Cel mai mic cursant la engleză are 6 luni. Stai, ce? Să mai citesc o dată. N-avem poză, dar cel mai mic cursant la limba engleză are 6 luni, e într-adevăr corect.
Aproape îmi vine să râd, dar dacă o luăm logic, nu e deloc ridicol. Omul își atinge potențialul maximum ca intelect la 4 ani. Cine mai râde acum? Niciodată în viață nu va mai învăța câte a învățat până la 4 ani. Să stea în fund, să meargă, să vorbească. Nicio achiziție ulterioară, niciun logaritm sau sport extrem nu îți schimbă viața la fel ca atunci când înveți să mergi pe picioare. Să comunici într-o limbă. Sau în mai multe.
Vorbim despre importanța primelor 1000 de zile, știm ce impact au experiențele din copilărie, lucruri de care nu ne mai amintim, dar care ne formează personalitatea, relațiile și ne influențează major viața.
Prea multă filozofie. De la ce ne-am luat? De la 6 luni engleză. Printr-o metodă de care poate ați auzit, învățarea prin joacă în centrele Helen Doron. E o franciză educațională prezentă în 40 de țări de pe 4 continente și anul ăsta împlinesc 40 de ani de existență. Deci mare. Și prin timp dovedită.
Fondatoarea centrelor (lingvista Helen Doron) a fost inspirată de metoda Suzuki de predare a muzicii – învățarea prin joacă. Astfel, limba e acumulată de copii în mod natural, așa cum se întâmplă în cazul limbii materne. E multă joacă și puțină corectare a greșelilor.
De exemplu, ca o comparație:
1. Cum învață copiii?
– Metoda clasică: E ca și cum ai învăța să înoți citind o carte despre înot. Copiii memorează reguli gramaticale, liste de cuvinte și traduceri.
– La Helen Doron: E ca și cum ai învăța să înoți direct în apă, dar într-un mediu sigur și distractiv. Copiii sunt expuși constant la engleză prin jocuri, cântece și activități interactive, fără să fie nevoie de traduceri.
2. Cum se folosește ascultarea?
– Metoda clasică: Copilul stă față-n față cu limba, n-are voie s-o atingă. Profesorul vorbește mult, iar copiii ascultă pasiv, răspund doar când sunt întrebați și repetă papagalicește.
– La Helen Doron: Copilul dă mâna cu engleza. Dar nu tip formal, ci tip îi bagă detegele-n urechi, să vadă ce-i acolo, o trage de nas și îi caută în geantă. Asta înseamnă joacă. Engleza nu se supără 🙂 Este auzită zilnic prin materiale audio speciale, chiar și acasă, la fel cum un copil mic aude limba maternă înainte de a începe să o vorbească.
3. Cum este atmosfera la curs?
– Metoda clasică: Lecțiile seamănă cu orele de la școală, cu exerciții scrise și corecturi. Greșelile sunt semnalate direct, ceea ce poate descuraja copiii.
– La Helen Doron: Lecțiile sunt dinamice, bazate pe jocuri, teatru, mișcare și activități creative. Degete-n urechile limbii engleze 🙂 Greșelile sunt văzute ca parte naturală a procesului de învățare și corectate prin model pozitiv, fără presiune.
4. Cum își dezvoltă copiii încrederea?
– Metoda clasică: Se pune accent pe corectitudine și testare, ceea ce poate face copiii să se teamă de greșeli.
– La Helen Doron: Copiii sunt încurajați să vorbească fără frică, fiind lăudați pentru efort și progres, nu doar pentru răspunsurile perfecte.
Practic, în loc să fie un curs obișnuit, Helen Doron creează o experiență de învățare. Asta seamănă mai mult cu o aventură în care copiii descoperă limba engleză natural, prin distracție și mișcare.
Poate fi privit și ca un curs de dezvoltare personală, fiindcă nu învață strict limba și gata, hai acasă. Conjugarea verbelor neregulate, listă! Scoateți o foaie de hârtie! Vă amintiți prea bine…
Învață empatie, li se cultivă încrederea, bunătatea și valori precum respectul și responsabilitatea, de care vor avea nevoie pe tot parcursul vieții lor. În plus, prin programele interactive din cadrul Helen Doron, copiii intră în contact cu colegi din alte țări și fac parte dintr-o experiență globală.
Se adresează copiilor între 3 luni și 19 ani. Cursurile sunt față-n față și durează între 45 și 120 de minute.
Există centre în 25 de orașe din România, vă las lista întreagă, că poate se aliniază cu valorile voastre și vă interesează:
București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Chiajna, Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Ineu, Lugoj, Mangalia, Miercurea Ciuc, Pașcani, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Roman, Sebiș, Sibiu, Târgu Mureș, Târgu Secuiesc, Timișoara și Zalău
Vedeți că există și module de vară, cu durata de câte două săptămâni, cu program zilnic de 4 ore, sper să vă ajute informația.
Găsiți aici mai multe detalii. Și poate-mi ziceți copiii voștri cum învață engleză, mai ales părinții celor mai mari, poate ne ziceți does and donts, că luăm notițe.
dojo
Suna foarte interesant. Ca familie care a incercat sa faca mostenitoarea englezoaica inainte de a emigra (si am esuat lamentabil), sustin si eu ideea unui “alt” sistem decat ala cu fise, red inseamna rosu, ce inseamna blue ..
Fata a ajuns la 5 ani in tara noua si desi imi raspundea instant la intrebarile si traducerile pe stilul normal, odata ajunsa intre oameni care nu rup romaneste, plus timiditatea ei – hai sa zicem ca s-a lasat cu lacrimi. Ii spunea antrenorul “sip of water” si asta nu stia ce vrea de la ea, de ii faceam noi semne de la mezanin ca in filmele cu Charlie Chaplin.
Am bagat engleza scris-citit in draci din tot felul de carti, plus ca am refuzat sa mai vorbim romaneste, pana ii intra in cap noua limba ca lumea, ca din toamna intra la clasa 0 si astia aveau mari sanse sa o creada tampita. A invatat ceva, chiar mai repede, pentru ca statea cu nasul in engleza deja mai mult. La scoala i-a luat exact 3 luni sa treaca de la faza “limba engleza a doua limba” la vorbit romaneste ca John Wayne 😀
Multe cantece, enorm de multa joaca, plus o imersie puternica in grupuri care vorbesc numai engleza …