Avem nevoie de aplicații-ghid pentru o viață împlinită?

buton-viitor

E o abundență de butoane și ecrane în viețile noastre, totul e cu senzor și touchscreen. Am senzația că ne îndepărtăm un pic de natura noastră, de adevărul ăla nespoit.

Cel mai mult mi-am dat seama de asta în sarcină, când brusc nu mai puteam să folosesc orice cremă de față, ba nici parfum nu mai suportam. Când unele dintre mâncărurile mele preferate deveniseră un buchet de chimicale frumos împachetate, până și buretele de vase mă deranja. A fost o perioadă de reinventare pentru mine, în care viața mi s-a simplificat enorm și m-am reconectat la lucrurile esențiale. Puteam să privesc iarba din curte ore în șir, să miros apa cum curge la duș. Nu mai sufeream ciocolata. Mi se părea hidos de dulce și de rafinată, cam ca un Chanel fals pe care-l identifici fără să fii vreun cunoscător.

Trăim în secolul vitezei, suntem workoholici și mereu grăbiți. Avem deadline-uri, target-uri și bonus-uri. Lucrăm pe laptop și vorbim la smartphone. Dar tot noi, ăștia, avem poate doi-trei prieteni sau un partener acasă, șosete de spălat și praf pe după mobilă. Adică, atunci când ne părăsim viețile noastre moderne, când ieșim de pe facetime și dăm logout de pe snapchat, revenim la viețile alea tradiționale de oameni și băgăm o mașină la spălat. Ori scoatem câinele la plimbare. Spunem copilului povești. Și ne facem o pâine cu unt și cu sare.

Habar n-am cum fac alții să le împace pe toate. Mie, sincer, îmi e greu seara și să mă demachiez. Secretul meu este că oricum nu mă mai machiez decât din an în Paști, măcar să știu o treabă. Sunt foarte curioasă și mereu o să fiu, cum le ies lucrurile atât de bine altora. Când pun ei mâna pe aspirator? Ce jocuri inventează, de au așa copii deștepți? De câte ori fac duș pe săptămână, de niciodată nu miros rău? Cum susură șoapte-n urechea partenerului fără să adoarmă la mijloc?

Mie nu-mi ies toate și mă simt cumplit de vinovată uneori. Alteori nu-mi mai pasă și spun nu mai pot. Dar nici asta nu merge la nesfârșit. Mă simt ca un elev nepregătit, care s-a prezentat la un examen în pijama. Simt că am nevoie de cineva care să mă ajute să mă organizez, să dorm mai bine noaptea, să scriu mai eficient, să citesc mai în diagonală. Să fac pipi mai cu spor, să mănânc mai gătit, să mă hotărăsc mai ușor.

Joi citeam la Andreea despre lansarea aplicației Better, care se vrea a fi un ghid pentru o viață împlinită. L-am cunoscut și pe Doru Droscaru, cel care a creat-o. Mi-a arătat aplicația la Webstock și m-a cam speriat un pic. Oare chiar avem nevoie de  o aplicație care să ne dea senzația de control? Care să ne lege mai mult de telefonul nostru? Abia săptămâna asta am descărcat-o, din prietenie pentru Andreea mai mult. Și știți ceva? Habar n-am dacă aplicația asta îți deschide ușa spre o viață împlinită, dar cu siguranță îți aprinde niște luminițe-n cap. Luminițe care nu mi s-au întâmplat uitându-mă la iarbă, oricâte ore aș fi stat.

Aplicația Better pentru iOS poate fi descărcată de aici.

p.s. Vă recomand acest episod din serialul Black Mirror, e integral pe youtube. E foarte foarte interesant și are strânsă legătură cu subiectul articolului, o să vă placă. Mai ales dacă aveți răbdare până la final.

imagine via Shutterstock, buton viitor

Articolul anterior

Dragă părinte care citești asta de pe telefon,

Articolul următor

Astăzi mă bucur și mai mult că am venit în România

4 Comentarii

  1. Merci de recomandare. Eu voi nai ordona cutiile..le caut calacele. Daca esuez…dau o fuga la app. Pana una alta e perfect imperfect 😉 Uite ce ora e si niu am apucat sa ma spal pe dinti 😀

  2. maddy

    genul asta de aplicatii nu`s pentru mine, in decursul anilor in care folosesc smartphone`ul am reduc numarul aplicatiilor folosite si al notificarilor existente (doar sms si apel). in rest ma bucur de camera foto buna, de aplicatia de meteo, facebook si astea clasice, in caz ca se intreaba cineva de ce mai am smartphone daca nu`l folosesc la potentialul lui maxim.

    • Eu am muuultw aplicatii instalate si foarte putin timp pt ele. Tot clasicele le folosesc si eu. Nici macar la whatsapp nu am notificarile activate.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 138 queries in 0.130 s