Vă povestesc trei episoade interesante. Că am luat la puricat câteva grupuri, din dorința de a mă specializa într-o altă ramură medicală. Ca o tușă Veta inteligentă. Nu  știu de unde vine instinctul ăsta, de oricâte unități ai avea la IQ, nu te poți abține. Cu tot respectul față de mine, cred că am fost într-o pauză amnezică.

Cel mai interesant mi s-a părut timpul în aceste grupuri. Da, timpul. Nu de puține ori, același pacient care lăuda un anumit medic ca pe Iisus însuși, după 3 luni îl porcăia grupa mare.

În funcție de postarea la care nimereai, puteai crede despre specialistul respectiv foarte diferite lucruri.

Ca răspuns la aceste realități controversate, cineva în căutarea altor perspective a întrebat pacientul cu porcăiala:

”dar ați respectat indicațiile primite?”

Bună întrebare, aș zice! Excelent punct de vedere. Niciun răspuns, deși bănuim care-i.

-Încă-mi sângerează gingiile, doctore.
-Dar te speli pe dinți cum ți-am arătat că se face?
-Nu, că n-am 2 minute în fiecare seară.
-Dar la detartraj ai venit când ți-am făcut programare?
-Nu, că am avut o treabă urgentă.
-Cu ce te pot ajuta atunci, domnule?
-Cu o baghetă magică, doctore.

Apoi sunt adevărurile științifice relatate de pacienții magna-cum-laude.

V-am zis că m-am confruntat cu o recidivă atipică, deci am căutat cuvântul. Și m-a luminat unul, permiteți citatul: ”recidiva nici nu există, e doar ceva ce inventează medicii când nu-și fac bine treaba”.

Mi-au sângerat ochii. M-am întrebat de ce nu s-o fi operat singur, din moment ce știe mai bine decât toți doctorii cei ocupați să-și inventeze scuze. Și ce caut eu pe grupuri. Sau câți nefericiți or mai citi și crede asta…

Oamenii simpli vor explicații simple.

De cele mai multe ori, acestea nu există. Medicina nu e matematică, oricât avem noi nevoie să fie. Medicina e statistică. Dar pacienții nu sunt cifre. Fiecare om are o poveste diferită. Când am intrat în travaliu, copilul cu capul în jos, dar totuși nu în poziția corectă, moașa mi-a șoptit liniștită: Keep calm, ai doar 15% șanse de cezariană. Care s-au transformat, pentru mine, în 100%. Pentru că asta am făcut până la urmă. Am picat de cealaltă parte în statistică.

Și grupurile pe care 2-3 conturi ridică în slăvi același și unicul nume de doctor întru proslăvire

Sunt grupuri pentru racolat pacienți, am nimerit și eu într-unul. Nu se numea grupul doctorului cutare, ci grupul celor cu X diagnostic. Doar că, ce să vezi, oricine zicea orice propoziție, veneau aceleași 2-3 persoane cu același discurs, plus-minus:

”Și eu am pățit fix ca tine, m-am chinuit să scap luni de zile, am fost la 5 medici și 7 popi, am cheltui o grămadă pe spital și slujbe, iar când m-am dus la dr Franzelă Vindecătorul, m-a rezolvat din prima ședință”.

Cu varianta prescurtată:

”Pentru ce ai tu, musai să ajungi la Mistăr Vindecătorul. Fă-ți acum programare.”

Nimeni nu dădea telefon sau adresă, dar te făcea să le cauți singur. Foarte mișto stil de promovare, poate medicul respectiv chiar e supertare. Adevărul e că nu vom ști niciodată. Ce zic e doar să avem grijă, să nu credem tot ce citim, că-n fiecare dintre noi se ascunde o Veta Inteligenta care dă sărci pe grupuri.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash