Incendiile din secții covid ale spitalelor din alte țări. Ce s-a întâmplat prin lume

Am fost curioasă dacă s-au mai întâmplat incendii în secții covid și prin alte țări. Am ajuns cu căutările mult după prima pagină. E drept că România e cap de afiș, însă e probabil ca google să mă localizeze aici și să-mi dea rezultate în funcție de asta.

Să vedeți ce-am găsit:

Turcia: 9 pacienți cu covid au murit în decembrie 2020 în urma unui incendiu din secția de ATI a spitalului privat Sanko University din Gaziantep. Se pare că un ventilator cu oxigen a explodat. (sursa BBC) Alte surse raportează 10 morți.

Egipt: 7 pacienți cu covid au decedat într-un incendiu din spitalul privat Misr Al Amal din El Obour, la 30km de Cairo. Focul a pornit dintr-o defecțiune electrică. (sursa Reuters)

Brazilia: 2 pacienți care erau deja în stare gravă cu covid au murit și 200 au fost evacuați într-un incendiu pornit din subsolul unui spital (Bonsucesso Federal Hospital) din Rio de Janeiro. (sursa APnews)

Gujarat: probabil statul cu recordul incendiilor în spitale covid. 19 spitale au ars în numai 3 luni. 13 pacienți morți. (sursa news18.com) Cauzele incendiilor au fost cel mai des scurt-circuite, scurgeri de oxigen, ventilatoare stricate. Prezența oxigenului și alcoolului din dezinfectant face ca focul să se răspândească rapid și să fie greu de controlat.

Canada: 55 de pacienți afectați în spitalul din Burnaby. Se pare că incendiul a fost provocat intenționat. (sursa globalnews)

Rusia: 5 pacienți cu covid au murit într-un incendiu din spitalul Sf. Gheorghe din St. Petersburg. Se pare că incendiul a pornit de la un scurt-circuit sau de la un ventilator suprasolicitat. (sursa independent.co.uk)

UK: nicio victimă într-un incendiu din spitalul din East Kilbride, aproape de Glasgow. În articol, autoritățile și medicii se felicită reciproc pentru viteza de reacție. #goals (sursa BBC)

Peste tot s-au deschis anchete și investigații. Nicăieri nu am găsit un update cu un rezultat. Posibil să existe, posibil să fie și publicat, doar că n-am ajuns la informația respectivă.

Speram să mă simt mai bine după ce văd că și alții au pățit. Nu mă simt. Știu doar că mai e mult până să ajungem unde ne dorim.

Și îmi amintesc toate training-urile speciale pe care le făceam cât am lucrat ca medic în UK și toate măsurile de incendiu, și protocoale, și responsabili, și exerciții, și evacuări.

Adevărul e că ne enervau pe toți care participam. Dar și că, în caz de ceva, știam fiecare ce are de făcut și, cu ochii închiși, puteam executa.

Depinde însă de foarte multe lucruri, că uneori nu e numai pregătirea. E nevoie și de un strop de noroc. În secțiile ATI, unde e mult oxigen, norocul face unu-doi bum.

Mi-aș dori să scrie și ziarele din România într-o zi: incendiu la spitalul X, toți pacienții și medicii evacuați, autoritățile se felicită între ele pentru cum au reacționat.

Image by F. Muhammad from Pixabay

Articolul anterior

Victimele incendiilor din sistemul sanitar, peste numărul declarat, fiindcă oamenii fac orice să fugă de spitale

Articolul următor

Ce putem învăța: despre înecul secundar și Duhul Sfânt care se coboară și dacă nu îneci copilul la Botez

8 Comentarii

 1. Rox

  Uf, in afara de UK, numai tari in care nu as dori sa trăiesc. Și ala din UK, fără victime.
  La firmele pe unde am lucrat erau simulări de incendii, urâte de oameni că ne întrerupeau și ne scoteau afara indiferent de vreme, plus că păreau f simple.. ce nevoie sa avem sa ne încolonăm pe o scară de incendiu, fara lift, și să ne întâlnim în curte, că poți să faci asta și fără repetiție, daca e nevoie, doar e no brainer, nu? Pai, nu prea. Oamenii au nevoie de training sa știe să nu blocheze cu obiecte ieșirea de incendiu de exemplu, să știe pe ce ușa sa iasă, pe ce scări să coboare, sa nu se îngrămădească când ies, și cât de departe de clădire sa se opreasca. Altfel apar situații cum a fost la explozia de la Mihăilești când oamenii stăteau adunați în jurul camionului cu azotat…
  Dar sincer pe oamenii aceia nu știu dacă i-ar fi ajutat exerciții de incendiu .

 2. Claudia

  ”Speram să mă simt mai bine după ce văd că și alții au pățit”.

  Doamne ferește. Cum te-ai putea simți mai bine citind că și alții au ars de vii????? Numai ca să se poată spune ”iată, NU NUMAI ÎN ROMÂNIA…”?!
  Nu știu ce-ai vrut să zici, dar ce-a ieșit e oribil.

 3. Mihaela

  Hai sa nu o dam cotita.

  Incendii gasesti absolut in orice tara civilizata. Incendii din cauza ca oamenii au fost nevoiti sa improvizeze o sursa de caldura pentru ca tremurau de frig, nu.

  Ai citit declaratia medicului de garda? Ca nu a fost foarte frig in noaptea aia, dar nici o temperatura confortabila. Si au adus paturi suplimentare.

  Sa intreb cum functiona apa calda???

  • Da, mai, nu o dam cotita. Ne uitam in ce tari s-a mai petrecut asta, de statul ala indian e prima oara cand aud. Lumea a treia si Romania.
   Nu am gasit Germania, Franta pe lista asta, dar nici nu ne comparam.

  • Dar nu stim care a fost cauza incendiului, putem, din respect pentru victime, pentru personalul de acolo si aceasta tragedie, sa asteptam inainte sa dam vina tot pe ei ca au avut nevoie sa se incalzeasca.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 146 queries in 0.382 s