Cum să citim etichetele hainelor pentru copii și care-i faza cu bumbacul organic (p)

bumbacul organic miruna ioani

După ce am înțeles și-am învățat să citim pe etichete aditivii, vopselele și conservanții din mâncare, deodorant, ruj și detergent, am trecut la următorul nivel: etichetele hainelor. Mi-am luat o pereche de pantaloni raiați mov, superbengoși, la o megareducere dintr-un outlet celebru din UK. De brand. Eram fericită ca atunci când faci afacerea vieții tale. Mi-a trecut rapid însă, când, după prima purtare, apa mea de la duș s-a făcut mov. Doamne ferește, ce m-am speriat! A fost, desigur, ultima oară când i-am purtat. Nici să-i donez n-am îndrăznit. Pe această bombă toxică pentru pielea oricui i-ar fi purtat.

Știți care e cel mai mare organ din corp? Ziceți repede, înainte să citiți.

 

Pielea.

 

Așadar, nu contează numai ce băgăm în noi pe gură, ci și ce purtăm pe noi, pe piele. Dacă sunteți iubitori de animale, dacă vă preocupă sănătatea voastră și a celor din jur, veți începe să apreciați o etichetă cinstită, nu după ce brand fandosit e trecut pe ea, ci după alte chestii.

De exemplu, eu am început să citesc așa: primul lucru, compoziția. Dacă îmi plac niște chiloți care au 7% bumbac, nu putem spune că sunt din bumbac. Al doilea lucru, mă uit la certificări. Există vrei garanție a calității? Că așa, pot să printez și eu etichete cu promisiuni fel de fel. Și al treilea lucru, mă uit la preț. Îmi permit? De obicei, am aflat în ultima vreme, hainele de calitate costă mai mult, iar certificările serioase, internaționale, la fel. E corect asta? Nu mi se pare, deși înțeleg. De ce e mai ieftin să produci și să vinzi haine care fac rău oamenilor și planetei? Nu-i deloc corect. Pe de altă parte, vreau ca cei care asigură certificările să fie mulțumiți cu banii pe care-i primesc, ca să nu facă rabat unde își pun sigla.

Fapt: Bumbacul este cea mai poluantă fibră textilă din lume, din cauza consumului mare de apă dulce, dar mai ales pentru că folosește peste 25% din pesticidele lumii. Cu toate acestea, datorită proprietăților sale remarcabile, rămâne fibra cea mai utilizată și solicitată de locuitorii frumosului nostru Pământ.
(sursa)

Care-i diferența între bumbacul organic și bumbacul clasic?

bumbacul organic miruna ioani 6

Bumbacul organic este cultivat fără pesticide chimice sau îngrășăminte dăunătoare, motiv pentru care este adesea văzut ca fiind mai ecologic decât bumbacul convențional. Când vine vorba de efecte asupra mediului, bumbacul organic este considerat cel mai bun dintre cei doi. (sursa)
Bumbacul organic este obținut din semințe naturale și nu se folosesc pesticide sau alte substanțe chimice dăunătoare. Ca urmare, produsele din bumbac organic sunt mai sigure pentru piele. Bumbacul obișnuit este cultivat pe același sol de mai multe ori, degradând calitatea acestuia, secându-l de nutrienți, ceea ce duce la culturi nesănătoase. (sursa)

De ce este bumbacul organic mai scump?

bumbacul organic miruna ioani

Pentru că e mai multă muncă să crești bumbacul organic, din cauza restricțiilor asupra erbicidelor și pesticidelor. În acest sens, fermierii de bumbac ecologic, de regulă, îngrijesc manual recoltele de bumbac pentru a elimina și a preveni creșterea buruienilor.

Bumbacul organic e mai bun pentru planetă?

bumbacul organic miruna ioani

 • Da, pentru că se consumă cu 88% mai puțină apă la producția lui. Fermierii folosesc mai mult apa de ploaie decât sistemele de irigație.
 • Nu se folosesc substanțe chimice toxice la cultivarea bumbacului organic.
 • Nu dăunează solului.
 • Are un impact mai mic asupra aerului și folosește cu 62% mai puțină energie.
 • Produce cu 46% mai puțin CO2 decât bumbacul convențional.
  (sursa 1, 2)

Iată și niște numere, ca să vorbim pe concret, nu pe povești:

2.700 litri de apă

Aceasta este cantitatea de apă care este folosită pentru a face un singur tricou de bumbac. Vi s-a întors stomacul pe dos? Ar trebui.

Deși 70% din planeta noastră este acoperită cu apă, doar 3% sunt apă dulce și doar 1/3 din acei 3% este disponibil pentru noi. 1 miliard de oameni nu au acces la apă dulce și 2,4 miliarde de persoane suferă de salubritate inadecvată. Milioane de oameni, în mare parte copii mici, mor în fiecare an din cauza bolilor purtate de apă cauzate de igienizarea necorespunzătoare și a lipsei de apă. Cu toate acestea, încă folosim 10.000 de litri de apă pentru a procesa doar un singur kilogram de bumbac convențional. (sursa)

Se simte vreo diferență între bumbacul organic și cel convențional când pui mâna pe-o haină?

bumbacul organic miruna ioani

Da. Aici n-am nevoie de surse, că vă zic părerea mea. Se simte. Bumbacul organic e mai moale și mai plin, mai pufos parcă. Prima dată am făcut cunoștință cu el când Tudor a primit cadou de la o prietenă care avea magazin online cu produse din bumbac organic. L-a închis între timp, că n-a mers, produsele erau prea scumpe, lumea încă nu înțelegea. Bluzița respectivă am păstrat-o și pentru Victor, deși are o pată mică, nu-i nimic, o va purta prin casă.

Care-s certificările de încredere pentru bumbacul organic?

bumbacul organic miruna ioani

Unele dintre aceste certificări sunt create direct de brand-uri (adică, e ca și când te declari singur cel mai tare din parcare), iar altele sunt acordate de instituții de certificare independente, care respectă criterii stricte de mediu. În timp ce etichetele create de brand-uri nu sunt supuse niciunui control, bumbacul certificat organic este controlat la sursă și în diferitele etape de producție, chiar până la produsul finit, de către aceleași organizații și uneori de către cele externe.

Există doar două certificări internaționale pentru bumbacul organic:

Organic cotton certified OCS (Organic Content Standard)
GOTS (Global Organic Cotton Standard)

CERTIFICATUL ORGANIC COTTON OCS:

Eticheta sau certificarea OCS (administrată și controlată în Statele Unite) atestă numai că bumbacul este cultivat fără organisme modificate genetic, fără substanțe chimice (îngrășăminte, pesticide și insecticide) și monitorizat de pe câmpurile de bumbac până la clientul final.

GOTS (GLOBAL ORGANIC COTTON STANDARD)

Certificarea GOTS (gestionată și controlată în Germania) atestă ca și precedenta că bumbacul este cultivat fără organisme modificate genetic, fără substanțe chimice (îngrășăminte, pesticide și insecticide) și monitorizat de pe câmpurile de bumbac până la clientul final, inclusiv cu certificate de tranzacție la fiecare pas.

Dar GOTS merge mai departe și prevede, de asemenea:

 • Gestionarea rezonabilă și controlată a apei pentru irigarea pe câmp în zonele agricole, unde perioadele de secetă necesită irigare artificială.
 • Garanția respectării condițiilor de muncă sociale bazate pe principiile OIM (Organizația Internațională a Muncii) și ONU (Organizația Națiunilor Unite).
 • Garanția că produsele finite certificate GOTS (lenjerie de casă sau îmbrăcăminte) au fost fabricate (în toate etapele de producție: filare / țesut / vopsire / imprimare / îmbrăcăminte), fără produse toxice; nici pentru mediu, nici pentru lucrătorii de producție, nici pentru utilizatori.
 •  Certificarea GOTS este singura care necesită mărci certificate să furnizeze, în timpul auditurilor de control, rapoarte de testare de laborator care dovedesc că nu există nicio urmă de organisme modificate genetic în ADN-ul bumbacului folosit și nici urme de pesticide și alte substanțe chimice toxice. Aceste teste sunt complicate și costisitoare, dar este singura modalitate de a ne asigura că bumbacul este natural și inofensiv.

Este clar de ce GOTS este cea mai calitativă și cea mai fiabilă dintre toate certificările. (sursa)

Din păcate, bumbacul organic necertificat e o iluzie. N-are sens să dați banii. Și iată o veste bună:

Kaufland aduce haine pentru copii, din bumbac organic, certificat GOTS

E o colecție nouă pentru bebeluși și copii, de la Kuniboo. Toate hăinuțele, certificate GOTS. Le-am văzut și pozat cu mâna mea, în magazin. Cred că un lanț mare, cum e Kaufland, își permite să aducă prețurile acestor materiale jos și să le facă accesibile pentru toți.

Acest cardigan. Cât credeți că poate să coste? 🙂 29.99 lei. Vedeți aici. Poza e făcută de mine, cu telefonul, nu vă imaginați ceva profi. Fix atât de frumos e!

Apoi, sunt multe. Body-uri pentru bebeluși. Pantaloni, bluze. O rochiță roz superbă pentru fetițe. Sunt și frumoase, și de calitate, și la prețuri rezonabile.

Pantalonii aceștia? 19.99 lei.

Și a doua veste bună e că nu sunt numai haine pentru copii mici:

 •      Bebeluși și copii până la patru ani: marca proprie, Kuniboo
 •      Copii și adolescenți: Hip & Hopps
 •       Adulți, femei și bărbați: Oyanda & Townland

Toate colecțiile sunt pe site, dar se pot cumpăra doar din magazine. Faceți o excursie până la Kaufland, oferta ține până pe 23 februarie, hăinuțele se duc repede.

Mă bucur când marile lanțuri de magazine au grijă ca activitatea lor să fie prietenă cu mediul înconjurător. Ei sunt, de fapt, cei care au cu adevărat puterea de a face aceste produse de calitate accesibile tuturor. Că degeaba-s ele grozave, dacă-s atât de scumpe, încât și le permit doi-trei. Așadar, susțin inițiativele de genul. Bravo, Kaufland.

p.s. Și dacă tot v-am trimis la Kaufland, vă mai dau un pont, ca să creștem eficiența și să nu poluăm mediul cu două drumuri pân-acolo. Niște costițe gata marinate. 20 de minute la cuptor și niciun soț n-o să întrebe câți bani au fost cheltuiți pe aceste hăinuțe responsabile și necesare 😉

foto Shutterstock, Pixabay și telefonul meu

 

Articolul anterior

Ocazie: prietena mea închiriază ieftin apartament în Barcelona (centru), dacă vreți un concediu frumos

Articolul următor

Ce o să-și amintească fiul meu despre mama lui

9 Comentarii

 1. Recunosc multe dintre modelele Lupilu, de la Lidl. Si fiind vorba de acelasi management, e normal. Calitate super, pret incredibil. De 6 ani imbrac fata cu genul asta de haine, bat la calitate si marci mai celebre si mult mai scumpe

 2. Si la C&A am vazut haine pentru adulti si copii din bumbac organic, cu preturi destul de ok. Eu nu am vazut/simtit diferente intre bumbacul organic si cel normal, dar daca gasesc la un pret decent, prefer si eu bumbacul organic.

  Nu stiam ca si cei de la Kaufland au, multumim pentru pont! 😀

 3. Cristina

  Am luat mai multe piese de haine din bumbac organic din diverse magazine, inclusiv Kaufland.
  Ultima, o bluza H&M pentru mine pe care ador să o port, e extraordinar de fina, moale, plăcută la atingere.
  O luasem fără să observ că e din bumbac organic și apoi am citit eticheta într-o zi. De aia e atât de moale, ca o mângâiere
  Deci, da, confirm inechivoc partea asta

 4. Viviana

  Multumim de info. Nu stiam ca au la Kaufland. O sa achizitionez si eu.

 5. profit sa scriu ca, pe langa bumbac, mai sunt tipuri de tesaturi naturale prietenoase cu natura si pielea:
  -inul (noile metode de prelucrare il face fin si moale)
  -canepa – se creste in europa si in zonele reci, ca si inul, ambele nu au nevoie de pesticide sau de irigatii
  -fibra de bambus (bamboo) – bambusul e o iarba invaziva ce se tunde si creste iar, daca e crescut in mediul prielnic lui ajunge sa creasca si juma de metru in cateva zile, nu are nevoie de iritat si pesticide ci doar de “tuns” la momentul oportun
  – tencel (lancel) – fibra de eucalipt, ce consuma mai putine chimicale la prelucrare (mai putine decat bambusul si mult mia putine decat bumbacul).
  – vascozele ce se fac din celuloze dar sunt puternic chimizate.

  Toate astea sunt compostabile (adica in ani de zile si umiditate se descompun si devin carbon, nu microparticule de plastic in mari)

  (la lana nu ma bag, facui niste alergii si evit….)

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.162 s