4 lucruri despre dinții de lapte de la un prinț de numai 4 ani

Undated photo released by the Duke and Duchess of Cambridge of Prince George who celebrates his fourth birthday on Saturday. The picture was taken at Kensington Palace in London at the end of June by Chris Jackson Getty Images Royal Photographer.

Ei au arătat lumii o mutriță adorabilă de prinț veritabil, eu am văzut o gură plină de dinții regali. Și vreau să vă arăt și dumneavoastră, să facem oarecum o analiză pe poză. Fiindcă adesea primesc întrebări de la unii și de la alții, de obicei de la părinți speriați: vai, copilul meu are strungăreață, vai, copilul meu are spații între dinți, are dinții strâmbi, galbeni, verzi albaștri, așa vor fi și cei permanenți? Ce ne facem, ia să vedem.

1. Dinții de lapte au spații între ei

Poate primul lucru pe care-l vedeți după ce v-ați terminat de minunat e că Alteța Regală nu prezintă zâmbetul ăla de Hollywood, perfect. Și vă dați seama că are armata de stiliști după el, chiar dacă abia a împlinit 4 primăveri întregi. Deci, e normal să fie spații între dinții de lapte. Oasele maxilare care găzduiesc dinții cresc în dimensiuni între 6 luni (erupția primilor dinți) și 2,5 ani (erupția ultimilor dinți), însă dinții nu mai cresc, ei rămân la fel. De fapt, oasele maxilare cresc tot timpul (până pe la 16-17 ani pentru fete, 18-21 ani pentru băieți), dar dinții au dimensiuni fixe de când erup indiferent dacă sunt de lapte sau definitivi.

2. Strungăreața la dinții de lapte nu e motiv de panică pentru părinți

Adorabilă și mică, poate se face mai mare în timp, poate se face mai mică, poate rămâne la fel. E spațiul dintre cei doi incisivi centrali superiori, în termeni de specialitate: diastemă. Nu neapărat se transferă și la permanenți, deci nu ne îngrijorăm nici pentru aceasta. Singurul semnal de alarmă apare atunci când distanța dintre cei doi dinți e semnificativă, să zicem că îți încape degetul mic. Atunci ne-am putea gândi la un meziodens, adică un dinte în plus între cei doi distanțați, asta se vede imediat la o radiografie.

3. Pozițiile dinților temporari nu se transmit la cei permanenți

Îi vedeți că nu stau toți în formație, ca-n armată, deși ăsta micu’ precis nu e străin de ordine și disciplină. Se poate să-și fi supt degetul său regal, poate pe dreptul, după cum mi se par șuiți dinții pe direcție. Însăși poziția de la dinții de lapte nu se moștenește la cei definitivi. Însă, îi poate influența atunci când unul dintre dinții de lapte se pierde prea devreme și lasă un loc liber pe arcadă. Unde ar trebui să iasă dintele permanent. Și, fiindcă spațiul respectiv tinde să fie închis de dinții vecini caremigrează să închidă breșa, dintele definitiv nu va mai avea loc să erupă corect. Și își va găsi el cale până la urmă, doar că.. așa apar dinții strâmbi. Ce se mai poate transmite de la o generație de dinți la alta e predispoziția genetică, la asta n-ai ce-i face, ca să zic așa.

4. Nu e ceva normal ca dinții de lapte să facă mai multe carii

După cum vedeți, micul prinț nu are găuri negre printre dinți, nici mămăligă de două degete. Și tind să cred că nu e vorba de photoshop 😉 Da, dinții de lapte sunt mai ”slabi” și mai vulnerabili, în fond, ei nici nu sunt meniți să reziste o viață! Cu toate astea, caria dentară este o boală a smalțului, nu intră oricum ai da-o în normal. Și nu, cariile de pe dinții de lapte nu se transmit la cei de adult, însă obiceiurile proaste precum nespălatul pe dinți și mâncatul de dulciuri -da.

E adorabil his royal highness, iar eu nu ratez ocazie să vă mai spun câte ceva de dinți. 😉

Articolul anterior

Când te cerți cu el pentru ceea ce nu e, uitând ce-i mai important: tot ceea ce e

Articolul următor

Răspunde la o întrebare și câștigă un aspirator

14 Comentarii

 1. Livia

  https://hauptstadtmutti.de/europa-in-9-wochen-tipps-fuer-die-elternzeit-reise-mit-einem-baby/
  Buna Miruna, Linkul nu are nici o legatura cu articolul, dar l-am descoperit din intimplare si mi-am amintit de aricolul prin care cautai sfaturi pt. un concediu.

 2. Cris

  Eu apreciez orice articol despre dantura copiilor pt ca am multe de invatat. Multumesc!

 3. Ioana

  Buna! Am o fetita de 1 an si momentan folosesc pentru ea o pasta de dinti fara fluor, de la Weleda…e ok asa sau ar trebui sa incerc una cu fluor? Si ce pasta de dinti recomandati pentru copii? Multumesc

  • E foarte bine. Și noi tot de la Weleda avem. Deocamdată e prea mică pentru pastă de dinți cu fluor. După ce mai crește și învață să scuipe, puteți trece la una cu fluor. E super că se spală pe dinți! 🙂

 4. Am un fiu de 3 anisori si incepe usor usor sa aiba ‘dintisorii de lapte’ . Sper sa-i apara o dantura frumoasa in viitor !

 5. Rusu Delia

  Draga mea, acest articol este unul foarte informativ si ii voi spune si mamei mele de toate sfaturile acestea. Frtaele meu are 9 ani si, cand era mai mic si-a spart dinti in calorifer. O sa ti se para ciudat, dar asta chiar s-a intamplat, iar mama era foarte nelinistita ca dintii urmatori vor iesi strmbi. Cu toate ca au iesit un pic mai tarziu, ei nu au iesit strambi. Pupici pentru toti trei, dar mai multi Broscutului!😘😘😘

 6. Rascanu Geanina

  Buna! Cat de devreme ar trebui sa mergem cu cei mici la dentist?

 7. La ce varsta e recomandat sa fie sigilati dintisorii? Maselutele de lapte se pot sigila si ele sau nu are sens?

  • da, se sigiliează și cele de lapte, dacă e nevoie și e risc mare de carie. dacă nu, pe la 6 ani, când erup primii molari permanenți.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 162 queries in 0.361 s