunoi înghesuim în casă nu este o problemă individuală, ci una globală, că ne sacrificăm încă 2 metri pătrați, dar poate salvăm planeta, s-a uitat la mine, de parcă vorbeam în chineză.

Dragii mei sibieni,

știu că suntem nemulțumiți de multe lucruri. Că orice schimbare e întâmpinată cu greu, mai ales când nimeni nu îți explică de ce. Suntem ca niște copii care dintr-o dată nu mai poartă scutec și nici olița nu o nimeresc. Suntem confuzi, sceptici și rușinați. Da, putem pune cutia de pizza în tomberonul de metal. Și ce-o să rezolvăm, cui am furat căciula? Da, colegii noștri, locuitori ai planetei în alte orașe civilizate, fac treaba asta cu selectarea gunoaielor de 20 de ani! Dar nouă ne mergea bine până acum, de ce ne legăm la cap fără să ne doară?

Fiindcă s-ar putea să înceapă să ne doară într-o zi. Fiindcă asta cu poluarea planetei nu e o simplă legendă. Și fiindcă nici la noi în casă nu facem pipi unde dormim, iar planeta e tot casa noastră, doar că una mai mare.

Haideți să dăm o șansă acestei selectări cu gândul că nu o facem pentru ei, ci pentru noi și copiii noștri! Să ne străduim o lună. Și mai vorbim după. 😉

 • Prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu, putem economisi suficientă energie pentru ca un televizor să funcționeze 3 ore sau un bec de 100 W - 20 de ore. (aluminiul este cel mai valoros material reciclabil, de 10 ori mai valoros decât oțelul)
 • din 10-15 PET-uri reciclate se poate confecționa un tricou
 • din 50 de PET-uri se poate face un pulover!
 • fiecare tonă de plastic reciclat = o economie de 1,8 tone de petrol
 • o tonă de oțel reciclat reprezintă o tonă de minereu de fier economisit, iar metalul poate fi reciclat la infinit.
 • o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci și reduce emisiile de carbon cu 95%, ceea ce înseamnă un consum de aă cu 3000 de litri mai mic decât necesarul pentru a produce o tonă de hârtie
(sursa ecomagazin.ro)

sursa foto

Articolul anterior

Către toți bărbații speriați că, după însurătoare, vor rămâne cu o singură femeie tot restul vieții lor

Articolul următor

Când spun că sunt obosită, lasă-mă să fiu

28 Comentarii

 1. Rusu Delia

  Un articol foarte interesant si informativ. Sa speram ca se vor lua masuri.

 2. bunica cu bundita

  sa vezi cum recicleaza Marginimea Sibiului…..rasul plansul!Dar asa cum ai zis,campania de informare nu a avut probabil bani suficienti alocati si nu a interesat pe nimeni sa o preia!Bine ca avem in sat sens giratoriu…..

 3. Alta Miruna

  Din pacate mentalitatea este: si mie ce imi iese?? Daca oamenii nu vad rezultat imediat si beneficii personale, nu sunt motivati sa recicleze. Astia suntem: gandim pe termen scurt si foarte scurt. E mult de lucru la mentalitate.

  • Din pacate, da. Dar oare e asta o scuza pt lipsa campaniei de constientizare? Stii ce am observat, multi stiau codurile de culoare, nu stiau insa DE CE

 4. Andreea L.

  In orasul in care locuiesc eu, de exemplu, exista cosuri selective pentru gunoaie. Oamenii, se straduiesc, dupa posibilitati si informatii sa arunce gunoaiele diferentiat. Problema apare atunci cand vine remorca sa adune gunoaiele. Vine o singura remorca si arunca totul la gramada.

  • Nu cred!!! Poate au ei in masina containere diferite si doar nu se vad. Stii tu precis ca este unul singur si se pun toate la gramada?

   • Andreea L.

    O sa stau la panda mai amanuntit ( trebuie sa merg in gara) si revin cu amanunte. M-as bucura sa n-am dreptate!

    • Otilia

     Și la noi se întâmplă la fel. De mulți ani sunt containere separate, însă vine mașina de gunoi și le golește pe toate în același loc. Și eu chiar mă chinuiam să introduc câte un pet turtit în orificiul minuscul de la containerul pentru plastic. De ăla de hârtie în care plouă nici nu are rost să mai vorbesc.

    • Andreea L.

     Am revenit cu amanunte. Sotul meu e student in Tm si in facultate au cosuri diferite pentru materiale diferite. Dar vine doamna de servici si arunca totul in acelasi sac mare. Mi-e greu sa cred ca le sorteaza pe urma, intr-un loc ascuns.

     • Raluca

      Hahaha…. si in institutia noastra la fel! Mie mi-a si spus, ,, nu va mai chinuiti, sunt puse pentru audit, si oricum nu le car jos separat” facepalm

  • Raluca

   Din pacate asa e si la Cluj…

 5. Am fost in Germania la Kaufland erau cosuri de reciclat cu o coada de 10-15 pers. venite cu sacose. Coada comunista. Nimeni nu s-a crizat, nimeni nu s-a agitat: pt asta pretul la raft a crescut (marile proteste au fost de la Coca colea si alte firme ca astea), apoi clientul recupereaza cei 10-20 centi dupa statul la coada la masina de reciclat.
  Pampam. Clientii s-au trezit si redus achizitiile…

  Si mie mi se pare ca produc mult gunoi, desi de ceva ani am redus achizitia de cutii si pungi (merg la piata sau la producator cu pungile mele, iau produse primare, etc) iar sticlele le duc la un cos de sticle. Inainte duceam gunoiul zilnic, aduc o data pe sapt.

  • Alta Miruna

   Da! Asta e un fel de responsabilizare fortata. Nici nemtii nu s-au lasat usor responsabilizati… au mai fost amenzi… mai o taxa in plus pe care o recuperezi ulterior…. si tot asa.

  • O data pe saptamana duci tu gunoiul?? Mie din 3 pampersi mi se umple, uneori il ducem si de mai multe ori pe zi. Cred ca ne trebuie un gunoi mai mare.

   • am scapat de pampers 😀 si in jur e moda cu scutece refolosibile.

    Dar de cand nu mai cumpar cutii ci mancare, nu mai am ce arunca cu zilele. E drept, am si lada de compost pe balcon pt resturile vegetale :D, adun unele resturi sa le regatesc (oasele de ex. pt piftie, anumite coji de legume pt supa de legume etc etc)

 6. Intrebare: 3 cosuri de gunoi pentru ce mai exact?

  • Ca sa arunci pe culori si la tine in casa. De fapt, cred ca sunt 3 in plus.

   • eu nu am loc de 3 cosuri. Asa ca am cosul mare (de 40-50l cred) si 2 pungi langa: una de sticle si una de hartii si cartoane. Le duc saptamanal.

    • Asta voiam sa spun ca am vazut la prietena mea in Suedia si practic si eu: cosul de gunoi normal si o punga langa (in blocul meu, PET-urile sunt colectate din fata usii apartamentului). O punga mi se pare ca rezolva multe probleme. Pana la urma, suntem romani, deci sigur avem o punga cu pungi :)))

 7. Eu te-as ruga sa faci reverse engineering, cum spunea profesorul meu de automatizari. Vezi la capatul celalat al liniei ce se intampla? Unde ajung gunoaiele sortate, cum se transporta si cum se depoziteaza. Ca daca prezinti etapele, lumea va intelege si va face.

 8. parintele

  In Cluj-Napoca este o aventura sa colectezi separat. Acele tomberoane colorate se imputineaza in loc sa creasca numarul lor. Am ajuns sa car gunoiul cu masina, pe o raza de >1 km de blocul meu nu am containere pentru hartie, plastic si sticla.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 191 queries in 0.469 s