Sărbători aşa cum le ştiam

Iubesc vacanţele, sărbătorile, Sibiul şi patul meu de-aici. Iubesc locurile şi oamenii care-mi amintesc de mine în cele mai frumoase exprimări de care am fost capabilă vreodată. În vremuri de demult. Azi sunt bătrână şi tristă.

Anul acesta nu a ieşit de sub semnul farmecului tradiţional, cu toate că a fost un moment în care mi-am zis cu cea mai crudă sinceritate: Na, Miruno, ce-ţi mai trebuie? Fiindcă mai aveam puţin şi ajungeam la stele. Probabil ar fi fost îndeajuns să-mi întind mâna, dar deocamdată mi-e bine doar să le ştiu acolo. Mi-e teamă de visele devenite realitate. Îşi pierd din farmec. Şi mi-e teamă să nu ajung în pană de vise. Fiindcă nu ştiu cât am fost programată să-mi doresc. Tata zice că oricum nu percepem decât ceea ce cunoaştem şi ceea ce ne e permis să percepem. Eu mă bucur că pot vedea un cer cu stele. Atât de aproape, încât îi simţi mângâierea pe creştet. Doar puţină linişte de-ar fi. Pentru asta invidiez morţii.

Anul acesta nu a ieşit de sub semnul farmecului tradiţional, dar simt că mă pregăteşte de plecare. De parcă ar fi crescut sărbătorile şi vine vremea să-şi ia zborul din cuibul sufletului meu de 12 ani. Sărbători aşa cum le ştiam. Mă simt ca o mamă care se bucură să-şi vadă pruncii la şcoli înalte, dar suferă după plecarea lor.

Anul acesta a fost prima dată când, alături de cei plecaţi dintre noi, m-am gândit şi la cei care urmează să vină. La masa noastră de sărbători. Ca să inventăm pentru ei alte farmece şi mai frumoase şi să rescriem scenariul unor sărbători aşa cum să le ştie ei. E un alt mod de a-ţi asigura veşnicia. Când se-ntâlnesc suflete de 12 ani.

Hristos a înviat!

Articolul anterior

Ce ziceam în filmuleţ…

Articolul următor

Între lumi

12 Comentarii

 1. yneedtrust

  ‘azi sunt batrina si trista’
  blonda:-) nu te caracterizeaza scrisul trist,hai sa spunem ca ‘esti inteleapta si melancolica’ ce zici?nu e mai bine?:-)
  Adevarat a Inviat!

 2. Adevarat a inviat! Si … PS: you`re not old …stai sa vezi criza de varsta de la 25 de ani. Been there last year, believe me it`s hell. 😛

 3. Adevarat a inviat! Sincer, si eu sunt oarecum trist, in sensul ca anul acesta chiar nu am simtit Pastele, cu exceptia imbulzelii din hypermarket si piata, a dezbaterii asupra mielului ecologic si a uralelor de sezon. Singurul avantaj e ca au fost ceva mai multe zile libere.

 4. Adevarat a inviat! Cele mai frumoase sarbatori sunt, intr-adevar, intre ai tai.

 5. yneedtrust, înţeleaptă mi-aş dori să fiu, să ştii. Dar nu cred că mă prinde pe mine înţelepciunea prea curând. Mai am de strâns câteva riduri…
  dar, merci pentru cuvintele tale 🙂

  Ana, nu sunt bătrână, mă simt bătrână. Ştiu oameni care se simt tineri la 50 de ani. Nu are treabă cu buletinul. Apropo de asta, eu abia aştept să împlinesc 30. Cred că va fi fabulos.

  Gerhald, 🙂 la mine a fost frumos. Cam aglomerat, dar nu mă plâng. Frumos 🙂

 6. Gabriela, 🙂 exact. Iar timpul care ni se mai dă să petrecem sărbători împreună e o binecuvântare. Azi mi-am vizitat bunicii. Câtă seninătate în casa lor! Iar bunica ce femeie hotărâtă şi la aproape 80 de ani! Am atâtea de învăţat de la ea.

 7. yneedtrust

  ti-as recomanda o carte,din tot ceea ce am citit pe blogul tau,consider ca ar fi pe gustul tau..:-)
  ‘pentru o viata rationala-albert ellis’…
  o recomand de fapt tuturor:-)

 8. Merci, o sa o caut, sa stii

 9. Cu cat crestem cu atat nu mai dam importanta sarbatorilor. Tin minte cand eram mic ca abia asteptam sa vin Craciunul, zapada. Abia asteptam sa merg cu prietenii sa sanius sau sa impodobesc bradul de Craciun. De vreo 3-4 ani zilele astea sunt ca orice alta zi pentru mine. Nu mai simt emotia de sarbatoare. Singurul lucru pe care il apreciez este familia care se aduna de peste tot in astfel de zile.
  Si eu am 24 dar nu ma simt batran deloc, nu ma simt nici intelept in schimb 🙂 si nu sunt blond.

 10. Adevarat a inviat!
  Sa stii copila ca ai dreptate. Dar e important, ca exact atunci cand pierdem farmecul sarbatorilor petrecute ca la 12 ani, sa vina randul nostru in a creea acest farmec pentru generatiile care vin. Cand ma gandesc ca fetele mele au 12 ani…

 11. Sa stii ca eu dorm in continuare cel mai bine in camera mea de acasa, in care am copilarit si in care am crescut laturi de cainele meu. Iubirea vietii mele. Stii, Pastele in casa in care ai copilarit te face sa te simti din nou “ca la 12 ani”. Te simti din nou copil pentru cateva zile.

 12. Initial mi-a venit in minte faptul ca… acasa ramane acasa. Insa mai nou simt ca e un acasa care ramane acolo si unul pe care ti-l croiesti singura. Asa am facut eu.
  Timpul nu sta in loc. Nu stiu daca e bine sau nu.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 136 queries in 0.160 s