Protestul Wikipedia şi WordPress

Românii nu sunt singurii care protestează zilele astea. Wikipedia şi WordPress intră în grevă de 24 de ore pentru a-şi arăta nemulţumirea în faţa unei legi care ameninţă libertatea internetului. Cum ar fi o dictatură online? Un vis îndeplinit pentru unii, un coşmar pentru toţi ceilalţi.

Ştiu că sună apocaliptic, dar uitaţi-vă cum arată Wikipedia azi (faceţi click şi vă înspăimântaţi):

Site-ul nu va funcţiona până la miezul nopţii de 18 spre 19 ianuarie. Ce se întâmplă?

PROTECT IP / SOPA Breaks The Internet from Fight for the Future on Vimeo.

De la noi, grevei i s-a alătura dexonline.ro. Citez:

Ce sunt PIPA și SOPA

PIPA sau PROTECT IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa Creativității Economice și a Furtului Proprietății Intelectuale) este un proiect de lege propus în Senatul Statelor Unite Ale Americii care ar da guvernului SUA și deținătorilor de drepturi de autor puteri fără precedent asupra site-urilor bănuite că încalcă aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate în afara SUA.

Votul pentru aprobarea PIPA se va desfășura pe 24 ianuarie 2012.

SOPA (Actul pentru Stoparea Pirateriei Online) este o versiune similară a legii propusă în Camera Reprezentanților din SUA.

Pe 15 ianuarie 2012, audierile privind SOPA au fost amânate până la „ajungerea la un consens” cu privire la ce se dorește de la o astfel de lege.

Ce este greva împotriva PIPA și SOPA

Propunerea acestor legi a stârnit un val de proteste în rândul companiilor de tehnologie și al utilizatorilor de rând din SUA. Site-ul sopastrike.com a organizat o grevă pe data de 18 ianuarie 2012. Site-urile care doresc să participe sunt îndemnate să se închidă și să afișeze doar un mesaj de protest. Printre cele mai mari nume care participă sunt Wikipedia, Fundația Pentru Software Liber, WordPress, Reddit, Mozilla și FailBlog.

Că nu e totul gratis pe internet, ştim de mult. Că nu tot ce găsim pe ecranul calculatorului nostru ne aparţine, am priceput temeinic. Sau nu chiar aşa temeinic, dar excepţii sunt doar câţiva

şi nu sunt “de-ai noştri”. Că nu tot ce zboară se mănâncă, am învăţat la grădiniţă, era lecţia cu proverbe româneşti valabile în orice cultură şi civiliazaţie. Dar de când trebuie să conservăm creativitatea punând-o într-un corset?!

Nu am crezut şi nici nu voi crede vreodată că putem fi creativi în lanţuri. Avem nevoie de legi, dar nu de dictatură. Să fim serioşi, asta cu protejarea creativităţii e o scuză jalnică a celor care fac pe ei de frică, fiindcă lucrurile încep să scape de sub control. De sub controlul lor.

Şi da, chestia asta ne va afecta pe toţi. Eu îmi făceam temele din ghiduri turistice, că nu era Wikipedia pe vremea mea. Nu “era” deloc, nu că nu era legală. Deci, umanitate, unde naiba e progresul ăla?!

Articolul anterior

Dacă m-ai fi cunoscut când miroseam

Articolul următor

Relaţia cu o limbă, una străină

20 Comentarii

 1. poate greva rezolvă ceva şi democraţia americană nu ajunge ca mult huliţii (tot de ei (!)) chinezi.

  0
 2. Dragoş, să fie ăsta cel mai mare protest virtual din istorie? 😛

  Bogdan, merci, mi-e şi frică să mă uit.

  0
 3. p.s. Parcă eram în criză, nu avem deci alte probleme mai grave?!

  0
 4. Valeriu

  Toată lumea protestează împotriva SOPA/PIPA pe Facebook și pe Twitter dar TW si FB nu participă la protest. :)) Indiferent ce s-ar întâmpla se pare că nu au nimic de pierdut, ba chiar au numai de câștigat.

  0
 5. costin

  Cifrele inaintate guvernului american legate de suma pierduta prin piraterie este exagerat de mare, fiind de ordinul zecilor de miliarde. Nu stiu daca este corecta suma dar avand in vedere in ce rahat sunt, daca legea trece ei primesc bani la buget. Scopul acesteia este unul financiar nicidecum etic,moral sau cum vor ei sa o drege. De controlat nu au cum sa o controleze iar prin aceasta lege vor sa opreasca, sau macar sa incerce, conceptul de piraterie. Singurul lucru la care nu s`au gandit e ca lumea reactioneaza la astfel de idei, si nu in bine. Daca legea va fi adoptata, pe langa alte metode de piraterie sunt sigur ca vom asista si la niste spargeri in masa ale retelelor unor guverne. Parerea mea….

  0
 6. gheghe

  am “dăcât” o mare nedumerire. de când un proiect de lege adoptat în US se aplică şi în restul lumii? ştiu, oricum e nasol şi trebuie oprit, dar n-o înţeleg pe asta, de când americanii fac legea pe net? dacă serverul meu e la mine în ţară, ca ce chestie vine federalul şi îmi şterge de pe el pornoşagurile piratate? n-are decât să se adreseze diplomatic organelor abilitate să aplice legile la noi în ţară, să îi notifice de existenţa materialului şi să îi lase să acţioneze conform legilor româneşti cu privire la copyright.

  0
 7. Valeriu

  @gheghe, nu ai înțeles.
  Prima dată te va bloca prin DNS astfel încât conținutul tau să nu fie accesibil celor din state.
  Iar în timp vor face presiuni asupra guvernelor să adopte legi similare cu SOPA/PIPA în versiuni adaptate țării respective. Dacă se adoptă în state poți fi sigur că în maxim doi ani aprobă și UE.
  La noi legea drepturilor de autor e cam ambiguă și la nivelul anilor 90 din cauza asta nu vezi probleme majore la noi.

  0
 8. Si eu m-am alaturat protestului, la mine blogul a fost negru toata ziua, dupa ce in prealabil am anuntat ca intru in greva. Sunt multi care cred ca nu ne afecteaza pe noi, ca romani, nu realizeaza ca daca chiar ar fi cum zic ei, tot s-ar crea un precedent periculos. Ca fapt divers, dupa legislatia europeana, internetul este ilegal.

  0
 9. @Valeriu Nu participa in mod vizibil, pentru ca sunt mijloace de comunicare, ajuta lumea sa se informeze, dar sunt impotriva. Si au de pierdut, crede-ma.

  0
 10. Valeriu

  @Mack, dacă aveau ceva de zis puneau un banner, o iconiță o ceva acolo. Ei procedează curvește ca de obicei.

  0
 11. Nu cred ca aceasta lege v-a trece in parlament. Iar daca totusi se voteaza, sigur se gasesc alte metode de piraterie si portite de scapare.

  Prevad ca firmele mari de hosting isi vor muta afacerile prin Seychelles sau Burkina Faso ca sa fenteze aceste legi penibile.

  Legat de muzica piratata, am vazut ca aici e multa valva.. De ce nu scot albume la vanzare pe preturi de 1-2 lei. Ca pentru 1 leu, nu mai stau sa caut albumul si sa-l piratez. Nu mai bine vinzi 1000 de albume cu 1 leu decat sa vinzi 10-15 cu 20 de lei? (ma refer la albumele din RO). Nu tati, ei toti asteapta sa scoata un album si sa dea un tun cu el. Stiu ca e multa munca, dar restul de bani ii scoti din concerte, petreceri private si alte cele..

  Cu filmele si softurile e aceeasi poveste 🙂

  De ce as da 1200 de euro pe Photoshop cand il pot folosii gratuit de pe torrenti? Daca era cu 5-10 lei, ca si programele de pe telefoane, cu siguranta il cumparam. 5-10 lei e o suma de rahat, dar de la multi se aduna si asa iasa profitul si toata lumea e fericita :).

  La vremuri noi trebuie sa ne adapdam.

  0
 12. Daca e cu balamuc, sa fie total, zic! 🙂

  0
 13. Miruna

  Toata lumea protesteaza ! 😀

  0
 14. Costin

  Am o problema daca sunt mai pasnic ?

  0
 15. Costin

  ai mancat “prajitura” ?

  0
 16. costin

  My bad. Am incurcat data si am crezut ca te`ai intors din Amsterdam. 🙂

  0
 17. nunu, abia weekendul viitor ma duc 😉

  0

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 178 queries in 0.252 s