Când vei ajunge la vârsta mea

Când vei ajunge la vârsta mea, vei înţelege că fiecare pas pe care l-ai făcut a fost cel pe care trebuia să-l faci. Când vei ajunge la vârsta mea, de ce-urile de perspectivă pentru cândva se vor fi transformat în de ce-uri cu tentă de profunzime pentru acum. Ştii ce vreau să zic. Nu îţi va părea rău că ai făcut dreapta în loc de stânga, ci te vei întreba oare de ce nu ţi-ai dat silinţa să-ţi placă mai mult. Aici, când erai cu gândul acolo.

Când vei ajunge la vârsta mea şi toate examenele vor fi fost trecute, te vei întreba care-s profesorii rămaşi şi unde stau ascunse provocările. Vei începe să uiţi ce-ai învăţat şi să înveţi ce-au început copiii. Asta, până au venit alţii şi le-au pervertit mintea şi simţirea, ca şi ţie când erai mic. Când vei ajunge la vârsta mea, vei înţelege cât de nefolositoare ţi-au fost regretele. Apoi, vei începe să le uiţi. Cât de înălţătoare au fost iubirile. Dar le vei uita şi pe ele.

Când vei ajunge la vârsta mea, vei înţelege că să mori nu e cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla. De fapt, e cel mai sigur lucru care ţi va întâmpla. Mai rău e să nu ştii învia de mai multe ori în aceeaşi viaţă. Şi s-o trăieşti cu gândul c-ai pierdut. Vei înţelege că felul cum îşi croieşte omul drumul nu e nici bun şi nici greşit, e pur şi simplu felul său de a cuprinde orizontul. Şi de a ţese cărări. Vei înţelege că fiecare pas pe care l-ai făcut a fost cel pe care trebuia să-l faci. Până să ajungi la vârsta mea.

 

Articolul anterior

Câte ceva

Articolul următor

Judecata scrierii pe bani

24 Comentarii

 1. [insereaza aici o gura casca, mirata rau]Cand vei ajunge la varsta mea vei intelege ca tu ai fost mereu bunul cel mai de pret pentru tine. La acea varsta iti vei da seama ca amintirile sunt comoara care nimeni nu ti-o poate lua. La acea varsta vei fi iertat multe si vei fi privit timpul ca un prieten de nadejde. La acea varsta…

 2. yneedtrust

  blonda:-)postul asta…cum reusesti?
  te duce inapoi in timp..si te face sa analizezi..daca ai face sau daca nu ai face la fel,daca ai da timpul inapoi..
  si acum..cind vei ajunge la virsta mea..ai sa realizezi..ca..:„Happiness is not something ready made. It comes from your own actions.” Dalai Lama..

 3. fericirea s-ar putea defini, printre multe altele, prin absența regretelor. sau dacă nu fericirea, măcar înțelepciunea…

 4. Ernest

  Cand vei ajunge la varsta mea, iti voi spune secretul vietii! 😉

 5. yneedtrust, nu că l-aş contrazice pe marele Dalai Lama, dar uneori from your own actions it chiar doesn’t come at all. Which makes it all even more true!

  camil, înţelepciunea, da. Fericirea e altceva. Şi n-are legătură cu trecutul.

  Ernest, căţi ani mai am?

 6. Cata dreptate ai!
  Mai am putin pana la disertatie si ma gandesc sa ma apuc de o alta facultate in toamna, ca nu cred ca ma voi putea descurca fara 😀 dupa atatia ani de scoala…
  Pana la varsta asta, am invatat ca certurile intr-o relatie nu sunt neaparat o tragedie. Astept sa ajung la varsta ta sa le pot percepe si pe restul
  Multumesc!

 7. Ernest

  Pai, cred ca inca vreo doi ani, daca mi-a dat bine. Retine insa! Se poate sa-ti schimbe viata! Si nu sunt sectant 🙂

 8. theo

  …sau cum zicea “Vama Veche” in “Calul din Malboro”: “Fericirea e ceva ce nu se atinge niciodata, dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata!” …

 9. Ioana, 🙂 ai învăţat tu mai multe, dar vrei să le zici!

  Ernest, of, m-ai făcut curioasă! 😛

  theo, te plafonezi să zici gata, acum sunt fericit şi ştiu că aşa voi fi şi mâine şi poimâine şi tot aşa… sare şi piper, 2 ingrediente esenţiale.

 10. @ copila blondă
  da, fericirea e mereu altceva.

 11. Liora

  Foarte frumos! 🙂
  Din cele citite am tras concluzia ca fericierea este atunci cand NU ai tot, dar ai puterea de a-ti (mai) dori ceva cu adevarat. Orice.
  Imi place concluzia asta.

  Cel care nu mai are nicio dorinta e intruchiparea tristetii si a deznadejdii. Pentru ca nu mai exista nimic pe lumea asta care sa-l bucure si sa-i faca inima sa tresara de emotie si surpriza.

  Un pic off topic:
  Pe de alta parte, fericirea poate exista doar in parteneriat cu nefericirea, trebuie asadar sa cunoastem intunericul inainte de a aprecia lumina.
  Cel mai la indemana exemplu este cel al durerii.
  Cred ca momentul in care simti cum dispare o durere crunta si ti se relaxeaza musculatura, reprezinta intalnirea fata-n fata cu fericirea.:)Efectiv simti cum te ia in brate.

 12. Cand voi ajunge la varsta ta voi fi invatat sa nu-mi mai fie frica de timp? Nici de ala care a trecut, nici de cel care vine. Voi fi reusit sa nu mai cred toate cuvintele, dar sa inteleg bine ne-cuvintele? Voi fi reusit sa-mi pese doar cat e relevant pentru viata mea? Huh, mai e atat de putin…

 13. As vrea sa am varsta ta, dar nu ma plang si la 27 e fain.

 14. yneedtrust

  Blonda;-),completarea ta e una in care si eu credeam cindva,pina in momentul in care cineva mi-a dat un ‘click’ sau ‘declick’:-)..dar poate ai sa ajungi sa vezi asa,la virsta mea:-)
  Nu uita ca oamenii reactioneaza asa cum doresc ei,nu cum dorim noi si sa ne amintim ca si ei ca si noi ,nu sunt perfecti…sunt de parere ca:
  Ar trebui sa avem curajul sa schimbam ceea ce se poate schimba,puterea sa acceptam ceea ce nu putem schimba si intelepciunea sa facem diferenta dintre cele doua:-)

 15. Liora, :)) foarte corect. Pentru ca binele să poată exista, răul este un necesar.

  Iulia, vârsta din buletin nu are legătură cu vârsta sufletească. Iar dacă tu mai ai doar “atât” de puţin până să ajungi la vârsta la care să înţelegi toate pe care le enumerai, eu sunt prima care se bucură. Şi te admiră de departe…

  iulian, nu e vorba de numere. Unii le-au strâns fără a şti ce să înceapă cu ele.

  yneedtrust, e cea mai frumoasă dintre rugăciuni. Amin.

 16. Liora

  yneedtrust, ai zis vorbe mari! TCC? 🙂

 17. Valeriu

  Vârsta e o chestie de atitudine în primul rând, o medie între ce a fost și ce va fi, între ce ai înțeles și ce nu ai înțeles că trebuie să înțelegi. Nu degeaba majoritatea oamenilor mari se comporta ca niste copii. :))
  Iar treaba cu înțelesul, e că nimeni nu înțelege pe nimeni pentru că fiecare înțelege numai ce îi convine, înțelesumai? :))

 18. wilhema

  Poate unii au inteles mai devreme ce altora le-a luat zeci de ani sa inteleaga. Eu am avut un profesor (de drept) care m-a invatat o gramada de lucruri – incepand cu stapanirea emotiilor, luarea celor mai bune decizii si multe altele; insa lucrul cel mai de pret pe care l-am invatat de la el a fost ca nimic nu este intamplator, chiar daca este ceva pe care il percepem ca fiind negativ, mai taziu vom constata ca era spre binele nostru. De aceea atunci cand mi se intampla ceva (cu impact negativ) imi revin destul de repede; regrete,as avea doar doua, dar nu au legatura cu subiectul. Cam atat.:)

 19. Valeriule, dacă-ţi vedeam comentariul ăsta la timp, nu mai publicam ultimul articol… voiam să văd dacă reacţionezi.

  wilhema, o să înveţi a le uita chiar şi pe ele, pe alea două. Fiindcă le vei înţelege rostul. Pe care-l zicea proful tău: că nimic nu e întâmplător.

 20. yneedtrust

  blonda?
  ai citit cartea pe care ti-am recomandat-o intr-un alt post?
  ar trebui sa stii ca unii oameni nu ajunge sa vorbeasca asa..decit cind au in spate argumente..
  Liora..m-au invatat altii acele vorbe.
  tcc nu stiu ce inseamna.

 21. Liora

  yneedtrust, tcc vine de la ´´terapia cognitiv-comportamentala´´, Ce ai scris tu mai sus merge in aceasta directie, sentite logice si de bun simt 🙂

 22. yneedtrust

  da Liora..
  ma educa cineva in acest sens..
  pastile pshihologice..

 23. Hmm, cred ca asta-i un guest post scris de o Miruna din viitor. Sper sa nu ma fi inselat. 😀

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 176 queries in 0.266 s