Premierul Norvegiei, mesaj pentru copii: ”Înțeleg faptul că multora dintre voi le e frică și își pun întrebări”

premierul norvegiei miruna ioani

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a publicat o înregistrare video în care se adresează copiilor. Cuvinte simple, Instagram și Tik Tok, Rusia și Putin. Frică și incertitudine, dar și asigurări și protecție. Zice lucrurilor pe nume, pe sistemul verde-n față.

E elefantul din cameră. E un respect imens arătat copiilor. Acest premier tocmai asta face: recunoaște copiii ca fiind și ei importanți.

Ce echipă excelentă de comunicare are Norvegia, jos pălăria!

Poate vă amintiți că acum doi ani pe vremea asta, la început de pandemie, Erna Solberg, premierul Norvegiei de atunci a ținut o conferință de presă în care a răspuns doar întrebărilor adresate de copii. Am scris despre asta aici.

Vă las discursul lui Jonas Gahr Stoere despre invadarea Ucrainei și război integral aici:

„Dragi copii din Norvegia!

Trecem acum prin momente foarte speciale aici, unde trăim, în Europa. Rusia a atacat țară vecină, Ucraina, și acum acolo este război.

Vedem la TV, pe TikTok și Instagram imagini pe care n-am fi vrut să le vedem: bombardamente, case distruse și familii care trebuie să fugă. Este groaznic să vezi cum războiul are consecințe asupra oamenilor nevinovați și este și mai dureros să vezi că are consecințe asupra copiilor.

Știu că vă pasă de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vorbiți despre asta la școală și acasă, înțeleg faptul că multora dintre voi le e frică și își pun întrebări.

Atât copiii, tinerii, cât și adulții nîntrebăm de ce a fost nevoie să se întâmple asta și ne întrebăm ce o să se întâmple în Ucraina mai departe. Și ne întrebăm ce o să însemne războiul pentru noi aici, acasă.

Nu am un răspuns la întrebările acestea, dar este important pentru mine să vă spun următoarele:

Nu este război în Norvegia. Norvegia este o țară sigură.

Noi, cei care conducem țara, facem tot ce putem pentru ca voi să fiți în siguranță și în același timp trebuie să îi spunem clar Rusiei  nu este permis să ataci alte țări.

Sunt reguli clare despre cum țările trebuie să se poarte una cu cealaltă exact așa cum sunt reguli despre cum noi, oamenii, trebuie să ne purtăm unii cu ceilalți. Iar să ataci o altă țară încalcă toate aceste reguli.

Norvegia are mulți prieteni cu care colaborează, în nordîn Europa și în restul lumii și suntem alături de ei în a acorda ajutor și sprijin Ucrainei.

Norvegia este membră în ceea ce se numește NATO. Asta înseamnă că suntem în aceeași echipă cu alte țări care și-au promis că se vor apăra una pe cealaltă dacă vor fi atacate și asta ne dă siguranță.

Și este, de asemenea, important de precizat că președintele Rusiei, Putin, este cel care a pornit războiul și este răspunderea lui tot ceea ce se întâmplă acum. Nu este vina rușilor.

Poate că asculți ceva ce vine din Rusia sau poate cunoști pe cineva care vine din Rusia, la școală sau în vecinătate. Vreau să spun că de ei trebuie să avem grijă acum. Cei mai mulți dintre oamenii care locuiesc acolo sau vin de acolo nu își doresc acest război. Ei își doresc să trăiască în libertate, așa ca mine și ca tine. Tachinarea și hărțuirea din cauza locului din care vii nu e niciodată ok. Și nici acum.

Acum este important să vorbim unii cu ceilalți despre lucrurile de care ne temem și despre imaginile pe care le vedem. Și chiar dacă pe tine nu te neliniștește un astfel de clip, îi poate neliniști pe alții, dacă tu distribui mai departe.

Dacă ți-e teamă sau ești îngrijorat, poți vorbi cu părinții tai, cu profesorul tău, cu asistenta medicală, antrenorul sau o altă persoana în care ai încredere.

Dragi copii din Norvegia,

Norvegia este în continuare una dintre cele mai sigure țări.

O să facem tot ce putem ca să ajutăm oamenii nevinovați din Ucraina și o să facem tot ce putem ca să fie pace în Europa. Și trebuie să reușim asta împreună”.

Articolul anterior

Dacă s-ar putea întâlni mamele diferitelor popoare, n-ar mai exista războaie

Articolul următor

Medic indian din Ucraina, adăpostit în beci cu pisicuțele: o panteră și un jaguar

4 Comentarii

  1. Petra

    Abia astept sa le citesc discursul, când ajung de la scoala <3

  2. Violeta

    Da…frumos discurs, ar fi corect sa fie facut pentru orice conflict. Cum sustine si Jolie ..”toti merita aceeasi compasiune”. Ma refer la inocentii din Donbass, din fosta Iugoslavia, din Yemen (unde e mai rau decat in Ucraina, dar putini au curajul sa o zica), din Afganistan, etc. Din pacate, lumea e in maini criminale de masculi. Asta e adevarata problema. Prea mult testosteron frustrat. Sper doar ca o faramitura de umanitate sa mai existe in mintile celor care se gasesc in apropierea butoanelor nucleare.
    Eu in toamna voi fi bunica. Vreau doar sa-mi cunosc nepotii si sa ma joc cu ei pana n-oi mai putea. La naiba, nimeni nu e patronul nimanui pe PLANETA asta. Si uitam mereu ca suntem doar in trecere pe aici😠

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.391 s