Judecaţi medicii după fapte, nu după vorbe

Articolul ăsta vine ca răspuns la simpaticul articol “De evitat: Prof. Dr. Ştefan Florian“. Ca să vă fac un rezumat, autorul se plânge că a fost consultat în privat de profesorul Florian (eu n-am avut ocazia să-l cunosc la Cluj), pe care-l acuză de lipsă de punctualitate, alcoolism şi însuşiri ca “nesimtit, sictirit, ingamfat si complet neprofesionist.

Hai să vă explic de ce e comic:

1. Florian nu bea, deşi probabil şi beat ar opera mai bine decât 3/4 din restul chirurgilor din România şi poate chiar Europa.

2. E penibil, dar de înţeles oarecum, să ai impresia că o consultaţie de specialitate din mileniul 3 presupune mângâieri şi taclale. Nu, dragilor. În secolul vitezei, contează faptele, nu vorbele.

3. 200 lei pentru o consultaţie la profesor?! E jenant de puţin, între noi fie vorba. Probabil că atâta costă o vizită la Carrefour, după care ajungi acasă cu nu mai mult de-o plasă.

4. Cum spunea cineva în comentarii: mulţi văd, puţini pricep. Trist ar fi fost să stea 2 ore să interpreteze un RMN expirat, deşi pacientul precis ar fi plecat mult mai fericit acasă.

5. Nu mai veniţi cu chestia asta “s-a uitat nici 20 de secunde peste film”!!! Un ochi format pricepe imediat ce vede, unul neformat se poate holba şi cinci ani. (Ca fapt divers nostim, dar foarte sugestiv: am avut un pacient, cu o anumită problemă la un dinte, am făcut radiografie ca să confirm diagnosticul, dar ştiam deja după simptome şi semne ce are. Când mi-a adus asistenta radiografia -că ea developează filmul- mi-am dat seama că a încurcat filmele şi mi-a adus un film de la alt pacient. -În clinica unde lucrez, suntem mai mulţi dentişti şi toţi folosim aceaşi maşină de developat. Mă rog. Omul era din ăsta la cravată, cu pretenţii intelectual-medicale crescute cu google şi-mi cere să-i arăt filmul. N-am mai vrut s-o trimit pe ameţită sus special să-mi schimbe radiografia, că ar fi durat prea mult, iar ei îi place să meargă-n poveşti. Aşa că i-am arătat omului ce-am vrut eu pe radiografie şi m-a crezut. Nici măcar nu erau aceiaşi dinţi! Dacă i-aş fi spus că oricum nu pricepe, că, de aia, între noi sunt 6 ani de medicină şi niscaiva experienţă, s-ar fi supărat. Şi, dacă ar fi avut blog, poate m-ar fi înjurat. Aşa, a plecat omul fericit şi împăcat. Problema i-am rezolvat-o în altă şedinţă, dar aţi înţeles că nu despre asta e vorba. În medic eşti obligat să ai încredere, când te duci la el. Nu ai altă opţiune, atât de simplu e. Doar să te-apuci tu însuţi de medicină sau să schimbi medicul. Ultima variantă ar închide însă un cerc vicios, nu-i aşa?)

6. Probabil că în privat, pacientul devine client şi trebuie să-i gâdili un pic orgoliul, cum zice Dojo. Ceea ce mă face să mă gândesc la un alt zeu:

Să vă spun cum funcţionează sistemul în Anglia, că tot ridicaţi vestul în slăvi.

Nici un pacient nu are acces direct la profesor. Nu are şi punct. Sistemul de “trimitere” se face prin medicul de familie, singurul în măsură să decidă unde trimite pacientul. Iar biletul de trimitere nu i se dă pacientului în mână, nici vorbă, să stea ciorchine la uşa specialistului. Ci se trimite scrisoare medicală către specialist. Specialsitul contactează apoi pacientul, în limita timpului disponibil şi-l invită la consultaţie. Toate astea se pot petrece şi în 9 luni!!! de zile, aveţi cuvântul meu de onoare. Urgenţele stomatologice au termen de 2 săptămâni în care spitalul e obligat să vadă pacienţii. Dar ţineţi-vă bine, că abia acum urmează incredibilul: pacienţii cu cancer la creier au timp de aşteptare pentru operaţie până la 3 luni!

Nimeni nu se duce la uşa profului sau de capul lui la specialist. Toată lumea aşteaptă şi nimeni nu se supără, fiindcă toţi înţeleg că aşa-i sistemul, iar medicii sunt foarte ocupaţi. Iar pe mâinile profului ajung doar cazurile deosebite. Acesta fiind şi motivul pentru care, anul trecut, m-am întors în România şi m-am operat în privat, la unul dintre cei mai renumiţi specialişti din domeniu.

Iar, în final, atât vă spun celor care judecaţi un chirurg după cum vorbeşte: mi-e milă de voi. Deschideţi-vă ochii şi mintea, nu numai urechile. Lorand, ştii vorba aia: te faci frate cu dracul, numai să treci puntea. Să te faci bine şi să nu mai suferi atâta, indiferent câţi fraţi ai de făcut pentru asta.

În rest, din suflet ne doresc tuturor să-l chiar evităm pe proful Florian şi, mai ales, pe mâinile lui celebre!

Vă las cu un episod din Brainhospital, poate vă cade bine la stomac.

foto 1, 2

Articolul anterior

Al cincelea an de iubire

Articolul următor

Burţi şi iubire SAU hrana sănătoasă în cuplul modern

76 Comentarii

 1. Hmmm… discutabil. Ok, nu trebuie sa fie simpatic un medic, dar nici nu dauneaza.

  In schimb, intarzierea e intarziere. Total neprofi. Daca nu era vorba de un serviciu medical, ci de ceva de care te poti lipsi, sunt convins ca oamenii s-ar fi carat si i-ar fi facut gaura in buget.

  Si mai am o problema: care e sensul sa platesti consultatia? Nu a avut loc o consultatie, nici n-avea sens sa se vada cu medicul. Acest profesor ar fi trebuit sa puna o asistenta sa verifice daca pacientii au analize de actualitate. Ca te uiti pe o radiografie si zici ca e prea veche nu inseamna consultatie. Tine de cunoasterea calendarului, nu a notiunilor de medicina 🙂

  N-as fi platit niciun leu, as fi revenit cu o noua analiza si as fi platit atunci pentru o consultatie. Aia a fost o intalnire 🙂

 2. Nu e aşa cu actualitatea. Fiindcă există analize pe care le poţi repeta de 3 ori pe zi, altele pe care e bine să le eviţi până-până. Un CT nu e un RMN şi aşa mai departe. Patologiile diferă. Probabil că ar fi fost frumos să nu plătească cei 200 de lei, dar aici vina e împărţită.

  Cât despre întârziere, în chirurgie, nu există ore fixe. Clinica face programul. Din păcate, ştiu ce vorbesc.

 3. Nu e deloc impartita, Lorand a fost fraier ca a platit. Mie nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa platesc, serios. Ca n-a fost consultatie.

  Sigur, o operatie care a durat mai mult, poate incheiata prost – de aici si starea proasta. Dar asistenta de la cabinetul tau privat trebuie sa stie chestiile astea. Sau medicul sa anunte cumva la clinica.

 4. Imi amintesc de un aiurit de pacient in una din zilele astea (ca sa nu zic dobitoc de-a binelea) care vine f suparat la cabinet ca el nu e tratat cum se cuvine, ca e chemat dupa rezultate la ora 11 si de fapt i se dau debea dupa jumatate de ora.. Prima data am zis ca glumeste, mai ales ca i-ar fi stat bine sa taca din gura deoarece avea pensie de handicap pe un rah** de stent la inima care evoluase foarte bine, deci era apt de munca. dar el nu….scandal ca nu e tratat cum trebuie….ca una se vorbeste la televizor (fusese f impresionat de sefa de sectie din spital cand daduse un interviu, citez : vorbise asa de frumos de iti venea sa vii imediat la spital ca acolo e raiul pe pamant) si alta e de fapt in realitate. Nu-i nimic, l-am trimis frumos la profa, i-a facut evaluarea si l-a declarat apt de munca.
  Concluzie: oamenii se prostesc uitandu-se la TV (asta era clar) si doi, in general cei pensionati au atat de mult timp la dispozitie incat n-au ce face cu el dar tot ei sunt cei care se grabesc cel mai tare (fie ca e la medic, la coada la paine…etc)

 5. 1. a intarziat. Si timpul meu costa. Stiu ca doctorii sunt facuti cu timp, de asta in general imi eliberez toata ziua, daca am nevoie de o consultatie. Si asta inseamna ca pierd bani, dar deh, eu sunt mai proasta decat un medic, deci timpul meu nu conteaza.

  2. platesc un serviciu. Doresc sa fiu tratata cu bun simt si da, doresc raspunsuri. Pentru ca, daca tu vii la mine sa-ti ofer un serviciu si eu ti-o trag in stilul acestui doctor, ai umple internetul cu articole despre cat de tampita sunt. Si ai avea dreptate. Asa cum ai cand te plangi de servicii proaste la internet, transport sau alte zone in care ti s-a tras o clapa.

  3. omul a platit o consultatie care NU A AVUT LOC. Din nou, daca tu platesti la mine un serviciu si eu nu-l prestez, nu cred ca-ti ia mai mult de 1 zi sa contactezi ANPC-ul si eventual sa pornesti o campanie ‘media’ impotriva mea. Din nou, cu motiv.

  4. Un doctor este un profesionist. PUNCT. Mai lasati adulatiile astea, de parca sunt Mesia. Mor cand vad cu toata lumea se pune in genunchi in fata unui medic, de parca scoate numai ingeri si binecuvantari pe gura. Nu toti oamenii sunt cretini. Eu, daca nu sunt medic, nu sunt inferioara voua. Am si eu destui ani de scoala si in domeniul meu sunt buna. Doar ca nu am diplome si nu mi-au scris studentii doctoratele (dupa cum se mai face prin medicina romaneasca, pentru ca dom’ doctor/profesor/patron nu mai are timp si de prostii din astea). Incetati sa mai priviti restul lumii ca pe niste vite, pentru ca nu suntem. Asta ca sa rezolvam si problema ‘god complex’ de care sufera 99% dintre medici.

  NU astept sa ma mangaie nimeni, dar astept sa fiu tratata OMENESTE. Mai ale cand merg la privat si dau niste bani pe asta.

  Asa cum spuneam si la Lorand, trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant si cu banii. 200 de lei pentru mine sau pentru tine nu conteaza, dar gandeste-te ca o mare parte din romani traiesc cu salarii de max.1000 de lei. Cu copii, rate si probleme. Spune-i unui asemenea om ca 200 de lei nu conteaza.

  Asta ca sa nu iti dau putin pe la nas si cu faptul ca PLATIM ASIGURARI in rahatul asta de tara si ca, daca dorim servicii mai OK (desi in cazul lui Lorand socoteala a iesit prost), platim la privat. Am dat in 10 luni peste 5000 de lei diversilor medici. Daca tie nu ti se pare mult, iti spun ca foarte multi romani nini nu stiu cum arata banii astia. Si mie imi prindeau bine la alte chestii, dar asta este Romania … dai bani si te rogi sa-l prinzi pe dumnezeu in toane bune.

 6. Sunt de acord cu marea majoritate a afirmatiilor din articolul tau. Asa functioneaza sistemul si in Olanda si, fie vorba intre noi, faptul ca ai ajuns la profesor nu inseamna ca ai ajuns la cel mai bun operator. Neurovascular opereaza cel mai bine 2 specialisti, baza de craniu alti 2, spinal alti 2 etc. Fiecare stie cel mai bine sa faca aria lui pentru ca asa se specializeaza. In UK in ultimul an(al 8-lea) de rezidentiat pe neurochirurgie iti alegi o supraspecializare pe una din multele ramuri, deci deja intri pe un drum anume.
  Si am ajuns, totusi, la o mica observatie: Sa spui ca Prof. Florian opereaza mai bine decat 3/4 din Europa este putin tras de par, iar abilitatile domniei sale nu sunt chiar la inaltimea imaginii “de propaganda”. Parerea provine de la un novice, e drept, dar unul care in ultimii ani numai de domeniul asta s-a ocupat, care a avut de-a face cu domnia sa si cu Cercul de Neurologie si Neurochirurgie de la Cluj. Nu spun ca e de evitat, nicidecum, dar nici nu l-as recomanda cu caldura.
  Just my 2 cents 🙂

 7. cristina

  Iti citesc blogul de cateva luni,nu pot decat sa te felicit pentru el(am terminat stomatologia,am o specialitate chirurgicala).Revenind la subiect,comentez aici pentru ca am mai citit pe un alt blog zilele astea un articol extrem de negativ despre acelasi prof.Florian,banuiesc ca era acelasi caz repovestit.Nu pot decat sa iti dau dreptate intrutotul.

  Dar da,exista pacienti care tin la punctualitatea medicului in sistem privat,desi in chirurgie nu se prea poate vorbi de asta,operatia dureaza pana “se pune ultimul fir de sutura”.Pacientii de multe ori nu inteleg decalarea programului din cauza unei complicatii aparuta la unul dintre ei.Inteleg de ce a cerut un RMN nou,si nu a vrut sa-l vada pe cel vechi.Dar de aici pana la titlul “Feriti-va de….” e cale lunga.Toata lumea stie cat de talentat este domnul profesor.Si in situatii limita e de dorit sa ajungi la dansul.

  Felicitari pentru articol!

 8. Bianca

  Mmmm, am citit si eu articolul si l-am distribuit pe facebook. Sa stii ca la noi doctorii (unii dintre ei) , parca nu au inima. Am (la fel ca toti) ceva probleme de sanatate si nu conteaza ca ma duc la privat sau la stat parca sunt trasi la xerox in ceea ce priveste comportamentul. Ce e drept, tot pacientii i-au invatat asa, cu adulatii si tot felul de tampenii. Anyway, ce a zis tipul din articol… se intampla in multe din cazuri cand nici macar nu se uita pe analize si nici nu te consulta (sunt patita de vreo cateva ori). Dar, fiecare cu parerea sa. Si ce a zis dojo… sustin si eu…daca nu suntem medici nu inseamna ca suntem inferiori, nu toti am avut soarta lor sau capacitatea fiecaruia de a invata (depinde de persoana).

 9. ivore

  merci de idee : nici nu ar trebui sa ajunga la el oamenii! in sensul ca el sa isi faca treaba rezolvand cazuri(mai speciale, ca e capabil.) in timpul pierdut in care ar oferi explicatii daca l-ar “plati” unul si altul. cauta pe google simptome

 10. hoinaru, să anunţe asistenta întârzierea?! ăsta e deja PR :)))
  Ziceam că vina e împărţită între prof şi clinică pentru taxarea celor 200 lei.
  Dar mie, în continuare, mi se pare o sumă foarte mică pt o consultaţie la un prof.

  Dojo, nu înţeleg de când trebuie toată lumea să fie tratată de către profesor? La fel cum nu toată lumea-şi permite briliante în urechi, unii se descurcă şi cu sticlă veritabilă. Acelaşi efect stilistic.

  apoi, 1. Medicii niciodată nu se ţin de ceas. Întârzierea lui Florian nici nu e mare pe lângă altele. Poate chiar ale lui. Diferenţa dintre noi, pacienţii, şi ei, medicii, e că ei vor avea întotdeauna o scuză mai bună pentru întârziere. Şi n-ai ce comenta.
  Eu trăiesc printre medici şi nici unul, niciodată nu se ţine de ceas şi nu poate aproxima.
  Unde lucrez eu, am programări la şi un sfert şi, dacă întârziu 5 minute, vine recepţionista să întrebe cât mai durează. Fiindcă pacienţii-şi permit. Doar ca să ştii că io nu sunt zeu, deci nu te certa cu mine.

  2. Faptul că avem blog şi ne putem folosi pentru a ne plânge de tot felul şi “numi nume” arătând cu degetul nu înseamnă că e ok să o facem. Cu siguranţă şi tu şi eu avem ceva mai multe nemulţumiri decât exprimăm cu link, pe blog. Iar reputaţia lui Florian nu-l recomandă ca psiholog, deci despre ce vorbim.
  Repet, pot înţelege nemulţumirea clientului, însă tonul expunerii e cam agresiv.

  3. Nimeni nu-l opreşte să contacteze toate autorităţile posibile. Cred că ar fi o soluţie mult mai bună şi eficientă decât să scrie pe blog. Poate ar fi fost mult mai interesant s-o facă şi apoi să scrie pe blog.

  4. Eu n-am zis de inferioritate, tu ai zis singură. E vorba de cine la ce se pricepe. Că dacă mi se strică maşina, pot să mă uit la ea şi 3 zile din toate unghiurile, că tot nu o să ştiu ce are, cu toată medicina mea. Deci va trebui să plătesc un mecanic să o repare. Care îi poate da de cap de la prima cheie.
  Iar restul lumii nu e privit ca nişte vite, ci ca nişte numere. Oricât ar fi asta de oribil, e adevărul. Sunt protocoale în spital (acolo unde se întâmplă LUCRURI, la dinţi e mai simplu), deci protocoale care dau kix în 10 cazuri din 100. Dar fiindcă, în 90% din cazuri, rezultatele sunt bune, protocolul rămâne şi toată lumea e fericită. Bine, mai puţin cei 10 nenorociţi.

  La scară mare, suntem nişte elemente într-un sistem. Nimic nu se opreşte fără noi. Nu ne convine, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile.
  p.s. Am avut un pacient cu o problemă care trebuie trimis la spital de urgenţă. Ăia acolo nici nu s-au uitat la el, de a venit omul grămadă la mine, că ce să facă. M-am pus pe telefoane, am vorbit cu medicii de gardă, până unul m-a întrebat de ce vreau aşa de tare să primească pacientul ăsta. Am rămas mută. Cum adică, de ce vreau. Fiindcă e pacientul meu!
  Ghici cât de mult a contat când ei mai aveau încă foarte mulţi alţi pacienţi ai altor dentişti. 🙁

  Dr W, normal că am exagerat cu 3/4. Nu o lua nici tu literalmente. Doar că experienţa lui Florian e mare, trebuie să ştii, mai ales dacă ai lucrat cu el. Eu nu l-am cunoscut, însă am auzit despre el şi bune şi rele. Cele rele erau legate de aroganţă, un atribut comun tuturor neurochirurgilor, nu o lua în nume de rău. Am şi eu unul acasă, deci ştiu ce zic.

 11. Cristina, probabil că din interior, altfel se vede. Florian operează bine, doar că veştile rele circulă întotdeauna mai repede. Merci pentru comentariu, te mai aştept pe aici!

  Bianca, am păţit şi eu. Eram la o profă în cabinet, iar ea era mai preocupată să o întrebe pe mama cum a fost în concediu decât să se uite la mine. Dar nu am scris nici pe blog şi nici n-am umplut lumea de cât de incompetentă e dânsa. Fiindcă profesional e unul dintre cei mai buni specialişti din oraş.

  ivore, e tot vorba de bani. În România, cât mai multe cazuri, cât mai mulţi bani. Nu e întotdeauna “cât mai complex cazul, cât mai mulţi bani”.

 12. Daniel Dorin Tabacaru

  Prof. Dr. Florian Stefan este ingerul meu pazitor. I-am promis ca pe lumea cealalta am sa fiu eu medic si el pacient. Coloana mea poarta de patru ori semnatura mainii lui, dar ceea ce nu am sa uit niciodata sunt saptamanile in care ne mai suportand spitalul am cerut”acasa” iar el marele profesor a trecut pe la mine si dimineata si seara la “extravizita”. Stateam la etajul 9 si liftul mergea din doua in doua zile. Cel care a scris acel articol nu a inteles ca “Titi” este de mult in gandul si rugaciunile miilor de pacienti pe care i-a tratat si operat… eroul salvator! Multumim ca ne-ai oferit oportunitatea sa ii mai aratam odata recunostinta noastra ! Cat despre programul domnului doctor care intirzie 45 de minute, ce sa zic… o sa il rugam sa lase vreo tomoare scoasa pe jumatate din creierul vreunui pacient si sa opereze doar pina la fara cinci minute, pe viitor. Cat tine de nevoia domnului doctor de a trai in concret vrand RMN’uri la zi am sa il rog sa puna portarul sa trieze pacientii ce nu inteleg ca atunci cind e vorba de un diagnostic el trebuie dat astazi si nu cu 90 de zile in urma. Iar despre amabilitati, comunicare si alte subtilitati inutile … cui ii pasa ?!

 13. Da, e adevarat, aroganta e adesea asociata domeniului, dar sa stii ca pe sectia mea profesorul tine foarte mult la partea de “amabilitati, comunicare si subtilitati inutile”. Si are pretentia ca toti medici de pe sectie si mai ales, noi, rezidentii, sa invatam asta cat mai repede. Asta nu inseamna ca se opereaza mai putin, ca se face cercetare insuficienta(dimpotriva) sau ca exista un act medical de o calitate inferioara. E o chestiune de mentalitate, poate. Pacientul olandez oricum are pretentia sa fie tratati intr-un anume fel si nu ezita sa faca plangeri daca simte ca nu primeste atentia necesara.

 14. anda

  problema asta se regaseste aproximativ in toate profesiile in care ai contact cu pacient/client… dar daca tot ajungi la un nivel la care in UK nici nu ai acces, gen esti profesor… pai atunci, ramai in aura ta de profesor si nu te mai cobori la nivelul de a da consultatii in privat, consultatii care in speta de fata au durat 45 de secunde. La spagile cu care sunt obisnuiti si crescuti, nici nu ma mira un astfel de incident, probabil privitul in ochi costa jumatate din “consultatie”. Si nu degeaba studentii medicinisti care iau parte la niste seminarii pe culpa medicala se uita ca viteii la poarta noua…

 15. mika

  Dojo a exprimat foarte clar exact ce gandesc si eu. E deplasata aroganta multor medici.

 16. si eu am citit articolul respectiv si m-a amuzat cum toata lumea l-a distribuit pe toate caile posibile…
  Copila, sunt super de acord cu tine.

 17. liana

  Eu n-am inteles din articol urmatoarele :
  1.A fost intai la dr de familie asa cum e normal ?Ce i-a spus acela si unde i-a dat trimitere ?i-a spus dr de familie ca se poate duce la un altul cu o analiza veche de 3 luni ?
  2.Care e faza cu plata ?i-a cerut-o profesorul ?Din articol reiese ca s-a dus singur scotand fum pe nari si a platit PE FIRMA ….ce dragut si ce normal!
  3.Romanii nu pot intelege inca faptul ca o consultatie se plateste,faptul ca nu stii regulile , ca te doare in paispe si nu vrei sa te interesezi n-are nicio legatura cu medicul.A intrebat el macar pe asistenta de la privat,atunci cand s-a programat:doamna ,ma doare spatele ,in afara de cei 200 de lei trebuie sa mai vin cu vreo analiza, ceva ?
  4.Eu am multi amici dentisti care lucreaza in privat ,doar pt faptul ca un posibil pacient a deschis gura si dr s-a uitat,acela a trebuit sa plateasca 50 de lei.Nu a folosit niciun instrument , nu a desterilizat nimic ,doar s-a uitat,i-a spus cand sa vina si cu ce, si i-a TAXAT consultatia.
  Domnul suparat nu pricepe ca faptul simplu de a spune “rmn-ul asta e prea vechi “inseamna o informatie platibila , ca daca stia el singur ,nu se mai povestea.
  5.Si o mica referire la ce scrie dojo: doctorul salveaza vieti!Asta nu se poate compara cu absolut NIMIC pe lumea asta.
  Orice hartie,orice articol de ziar ori de blog,orice lege,orice desen,orice cladire,orice masina,orice fotografie…orice pe lumea asta se poate pune la cos si se poate reface apoi !
  Doctorul se ocupa de corpul asta care e unic si pe care nu-l poti pune la cos ca pe o hartie scrisa gresit si sa iei apoi altul de la mall.
  Deci da, ii spui sarumana si te ridici in picioare in fata medicului.

  • Silvana

   Da, intr-adevar, daca o cladire nu e corect proiectata/executata nu moare unul, ci cateva sute. S-o lasam mai moale cu desconsiderarea altor profesii. Dar sigur ca medicii merita tot respectul nostru.

  • Geta Bot

   Mare adevar spuneti,d-na Liana ….doctorul salveaza vieti !

 18. Miruna, apreciez modul civilizat in care discuti in contradictoriu, de asta mi-e drag de tine si de blogul acesta 🙂

  Hai sa discutam mai departe.

  DE CE SA MEARGA LA DOCTORUL IN CAUZA?

  PENTRU CA POATE! Din ce inteleg eu din articol (correct me if I am wrong), medicul in cauza se foloseste de renumele sau pe bune castigat si ofera servicii medicale la o clinica privata. DECI PE BANI. Nu este singurul, foarte multi fac asta si mi se pare normal. Daca mai are timp si disponibilitate, sa-si foloseasca talentul si priceperea sa ajute pacienti si dintre astia ‘snobi’ ca noi, care preferam privatii, desi platim zeci de mii de lei ‘beneficii’. Dar macar asa nu ne caciulim prin spitale si nici nu trebuie sa induram abuzul nimanui.

  Deci, daca tu, Miruna, specialist in domeniul tau, oferi servicii in privat, eu, CLIENTUL tau, astept ca TU sa ma consulti. Pentru ca nu platesc consultatie cu tine si sa ma vaza femeia de serviciu sau vreun rezident. Asta (faza cu rezidentul) accept la spital, pentru ca acolo se presupune ca-mi faci un favor (desi salariul tau, asa mic cum e in Romania, iti vine din TAXELE pe care eu le plates). Acolo mai inghit mizerii, ca stiu ca aveti viata grea, ca sunt salarii mizere etc.

  Cand e vorba de privat insa, din punctul meu de vedere nu mai ai pacienti, ai CLIENTI. Asa cum ma duc sa-mi repar masina de pilda, asa ma duc sa-mi repar una-alta la corpul asta prapadit. Din punctul meu de vedere, de CLIENT, e la fel.

  Pe banii mei am pretentia sa fiu tratata corect, sa stiu ce mi se intampla si de ce.

  Dadeam exemplu cu doctorita mea, care trebuia sa ma vada acum cateva zile pentru a discuta niste rezultate care nu au iesit chiar OK si cum putem interveni.

  M-a sunat sambata de pe telefonul personal, sa imi spuna ca mi-au iesit prost rezultatele si sa vin sa discutam. Veneam deci ‘intre consulturi’, ca nu eram programata oficial.

  Am ajuns la ora stabilita (16) si am aflat ca nu este acolo, ca are o interventie la spital. Pentru a raspunde unui ante-comentator, nu suntem cretini sa nu intelegem ca sunt oameni pe masa de operatii care au nevoie de doctorul nostru. Si noi dorim sa stim ca, in cazul ala, se ocupa de noi si apoi de cei de la cabinet.

  Mi s-a spus la receptie ca intarzie si sa revin peste 2 ore. Asisteta si-a CERUT SCUZE pentru situatia in cauza, am replicat ca inteleg, nicio problema, voi reveni.

  Pentru mine 2 ore pierdute sunt 2 ore in care pierd bani, mai ales ca era zi de lucru, dar nu aveam de ce sa fac mutre. Femeia era ocupata, a transmis la cabinet, au avut grija sa reprogrameze clientii si au vorbit frumos.

  Am revenit la ora stabilita si, desi avea pe ‘fir’ pacient pentru ora in cauza (pacient care a fost deja decalat), doamna doctor a stat 10 minute cu mine la discutii. Mi-a prezentat rezultatele, m-a asigurat ca nu e dracu’ atat de negru, mi-a prezentat cele 2 solutii de interventie pe care le vede in acest moment, mi-a ascultat cele 2-3 intrebari, am convenit impreuna cum sa procedam si nu a uitat sa-mi explice rapid ce presupune intervential in cauza, cum sa ma pregatesc si si-a cerut EA INSASI scuze pentru decalaj.

  Cam asa tratezi un om care plateste sa te vada. Normal ca nu m-a suparat timpul pierdut, daca mi s-a demonstrat ca le pasa si lor ca mi-au dat programul peste cap. Am primit raspunsuri si am pregatit impreuna urmatorul pas.

  Vorba dulce aduce mult, dupa cum spuneau batranii. se putea face similar la clinica in cauza si Lorand nu facea ‘caz’. I se spunea frumos de la receptie ca domnul doctor intarzie si TOTI ar fi inteles. Pentru ca omul ala nu joaca Solitaire la munca, deci este normal sa fie retinut.

  Daca nu se simtea apt pentru consulturi (normal pana la urma dupa o zi grea in sala de operatii), pacientii puteau fi reprogramati. Cu un ‘ne pare rau’, ca nu pica galoanele nimanui. Si nimeni nu se ofusca. Dar sa IEI bani si sa nu oferi serviciul pe care trebuie sa-l oferi este gresit.

  Daca domnul doctor este atat de ocupat in spital (si sigur este, in conditiile in care mii de oameni depind de maiestria lui), poate renunta la orele separate la clinica privata. Sunt convinsa ca nu traieste din salariul minim pe economie.

  Dar, odata ce accepta sa ofere servicii in privat, pacientii lui devin CLIENTI si au dreptul sa comenteze. Pentru ca o fac pe banii lor 🙂

 19. Sunt de acord cu observațiile lui Dojo… cu atât mai mult cu cât mă aflu printre acei români pentru care 200 de lei e o sumă pe care nu-mi permit s-o scot din buzunar pentru 45 de secunde de… nimic.

  Sunt, și sunt convinsă de asta, și medici care își fac meseria așa cum trebuie, care tratează oamenii ca pe niște oameni, nu ca pe niște numere… faptul că sistemul din România nu-i plătește pe medici așa cum ar trebui nu e vina pacienților… da, cred că ar trebui să fie vorba de un tratament bazat pe egalitate, pe respect reciproc… dar nu, la noi, dacă te duci la medic, chiar la privat, te duci cu sentimentul că doctorii ăia îți fac ție o favoare și tu ești obligat să înduri orice, nu simți că ești îndreptățit să primești – pentru banii tăi, uneori așa de greu munciți – servicii de calitate, oferite cu bunăvoință…

  N-ar avea rost să povestesc despre modul în care am fost tratată de fiecare dată când a trebuit să ajung cu Puștiul, de când s-a născut și până acum, la patru ani, la vreun spital… de modul sictirit în care doctorii tratează situația… gen… eu le știu pe toate, tu taci și ascultă, fă cum spun eu și punct.(are rost să mai spun că și medicii greșesc de o grămadă de ori și dau tratamente greșite, uneori cu consecințe fatale?)Cum mi s-a închis gura de multe ori când am avut nevoie de o explicație. Și-s multe, prea multe de discutat pe tema asta. Eu aș vrea să spun că medici merită să fie respectați. Dar, în același timp, eu, ca pacient, vreau să fiu respectată. Crezi că se întâmplă așa?

  PS. Și să știi că nu sunt deloc de acord cu ceea ce spui că se întâmplă în vest, cu listele de așteptare, cu imposibilitatea pacientului de-a ajunge la profesor… NU! Cred că nu e corect ca pacienții să plătească pentru sistemul prost, pentru că nu sunt medici destui și cei care sunt… sunt ocupați. E trist, de-a dreptul trist.

 20. liana

  Dojo draga tu nu pricepi un lucru ,faci confuzie intre DOCTOR si CLINICA.Banii tai se duc la clinica nu direct si toti la prof in buzunar!
  “I se spunea frumos la receptie”…tu ai scris asta mai sus,deci ?
  Asa ca mai usor cu banii ca nu prea l-ai platit pe doctor ca sa-i faci lui reprosuri.
  Asistenta care nu i-a spus nimic de rmn e a clinicii nu a profului,receptionera care nu a facut reprogramari idem…Dai cu pietre nu nu prea stii in cine.

 21. Daniel, merci pentru distribuirea articolului. E bine să facem şi părerile pozitive auzite.
  Sper că eşti bine, sănătos.

  Dr W, educaţia medicală în vest are comunicarea ca şi componentă principală. La noi “managementul pacientului” şi psihologia erau materii opţionale.

  anda, 45 de secunde e puţin pentru o consultaţie, dar asta nu îi anulează calităţile medicale.

  liana, vezi, în România, traseul unui pacient la tratament e foarte subiectiv, în sensul că după operaţie e trimis acasă şi Doamne-ajută. În Anglia, orice consultaţie la specialist e urmată de o programare ulterioară pentru “review”, iar pacienţii sunt toţi monitorizaţi. Cum zice iubitul meu, dacă vrea să afle ce a mâncat la prânz pacientul operat anul trecut la ora asta, poate afla în jumătate de oră. În România, chestia asta lipseşte şi atunci nu poţi învinui omul că s-a dus înapoi singur, chiar dacă nu trebuia. EL nu avea de unde să ştie. Iar pt info asta a plătit nişte bani şi nişte nervi, după cum se povestea.
  Sunt de acord că orice informaţie costă, dar mai e mult până departe…

  Cât despre importanţa profesiunii medicale, ai şi nu ai dreptate. E un job, să ştii. Iar pacienţii sunt nişte cazuri, nişte statistici. Da, se lucrează poate cu cele mai mari riscuri, dar se lucrează. Nu vreau să par nesimţită sau cumva, dar e un job.

  Dojo, pe mine mă uimeşte neobosirea (dacă există aşa ceva) cu care nu laşi subiectul ăsta, eşti o mare figură! Atâta îmi plac oamenii care se implică, de nici nu îţi imaginezi! Fiindcă-s tot mai rari, din păcate..
  Ca să răspund la întrebare: TOCMAI. S-a dus pentru că a putut, dar apoi s-a plâns că e prea scump, că n-a primit nu-ştiu-ce atenţie.
  În continuare cred că s-a exagerat. Aroganţa vine în job description-ul profesorului din toate timpurile. Ceea ce nu înseamnă deloc că asta îi anulează calităţile şi aptitudinile profesionale.

  Îmi amintesc de generala mea, ca să nu mai spun de facultate: cei mai urâcioşi profi ne-au învăţat cele mai multe lucruri. Nu i-am iubit, dar am câştigat. (ba eu i-am şi iubit pe câţiva)

  frmshik, normal că respectul trebuie să fie de ambele părţi! Însă, în România, târgul e deocamdată “îţi convine, bine, nu-ţi convine, pa.” NImeni nu zice că-i corect, însă repet, Florian nu are reputaţie de prietenul cel mai bun al pacientului. Nu pentru asta i-au fost cerute serviciile. Doar că atunci când pacientul nu aude ce-şi doreşte, începe să nu mai vadă pădurea de copaci.

  Cât despre ce se întâmplă în Anglia, asta este. Şi toată lumea înţelege că sistemul e ocupat şi suprasolicitat. Şi nimeni nu comentează. Cine vrea să meargă în privat e binevenit, avantajul major fiind că ajunge să fie operat omul mai repede. Însă nu orice operaţie de neurochirurgie de bază de craniu poate fi făcută în privat din cauze obiective şi etc.
  Spun asta doar aşa, ca să înţeleagă românii că sistemul ăsta de “şpăgi”, aşa prost şi abuziv cum este el, ne dă încă acces la cel mai înalt nivel. Că trebuie să plătim pentru asta e normal.

  În Anglia, cu toţi banii din lume, şi pentru o trimitere în privat ai de aşteptat. Ştiu, pentru că am pacienţi care aşteaptă.

 22. Uite, tocmai asta-mi stă mie ca un ghimpe-n coaste – “îţi convine, bine, nu-ţi convine, pa.” – sentimentul ăsta că n-ai de ales. că ai o problemă și te duci la un om și știi că ți-e viața – la propriu, de cele mai multe ori – în mâna lui și ceea ce primești e îți convine, bine, nu-ți convine, pa. E dureros, e trist și nu știu care ar fi calea spre ceva mai bun. Dar, din păcate, adevărul e că pacienții sunt cei care au de suferit, din toate punctele de vedere…

  Despre mită… e un alt subiect, la fel de crunt. Mai ales dacă ești un om care nu accepți să faci asta. Nici să dai, nici să primești. Și mai ai și-un copil mic care, de voie, de nevoie, tot trebuie să ajungă pe la medici… 🙁

 23. Liana, gandeste inainte sa deschizi gura. DOCTORUL ALA LUCREAZA IN PRIVAT. Ca e clinica lui sau e doar angajat, nu conteaza, eu ma duc LA EL, pentru numele lui. Si da, daca in clinica aia sunt tratata PE BANII MEI CA O CIZMA, ma isterizez. Ca nici eu nu scot sutele de euro dimineata pe buda, muncesc pentru banii mei.

  Asa ca nu inteleg care e nedumerirea ta? Omul ala presteaza un serviciu pe baza numelui sau. Eu platesc sa ma vada X-ulescu, X-ulescu trebuie sa ma vada. Ca ne aia m-am programat la doctorul cutare si nu la cine se nimereste (asa cum fac la stat).

 24. Miruna, nu ma ardeam daca nu ma mentionai la misto in articol. Am spus mare parte din ce am avut de spus pe blogul lui Lorand, dar, daca mi-ai acordat atentie si se pare ca nu mi-ai inteles atunci complet rationamentul, am simtit nevoia sa explic.

  Daca doctorul ala ofera in privat un serviciu, clientul asteapta respectivul serviciu. Uita-te in trecut pe blogul tau chiar (sa nu incep sa caut la mine), de cate ori te plangi de servicii proaste. Si toti o facem. De la vanzatoare nesimtitie, la Orange care ne incarca factura sau CFR-ul care merge amboulea.

  In cazul lui Lorand este vorba de un serviciu prost (daca se poate numi serviciu). Nu vad de ce le luam gatul oricaror alti prestatori de servicii, dar stam si inghitim mizerii de la un medic (oricat de genial si de iubit), care ne trateaza PE BANII NOSTRI ca pe niste carpe.

  Hai ca m-am plictisit de subiect. Mi-am spus parerea, pana la urma nu conteaza. Sper ca baiatul asta sa gaseasca un medic decent si sa nu aiba mai mari probleme. Si eventual sa incerce Ungaria, pentru ca acolo, din cate aud de la multi prieteni, medicilor nu le cad galoanele ca stau de vorba cu pacientii si LE PASA 🙂

 25. Nu te-am menţionat la mişto. Îmi pare rău dacă asta s-a înţeles. Serviciul pentru care plăteşti rămâne serviciu, chiar dacă e medical. Aici ţi-am dat dreptate, deşi paralela cu House e inevitabilă. Personajul e un geniu al medicinii, dar un idiot uman. Una nu o anulează pe cealaltă.

  Sper şi eu ca Lorand să găsească o soluţie şi să scape de durere, oriunde face treaba asta. Până la urmă, asta e cel mai important. Pe Florian nu-l plânge nimeni, că omul are lucruri mai importante de făcut decât să filosofeze pe bloguri cu noi 😛

 26. Valeriu

  Miruna, nu ai dreptate. Exagerezi cu argumentele aduse in favoarea doctorului. Dupa parerea ta pacientul nu avea nici un drept (mai da-l in kkt de fraier sarantoc si pe aia 200 de lei ai lui) ba sa fie multumit ca a avut onoarea sa ma vada in splendoarea celebritatii mele.
  Oricat de bun ar fi specialistul o urma de bun simt trebuie sa abia. Un client multumit e cea mai buna reclama.
  O fi profesorul bun si meserias, dar pana la urma tot un serviciu presteaza. Daca e botos ca e prea multa lume si castiga doar 200 de lei la o consultatie atunci sa ceara 2000 de lei pe o consultatie si atunci va avea parte doar de cazuri celebre.
  In rest nu ma bag ca nu are rost, daca ajungi la medic e de rau oriunde ai fi. 😛

 27. elisa stan

  Draga Miruna,
  Iti citesc blogul de ceva vreme si chiar imi place, de regula, cum scrii, insa, de data asta, in acest context, da-mi voie sa-ti spun, ca esti extrem de partinitoare si evident, nu poti vedea lucrurile cu subiectivism….
  Din intamplare, dupa ce citisem deja postul de mai sus, am gasit un post de al tau, mai vechi, de prin 2008 si am ramas surprinsa sa citesc, ca la un momnet dat din viata ta, ti-ai fi dorit, cel putin la fel de mult respect pe cat si-a dorit si cel care a scris despre patania cu acel Dr Florian….., deci, cred ca cel mai important este sa nu uitam sa fim oameni, IN ORICE IMPREJURARI, si ar fi ideal sa ne amintim sa fim oameni, no matter what, ci nu in fct de care parte a baricadei ne aflam, la un moment dat al vietii noastre..
  Mi-am permis sa dau copy/paste pe un fragment dintr-o veche postare de a ta, cand inca ti se parea normal sa fii tratata cu respect, no matter what…..
  Nu cred ca mai este nevoie de alte cuvinte…

  “Asadar, stimate interlocutor…daca, de pilda, te intreb „ pot sa-ti iau creionul pentru cateva minute?”, nu imi tranti un „ incearca! vezi, poti?”. Bineinteles ca pot, smart-ass! Te-am intrebat doar pentru ca modesta mea educatie nu imi permite sa-mi fac de cap cu bunurile altora fara permisiunea lor. Ceea ce e mult mai mult decat pot spune despre tine. Si ma astept la un raspuns simplu, monosilabic, afirmativ sau negativ. DA sau BA, frate?!?

  Iar daca esti functionar public, vanzator la alimentara sau imparti bilete la RATUC nu iti vei pierde sirul inspir-expir-urilor daca pe pilotul automat pe care functionezi iti inserezi si un „cu placere, la revedere!”. Doar atat, nici macar de un zambet prefacut nu am nevoie. Si daca asta iti face placere, in schimb, iti permit sa-ti dai ochii peste cap atunci cand nu am 10 bani, marunt.

  Daca lucrezi intr-o banca si am o nelamurire, datoria ta e sa-mi raspunzi la intrebari si punct,”.”, nu „dar de ce vreti( intr-un caz fericit, dar si VREI mi se serveste deseori, rece si garnisit cu atitudini de „cine mi-s eu”) prin mail si nu prin posta?”.Nu e treaba ta, dom’le! Pentru ca te dai absolvent de facultate cu prestigiu si ai un job care necesita sa te prezinti la patru ace. Vorbesti pe nas pentru ca ai pretentii de Wall Street, si cu toate astea o cucoana caragialiana ar avea maniere de departe superioare.”

 28. dr.Socrates

  elisa, nu e nevoie să cauţi în 2008 articole în care copila blondă se contrazice singură. Sunt chestii mai recente.

  Articolul ăsta dă dovadă de o ipocrizie cruntă, venind mai ales după articolul: “Din Anglia eu îmi aleg medici din România” (sau ceva de genul) şi faza cu produsul ăla naturist, în care copila blondă – dentistă de profesie, a desfiinţat un medic, apoi a trecut pe produse naturiste şi s-a mirat ca vaca în porumb de ce i-a crescut păr pe burtă.

  În fine, revenind la chestiunea de fond: neurochirurgul şi pacienţii cu iq mediu (sa fim serioşi, un om cât de cât inteligent reacţiona mai diplomatic). În România sunt foarte puţini neurochirurgi: 1 la 200.000 de pacienţi sau ceva de genul – n-am la mine statistica – şi pe lângă asta e cel mai greu drum urmat de un absolvent de medicină. Privind şi prin prisma numărului de ore petrecute în sală, a mortalităţii şi a dificultăţii bate iar orice altă specialitate. E lesne de înţeles de ce cu timpul te strici la mansardă şi devii antisocial – nu trebuie să urmăreşti drHouse sau să aduci argumente penibile cum face copila blondă.

  Concluzie: nu există neurochirurg vesel cu pacienţii într-o ţară de lumea a 3-a ca România, ci doar pacienţi cu complexe de inferioritate.

  blondo, nu ştiu cum să-ţi explic mai finuţ, o cam dai în bară când vine vorba de subiecte medicină-related. Ce-ar fi să-l laşi pe ‘iubi’ să scrie pe blog când ataci chestii de genul. :)))

 29. Valeriu, eu n-am zis că e ok cum s-a purtat. Am zis doar că asta nu-l face un medic prost, un medic de evitat. Şi că Lorand exagerează cu critica.

  Dragă Elisa, mă bucur că citeşti blogul (din 2008, uau, sunt chiar onorată!:) ) îmi pare rău că nu înţelegi mereu ce zic. Nu toţi oamenii de valoare sunt şi abordabili, nu toţi sunt prietenii noştri. Da, într-adevăr nu-ţi cade din grade să fii drăguţ, dar dacă Florian a fost nerespectuos cu pacientul respectiv sau cu toţi pacienţii lui, nu înseamnă că i se anulează calitatea de neurochirurg bun. Florian operează bine, hai să nu-l mai judecăm după câţi prieteni are printre pacienţi! Ştii, de la el pacienţii vor să plece vii, nu îndrăgostiţi. A păcătuit, e arogant. Dar asta nu spune multe despre el ca şi chirurg.
  Atât de simplu e.

  p.s. Articolul respectiv nu e scris de mine. Asta aşa, ca fapt divers.

  dr Socrates, fascinat de vacile blonde, domnu’ doctor? Ce-ar fi să ieşi afară, mulţumim pentru atenţie.

  Iar ca să-ţi traduc articolul la care faci referire, tocmai faptul că m-am întors susţine ceea ce am zis: că în Ro accesul la vârf, la profesori, e foarte uşor. Încă. În Anglia, nu ştii pe mâna cui ajungi, după cum se confirmă şi de alţi comentatori mai sus.
  Dacă mai ai şi alte nelămuriri, discută cu fraţi din aceeaşi specie. Aici se rumegă evident mai repede decât poţi tu urmări.

 30. liana

  Job…da,evident.Si mineritul e job si femeia de serviciu face tot un job si lautarul de la nunti si forograful si ziaristul si doctorul.N-am zis ca doctorul e Maica Tereza sau sf Duh.
  Numai ca o facultate de 6 ani unde se intra pana mai ieri prin concurs de 5-6-10 pe loc,apoi un rezi de vreo 7 anisori pt neurochirurgie,ca tot e vorba de asta,apoi zeci si sute de carti fac distanta foarte mare in job-ul medicina si job-ul scriem hartii si el punem la cos si scriem altele.Iar obiectul muncii e al mai al naibii dintre toate “obiectele” !Deci lucrul asta trebuie recunoscut ,admis si respectat.Nu e chiar egalitate pe lumea asta chiar daca avem toti bucati de hartie pe care scrie ‘diploma” si pe 15 ale lunii ne intra 30-40-100 de mil. in cont iar stiintific ne chemam toti homo sapien sapiens.Unii sunt cu muuuuult mai sapiens decat ailalti si e normal sa fim constienti de asta.Egalitate nu exista.
  Pe de alta parte bag mana in foc ca nu profesorul i-a cerut banii.
  Si iarasi bag mana in foc ca problema e doar una emotionala pt ca este evident pt oricine ca daca rmn-ul ala era vechi chiar nu avea rost sa mai examineze.
  Ca tonul face muzica asta e cu totul si cu totul altceva iar lucrul asta nu poate fi cerut ,adica poti sa ceri dar e foarte putin probabil sa nu primesti…

 31. vai, cât eşti de haioasă! Râd de una singură în cabinet :))) nu există egalitate. Aşa zic şi eu, dar niciodată public 😛

 32. liana

  Deci ipoteza si concluzia ca vad ca s-a ajuns departe rau :omul s-a dus cu un rmn vechi , profesorul i-a cerut sa duca altul nou.Tipul s-a enervat si poc la gazeta de perete.
  Demonstratia :data viitoare sa se intereseze inainte de ce e nevoie, pt ca degeaba ai bani daca n-ai rmn la zi ,dejaba ai ochelari daca nu stii buchiile.

 33. “…Că dacă mi se strică maşina, pot să mă uit la ea şi 3 zile din toate unghiurile, că tot nu o să ştiu ce are, cu toată medicina mea. Deci va trebui să plătesc un mecanic să o repare. Care îi poate da de cap de la prima cheie…”
  Sunt curios ce o sa postati cand se va intampla asta si o sa apelati la un profesor in mecanica (ati repetat suficient de multe ori faptul ca d-nul doctor e profesor si cred ca trebuie sa inteleg ca e un lucru important asta) va va taxa cu 200 lei dupa ce va privi masina 20 de secunde si va va trimite sa aduceti o copie xerox a facturii de cumparare pentru ca pana atunci nu va poate raspunde la intrebari. (PS. 200 de lei sunt chiar putini bani, nesemnificativ as spune, spun asta gandindu-ma ca familia mea traieste din 830 lei 3 persoane, noi doi si un copil de 3,5 ani) Ura ! imi pot permite cate o consultatie de acest gen pentru fiecare dintre noi odata pe luna, chiar doua pentru unul din noi daca renunt la plata datoriilor lunare care sa fim sinceri pot sa astepte in favoarea a 20+20 secunde = 40 secunde consultatie la un PROFESOR.

 34. Cu tot respectul, domnule Birsan, serviciile domnului profesor nu sunt pentru toată lumea. Precis există şi medici cu tarife mai mici.
  Unii oameni îşi vând casele ca să-ţi permită o operaţie. Da, zic bine: casele, că le vând şi ei şi părinţii lor.

  În rest, de pot să spun decât că e foarte relevant comentariu dv: nu pricepeţi că nu e vorba de ce factură mă trimite să aduc mecanicul, ci de faptul că el pricepe că e nevoie de factura aia ca să vadă poate o anumită serie de la maşină. Iar eu nu ştiu chestia asta.

  Despre asta e vorba: despre nivelul de înţelegere.

  Eu mă dau bătută. Nu putem fi toţi profesori, iar unii trăim din 800lei/lună. Întotdeauna există o explicaţie.

 35. *Specialsitul contactează apoi pacientul, în limita timpului disponibil şi-l invită la consultaţie. Toate astea se pot petrece şi în 9 luni!!! de zile, aveţi cuvântul meu de onoare. Urgenţele stomatologice au termen de 2 săptămâni în care spitalul e obligat să vadă pacienţii. Dar ţineţi-vă bine, că abia acum urmează incredibilul: pacienţii cu cancer la creier au timp de aşteptare pentru operaţie până la 3 luni!*

  Sincer… ti se pare ok asa? Ti se pare ca e un sistem care tine la viata oamenilor? Iti inspira siguranta?

  Pot fi cazuri de viata si moarte, cum e posibil asa ceva?!

  Eu traiesc in Germania. Isi au si astia procentul lor de gafe, de malpraxis, de disfunctionalitati, ca peste tot. Dar sa astepti 9 luni pentru o consultatie la specialist… nu, asta nu e un sistem de apreciat si / sau de dorit.

  Nici aici nu ne ducem *ciorchine* la usa specialistului, se fac si aici programari, dar 2-3 saptamani maxim ai de asteptat… si vorbesc de somitati, profesori cu 2-3 doctorate, sefi de clinica, unde nu e usor de razbit.

 36. Cu tot respectul doamna doctor, nu este vorba de nivel de intelegere si nici de banii pe care ii castiga unii sau altii este vorba doar de un simplu principiu: Fa-ti datoria pentru ce esti platit ca OM si ca doctor, mecanic, vanzator etc. Intotdeauna se taxeaza un lucru pe care il faci si nu unul care nu il faci. Da, ati mentionat bine onorariul este de 200 de lei pentru o consultatie, nu pentru un raspuns sec arogant. Fara a fi medic stiu ca o consultatie inseamna stabilirea unui diagnostic, o medicamentatie, o solutie si nu un ignor.
  PS. Mecanicul te poate trimite dupa chitanta si pentru acei 200 de lei si nu pentru informatia de pe chitanta, (avantajul ca masina are mai putine acte decat cate analize poate face o persoana si apoi poti cumpara una noua daca iti trebuie prea multe acte).

 37. Ai judecat un caz autentic romanesc din prisma unei relatii de prietenie cu respectivul doctor…Ai dreptate, 200 de lei pentru un consult la o sombritate in domeniu e putin, dar nu pentru o tara in care cel putin 65% din populatie traieste de pe o zi pe alta si nu intr-o tara in care la sfarsitul unei luni, in care ai fost la munca ca un rob de la 07 la 19 sau pana la cat are nevoie “sefu” de tine, in care dupa ce ai mancat cele mai ieftine si proaste produse, in care ai dormit imbracat pentru a economisii gazul si altele, iesi pe minus. Asadar, 200 de lei poate fi sau nu o suma, depinde de perspectiva! Dar in momentul in care ii faci in 10 minute, in Romania, 200 de lei este o suma fabuloasa! Iar referitor la accesibilitatea doctorului respectiv, el trebuie sa fie extrem de accesibil atat timp cat presteaza la stat, fie ca ne place sau nu, iar accesibilitatea acestuia in momentul in care presteaza la stat nu trebuie sa se finalizeze cu o invitatie tot la dansul, dar bineinteles de data aceasta la cabinetul particular unde activeaza, lucru imoral,neprofesionist si in curand si ilegal!

 38. Greta dragă, ţi se pare că mă întreabă cineva dacă mi se pare ok? Tu de pe ce planetă ai aterizat, că Germania era pe Pământ ultima dată când am verificat.
  Ăsta e sistemul britanic. Nu întotdeauna durează 9luni, depinde cum ţi-e norocul. Dar o trimitere la specialist cere timp. Mult timp. NHS-ul e al cincelea cel mai mare angajator DIN LUME şi e un sistem care încă funcţionează fie că-i convine Gretei sau ba.

  Domnule Birsan, dv tot nu vreţi sau nu puteţi înţelege că e vorba despre costul unei informaţii. Până nu vom pricepe că şi asta costă, fiindcă pentru unii implică studiu şi RESPONSABILITATE, nu mai putem discuta mai departe. E ca şi când vorbim limbi diferite.

  Alex, tu nu ştii nici ce vorbeşti, nici cum să vorbeşti. De la sombritate până la faptul că nici un doctor pe lumea asta nu face plan de tratament pe care să-l efectueze (tratamentul) alt doctor la acelaşi pacient. Tocmai fiindcă e vorba de responsabilitate şi alte vorbe mari, care nu sunt suficient explicate în dicţionar pentru sombrităţi ca tine. 😛

 39. morbo

  sincer, mie nici nu-mi trecea prin cap sa ma enervez daca imi zicea sa vin cu o chestie (rmn era, parca?)mai noua. cum naiba sa fac asa ceva? doar el stie ce trebuie ca sa-mi fie bine. la cate filme am vazut, ma ingrijoram daca zicea ca-i ok sa lucreze cu una veche de 3 luni :)) iar cu aroganta…se poate si mai rau, daca ala a fost tot dialogul. probabil l-o fi deranjat tonul pe om…si pe mine m-ar fi deranjat cat sa ma plang pe blog, dar daca era ceva mai serios de atat. uneori romanii sunt prea plangaciosi.

 40. Gretei ii convine, ca nu trebuie sa traiasca ea acolo.
  Multumesc pentru sarcasme, eu nu ti le intorc, ci iti doresc sa nu ai nevoie de sistemul care “functioneaza”.

  Ca raspuns la intrebarea ta, nu stiu daca te intreaba careva ce parere ai, dar in mod cert ai un aer de “ce va plangeti, iote cum e in UK, in Romania ajungi mai repede la doctor” samd. Nu, nu inseamna ca argumentezi daca explici ca NU e atat de rau prin comparatie cu un sistem asa-zis avansat, dar care poate condamna omul la moarte. Comparatia tip “nu mai ziceti de Gigel, Ionel e si mai obraznic” e cel putin penibila.

  Dupa cum nu e argument nici faptul ca pui doua poze cu House, ca sa priceapa boborul mesajul: nici ala nu dadea pe dinafara de amabilitate cu pacientii, dar era un geniu si asta le salva lor viata, nu gentiletea lui. Unu la mana, personajul e fictiv, in lumea reala n-ar avea zile prea multe intr-un spital decent. Doi la mana, admitand ca am dezbate un caz real – omul nu lucreaza direct cu pacientii taman pentru ca stie ca nu relationeaza bine cu ei, cand n-a mai avut echipa nu si-a mai putut face meseria (aha, fix meseria in care era genial, de altfel) si stim ce punct important in actiunea filmului a constituit formarea unei noi echipe. Asta spune destule, cui are urechi sa auda si altceva decat propria-i parere.

  Deci argumentele tale cam tusesc, poate le dai un Paracetamol? Aud ca asta e un remediu universal in sistemul care functioneaza 😀

  Last but not least, eu nu te-am luat la misto in ce ti-am scris, daca tu ai devenit agresiva si sarcastica in replica, e pentru ca, probabil, n-ai avut ce raspunde altceva.

  PS: faptul ca se ajunge atat de tarziu la specialist, desi poate depinde viata omului de asta, nu inseamna decat ca sistemul-minune nu functioneaza la parametrii optimi. O asteptare de cateva saptamani e fireasca, una de aproape un an nu mai e.

 41. morbo, Sibiul mai are o şansă! Îmi vine să te pup.

  Greta, da, ai dreptate. Eu sunt penibilă şi tu ai dreptate. Să vedem ce-o să faci 😀

  Ideea e că în sistemul ăsta din UK (care e departe de ideal, dar se descurcă) poate mor 10, dar 90 tot se tratează. Şi, atunci, pe lângă cei 90, cei 10 nu mai contează. Adică, cei 10 reprezintă marja de eroare, care este permisă, ca din oficiu.
  Şi ba da, este un argument, fiindcă TOATĂ LUMEA pleacă din RO să se trateze în vest, unde brusc nu mai e scump să dai miile de euro. Ei, ca să afle lumea că nicăieri nu umblă câinii cu sănătatea în coadă. Am zis de UK, fiindcă aici cunosc.

 42. Da, am greşit cuvântul şi nu o să mă justific! Pot doar remarca că ai pierdut contactul cu Pământul si te pierzi in exagerări când afirmi că în Anglia trebuie să aştepţi 9 luni pentru un consult de specialitate! Cât despre jignirile absolut gratuite nu pot decât să spun că fiecare persoană are un anumit nivel bine definit şi greu de depăşit! Iar cât despre continuarea răspunsului tău, nu pot decât să remarc că fie nu ai citit cu atenţie comentariul meu ori fie ai o problemă în înţelegerea unui text citit! Era vorba despre acelaşi doctor care în timp ce activează la stat prestează şi la privat şi se foloseşte de activitatea de la stat doar pentru a “racola” pacienţi pentru mediul privat!
  P.S. Dacă nici de data această nu vei înţelege, o să-ţi ataşez un desen în următorul comentariu! Succes!:)

 43. Dragă Alex, eu îţi explicam că nu poate un medic de oriunde ar fi el (stat sau privat) să consulte un pacient, să pună diagnostic şi indicaţie de tratament, dar să-l trimită la altul de aceeaşi specialitate să le facă. Interdisciplinar se poate, dar aia e altceva.
  Adică, un neurochirurg nu va primi indicaţie de operaţie de la alt neurochirurg şi nici nu va opera decât dacă el consideră necesar.
  La fel cum eu nu voi scoate un dinte doar fiindcă un coleg a zis că trebuie scos, fără să examinez pacientul şi să văd precis că despre acel dinte e vorba, dacă sunt şi eu de acord şi etc.

  Sper că înţelegi acum că ceea ce spui e o aberaţie totală. Însă problema românului e din nou cine cât câştigă, în loc să fie cine cât de bine se face.
  Hai că m-ai plictisit.

 44. elisa stan

  Buna Miruna,

  Daca in P.S ul te referi la acel fragment pe care am dat eu copy/paste si spui ca articolul nu este scris de tine, ma pui pe ganduri…Credeam ca esti genul de persoana care isi asuma ceea ce zice…fie si cu chestii spuse acum 5 ani.
  Am mai verificat inca o data, azi, si da, articolul este scris de tine, nu exista nicaieri ghilimele sau mentionat pe undeva ca este reprodus. La urma urmei, cine altcineva putea scrie pe blogul tau? Verifica chiar tu si asa poate iti aduci aminte mai bine, pt ca inteleg ca au trecut, totusi, 5 ani si este posibil sa nu iti mai aduci aminte, insa, pt mine este f clar ca este scris de tine – asta rezulta din text si chiar si din comentarii, dar daca tu afirmi altceva….
  Articol postat 9 August 2008 – “Daca taceai, filozof ramaneai!”

  Si sa iti mai spun ceva, Miruna: toata lumea este cam contra cu privire la ceea ce ai scris tu, pt ca, in momentul in care ai scris articolul cu princina era deja f clar de partea cui esti, (deja erai subiectiva) adica pare un articol Pro DR si, evident, contra Lorand si argumnetele pe care le aduci in favoarea dr ului, nu prea “stau in picioare”.
  Am inteles perfect ca tu pui mare accent pe faptul ca omu’ este o somitate in domeniul lui, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii acorzi circumstante atenuante pt asta…Sau nu? Adica, nu stiu…Nu mi se pare ok sa fim gunoaie umane doar pt ca suntem buni intr-un domeniu. Acum, nu trebuie sa avem cu totii aceeasi opinie, insa, asta este doar opinia mea si, evident, ca ai voie sa o ai si tu pe a ta, chiar daca suntem noi de acord cu ea sau nu.
  Legat de sistemul medical in UK…aici este iar alta poveste si vorbesc doar in cunostinta de cauza.
  Locuiesc in Londra de ceva vreme si stiu cum merg treburile si pe aici, insa, da-mi voie sa iti spun ca nu exista termen de comparatie cu RO. Never ever!!!
  Este f adevarat ceea ce ai spus cu privire la specialisti, insa, sunt alte “detalii” care fac diferenta, si nu neaparat in rau.
  Chiar azi am fost outpatient la un spital in LOndra…..Aici, medicii iti explica, ce, cum si in ce fel pt ca stiu ca asta le este datoria, pt ca stiu ca daca nu ne convine ceva le putem face imediat un complaint si atunci nu prea vad pe nimeni sa se riste sau poate ca, pur si simplu, ei sunt construiti altfel, si chiar daca sunt medici, fie ei chiar si specialisti, nu inseamna ca le cad “galoanele” daca stau de vb cu tine, omeneste, si iti explica ceea ce trebuie sa iti explice.
  Nu as vrea sa te supar, chiar imi pari o tipa tare ok, insa, chiar cred ca mentalitatea ta este, inca, romanesca, desi esti in UK de ceva vreme. Toate la timpul lor. Eu cred ca peste cativa ani de stat pe aici, nu ti se va mai parea ok atitudinea dr ului doar pt ca este o somitate…si na…are voie..
  Eu inca cred ca poti fi somitate intr-un domeniu, dar in acelasi timp si extrem de modest. Am intalnit atatia oameni super profi si de o modestie ireala. Asa mi-ar placea sa cred ca intr-o buna zi se va putea si in RO…
  Imi este greu sa cred ca dupa ce vei munci aici, 5 ani, vei avea acceasi mentalitate, tipic romaneasca, in ceea ce priveste profesionalismul si omenia (sau mai bine zis lipsa ei) din sistemul medical romanesc. Sunt absolut sigura ca vei gandi altfel peste inca cativa ani.
  Succes!

  • Normal că poţi, Elisa. Valoarea unui profesionist creşte dacă e dublată şi de calităţile astea “umane”. Toată lumea trebuie să-şi spele şosetele, oricât de neurochirurg ar fi. Eu spuneam doar că aroganţa lui nu-l face un incompetent şi un medic de evitat. Lorand s-a grăbit în concluzii, iar aceste campanii împotrvia medicilor mă calcă pe nervi, fiindcă sunt făcute întotdeauna de oameni care multe văd, puţine pricep.

   Cât despre articolul acela, dacă te uiţi imediat sub titul, la autori scrie “Helly”, nu “copila blondă” cum scrie la articolul ăsta şi la multe altele. Helly e o blondă care a scris ca invitată o vreme aici. Nu are multe texte. Oricum, asta nu e relevant decât pentru faptul că oamenii atacă şi acuză la prima vedere. De la cititorii din 2008 ai acestui blog aveam alte pretenţii.

 45. elisa stan

  Greta, nu este adevarat ca in Uk trebuie sa astepti 9 luni sa ajungi sa fii vazut de un specialist!!!
  Cum am mai spus putin mai devreme, eu locuiesc in Londra de multi ani si nici pomeneala de asa ceva.
  Miruna, are dreptate, partial, in sensul ca nu ajungi la specialist cum ajungi in RO, dar de aici si pana la a afirma ca ai nevoie de pana la 9 luni de asteptare, mie personal, mi se pare, cel putin o exagerare si iar spun asta in cunostinta de cauza.
  Sa luam exemplul meu cel mai recent: pe 14 ianuarie am fost la GP (medic familie) si azi am fost vazuta/tratata de catre un specialist, (ca outpatient) care, NUUU, nu mi-a vorbit nici in 2 peri si nici nu m-a privit ca si cum erau cel putin 15 nivele diferenta intre noi doi, numai pt ca el a studiat medicina, iar eu, Managementul Afacerilor…
  Miruna are dreptate cand spune ca aici lucrurile se misca mai lent,(si a dat exemple, probabil, exceptionale) insa, eu, personal, sunt aici de ani de zile si nu am auzit sa astepte cineva 9 luni sa fie vazut de catre un specialst si nici nu mi s-a intamplat asa ceva. Ever!

 46. Am înţeles cu exactitate ceea ce spui şi ai perfectă dreptate! Însă eu nu mă refeream la 2 medici ci la unul singur care activează în ambele sisteme în acelaşi timp, atât la stat cât şi la privat, iar pentru pacienţi care apelează la cel dintâi nu-şi dă nici un interes decât dacă au suficienţi bani pentru a apela tot la el (la doctor) dar când prestează la cabinetul privat! Nu este vorba de cine cât câştiga, ci de o atitudine cel puţin imorală! Înainte vreme a fi medic era o binecuvântare şi presupunea o anumită vocaţie şi o dragoste pentru oameni, însă acum este o meserie plină de mercenari aroganţi şi este păcat.Triste vremuri am ajuns să trăim… Iar dacă te-am plictisit, scuze, nu asta era intenţia mea! Mult succes!:)

 47. Miruna, n-o sa fac nimic, stiam ca am dreptate 😀 Cat despre cat de penibila esti /nu esti tu… nu sunt in masura sa judec. Dar sunt toate sansele ca, recitindu-ti acest articol peste cativa ani si comentariile pe care le-ai facut, sa-ti fie nitel jena.

  @Elisa 🙂 eu m-am dat cu parerea, cum se spune, bazandu-ma strict pe informatiile date de Miruna. Traieste acolo, e in domeniu, deci este o “sursa” credibila.
  Nu pot decat sa ma bucur ca nu e adevarata chestiunea celor 9 luni, mi se parea strigator la cer. Intervalul de care pomenesti tu (14 ianuarie – 4 februarie) mi se pare unul perfect rezonabil, cam despre 2-3 saptamani se pune problema si aici.

 48. Eu pot să vă spun că am pacienţi copii, care au fost trimişi la ortodont acum 6 luni, există confirmarea că trimiterea a fost primită de către specialist, dar încă nu şi-au primit programarea pentru consultaţie. Am pacient care a fost primit după 9 luni de la trimitere. Scurt. La ortodont nu e treabă de viaţă sau de moarte, dar poate e totuşi important să nu dureze 9 luni de zile.

  Am avut alt pacient, la care i-am făcut o restaurare, dar ştiam că n-o să ţină şi l-am trimis la specialist pentru lucrare extensivă. Mi-a zis omul că l-au sunat în aceeaşi săptămână, fiindcă cineva a anulat o programare.

  Depinde ce exemplu luaţi voi drept reprezentativ. Dar puteţi avea încredere că văd mai mulţi pacienţi zilnic decât merge Elisa la specialist într-o viaţă. Sau cel puţin, aşa sper 😛

  Dar na, e mai distractiv să mă faci mincinoasă. Că-s medic şi merit. Na bravo.

 49. Prea mulți doctori se poartă cu indiferență, ca de exemplu dl doctor Lucan nu vrea să înceapă operația până când nu se vede cu ”șpaga” în mână. Prea mulți părinți nu au avut ce să vândă pentru a plăti operația.
  Poți să înțelegi sistemul medical atunci când te lovești de el, când oameni dragi sunt diagnosticați greșit din indiferență.
  Eu am avut nevoie de o consultație la inimă, și dna doctor m-a primit în scârbă, m-a pus să mă întind pe pat și m/a întrebat ”ce problemă aveți?” și i-am zis că mă deranjează că mi se umflă foarte tare picioarele și bunica mea a avut aceeași problemă din cauza inimii. Stii ce mi-a răspuns ”Sunteți doar grasă, atâta tot, în rest nu aveți nimic”. Avem 53 de kg la 161 cm.

 50. Mihaela, eu mă bucur că nu aveai nimic.
  Ştiu şi eu de un alt neurochirurg din Tg Mureş care i-a zis unei rude cu o tumoră la creier că i se umflă tumora fiindcă bea prea multă apă. Îţi dai seama?! De n-a mai băut femeia apă vreo săptămână, după care aproape era să moară, nu de tumoră, ce-i drept.
  Nu de medicii ăştia e vorba. Florian operează bine, n-a zis nimeni că e cel mai bun prieten al pacientului.

 51. Miruna, nu te-am facut mincinoasa, daca simti nevoia sa te victimizezi (gen “ca-s medic si merit”), nu-i problema mea.
  Nu cred ca esti mincinoasa, cred ca esti subiectiva. No problem, toti suntem intr-o masura mai mare sau mai mica, dar tu ai exagerat, din punctul meu de vedere. Atata tot.

 52. elisa stan

  Draga Miruna,

  Cred ca acest topic si comentariile aferente te-au “setat”, oarecum, pe pozotia de “defensiva” si mi-as permite sa adaug ca exista in comantariile tale si o oarecare agresivitate, nejustificata, daca ma intrebi pe mine.
  Parerea mea este ca ai luat totul prea personal. Mult prea personal. Posibil sa se datoreze faptului ca, probabil, te-ai identificat mult prea tare cu pozitia dr-ului in cauza, ori, aici, pe acest blog, indraznesc sa cred, ca nu exista cineva caruia sa ii trezesti sentimente de antipatie sau cel putin asta sper, pt ca atunci, ma intreb, de ce am mai sta sa citim ceea ce scrie o persoana antipatica, care nu ne place? Cel putin asta este logica mea. Nu as sta, in ruptul capului, sa imi pierd timpul citind niste aberatii scrise de un/o imbecil/a si sa mai pierd timp pretios sa mai postez si cate vreun comentariu. Deci, ceea ce incerc sa iti spun este ca trebuie sa intelegi ca oamenii care au scris aici nu au nimic personal cu tine, ci pur si simplu, nu impart acceasi viziune cu tine, despre ceea ce insemana a fi medic. Atat. Ai ales sa vezi doar partea goala a paharului.
  Nu te-a facut nimeni mincinoasa.
  Este f adevarat ca tu, ca si dentist, auzi, vezi mai multe cazuri, insa, tu, aici, dai exemple despre ceea ce se intampla in stomatologia din UK, ori doar cu putin timp in urma dadeai exemple despre oameni cu tumori pe creier care sunt lasati sa astepte 3 luni pana la o operatie sau si mai grav, generalizai, spunand ca asteptatea poate dura pana la 9 luni. Cu riscul de a ma repeta, poate se intampla asta (desi eu nu am auzit de asa ceva de atatia ani de cand sunt aici) dar in domeniul stomatologiei,si atat si mai ales in cazuri in care nu exista o urgenta.
  Exista o lista de urgente si dr decide cat esti de “urgent” sau nu. Nimeni nu isi asuma moartea cuiva doar pt ca “inca nu ii venise randul pe lista”. Sa fim seriosi! Aici, in UK, esti tratat, mai devreme sau mai tarziu, dupa gradul de urgenta, dar daca esti caz de urgenta, nu te lasa nimeni sa mori pt ca nu ti-a venit, inca, randul.
  Este la fel de adevarat ca sistemul medical din UK are lacunele lui. Nimeni nu a zis ca este un sistem perfect. Nu poate fi vorba de asa ceva, nici macar de departe, insa, fara dar si poate, este mai bun decat al nostru.
  Ce folos ca poti fi vazut de un specialist a 2 a zi, daca te-ai dus bou si te-ai intors vaca, daca plateti un serviciu la “cel mai bun”, dar iti dai seama, la iesirea din cabinet, ca ai platit degeaba si ca, pe deasupra, ai mai fost si umilit pe banii tai? Intrebari retorice, evident.
  Despre asta este vb, Miruna. Despre faptul ca oamenii s-au saturat de atitudinea si mentalitatea astea comuniste, despre faptul ca oamenii au vazut prin alte parti ca, DA, se poate, despre faptul ca s-au saturat sa stea cu capul plecat si cu teama de a pune o intrebare “geniului”.
  Si orice ne-ai zice tu, medicii chiar nu sunt Dumnezeu pe Pamant, oricat de buni si minunati ar fi ei. Punct. Si ei sunt oameni, la fel ca si noi, si ei au pretentia,(nefondata, pana la urma, atata timp cat ei se poarta, la randul lor, cum se poarta) la randul lor, sa fie tratati cu respect cand au nevoie de alte servicii.
  Cei care au comentat aici, si poate ca pe tine te-au suparat, nu au facut-o pt ca au ceva personal cu tine, ci indraznesc sa cred ca te-au taxat pt ca ne-ai dat de inteles, tuturor, ca atitudinea dr ului in cauza este permisa si trebuie tolerata si mai ales acceptata, pt ca el este specialst si mai este si unul al naibii de bun. Despre asta este vorba in propozitie.
  Ei bine, uite ca oamenii s-au schimbat, au evoluat si atitudinea asta, specific comunista, nu prea mai este acceptata, tolerata, nici macar in Ro.
  Oamenii au invatat ca se poate si altfel, dar din pacate, mai este o cale ffff lungaaaa pana cand se vor schimba lucrurile si la noi si eu cred, ca noi, cei tineri, si toti cei care vin in urma noastra, avem/au obligatia morala de a schimba ceva, ci nu de a perpetua, (printr-o mentalitate la fel de comunista ca si a dr ului, gen “el are voie pt ca este o somitate, deci isi permite si asta am sa fac si eu cand ma fac mare si voi ajunge exact ca el/ea) atitudinile comuniste ale unora.Simplu.
  Cand iti citesc orice alte postari, cu orice alte topic uri, unrelated to medicine, mereu mi-ai dat impresia ca esti un OM deosebit, dar cand vine vb de medicina, brusc, te transformi si nu stiu daca in ceva tocmai agreabil…..
  Dar, inca o data, nu este nimic personal.

  P.S. Stiu ca esti inca f tanara, insa, cred ca este timpul sa inveti sa accepti si alte opinii, care nu coincid neaparat cu ale tale, fara sa te superi, fara sa devii agresiva si mai ales, fara sa te setezi pe pozitia de defensiva. Abia atunci puteam spune ca, DA, am invatat.

  • Elisa, mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Nu mai spun nimic decât că e părerea unui om care “nu a auzit” şi a altui om care “ştie”, fiindcă lucrează în sistem. De învăţat mai avem cu toţii, cel puţin aceia care sunt chiar capabili de aşa ceva.
   Iubitul meu e neurochirurg aici. Deci faza cu listele de aşteptare de 3 luni nu e poveste. Ba mai mult, pentru că e atât de ocupat NHS-ul, protocolul spune că urgenţele operatorii (nu mă refer la traume, da?) nu au voie să aştepte mai mult de 3 luni. Şi atunci, ca să-şi evite penalizări şi procese, NHSul preferă să plătească operaţiile în privat, doar ca să fie făcute. Atunci când în spitalele de stat nu e loc şi timp fizic.
   Să-ţi mai spun cum e? În departamentul unde lucrează iubitul meu sunt cu 3 rezidenţi seniori mai puţin decât necesar. Adică, în loc de 9 sunt doar 6. Împarte zilele săptămânii şi vezi cum se repartizează gărzile. Nu spun că mai trebuie acoperite şi zilele, aici intrând partea de clinică (consultaţie) şi partea de sală de operaţii. Pacienţii nu ştiu că ei n-au personal.

   Astfel încât se întâmplă că în fiecare zi, la 7 trebuie să fie la clinică, operează câte 3-4 cazuri/zi, iar weekend-urile sunt libere doar câteodată. Seara nu ştie niciodată la cât ajunge, iar jumătăţile lui de oră sunt în alt sistem de măsurătoare, să zic aşa. Sâmbăta trecută a mers să ajute la o operaţie în privat, fiindcă erau deja 3 luni duse. S-a lăsat cu ameninţat anestezistul, că ăla n-a vrut să vină, căci riscurile sunt mai mari când operezi în afara spitalului şi n-ai tot ce-ţi trebuie în caz de “ceva”.

   Deci înţelegi de ce mă distrezi când îmi spui tu mie cum e.
   În fine, mă bucur că tu nu ai avut de aşteptat aşa mult, deşi îmi pare rău că a fost cazul de specialist.

 53. irina

  Buna Miruna,
  Nu doresc sa intru in polemici. Subiectul e deja extrem de dezbatut aici. Dar e si foarte delicat, pentru multi dintre noi, cei care am avut sau avem de-a face cu sistemul medical romanesc.
  Recunosc din capul locului ca nu sunt platitoare de asigurari medicale in Romania. Ci in alta tara europeana. Tara in care, mult dupa miezul noptii, atunci cand sotul meu a fost trimis de urgenta la spital de catre medicul de familie, seful de sectie de la chirurgie a fost chemat de acasa pentru consult. Acesta a venit dupa 15 minute. Subliniez : chirurg, sef de sectie. Da, recunosc, nu profesor universitar. Omul nu era de garda, fusese chemat pentru a doua opinie. Si ,desi era tarziu, a intrat in camera de garda cu zambetul pe buze, fara a jigni pe cineva, fara a resprosa ceva, cuiva. Si ma gandesc ca asta e in primul rand din respect pentru bolnav, dar mai ales din respect de sine ca profesionist. Deci se poate.
  Ma gandesc ca o fi la mijloc si juramantul acela a lui Hipocrate. Si ma gandesc ca meseria de medic ti-o alegi pentru ca ai o vocatie in acest sens, nu?
  Provin dintr-o famile de medici in care, crede-ma , viata profesionala a fost intotdeauna pe primul loc. In detrimentul celei private. Am exemplul tatalui meu dar si a matusii mele, neurochirurg la New York. Incepand de la un medic specialist si pana la un mare profesor, numitorul comun trebuie sa fie daruirea sanatatii catre pacientii tai. Pentru ca asta ai ales sa faci. Nu te-a obligat nimeni sa studiezi atat de multi ani, nu te-a obligat nimeni sa te sacrifici. Asta ai ales sa faci. Pentru ca toate pana la urma sunt meserii, nu? Noi ni le alegem.
  Nu ma erijez in postura de atotcunoscatoare. Dar, de-a lungul timpului, am avut diverse tangente cu subiectul Prof. Florian. In prima instanta ca si pacienta dezamagita si trimisa pentru interventie chirurgicala la Viena. Spre norocul meu, dupa speriatura trasa si inoculata de respectivul profesor, s-a constatat ca nu se necesita operatie. Da, spre norocul meu.
  In cea de a doua instanta, ca si matusa a unei fetite pe care Prof Florian nu s-a incumetat sa o trateze. Problema rezolvata cu succes de un alt neurochirurg ( nu prof universitar) la o clinica din Budapesta.
  In cea de a treia instanta ca si prietena a unei persoane a carei mama a fost operata de acelasi Prof Florian si care a decedat la 2 sapt dupa operiatie. La doar 3 zile dupa externare , pacienta revine adusa cu salvarea la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. Este pusa sa astepte pret de 1 ora in ambulanta, noaptea, in lipsa unei posibilitati de consult de urgenta. Pacienta decedeaza in salvare, asteptand. Daca in tara in care locuiesc un chirurg poate veni noaptea la spital pt un consult, oare la Cluj de ce nu se poate? Oare de ce la Cluj totul e mai cu cantec decat in alte parti? Desi sunt clujeanca , nu cred ca doar Clujul e marele furnizor de somitati in domeniul medical. Si nici ca profesorii de aici sunt mai profesori decat altii.
  Am beneficiat si in strainatate de consult medical la prof universitar. Am asteptat 2 saptamani. Atat. Am fost tratata cu respectul si daruirea care, in mod normal, fac din meseria de medic, cea mai nobila din lume. Si am vazut cu ochii mei ca poti sa fii si eminent chirurg si om in acelasi timp. Pentru ca nu e chiar atat de greu. Si pentru ca ai si obligatia morala sa o faci. Pentru ca da, medicina te obliga.

 54. dr.Socrates

  “Pentru că nu e chiar atât de greu.”???

  Irina, păi tu compari sistemul medical din România cu sistemul medical din străinatate? Tu specifici din capul locului că nu vrei să intri în polemici, dar faci nişte comparaţii tâmpite cu scopul de a irita oamenii cu capul pe umeri. De la un copil de medic te astepţi la altceva. Pe tine ori nu te duce capul ori minţi de rupi.

  Încă o dată, la ei se poate fiindcă poporul este educat, îşi plăteşte asigurarea asigurarea medicală LA TIMP şi astfel intră miliarde de euro în spitale. Bani = tehnologie = procentaj crescut de vieți salvate.

  La noi LIPSA de bani explică LIPSA de performanţă. Nu poţi să excelezi în medicină dacă nu ai condiţii în facultate şi în rezidenţiat. Punct.

  Şi pe bune, irina, şi dacă ai mătuşă neurochirurg la New York de ce a trebuit să mergi la Cluj şi apoi la Viena? New York-ul e zeama neurochirurgiei mondiale, cum de nu te-ai încumetat să trimiți prin fax vreun RMN mătușei? Chiar și unul vechi de trei luni.

  Așa-i că erai proasta clasei în liceu? Pe aștia ca tine nici super medicii din Occident nu-i pot salva oricât ar încerca, mă înțelegi, irino?

 55. Irina, păi doreşti sau nu doreşti să intri în polemici?
  Îmi pare rău, eu nu am competenţa necesară să judec tratamentul chirurgical sau medical oferit de Florian.
  Îţi pot spune însă că succesul unui medic nu se calculează decât după raportul operaţii reuşite/nereuşite. Dacă i-ar fi salvat pe toţi, l-ar fi chemat Hristos, nu Florian. Credeam că ştii asta.

 56. dr.Socrates

  PS: și chirurgul ăla care a venit făcea garda prin telefon. În weekend, pentru o astfel de gardă în străinătate poți să câștigi și 1000 de lire/euro brut ca specialist, adică salariul pe 5 luni al unui medic de aici. Și eu aș fi tot într-un zâmbet pentru atâția $$$.

  Cum se leagă lucrurile acum, nu?

 57. irina

  @ copila blonda: mi-am exprimat o parere legata de topicul respectiv. Nu doream discutii in contradictoriu, recte nu doream sa intru in vreo polemica. Nu tin raportul succese-insuccese niciunui medic, am mentionat doar tangentele pe care le-am avut eu cu Prof Florian. Am si scris ca nu ma erijez in atotcunoscatoare.

  @ Dr. Socrates: Imi cer mii de scuze ca prostia mea v-a deranjat in vreun fel. Trebuia, probabil, din capul locului, sa anexez si un cv. Imi pare rau ca nu am facut-o. Ati fi remarcat astfel ca, consultul Dr Florian a avut loc cu 2 ani inainte de plecarea mea din tara, pe vremea la care inca locuiam la Cluj. Iar vina fratelui mamei mele ca la vremea aceea nu o cunoscuse pe cea de a 2a sotie, respectiv cea de la New York, ii apartine in totalitate.Dar mai bine mai tarziu decat niciodata, nu-i asa? Insa pentru a va linisti, va asigur pe aceasta cale ca nici proasta clasei nu am fost, si nici cele 2 facultati pe care le am, plus doctorat, nu vi se datoreaza in vreun fel. Si da, imi permit sa compar 2 sisteme medicale. Pentru ca le cunosc pe ambele deopotriva. Cat despre faptul ca am iritat oameni cu capul pe umeri,va marturisesc sincer, mi-as fi dorit sa ii irit pe unii cu putin mai mult bun simt si discernamant. Care Dvs va lipseste cu desavarsire.

 58. irina, corect. Îi ţii doar raportul insucceselor. Exact asta subliniam şi eu.

  În altă ordine de idei, îmi pare rău că nu s-a putut rezolva la Cluj problema şi a trebuit să treci prin atâtea.

 59. irina

  Miruna, iti multumesc. Totul e bine cand se rezolva cu bine :)…In alta ordine de idei, nu tin rapoarte. Nici nu vreau. Mi-as fi dorit sa nu fi avut parte de respectivele experiente. Si nici sa nu fi auzit vreodata de cele ale altora. Sunt inca optimista. Inca mai sper ca lucrurile pot sa se schimbe, iar oamenii (orice meserii ar avea ei, oricine ar fi) sa poata fi numiti astfel in orice circumstanta a existentei lor.

 60. Ale

  Ar trebui sa avem incredere in medici ca tine, care, din lene sau “lipsa de timp”, nici macar nu se obosesc sa schimbe o radiografie gresita, pe motiv ca stiai deja care era problema pacientului(atunci de ce ai mai cerut radiografia?)Si ti se pare “nostim” faptul ca ti-ai mintit in fata pacientul, pe motiv ca e mai prost ca tine si nu are cunostinte medicale. Bravo, ai dat dovada de profesionalism si eu, ca pacient, am toate motivele sa ma incred intr-un medic ca tine. Tipic romanesc.

 61. As prefera sa nu judec medicii, dar in Romania medicii au o postura delicata datorita lipsei banilor din sistemul medical. Medicii sunt platiti prost singura lor sansa este privatul. Din punctul meu de vedere nu conteaza titulatura doctorului de ex. profesor, medic primar, medic specialist ci conteaza insa calitatea lui profesionala si umana. Am cunoscut medici care au o gramada de titulaturi dar ca profesie sunt zero. Si spun asta fara sa fac referire la cazul de fata.

 62. Hari

  Miruna, iti apreciez gandirea sanatoasa si rabdarea cu care iti explici punctul de vedere si cu care iti argumentezi afirmatiile.

 63. M-am uitat peste blogg-ul tau si m-am oprit asupra articolului pentru ca, in ultima vreme, se descopera tot mai multe cazuri de malpraxis sau medici ca, nu isi merita titulatura. E trist ce se intampla cu copii romani – traiesc ain aceleasi conditii inumane, ca si i perioada comunista: conditii mizere, demne de lumea a treia, cu invatari sau educatori care nu isi au locul in societate. Apoi, alte intamplari penibile care mi s-au intmaplat mie, personal, si persoanelor apropiate, care m-au scarbit. Exista medici straluciti in tara, iar despre cei de peste hotare,nici nu mai poate fi vorba. Totusi, daca sotia mea ar fi nevoita sa nasca, cu ultimele eforturi financiare, as merge cu ea in alta tara. Iar cea mai apropiata e Ungaria, da.

 64. Fluieratorul

  Da, judec medicii dupa fapte. Concluzia: o jale. Cu foarte mici exceptii, nesimtiti, neprofesionisti, incompetenti, ca sa nu mai spun nimic de curvasaria permanenta din orice zona medicala de stat, la propriu si la figurat. Exista exceptii, dar prea putine ca sa faca “primavara”. Ca si in celelalte profesii, foarte multi nechemati, de orice virsta. N-am prea citit pin-acum cum “gindeste” blondele, da’ daca asa ca-n articolu’ asta, nici n-o sa mai citesc. Nu de alta, da’ poate se ia…

 65. A

  http://www.lorandminyo.com/de-evitat-prof-dr-stefan-florian/

  “Că n-are “people skills” … să zicem că nu e în fişa postului unui chirurg.”

  Toți chirurgii sunt medici și toți medicii trebuie să aibă people skills. Deci, chirurgii au nevoie de people skills. Altfel, dacă îi interesa numai partea științifică, nu cea clinică, deveneau cercetători.

  “consultaţiile în mileniul 3 nu se mai fac cu ochiul liber, hello, avem aparate care ne arată ce-i înăuntru!”

  RMN-ul în sine nu e o consultație, ci doar o imagine 3D. Ghici a cui datorie e s-o interpreteze? Hello!

  “Dojo, e profesor, mă, omul ăla. Unul mai sus ierarhic decât el nu există.”

  În titlu scrii că medicii merită judecați după fapte, nu vorbe – tu faci fix pe dos: îl judeci pe acel chirurg prin prisma calificărilor pe care le are, nu a performanțelor clinice. Ce ironie!

  Medicina e cea mai hiper-reglementată industrie dintre toate. Lipsa de competiție între medicii stă la baza situației precare din toate sistemele de sănătate. Asta și faptul că medicii sunt, în general, niște idioți. Pe lângă faptul că sunt obligați să învețe pe de rost în facultate informații care, în mare parte, nu le vor folosi în carieră, mai sunt și adulați ca niște semi-zei. Ăsta e un cocktail criminal pentru incompetență crasă și neprofesionalism, lucruri de care cei mai mulți medici din România dau dovadă.

  -Viitor medic, sau poate șomer.

 66. alexandrescu radu mircea

  ba ce timp avetzi!!!!!!!

 67. liana

  Nu inteleg,de ce atitea comentarii rautacioase doar din cauza observatiilor nedrepte ale acestui Lorand? Doctorul Florian este o somitate si nu este deloc arogant! Am fost pacienta dinsului si am vazut cum se comporta cu pavientii,cita rabdare are cu fiecare!
  Si mai este ceva,doctorul Florian daca este chemat noaptea pentru un caz merge la spital. Cunosc foarte multe persoane operate de Florian si toti au numai cuvinte de lauda la adresa dinsului! Multi ani domnul doctor Florian facea consultatii la spital si nu lua nici un ban. De fapt,ce doreste a est Lorand? Ca a platit 200 pt.consultatie? Sunt spitale in tara unde platesti mult mai mult la privat. Inseamna ca ar trebui condamnati toti medicii? Trebuie sa tinem cont de tot ce a facut acest om,doctorul Florian pentru oameni,cit de multe vieti a salvat. Si apoi sa il catalogam! Nu avem nici un drept.

 68. maria

  Dr. Florian Stefan conduce un spital plin de infectii,murdar, este arogant si nu este profesionist. Mi-a omarit mama, a infectat-o in timpul operatiei.

  • Ioana

   E menirea lui, profesia lui sa faca oamenii bine, ca de aceea a facut medicina, sa salveze vieti. Sau cel putin sa incerce. Ia nu-l mai ridicati atata in slavi, ca face ceea ce e oblogat sa faca. Daca-i mai talentat ca alt neurochirurg, a fost deja rasplatit deja regeste cu suficiente onoruri. Faptul ca a ” salvat vieti” nu-i justifica marlaniile. Daca intr-o oala mare de mancare de cea mai buna calitate pui un r…t oricat de mic, mancarea aceea ramane cum a fost, sau se transforma intr-un r….t Mare?

 69. Ioana

  Si eu am patit la fel cu mama, cu dr “f”lorian. Nu are pic de respect fata de pacientul ajuns in pragul mortii.

 70. Ioana

  E menirea lui, profesia lui sa faca oamenii bine, ca de aceea a facut medicina, sa salveze vieti. Sau cel putin sa incerce. Ia nu-l mai ridicati atata in slavi, ca face ceea ce e oblogat sa faca. Daca-i mai talentat ca alt neurochirurg, a fost deja rasplatit deja regeste cu suficiente onoruri. Faptul ca a ” salvat vieti” nu-i justifica marlaniile. Daca intr-o oala mare de mancare de cea mai buna calitate pui un r…t oricat de mic, mancarea aceea ramane cum a fost, sau se transforma intr-un r….t Mare?

 71. Ioana

  E menirea lui, profesia lui sa faca oamenii bine, ca de aceea a facut medicina, sa salveze vieti. Sau cel putin sa incerce. Ia nu-l mai ridicati atata in slavi, ca face ceea ce e oblogat sa faca. Daca-i mai talentat ca alt neurochirurg, a fost deja rasplatit deja regeste cu suficiente onoruri. Faptul ca a ” salvat vieti” nu-i justifica marlaniile. Daca intr-o oala mare de mancare de cea mai buna calitate pui un kk oricat de mic, mancarea aceea ramane cum a fost, sau se transforma intr-un kk Mare?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 280 queries in 0.719 s