Masca te absolvă de vină dacă dai mai departe. Părerile, nicio șansă

masca miruna ioani

N-avem vaccin și-o să mai dureze până o să-l avem, pe de o parte. Așa că, să ne protejăm cu izolare și mască. Pe cealaltă parte, vrem să câștigăm imunitate, care înseamnă ca 60-70% din populație să se îmbolnăvească.

Nu e nicio contradicție în idei și termeni. Niciun paradox, prieteni. Ce e important e să nu facem imunitate toți deodată. Pentru că băgăm sistemul medical în colaps, iar el nu a fost niciodată un făt frumos pe un cal alb, să fim sinceri.

De asta, dacă suntem contacți direcți nu umblăm brambura pe stradă.

De asta, nu ne bulucim pe holuri la medic. Dacă avem posibilitatea, apelăm la telemedicină. Evităm să mergem la mall dacă putem comanda acasă. Alegem o ieșire în parc în locul unei paranghelii în gașcă.

Care e diferența între acum și în martie? Că știm mai multe despre virus. Cei mai mulți fac forme ușoare. Sau sunt asimptomatici. Avem prieteni care au trecut prin asta. Tratamente care n-o dau în bară.

A făcut și Trump boala.

Unii s-au prăpădit, din păcate. Totuși, nu majoritatea.

Nu suntem în filme. Cred că cel mai inteligent ar fi să ne pregătim să trecem fiecare prin asta.

Virusul e mai rapid decât nenea cu vaccinul. Nu vreau să vă speriați, dar sunt șanse mai mari să ajungă la noi înainte. Așa că, nu ne facem buncăr să ne ascundem, dar nici nu lingem unde au scuipat alții.

Ne vedem de ale noastre, în noul ritm de socializare.

Ieri am purtat masca în aer liber, nu pentru că aș fi crezut neapărat că e nevoie

(deși soțul meu zice că ar fi mai bine și îmi e teribil de rușine de el să fac nazuri – e chirurg și poartă mască mai mult decât mă plâng eu că-s obosită), ci pentru că mi s-a părut de bun simț față ceilalți.

Nu aș fi vrut să creadă despre mine că nu-mi pasă. Că vreau să-i îmbolnăvesc ori că-s vreo preadeșteaptă. Cred că, indiferent de părerile noastre, dacă într-un loc un singur om poartă mască, e decent să poarte toți ceilalți. Da, pentru unul singur. Căci nu știi ce boli ascunse ori câți ani are.

Și nu știi ce porți pe la tine prin expirație.

Să porți mască a devenit semn de politețe, așa cum e să spui mulțumesc și bună ziua. Indiferent cum ți se pare ție, asta e norma.

Masca te absolvă de orice vină. Părerile, nicio șansă.

foto Pixabay

Articolul anterior

Cum alegi o imprimantă pentru copil – 3 criterii explicate simplu, care-l lămuresc rapid și pe cel mai indecis părinte (p)

Articolul următor

E al lui, dacă-i la el în mână! Nu obligați copilul sau frații să împartă (tehnica așteaptă-roagă-schimbă)

12 Comentarii

  1. Si eu uneori sunt in dubii daca par o nebuna care poatta masca afara, dar din fericire imi trece.
    Stii ce ma deranjeaza? Cand cineva zice: lasa ca eu nu port masca, daca porti tu! Wroong, nene! Ai intalnit asemenea oameni? Fiecare cu virusul lui, nu?
    Also, are cineva idee unde se pot face reclamatii cand agenti comerciali nu indeplinesc normele de igiena si nu poarta masca? Tare mult vreau sa reclam notarul din sat care se crede peste lege!

    • Alina

      Exista Telverde special pentru asta, apare info si pe site-ul MS.
      0800 800 358

      • Alexa stanescu

        Multumeeesc

        • Se și întâmplă ceva sau e doar un loc unde să îți verși nervii?

          • Andra

            Nope, nu se intampla nimic. Nici nervii nu ti-i versi cu adevarat, ca ajungi sa te enervezi si mai tare dupa :)).
            Sau asa a fost in cazul meu, altii or avea intamplari mai fericite. Am sunat o data, in iulie, sa reclam un hotel de pe litoral, unde nu se respecta nimic, inclusiv mic dejun permis si in interior, mese nesterse, meniuri plastifiate si lipicioase. Am specificat clar ca e vorba de mic dejun (deci un anumit interval orar), in rest restaurantul fiind inchis. Dupa o ora, m-au sunat de la Politia Constanta ca ei sunt acolo si nu identifica cele reclamate de mine, la 7 seara 😄 (acum ma amuz, atunci am crezut ca plesnesc de nervi). Am repetat faptul ca e vorba de mic dejun, mi s-a spus ca “ei merg cand pot in control”. Iar referitor la faptul ca nu luau cei de la hotel temperatura clientilor, au spus ca “au termometru, ni l-au aratat, dar probabil nu vor sa sperie clientii”. Asta fiind atitudinea Politiei la reclamatie.
            Am mai facut o reclamatie tot prin vara, la STB, pentru nepurtarea mastii in autobuz. Nici macar nu au raspuns…

  2. Masca e sa avem grija de ceilalti. E o forma de dragoste si respect ce le duc vecinei de deasupra ce are cancer pulmonar in remisie, vecinei din aprt din dreapta ce e medic la spital si face garzi si garzi, vecinilor de sub noi ce sunt obezi din aia grav, pacientilor din spital unde fac voluntariat si personalului medical, colegilor de munca si celor de la alte munci din metrou, oamenilor ce lucreaza in piata etc. Noi suntem sanatosi impecabil si nu am intrat in farmacie de peste 10 ani si nici copila nu stie ce sunt aia muci, dar multi nu depun acelasi efort ca mine….

    Imunitatea nu e data doar de cei ce se imbolnavesc ci mai ales de de profilaxie (si cifra de 65-70% nu stiu cine o promoveaza, pt ca la vaccinuri de rujeola/rubeola/poliomielita etc se discuta de un target de 95% vaccinare pt imunitate de turma).
    Din pacate multi romani (si cel mai grav si doctori) neglijeaza importanta profilaxiei si ignora analize medicale anuale ca screening, ignora recomandarile strict legate de fiecare individ, cu alimentatie cat mai naturala si simpla, importantei linistei emotionale si somnului de la 22-23 seara, a miscarii si periajului dentar, a evitarii alcoolului si fumatului si chimicalelor din alimentatie sau de pe piele etc etc. -toate astea impreuna ridica imunitatea la toata turma de virusuri, bacterii, mucegaiuri si alti paraziti ce ne pot lovi. Corpul are o putere de autovindecare si auto aparare, doar sa il lasam si reducem prostiile cu care il bombardam constient si neglijent.

    • Gianina

      F adevărat! ❤️❤️❤️❤️
      Pot sa te intreb te rog ce faci a.i. copilul sa fie perfect sanatos? Cum va Creșteți imunitatea? In afara de ideile de msi sus cu care sunt perfect de acord si iti Multumesc ca ni le reamintești! Merci!

      • As vrea sa scriu formula si sa o dau la toata lumea din toata caldura sufletului meu dar nu am. Sanatatea a venit din armonie, din echilibrul tuturor si ce merge pt mine nu merge pt tine, iar copilul a devenit mai sanatos in acelasi timp dar mai ales datorita ca noi aia adultii am devenit mai sanatosi, copilul e consecintza parintilor fizic si emotional, nu pot avea copil sanatos cu parinti haotici ci schimbarea vine impreuna.
        La noi a fost si un medic ce a evaluat istoricul medical al copilului, parintilor, bunicilor, familiei extinse etc cu recomandari pe astea pt ca multe comportamente autodistructive se invata de la mama si de la mama lui mama si tot asa; au fost si ca multe le-am schimbat usor usor dupa ce am inceput sa analizez ce fac cei din jur, aia sanatosi, si fugit de aia care au punga de suplimente si medicamente in casa si imi zic ca boala e ceva normal – am fost acolo si nu am fost bine, nu mai vreau inapoi.
        Asa ca dormim la 18-20 grade, mancam majoritar de la piatza si tot ce se poate crud, ne culcam devreme, miscare cat se poate in natura, fara chimicale pe piele si in casa si pe masa, fara tv, fara certuri si tensiuni, etc .

        As vrea sa trimit o scrisoare mie, acum 20 ani, cu toate astea. Sau mamei mele acum 40 de ani. As vrea sa imi sterg anii cand am fost internata in spital, drumurile la urgenta pt mine si alea cu copilul in brate. Le-am imbunatatit si e ieftin – zau ca e ieftin!!, am cativa oameni in jur ce nu au luat nimic din farmacie de peste 20 ani, si imi pare rau ca nu am deschis ochii mai devreme ca sanatatea vine nu de la ce bagai eu in mine ci de la ce nu mai bag in mine.

        P.S. mai vorbim cand imbatranesc 😀 , deja am 40+++ceva si incep sa scratzie oasele iar dentistul ma ameninta ca plombele astea sunt bune dar nu rezista ele forever si sa strang bani de un implant pt la anul sau peste 20 de ani.

  3. Da!

    Las si eu asta aici: https://www.bbc.com/news/world-54518286

    Unde locuiesc masca este obligatorie peste tot in afara casei proprii (si in casa daca ai musafiri, desigur) si am trecut printr-o vara FOARTE umeda si calduroasa cu masca pe nas, alergand dupa un pui de caine si muncind (asta era deja obisnuit) si nu am murit sufocata, desi am avut impresia adesea ca o sa smulg masca si o sa ii dau foc. Studiile sunt foarte impartite referitor la masca si purtatul ei – recent am fost la un congres online cu tema COVID si s-a discutat intens subiectul asta, dar nu cu pseudo argumente, ci pe dovezi – dar eu zic ca daca poate ajuta macar un pic, e un efort minim de facut. Nu ii inteleg pe cei care o numesc botnita si care tot refuza sa faca acest minim gest. Sau ii inteleg dar mi se pare foarte trist…

    Referitor la ce zici cu “masca te absolva de orice vina” as vrea sa adaug “masca purtata corect”. Am vazut n persoane cu nasul pe afara sau cu masca sub barbie cu totul, ceea ce e doar risipa de bani pe amarata aia de masca.

  4. Andreea L.

    Si eu port masca la servici 8 ore..si nu ma (mai) plang! 😉 As vrea sa media sa prezinte oamenilor (in afara de cati au mai murit si cate cazuri noi mai sunt,) as vrea sa ne spuna noua, tuturor, cum putem sa fim mai puternici in fata virusului: adica solutii concrete !
    multumesc!

  5. dia

    Diferența uimitoare dintre situația de acum și cea din primăvara e ca in primăvara la 300 de cazuri stătea toată lumea tremurând in casa. Acum, la peste 3000, oamenilor nu le mai pasa. Pentru mine e halucinanta schimbarea asta de atitudine. Sistemele de sănătate in câteva orașe majore din țara sunt deja in colaps. Nu cred ca se poate discuta de imunitate de turma in condițiile astea. Când pacienții stau in spital intubați 2-3-4 saptamani. Situația va fi similară cu cea a Italiei din primăvara. Da, masca( purtată corect) ajuta. Dar e nevoie și de altele. Tratamentele nu mi se par grozave. Chiar deloc. Ai remdesivir pentru pacienții critici( sau nu ai, depinde de oraș). In rest, tot steroizi și hidroxicloroquina(!) se folosesc. Mortalitatea nu e mare, corect, dar nu a fost nici in primăvara și nu despre asta e vorba in pandemia asta. Nu asta ar trebui sa fie focusul, ca mortalitatea e mică.

  6. Ana

    Indiferent ca ne place sau nu, toate pandemiile au fost trecute cu masca. Ca sa nu mai zic ca prin Anglia, cand era ciuma la moda, autoritatile ii tineau pe oameni cu forta in casa. Iar cei care aveau ciuma, li se desena o cruce mare si albatra pe casa. Ca sa stie toata lumea…

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 159 queries in 0.404 s