Despre război: 5 jurnaliști de urmărit ca să înțelegi mai mult și să te sperii mai puțin

jurnaliști de urmărit miruna ioani

Aveți grijă ce surse de știri urmăriți și nu mă refer doar să fie reale. E foarte important și felul în care sunt scrise. De exemplu, în dimineața cu incendiul de la centrala nucleară, știrea pe care o deschisesem zicea așa:

Ziua x de război,

incendiu la centrala nucleară,

dacă explodează ar putea fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl,

ceva despre Kiev

și,

la final,

nivel de radiații normal.

Până am ajuns LA FINAL, mi-a stat inima de 5 ori. Ar fi putut scrie: Incendiu stins la centrala nucleară după bombardamente(…). STINS să fie al doilea cuvânt și ți-ar fi servit liniștire spre lectură. Dar nu, ei îți servesc adrenalină, fiindcă frica te ține lipit de ecran, nu vrei să pierzi nimic, ci să fii conectat tot timpul.

Prieteni, multă lume scrie în continuare că plânge, că e speriată, e normal. Sunteți singurii responsabili de ce informații îi dați creierului să proceseze. Vreți frică? Stați cu ochii în ecran. Vreți liniște? Mergeți în pădure. Sau stați acasă, dar stingeți televizorul.

E suficient să verificați dimineața și seara ce s-a mai întâmplat. Dacă apare o noutate urgentă, va ajunge singură la voi. Dacă nu, observați că știrile doar se repetă. Citești același lucru iar și iar. La tv rulează aceleași reportaje în buclă. Nu numai Ucraina, și creierul nostru e bombardat.

Am făcut o listă cu 5 jurnaliști de urmărit. Dacă îi aveți în radar pe ei (sau o parte dintre ei) și încă un site de știri, e suficient.

Vitalie Cojocari

Cunoaște limba rusă și mi se pare că asta îi dă acces să înțeleagă cu totul altfel ceea ce se întâmplă. E fost reporter pro tv, mutat recent la Euro news. Face în fiecare dimineață sau de mai multe ori pe zi postări pe pagina lui de facebook. Îl puteți urmări aici.

Lucian Mîndruță

Acel Lucian Mîndruță, jurnalist cu experiență și cultură, pune lucrurile în noi perspective și le explică fără tonul ăla care îți bagă frica-n oase. E tipul care se prinde de chestii primul. Citindu-l ajungi să te întrebi și să înțelegi mai multe. Primește comentarii inteligente. Postează pe facebook buletine prezentate de el însuși, filmate în biblioteca lui de acasă. Îl puteți urmări aici.

Mircea Barbu

Este jurnalist și trimisul special al ziarului Libertatea în Ucraina. L-am urmărit când și-a petrecut noaptea într-un tren, când și-a luat vestă antiglonț, omul trăiește ceea ce povestește. Mi se pare fabulos. Zice că cel mai mult îl putem ajuta citind reportajele lui din Libertatea. Îl puteți urmări aici.

Radu Vancu

E poet, prozator, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Postările lui despre Rusia-Ucraina sunt culese pe sprânceană, au și un spirit optimist, omul e și sibian de-ai mei, I like. Îl puteți urmări aici.

Marco Badea

Jurnalist Digi24.ro. Transmite zilnic informații de la fața locului, culese și verificate de el. Face niște sinteze pe zile, cu cele mai interesante informații, ușor de citit. Îl puteți urmări aici.

Articolul anterior

Președintele Poloniei, mesaj pentru Zelensky

Articolul următor

Dacă s-ar putea întâlni mamele diferitelor popoare, n-ar mai exista războaie

14 Comentarii

 1. Vă invit să lăsați comentariu cu ce persoane mai urmăriți ca să le urmărim și noi. Cu link, pls.

  • Ralu

   Eu citesc in mare parte New York Times. Am impresia ca sunt neutrali, calmi, scurt si la obiect. Au si perspectiva de ansamblu care ma ajuta sa inteleg cam in ce directie merg lucrurile. Recomand!

 2. Abi

  Arhi 🙂

  http://www.arhiblog.ro

  Posteza aproape la minut.

  • anya

   +1 pentru Arhi. Nu i-am scris niciodată, dar apreciez foarte mult ceea ce face.

 3. Nancy

  Radu Hossu. Prezintă zilnic sinteze clare, punctuale, fără alarmisme dar și fără fals optimism.
  https://www.facebook.com/RaduHossuL

 4. Simona cojocariu

  Radu Hosu

 5. Andrada

  Eu o urmăresc pe Angela Carp pe instagram (prezintă doar știrile fără analiză), pe lânga contul lui Zelenski, Digi 24, Biziday și pe Twitter străini (BBC, Reuters, DW, ABC)

 6. Geo

  Il recoman si pe Zaiafet pentru o mai buna intelegere a situatiei. Explica foarte frumos de ce n-ar trebui sa ne panicam:
  https://youtu.be/tp-Bxll141s

  Si tot de la el: https://www.veridica.ro/ un site care combate fake news.

 7. S

  Millitary and Foreign Affairs Network, pe youtube

 8. miriam

  “E tipul care se prinde de chestii primul.”

  Lucian Mândruță ???
  Din punctul meu de vedere, un mare NU, in niciun caz, veti ajunge pe piste gresite, mie nu mi se pare ca are privire de ansamblu sau ca intelege bine lucrurile (in general).

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.161 s