Argumente ştiinţifice împotriva cafelei

Mi-au venit rezultatele York Test-ului. Pe scurt, intoleranţele mele cu semn de interzis sunt următoarele: lapte de vacă, gluten, grâu, ou (albuş şi gălbenuş) şi, ţineţi-vă bine şi faceţi rost de o batistă, că-i tragic: cafeaua! Acestea fiind spuse, abia aştept să merg azi la consultaţia cu nutriţionistul, ca să văd cum să fac să mă hrănesc cu aer. Din ce am voie se numără fructele, legumele şi carnea. Na, Miruno, trăieşte cu fructe şi legume, că la carne nu mă prea înghesui…

Şi stând eu aşa în răsunetul chiorăitului propriu de maţe, îmi doream un program (cred că nici nu ar fi greu de făcut,doar baza de date e mai complicată), în care să-ţi poţi trece nişte date:

  1. că tu ai intoleranţă la cutare, cutare, cutare,
  2. îţi place să bei cafea de leşini,
  3. dar vrei să-ţi scazi şi colesterolul.
  4. Şi o dietă hipocalorică, fiindcă 3 kilograme în minus n-au omorât pe nimeni.

Adică, eu asta aş trece. Şi să-mi dea o listă cu alimentele recomandate. Altcineva, poate vrea doar să scadă colesterolul şi are anumite alergii. Altul poate are carenţă de calciu, dar intoleranţă la lapte (deşi ăla de vacă nu e nicium sănătos, asta nu e o noutate. Cel de capră e cel mai bun, beţi-l dacă papilele vi-l tolerează pe teritoriul lor.). Ideea e simplă. Mi-ar plăcea aşa ceva. De fapt, cred că nutriţionistul e dotat cu un astfel de soft în capul lui.

Vă ţin la curent. Dar la cafea?!?!?!? pe bune!!!!

🙁

Articolul anterior

În căutarea sănătăţii pierdute

Articolul următor

Mai încape încă un cinematograf în Bucureşti?

35 Comentarii

  1. Andi

    Daca gasesti o modalitate de a ocoli glutenul, te rog sa imi spui si mie 🙂
    As vrea sa incerc.

    0
  2. Da, urita veste. Dar sa stii ca poti trai fara cafea, uita-te la mine ce bine ma tin si n-am mai pus gura pe o cafea de hm… 11 ani.

    Nu stiu cum o sa te descurci cu glutenul, oul si griul, ca-s cam in tot si toate…

    0
  3. Larisa

    Mi se pare foarte fain testul ăsta şi extrem de util, dar cam inaccesibil. Kit-ul de testare pentru 1 persoană e ceva gen 1.700 de lei… Ok. Skip :))

    0
  4. Pentru acele 3 kg am o reteta miraculoasa:

    1. Eat less
    2. Workout more 🙂

    0
  5. Stiu ca nu se compara gustul, dar poti incerca ceaiul de cicoare in loc de cafea. Te ajuta si la toate celelalte puncte 😉

    0
  6. Valeriu

    Intoleranță la gluten, lapte de vaca, ou și cafea. =)) Pai și cum se manifestă întoleranța asta? Eu nu cred în relevanța acelui circ test. Dacă ar exista o reală intoleranță la vre-unul din produse organismul sigur ar avea ceva de spus.
    De câți bani costă testul ăla mai bine îți iei o bicicletă ieftină și nu te mai dai jos de pe ea pana nu scapi si de kilograme si de colesterol.

    Ultima fiță York Test și nutriționist, zău arunci banii pe geam.

    Eu am ferma comvingere că un stil de viață sănătos nu se poate fără o alimentație sănătoasă și completă, apă și mișcare cât cuprinde.
    Poți face oricâte teste si aplica indicațiile nutriționistului dacă nu faci mișcare toată tevatura e zero.

    Așa că pune testul la coș, meri de îți cumpără o bicicletă și pedalează cu spor. 🙂

    0
  7. Cristian

    @Valeriu: nu ești singurul care are era dubii asupra testului York. De altfel nici eu nu sunt pe deplin convins, mai ales după ce am văzut atâta reclamă în jurul său. Iar la cât costă, te gândești de câteva ori până să-l faci.

    0
  8. Valeriu

    Sincer, eu nu l-aș face nici pe gratis. :))
    Sigur trebuie să găsească ei ceva în neregulă, încât să își justifice cumva existența…
    Apoi afli că ai întolerață la cafea și trăiești toată viața cu îndoiala că ești intolerant la cafea și că îți face “rău”.
    Încă o bălarie care să îți ***ă zen-ul de pomană.

    0
  9. boby

    exista o multime de teste care tin cont de : data nasterii, grupa de singe, nr. la picior, cm. pe care-i ai in talie,greutate/inaltime, culoarea pielii, a parului ,etc…Eu personal nu cred in totalitate in ele. Ceea ce este bun pentru mine, simt si fara teste.Exista insa o lege nescrisa a “dietelor”, SA MANINCI DIN TOATE CITE PUTIN,SA TE SCOLI DE LA MASA INAINTE DE A TE SATURA, SA BEI APA 1,5 – 2 L,si SA FACI MULTA ,MULTA MISCARE.Valeriu ti-a dat cel mai bun sfat, sa iti iei o bicicleta.Vei fi cea mai fericita dintre “blondele care gindesc”.

    0
  10. Cristian

    @Valeriu: sunt și câțiva oameni cărora nu le-a ieșit nimic în neregulă.
    @boby: simți ce? Că dacă mănânci mai multe alimente în decurs de 2 ore e greu să-ți dai seama care din ele e de vină. Până și biscuiții ăia atât de promovați eu în ei ceva ingrediente și nu sunt doar făină cu apă.

    0
  11. Liora

    Cata cafea bei zilnic, Copila? Si de care cafea?

    Si mie imi place cafeaua, nu cunosc niciun argument impotriva ei. (sigur, nu vorbim de excese).
    Cred ca cel mai periculos la ceasca de cafea e apa care s-a folosit si care a stat intr-un tanc sau intr-o masina care a facut mucegai. Ala da pericol real, cu atat mai mult cu cat sunt foarte putini cei care stiu cum se curata o masina de cafea.
    Ba chiar multe masini NU se pot curata ca lumea si bei cafea cu ciupercutza de mucegai. 🙁

    0
  12. Vai de mine….fara cafea?
    Acum, fie vorba intre noi doctorii, intolerantele iti dau de gandit si actionat inca din primele zile de nastere. Organismul simte si stie, prin urmare actioneaza in consecinta si iti trage un semnal de alarma.
    Ce te face pe tine sa crezi ca nu suporti cafeaua?..as putea sa enumar aici cel putin 20 de reactii, dar ceva imi spune ca nu ai nici unul de vreme ce esti bautoare inraita de cafea (am ales cafeaua aleator din cele enumerate de tine ).
    Sfat bun si deloc practicat de mine :mancat cate putin, des si deloc haotic (meseria de medic iti permite rar acest lux:)….aaa, si ineinteles mult sport, de orice fel.

    0
  13. Io am de facut o sesizare. Matale scrii aici de zor de haleu delicios si pe mine nu mai mai anunta pe mail nimica nimicuta. Vine mailu’ a doua zi. Iar eu nu m-am abonat asa degeaba, sa citeasca altii noutatile primii, clar? Eeee, ca acuma cer banii inapoi. 😀

    0
  14. No way. Coffeee is saint. Poti incerca si niste lapte de bivolita. Rar asa cvea. Cei din Apuseni stiu despre ce e vorba 😀

    0
  15. Te citesc de ceva timp dar n-am “indraznit” sa intervin pana acum. Numai ca te inteleg perfect si empatizez cu tine, cafeaua e un viciu, o placere, o necesitate 🙂

    0
  16. Andi, după 3 zile, ocolitul glutenului şi-a găsit sfârşitul fix într-un rest de pizza. Mi-a fost rău o zi după (de fiecare data îmi e, deja ştiu), dar cealaltă variantă era să sucombez.
    Probabil există o metodă de a ocoli glutenul şi a nu muri de foame. Sper să trăiesc să povestesc. 🙂
    Faza e că acum nutriţionistul mi-a zis că am voie secară, orz, ovăz, orez, doar grâu nu.
    Tu cum ţi-ai descoperit intoleranţa? Sau alergia? Şi cum se manifestă, dacă nu sunt indiscretă.

    Ionouka, măi, pentru mine cafeaua e o plăcere atât de mare, încât, nici când făceam tratament antialergic injectabil şi aveam interdicţie clară, nu am renunţat. Am mărturisit specialistului şi asta a fost. Îmi place gestul, ritualul, ceaşca, mirosul, tot. O beau neagră, fără lapte, fără zahăr, ca să o simt. Însă nu o beau foarte concentrată, îmi place destul de slabă… Dar na. Evident că pot trăi fără, dar aş trăi mai prost. Pe mine cafeaua mă binedispune, de zici că mi-ai dat pastila fericirii.
    Dar nutriţionistul mi-a zis că unul din motivele pentru care apare cafeaua la intoleranţă este că am consumat excesiv în ultima vreme.

    Cât despre celelalte, e o intoleranţă de grad minim, dar totuşi era în zona de interzis. O să evit în măsură mare, dar nu promit să le exclud. Oricum, e un exerciţiu pe care sunt curioasă să-l fac.

    Larisa, da ştiu. Asta este. În loc de skip, îţi sugerez să urmăreşti singură reacţiile tale după consumul anumitor alimente. Doar că trebuie ţinută o cură în care să ai mare grijă cum asociezi alimentele, ca să îţo poţi da seama care cum e de vină.

    Bogdane, dacă ai putea să şi aplici sfaturile astea în locul meu… 😛

    Ioana, nuuuu, bleacs! Am încercat şi cu ceai, nu mă satisface nici pe aproape…

    Valeriu, evident că intoleranţa alimentară aia gravă, de care am învăţat şi eu la şcoală este absolută, ca adjectivele alea fără grad de comparaţie. Însă eu am convingerea că nu suntem toţi la fel. Ar fi mult prea simplu.
    Eu fac exerciţiul, le elimin o vreme şi, cred că oricum nu prea am cum să nu mă simt bine 😀
    Apoi, cică intoleranţele acestea se pot corecta, iar alimentele migrează din categoria nepermise la permise şi invers. Cât despre cafea, nu ştiu ce să cred, îmi place prea mult încât să nu-mi facă bine! Însă nici nu pot veni eu să contest nişte analize biochimice, pe care nu le-aş înţelege nici din poze…

    Cristian, nici eu nu sunt convinsă cât să bag mîna în foc. De asta, mă informez după propriul meu exemplu. Care e singurul ce mă interesează, sinceră să fiu.

    boby, evident că ai dreptate, însă eu repet: nu suntem toţi la fel. Principii generale funcţionează, însă NU SUNTEM TOŢI LA FEL. Nici în anatomie, apăi în biochimie.
    Cât despre bicicletă, deja am una. Sau chiar mai multe, dacă le socotim şi pe cele de la SIbiu.

    Liora, de obicei beau o ceaşcă dimineaţa, în care abia colorez apa cu un vârf de nes. Pe bune, e un fel de apă chioară, prin care se vede fundul ceşcuţei. Apoi, mai beau uneori în oraş. FIindcă îmi place, mă energizează, parcă încep să văd viaţa altfel.
    Însă: în ultima vreme, mai exact în sesiune etc, ajunsesem să beau şi 5 ceşti pe zi, făcute dintr-un plic întreg de nes. Adică MULT peste porţia mea obişnuită. Iar asta cred că reflectă testul.

    Mara, da ştiu. Cred că e puţin greşit denumit testul de intoleranţă alimentară. Fiindcă sună a ceva absolut şi radical. Când colo, e vorba de alimente fără de care ţi-ar fi mult mai bine, dar cu care însă poţi convieţui. Nu e intoleranţa de care am învăţat, repet.

    zoologika, îmi pare rău, nu e vina noastră. Să aşteptăm să se alinieze planetele, poate-poate o fi mai bine. Şi să treacă şi criza, să fie şi grecii fericiţi 😛
    Serios, nu ştiu ce are, poate să fie din cauză că acum am postat pe la amiaz şi mailurile se trimit cu ceva intârziere? De obicei, postez seara.

    Manuel, Laptele de bivoliţă e mult mai nesănătos. E mult mai gras decât cel de vacă, iar ca şi structură sunt foarte asemănătoare. Mie medicul mi-a recomandat lapte de capră, oaie, orez, soia, dar nu de bivoliţă.

    Anca Buzea, cafeaua e periculoasă doar atunci când e în exces. 5 căni pe zi sunt un exces> Una dimineaţa, nu cred.
    Şi mă bucur că eşti aici. Şi că empatizezi 🙂

    0
  17. morbo

    nu m-a atras niciodata cafeaua. nu pot sa zic ca nu imi place, doar ca nu mi se face niciodata pofta de ea. deci nu beau. am baut multi ani cacao cu lapte(o cana in fiecare dimineata), dar m-am lasat acum vreun an.poate daca as avea nevoie sa nu-mi fie somn, as bea si cafea. dar, atat timp cat viata mea sau a altora nu depinde de cat de treaz sunt(si aici m-am gandit la soferi, respectiv chirurgi, si sigur mai sunt si alte meserii si situatii), n-am de ce sa vreau sa nu-mi fie somn, chiar si atunci cand nu pot sa ma duc sa ma culc. daca am trecut de sesiuni fara cafea, acum,intrat de cativa ani in constant-cea mai lejera perioada a vietii de pana acum(cea in care am serviciul pe care il am, chiar daca au fost vremuri in care bagam 12 ore de munca pe zi), n-are de ce sa nu-mi fie somn, n-am de ce sa fiu artificial plin de energie.
    iar laptele…o doamne, cand ii vad pe aia inebuniti dupa ”laptele de la tara”, cu cat mai multa grasime…macar daca ar da la coasa, ca sa arda atatea calorii…

    0
  18. Eu am început să o beau în prima sesiune, când somnul venea înainte de a-mi şti eu toată lecţia şi aveam nevoie de ajutor. La început o dădeam pe gât ca pe apă, dintr-o înghiţitură, fiindcă mi se părea oribilă. Nici mirosul nu-l suportam! Apoi s-a transformat într-o plăcere.

    0
  19. morbo

    cred ca cu cafeaua multi de 7 pe care i-am luat s-ar fi transformat in 9…paguba in ciuperci 🙂

    0
  20. Valeriu

    Permite-mi să nu fiu de acord cu tine, chestia asa cu intoleranțele mi-se pare un moft și o abureală. 🙁
    Mai ales dacă bei 5 căni de genocid la plic, (tu o numești cafea) cu apă încălzită la microunde aia clar e sănătate curată. Nu faci mișcare deși ai posibilitatea, dar ești dispusă să asculți toate poveștile de adormit copii ale “nutriționiștilor”.

    0
  21. morbo, probabil eu mă plictiseam mai repede şi aveam nevoie de un stimulent 😛

    Valeriu, vorbeşti de parcă ai fi mama! 😛

    0
  22. Cristian

    @copila blondă: și totuși ce te-a convins să dai 1700 de lei pe test? Sunt niște bani totuși.

    0
  23. etw

    @copila blonda: daca renunti la cafea, poti oricand incerca ceaiul negru. Este la fel de energizant, ca si cafeaua :). Daca te hotarasti sa il incerci, sfatul meu e sa nu faci exces. Eu am baut de cateva ori cate 3 cani pe zi si mi s-a facut rau.
    De asemenea, iti pot recomanda cel mai bun ceai negru baut de mine : la Carturesti. Poti sa iti faci provizii de acolo 😀

    0
  24. Da’ tu nimic! Batman, Batman! :))Ia sa te vad de maine ca azi ti-ai mai tras un pumn in ficat.

    0
  25. Uite ocazia numa buna sa incerci partial dieta raw vegan :P. STiu ca nu te bucura, dar incercam sa indulcesc amaraciunea.

    Intoleranta la gluten, o boala de care nici nu auzisem in Romania, insa in Italia unde da la 1 an copii mananca niste cantitati impresionante de faina de grau, sunt atat de multi care sufera aceasta boala: celiachia, incat statul le da un soi de alocatie lunara tuturor.

    Partea buna e ca vei gasi foarte multe alimente gluten free si ca vei deveni mult mai creativa cand vine vorba de ales si combinat alimente.

    Ah si pentru cafea, incearca cafeaua de orz.

    0
  26. Cristian, nu am dat bani. Am scris un articol pentru revista ELLE si am fost invitata sa il fac. Altfel, ar mai fi durat până să strâng atâţia bani.

    etw, da, ştiu. Şi e mai sănătos, probabil. Însă mie nu-mi produce aceeaşi plăcere 🙁 dar promit să încerc ceaiul recomandat de tine. Că cine ştie.. 🙂

    Ernest, bre, felul ăsta în care ai formulat… e dureros de real.

    Monica, cafeau de orz cred că am încercat la un moment dat şi…mnuuu…
    cât despre intoleranţa mea, nu e chiar patologică, deci nu foarte drastică. Medicul mi-a spus că pot face excepţii, dar nu în cantităţi mari.

    0
  27. boby

    Ofera-ti placerea unei cafelute in fiecare zi, dar una facuta in ibric. O cafea autentica, indulcita( daca vrei) cu miere.Papilele voar fi fericite impreuna cu posesoarea lor.
    Citi doctori dau sfaturi si citi le aplica ?

    0
  28. Nu exista altceva mai bun pe lumea asta decat o cafea facut ala ibric dimineata si o tigara…. ziua clar incepe mai bine :)(admit din punctul meu de vedere)

    0
  29. eu cred ca nu e bun testul ala, sau prezinta dubii a avea incredere in evaluarea probelor lasate acolo. auzi si tu: de aia nu, de-aia nu, pai cu ce-ai gresit tu-n lumea asta? ce ai murit pana acum, de ai mancat oua, baut lapte, mancat pita cand erai mica sigur avea gluten si altele cate!
    si cafea, chiar, dupa bal musai, chiar as bea o cafea odata! si cu tine ofcors!
    imi place totusi ca ai ajuns si la concluzia pe care eu o tot afirmam in commuri: evenimentul ala tine cateva ore, ocupa in agenda timpului, personala sau emntalul colectiv peste ani, doar o anume data, o simpla statistica, se va dovedi! deci: ca aia/ala, alea au fost asa si asa imbracate, ca au dansat asa sau nu asa ci altfel, ca nu s-a mancat destul, ca unii au fumat toate prostiile de li s-a facut posibil rau, ca altii au stat pe margine, sunt dri n dansatori, si altele! deci doar povesti peste ani!
    iar ca tu, ce e mai important, esti mai presus de ce poate insemna un eveniment din acesta!
    zi-mi de nu-i asa?

    0
  30. boby, lol. Eu sunt un exemplu, mai am câteva în familie. Care-s şi mult mai doctori decât mine. Deci… Oricum la cafeaua de dimineaţă nu renunţ, asta e clar. I-am zis şi medicului şi cu asta basta. 😀

    Bianca, cu ţigările nu mă împac, însă pasiunea pentru cafea o împărtăşesc! 🙂

    a-z, tu vorbeşti de parcă am fi colegi. Suntem? 🙂
    Şi ştiu că ai dreptate. Evident, banchetul nu va fi despre cum ne îmbrăcăm. Dar a ne îngriji de asta e un fel de a ne pregăti pentru bal…

    0
  31. colegi de suferinta, studenti ani multi si grei, nu din cauza restantelor, ci datorita schimbarilor sistemului universitar, aparitia modelor masteratelor, in ro- tara lu’ voda-n loboda!
    noroc ca tu, lucky you, profesionaliceste te-ai adaptat din timp, nu ca altii…

    0
  32. a, pai, uite ca uitasem anterior sa-ti zic, treci si pe la mine (pe blog, ofcors!) si vezi ce colegi suntem! cand ai timp, desigur!
    toate bune si multumire in decizii legate de bal! 🙂

    0
  33. copila blondă :

    ce bine ca nu sunt singura :D:D sunt anumite placeri pe care trebuie sa profiti chiar daca nu sunt tocmai bune….stiu ca o sa mai primesc si injuraturi dar asta e imi asum riscul

    0
  34. Eu m-am lăsat de cafea acum app. 3 ani(in jur de 3/zi),şi nu pt ca am fost diagnosticat cu ceva boală cronică(asta am aflat la câteva luni după),ci pt că simţeam că parcă eram într-o fugă continuă,şi am zis stop.Acum consum doar câte o cafeluţă din cicoare şi un cappuccino din când în când.Sfatul meu este să le ţii pe toate sub control,acum când încă poţi,după e mai greu.

    O zi bună să ai !

    0
  35. dintre toate acestea, cea mai gravă veste mi se pare intoleranța la gluten. cel puțin persoanele pe care le cunosc eu suferă de boala celiacă, iar acest lucru nu le permite deloc să consume alimente care conțin gluten. le este foarte dificil, însă acum există tot mai multe rețete și regimuri bazate pe alimente fără gluten, așa că lumea se descurcă mult mai ușor.

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 188 queries in 0.486 s