O frumoasă călătorie în timp, la Casa Oamenilor de Știință

Nu povestesc des despre locurile selecte în care mă duce soțul meu, pentru că bucătăria noastră, oricât de frumoasă ar fi, e mereu tot ea.

Dar, hei, mai glumim și noi puțin.

Duminică am fost la petrecerea unei tinere colege a domnului doctor, o doamnă doctor care a împlinit 80 de ani. Teribil de frumoasă și elegantă, cu un spirit, o minte și o energie de luat acasă, dacă s-ar putea. Genul de femeie la care te uiți și zici, vreau să știu ce mănâncă în fiecare zi.

E mică și zveltă, cochetă și tânără. Zâmbăreață. Povestitoare. Prietenoasă.

A făcut această petrecere într-un loc de poveste din centrul Bucureștiului: Casa Oamenilor de Știință.

Și am avut senzația unei călătorii în timp, cu doamne în rochii lungi și coafuri elegante, cu sclipici și pene, deși era abia duminica la prânz. Cu domni în frac și papioane, cu șervete pe genunchi și oglinzi ovale și candelabre în tavan. Cu bolți la ferestre, pian și vioară. S-a trezit din mine tot romantismul în după-masa aia și musai vreau să vă zic.

Cred că așa arăta Bucureștiul odinioară. La eveniment erau masa doctorilor, masa academicienilor, masa artiștilor. Mulți se cunoșteau între ei. Mulți din părinți și bunici academicieni. Când îți era cineva prezentat, se rechema istoria lui de familie.

Nu politicieni.

Sau nu am văzut eu.

Oameni valoroși.

Nu plin de ei. Nu cu Gucci scris mare în frunte la ei.

Noi am stat la masa medicilor și am povestit cu niște necunoscuți niște povești, de abia m-am mai dat dusă. A fost muzică în urechile mele. N-a fost cu orgolii nemăsurate, cum se mai întâmplă prin spitale și toți știm. A fost cu bun simț. Cu discreție și eleganță. Cu idei asumate până acolo unde s-a zis ”asta e părerea mea, dar e foarte posibil să mă înșel.”

Nimeni nu te scana cum ești îmbrăcată. Nimeni nu voia să se pozeze cu altcineva în afară de sărbătorită. Nu am simțit intenția aia de ”nu plec acasă cu mâna goală, până nu agăț o colaborare sau pup în fund un influensăr decent”, cum e pe la evenimentele cu care-s obișnuită eu.

A fost ca-n povestea cu merele. Dacă un copil are un măr și îl dă altui copil, la final avem doi copii cu un singur măr. Dacă un copil are o idee și i-o dă altui copil, la final avem doi copii cu câte o idee fiecare.

Vă las câteva poze de la eveniment.

Cred că am fost în Micul Paris un pic. Chiar dacă această Casă a Oamenilor de Știință are nevoie de renovări urgent, mie mi-a plăcut dincolo de tencuiala care cădea de pe pereți. Am ascultat vioara, am urmărit valsul, am lăsat lumina să danseze peste toate defectele pe care nici nu le-am văzut. Am mâncat, dar mai ales am povestit. A fost așa o ieșire din cotidian.

Genul în care simți că îți crește IQul un pic.

Doar să respiri acest aer diferit.

Și azi-dimineață, intru pe mail și găsesc mesaj de la o doamnă care a stat la masă cu noi. Că i-a părut bine să ne cunoaștem și i-ar plăcea să ne mai vedem. Și mie, bineînțeles, dar cel mai tare mulțumesc pentru compliment.

Articolul anterior

Diferența dintre o critică constructivă și una de rahat este IUBIREA

Articolul următor

Să-ți ții prioritățile, femeie, căci prioritățile te vor duce acolo unde vrei să ajungi

7 Comentarii

 1. Elisabeta

  Lipsește doar rochia de bal.😘🙂

  • știu, așa ar fi trebuit să merg, nu am fost îmbrăcată neapărat potrivit. Dar tot foarte bine m-am simțit. Am depășit vârsta când hainele îmi dictează cum mă simt.

   • IULIA DĂSCĂLESCU

    Foarte bine surprins spiritul acestei petreceri aniversari…
    Am fost acolo … o stiu pe Dna dr Samuilă de cand eram studenta … am trecut prin timp prin preajma domniei sale si continua sa ma surprindă !!!!
    Eu am rămas inca ancorata in fenomenul de duminica …
    In general la o petrecere mergi ca sa te distrezi, sa vii văzut, sa te revezi cu cei bine-cunoscuți … de data aceasta nu am simțit nimic din toate acestea ! M-am bucurat doar sa fiu acolo sa privesc minunea din jur ! Cum a reușit aceasta doamna sa stranga in jurul său asa oameni minunati … care, asa cum ați remarcat nu se cunoșteau dar nu se mai saturau sa vorbească între ei … cum a reușit aceasta doamna sa treacă prin timp si sa rămână atât de iubita … de generații atât de diferite ( nu stiu daca ați observat … era printre noi si un Bebeluș de nici doua luni 😀). As sugera ca totul se rezuma la OM BUN !
    Sunt fericita ca am fost invitata alături de ceilalți ! Si ramân cu întrebarea : ce are aceasta doamna si noua ne lipsește ?
    Va felicit pentru postare !

 2. COS. a fost si a ramas un punct de referinta a civilizatiei apuse…
  (here I get married… 51 years ago)

 3. Cristi Constantinescu

  COS reprezintă locul unde bunicul meu academician specialist în fizică cuantică mă lua de mână și mă ducea la COȘ. locul lui preferat când venea de la Iași
  Silvia ai dat viață așa cum știi tu mai bine unor momente din viața noastră pe care le am petrecut!
  Dar parcă acum la vârsta noastră gustăm aceste clipe și tu ai știut să le faci speciale !
  Am respectat dorința ta în ceea ce privește vestimentația, nici nu se putea altfel și a fost o aniversare specială
  Aș spune bal dar a fost ca intr o familie mare!
  Familia Silvia!

 4. Miruna Berindei

  10 Martie.
  O zi însorită, când într un cadru elegant arhitectural,am fost invitați la aniversarea prietenei noastre Silvia care ne a provocat la o infuzie de emoție și bucurie. Atmosfera atât de speciala creata de ea și invitații ei s a prelungit și în zilele care au urmat și cu siguranță va rămâne în amintirea noastră ca una dintre petrecerile cele mai deosebite.
  Fondul muzicii usoare cu piese nemuritoare alese cu maiestrie s au împletit cu recitalurile cadou ale artiștilor prezenți contribuind la atmosfera de sarbatoare.
  Oameni frumoși pe dinăuntru si nu numai, de toate vârstele și toate profesiile au venit sa onoreze cercurile din cifrele ce alcătuiesc tinerețea sarbatoritei noastre ,spiridus îmbrățișat cu dragoste de noi toți .
  Frumos,frumos,frumos de tot !

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 149 queries in 0.149 s