Nu există autoînțărcare până la trei ani (p)

nu există autoîncărțcare până la 3 ani miruna ioani

Am tras cu ochiul, ca la școală, că eram curioasă ce și-a notat pe hârtie. Mă așezasem în spatele ei strategic, până altcineva punea o întrebare la microfon. Eram la conferința despre alăptare, organizată împreună cu Social Moms. Eu eram moderatorul, un fel de ”copilul de mingi” pentru microfon.

Pe primul rând, nu mi-a venit să cred, așa că m-am dat mai aproape. În capul paginii, subliniat: și blondele gândesc, Dr. Miruna Ioani. Pe cuvânt de onoare, ce dor îmi e de acest ”doctor” înainte de numele meu.

Puteam să jur că, pe la evenimentele astea, nimeni nu știe cum îi cheamă pe vorbitori, pe sponsori și pe cine origanizează. Că oamenii ascultă mai degrabă CE se spune, nu CINE spune. Ca mine când mă uit la un film și niciodată nu țin minte numele lui. Pe actori îi știu doar după față,  țin minte replici și povești, prea rar să le zic în alt fel decât ”ăla care-a jucat în filmul ăla”. Fix așa e și cu pacienții mei. Le știu dinții, nu cum îi cheamă.

Ce mai scria dedesubt, pe foaie: ”Lupilu –Lidl, scutece și îngrijire bebeluși”. Iar eu credeam că nimeni nu-i atent când citesc pomelnicul cu parteneri. Bine, Lidl a fost partener principal alături de Philips Avent, deci cei doi au fost cap de listă oricum.

Ce-am aflat nou e treaba asta legată de autoînțărcare. Jack Newman spune că abia atunci e autoînțărcare, când copilul zice pe gură ”nu vreau țiți”. Și că nici vorbă să fie înainte de 3 ani posibil așa ceva. Evident, vârsta asta de 3 ani trebuie văzută cu puțină indulgență, nu e bătută în cuie, cam ca la erupția de dinți. Poate fi 2 ani și jumătate, poate fi 3 ani și 11 luni. Sau 4 ani și jumătate, depinde câtă indulgență aplici 😛
Și ca să vedeți că nu merg la conferințe doar să sprijin microfoane, ba ciulesc urechile și de fiecare dată învăț ceva nou: Săptămâna trecută mă sună o prietenă care acum are o fetiță de 1 an și 10 luni. Disperată. ”Miruna, de două zile, fetița mea nu mai vrea sân. Crezi că se autoînțarcă? Eu aș vrea s-o mai alăptez, dar ea nu vrea sân. Ce să fac, să pompez în paralel sau s-o las să se înțarce?”

Dragii moșului, cu această ocazie, am sărbătorit botezul de consultant în lactație online. 🙂 I-am explicat prietenei mele că nu mă pricep foarte tare, dar ea a zis că nu știe pe nimeni (în afară de mine) care s-o poată ajuta. I-am spus că îi pot recomanda câteva persoane foarte potrivite, dar că… pe la conferințele pe unde sprijin câte un microfon, am învățat ceva: că întotdeauna, când copilul atât de mic dă impresia că refuză sânul, are altceva. Nu suferă de autoînțărcare. Poate fi o faringită, poate fi un puseu, să caute această explicație pentru fetița ei.

Peste două zile, îmi scrie: ”Femeie, m-ai salvat. Am dus-o la medic încă o dată și are boala mână-gură-picior. De asta plângea copila mea. Noroc cu tine, că altfel o înțărcam.”

La finalul conferinței, era 10 fără ceva (seara, ca să vă imaginați), cobor în fața hotelului să-mi aștept mașina care să mă ducă înapoi la ai mei. Acolo, două tipe. Una cu un bebeluș de 9 luni, cealaltă cu unul de vreo 20 de săptămâni, în burtă.

-Doamnelor, ați rezistat până acum? (Cu bebeluș în brațe poate fi mai ușor decât cu unul în burtă, uneori.)
-Daaaaa, zic ele teribil de încântate.
-Ne-a plăcut foarte mult. Mai ales prima parte. Am aflat o mulțime de chestii noi.

(Știu, Ilinca Tranulis e Jack Newman de România, urmăriți-o pe unde o găsiți; Otilia Mantelers e pe sufletul meu și nu e niciun secret aici, iar Mihaela Posea, care a zis despre dieta din alăptare, merita să vorbească mai la început, dar asta e, nu puteau fi toți vorbitorii claie peste grămadă. A mai vorbit Anca Bălășoiu, din partea Philips Avent, despre mituri în alăptare.)

Legat de Philips Avent. Am mai avut campanii cu ei, dar nu am apucat să spun că am avut un dulap întreg cu lucruri cumpărate de la ei. De la sterilizator și pompă electrică (foarte puțin folosită, dar mulțumită de ea), la pilă de unghii și termometru (preferatul lui Tudor dintre toate jucăriile când face baie). Foarte multe produse. Pe unele le încă le folosim zilnic (recipientele de stocare a mâncării sunt o mană cerească în diversificare!), de altele nu am avut deloc nevoie, normal :p (tetine, biberoane, nu mă întrebați de ce le-am cumpărat…). Pont pentru nou-născuți: pompița de nas din trusa pentru bebeluș e genială, ultra delicată, are un capăt foarte moale, de silicon. Tudor nu a plâns deloc când îi scoteam mucii! Am lăudat-o și la această conferință și de câte ori am ocazia.

-Mergem la terasa asta de lângă să mai dezbatem, zice doamna cu copilul în brațe.

Am ridicat o sprânceană cu multă admirație, am pus un picior în taxi și am sunat-o pe mama din drumul spre casă. Faină viața asta cu bebeluș mic în brațe sau în burtă, îmi amintesc și eu vremurile când stăteam până noaptea la terasă. După ce începe să meargă, salut, nu mai pupi mâncare așezată.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Rândul unic și self check-out la magazin, semne de civilizație la noi în țară

Articolul următor

Oare bogații răcesc? Adică, cei care nu locuiesc în două camere, la bloc, fără centrală de apartament

6 Comentarii

 1. Iulia D.

  Sa stii ca eu, de fiecare data cand ii povestesc sotului cate ceva din ce am citit la tine pe blog (si sunt muuulte chestii, de l-am innebunit pe bietul om), ii zic: am citit la Miruna ca… stii ca scria Miruna ca… – Miruna de la SiBlondeleGandesc, tipa de care iti ziceam ca e medic stomatolog, sotul ei e neurochirurg si s-au intors din Anglia sa ramana in tara. Invariabil e aceeasi poezie :)) Deci sa stii ca esti “dna dr” destul de des 😛

 2. Denisa

  Al meu sot a aflat de tine si de blogul tau dupa ce l-am innebunit cu cautatul cartii Domnicai Petrovai ” Iubeste si fi iubit/a”.
  Citim amandoi cartea si nu mai comenteaza cand ma vede pe telefon.
  Prezentarea mea a fost”Miruna, Dr Stomatolog din Sibiu!”😃

 3. Raluca

  Eu am fost mai practica l-am abonat direct la pagina ta de FB, ca sa citeasca singur. Sa fiu sigura ca e la curent cu toate articolele tale. 🙂

 4. Hortensia Stefan

  Apropos de intarcat. Cred ca s-a autointarcat, de o luna +, desi nu a verbalizat asta. Avea 2ani si 7luni cand a renuntat, dar premediteaza. Spune ca atunci cand va veni baby 3 ii va spune doctorului sa il faca mic, sa bea si el lapte. In seara asta statea pe sanul meu, ascultand povestea se seara.
  Eu:”-Vrei lapte?”
  El:”-De la baby?”
  Eu:”-Nu, de la vaca, capra, oaie, etc!”
  El:”-A, nu, nu!”
  :))))

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 140 queries in 0.490 s