Despre metaverse și cum companiile se mută să facă bani în singurul spațiu nelimitat: imaginația noastră

Fondatorul facebook a anunțat săptămâna trecută care va fi noul nume al companiei: Meta. De la Metaverse.

Oare ăsta va fi viitorul?


Metaverse e un univers paralel și digital, unde oamenii vor avea avatare. Vor fi străzi cu panouri publicitare, oamenii se vor îmbrăca în haine digitale și vor merge la coafor digital.

Gucci a lansat o geantă în două variante: fizică și digitală. Ghiciți care s-a vândut mai bine? Cea digitială, bineînțeles. De ce? Fiindcă pe net te văd mult mai mulți oameni decât în viața reală.

Câți prieteni aveți pe facebook chiar acum? Să zicem că nu văd toți-toți fiecare poză pe care o puneți pe facebook. Dar sunt oricum incomparabil mai mulți acolo decât cei cu care vă întâlniți în mod real.

Câți invitați ați avut la nuntă și câte like-uri ați primit când ați urcat pozele pe profil? Dar la botez? Când ați născut, în maternitate?

Mai întâi a fost profilul utilizatorului și peretele lui

N-au mai încăput postările, că erau prea multe, așa că au creat paginile, un univers paralel. N-au mai încăput nici aici postările, așa că au creat grupurile. Ohooo, ce univers paralel. Nu mai e loc nici acolo, așa că au creat stories. Toate sunt fire epice distincte, ca niște mulțimi care se întretaie într-un fel.

Practic, a fost creat spațiu ca oamenii să se manifeste online. Și oamenii au venit. Le-a plăcut. Mulți au făcut bani. S-au reinventat. Au descoperite activități noi.

Problema la facebook e centralizarea. Și anume, că există un mare șef care dictează și ia hotărârile.

Cum ar fi să existe meteverse-uri descentralizate, unde lucrurile să fie prestabilite de la început și toți să aibă șanse egale.

Vă invit să vă uitați la trailer-ul acestui joc recent lansat. Se numește Bloktopia. E un Metaverse. Un bloc de câteva etaje. O nebunie.

Mari companii au anunțat deja că închiriază spații aici. Au panouri publicitare și birou. Există posibilitatea să îți cumperi teren, să închiriezi chestii, e un întreg ecosistem.

Unii spun că, în viitor, ne vom pune ochelarii pe ochi și așa vom merge la serviciu. Că vom comanda pizza în metaverse și ne va ajunge la ușă. Că vom face întâlniri între avatarele noastre și tot așa.

E posibil ca oameni care vor fi, de exemplu, chelneri în viața de zi cu zi să meargă acasă, să-și pună ochelarii și să fie multimilionari în megaapartamentul lor din acest bloc. Să aibă lamborghini și papuci Gucci și să-l doară la banană, cum ar fi.

Sună ciudat? Dacă ți-aș fi spus acum 15 ani că maică-ta va avea instagram, ai fi zis că-s nebună.

Zilnic văd oameni pe șantier care nu au toți dinții în gură, dar toți au smartphone și conexiune la net.

Vom vedea ce va fi. Voi ce credeți, care va fi următoarea revoluție?

Articolul anterior

Atenție, alternativele băbești pentru albit dinții acasă îi pot strica mai tare

Articolul următor

Dragă mamă care te enervezi legat de multe nimicuri din viață, kind reminder pentru Doar Ce Contează (p)

10 Comentarii

 1. Nikki

  Ferice de părinții și bunicii noștri. Personal, fiind (teoretic) la jumătatea vieții, sper să mă pot detașa de toată nebunia ce va urma, dar pentru copilul meu îmi este de-a dreptul groaza.

 2. Ana

  Îmi aduce aminte de There. Jucam în adolescenta cu soțul meu, dar nu cunoaștem pe nimeni de acolo. E interesant pentru adolescenți, dar un adult nu s-ar lăsa prins intr-un astfel de joc.

 3. S

  ar fi buna o revolutie ca aia franceza, sincer. si-au luat-o elitele in cap (sic!) din nou. un 1789, un 1917, un 1989…

 4. Andreea

  Mi se pare ca e alimentata si o fuga de realitate. Se creeaza un univers paralel in care poti fie orice. Pe de alta partea si cartile si filmele tot asta ne ofera. O realitate alternativa, doar ca de data asta putem sa o fabricam noi, spre deosebire de carti si filme unde primim ceea ce creatorii lor au intentionat sa ne ofere. Ar fi interesant de vazut ce parere au psihologii si psihiatri despre asta.

 5. Ioana

  Eu sunt doar inspaimantata de toata aceasta lume virtuala. Mi se pare creepy…

 6. Andreia

  Un fel de Matrix.

 7. Pe undeva pe aproape

 8. Kat

  A fost un episod in black mirror cu ceva similar. Ce sa zic, nu prea as vrea ca black mirror sa fie realitate :))

 9. Violeta

  Se spun multe aiureli si se gandesc (pregatesc) si mai multe. Eu una stiu un lucru sigur : o sa ma tin departe de porcaria asta a lui Zuck… Prefer viata reala, digitalul e utopie. Nu e viata. Iar eu chiar ador tehnologia in general. Din multe puncte de vedere ne-a schimbat viata. E doar necesar sa facem o distinctie clara. In special pentru cei tineri.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 150 queries in 0.381 s