Specialiștii nu recomandă expunerea unui bebeluș sub 6 luni, direct, la soare. Ce urmează să citiți nu e banc: O mamă întreabă pe un grup dacă am merge în concediu la mare, în România, cu un bebeluș de 5 luni. Și ce stațiune îi recomandăm. După vreo 5 răspunsuri cu ”sigur, și eu am fost cu sugarul de 2 luni și a fost foarte ok”, mă trezesc eu:
Ce potop a urmat, vă scutesc. Ce voiam să spun e că specialiștii recomandă să nu expunem direct la soare un bebeluș mai mic de 6 luni. Motivul e că e mult prea mic, diviziunea celulară e la o rată foarte mare acum, mecanismele de apărare ale pielii – imature momentan.
Am fost luată la mișto, la multe mișto-uri ieftine, care veneau de peste tot. Mai puțin 1-2 tipe care erau pe aceeași lungime de undă, ba una a pus și poză cu eticheta unei creme de protecție solară, pentru copii, pe care scria că nu se recomandă expunerea la soare celor sub 6 luni. A fost și ea luată la mișto, că ce, de când fac cremele plajă.
Aceasta nu e o polemică mămicească, nu e părerologie medicală, e o chestie care poate da cancer și care poate fi prevenită destul de ușor. E un subiect important și pentru publicul educat și nu ne vom opri din scris până n-o să mai vedem piei arse de soare și copii în chiloți, la ora 1 la amiaz. La noi în familie, crema de protecție solară nu intră la opționale. Tudor știe asta, soțul meu știe asta. Nu e ceva ce negociem. Ne dăm cu cremă de acasă, înainte să ieșim la soare. Și nu ieșim afară între orele 11.30 și 17.00 nici în condiții de negravidenie mămicească.
Asta cu căldura e o chestie care te poate omorî chiar mai rapid decât un cancer, dacă ai peste o anumită vârstă și foarte puțin creier în cap, comorbidități, cum ar fi o tensiune arterială crescută, niște plăci de aterom pe undeva (și cine n-are așa ceva), ai uitat să-ți iei pastilele de dimineață și ziua-n amiaza mare stai aplecat să culegi niște buruieni. Pentru mulți, e rețeta sigură ”cum să faci un avc rapid, ca o supă încălzită la microunde”.
Asociația Americană de Dermatologie:
”Expunerea la soare este cel mai preventibil factor de risc pentru cancerul de piele, inclusiv melanomul,” zice un dermatolog pediatru, profesor de pediatrie și dermatologie la Universitatea din California San Diega – Sheila Fallon Friedlander.
Prima lor recomandare pentru bebeluși: Țineți bebelușul la umbră. Umbra este cea mai bună protecție pentru pielea bebelușului, mai ales dacă el sau ea e mai mic de 6 luni. Dacă nu găsiți umbră, faceți-o. Cu umbrelă, cărucior, orice se poate.
Pe locul doi, recomandă haine de protecție: tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi, șepcuțe cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV.
Pe locul trei, recomandă să reducem datul cu creme cu factor de protecție la minimum în primele 6 luni de viață. Dar să le folosim la nevoie, în cantități mici. Atenție, ”la nevoie” nu intră nevoia de părinților de plajă și valuri în primele 6 luni de viață ale copilului.
Ultima recomandare e să stăm în siguranță în zile caniculare. Adică, bebelușii să primească suficiente lichide, pentru că riscul de deshidratare e mare când sunt așa mici. Dacă bebelușul devine agitat și plânge mult, intrați cu el imediat în casă.
NHS-ul zice la fel:
”Copiii sub 6 luni să nu fie expuși direct la soare puternic”.
Skincancer.org zic și ei:
”Există dovezi puternice că expunerea la soare și arsurile solare din timpul copilăriei multiplică riscul de a dezvolta cancer de piele, inclusiv melanom. 4 Deși melanomul apare rar înainte de 20 de ani, incidența în rândul copiilor și adolescenților crește alarmant. 4 Pielea tuturor infanților (nu numai a celor cu piele deschisă la culoare) este în mod deosebit vulnerabilă în fața problemelor cauzate de soare.2 Asta este cauzat parțial de faptul că mecanismele de producere a melaninei – pigmentul natural din piele, care oferă protecție solară- nu funcționează încă așa ca la maturitate.”
La capitolul, cum să protejăm pielea bebelușului, citez: ”Pentru că pielea bebelușului e atât de sensibilă, e mai bine să o ferim de soare în primele 6 luni, decât să o protejăm cu creme. Este deosebit de important să evităm expunerea directă la soare și să căutăm umbră în orele cu cea mai mare intensitate a soarelui, adică între 10 am și 4 pm. Mergeți pe partea de stradă cu umbră și folosiți protecția solară a căruciorului.”
Acum, orele astea sunt orientative, bineînțeles. Sunt zile, când deja la 9 dimineața e caniculă și nici la 7 seara nu prea poți să respiri. Ideea e să ne orientăm puțin.
Mai există îmbrăcăminte pentru bebeluși, cu protecție UV. Arată ca niște costume de baie, cu mâneci și pantaloni lungi. Sunt dintr-un plastic sinistru, înăuntru te cam coci. Dar sunt mai bune decât cremele, pentru că nu se dizolvă în apă, nu le transpiră copiii mici. Cred că sunt superutile pentru copiii mai mari, când stau în apă, pentru că se udă fix ca un costum de baie și se usucă foarte ușor.
Referitor la vitamina D, asta e o non-problemă. Riscul expunerii la soare, la un bebeluș atât de mic, e mult mai mare.
Am citit de curând un articol, dar nu mai știu unde, care zicea că nu soarele, ci cremele de protecție ne îmbolnăvesc mai rău. Mi-a atras atenția titlul, însă, dacă citeai articolul, cercetătorii urmau un fir mai logic decât cel al clickbait-ului. Deși avem atâtea creme acum (bine, e important să înțelegem că ele ne protejează doar parțial, există mai multe tipuri de raze UV, iar cremele nu le filtrează pe toate), cancerele de piele sunt într-o creștere alarmantă. Deși s-au făcut campanii de educare și tot așa. Explicația pe care au găsit-o e în capcana cremelor de protecție. Nu că ele ar da cancer, ci felul incorect în care sunt folosite. Oamenii au impresia: m-am cremuit, gata, pot adormi pe plajă, sunt protejat! Și nu e așa. Deloc nu e așa. Deci regula e că ne expunem doar în intervalele permise, dați cu cremă de protecție solară, cu factor cât mai mare. E de preferat să ne dăm din cameră, ca să aibă timp crema să intre în piele și să nu ne vadă soarele până aranjăm cearșafuri și băgăm șlapii în nisip. Bebelușii sub 6 luni nu se expun nici la soarele ăsta ”bun”, nici nu se dau cu cremă, pentru că îi ținem la umbră mereu.
Și nu vă mai plictisesc, pentru că toți zic același lucru.
Da, evident, poți merge în concediu la mare, dacă ieși pe plajă la 6 dimineața cu bebelușul și la 10 ești înapoi în casă, iar în tot acest timp stai exclusiv la umbră și cu el înfofolit în mânecă lungă. La 5-6, poți ieși din bârlog și da, iar te cari cu umbrela după tine. Aerosolii de dimineață sunt sănătate curată, înțeleg că și răsăritul e minunat. Însă razele UV sunt mai puternice pe plajă și din cauza efectului cumulativ (despre care se vorbește tot mai mult în dermatologie), pentru că sunt inclusiv reflectate de apă și de nisip. Nu e o problemă să treci strada cu copilul, după pâine, dar să stai cu el pe plajă e totuși diferit.
Acum, din experiența mea de mamă, dar acum vorbesc strict în nume personal, aș fi dat orice să nu mă trezesc la 5 și jumătate. În concediu. Indiferent de câți ani ar avea copiii mei. Judecând după ce-am văzut când plecam de pe plajă și alții veneau la ora 11 la amiaz, după petele roșii de arsură de pe umerii de copii uitați în apă, aș crede mai degrabă că nu irosim oxigenul când vorbim despre riscurile expunerii timpurii la soare. Intențiile mele sunt cele mai bune, vă asigur. N-am inventat eu aceste recomandări, nu apăr aceste idei pentru că ar fi ale mele, nu am nimic de câștigat dacă avem un cancer de piele mai puțin pe pământ. Oricum, viața e un cumul de decizii bune și rele, însă datoria noastră de părinți e să fim informați corect.
În acest context, îmi mențin răspunsul la întrebare. Nu m-aș duce pe plajă cu un bebeluș atât de mic. Pot să mă feresc de soare și la mine acasă, unde stăm liniștiți.
Later edit: Că mi-a adus cineva aminte. Uleiurile sau cremele de protecție solară, preparate în casă nu sunt cu protecție solară, deci să nu ne amăgim. Dacă avem bani de mare sau de piscină, avem și de un factor de protecție serios.
o femeie
Noi am mers mult cand copila era mica. Ieseam afara cand ne trezeam pe la 6, asa, cu plimbari, etc. De pe la 9-10 ne retrageam. A, eu am rutina asta si acum, pt binele pielii mele, dar sa suntem toata familia: adoram rasariturile pe plaja, si pranzuri lungi si leneveala la racoare.
Tin minte ca am intrebat dr pediatru (si nu oricine, ci dr sefa pediatrie la clinica privata) si raspunsul ei a fost ca si la Constanta se nasc copii.
La umbra dormea bine. P.S. fara creme, din motive dermatita la bebe de la 2 luni.
E interesant cum se schimba studiile medicale si parerile dramatic in 10 ani….
Miruna
Pai da, e normal, pentru ca in 10 ani se strang foarte multe informatii, mai mor niste oameni, mai tragem niste concluzii.
o femeie
ok, inteleg. Ai si studii? ca mie imi plac cifrele (my playgrounds are sciencedirect, ncbi, oxfordjournals, harvard.edu etc). Nu stiam ca e mortalitate mai mare in Constanta decat in alte parti.
Camelia
Studiile exacte se regasesc in bibliografia fiecarei recomandari citate de Miruna, ba chiar a si inserat pe ici pe colo cate o referinta (cifrele rosii).
Eu nu stiu daca e mortalitate mai mare in Constanta, dar stiu sigur ca in articol nu s-a spus asa ceva.
Ral
Sau se rezgandesc precum legat de diversificarea nancarii. La 4luni, la 6luni iar acum parca era mai bine la 4luni.
Da, se nasc copii si in Danemarca si in Africa de Sud, la mare.
Normal ca nu-ti lasi copilul in soare! E de bun simt.
Si da, prefer sa merg cu carut si umbrela la ore decente pe plaja, decat sa stau in casa la bloc, cu geamurile inchise, sa-l vad cum creste.
Andreea
Si la Constanta se nasc copii, e adevarat, dar asta nu e echivalent cu a sta cu ei pe plaja. Statul cu capul in soare e problema, nu faptul ca s-au nascut intr-un oras la malul marii.
Iulia Olariu
exact 🙂
Andreea
Atitudinea asta « si noi am crescut la fel » se aplica la multe chestii legate de cresterea copiiilor. Am intalnit-o foarte des cand vine vorba de alimentatia copiiilor. Mi s-a spus « Pai vrei sa iti cresti copilul ca in carti ? » am ramas trasnita. Nu stiam ca sunt cartile ceva atat de malefic ca nu ma mai oboseam sa citesc atatea :))))). La noi se traieste intr-o continua ignorare a recomandarilor specialistilor.
P.S. imi plac mult articolele tale de gravida enervata si iti dau dreptate.
Miruna
Ce simpatica esti 😂😂😂
O femeie
se pare ca nu sunt singura la plaja de la 6, e bine ca si voi faceti la fel.
Ioana
Mie cel mai si cel mai mult imi plac alea cu “hai lasa, draga, ca si eu pe vremea mea stateam la plaja toata ziua, nu ma dadea mama cu o suta de creme si n-am patit nimic”. Pai scuzati-ma, dar eu “pe vremea mea” la bunici aveam si wc in gradina, doar pentru ca n-am cazut in el sau nu ne-am imbolnavit, nu inseamna ca ar trebui sa nu profitam de avantul si disponibilitatea tehnologiei.
Treaba asta in care ne expunem la riscuri complet inutile doar fiindca asa se facea si “pe vremea mea” mi se pare aproape de plans. Plus ca nu mai traim in aceleasi vremuri ca acum 25 de ani! Stiti, incalzirea globala chiar exista, chiar daca Trump nu crede in ea.
Anyway, mie si la 27 de ani mi se pare groaznic sa stau pe plaja o zi intreaga, chiar si la umbra. Am facut-o si pe asta in vacantele in Grecia, ca eram pe o plaja la mama naibii, dar din fericire avea o padure de pini care cobora pana pe plaja.
Legat de haine cu SPF, sa stiti ca am gasit la Decathlon o bluza cu factor de protectie pentru adulti, care nu e din material din ala de surf, super strans pe tine. E ceva pentru alergat, destul de subtirica si pare placuta la purtare, urmeaza sa o port intr-o plimbare pe munte, inca n-am incercat-o. Poate ajuta pe cineva informatia 🙂
Miruna
Mulțumim! Materialul ăla de surf e bun în apă, că nu se simte greu așa pe tine. Mie îmi dădea mama tricouri de bumbac când eram mică și așa intram în apă. Fără tricou mă lăsa 10 min în prima zi, 15 în a doua și, până plecam acasă, abia puteam pupa și eu 2 ore fără tricou. Și nu era f plăcut, că se făcea greu pe mine. Dar na…
Plus, stratul de ozon de acum 20-30 de ani nu se compară cu cel de acum. Fix cum ziceai tu cu Trump!
Bea
Subscriu, Doamneee, parcă aș fi scris eu prima parte a comentariului! Pentru numele lui Dumnezeu, asta înseamnă evoluție și acces la informații! 🙄
Roxana
Am mers la mare cand avea 1 an si am tinut-o doar la umbra. Ieseam la plaja de la 7 la 10.
Nici eu nu suport soarele ,ma dau creme cu factor 50 . Nu am costum cu 2 piese. Folosesc doar tankini. E musai sa am abdomenul acoperit pentru ca am multe alunite. Stau impachetata cu camasi lungi si largi sub umbrela. Toti 3 stam doar la umbra. Fetita are bluze cu protectie solara pentru apa. Are piele extrem de alba. Ne dam cu creme si in Bucuresti.
Intr-adevar,nu e de glumit! Mi-am scos anul trecut o alunita care era vascularizata,ceea ce nu e ok … si care desi nu se vedea cu ochiul liber,incepuse sa se intinda. Era foarte mica, ca un pistrui.
Roxana
Si apropo,merg o data pe an la deramtolog sa imi verific alunitele. Am o harta in baza de date a dr.si de fiecare data merg cu chestii noi😬
Poate ca am aceasta sensibilitate si de la faptul ca in copilarie stateam mult afara, in soare. Necontrolat de mult si fara sa fiu data cu creme..
Poate unii dintre noi suntem mai sensibili sau mai predispusi si nu stim acest lucru..
Miruna
Normal că unii sunt predispuși. De asta e important să ne protejăm și să ne controlăm. Unde mergi la harta de alunițe și cât costă? Îmi promit de vreo 2 ani..
Greta
Ce ”glumă” de Autobază….
Mă refer la ultima ”mămike” din screenshot.
Io nu mi-aș mai bate capul, Miruna. Dacă atâta minte au, să facă miștouri gen Dorel, lasă-le-n nesimțirea lor. Să-și expună copiii la soare de la 1 lună, sau chiar de când au ieșit din maternitate. Că doar ele știu mai bine, ia uite ce glume spirituale fac 🙄 Vorba lui Dr. House în dialog cu o mamă care refuza vaccinurile – ”tiny baby coffins are a good business”.
Da, poate sună cinic, dar dacă atâta le duce mintea, își merită soarta. Păcat de copii, că-s nevinovați, dar vezi și tu că n-ai cu cine să discuți.
Cum, băi frate, că mă și enervez. Le dai sarmale și ceafă de porc la 4-5-6 luni? Nu le dai, că n-au sistemul digestiv maturat și-i poți omorî. Atunci, de ce-i expui la soare? Doar că nu mai poți tu răbda și vrei ”la mare”?
Miruna
Nu te enerva, I already did that 🙂
Aria
Nu sunt doctor, asa ca nu ma bag in discutii medicale, insa vreau doar sa spun ca am fost dusa la plaja ca bebelus in anii ’80 (fara protectie evident) si in fiecare vara pana am implinit vreo 12 ani. Stiti discursul de pe vremuri probabil – stai la soare ca esti prea alba, zici ca esti branza, etc. Asta desi e mai mult decat evident ca am o piele care nu se bronzeaza, ci se arde direct, plina de pistrui etc. La 34 de ani am fost suspectata de carcinom bazal, care din fericire nu s-a confirmat, insa am multiple probleme pe frunte si nas care sunt rezultatul expunerii la soare in copilarie, dupa cum mi-au spus dermatologii. Stiu ca erau alte vremuri si nu se stia de SPF, ore recomandate de plaja etc., insa problema este ca inca mai vad parinti care isi lasa copiii de 5-6 ani sau mai mici sa se inroseasca si sa se arda. Ca e bun soarele. Ca uite, noi n-am patit nimic. Daca n-ati patit voi, au patit altii. Soarele nu este bun, si sunt complet de acord cu Miruna – nu mi-as duce bebelusul la plaja nici dat cu tone de SPF.
Miruna
Mă bucur din inimă că s-a infirmat!!! Stratul de ozon de acum 30 de ani era mai bun decât acum, dar tot nu e ok să te fi prăjit nici în copilărie. Măcar părinții noștri au scuza că nu știau. Dar noi ce scuză avem să ne prăjim copiii? Ăsta era bun de titlu. Next time. 🙂
Aria
Chiar ca era bun de titlu 🙂
Elena
Cum o da toata lumea cu Constanta.. de parca toate mamele din Constanta stau cu copiii doar pe plaja toata ziua. Si da, atat se poate sa se inteleaga din cele mai bune intentii: “da’ altu’ cum poate?”. Multumesc pentru acest articol. Ati sintetizat foarte bine ultimele stiri din domeniu. Am un baietel de 1 an si 2 luni si m-a interesat foarte tare subiectul astfel ca am citit ‘ un pic’ recomandarile specialistilor romani si straini.
PS: oare de insolatie a auzit cineva? Poate citesc mamicile si despre cat de rapid poate sa faca un copil mic insolatie
Miruna
Da, ăsta e un alt subiect. L-am atins foarte puțin când am zis de deshidratare și semne de agitație și etc.
Eu m-am insolat pe la 7 ani. M-am dus cu tata la ștrand :))) fără mama, fără pălărie.
o femeie
si probabil la orele incorecte.
Carmen
Rapid, crede-ma, am iesit putin cu fiica-mea cu barca pe mare, avea doi ani si ceva, a facut insolatie cu tot ce scrie la carte. Eram tanara si ignoranta dar mi-am invatat lectia.
Miruna
Imi pare rau. Ai invatat-o destul de dur. Eu m-am insolat grav, au crezut ai mei ca sunt in coma :)) am dormit 3 zile intruna, ma trezeam doar la wc. M-au trezit cu un medicament cu gust oribil.
Zita
Eu am citit pe undeva ca nu se expun la soare copiii pana la 7 ani ( ceea ce probabil o fac doar cei care nu isi permit sa mearga la mare) si ca tot trucul e sa gasesti o balanta astfel incat sa isi ia aportul de vitamina D adica, probabil, doar sa faci aerosolii de dimineata si de seara pe plaja. Ceea ce voiam sa subliniez e ca e impropriu spus crema de plaja ci crema de soare si folosita oricand ne expunem la soare pentru un timp de ex. cand mergem cu bicicleta.
maddy
Fantastic! Mi se pare un concept de bun simț, să nu prăjești la soare un bebeluș mai mic de 6 luni, în situația în care un adult se poate roși dacă stă la soare 30 de min, darămite un bebe!
Miruna
E palpitantă viața mea, nu mă plictisesc așa. :))
Sinziana
In primul rand. Ai permisiunea sa publici printuri de pe un grup?
In al doilea rand. Restul de aproximativ 30 de raspunsuri unde sunt? Sa scoti din context si sa faci un articol in care arunci cu rosii este f usor. Ceea ce ti s.a spus, inclusiv in baza articolului prezentat, este ca nicaieri nu scrie sa nu duci copilul la mare. Scrie sa nu fie expus direct la soare pana la 6luni si sa fie scos la orele potrivite. Asa ca in continuare raspunsul este ca se poate duce linistita la mare daca respecta aceste reguli. Ca tu alegi sa nu te duci ca sa nu te trezesti dimineata este alegerea ta si atat.
Nu insemna ca altii nu pot sa o faca. Nici faptul ca altii ii lasa cu orele in soare nu este un factor determinant în a se duce altcineva la mare cu un bebeluș sau copil.
Miruna
În acel grup e permis doar să trimiți mamele cu bebeluși sub 6 luni la mare, n-ai dreptul să vorbești despre recomandări și specialiști care nu sunt de acord cu ele.
În al doilea rând, poate apreciezi că ți-am aprobat comentariul, deși voi m-ați zburat din grup.
În al treilea rând, dacă au văzut 3 amețite articolul și nu își mai prăjesc copiii după asta, fine with me.
Hai, pa.
Sinziana
Inca o data. Unde scrie ca nu este permis la mare? Intrebarea era daca poate sa merga la mare, nu daca poate sa îl expună la soare. Raspunsurile au fost ca poate sa îl duca, dar sa aiba grija cand il sta la plaja si sa nu il tina in soare. Recomandarile sunt sa nu il expuna la soare.
Raspunsurile au fost pe masura atitudinii si limbajului tau. Daca bebelusii nu au voie la mare, cei născuți acolo ce fac? Se muta parintii in alte orase? Nu. Si acolo ca si in alte orase nu ii expun la soare, nu stau in mijlocul zilei in soare, etc. Aceleași lucruri le poti face si in concediu la mare.
Astept totusi un studiu unde scrie ca este interzis să fie duși bebelusii sub 6luni la mare asa cum susții tu.
Aria
Nu vreau decat sa subliniez ca intentiile bune ale Mirunei sunt degeaba, atata timp cat exista persoane care nu fac distinctia intre a trai in Constanta si a duce bebelusii la plaja. Nu ai cu cine discuta in cazul asta.
Sinziana
Ce anume are dusul pe plaja? Nu este deloc interzis.
Alta Mirun
Probabil ca doamna respectiva ar fi pus aceeasi intrebare si daca ar fi mers la Craiova… Sau Timisoara. De ce ne ascundem atata dupa copac?
Greta
Pai a blurat numele respondentelor, iar ce indruga lumea pe un grup de Facebook nu e clasificat ca secret de stat. Ce va frige atat (ca tot vorbim de prajeli), faptul ca s-a vorbit despre asta? N-a dat nici numele grupului, nici numele celor care au raspuns. Serios, cine va credeti? 🙄
O femeie
e vorba de respect si incredere, daca stiu ca ce spun pe un grup privat poate deveni public, mi-as reconsidera prietenele. Am multe prietene cu care doar asa vb ca ma vad o data pe an, si unele imi fac confidente, dar banui ca de aceea am multe prietene si la nevoie sar pt mine si eu pt ele: incredere.
dia
Mai, sa știi ca se poate merge dar trebuie stat la umbra, cum ai spus tu. Noi in Caraibe am fost cu el mic. Am avut un “cort” pe plaja și acolo am stat cu el și făceam cu rândul cu intratul in apa, statul la soare etc😀dar a fost ff fain. Pe urma ne plimbam seara, pe la 6-7 vreo 2 ore pe plaja. Așa ii f ușor cu ei mici sa călătorești, ca dorm f mult oricum😀
Miruna
Cortul e mai bun, pt ca protejeaza si din parti, nu numai de sus. Poate avea si protectie uv, cine stie.
dia
Normal ca era cu protecție uv
Ioana
Iti pierzi vremea, Miruna, intrand in polemici legate de semantica expresiei “a merge la mare”. “A merge la mare” inseamna sau nu inseamna “a merge la plaja”? Hmmm…. 😕 😕 😕 Constanta vs. Bucuresti, hmmmmm…. Mama, simt un grad ridicat de IQ prin grupurile alea, ce bine ca nu mai esti pe-acolo, sincer 🙂
Acuma daca vrea cineva sa-si duca copilul de 3 luni la soare, sa fie sanatos. Umbra, neumbra, fiecare sa decida pentru el cum e mai bine. Informatie exista, slava Domnului, cine vrea s-o gaseasca, o cauta. Suntem o lume libera, nu? Eu ma bucur ca ai scris articolul pentru ca din marea de oameni care te citeste, poate macar cativa o sa priveasca altfel acest subiect, ceea ce este un castig pe gratis pentru viata lor!
Personal, mie mi se pare un subiect stupid de discutie (ce discutam, anyway? parerea noastra despre studii medicale? lol!), dar asta doar pentru ca eu si pe mine ma dau cu SPF50 si nu stau niciodata fara umbrela, in soare direct, nici la plaja, nici la neplaja, la Bucuresti, la Constanta, eu nu caut sa ma bronzez absolut deloc. E inutil, deci, sa mai spun cum as proceda daca as avea copii de oricate luni/ani. Mi se pare extraordinar de amuzant argumentul cu vitamina D, asa de mult imi place cand mi-l zice cineva :))
https://giphy.com/gifs/kbi6VEiEAqovK/html5
Don’t waste your time! Sunt 100% pe aceeasi lungime de unda cu tine in acest subiect.
Miruna
Daaa, exact exact cum ai inceput tu!!!
Lia
Nu stiu care-i faza cu hainele astea cu protectie UV. Sigur nu-i doar o metoda de a da ceva bani in plus? Eu nu m-am bronzat niciodata prin haine obisnuite, din bumbac, si tare as mai fi vrut.
Miruna
Nu e vorba de bronzat. Hainele obișnuite protejează, dar nu atât de bine. Și e neplăcut să stai în apă cu haine din bumbac, știu asta, pentru că așa mă țineau ai mei când eram mică: cu tricou normal. Astea speciale sunt din material ca de costum de baie și nu se udă, nu devine greu.
O femeie
La mare sunt mai multe ultraviolete decat in poluatul Bucuresti. Dar si la Constanta se nasc bebelusi si ies afara zilnic, fara haine 100% si nici nu pot fi tinuti tot timpul la umbra, ca nu au pe unde merge asa doar prin umbra ca nu e mijlocul padurii asa ca ajung deseori expusi si la soare cu intermitente, si nici vazut la constanta imbracati bebelusii mai mult decat parintele. Realmente cele 30min – 1 ora cat apuca sa fie expusi la soare zilnic intermitent in orele recomandate nu au efecte mai nocive decat bebelusii de bucuresti care sunt luati la plaja la mare de parinti la ore de dimineata/ seara impreuna cu parintii (okok, cunosc parinti care spun ca e vacanta, cum sa se trezeasca la rasarit ca mine sa fim 3 ore maxim dupa rasarit? si se duc la plaja cu copiii de pe la 10 cand eu deja am strans randurile)
Cum copila din dotare a asimilat prost vigantolul (deformarea pieptului urmarita strict medical) , eu acum fac teste anuale de sange de vitamina D (trimitere medic), pt noi recomandarea medicala din mai multe directii a fost plaja si soare, cu orele de rigoare, si ni s-a recomandat si perioade si locatii.
Altfel, recomandarile medicale de expunere se schimba functie de perioade (nu am mers in iulie-august la mare de cand aveam 20 ani si nu stiam si nici nu se vorbea peste tot despre subtierea stratului de ozon…), in functie de locatie (indicele de ultraviolete difera intre Madeira, Tenerife, Marea rosie, 2mai, Antalya – cateva plaje pe unde am fost si vazut cat de diferit filtreaza norii) si mai ales difera intre perioadele de anului – iarna cu siguranta e cea mai sigura perioada pt noi.
Ai ales titlu dramatic la articol, contradictie cu situatiile punctuale, cand realitatea este ca nu se moare pe capete in africa sau australia unde indicele de ultraviolete este de 8-9-10 in 99% din zile, de la rasarit, si bebelusii nicio sansa sa fie tinuti 100% ascunsi de soare si in haine datorita temperaturii de 30-40 grade, iar riscul de cancere de piele la adultii europeni (euro-asiatici) se leaga si de expunerea indelungata poluanti dar si de subtierea stratului de ozon si expunerea asta e pe tot traseul vietii, cat si investigatiile si diagnosticele tot mai avansate, cancerele de piele au crescut la fel de mult cum au crescut si alte cancere – uite (un ex cautat rapid de mine) pe harta SUA arata nu ca e mai rau in sud decat in nord dar mai rau in zonele dezvoltate si bogate – semn ca depind si de calitatea medicala: https://www.cdc.gov/cancer/skin/statistics/index.htm .
Miruna
Ba chiar in Australia se moare pe capete. Si comparatia cu bebelusii nascuti in Constanta e simpatica, dar eronata. Ca cine merge la mare merge cam pentru mare si plaja.
o femeie
Miruna, Australia (ca si norvegia) e top 10 in lume la cancere. La toate cancerele, inclusiv cel de piele. Pentru ca le diagnosticheaza corect si nu mor randomly ca in romania.
Australia are un departament puternic de cercetare medicala si cele mai bune pe cancerele de piele!! de acolo am invatat ca orele cand ne expunem la soare fac diferenta. La naiba, Angola are o cifra de 5 ori mai mica, si acolo chiar nu e asa multa umbra…
Altfel, am citit 4 din paginile pe care le-ai pus. Atent. Nu doar titlul articolului tau, ca prima data. Si toate, dar toate ridica problema arsurilor solare, si ca la copii arsurile sunt mai rapide. Sper ca asa or sa inteleaga parintii ca daca vor plaja se pot face cu trezitul la rasarit si mers la plaja, si nu dupa 10.
Ioana
Da, fix cum zice Miruna, nu e vorba de bronzat. E vorba de ce procent din radiatiile solare lasa hainele sa treaca. In functie de materialul si de culoarea bluzei, vor trece mai putine sau mai multe. Pentru tine e posibil sa nu faca o diferenta mare, insa sunt oameni cu diverse afectiuni si sensibilitate crescuta la soare, pentru care e important sa blocheze cat mai multe radiatii, nu exclusiv pentru piele, ci pentru starea de bine generala (ex. diverse boli autoimune, din cate stiu) 🙂
Iulia Olariu
ooooo, ce discutie si ce acide mamicile alea….zic asta in sensul rau al cuvântului. puteai sa le argumentezi tu cat voiai, sa stii ca mare lucru nu rezolvai. traim niste timpuri in care toata lumea are senzatia ca stie de toate,iar unii (nu toti) fara sa se documenteze îndeajuns. personal, am renuntat de mult sa mai intru pe grupurile de mamici sau sa caut sfaturi pe Google. de aia exista medici pediatri/madici specialisti. punct.
legat de discutia propriu-zisa, pot sa spun ca nu am crescut in Constanta, iar la mare am fost prima data la 18 ani. totusi am avut de multe ori insolatie in copilarie si am pete inestetice (maronii) pe umeri pentru ca ma duceau des la balta si ma lasau acolo ore in sir. ce creme, ce protectie solara….nada. am trecut la milimetru de un diagnostic cumplit, iar unul dintre medici mi-a spus ca una dintre cauze ar fi putut fi tocmai statul prea mult la soare in intervalele de timp nepotrivite si inconstienta de rigoare. asa ca nu e de gluma, deloc. fiecare isi creste copiii cum crede / cum poate, dar acum exista studii recunoscute si oameni informati de care trebuie sa tinem cont.
O femeie
ce mi se pare cel mai trist e ca pui la colt mamele care fac diferit. Fiecare facem tot ce ne sta in putinta sa ne fie bine ca familie, inclusiv copilului. Daca te simti mai bine aratat cat de rele suntem noi, mamele, care am considerat ca pt armonia familiei si binele copilului sa facem altfel decat tine, nu inseamna ca esti tu mai buna si noi mai rele. Pune-ma la colt ca am fost la mare si nu am pus copilului crema ( la 6 dim nu e cazul), sau ca o las unele seri fara periat pe dinti fiind prea obosita, dar sa stii ca e la fel cu ai pune la colt mamele ca au perioade vegetariene si copilului la fel, mamele care de la oboseala nu mai au rabdare cu copilul si lasa la desene, care culca copil prea tarziu, care lucreaza prea tarziu si unele seri nici nu vad copilul, altele care in loc sa ofere o alimentatie suficient de diversificata ii dau suplimente, care scot afara prea imbracat sau prea dezbracat copilul, care nu am facut nicio meditatie cu copilul etc etc. Fiecare facem cat putem si cum putem, armonia interioara se vede in sanatatea familiei si fericirea noastra, poate stramba pt tine. Suntem unice, si avem nevoie de sustinere si toleranta si acceptare -mai ales intre noi, mamele.
Miruna
Hai acuma ca exagerezi. Sa iti tii copilul in soare e prostie crunta, nu se compara ca nu il speli pe dinti o data la doua luni. Cancerul nu apare a doua zi, ci peste ani, e un risc prea mare, incat sa nu vorbim despre el de frica sa nu se simta cineva prost. Ba sa se simta. Si sa ii tina la umbra, sa le puna casti pe cap si centuri, in scaune auto speciale. Cred ca s-ar simti mult mai prost cu un copil bolnav sau mort.
Liliana
Eu am făcut carcinom bazocelular la 29 de ani. Doi copii acasă, unul de 3 ani, următorul de niciun an împlinit și îmi zice doctorița: carcinom bazocelular. Excizat, trimis la analize, rezultatul confirmat. Ce fac eu acum? Femeie la 29 de ani, cu cancer de piele pe umărul stâng, cu doi copii acasă? Cât mai trăiesc? Cât o să ajung să văd din copiii mei?
Și nu, eu nu am fost expusă la soare cât eram mică, dar nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost dacă…
Poveștile cu cancerul și ce nasol este sunt niște povești nașpa, pe care nu vrei să le citești până ce nu dai de ele și le refuzi până ți se întâmplă ție. Ce, eu am crezut că o să fac așa ceva? Nu, cancer fac alții, nu eu sau ai mei. Greșit. Poate face oricine. Și dacă ne putem proteja, de ce să nu o facem?
Anul acesta am fost la mare, cu copiii. Le-am luat tricouri cu mânecă lungă cu SPF 50, pălărie cu SPF 50, cremă de protecție solară SPF 50, cort și umbrar cu SPF 50 și am stat doar dimineață, până în 11, apoi direct în acasă și mai ieșeam seara, după 4.
Cu cancerul nu e de joacă. În România probabil nu se depistează la timp și/sau nu se pune diagnosticul corect, dar eu zic să nu ne batem joc de noi și de viața copiilor noștri expunându-i inconștient la soare.
unblogcolorat
:)))) :)))) :))))) gata, nu mai rad de comentariile alea! Sincer, tolanitul la soare nu e sanatos nici pentru cei mari. Mie, de exemplu, mi-au recomandat mai multi dermatologi sa nu fac plaja. DELOC.
Liliana, nu iti pierde speranta! verisoara mea a avut melanom (care e cel mai grav cancer de piele) si s-a vindecat. Cauza? soarele! desi nu locuieste in RO, tratamentul este acelasi pe care l-ar face aici. Recomandarea medicilor pentru ea a fost sa nu stea deloc la soare si sa aiba grija ce cosmetice foloseste.
unblogcolorat
A! cauza melanomului verisoarei mele este expunearea la soare IN COPILARIE.
Miruna
Imi pare rau. Sper ca e bine ea, acum.
Andrada
Nu cred că trebuie generalizat absolut nimic, ci din contră, trebuie tratat fiecare caz în parte.
Nu e doar soarele cauza cancerului de piele, așa cum nu trebuie exclus. Sunt mulți factori care influențează bolile. E absurd să pui cancerul de piele doar în “cârca” soarelui…… în cazul ăsta ar trebui ca toți muncitorii din construcții, cei pe care i-am văzut toți “carbonizați” de bronzați, să moară de cancere de piele.
Observ că nicicare nu ați spus NIMIC despre efectele pozitive ale expunerii la soare, evident în intervalele orare corecte.
Nu vreau să mă pierd în detalii despre beneficiile contactului cu natura, așa cum nu vreau să minimalizez efectele nocive ale exagerării de orice fel.
Ideea e următoarea: fiecare părinte e dator să-și observe copilul, pentru că nu sunt 2 la fel.
Fetița mea de 3 ani, care seamănă cu tatăl ei, are ochii albaștri și tenul alb, se bronzează o idee mai greu. Fata mai mare, de 8 ani, care seamănă pe mine, se înnegrește imediat. Niciuna din ele nu a avut niciodată vreo arsură solară, dar cea mare a făcut insolație, și nu din cauza expunerii la soare, ci din cauza deshidratării la umbră.
Nici măcar n-a fost o zi toridă, doar că s-a jucat mult într-o pădurice, a depus mult efort fizic, iar lichidele consumate nu au fost suficiente.
Tipul meu de piele nu e creol și are multe alunițe, dar care se bronzează extrem de repede. Și aici mă refer la o piele care se face neagră la prima expunere la soare, chiar dacă e luna aprilie și sunt în București, nu în Bali.
O prietenă a fost diagnosticată cu carcinom bazocelular, în condițiile în care toată viața a folosit creme cu factor 30-50 și nu s-a expus direct la soare. În toate concediile făcute împreună a stat la umbră, dată cu cremă…… așadar, cum spuneam la începutul comentariului, nu trebuie generalizat nimic, ci avut grijă să nu exagerăm, dar nici să nu devenim paranoici……. că nu merg în Maldive ca să stau “ascunsă” la umbră între 11 și 17, hai să fim serioși….
P.S.: sfatul pediatrei și al dermatologului fetelor noastre a fost următorul : există ingrediente cancerigene și în cremele solare, orice e în exces, dăunează.
Un concediu pe an la mare, n-o să îmbolnăvească pe nimeni de cancer.