Evitați consumul excesiv de Insta, Snapchat și Facebook

Trimite-mi poza, că o editez eu un pic rapid, mi-a zis Tily după ce am făcut un selfie împreună. Eu sunt cel mai nefotogenic om de pe pământ, ea știe asta și știe și că mă chinui mult până iese o poză decent. Nici nu îmi place să stau la pozat, nu mi-e în sânge, cred că de asta camera nu mă iubește. Dar, în poza asta, eram și proaspăt venită din concediu, și după un weekend de somn, eram și la studio-ul ei, lumina era minunată, fundalul se asorta la cămașa mea, mi se părea poza perfectă! Când am auzit ”dă-mi s-o editez”, ce să zic, am dat-o, deși nu mi se părea că ar trebui. Și a meșterit Tily a mea din doi timpi și trei mișcări o poză în care m-a scos de ziceai că am minus cinșpe ani. Practic, nici când m-am născut nu arătam atât de bine!

Cum să pun poza asta, zici că-s pui de fotomodel! i-am zis lui Tily, care e fată faină și știe de glumă.

Lasă, dragă, că n-am umblat decât la lumini, îmi trage cu ochiul de la depărtare.

Și am pus poza, dar am simțit nevoia să specific că e fotoșopată un pic, dar nu la dinți. Dinții sunt singura parte din mine care iese bine în poze orice-aș face, și în cap dacă aș sta. All real, no magic needed.

Social media dăunează grav sănătății e noul ”tutunul dăunează grav sănătății”.

Nu m-ar mira să văd o lege împotriva statului pe internet în public, fix cum nu mai e voie să fumezi oriunde acum.

Și mi se pare normal. Nu știu la voi cât durează timpul, dar eu am senzația că nici spațiul nu mai e ce-a fost. Minutele mele sunt mereu contra cronometru și am senzația că secundele nu îmi mai aparțin. Nu mai țin minte ultima oară când am perceput timpul fără timp, când m-am uitat la ceas fără să știu deja ce oră e.

Ați auzit probabil de topul rușinii, rețelele sociale nominalizate de cei care le folosesc cel mai mult, ca fiind dăunătoare psihicului uman fix: Instagram, Snapchat și Facebook, fix în ordinea asta. Singura rețea cu notă de trecere e youtube, cred că a fost salvat de tutoriale, muzică și puștii de 11-12 ani.

Cercetătorii care au ajuns la aceste concluzii, au venit și cu niște propuneri pentru a limita consumul de social media, a încuraja responsabilitatea user-ilor și a diminua efectele negative.

  • notificări când ai depășit un anumit timp online. Timpul zboară pe facebook, n-ați observat? Intri 2 minute și, când ieși, observi că a trecut o oră.
  • un watermark pe poze pentru a marca faptul că au fost editate (asta mi se pare foarte tare, vreau! Altfel riscăm să devenim niște frustrați care trăim într-o minciună, ca elevii ăia proști, cărora le cumpărau părinții note mari la română, iar ei abia puteau silabisi.
  • sfaturi pentru un consum responsabil de social media. Da, la adulți. Mie mi se pare aberant de felul în care noi interzicem (eu) sau limităm (alții) accesul copiilor noștri la tehnologie, însă noi băgăm ca sparții. Mi se pare un soi de bulimie digitală combinată cu o ipocrizie reală.
  • analize inteligente pentru a-i identifica pe cei cu risc mare de a fi afectați psihic pentru a fi îndrumați spre ajutor specializat. O, da. De la frustrare la depresie nu e un pas atât de mare. De la frustrare la orice e un pas destul de mic.

Mie mi se pare de bun simț aceste măsuri și tare mi-e teamă că, în 5 ani, nu vor fi suficiente. Voi cât stați cu Instagram-ul? Contul meu e aici, dar mi se pare mult prea mult și greu să țin pasul.
Ăsta e filmulețul, dacă aveți vreme, e scurt. Dacă nu aveți, și mai bine, luați o gură de aer curat, departe de ecrane și internet. Să nu vă mai prind pe aici până mâine 😉

poze via shutterstock, social media și anxietatea

Articolul anterior

Prietenul la bucurie se cunoaște

Articolul următor

Autodiversificarea (BLW)- Cum să îți convingi familia

4 Comentarii

  1. Acum cateva luni am dezinstalat fb de pe telefon. Ce faceam?cand un aveam somn si …mai luam telefonul la rasfoit. Si nu, nu imi venea somnul mai repede, ci mai greu :)). Nu e bai, am pinterest, cand merg la toaleta pinterestesc 😀 😀
    Si nici nu am cont pe instagram. Ma feresc sa fac 😀
    Am redus si vorbitul la telefon. Daca vreau sa vorbesc cu vreo prietena, ne dam intalnire, asa ca am luni cu 10-20 min la mobil ( ba am avut acum cativa ani cand nu aveam decat un mobil in casa).

    In rest, in concedii m-am tinut tare sa nu ma leg la internet. Doar de cateva ori 😀

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 143 queries in 0.411 s