Știu exact de unde au învățat femeile să iubească. Fiindcă nu e un manual, e o menire

femeile să iubească miruna ioani

Două mărțișoare, care ar fi trebuit să fie trei. Nu s-a făcut anul de când a murit bunica, dar încă e prezentă pe listele din capul meu. Am avut aceeași senzație și la Crăciun, probabil de asta se spune că primele prime sărbători fără un om sunt cele mai grele de trecut.

Apoi mi-am dat seama că oamenii se duc, dar prin ei rămân lucrurile care te-au învățat. Acele gesturi care te locuiesc și pe care le dai mai departe ca pe niște comori celor care le primesc.

De câte ori vine mama la noi, bunica Geli ne trimite două checuri sau o plăcintă cu mere. Găluște cu prune. Ruladă cu brânză. Așa-i e felul, să trimită.

Bunica cealaltă ne aduna ouă de casă. Și lapte de la vacă. Grijea cofrajele și spăla sticlele. Să-i duci bidoane goale era bucuria ei cea mai mare, că știa că are ce să umple pentru tine. Bunica n-a fost o femeie bogată niciodată, dar mereu plecam de la ea cu portbagajele pline.

Am o prietenă care, de fiecare dată când zboară în străinătate, se întoarce cu ceva pentru mine. Nu statuete, ci chestii folositoare. Gen bomboane. N-are nicio obligație, nicio datorie. E pur și simplu o altă formă de iubire. Să te gândești la un om în cele mai bune momente ale tale.

Când eram mică, prietena mea Ada mi-a adus un pandantiv din Croația. Era un glob mic de sticlă, cu un bob de orez înăuntru, pe care scria minuscul ”măseluță”. Nu mai am lănțișorul, dar gestul ei va fi cu mine toată viața.

La prima ei vizită într-un duty free, pe vremea când eu eram încă în școală și în magazinele astea lăsai contravaloarea unui rinichi în funcțiune, vară-mea mi-a cumpărat un set întreg de gloss-uri de firmă. Le-am folosit și în facultate, atât eram de mândră de ele.

Ruxandra mi-a zis anul trecut la mare că-s frumoasă. Și frumusețea aia m-a ținut toată vara.

Ștefi îmi trimite mesaje că mă iubește. Când a atacat Putin, m-a sunat imediat, de dimineață.

Andreea mi-a comandat pijamale de mătase, când știa că nu ajung mult mai departe de casă și simțea că mi-ar face bine să mă simt frumoasă.

Eme mi-a spus odată ”stai liniștită, că eu sunt lângă tine. Uneori e mai greu, alteori e mai bine.”

Săptămâna trecută a venit la mine o mătușă. Auzise de la mama că am niște probleme, așa că s-a gândit să-mi aducă ceva care să mă ajute. Deși nici ea nu era în cea mai grozavă formă, a avut loc în inima ei să se gândească și la altă persoană.

Tocmai am fost cu mărțișor la ea și am plecat, ca de obicei, cu plasa plină. Această femeie nu te lasă să ieși altfel de la ea din casă. Nu întotdeauna are ceva pregătit de dinainte, dar niciodată nu e asta o problemă în sine. Astăzi fierbea o supă în oală. Imediat mi-a pus-o în niște castroane. M-a întrebat dacă vreau și pâine.

Dacă vreau și pâine!

Astea-s femeile din familia asta.

Nu au nevoie să plănuiască, pur și simplu găsesc să îți dea ceva care să îți facă bine. De cele mai multe ori, nici nu le-ai cerut de dinainte.

Așa a fost și bunica. Așa sunt și Geli, și mama.

Așa sunt Raluca, Ada, Ruxandra, Andreea, Ștefi și Eme. E mare familia de femei care iubesc femeile și le ridică.

Anul trecut am văzut-o pe mama mea pierzându-și mama. A fost una dintre cele mai emoționante lecții pe care le-am primit de la o femeie. Legat de cum să avem grijă una de alta.

Mama o dădea cu strugurel pe buze și o spăla pe dinți, când nu aș băga mâna în foc că bunicii îi mai păsa mult de asta. Dar mama n-a vrut să-și asume riscul. A luptat pentru fiecare secundă după ultima pe care orice alt doctor ar fi dat-o. În ultimele zile, i-a pus muzică populară. Iar bunica, dintr-o lume din care se mai întorcea la noi doar câteodată, întinsă într-un pat moale, a început să bată ritmul din picioare. Ultimul ei dans a fost hora mare.

Știu exact de unde au învățat unele femei să iubească. Fiindcă nu e un manual, e o menire.

De la alte femei din familia noastră. Știu că nu e o familie mică și că suntem câteva  prin lumea asta largă.

Bucurați-vă, admirați-vă, ridicați-vă. Pe voi însevă și unele pe altele. O primăvară frumoasă.

 

Articolul anterior

Translatorul izbucnește în plâns la discursul lui Zelensky în Parlamentul European

Articolul următor

Ca să-l cunoști mai bine: 10 citate ale președintelui Zelensky înainte și în timp de război

7 Comentarii

 1. Silvia R.

  Pacat ca nu ai si tu fata sa transmiti iubirea asta mare mai departe. Desi, la cum i-ai educat pe baieti, si din ce scrii despre Tudor, nu mai conteaza, ca duc ei mai departe.
  Sunteti minunate, atat tu, cat si celelalte femei din preajma ta!

  • Mi-ar fi placut tare sa am si o fata. Dar imi spun ca am baieti din foarte multe motive, ca sa invat ceva mai multe. 🤗

 2. Dana

  Pe 2 ianuarie mi-am pierdut tatăl iar pe 31 ianuarie mi-am pierdut mama. Anul ăsta.
  În mintea mea ei încă sunt aici, încă aștept sa ma sune sa vorbesc cu ei, deși ieri am ales poza pentru cruce și parca tot nu-mi vine sa cred 😢

 3. Si tu mi-ai trimis sampanie recent, cand eram in izolare! <3
  PS: Andreea aia din poveste sunt eu, da? Sau mai ai o Andreea care iti trimite pijamale?!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 140 queries in 0.509 s