Vești bune: Neputința lunară va deveni legală! Spania oferă trei zile de concediu menstrual

concediu menstrual miruna ioaniȚineți minte neputința lunară? În timp ce noi râdeam, spaniolii puneau de un proiect de lege. Săptămâna viitoare urmează să fie votat. Dacă trece, Spania devine prima țară occidentală care oferă această înțelegere fabuloasă pentru femei: trei zile de concediu menstrual în fiecare lună. (sursa cnbc)

Mai mult, citesc că nici măcar nu e ceva nemaipomenit. Ba e chiar ceva normal pe care Japonia, Coreea de Sud și Zambia îl oferă deja.

Incredibil, dar măsurile nu sunt bazate pe previziunile prealuminatei fețe bisericești care a botezat neputința lunară a femei neputință lunară. Cercetătorii au chiar un studiu adevărat din 2019 pe 43000 de femei olandeze. Se pare că 85% dintre ele suferă de dismenoree, celebrele dureri de burtă.

Proiectul de lege are și alte puncte, printre care să abolească ”sărăcia menstruală”.

Adică femeile care nu își permit ”produse de igienă feminină”, pe românește ”absorbante și tampoane”, să le primească gratuit.

Alt punct prevede ca fetele de 16 și 17 ani să poată face legal avort fără acordul părinților. Sunt perfect de acord cu acest proiect de lege, noroc că m-ați întrebat, sper să treacă și să nu vă mutați în Spania toate.

Așteptăm și declarații despre neputința lunară maternală. Și pe mame le doare burta ”în acea perioadă”. Poate scrie cineva un proiect de lege care să le trimită și pe ele la un spa trei zile.

Muchos besos.

Articolul anterior

Femei adulte, întrebându-se de ce nu-și iubesc corpul, și mesajele toxice cu care au crescut

Articolul următor

5 reguli vestimentare pentru bărbați-piesă, în orice sezon: Ce să NU poarte un domn la țol festiv? (nuntă sau botez)

11 Comentarii

 1. rox

  Mie mi se pare ca chestii de genul asta o sa faca angajatorii sa prefere barbatii la angajare , everything else being equal. Se pare ca am depasit cu brio capitolul din feminism despre echitate intre femei si barbati.

  • E un punct de vedere valid.

  • Loredana

   Din cate am inteles s-au gandit deja la lucrul asta si au decis sa poti sa iti iei acele zile libere cand esti la menstruatie, dar le recuperezi ulterior. Ca sa nu fie chiar asa vis paradis :))

 2. Ana

  Mai bine ar trimite cele 85% care suferă de dismenoree la niște analize. Din ce am mai citit, sindromul premenstrual al unei menstruații sănătoase nu ar trebui să deranjeze prea tare, deci crampele abdominale ar trebui să fie ușoare.

  • Ziceau că au luat această măsură fiindcă s-a stabilit că nu există un tratament medical. Aici e discutabil, ce să zic

  • Ramona

   Îți trebuie un diagnostic (corect) pentru dismenoree. Cine ți-l pune? Acum vreo 25 de ani, in Romania mi s-a spus de d-na ginecolog că “e normal sa ai, draga, dureri!” Prima zi nici nu puteam să mă dau jos din pat! Ei bine, nu e normal! In Germania s-au făcut investigații și mi s-a pus un diagnostic corect, a urmat o operație și culmea, durerile au dispărut.

  • Alina

   Mda. Nush ce sa zic. Fiica-mea e varză 3 zile la menstruație, și când a fost la doctor, d-na 😶 ( era femeie, da?) i-a recomandat sa-si înceapă viata sexuală 😕
   P.S eu sunt Alina I, vad ca mai este încă o Alina pe aici 😁

 3. Alina

  Si endometrioza ar tb investigata mai mult sau ar trebui luata in considerare daca cineva are dureri mai mari.Multe tinere nu stiu ca acele dureri pot ascunde o afectiune cu implicatii multiple.

 4. Mara

  Eu aplaud o astfel de initiativa, dar nu voi apuca așa ceva la noi 🤭Am nascut natural de 2 ori, dar durerile de naștere mi s-au părut suportabile pe langa durerile de menstruație. Fara epidurala, da? 🙂
  Nici pas nu am zis. Eram obișnuită luna de luna cu acele dureri de naștere. Analizele ieșeau bine (ecografii,
  markeri endocrinologici, etc), dar am avut dureri crunte lunare de la prima menstruație până la prima sarcina, adică vreo 15 ani: in prima zi mă întindeam pe gresie, vomam de durere, de vreo doua ori am crezut că mă sting, nici Algocalmin fiola nu își mai făcea efectul – era la liber pe atunci. Prin 2007 am descoperit o combinație care a funcționat cat sa nu mă mai schimonosesc de durere: diclofenac, no spa și nurofen forte, dar câteva ore tot eram leguma. Mă rugam sa nu mă prindă în oraș, ci acasă, pt că în studenție nu aveam bani de taxi, ajungeam pe jos sau autobuz. Apoi la serviciu se știa că în “Acea” zi eu îmi luam concediu de odihna. 10-12 zile neputincioase pe an 🙂 daca știam că o sarcina mă va regla ce nu a reușit medicina, mă apucam de făcut copii mai devreme, nu la 30 ani😀

 5. Maria

  “[…] fetele de 16 și 17 ani să poată face legal avort fără acordul părinților.”

  E ingrozitor.
  Din toate punctele de vedere.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 152 queries in 0.159 s