Iată ce spune un dermatolog pro-murdărie despre spălatul hainelor la copii (+concurs)

Înțeleg perfect de ce ai mei nu au făcut mai mulți copii. Și, dacă se apucă mama să-mi povestească despre rutina ei de pe vremuri, mă simt ca obligată să fac cel puțin încă vreo 5. Copii, la ei mă refer. Când îi povestesc eu ei cât sunt de obosită, mă simt cea mai mare împiedicată dintre împiedicate. Vedeți, când m-am născut eu, în de demultul an 1986, nu aveam noi mașină de spălat automată, nici de rufe, nici de vase, frigiderul era cel mai mare lux. Copiii făceau pipi pe ei, mamele spălau hainele de mână, le clăteau în jdemii de ape, le uscau la soare și le călcau pe amândouă părțile, tații băteau covoare, mai vânau ceva de mâncare. Ba unele familii creșteau și roșii în grădină, noroc că n-am grădină, fiindcă ar fi fost un punct în plus pe lista de vinovăție.

Mă întreb oare ce vor gândi mamele viitorului despre rutina celor de azi. Vor râde oare de noi, ne vor compătimi? Oare câți copii va face femeia anului 2040 și cât de des va merge la coafor?

Avem nevoie de timp să ne adaptăm la viitor. Conceptul de Smart Home și Internet of things.

Va veni o zi, în care toate lucrurile astea de bază din jur vor fi chiar la vârful degetelor noastre. Vom deschide geamul dintr-un buton, vom da comanda de cafea pe telefon espressorului din bucătărie, vom programa aspiratorul să pornească fără noi și mașina de rufe să spele singură. Vorbeam de curând cu un reprezentant LG, care îmi spunea că noi înșine avem nevoie de timp pentru a ne obișnui să facem lucrurile mai ușor. Tranziția spre viitor a început, trecutul rămâne în urmă.

Știți cum uneori ai impresia că mamei tale îi face plăcere să mănânce fundul de la găină, doar ca să-ți rămână ție pulpa cea plină de carne? Sau că îi face plăcere să se dea peste cap să îți aducă roșii coapte de la Sibiu, deși există roșii în piață și la București? Sau să îți calce o cămașă jumătate de oră, deși tu erai mulțumit din primele 5 minute? Ei, afli după ce devii tu însăți mamă, că nu e musai chestie de plăcere, dar că orice mamă vrea să facă tot ce știe și poate mai bine pentru copilul ei.

Marele premiu

Bucuria timpului petrecut împreună. (Și o mașină de spălat, imediat începe concursul!) Câtă vreme mașina prestează cu spor, mama și tata se pot delecta prin parc, pe covor sau pe unde au ei chef cu cei 5 copii ai lor. V-am zis că nu mai avem scuze, da?

Anul acesta, LG lansează o gamă nouă de mașină de spălat cu funcția de spălare cu abur: LG Steam, prin care se dezinfectează hainele (mamele germofobe au ciulit urechile și au căscat ochii). Avantajul aburului este că moleculele  sunt mai mici, mai fierbinţi şi mai active; intră  în spaţiul dintre fibre ca să dizolve murdăria, să îndepărteze mirosurile şi să distrugă alergenii. O altă utilizare a acestui abur  este în funcția “Allergy care”, care elimină alergenii în proporție de 99,9% !

Am stat de vorbă cu dr Iulia Panțuru, medic specialist în dermatologie, și am întrebat-o așa:

Chiar e nevoie să dezinfectăm hăinuțele copiilor?

 Iată ce spune un dermatolog pro-murdărie despre dezinfectarea hainelor la copii

Că există anumite cazuri în care e important să ținem cont de normele minime de igienă. De exemplu:

 • Înainte de prima purtare. ”Am văzut multe infecții și infecții virale și micoze după hăinuțe purtate nespălate”. Eu văzusem într-un documentar că s-au găsit inclusiv urme de ADN uman pe hainele noi, nespălate înainte de purtare. Explicația a fost că proveneau din saliva celor care au participat la fabricarea lor. Parcă altfel mă grăbesc aum să-mi spăl chiloții, când mă gândesc că cineva ar fi putut scuipa în ei. Neintenționat, desigur.
 • Hainele bebelușului se spală separat de cele ale adultului din motiv că adultul e colonizat de alți microbi decât cel mic și din motiv că …toate la timpul lor!
 • Toate comisiile de igienă recomandă să spălăm separat lenjeria intimă de restul hainelor, fiindcă 80% e contaminată cu E. Coli și Stafilococ Auriu.
 • Tot separat se spală și hainele în care transpirăm abundent: șosetele sau echipamentul sportiv, de exemplu – singura excepție: când țesăturile suportă temperaturi ridicate –peste 60gr.
 • Revin asupra unui subiect sensibil, însă dr Panțuru a zis, eu doar vă transmit: ”Pentru iubitoarele de scutece textile, e obligatoriu să dezinfecteze materialele.” Sunt sigură că tehnologia cu abur, fără dezinfectanți chimic va fi fix pe sufletul lor.
 • Pentru înălbire să nu folosim agenți chimici ( clor) fiindcă sunt foarte iritanți pentru pielea bebelușului. Mai bine înmuiem pata îmediat și se duce. Pe probatelea, chiar merge!
 • Balsamul de rufe nu e recomandat copiilor până la vârsta de 3 ani în nici un caz. (din cauză că apar multe iritații. Și mie îmi place cum miroase a proaspăt, dar e foarte nesănătos, noi nu mai folosim nici pentru hainele noastre de foarte mult timp.) Bonus- mașina de spălat LG are o altă funcție Steam Softener, care înmoaie hainele având un efect ca de balsam.
 • Pentru copiii cu alergii severe. La o spălare de 40 grade, doar 6% dintre acarieni se distrug (cei mai frecvenți alergeni). Acestor pacienți, li se recomandă să își spele perdelele săptămânal la 60 de grade. Ce material ar rezista la așa ceva? Deci funcția Steam chiar va face o diferență (spălarea e la 60 grade). O mașină de spălat rulată doar la 40 grade e o adevărată sursă de bacterii, spune dr. Panțuru. De aceea, orice producător de mașini de spălat recomandă ca măcar o dată pe lună să rulăm un ciclu la 90-95gr, ca să omorâm bacteriile.
 • Pentru copiii cu dermatită atopică, funcția de spălare cu abur e foarte utilă, fiindcă majoritatea e infectată cu Stafilococul Auriu. ”Există 1 miliard de germeni pe 1 cm pătrat de piele, dar Stafilococul Auriu nu e printre cei buni. Pielea acestor copii e colonizată cu Staf. Auriu, deci e foarte inteligent să încercăm să îl distrugem de pe haine, fiindcă până și cantități foarte mici pot irita. ”
 • În cazuri de Moluscum contagiosum (afecțiune virală foarte contagioasă) – copiii se recontaminează de fiecare dată când se reîmbracă cu hăinuțele. Orice afecțiune virală impune spălarea separată a hainelor, spune dr. Panțuru.
 • Pentru prosoapele de bucătărie – acestea sunt o sursă mare de bacterii, fiindcă manevrăm carne, ouă și ne ștergem pe ele. ”De exemplu, E. Coli se transmite așa. Eu recomand ca prosoapele de bucătărie și șorțurile să fie spălate separat.” –dr. Panțuru.
 • Dacă există în casă oameni cu boli cronice (ulcere de gambă sau răni ale bunicilor, de ex), cu imunitate scăzută (după chimioterapie, infecție cu HIV).
 • Hainele cu care copilul se joacă în nisip. ”Acolo sunt tot felul de surprize, pe care nu le putem evita. Normal că las copilul să se joace, dar am grijă apoi să îl spăl bine pe el și pe hainele lui.”
 • Grijă și la ce detergenți folosim: există detergenți chimici, mai puternici, sau unii mai blânzi, care înlătură petele, dar nu și dezinfectează (deci se pot folosi în mod ideal cu o tehnologie care compensează, cum e LG Steam).

Despre  mașina de spălat cu tehnologia LG Steam

 1. Preferata mea: funcția de Steam Refresh, care împrospătează hainele în 20 de minute și reduce cutele. Sau poate vă place să călcați cămăși și nu mă bag să vă stric acest hobby 🙂
 2. Funcția Baby Steam Care – curăță foarte bine hainele, dar și detergentul de pe ele! Super pentru hainele de bebeluși și copii.

(În urma testelor efectutate de BAF (British Allergy Foundation) s-a demonstrat că mașinile de spălat LG reduc un nivel ridicat de alergeni prezenți în haine, fiind astfel alegerea perfectă pentru persoanele alergice sau pentru sterilizarea hainelor de bebeluși sau copii mici.)

 1. Steam Softener™ este cea mai igienică metodă de a păstra țesăturile moi, atenție, numai cu ajutorul apei, fără surse chimice, deci este perfect atât pentru copii, cât și pentru persoanele alergice.
 2. Mașina poate fi controlată de la distanță prin aplicația Smart Thinq, de pe telefon (viitorul e foarte aproape!).
 3. Există și varianta hibrid, cu uscător.
 4. Și varianta slim, să încapă oriunde.
 5. Nu este încorporabilă.
 6. 10 ani garație la motor
 7. Dotată cu Smart Diagnosis, o aplicație prin care doar apropii telefonul de mașină dacă se strică ceva, îți spune imediat care e problema și ce poți face să o remediezi. Cât de tare e asta!!! LG, nu puteți face așa ceva și pentru medicina umană?.

Și fiți atenți, dacă achiziționați o astfel de mașină până pe 31 august, primiți cadou o stație de călcat cu abur Tefal. (regulamentul e aici)

Cât costă?

O să credeți că e foarte scumpă așa o mașină de spălat, deși LG este cea mai vândută mașină de spălat  -excluzând China- (conform studiului realizat de Euromonitor International limited in 2016). Însă parte din senzaționalul aducerii acestei game în România este că prețul e mai accesibil. Începe de la 1500lei (preț promoțional) și poate ajunge până la 4000lei  full option (arată ca o navă spațială).

Câștigă o mașină de spălat LG Steam

(cu funcțiile Allergy Care si Baby Steam Care)

Ce aveți de făcut ca să intrați în CONCURS

 1. Lăsați un comentariu la acest articol pe blog, în care îmi spuneți cum spăla hainele mama voastră. Cu săpun de casă, înmuia rufele înainte, le storcea la râu, cum era? (un singur comentariu/adresă de email, comentariile multiple vor fi descalificate).
 1. Dați share acestui articol pe facebook și puteți da tag (etichetă) unui prieten.

Concursul durează o săptămână fix (până lunea viitoare, 24.07, ora 00:00), stabilim câștigătorul prin tragere la sorți. În data de 24.07 public numele acestuia pe blog.

Câștigătorul va primi un email, la care are obligația să răspundă în maximum 48h. În caz contrar, premiul merge la altcineva. Vă puteți abona cu adresa de email ca să vă anunț când scriu, fiindcă s-a mai întâmplat la alte concursuri ca fericitul câștigător să vadă bucuria abia după o săptămână, când era deja prea târziu. Pentru abonare, click aici.

Dacă vreți să știți ce fac și când nu scriu pe blog, mă puteți urmări pe facebook și pe instagram.

Nimic nu se pierde totul se transformă

Fix așa și problemele mamelor de-a lungul vremii. Acum avem aspiratoare și mașini automate, dar tot nu pare că ne plictisim. Tehnologia actuală ne ușurează mult viața, așteptăm momentul când ne vom plânge că am obosit făcând ceva ce ne place. La mine precis nu va fi călcat de cămăși 😉 Succes la concurs, lume!

LATER EDIT:

Concursul s-a terminat, vă mulțumesc tuturor pentru o participare așa numeroasă. Văd că vă plac concursurile, așa că mai pregătesc unul în viitorul foarte apropiat. Câștigătoarea de data asta e Mihaela. Felicitări! Vei primi un email de la mine, aștept să îmi răspunzi cât mai repede.

foto via Shutterstock, femeile și spălatul hainelor

Articolul anterior

Când se consideră consimțământ informat, un articol pentru pacienți, dar mai ales pentru medici

Articolul următor

Cum să te arzi la soare în 10 pași simpli, ghidul idiotului bronzat

433 Comentarii

 1. Alina Dumitrescu

  Mama imi fierbea scutecele si apoi le spala, cred ca cu sapun de casa. Ulterior, am luat o masina de spalat neautomata, dar tot spalatul de mana era baza. Cred ca era groaznic, nu mi-as putea imagina viata fara masina de spalat rufe si mai nou nici fara masina de spalat vase. 🙂

 2. Adriana

  🙂 mama mea avea o masina de spalat din aceea veche !
  Care era cam defecta! Daca o atingeai te curenta ! Imi amintesc ca nu ma lasa in apropierea ei , de frica! Plus ca se misca si trosnea cand storcea rufele ! Asa ca nu prea imi placea sa stau in zona , cand spala mama!
  Insa , mi- o amintesc pe ea! Pe mama ! Tanara , harnica si frumoasa!
  Daca am noroc sa castig concursul , vreau sa i daruiesc premiul 🙂

 3. Irina

  Mama fierbea scutecele si prosoapele de bucatarie (nu împreună :p) iar restul rufelor le spala la mana in cada.
  Imi amintesc fruntea ei transpirata, parea f greu ce face. Ai nevoie de multa putere la stors.

 4. Maria

  In fiecare vara o ajutam pe bunica la spalat haine. Avea o masina de spalat Albalux, care nu clatea, nu storcea. Intr-o apa erau hainele la inmuiat, pe urma erau puse in masina cateva minute, pe urma eu le clateam in 3 ape si le intindeam pe sarma, la soare. Era o activitate care ne ocupa toata ziua. Mama desi avea masina de spalat automata (cam rudimentara) punea prima data rufele la inmuiat, pe urma le baga in masina. Era destul de complicat spalatul rufelor pe vreamea aia.

 5. Dragelor, sunt 4 intrari in concurs si doar 2 share-uri. Va rog, respectati pasii pentru a nu fi descalificate din concurs.
  Merci

 6. Dragelor, sunt 4 intrari in concurs si doar 2 share-uri. Va rog, respectati pasii pentru a nu fi descalificate din concurs.
  Merci

  • Dunca Florentina

   Bună ziua,
   Mama mea punea hainele la inmuiat dupa care le băga la masina de spălat semiautomata urmând să le clateasca in 10 ape.

  • Florentina

   Îmi amintesc de perioada copilăriei, când mama trebuia să spele hăinuțele a trei copii şi doi adulți.
   Totul începea cu adunarea hăinutelor care nu erau deloc puține. Se continua cu datul pe răzătoare a săpunului de casă făcut de către bunica la țară. Apoi se băgau hainele in maşina AlbaLux semiautomata care trebuia alimentată cu apă printr -un furtun racordat la chiuvetă, care dacă era nesupravegheat putea să facă baia să plutească. După ce spală maşina hainele trebuiau clătite manual in cadă în nenumărate ape. Dar trebuiaua fi stoarse foarte bine pentru ca uscarea acestora să nu dureze o veșnicie, plus că stând la bloc în balcon nu era indicat să se scurgă prea multă apă. Dar noi generația fără prea multă tehnologie am avut o copilărie frumoasa şi tind să cred că am fost mai puternici din punct de vedere al imunității.

 7. Judit

  Mama avea, se pare, o masina automata de Cugir inca de cand m-am nascut, adica 1986. Fain nu? Folosea ca ‘detergent’ sapun de casa, asta la inceput, iar mai incolo, Tide , ca era la cautare.

 8. Anamaria Rus

  La noi acasa sapunul de casa era la putere si limpezirea in trei ape. Tin minte ca eu limpezeam cat mama spala de mana.Si albiturile le fierbea.Doamne cat ne-am bucurat de prima masina de spalat!!!

 9. Mara

  Mama avea o mașina de spălat model vechi, iar după o spălare la mașina trebuia sa le clătească in zeci de ape și sa le stoarcă. Țin minte ca aveam săpun de casa in pod și deși erau spălate de mașina, mama le mai spala o data cu săpunul ei in loc sa le clătească direct 😂.

 10. Medve Elena

  La noi spala bunica cu Albalux. Radea sapunul de casa cu o razatoare de bucatarie si ajuta masina sa invarta hainele cu un cleste mare de lemn… si nu ma lasa in baie in acest timp pt ca masina curenta cand si cand…aleator…

 11. Sorina Batrînca

  Mama nu mergea la râu, dar spăla în albie sau copaie cum îi zicea atunci. Cu săpun de casă, făcut în spatele grădinii. Încălzea apa într-un tuci mare și o transfera în albie cu o găleată. Le clătea foarte bine și gata 😊

 12. Dascalu Laura

  Din ce tin minte stiu ca scutecele de bumbac le fierbea, parca o si vad acum si pe bunica cum învârte la ele intr-o oala mare, cu lopata de lemn. In general mama ne spala hainele la mana, cu sapun de casa si le facea pe o bucata mare de lemn, pusa deasupra cazii.mare noroc avem in ziua de azi cu masinile se spalat…

 13. Cristina Balaceanu

  Mama folosea lesie si detergent.
  avea o masina de spalat manuala si limpezea hainele in 2-3 ape.
  nu le calca aproape niciodata.

 14. Evelyn

  Si la noi tot sapunul de casa era baza, mama fierbea scutecele si pe urma le spala bine de tot si „freca“ la ele de se scamosau unele. Saraca mama… pe urma am achizitionat si noi o masina sh… vai de capul ei, cred ca semiautomata era… se strica odata la 2 luni. Thanks God pentru masinile noi de spalat#

 15. Albinutza Sb

  Și eu am prins generația scutecelor textile, deși nu l-am mai apucat pe împuscatu’ . Mami îmi zicea că și Buni și ea, lucrau de zor sa spele cu săpun de casa, făcut în casă, să le fiarbă , să le calce și să reziste: fix odată, până ce moi savura momentul. Ba mai mult daca veneau mătușile și făceau CC-ul și constatau că nu e bine pus scutecul, ajungeam să murdăresc o tona(exagerez) . Aveam și Pampers însă aceia erau pentru deplasări când mergeam la rude, sau prietenii părinților. Deci sclav al apei+ un bebeluș mofturos la mâncare care nu dormea noaptea nici să îl legeni până la Paris….nu mă mai întreb de ce nu am frățior sau surioară. Succes fetelor și pupici cârlionțatului și părinților lui!

 16. Adriana Camelia Apur

  Si noi aveam Albalux :). Dar hainele erau puse la inmuiat cu soda caustica si tin minte ca mama radea sapunul de casa pe o razatoare foarte urata :)). Cand am mai crescut putin si s-a stricat masina de spalat eu si sora mea spalam o data cu mama in baie, fiecare cu ligheanul nostru (bine noua ne punea mama o pereche de chilotei de ai nostri si ceva sosete) si eram foarte fericite sa o ajutam :). Cand am cumparat prima masina automata nu am citit instructiunile si nu am fixat picioarele asa ca masina noastra s-a plimbat prin toata baia cu mine si cu mama tinand de ea sa nu loveasca ceva :)))

 17. Mihaela

  Mama spala de mana, cu sapun de casa si clatea in 3 ape. Lenjeriile de pat le apreta. Avea si o masina de spalat veche, care curenta cand era in functiune.

 18. Andreea T.

  Mama le spala de mana, cu sapun de casa si ce detergent era pe atunci. Bineinteles ca scutecele le fierbea si apoi le calca…asta pentru 3 copii. 🙂

 19. Elena Grigorescu Băcanu

  Mama avea ” ritualul rufelor” zilnic 😄. La 3 fete mozolici de mare ajutor a fost tata 😉. El era ” spălătoreasa” casei. Ajutat fiind de mașina neautomată Albalux, de săpunul de casă, de o răzătoare și de vreo 3 căzi pline cu apă rece pentru limpezit.Cât timp se spălau hăinuțele, maimuțele dădeau ocol băii pentru a se juca cu spuma rezultată la spălat. Deci și spălătoreasă și paznic 😃😃

 20. Irina Ionescu

  In anii ’80 se spăla la mână. Scutecele le fierbea. Hainele noastre, ale copiilor, le spăla separat. Călca totul, inclusiv lenjeria. Un chin… si totusi au crescut copii, au avut serviciu. N-are rost sa mai amintesc cât de greu era sa faci ceva de mâncare.
  Mama mea si acum imi selectează hainele pe care ar trebui sa le spăl la mână pentru că altfel le stric.

 21. Laura Nichita

  De cele mai multe ori le spala cu mana, statea cu orele in baie aplecata peste cada si le freca cu sapun de casa si detergent. Aveam si o masina de spalat Albalux dar mai tot timpul era stricata. Vesnic avea rani la maini de la cat freca hainele. 🙁 Cand a ajuns prima masina de spalat automata, a pupat-o. 🙂

 22. Andreea D

  Eu îmi amintesc cum făcea mama săpunul de casă şi nu înţelegeam cum din mirosul ăla iese ceva care curăţă hainele. Spălatul se făcea la mână, cu minimum 3 clătiri şi asta mi-a rămas şi acum când mai spăl, foarte rar, la mână.
  Balsam nici noi nu mai folosim cam de când s-a născut flăcăul şi hainele lui le spălăm separat, la program de bebe cu detergent normal şiiiiiiiii nu le calc după. 🙂
  P.S. Aşa ce mă bucur pentru concursul ăsta, noi nu avem maşină de spălat la căsuţa noastră.

 23. Anna

  Mama mea spala toata rufaraia de mana, iar scutecele noastre le fierbea…asta ca asta, dar era ceva muncă pentru trei nazdravani (fratele meu cel mare-1989, eu-1991, fratele mic-1992). Bine că s-au schimbat vremurile si tehnologia zilelor noastre ne face viața mai ușoară .

 24. Mihaela

  Cazanul pe aragaz era la ordinea zilei.Dezinfectare prin fierbere și muuuulte ore de spălat manual urmate de tot la fel de multe ore de calcat .Săpunul de casa de la bunica era un must .Ulterior am învățat de la bunici cum se face săpunul și cât de importante erau pelinul și lavanda .

 25. Denisa

  Pe vremea copilăriei mele locuiam la bunica cu părinții si imi amintesc de cazanul mare in care se facea sapun si de bunica si mama care spalau hainele in cada si le intindeau afara pe sarma. Nu aveam masina de spalat si cand a venit pe lume fratele meu imi amintesc ca era un teanc mare de pelinci albe pe care mama il avea la indemana.

 26. Dana Elena

  Mama spune ca era sanatoasa si vesela si nici macar nu simtea oboseala. Dar poate era ea doar optimista :). Faina masina de spalat, sper sa aduca niste ore libere intr-o casa.

 27. Roxana C.

  Mama spăla cu săpun de casă şi detergent Bona.Era la mare modă.Locuiam la țară şi nici vorbă de apă curentă sau maşină de spălat.Bunica mai adăuga ‘deteteu’, dintr-un recipient mic, verde gri.Posibil sa fi botezat substanta..Si in vremuri mai austere se purta soda caustica…😮

 28. Alina

  Hm. .eu imi amintesc cum spală bunica..mama a murit cand eram mica si nu imi amintesc. .dar bunica mea mea facea săpun in casa,cu soda(Doamne mirosea groaznic)si in albia mea de cand mica,una de un alb galbui,imi amintesc si acum,freca saraca la haine..iar hainele si mai ales sosetele,erau de un alb imaculat si toate hainele si mileurile erau apreatate..toate întinse perfect ca o foaie de hartie..

 29. Cristina

  Si mama fierbea cu precadere scutecele noastre textile, acele triunghiuri odioase. Am si acum mirosul de rufe fierte pe aragaz de pe vremea cand era sora-mea bebelusa. Hainele celelate le spala intr-o Albalux cu storcator pe care a avut-o muuulti ani…atat de multi incat cand aveam eu vreo 13 ani si am vrut sa testez tigarile lui taica-miu si evident ca mama m-a prins, mi-a ars un furtun Albalux pe spinare de pana la 18 ani nu m-am mai atins de tigara 🙂

 30. Pop Zenkő

  Mama inmuia scutecele într-un lighean mare, le spăla cu săpun de casă, le fierbea și le călca…și da, nu avea decât 2 copii 🙂

 31. Roxana

  Mama spala toate hainele la mana. Avea o cadita maricica albastra (in care ma spala si pe mine 😂) si cu ea isi facea treaba…si desigur, sapun de casa 😁. Locuiam intr-un camin de nefamilisti, cu baie comuna, deci toate mamicile de acolo procedau la fel, nu si-ar fi permis o masina de spalat ☺️ Cand vad ca voi din 80 si aveati…of saracuta mama. Ce sa mai zic de bunica, care spala hainele la rau, la munte, in apa rece ca gheata. Avea ca o razatoare ( nu strica hainele nu stiu cum se numeste), punea hainele pe ea, dadea cu sapun de casa pe ele si le freca. Apoi clatea, le impacheta cumva si le batea cu un tel sa iasa bine sapunul. Le mai clatea putin, si apoi le storcea. Si in tot timpul acesta mai trebuia sa fie si atenta la mine sa nu ma arunc in apa. 😂 Doamne…ce vremuri…

 32. Petre Mihaela

  Ooof, biata mama spala de mana o zi intreaga saraca, tin minte ca facea rani pe maini, sangera 🙁 nu mai zic cand era iarna si frig in încăperea unde spala…si apoi clatea, apreta, fierbea etc. Mai ales cu 2 copii cu rinite alergice si dermatite. Mi se rupe sufletul si acum. Daca as castiga, i-as face cadou masina de spalat.

 33. Mihaela

  Spalatul rufelor era un lucru greu dar si frumos in acelasi timp!! Imi amintesc cum vara puneam apa in lighean la soare (in curte) radeam sapun de casa -in care se punea pelin sau alte ierburi aromate- care in contact cu apa devenea o pasta puneam rufele la inmuiat si le spalam manual prin frecare,uneori adaugam si detergent din comert, limpezirea se facea cu apa de la fantana (in multe ape) sau la rau -pe vremuri erau apele curate-apoi le intindeam la soare iar cand erau stranse uscate aveau un miros proaspat dulceag! Iarna era mai greu se incalzea apa se puneau la inmuiat in lighean, cadita de plastic sau cada de baie, limpezirea se facea la apa de la robinet sau la rau -spargeam gheata de la mal, puneam manusi de lana in maini trageam o pereche de manusi de cauciuc deasupra sa nu inghete mainile-se intindeau pe sarma inghetau se dezhetetau le luam in casa pe uscator si se uscau pastrand acelasi miros ca si vara! Cand am luat masina de spalat incalzea, invartea dar nu storcea -alba lux- limpezirea se facea ca si mai sus! In afara de detergentii care se gaseau pe piata -Dero- si sapun de casa nu se prea folosea alceva! Lenjeriile si rufele albe se dezinfectau si albeau cu o lesie din cenusa fiarta in apa si lasata la limpezit, si uneori se aduga scrob -sa stea “tepene” . Scutecele se fierbeau si se calcau.Asa sa procedat si bunicii, si mama si eu cand am inceput sa inteleg cu e cu spalatul rufelor!! Acum optiunile sunt diversificate!

 34. Vid Madalina Elena

  Bunica mea spala rufele cu sapun de casa si le limpezea in nspe mii de ape 😁Scutecele si hainele copiilor erau fierte si calcate evident 😁

 35. Paula

  La noi tata avea placerea sa ne fiarba scutecele. Lucrau in schimburi, si pana venea mama de la munca tata fierbea scutece, le spala cu sapun de casa si pe urma la masina semiautomata. La clatire mama punea o picatura de albastru de metilen in apa sa fie “mai albe” (hainutele). De cand au aparut masinile de spalat automate sunt cele mai bune prietene ale mamei. Cand tata a aflat ca va fi bunic a scos scutecele din dulap cu mentiunea ca ii vor fi bune nepoatei, la cat a fiert si frecat la ele :-))

 36. Micu Ana-Maria

  Draga Miruna,

  Am avut senzatia ca ai descris-o pe mama mea cand ai povestit de a ta. La noi munca era in echipa. Bunica materna pregatea sapunul de casa intr-un cazan mare cu o reteta doar de ea stiuta , apoi il portiona si il punea la uscat pentru o anumita perioada de timp. Mama mea era clientul ei fidel 🙂 si primea sapunul zambind inapoi drept plata. Si de aici incepea aventura ! Un calup patratos care mirosea a curat devenea cel mai cel detergent pentru spalarea hainelor. Mama le spala de mana intai ca sa verifice ea fiecare pata si incapatanarea ei de-a pleca de pe haine, apoi le lasa sa se inmoaie, dupa care le baga intr-o masina Albalux . Stiu ca avea un cleste mareeeee din lemn cu care le intorcea in masina si cu care le scotea in ligheane si albii ca sa fie stoarse. Dupa procedura asta le baga pe cele albe si pe cele ale noastre in niste oloaie mari (a se intelege noste oale mari cu o capacitate de aprox 10 l ) si fierbea la ele precum la gainile batrane. Dupa ce stateau pana se uscau in soarele puternic , treceau printr-un calcat si mai puternic. Cred ca d`aia pe vremea noastra mamele nu mergeau la sala…fierul de calcat putea fi folosit pe post de gantera. Avea atat oale cat si ligheane pe categorii de haine. Nu incurca licheanul de spalat chilotii cu cel in care spala celelalte haine!

  Mama nici acum nu s-a vindecat ! Are mania spalatului la temperaturi care ajung la fierbere. Si uite asa, din cand in cand ne trezim cu cate o perdea care iese creponata, sau cu maieurile de barbati care ies din masina de spalat bune de copilasi 🙂

 37. Sapunul de casa se folosea des, acum tehnologia ne-a dat masina de spalat automata

 38. E. Nicoleta

  Mama spala rufele in balie, cu sapun de casa, in minim doua ape. Si, desigur, apreta aproape orice 🙂

 39. Dana

  Locuiam la bloc si aveam in dotare oale imense in care se incalzea apa pentru a pune in cada rufele la inmuiat ! Cand eram mici evident ca practica fiertului scutecelor era un musai ! De asemenea mirosul sapunului de casa ramane unul din mirosurile copilariei mele . Ulterior am avut albalux apoi ne-am cumparat o masina de spalat din plastic rosie chinezeasca , parca era de jucarie care facea treaba partial si prin anii 2000 prima masina de spalat automata care au tinut-o ai mei 13 ani 🙂 .

 40. Adina

  Mama spala cu sapun de casa,apoi fierbea pe aragaz scutecele si apoi iar spalate si calcate.Hainele de pat pe langa toate astea mai erau si apretate….Doamne,cata risipa de energie!!!!Nu ma mira ca nu aveau timp ai nostri parinti de jocuri si discutii cu copiii.Apo a venit si masina de spalat,dar tot complicat era totul.

 41. masina de spalat rufe si detergentii eficienti sunt cele mai mari revolutionari a vietii femeii.
  Bon, tv-ul si telenovelele sunt ceele mai mari involutii 😀

  In rest, nu am spalat niciodata hainele copilui separat de ale noastre, pt ca oricum bebelul statea lipit 100% de mine asa ca a preluat toate bacteriile alea. Ce atata frica de bacterii? mai nasoale sunt chimicalele, asa ca recomand clatirea dubla si redusul detergentilor la jumate: mai bine vaz o pata decat inca un dermatolog 😀 (am fost la 7 in bucuresti, se pune? 😀 ).

 42. Carmen Prelipcean

  Mama spala rufele cu sapun de casa, apoi le fierbea. Dupa ce erau spalate si uscate le calca. Era mult de munca, in ziua de azi noua ne este mult mai usor.

 43. Mama nu a avut masina de spalat o vreme, asa ca le inmuia in cada si le spala de mana cu sapun de casa…iar scutecele textile ale surioarei mele si batistele (va amintiti batistele pentru muci?) le fierbea, avea o oala mare speciala pentru asta…
  Ducem cu adevarat o viata usoara in zilele noastre, din acest punct de vedere …

  • Imola Grigore

   Mama le fierbea și le spala cu săpun de casă. Apoi le punea la uscat, iarna era cel mai greu cu uscatul. Prima ei mașină a fost un Albalux după multi ani de spalat rufe în cada. Noi am fost 4 frați. Ce vremuri!

 44. Andreea

  La noi spăla bunica, avea și un cazan special în care fierbea lenjeria de corp și țin minte un clește mare de lemn cu care mă jucam eu. Făcea toamna săpun de casa și cu el spăla. Greu…

 45. Andreea Radu

  Tot in 1986 mi-am facut si eu aparitia :). Din povestirile mamei, hainutele, scutecele, pelincile le spala la mana, intr-un lighean cu sapun de casa, apoi le fierbea….plus multe, multe clatiri. De stors, le storcea la mana. Numai ea stia cate rani avea la mana de la frecatul hainelor. Abia prin 1995/1996 a mai scapat un pic, cand si-a cumparat o masina de spalat, in care punea apa pe care o incalzea pe aragaz sau soba,dar hainele tot la mana le storcea….plus ca mai si curenta. In zilele noastre, mare noroc cu masinile de spalat.

 46. Lazar Claudia

  Mama spala de mana sau la masina Albalux . Le si fierbea si apreta pe cele albe . Fara masina de spalat nu cred ca as rezista . Am doi copii care isi murdaresc zilnic hainutele .

 47. Susnea Florina

  Pana sa-si cumpere masina de spalat, mama spala hainele la mana, le punea la inmuiat cu sapun de casa ras pe razatoare si cu dero, imi aduc aminte ca spala de dimineata pana seara! Acum ne putem considera niste norocoase!

 48. Andreea Stancu

  Cand eram noi mici (eu si fratele meu) mama si uneori chiar si tata ne fierbeau scutecele pentru a fi albe ca spuma laptelui (asa ii placeau mamei sa fie).
  Mai tarziu cand am mai crescut putin au cumparat o masina de spalat care nu clatea, nu storcea. Mama incalzea apa( pentru ca, desigur, nici macar asta nu facea masina de spalat) o varsa in masina apoi razuia niste sapun de casa, inchidea capacul si astepta. Apoi urmau 3 sau patru clatiri ( la mana desigur) plus intinsul rufelor. Ne-am bucurat toti la achizitia primei masini de spalat( atat de mult incat am stat toti 4 membri ai familiei plus o vecina langa ea sa vedem intreg procesul de spalare, clatire, stoarcere 😁) Adevarate eroine mamele noastre ❤

 49. Adina Maria

  1987, mama fierbea hainele si le spala cu sapunul acela de rufe. si acum daca inchid ochii ii simt mirosul.

 50. Prodan Alina

  Mama avea o mașina de spălat Albalux cu storcător, spăla rufele la mașina apoi le clătea in vreo 3 ape în cadă și avantajul era că putea să le stoarcă la mașină. Dacă rufele erau prea murdare erau spălate cu săpun de casă înainte de a fi puse la mașină, sau erau puse în apa fierbinte la înmuiat. Treabă multă, lua o zi întreagă.

 51. Adamut Georgiana

  Mama spala hainele cu sapun de casa si soda. Scutecele din finet le foerbea intr-o oala mare( mirosea teribil) si imi amintesc perect, pentru ca am trecut prin asta cu nepotul meu(are 20 ani). Cat am frecat la hainele lui. Caca de bebe iesea tare greu pe vremea aia… aaa… stai ca nici acum nu iese prea usor.
  Masina noastra de spalat pare ca isi da obstescul sfarsit, asa ca ar fi numai buna una. Iar daca nu castig, o am in vedere cand vom trebui sa luam una

 52. Andreea Kloss

  Mama fierbea rufele albe si carpele de bucătărie,apoi le spăla cu săpun de casa facut de ea.Rufele colorate le inmuia in cadă,apoi le spăla cu masina de spălat Albatros si le clatea in cadă in 2-3 ape.

 53. Ghiran Amanda

  Mama înmoaie hainele 😁 Înainte… e obsedată de chestia asta zice ca s spală mai bine 😜😜😛😛

 54. Carmen Ilie

  Imi amintesc si acum mirosul din bucatarie a clor si detergent cu iz puternic (care ajungea inevitabil in toata casa, unde se abureau toate geamurile, deoarece locuiam intr-un apartament cu 2 camere) inabusitor ce iesea din cazanul de pe aragaz, cazan care aveam senzatia ca fierbe permanent, de dimineata pana seara, de luni pana duminica.. apoi cada de fonta din baie in care se clateau in vreo 3/4 ape “fierturile” din cazan, si sarmele din balcon vesnic pline cu rufe la uscat..
  Din pacate, mama a avut si ceva probleme la 3 unghii de la mana dreapta, a fost operata, dar pana la vindecare obiceiul nu l-a lasat, acesta fiind preluat de tatal meu, care dupa ceva timp i-a adus acasa mamei o masina de spalat 🙂 dar cazanul tot nu a disparut din bucatarie.. tot timpul avea impresia ca rufele nu-s suficient de albe 🙂

 55. Imi amintesc din vacantele la bunici, cand mama spala cat pentru 5 copii, eu si verisorii mei, in copaie, cu apa de ploaie sau de zapada, pe care o fierbea aproape in ceaun din acela mare de facut mancare la foc de lemne, agatat de un suport afara in aer liber. Mmm si ce buna iese mancarea acolo, sau gemul de prune. Apoi, cu sapun de casa facut in alt ceaun, tot afara si tot pe lemne, cu muuults urzica. Era o placere sa ajutam si noi. Normal, chilotii la chiloti, prosoape la prosoape, chiar pe unele le fierbea mai intai. Si apoi toate se intindeau pe o sarma lunga cat o curte intreaga, ce era urcata si sustinuta in bataia vantului de un bat inalt si gros cu varf in forma de furca. Ce de amintiri frumoase rememorez acum! Culmea este ca am resimtit sentimentul asta iarna la munte, la o casuta taraneasca, unde am ramas fara apa, deoarece a inghetat teava de apa ce venea spre casa si am fost nevoiti sa topim zapada sa spalam haine si pe noi.

 56. Briban Imbre Cristina

  Mama mea spala hainele cu masina de spalat manuala si cu mana(de exemplu scutecele din bumbac); insa spre bucuria ei, era ajutata mult de catre mama(bunica mea)! Folosea sapun de casa si mai apoi si detergent… caci era dupa 1986 cand m-am nascut (si) eu! 🙂

 57. Cristina Tane

  Tin minte si acum masina alba semiautomata a mamei . Intai punea rufele la inmuiat si apoi le punea in masina. Ultimul pas era stoarcerea, evident manuala.

 58. Nicoleta Negoi

  Buna ! Mama spala zeci de perechi de pantaloni și scutece de mâna pe care apoi le dezinfecta / fierbea intr- un mare cazan ( facea o ” supa ” de hăinuțe :)))

 59. Gabriela

  Ca mai toate mamele cu bebei din anii 80, mama spala hainele la mana, fierbea toate scutecele, le calca temeinic dupa care le impatura “la dunga” :))

 60. Laura ghita

  Mama mea spala rufele cu o mașina de spălat veche, care doar spala rufele, apoi trebuiau scoase și le punea intr-o cădiță de plastic in care le clătea de mai multe ori. Când nu spală la mașina, spala de mâna, freca și iar freca pana ieșeau ca noi.

 61. Chisnenco Oana Mihaela

  Mama mea intr-un lighean mai mare inmuia hainele cu sapun de rufe(il dadea prin razatoare), le lasa cateva ore apoi spala toate la mana,cu sapun de casa.scutecele noastre le fierbea apoi le spala si le clatea de mai multe ori.
  Acum avem noroc de masina de spalat,noi ne jucam,iesim la plimbare si cand ne intoarcem doar intindem hainele.
  nici eu nu folosesc balsam de rufe la hainutele fetelor.

 62. J.R

  Și acum parca simt mirosul săpunului de casa care era in dulapul de pe hol…
  Ah,copilarie!
  Am avut noroc că bunica pensionara și energica mai făcea drumuri in “Iugoslavia” și ne aducea detergent (și banane cu spuma și ciocolata cu orez expandat…ahhhhhhhhh).
  Doamne ajuta cu tehnologia de azi! Chiar acum aștept sa termine mașina de spălat sa fug la lucru 🙂
  Te pup!

 63. Florea Aura

  Mama,spala hainele cu o masina de spalat manuala(cand aceasta nu era stricata)si sapun de casa,adus direct de la bunica,apoi le punea la fiert intr-un cazan mare de inox,pe aragazul din bucatarie.Tin minte ca bucataria se transforma in sauna cu aburi😁.

 64. Maria Sima

  Imi amintesc aburul care iesea din mâinile mamei ,zbarcite si albe de la atata spalat, atunci cand întindea rufele pe culmea de afara iarna… . Le fierbea cu sapun de casa iar cand am mai crescut, le spala in cada sau in Albalux atunci cand nu era stricată.

 65. Neagu Ana Maria

  86′ august, suntem nascute in același an!mama are 3,unul dupa altul! Iti poți inchipui câte scutece, câtă apa…cât săpun, câte ore in baie, câte “culmi” de scutece intindea, abia prin 90′ a luat o semiautomata. Ce zgomot făcea :). Sa fim noi sănătoși. Pupici.

 66. Cosmina A.

  Mama dezinfecta prin fierbere scutecele textile, le mai baga in clor (o varianta la indemana pe vremea aia) si apoi clatite in multe ape. Hainutele spalate cu detergent, de prin polonia parca.
  Ce mult s’au schimbat vremurile. Eu ma plang uneori ca e greu acum, sub nici o forma nu as reusi sa ma descurc cum a facut’o mama acum 28 ani.
  De aceea, o iubesc enorm! ❤

 67. Alina Moraru

  Mama e cea mai curata persoana din cate exista pe lumea asta.
  Spala si fierbea hainele noastre in nu stiu cate ape, cu sapun de casa facut de bunica mea. De buna mea nu mai vorbesc, toata ziua aveam apa la soare sa ne tina curati si sa ne spele hainele. Asa o tin minte: cu mainile in apa, curatand hainele copiilor.
  Inainte de a l face, bunica ma trimitea sa culeg nalba sa i dea aroma placuta sapunului.
  Si mama si bunica mea aveau mainile arse de la lesie, dar aveam cele mai curate haine. Fierte, spalate, uscate la soare, calcate minutios de mama.
  Ce mi mai placea sa stau langa mama cand ne calca hainele, sa mi vorbeasca , sa i spun ce.am facut la gradi sau la scoala si ea, saracuta, era lac de sudoare de la lenjerii, camasi, tricouri si asa mai departe.
  N am vazut in viata mea om care sa apreteze si sa intocmeasca hainele ca mama. Puritate- asta mi vine in minte cand se ocupa mama de haine.

  Apoi, daca eram la oras, mi le spala la Albalux si curenta masina aia ….curenta si se plimba prin toata baia.
  De cate ori n am tremurat cand puneam mana pe ea.
  Ce mai scapa furtunul pe jos si ne curentam, care cum intra in baie.
  Daca ar fi sa castig, mamei ii voi da masina pentru ca asteapta un nepotel 🙂 , pe care si l doreste de ceva vreme si tare m as bucura sa i fac viata mai usoara.

 68. Ivan Ionela

  Mama le spala la mana cu sapun de casa si lesie, le lasa la inmuiat peste noapte. Apoi le spala a doua ora tot cu sapun de casa si ulterior le clatea cu apa simpla. Cand am crescut noi(eu si sora mea) un pic, o ajutam la spalat: mama spala in prima apa, sora mea spala in apa a doua si eu le clateam. Intre timp descoperisem detergentul de rufe si balsamul.

 69. Alice

  mama ne spala hainele la mana, cu sapun de casa.

 70. Ana Stoenescu

  Mama ne spala rufele in lighean, cu sapun de rufe. In plus, cand eram mici ne fierbea si scutecele si le calca. Suntem 2 fete gemene, asadar a avut de munca 🙂

 71. Izabela

  Eeh si acum mai avem cazanul in care ne fierbea mama scutecele. Inca imi mai zice ca facea sapun de casa ( lesie ii zice parca ) ca sa imi spele mie scutecele. Oricum toata viata cred ca imi va “reprosa” faptul ca dupa mine avea mult de spalat pt ca eu mereu eram uda si pe bluza de la pipi 😂😂 Cred ca deja cand a aparut fratele meu in ’97 avea deja o masina de spalat si a mai scapat de munca.

 72. Mihaela

  Mama spăla hainele la mână, cu detergent + săpun de casă (mai au și acum în pod și îmi amintesc cum îl făceau la tuci, în curte). Apoi le clătea de 3 ori, iar lenjeriile de pat le apreta. Avea și o mașină de spălat veche, care curenta, dar o folosea rar.

 73. Amy

  Eu tot masina de spalat rufe LG am si sunt super multumita, anul trecut mi-am cumparat-o. 😀

  In copilarie, la mine-n familie spala rufele cine apuca, ori mama, ori tata, pentru ca amandoi munceau mult. Mi-aduc aminte ca aveam in baie noastra mica, de la bloc, o masina de spalat rufe manuala, Albatros, care era o adevarata “sperietoare”. Daca erau ud prin baie, se intampla uneori sa dea apa si pe afara, masina curenta. 😀 Se stia, daca mama spala, eu nu intram in baie pana cand “ciclul spalarii” nu ajungea la final. :))

  Era un chin, trebuia sa amestece rufele cu-n cleste de lemn, sa le stoarca manual, sa le apreteze… munca de robot. Prin urmare, daca as castiga, masina i-as face-o cadou mamei, pentru ca are un model Arctic destul de simplut, vechi de vreo 8 ani.

 74. Alice

  La mine bunica se ocupa de apretarea lenjeriilor si de fierberea rufelor. Totul se spala cu sapun de casa si clatit de cateva ori.

 75. Andreea H.

  Am crescut la bunica mult timp si mama zice ca spala saraca mamaia continuu. Facea sapun de casa special pentru a ne spala noua, nepotilor, hainele si scutecele. Avea sfori in.toata curtea. Mama era mai norocoasa. Avea o masina din aia veche si le punea la spalat, dar de clatit si stors se folosea de maini.

 76. sanduleanu lenuta

  mama spala rufele la mana ,le punea la inmuiat cu detergent apoi le spala cu sapun de casa .le clatea de foarte multe ori !
  Cele care erau patate ,avea o oala si le fierbea ..

 77. Cristiana S

  Pai, sa vedem….. lucrurile albe erau fierte intr-un cazan pe aragaz, apoi frecate bine-bine cu mainile. Coloratele “scapau” doar cu un frecus constiincios. Sapunul de casa, fulgii de sapun si detergentul Perlan erau la putere. Ulterior a aparut si masina de spalat in care turnai apa calda, puneai dero sau sapun si spala in legea ei acolo; urma un efort mai mult sau mai putin colectiv de stors rufele cu mana. Pffff, tin minte si acum ranile de la degete provocate de spalatul la mana.

 78. Alexandra Schnaider

  Mama imi povestea cum fierbea scutecele. Si imi amintesc oalele la fratele meu mai mic. Eu sunt fericita cu scutecele de unica folosinta. Bunica facea sapun de casa. La un moment dat au luat o masina de spalat manuala.. dar nu imi mai amintesc exact cum functiona. Stiu ca era rosie si o pazeam :))

 79. Fotescu Anda

  Mama..saraca mama! Pe langa atributiile ei de mama, a trebuit sa le preia si pe cele de tata si s-a descurcat de minune! Spalatul hainelor era simplu ca si “ustensile”, deoarece nu avea balsamuri, detergenti sau solutii minune , avea doar sapunul de casa de la bunica si cele doua maini din dotare care spalau “automat”. Punea rufele la inmuiat in cada, le freca bine cu sapun de casa, apoi le limpezea bucata cu bucata. Tinand cont ca n-am avut niciodata probleme cu pielea, n-am fost asa sensibile cum suntem acum si eram mereu cu hainele curate , zic ca mama a fost o supermama si merita tot ce-i mai bun.

 80. Andra

  Pentru mine si pentru fratele meu, mama folosea scutece textile pe care le spala de mana, dupa care le fierbea si apoi le baga la masina de spalat Albalux, care nu storcea hainele oricum. Apa din masina era incalzita in oale mari pe aragaz. Dupa terminarea programului trebuia golita de apa si mama lua fiecare haina sa o stoarca manual (de asta s-a ales mama la maini cu o “ciuperca” urata ani de zile).

 81. Suzana

  Mama folosea o masina de spalat foarte veche cu un furtun verde care mi se parea ca vine din filmele de groaza 🙂 Din povestile surorii mele stiu ca si fierbea scutecele.

 82. Anton Sandita

  Stiu sigur ca le fierbea, nu folosea clor, le usca la soare si le calca! Apa o aducea de la 1 km departare , de la o fantana din padure! Suna ” ciudat”, dar am crescut la munte 🙂

 83. Ramona

  Mama imi fierbea scutecele, hainele le spala inmuiate in apa clocotita si cu sapun de casa, facut de ea ca asa era mai bine 🙂
  Ulterior, cand am mai crescut aveam o masina de spalat Albalux, hainele trebuia sa le limpezeasca ea manual. Dar si asa, de cele mai multe ori hainele mele nu erau spalate in masina.
  Sa fiu sincera, uneori o mai vad spaland cu mana unele haine, desi are masina de spalat automata de peste 15 ani, cred ca vechile obiceiuri nu se uita asa usor.

 84. Popa roxana

  Imi amintesc ca prin pachetul trimis de bunica de la tara se afla mereu sapunul de casa,pe care chiar bunica il facea in cantitati uriase in propria batatura sa ajunga pentru toata lumea,respectiv pentru ea si cei 4 copii pe care ii avea.mama spala cu acel sapun de casa iar hainutele noastre le fierbea pe aragaz pentru distrugerea microbilor,aceeasi poveste si cu scutecele caci de atunci nu avea pampers.mai tarziu la scoala tot timpul apreta camasile de scoala.cand imi povesteste realizez cat era de greu,mai ales ca eu desi am masina de spalat,am in dotare doi copii cu alergii si intr-adevar asa cum spuneai in articol sunt lucruri cum ar fi perdelele,lenjeriile si pernele pe care le spal la 90 grade,iar hainutele copiilor la 60 de grade pentru ca nu cred ca ar rezista la 90 grade.sunt ferm convinsa ca aceasta masina de spalat va fi efectiv vanata si un mare ajutor pentru mamicile ca mine,care au copii cu dermatita atopica si alergii la praful de casa si nu numai.abia astept sa vad si mai multe feedback-uri.succes tuturor si mai ales mie 😉

 85. Roxana ionita

  Tot greul a cazut pe bunica, care se ocupa cu multa rabdare(nu stiu de unde???) de noi 3, o pereche de gemeni, deci scutece la dublu si sora mai mare cu 4 ani. Scutecele le spala cu sapun de casa apoi le fierbea. Punea si apa oxigenata pt a scoate petele dupa care le clatea in 2-3 ape. Sarmele de la balcon erau vesnic pline de rufe si scutece 😬 Dar amintirea cea mai pregnanta tine de mirosul ce invada casa atunci cand bunica facea sapun de casa 🤢🤢🤢

 86. M-am născut in 1981.Cel mai important este ca noi o perioada aveam apa calda si rece la program, intre anumite ore, iar apa calda doar 2 zile pe saptamana 1-2 ore. Mama spala rufele doar cu sapun de casa de la bunici, taiat de tata in bucati mai mici pt masina. Parca am vazut candva si niste cutii de detergent pe care il amesteca in masina cu sapunul ca sa le parfumeze putin. Spala si la mana si cu masina Albalux. Aveam mormane de haine sortate pe culori. De clatit se ocupa in general tata, mai ales pt lenjerii care erau mai greu de stors, dar pt ca lucrau pe schimburi spala si el ….. Eheeee, ce vremuri !

 87. P. Carmen Nicole

  Spalatul rufelor in ’81 clar era o corvoada care dura f mult.Inmuiate/Spalate/Frecate cu sapun de casa si cateodata cu clor,fierte,clatite de nu stiu cate ori si apoi calcate la dunga.Noi am avut destul de tarziu masina de spalat,asa ca am apucat si eu spalatul prin fierbere,si mai tarziu spalate in cada in nus’ cate ape(acasa) sau 3/4 ligheane(la bunici,la tara).Ai dreptate,cand era baiatul meu mic (acum are 5 ani) ma plangeam mamei ca trebuie sa ii calc hainutele si lenjeria de pat:)).Mereu imi spunea ca asta e “floare la ureche” fata de anii tineretii ei:)

 88. CSILLI ERNST

  La noi hainele se spalau cu masina de spalat neautomata Albalux,cu sapun de casa. Prosoapele de bucatarie se fierbeau. Imi amintesc cat a apa aveam de carat la masina de spalat,cat de greu era sa stoarcem unele haine,si mai ales lenjeria de pat. In adolescenta ne spalam noi lenjeria intima,iar eu tot timul aveam rana pe degete. M-am bucurat enorm cand ne-am luat prima masina automata de spalat. 🙂

 89. Mirela Tanase

  Mama mea lucra în trei schimburi iar toată noaptea îmi spunea că fierbea scutecele, apoi le spala cu săpun de casă și le clatea . Nu exista mașină de spălat sa pui dero și balsam și sa spele singură. Mama spune că era mai sigură așa că scutecele sunt curate și dezinfectate. După uscare le calcă și le impacheta.

 90. Brigitta

  Le spala in cada,in muuulte ape pentru ca apoi sa le fiarba si eventual daca era ceva ce necesita sa stea batos intr-un anumit fel (vezi gulerele de la uniforma de scoala) le si apreta. Apoi le depozita in sifonier punand printre ele tot felul de coji (lamaie,portocala mai rar),cuisoare,samd.

 91. Coca

  Tin minte si acum masina Albalux din baie. Dar mai tin minte si „zolitorul” :)) – nu stiu cum i se spune in alte parti- Era asa o tabla ondulata cu rama din lemn pe care freca din cand in cand rufele mai albe si apoi le baga in masina . Apoi mai era si apretul pe care nu-l folosea des, dar stiu ca imi placea sa merg cu mansetele si gulerasul de la uniforma „scrobite ” :)). La loc de cinste era in baie si clestele acela mare din lemn cu care scotea hainele din masina … ce amintiri. Si totusi uite ca nu se plangeau si noi tot ne plangem ca nu avem timp desi tehnologia de acum e atat de avansata !

 92. Mama spala rufele de mana, in cada. Le punea la inmuiat cu detergent, apoi le freca, apoi le clatea. Tin minte perfect procesul, fiindca ne-am permis tarziu de masina de spalat si asa s-a intamplat pana am terminat eu liceul, cred.

 93. Corina

  Bună dragă Miruna,
  Multumim ca ne oferi sansa de a castiga aceasta masina de spălat ,citind articolul mi am adus aminte cum m a lăsat mama o data cu niste prosoape pe foc,la fiert si cum am uitat să sting focul in “15 minute”…de am ars bunătate de prosoape si am panicat toti vecinii de palier cu un fum gros :))

  • auleeeeu, bine că nu ai pățit nimic! :)))))

   • Corina

    Slavă Domnului. Acu’..trebuia să fac cumva sa nu ma certe nici mama, asa ca i am lăsat un bilețel cu “imi pare rau ” pe care am picurat câțiva stropi de apa sa creadă că sunt lacrimi :))) nu mi aduc aminte daca m a certat sau nu ,cel mai sigur nu…ce mi aduc aminte e ca a cumpărat prosoape noi .Te îmbrățișez cu drag

 94. Ciocoiu Nicoleta

  Mama spala totul la mână,cu săpun făcut de ea acasa .am locuit o perioadă cu bunica intr-un sat mic unde toata lumea proceda asa,femeile mai in vârstă le învățau pe cele mai tinere să prepare săpunul de casă cu parfum de pelin. Mă întreb si acum , cum spala mama,bunica…culmi de haine in doua ape si le cătră de 5 ori sa fie apa curata si haina parfumata, cu apa rece sloi,in zile riguroase direct din fântână. Eu eram micuta, imi facea placere sa o ajut, dar cred ca pentru ea era un chin sa aibe si grija de mine ca nu era chiar ok sa ma balacesc in apa aceea rece, si sa si spele 😇 însă mereu avea căte o balie de rufe pe saptămăna si alte multe treburi pe lângă -mâncare ,curătenie doi copii mici si mai mergea şi cu ziua pe la vecini pentru un bănuț ,cu toate acestea mereu aveam hăinutele curate si eram sănătoşi tun of…ce vremuri…saraca mama avea un chin cu noi ca după orice ploaie eşeam de nu murdăream pe marginea drumului prin bălțile rămase de îşi punea mâinile in cap când ne vedea 🤗

 95. Lacramioara

  Mama fierbea scutecele si apoi pe calca. Chinul de pe lume. Ea calca totul, ii spuneau invatatorii ca suntem scoase din cutie, toate apretate si batoase. Dupa a cumparat o masina de spalat, care culmea, inca mai merge. E la tara acum, evident.

 96. Andreea

  Subsemnata, nascuta in anul de gratie 1985, mai pe la sfarsit, una bucata mama tanara, una bucata tata … si el tanar😊, amandoi entuziasmati! Mama spala rufele intre doua ture de serviciu (intre noi fie vorba, nici tata nu era scutit de spalatul la mana al pelincutelor), tata le intindea, apoi mama le calca si, dupa doua-trei zile, ciclul era reluat!
  P.S. Tata are un vechi istoric intr-ale spalatului. Nu stiu daca e legenda sau nu, dar auzisem candva ca ii placea sa spele bobocii de rata si apoi sa-i usuce pe franghie😆

 97. Daniela Bunaciu

  Noi eram 5, mai tarziu 6… eu am unul si in fiecare zi ma intreb cum de e mama intreaga la cap…
  Cand eram bebelusi, se fierbeau scutecele si si intindeau pe “culme”…sarmele de pe balcon.
  Cand am mai crescut ( eu sunt cea mare, si asistam la proces) a luat tata o masina care doar spala rufele. Mama era in al 9-lea cer…excluzand faptul ca din cand in cand mai tresarea de la curentul care trecea prin ea… de clatlit, umplea cada cu apa in nenumarate randuri, si le clatea in mai multe ape. O ajutam la storsul hainelor mai mari…eu tineam de un capat cat puteam de tare, si ea rasucea ( si de cate ori imi alunecau..:( )
  Deci, cum sa ii spun ca eu sunt obosita?…:/

 98. Geanina Stoica

  Mama fierbea scutecele într-un cazanel apoi le spăla la mână cu săpun de rufe, după care le clatea în curte la pompa cu apa rece indiferent de anotimp. Apoi urma călcatul lor.

 99. Enica Daniela

  Cu toate ca avea masina Albalux, munca cea mai grea tot mama o facea: le inmuia, le freca cu sapun de casa si dupa ce le invartea masina, le storcea.

 100. Carmen

  Mama folosea scutece textile pe care le fierbea si apoi le punea in masina de spalat manuala Albalux, dupa care le limpezea si le storcea cu mana in vana. Tot respectul pentru toate mamele care aveau in timpurile acelea bebelusi…acuma cand stau sa ma gandesc, eu nu cred ca as putea face asta..

 101. Orbai Liliana

  Hello, pff de cate ori mi-a zis cum spala ea hainele cu spun de casa,le limpezea de 2x dupa care le fierbea si noroc ca am stat la bloc si macar fierul de calcat il avea la curent ca altfel jar era de mine ca am cautat o zi intreaga o masina de spalat cu baby care 😂😂😂😂

 102. Chezan Claudia

  Mama mea spala scutecele si hainutele cu sapun de casa, iar scutecele le si fierbea si calca pentru dezinfectare. Asta pana a aparut masina de spalat semi-automata, cand a inceput sa foloseasca si detergent de haine. Bunicuta mea care locuieste pe timpul verii in varf de munte si acum spala hainele manual.

 103. Budu Oana Maria

  Noi am fost 3 fraţi deci mama avea mereu un teanc de rufe pentru spălat. Teanc ce trona pe un fel de raft improvizat deasupra mașinii de spălat. Mașină pe care eu una nu am văzut-o niciodată funcţionând, dar presupun că o fi fost bună atunci când au cumpărat-o. Deci modalitatea de spălare era legată de nesfârșitele căzi umplute cu apă clocotită și doldora de rufe. Nu știu cum mai avea timp și de altceva…

 104. Alex

  Tin minte foarte bine cum spala mama, fratele meu fiind cu 10 ani mai mic. S-a nascut tot in comunism, deci procedeul era asa:

  – Fierbea scutecele, prosoapele de bucatarie si lenjeria (fiecare categorie, separat) intr-un cazan. De ce spun cazan? Era o chestie din metal, de vreo 40 l 🙂
  – Apoi le lua la frecat, de mana.

  Hainele le spala direct la masina, un Albalux 9 (parca?).

  De cele mai multe ori maica-mea rade cand ii spunem ca suntem obositi 🙂 Inteleg perfect de ce.

 105. Irina

  Mama tria hainele in functie de culoare si tip de material; le inmuia in cada, apoi le spala cu sapun de casa si abia apoi le baga la masina de spalat. Dupa ce le scotea din masina, le punea la fiert in doua cazane uriase. Dar nu pe toate, doar hainele mele, plus lenjeria intima si lenjeria de pat. Apoi urma calcatul… Ceva mai tarziu, cand a imbatranit si i-a fost greu sa le mai spele, le ducea la curatatorie chimica. Doar lenjeria intima o spala in continuare in masina.

 106. Amalia

  Intr-adevar abia acum cand suntem inconjurate de atata tehnologie care ne face viata mai usoara apreciem lucrurile acestea. Mama spala separat lenjeria intima de restul rufelor,o fierbea in clor ca de asa era pe atunci,o clatea in cateva ape clocotite …de restul lucrurilor ce sa mai spun cu sapun de casa; doar de erau mai multe in masina neautomata si sa vezi apoi munca la stors…daca erau doar cateva nu mai irosea apa si curentul la mana le spala…la fel ca si pe cele bune sau covoarele…era o munca de Sisif..insa cea mai vie amintire era cu bunica ce le spala in apa de ploaie in balie cu sapun de casa facut de ea …iat iarna le aducea inghetate de afara si le punea pe soba si miroseau atat de proaspat cum nu miroase niciun detergent acum…

 107. Baldea Gabriela

  Mama spala cu săpun de casa, le fierbea pe cele albe, le clatea in multe ape.

 108. Chis Amalia Andreea

  Nu am nicio amintire cu mama sa imi spele hainele, in schimb bunica ne spala hainele cu sapun de casa pe care ea il facea, intr-un lighean pe care il punea pe masa din bucatarie, iar eu o asistam de pe un scaun stand in genunchi si povestind cu ea, si nu stiu de ce ma fascina modalitatea in care rasucea rufele ca sa le stoarca. Mi se parea foarte interesant 🙂 Acum daca ma gandesc este chiar o amintire draga 🙂

 109. Anca

  Acum ca sunt mamica imi apreciez mama de 100 de ori mai mult.Am incercat si eu scutecele din bumbac si mi s-a parut un chin de-a dreptul.Mama le spala prima data in cada apoi se fierbea bine bine si cum ai spus si tu calcarea se facea si pe fata si pe dos… mamele nostre eroine ♡

 110. Damiana

  Aveam scutece de finet, pe care le spala mama de mana cu sapun de casa facut de mamaie, apoi le fierbea si le intindea pe sfori intinse prin baie (m-am nascut in decembrie, deh…). Apoi am avut masina de spalat din aia manuala, din care le scoteai invartitie si innodate, le clateai in zeci de ape si storceai la ele pana faceai febra musculara. Bunica a avut masina Albalux pana acum cativa ani, abia am convins-o sa ii luam una automata! Alte vremuri….

 111. Monica Ciobotaru

  Mama spala rufele in masina de spalat (o chestie mare si zgomotoasa), cu un detergent dubios (nu sunt sigura ca spala cu adevarat), iar la stors… hm, aici intervenea tata. A fost o nebunie adevarata in casa cand au gasit sa cumpere de la rusi un storcator mic de rufe.

 112. Valentina Din

  Mama avea masina de spalat Albalux. Nu imi amintesc foarte multe, doar ca erau toate hainele legate cand le scotea. Stiu ca uneori le fierbea si alte rufe le mai spala manual cu sapun de casa.

 113. Anca B.

  Tin minte si acum cazanul mare in care fierbea rufele….era permanent pe aragaz si ocupa 2 ochiuri.
  O alta amintire este legata de faptul ca apreta pampoanele din coronita pentru gradinita si uniforma. Aveam cele mai frumoase pampoane iar cand se faceau poze la gradinita, tovarasa educatoare punea tuturor fetelor pampoanele mele si tare ma mai suparam.

 114. Ioana Bucea

  Mama avea o masina de spalat automata din Germania. Totusi, inainte de a baga haine in masina, la punea la inmuiat peste noapte. Ca si detergent, imi aduc aminte ca folosea unul praf (nu ii mai stiu denumirea) si pt inmuiat, si pt spalat

 115. Dragnea Raluca

  Sapunul de casa era baza.. un calup imens greu de gestionat, apoi la fiert, clatit, intins la soare si calcat si iar calcat 🙂

 116. Ana Mazilu

  Wow! Ce de comentarii! 👻 Cand eram mici aveam o masina de spalat din acelea de plastic care curentau 😹 Am verificat de vreo doua ori cu degetul daca s-a incalzit apa si m-a zgaltait de fiecare data. Cat am purtat scutece, din cele textile, mama le fierbea si folosea sapunul de casa! Foarte bun pt pete! Cand am mai crescut stiu ca a folosit clorul destul de frecvent pt scoaterea petelor. Imi aduc aminte de clestele de lemn cu care invartea sau scotea rufele din masina! Ce amintiri…

 117. Claudia

  Eu si fratii mei (3 la numar) am crescut in provincie. Fara masina de spalat, fara aragaz si alte lucruri care ne fac noua viata mai usoara astazi. Mama imi povesteste si acum cat de greu era cu spalatul rufelor cu sapun de casa, mai ales scutecele. Oasele mainilor ei imi arata prin ce au trecut.

 118. Patricia

  Mama spala rufele cu sapun de casa, cu masina de spalat care nu era automata

 119. Adina Cerneanu

  Când mergeam la străbunici, acum vreo 20 de ani, “tehnica” era aceea de a le bate cu acea paleta specifica pe o piatra de rău.
  La mine acasă am avut mașină care avea o parte care le spala si parte unde trebuiau puse la stors… trebuiau clatite la mână și după băgate la stors.

 120. Oana Dumitru

  Mama punea rufele la inmuiat in cada, le lasa peste noapte , iar a doua zi le spala. Mai tarziu, au cumparat o masina de spalat neautomata si storcea biata mama la haine 🙂 plus ca tot timpul erau probleme cu masina, il auzeam pe tata cum o repara, pentru ca ii ” sarea cureaua” 🙂

 121. Florescu Petria

  Nu avea o masina de spalat si spala de mana toate rufele.Ce mai groase le strorcea cu ajutorul tatalui meu dupa ce erau lasate sa se mai scurga.Toate rufele erau spalate cu sapun de casa iar cele care erau mai murdare,patate,le spala cu soda.In primul rand ,toate scutecele si pantalonasii erau din panza alba ce puteau fi fierte,le clatea cu multa apa si adauga in apa de clatit o tinctura facuta de ea cu levantica proaspata, pentru miros si sa fie mai pufoase(deci inlocuia clasicul balsam de azi si era si eco),dupa care le calca .Pentru a avea o culoare cat mai proaspata ,punea in apa niste cuburi de albstreala si lucrurile capatau o stralucire parca.

 122. Muahh ce premiu generos 🙂
  NU imi amintesc cum spala mama cand purtam scutece, poate daca ma duc la hipnoza, am terminat cu scutecele pe la 6 luni, dar imi amintesc totusi cum se spala la lighean, cu sapun de casa, cum se fierbeau hainele albe, cum se plateau in jde mii de ape, apoi se intindeau pe culme, iar daca venea ploaia peste ele…era cam nasol 🙂

 123. Molnos Ildiko

  Mama mea punea hainele la inmuiat, cele albe, le spala din acea apa cu mana, apoi le punea in masina de spalat, de unde le scoteam si le clateam cu apa calduta de trei ori. Lenjeria intima o mai fierbea. Folosea dero- cel putin asa il numeam si sapun de casa pentru sosete.

 124. Dalyna

  Mama imi fierbea scutecele pe o lampa cu petrol iar hainele le spala cu mana in apa din fantana incalzita la soba…

 125. Nicoleta Petran

  Mama spăla hainele în covata ( albie) cu săpun de casă, în fiecare sâmbătă! Era o planificare de la care nu avea cum să se abată. Iarna după ce le limpezea bine, bine… hainele înghețau chiar în timp ce le întindea pe sârma. Apariția în casa noastră a unei mașini de spălat neautomata, fără funcție de stoarcere a fost o adevărată binecuvântare! 🙂

 126. sergiu dragomir

  Mama spala rufele cu sapun de casa , le lasa la inmuiat , apoi le freca.

 127. Ioana

  Chiar săptămâna trecută vorbeam cu mama vizavi de spălat rufe, cum stăteam eu cuminte și ma jucam în timp ce ea spala la mana scutecele fierte inițial pe soba și apoi clătite ( discuția a pornit de la fiul meu care nu sta locului o secunda, 10 luni aproape, și ce cuminte eram eu :))))) ).

  • Alta Miruna

   Nu imi explic fenomenul asta, serios. Si mie imi zice mama ‘erai asa cuminte, unde te puneam acolo stateai’. Soacra spune la fel despre sot. Ce aveau copiii in vremea aia?… 🙂

 128. Madalina diaconu

  Le spala de mana in primii ani, apoi am avut o masina albalux parca :).

 129. Oana D

  Nu mi-a spus mama niciodata detaliile, doar ca “fierbeau la scutece de le ieseau ochii”. Si imi mai amintesc ca la tara mamaia facea “sapun de casa” cu soda caustica. O, Doamne, ce bine ca evoluam!

 130. Tatiana

  Mama fierbea scutecele si hainele noastre, le spala cu sapun de casa si le limpezea cu apa rece (iarna, afara ii inghetau mainile si se intorcea in casa cu ele vinete) Cele cu multe pete le baga in clor cand avea, cand nu, in lesie (un amestec cu apa de ploaie)

 131. Onu Laura-Nicoleta

  Maica-mea spala la mana, cu sapun de rufe si in apa rece, deoarece i se parea mai practic sa nu astepte pana se incalzeau oalele (lucrand in 3 schimburi si cu 3 copii, bonus 😊). Plus ca, scotea niste albituri, cum rar iti era dat sa vezi (de altfel are si un principiu: Daca nu sunt imaculate, nu au ce cauta pe sarma!) . Si da, alegea sa fiarba prosoapele si lenjeria, pentru ca asa scapa de microbi. In prezent are o masina de spalat manuala, dar cum obiceiurile mor greu, ea are aceeasi rutina.

 132. Lazar Adrian

  Tin minte ca le spala cu sapun de casa in albie. Cand eram eu bebe nu exista pampers, spala scutecele de cateva ori pe zi..

 133. Nicolae Rodica

  Bunica mea spala hainele in cada, cu sapun de casa facut la tara. Mama o mai ajuta la stors. Apoi, cred ca prin anii ’90, si-au luat o masina de spalat dar nu din asta automata. Rufele erau inmuiate o noapte in cada si apoi transferate in masina. Urma o zi de calcat intensiv. Albiturile erau tinute in clor. Scutecele textile erau si fierte. Slava Cerului ca exista masini de spalat automate cu functii de spalat speciale baby.

 134. Steffy

  Mama imi spala/fierbea scutecele. Iar pentru haine, nu le putea spala nici cu detergent nici cu sapun de casa fiindca eram alergica si aveam dermatita. Asa ca le spala de mana cu un sapun special.
  Chiar si acum, la 25 de ani, mai duc hainele acasa sa le spele mama. Mie nu imi ies niciodata asa proaspete, curate, frumos mirositoare si calcate la dunga. Daca as castiga premiul, ar fi pentru ea, ca eu oricum n-as fi in stare sa mi le spal singura cum o face ea.

 135. Dani Dragomir

  Mami spala rufele manual , cu sapun de casa , in albia de rufe.

 136. Monica

  Of saraca mama – spala rufele de mana, fierbea tot ce insemna lenjerie, iar cand era mica fierbea toate hainutele si scutecele si le clatea cu nu stiu cate ape (le fierbea in bucatarie pe aragaz si le clatea in cada, deci cara oala imensa fierbinte prin toata casa).

 137. Raluca

  Mi-a placut mult ce ai scris si m-am regasit in mare parte si eu in experienta ta. Mereu ma intreb si eu cum de noi ne tot plangem de lipsa de timp cand avem acces la atata tehnologie care ne usureaza viata. Ei bine, si mie imi povesteste mama cum era pe vremea lor: foloseau scutece de panza (pelinci) pe care le punea la inmuiat, le spala cu sapun de rufe facut in casa cu soda caustica, in cada le freca la magla, le fierbea ca sa scoata petele si sa le dezinfecteze. Toata actiunea de spalare a pelincilor ii lua cateva ore bune dintr-o zi. Si nu e vorba doar de timp … si mult efort fizic! Avea rani la maini de la frecat si de la soda cu care spala. Tocmai pentru ca nu a avut o tinerete tocmai usoara, daca voi castiga masina de spalat rufe LG o voi oferi cadou mamei mele, pentru a ii face viata mai usoara si cu mai putine griji, acum la pensie.

 138. maddy

  tin minte ca aveam o masina de spalat cu cuva verticala dar era mica si probabil majoritatea hainelor erau spalate de mana oricum, in vana sau in ligheane. ce tin minte e oala in care fierbea carpele de bucatarie si lingura de lemn perfect alba cu care le mai amesteca. totul mirosea a clor in ziua aia.

 139. Amalia

  Mama spala la mana pana a aparut o masina de spalat albalux parca de un verde turbat. Si acum parca o vad cum dadea sapunul de casa , cheia se numea pe razatoare …si punea rufele la spalat. Cand incepea procesul de spalare capacul masinii se umfla si se ridica usor din cauza clabucului…priveam fascinata procesul,de la distanta…pentru ca exista risc de electrocutare…

 140. Alexandra

  Mama spala rufele la mana cu detergent /sapun apoi le fierbea si daca era iarna le scitea afara sa inghete😊apoi le calca.

 141. diana lupu

  Eu sunt nascuta în ’85. Mai am o sora cu 1.6 ani mai mică. Spălatul rufelor însărcinată și cu bebe de câteva luni cred ca era pt mama o corvoada: fiert cârpe și hăinuțe, frecate mult și limpezite de câteva ori cu apa rece, fie iarna, fie vara. Bine ca exista atâtea aparate care ne fac viața extrem de comoda astăzi… și mașina aceasta pare chiar desprinsa din filmele SF.

 142. Delia Mazilu

  Tata era student cand ne-am nascut eu si sor’mea (de muuuult) deci ai mei stateau la camin, cu bucatarie si baie la comun. Mama fierbea 24 de perechi de pantaloni de finet alb sa aiba tata schimburi pentru noi toata saptamana. Eram deliciul caminului, sunt convinsa! Abia mai tarziu, cand ne-am mutat in casa noastra (prin casa inteleg apt cu 2 camere la etajul 8, dar asta e o poveste pentru cand o sa ai un lift cadou pe blog) si mama a ramas insarcinata cu sor’mea cea mica ne-am luat masina de spalat. Si bunica facea sapun de casa ( cred ca mai gasesc niste calupuri din preistorie in pod). Aventuri!

 143. Alina D

  Cand eram eu mica, mama spala rufele la masina de spalat (un model vechi) dar pentru ca se defecta des, le spala si de mana cu sapun de rufe facut in casa.

 144. Oana Ciurea

  Cine stie ce e aceea albie? 😁 Mama spala in albie, cu sapun de casa. Si nu pot uita nesfarsitele clatiri caci am trait vremurile in care clatirea hainelor imi revenea mie.

 145. Burican Anda

  Mama le spala la mana..le tinea la inmuiat si apoi le freca cu sapun de casa si mai tarziu a folosit si dero..am spalat si eu mult timp la mana ..frecam pana faceam rani la degete

 146. Anca

  Vestita mașina de la albalux cu săpun de casa și multe limpeziri după … apret pt cearsafuri și cămăși . Îmi amintesc ca o ajutam și eu… primeam câte un prosopel de Bucătărie cu care făceam multă multă spuma . Era distractiv ! Acum fără mașina de spălat ar fi cumplit

 147. Noi aveam o mașină de spălat semi-automată, adică avea două cuve, una pentru spălat și alta pentru clătit. Uneori curenta, așa că păstram mereu distanță între mine și ea.
  Așa de mult îi plăcea să danseze, încât dacă nu o ținea cineva, o lua la plimbare prin casă.
  Nici acum nu îmi vine să cred cât de mult am evoluat de la mașina de spălat care dansa prin casă la navele spațiale de astăzi!

 148. Roxana

  Mama spala rufele de mana in cada cu sapun de casa, aveam si o masina de spalat rudimentara dar cred ca nu facea fata sau se strica des? Bunica in schimb, le spala la rau sau la sonda cu apa balneara, asa de frumos miroseaua dupa, va dati seama!

 149. Maică-mea spăla de mână tot. La un moment dat și-a luat mașină de spălat, dar tot de mână spăla pentru că nu avea încredere în fierătanie. Spălatul rufelor era un fel de terapie pentru ea, bănuiesc eu. De ce cred asta? Pentru că spăla ce spăla și venea la noi cu tot felul de întrebări și idei pe care le născocea în timp ce spăla. Nu era mereu de bine, că-și amintea de absențe, note și-alte chestii pe care noi le voiam uitate.

 150. Mama mea spala de mana pipi, caca, vomă, noroi, sânge și transpirație. Scutecele opărite neapărat, mașinile de spălat din ziua de azi ne fac o mare favoare dezinfectand tot, de la haine la încălțăminte și perdele. Lgul face treaba buna, știu sigur!

 151. Cristina

  Mama punea la inmuiat intotdeauna haine, dupa care daca vroia sa functioneze masina de spalat Albalux le baga la spalat acolo, daca nu le spala la mana cu sapun de casa. Urma clatitul x3 unde intervenea si tata, mama le clatea si el le storcea….faceau echipa buna 🙂

 152. Mama punea rufele la inmuiat cu sapun de casa in apa rece (obligatoriu rece), altfel apa calda impregna murdaria mai tare. Inainte de a le pune in masina de spalat (fara storcator) in care punea apa fiarta pe aragaz (ar fi consumat mult curent daca incalzea masina) le freca zdravan cu mana. Dupa ce le spala masina cu sapun de casa ras si putin detergent, le lua la limpezit in cateva ape (stors zdravan dupa fiecare apa). Ultima apa era rece. Unele rufe stiu ca le fierbea cu decolorant (o chestie in cutiute albastrii) pentru dezinfectare. Iarna le dadea afara, in ger, spunand ca gerul omoara microbii. Dupa o serie de spalat, avea mainile insangerate de la atata stors.

 153. CristinaM

  Mama le punea la inmuiat, apoi le spala de mana cu sapun de casa… bineinteles, urma limpezitul in mai multe ape; mai tarziu, cand a cumparat o masina de spalat albalux, imi aduc aminte ca incalzea un cazan de apa, radea sapun si adauga hainele dar tot in cada le limpezea…

 154. Mihaela Titentos

  Din ce mi-a povestit mama, cat am fost bebe, toate scutecele erau spalate, fierte si apoi riguros calcate..teancuri..apoi imi amintesc ca o ajutam pe mama sa spele de mana cu sapun de casa si apoi sa le clateasca in apa rece..aveam si o masina de spalat pe care o evitam cat puteam pentru ca era zgomotoasa, se misca si te “zgaltaia”putin daca o atingeai:-) Veselie mare cand a aparut masina de spalat noua, automata si silentioasa, care ne -a usurat munca si ne- a permis sa ne bucuram de timpul petrecut cu cei dragi.

 155. Carmen I

  Of, saracele noastre mame! Spalau la mana, fierbeau, apretau, calcau, mai scoteau si ‘njdemii de galeti de apa din fantana! Noi nu facem nici jumate si suntem taaaare obosite. Fain articol, Miruna! Minunata inventie! Cu 2 copii mici si o masina veche si obosita asa mi-ai facut o pofta de masina noua! 😍

 156. Nelly Filip

  Mama radea sapunul de casa pe razatoare si il punea in masina. Aveam un Albalux, dublu… intr-o parte spala si intr-o parte storcea. Ocupa jumate de baie 😂😂 Intre operatiuni exista cada plina cu apa rece in care mama clatea hainele pana i se inroseau mainile.

 157. Gabriela H

  Mama fierbea pelicile, le spala cu sapun de casa și apoi le calca. Nu am auzit-o plângându-se ca era mare corvoada, dar ma întreb când avea timp, ca eu una acum sunt non stop cu bb în brate.
  As a side note, noi stam la oraș, la casa, și avem roșii în gradina. E mai ușor cu gradina decât cu bebelușul :))

 158. Adina F.

  Nu e inca 7 dimineața. Soarele își face apariția printre storuri și răzbeşte drept în ochii mei. Acum aud și mai clar cântatul cocoșului. Și pe mama afară care trebăluieşte de la cine știe ce ora. Mai lenevesc un pic ca e vacanta mare… mă lasă și mama pana pe la 8. Maximum! Apoi mă implica în treburile din gospodarie: mai un plivit de strat de ceapa, mai o mâncare la pui sau animale, mai adus o găleată de apă de la fântână, mai clătit niște rufe. ..eu eram cea responsabila cu clătitul de la mijloc al rufelor. Adică procedeul era cam asa: de obicei ziua de spălat era sambata pentru ca trebuia sa începem de dimineață. Scoteam mașină Albalux verde cu picatele de rugina- fără capacul din față si vedeam cum merge motorul, cand se mai opintea, mai învârteai oleacă de cauciuc-
  în mijlocul curții, scoteam și rufele de spalat de prin dulapuri, le sortam și începeam…
  Ziua era dedicata doar spălării. Rufe se strângeau multe după o săptămână și dupa 2 adulți și 3 copii. Mai ales la țară.
  Băgăm apa cu galeata, rufele albe, detergentul la kg (nu cred ca avea vreo denumire) sau săpunul de casa făcut la cazan în spatele casei sau cu leșie. Eu le scoteam și le clăteam într-o prima apa, le dădeam mamei sa le clătesc în a doua apa și apoi le storceam amândouă. Una de un capăt, una de celălalt capăt și răsuceam în sensuri diferite. Mai mult sau mai puțin în funcție de textura hainei. Urmau cele colorate și cele negre…
  Le întindeam în bătaie vântului, în gradina. Și miroseau a noi (pronume). Și a curat!

 159. Gociu Alina

  Mama spala noaptea târziu ca atunci dădeau apa calda. Le înmuia și apoi le spala la mana.le usca tot cu program că și caloriferul se încălzea cu program

 160. Roxana Petronela ONU

  Maică-mea , femeie cu 5 copii, spăla la mana, cu săpun de casa , săraca. Avea o adevărată rutina când venea vorba de spălatul hainelor , mai întâi le sorta, nu aveau ce caută prosoapele cu lenjeria intima , șosetele sau cu hainele de zi cu zi , după le spala într-o cadă mare pe rand, în diferite ape ( țin sa precizez că desi era operată la mana , nu se lasă si ieșeau din minele ei niste haine curate, imaculate de nu am mai văzut in alta parte) , le clătea cu apa , ba rece , ba calda și de asemenea scutecele, lenjeria, prosoapele le fierbea la o temperatura mare , pentru că mai apoi să le calce la aceeași termeratura. Întreg procesul dura jumătate de zi, avea și 5 copii și mai, și lucra, nu știu cum reușea să de descurce. Clar este o eroina . În prezent deține o simplă mașină de spălat, automată .

 161. Manghiuc Gabriela-Elena

  Mama inca mai povesteste ce corvoada reprezenta pentru ea spalatul rufelor. Era destul de solicitant sa speli toata noaptea la pelinci, numai la mana pentru ca masina nu isi permitea.

 162. Raluca Rusu

  Mama ne spala hainele la mana (avand un copil nascut in ’74 si pe mine in ’81), le si fierbea… Mi-amintesc de bunica, ea avea si o mangalita (un …instrument cu ajutorul caruia freca rufele mai usor). Stiti ce-i culmea? Ca eu imi amintesc cu mare placere ca le mai “ajutam” si imi amintesc ca totul miroasea a curat si stralucea in soarele curtii. Acum, astept in maxim 4 saptamani o bebelusa… dar sincer, partea cu spalatul n-as vrea sa mai fie ca pe vremea … mea. Ca pe vremea mea vreau sa fie bucuria, familia, pacea!

 163. Adriana

  Mama inmuia hainele de cu seara cu săpun de casa ras (avea razătoare special pt asta pe care o ținea in baie ) si dis de dimineata începea distracția si anume spălatul la mana! Ce masina de spălat, ce detergent…..ciudat mi se pare acum ca aveam niste haine curate ca lacrima!

 164. Andreea Suciu

  Salut! Eu m am nascut in ’86. Mama aducea apa de la fantana(muuuulte galeti), o incalzea pe soba cu lemne si spala rufele cu sapun de casa facut de bunica. Le clatea in 3 ape 😊. Masina de spalat nu exista…Lenjeria de pat, prosoapele si fetele de masa erau obligatoriu apretate. Totul se calca. Eu ma simt super norocoasa k beneficiez de atata tehnologie, chiar daca bebelusa are dermatita atopica si trebuie sa iau masuri suplimentare de igiena.

 165. Florina Serban

  Mama le spala la mana, sapun de casa, inmuitat in clor cele albe cu pete, apretat si tot tacamul. 3 copii mici la diferenta de un an jumatate. Cred ca a fost de vis 🙂

 166. Irina

  Pentru ca am stat mai mult pe la bunici in perioada copilariei, va spun obiceiurile lor 😊
  Una avea o masina de spalat care doar invartea rufele, apoi acestea erau transferate in cada unde erau frecate cu sapun de casa, clatite si stoarse manual.
  Cealalta bunica stiu ca era fan apret si mereu invartea rufe intr-un cazan mare 😁

 167. Tascu Florentina

  Imi aduc si acum aminte cum spală mama rufele. Le tinea la înmuiat in apa calduta, si apoi le spala la mana cu săpun de casa. Le clăteau de vreo 3-4 ori in cada cu apa rece. Știu ca stătea săraca si cate o zi întreaga in baie si freca la haine încât seara avea răni la mâini de atâta frecat. Mai țin minte ca pentru a scoate petele mama mai folosea si lesie (o soluție făcută cu cenuse). Cand am mai crescut, pe la 7-8 ani am inceput sa o ajut si eu dar ne luasem si k masina neautomata dar care țin minte ca ne curenta daca puneam mana pe ea fara a o scoate din priza. Prin 1995 ne-am luat si prima masina de spălat automata si adio chin.

 168. manole ruxandra

  OOO da!!!!
  O adevarata aventura, dar hai sa o luam cu inceputul: in primul rand, suntem sapte frati ( deci 7 copii nazdravani:)) Totul incepea dimineata devreme ( inmuiatul hainutelor, pe categorii si culori ), apoi lenjeria intima / scutecele oparite intr-un cazan mare…spalarea lor cu clasica ALBALUX, neaparat cu sapun de casa si clatirea cu muuuulta, muuulta apa si se sfarsea noaptea tarziu….cand trebuia sa o ia din nou de la capat cu cate 7 randuri de haine , in cel mai fericicit caz 🙂

 169. Pup Oana Monica

  Mama le punea la inmuiat,( cand era apa calda si nu trebuia incalzita era sarbatoare….), apoi le freca bine cu sapun de casa facut de bunica la tara sau cu vestitul sapun Cheia…apoi le clatea si le intindea pe balcon. Stiu ca iarna mai folosea la spalat si apa scoasa din calorifere( trebuiau aerisite).

 170. Georgiana

  Mama…mama spala cu dragoste! Fata de bucuresti,mutata la tara,se straduia sa am hainute curate,calcate si iubire! Am si eu un baietel si mereu imi zice ca “mare inventie au facut cu pampersi astia,eu iti fierbeam scutecele,le calcam la carbune”😊 Cand am mai crescut se ferea sa i vad ranile de la maini de atata frecat! Asa spala ea…cu daruire,putere si iubire!

 171. Oana harabagiu

  Hai ca mi-ai facut o bucurie, am aflat ca spal ca la carte. Singura diferenta este ca eu arunc prosoapele de la bucatarie caci nu mi-e mie bine sa le bag in masina unde imi voi spala chilotii😀😀😀.

 172. Mihaela cazacu

  Ehheee la noi nu e chiar așa de timpuriu, in ’91 când m-am născut aveau ai mei părinți o masina semiautomată, trebuia sa introducă hainele, detergent(cumpara la vrac sau cel mai des făcut in casa) masina le învârtea acolo bine, după care trebuiau clătite in n-șpe mii de ape ca sa iasa fără spuma și stoarse la mâna bineînțeles. O compătimesc pe mama când ma gândesc câtă muncă avea săraca, fata de noi acum când doar punem și scoatem hainele din masina gata uscate. E super articolul, te citesc mereu cu drag:)

 173. Badachi Luminita

  Imi aduc aminte de cazanul in care se fierbeau scutecele surorii mai mici,spalate in prealabil cu sapun de casa,de căldura degajată de atata fierbere(sora nascuta in luna lui Cuptor),si in special de mainile mamei, roșii și pline de julituri de la atata frecat! Multumesc tehnologie!

 174. Magda Patrascan

  Buna ziua. Pentru mama era tare dificil sa spele de mana, cu sapun de casa, sau lesie..lasa lucrurile la inmuiat de cu seara..noi copii fiind mergeam la bunici si spalam hainutele la rau cu sapun de casa facut de bunica… Ce mai frecam la ele, de mi se inrosea mana, ma ustura vreo 2 zile…frumoase vremuri.

 175. Mama spala rufele manual, in albie. Folosea sapun de casa, iar dupa Revolutie, atunci cand a inceput sa apara detegentul, cumpara detergent la cutie de carton. Imi aduc si acum aminte de cutiile Tide si Ariel. 🙂

  Imi spune tot timpul ca suntem niste norocosi pentru ca avem in ziua de azi pampersii, pentru ca ea se chinuia sa ne spele o groaza de scutece, uneori cica le si fierbea.

  Cat a avansat tehnologia! Chiar suntem norocosi!

 176. Ruxandra

  Spălat de mână de către mama, stors de mână de către bunicul, șosetele le spălam noi, copiii, când am mai crescut, și lenjeria cu pete dificile și uneori unele haine ce trebuiau albite, fierte într-un căzănel special pe aragaz cu sodă cred.

 177. baltatescu ionela

  Si mama mea spala hainele la mana cu sapun de casa, si mainile ei erau pline de rani. Dupa le calca cu un fier de calcat care il tinea pe plita si punea carbuni din soba in el. Prin 2005 am avut parte de o Masina de spalat semiautomata fara stoarcere, pe care o foloseste si in ziua de azi. Daca o sa castig, o voi oferi mamei mele.

 178. Andreea P.

  Eu din maternitate, am fost “parcata” direct acasa la bunica. Pana la 7 ani, acolo am stat si am avut cea mai frumoasa copilarie din lume. Cei mai buni bunici si cea mai buna strabunica. La 7 ani, cand m-am mutat la ai mei la oras, deja aveam masina de spalat automata, asa ca nu am vreo poveste cu mama care spala hainele chinuindu-se. DAR… mi-o amintesc perfect pe bunica si la fel de bine pe mamaia (strabunica), in fata copaii in curte, spaland rufele cu sapun de casa. In genunchi, cu sapunul facut din lesie (ce ma mai suparam ca nu ma lasa mamaia sa o ajut la facutul sapunului in ceaunul mare din fundul curtii: mamaie, e periculos, e foc, e pelin, nu e de copii aici!). Si stateau saracele amandoua, si bunica si mamaia, in genunchi si frecau la hainutele mele patate si murdare de la atata joc prin curte, praf si noroi. Si le intindeau apoi pe sarme, prinse cu niste araci de lemn inalti, ca nu cumva franghiile sa se indoaie sau se se rupa sub greutatea hainelor. Oooof… copilarie….

 179. Szabo Irina Monika

  Mama mea spăla hainele cu mâna cu săpun de casă, și după ce se uscau, le și călca de fiecare dată (chiar și scutecele care pe vremea aceea nu erau de unică folosință, ci lavabile).

 180. Raluca Comsa

  Eram printre norocosii care aveau masina de spalat manuala. Adica hainele se puneau la inmuiat, minim o zi, dupa care se bagau in masina asta, impreuna cu apa si sapun de rufe, iar masina le invartea pana considera mama ca sunt frecate destul. Le scotea si incepea clatitul cu mana. Scutecele si lenjeria intima o fierbea intr-un cazan pe aragaz, cu sapun de casa razuit. Si acum imi amintesc mirosul din casa. Sa zicem ca nu era placut. Calcatul era o indeletnicire rezervata sfarsitului de saptamana.

 181. Monique

  Mama ne fierbea scutecele si le spala cu sapun de casa. Le calca pentru dezinfectare. Mai tarziu am avut o masina de spalat neautomata bineinteles si fara centrifuga. Puneam apa in ea cu dusul si ca sa o golim puneam furtunul de scurgere in lighean… si tot acum e greu 😬

 182. Stefania Alexandru

  Imi aduc aminte si acum de “zolitorul” de rufe si de oalele puse la fiert, precum si carligul de lemn pe care il folosea ca sa le scoata. Slava cerului ca apoi a aparut masina de spalat!☺

 183. ALINA EPURE

  Eu imi amintesc cum spala mama rufele in balie cu sapun homemade facut din soda caustica. Inmuia rufele de vineri seara si sambata le spala,ca se duceau petele mai usor. 🙂
  Apoi a cumparat o masina de spalat. Si cum aveam vreo 7-8 ani, le spalam eu. Imi amintesc ca iarna, pana ajungeam sa le intind pe culme, se faceau bocna :). Ce vremuri!!!

 184. Diaconu Catalina Mariana

  Mama avea o mașină de spălat veche in care cara l apa fierbinte pe care o fierbea pe aragaz. Ii lua o zi întreagă când avea haine de spălat. Folosea săpun făcut de bunica mea la țară. Prosoapele de bucătărie le fierbea de le săreau capacele și apoi le transfera in mașina faimoasa. Of, săracele noastre mame, cat chin aveau cu spălatul rufelor.

 185. Monika M.

  Acum 30 de ani mama spala cu mana rufele, cu sapun de casa facut de catre bunica care locuia la sat (bineinteles ca le inmuia cu o zi inainte) si le punea la uscat pe balcon.

 186. Andrei Cristina

  Mama spala hainele de mana, cu sapun de casa. Apoi a achizitionat o masina de spalat Albalux, care nu avea nici clatire si nici stoarcere automata. Tare greu…

 187. Cati

  Mama spala o cada intreaga de rufe, afara. Le freca bine cu sapun de rufe si ma punea sa o ajut la splatul batistelor.:)
  A spalat la o masina de spalat tip vechi in care trebuia sa puna ea apa si ca sa scoata rufele folosea un cleste de lemn.
  Azi ma intreb cum putea sa faca atatea….

 188. Oana I

  Mama avea masina de spalat Albalux. Punea apa fiarta, sapun de casa dat prin razatoare si Perlan alb dupa care dadea drumul la masina si astepta sa invarta amestecul pana se topea sapunul. Apoi punea hainele sortate. Ce amintiri!

 189. Îmi amintesc de mașina de spălat neautomată ca acum. Cum dădea săpunul de casă pe o răzătoare și îl pune în mașină, punea apă cu ligheanul; îmi amintesc de înălbitorul cu clor care mirosea oribil, de t-ul cu cârpă în frunte, pentru că nu avea mop și recent mi-a povestit de scutecele care veșnic se adunau la spălat, sârma de rufe era mereu plină de scutece proaspăt spălate.

 190. Larisa Cibian

  Mama mea avea o masina de spalat verde si rufele le spala in ea (si trebuia sa ai grija sa nu te curentezi cand functiona). Cand era stricata masina le spala in cada si le clatea in mai multe ape. Iar, cand eram la tara le clatea in rau :).

 191. Alin

  Spălatul la mână, mirosul de clor, opăreala la fund de la scutecele textile și urât mirositoare și mirosul de apă fiartă pe aragaz, fiertul hainelor, a biberoanelor. Cam așa a fost cu igienizarea hainelor.

 192. Otopeanu Irina

  Mama facea asa: fierbea apa pe aragaz, punea in masina de spalat…cu sapun de casa tras pe razatoarea mare. Punea masina in functiune vreo juma de ora. Le scotea de acolo cu clestele si le ckatea bine bine in cada plina cu apa.

 193. Sopron Bianca

  Mama mea spala hainele la o balie cu sapun de casa. Statea saraca sa se inmoaie si freca hainele a 3 copii…

 194. Nicoleta Ionescu

  Mama a spalat hainele manual in cada (lighean) cu săpun de casa (mai tarziu detergent ) pana am avut eu primul job si am avut imensa bucurie sa ii cumpar o masina de spalat rufe.

 195. Costea

  La noi bunica spala la greu si m-a invatat si pe mine;)) Cam de pe la 9 ani am inceput. Masina Albatros, nu mai mergea saraca;)) asa ca doar puneam apa cu detergent sa inmoi rufele si le spalam de mana in cada. Doar le storceam la uscator si ne curentam la ea;))) faceam echipa buna cu bunica, m-a invatat multe. Cea mai determinata si perseverenta persoana. Mi-e dor de ea.

 196. Mama fierbea scutecele si apoi le spala cu sapun de casa, sau Dero cum era atunci. Apoi a cumparat o masina de spalat neautomata Albalux 9, care incalzea intai incalzea apa.

 197. Mihai Andreea Carmen

  Mama mea, in anul 1988, (cand m-am nascut eu) spala hainele la mana si cu sapun de casa. Le clatea in 3 ape si apoi dupa ce se uscau le calca pe toate! Respect mami!

 198. Mistrapau Carmen

  Cu sapun de casa facut de ea le freca in cada, apoi le punea in masina de spalat albastra albalux( parca asa se numea). Masina trebuia umpluta manual cu apa si doar le fierbea. Apoi le clatea in cada si le storcea. Sunt nascuta in ’81. Munca grea in acele vremuri, fata de cea de acum.

 199. Magda Gheorghe

  Mama, prin ’85, cand am aparut eu, iarna, frig, ger, fierbea scutecele intr-un lighean , le clatea in 4-5 ape, apoi le usca la ger.
  4-5 ani mai tarziu si-a zis ca i s-a usurat considerabil munca, atunci cand si-a cumparat o masina de spalat rufe , care, desigur, doar le spala… cu sapun de casa dat prin razatoare si putin dero, pentru miros in special.
  Clatirea tot de mainile ei harnice era facuta…
  Eheee, nu stia ceva ani mai tarziu splatul va fi floare la ureche, iar fiica ei nu va mai trudi atat crescandu-si copilul.

 200. Dosaru Alexandra

  Mama mea spala hainele cu sapun de casa,cam in vreo 2-3 ape ;le mai lasa si la inmuiat pe cele cu pete sau mai murdare peste noapte.Si pentru 3 copiii plus sotul!Mai apoi a aparut o masina de spalat dar si la aceea le spala inainte la mana cu sapun de casa si apoi le punea in ea cu dero.Sau la clor!

 201. Popa cristina

  Mama spăla ore in șir rufele celor 4 copii (3 fete si un baiat-eu mezina) intr o Copaie roz imensa , cu săpun de casa făcut de ea si Mamaia si freca, cu peria de paie Blugii tatălui meu pe o scândura de lemn ce o Țineam pe cada, apoi când m am marit au luat o mașina de spălat albalux fără stoarcere .. chiar ca era alba si un lux pentru ea care făcea răni la maini de la spălat săraca .. eu nu as putea .. erau prea puternice mamele noastre

 202. Alina Turcoianu

  Mama mea fierbea rufele albe iar apoi le spăla cu săpun de casa cu pelin si mentă.

 203. Barcer Mihaela

  Mama muia rufele de cu seara, spala a doua zi la mana, cu sapun de casa, le storcea, le clatea, iar le storcea, le intindea la uscat… si eram trei copii; mai tarziu a reusit sa ia o masina de spalat albalux, care doar spala rufele, tot mama le storcea, le clatea… mult, mult mai tarziu, cand noi, cei trei copii eram deja mari, a luat si o masina de spalat automata…

 204. Istrate Ionela

  Buna! Cand eram nou nascut fierbea scutecele de finet, pentru ca hainute de nou nascut clar nu aveam pe vremea aceea. Apoi cand am mai crescut a aparut si masina de spalat neautomata. Dar, inainte le punea la inmuiat in sapun de casa dat prin razatoare si un detergent deloc baby friendly :).

 205. Mihaela

  Mama mea a fost o eroina chiar daca nu fierbea hainele. Imi spune ca desi nu avea o masina automata a avut grija mereu sa am hainele curate. Le punea la inmoiat , le freca in mana si ulterior le baga in masina. Pe vremea aia trebuia sa ii adaugi apa la masina. . Le usca pe soba, ca m-am nascut iarna, sau vara la soare. Cu toate ca avea si un solar de 50m de lung cu legume, reusea miraculos sa se descurce cu toate.
  Dupa ce am mai crescut, odata cu modernizarea, masina de spalat rufe a primit un nume: MariA.

 206. Rodica Granpier

  Mama inmuia hainele de cu seara si le spala a doua zi cu sapun de casa…e vorba de vreo 40 de ani in urma.Dar hainele erau mereu curate si aveau un miros natural.

 207. Romina Postolache

  Din ce imi povestea mama stiu ca punea scutecele la inmuiat cu o zi inainte cu sapun de casa si putin clor.A doua zi,le baga in masina de spalat,fierbea apa in curte la ceaun,turna in masina peste scutece,punea detergent.Dupa spalare le clatea in cateva ape (scotea apa de la fantana…)apoi le intindea afara sa se usuce.Asa ca nu ma mai plang ca n-am timp sa bag haine in masina automata sau sa le intind pe uscator…😊.Zi frumoasa!

 208. Anne

  cei care nu au fb nu pot participa?

  • Ba da, condiția e să mai fi lăsat un comentariu aici pe blog înainte. 🙂

   • Anne

    In conditiile astea, povestesc si eu. Pe bunica mi-o amintesc vag cu rufe in albia din curte si multe galeti in jur, tin minte si bucatile mari de sapun de casa care mirosea oribil, a lesie, mama a fost in schimb mai norocoasa, s-a luptat toata copilaria noastra mica cu o masina albalux. Vad ca toata lumea calca back then, acum nimeni nu mai calca:)

 209. Preda Daniela Valentina

  Mama si bunica mea spălau rufele cu săpun de casa făcut de bunica mea

 210. Stefi

  Mama mea îmi spala hainele de mână cu detergentul care era pe vremea aceea.:) Le lasa in clor ceva timp, apoi le clatea in mai multe ape, dupa care le fierbea. Mai tarziu a reusit sa cumpere renumita masina de spălat la vremea aceea Albalux 🙂 Mare grijă a avut si are si in prezent cu toate. Pot spune ca si acum face comparatie cu vremea de atunci si cea de acum. 🙂 Ii apreciez tot efortul ei!!❤

 211. Daniela

  Mama spală la masina ei… Punea uneori săpun de casa ras, apoi scotea ” la mâna ” toate rufele, care apoi se scăldat grămada in cada plin ochi cu apa rece… Știu ca iarna, iubea gerul si scotea ” la albit” lenjerii de pat, lenjeriile intime, perdele… Apoi, a mulțumit celor care au inventat masina de spălat automata😜

 212. Olivia

  Spalat de mana, clatit in mai multe ape, albit sau apretat dupa caz, calcat… mi se pare obositor doar sa ma gandesc 🙂

 213. Andreea Geanina Pascu-Nunveiler

  Mama spăla hainele cu sapun de casa într o cădită de plastic apoi le clătea cu apa rece în cada în vreo 2-3 ape. Mai târziu a folosit o mașină de spălat Albalux care nu storcea/clatea așa ca tot în cada le clatea. Mai târziu, când eram eu în gimnaziu a folosit prima mașină de spălat automata. Îmi amintesc bine vremurile acelea fiindcă de cele mai multe ori eu clateam rufele…

 214. Manescu Elena Manuela

  Tin minte ca ma punea sa inmoi rufele in cada cu apa si dero, apoi razuiam sapunul de casa prin razatoare si il inmuiam si pe el. Cand venea de la serviciu le baga la spalat in albalux

 215. ramona achim

  In fiecare sambata era zi de spălat. Asa ca mama începea dus de dimineata si mai termina la apusul soarelui. Deci bucurati-va de tot ce e bun in viata voastră.

 216. Vane klaus

  Pai, cam asa spala strabunica mea,care chiar ii spuneam”baba”.Cu sapun de casa facut de ea si punea o iarba verde (pelin)sa miroasa frumos…Mai adauga soda ceausista.Lesia care ramanea de la fierferea sapunului o folosea la fierberea rufelor ,care erau si ele fierte nu stiu cate ore, intr-o oala foarte mare pe aragaz acest miros era ingrozitor dar ea zicea: se desinfecteaza bine”.Urmatorul pas era limpezitul in doua ape , iar a treia apa era cu otet. Urma apretatul cu faina sau aracet. (aveam numai zgarieturi fine ) de la atata apretat.Dupa uscare le calca la dunga .Acestea erau albe cu bordura sau colturi crosetate de ea.ERA O INTREAGA MUNCA DAR NICIODATA NU IMI AMINTESC SA O AUD CA SE VAITA… Chiar ma gandesc la strabunica mea,bunica mea care si acum procedeaza la fel si la mama mea ca nu aveau nici o conditie…

 217. Balan Adriana

  Cum si eu sunt nascuta cam tot prin anii 80′ ,si mama mea s a chinuit cu hainele mele si ale fratilor mei.Le inmuia in apa cu clor pe cele mai murdare si restul le freca de mama focului cu sapun de casa,sapun pe care il facea ea acasa(home made 😁) si asa a tinut o ani de zile saraca femeie….De cand am nascut si vazand cum sta treaba cu schimbatul scutecelor,cu aruncatul hainutelor direct in masina de spalat,cu diverse chestii si chestioare pt bebei,chiar imi povesteste de fiecare data prin ce “chinuri” a trecut cu spalatul hainelor noastre…Ii multumesc ca a avut taria si puterea sa se ocupe de noi si sa aibe grija asa cum a putut in vremurile alea tare grele….

 218. Cristina

  Mama avea (si inca o mai are) o oala albastra mare in care fierbea lenjeria de pat si separat lenjeria noastra (3 surori cu diferenta de 1 an jumatate ca varsta). Tin minte si acum cum amesteca in oala, care atunci mi se parea gigantica, cu un facalet. De asemenea tin minte si cat de mandra era mama cand au cumparat prima masina de spalat rufele.

 219. Preda Mariana

  Suntem cinci copii la numar ,mama spala impreuna cu tata aveam o masina Alba lux cu storcator nu incalzea apa ,scutecele le fierbea cu sapun de casa si apoi la masina ,le clateau amandoi in trei ape detergent era Bonux la cutie mica dar mai avea si ceva care se numea fosfat il aducea tata de la serviciu,era foarte greu stiu ca pe la 10 ani o ajutam si eu si sora mea cea mare nu ne placea deloc (mai ales la scutece ).Traiasca masina automata de spalat.

 220. Mihaela

  Si mama spala de mana. Apoi am ajuns sa o ajut si eu. Au fost vremuri grele, dar au trecut. Va rog, nu va puneti speranta intr-un concurs. Este o singura masina cadou. Cumparati o masina mamei voastre daca are nevoie! Cumparati una bunicii, matusii daca ii trebuie. Pana in 1000 lei gasiti una decenta. Femeile acestea chiar merita.

 221. Zamfir Bianca

  Sapunul de casa si spalatul la lighean tineau locul pampersului de astazi si al masinei de spalat. Lucrurile sunt mult mai simple din punctul acesta de vedere acum.

 222. Mama a spalat hainele a trei copii manual, cu sapun de casa, fiert scutece de finet si tot tacamul. La al patrulea copil (aka eu) incepusera sa apara scutecele de unica folosinta.
  Noi avem pe sora mai mica a acestei masini, cea fara abur. Chiar zicea R sa o dam soacrei si sa o luam pe asta, ca e mai utila pentru bebe.

 223. Giorgiana

  Mama spăla în vană, cu săpun de casă toate rufele iar cele albe și lenjeria le punea într-o oală mare și le fierbea. Parcă și acum mai simt mirosul de lenjerie fiartă. Storsul rufelor era chinuitor. Când mi s-a stricat mașina de spălat am simțit pe propria piele ce înseamnă să te chinui să speli cu mâna. Apreciez efortul mamei de-a lungul anilor și îi mulțumesc pentru grija pe care o purta familiei, de-a ne ține curați.

 224. Daniela

  Mama spala in continuu de mana, la masina. La fel si acum. Germofoba? Da. Si eu acum.

 225. Mititelu Gabriela

  Offff… si acum ma intreb cum reusea mama sa spele “la mana” atatea haine, cu sapun de casa si sa le si clateasca foarte bine 🙂 Le punea la inmuiat cu cateva ore inainte, erau imaculate si nu-mi amintesc sa fi facut vreo dermatita cum a facut minunea mea cu tot cu detergentul ei special 😂

 226. nicolae claudia

  imi amintesc cum mama imi spala hainele. punea hainutele de cu seara la inmuiat, iar a doua zi le lua la frecat la mana, ca nu avea masina de spalat. de obicei erau spalate cu sapun de casa, ca detergentul nu prea se gasea si era si scump

 227. Huruba Babuci (Caty)

  Pe vremea cand eram eu bebe mic,mama spala rufele mele prima (dupa care urma ale lor),cu sapun de rufe, de casa (acea era cea mai buna). Pelincutele si tot ce era alb se fierbea cu lesie se si la rau in apa cristalina,se clateau.
  Mamele pe acea vreme nu aveau o viata usoara fara masina de spalat si sapunuri pentru bebe special dar ne.au crescut cu mandrie si ne.au ferit de boli.

 228. Dinu Elena

  Mama a fost printre norocoasele cu 6 copii care spăla de mână 🙈 Nu admitea sa ne dea alte șosete decât de culoare albă (va închipuiți cat freca apoi la ele cu sapun de casă și detergent) si hainele neaparat călcate toate.Eu ma vait acum ca nu-mi vad capul de treaba cu atare electrocasnice prin jur dar ea chiar a fost o eroină la viața ei 🙂

 229. Rusu Delia

  Pentru ca eu sunt mai mica decat doamnele din comentarii o sa povestesc despre cum spala bunica mea rufele pe vremuri. Bunica mea spala rufele cu sapun de casa facut cu untura si soda caustica, unul dintre cele mai bune, punea niste apa intr-o cratita si dadea pe razatoare sapunul de casa si putin dero. Acest continut il fierbea si devenea ca o pasta. Punea aceasta formula miraculoasa pregatita in casa in masina de spalat, pentru ca pe atunci ea avea, si spala rufele. Pentru ca unele rufe aveau un material mai fin care nu se gasea mereu pe piata, le spala de mana intr-un lighean cu aceasta pasta facuta in casa. De cand mama s-a casatorit cu tata, ea s-a mutat impreuna cu bunica mea si tata in apartamentul ei cumparat cu ceva timp in urma. Pentru ca bunica mea a stat in permanenta cu noi, ea ne-a crescut si a avut grija de noi cand parintii nostri erau la serviciu. Prima oara, parintii mei, cu banii dupa nunta au cumparat o masina de spalat la mana a doua (second hand), care s-a dovedit a fi mai buna decat celelalte masini de spalatpe care le-am avut si inclusiv pe cea care o avem. Ea ne spala rufele in masina de spalat cu dero cumparat din magazin, dar nu a renuntat nici acum la vechiul mod de a spala rufele la lighean de mana. Acum, pentru ca toate lucrurile au evoluat, noi cumparam niste servetele pentru a nu se amesteca culorile in masina de spalat si a nu fi nevoiti sa sortam rufele. Aceste servetele se numesc Color Catcher, iar ele costa 20 de lei 20 de bucati. Pupici pentru toti trei si poate mai vorbim pe messenger.
  P.S. Acest mesaj nu este sponsorizat de firma producatoare a servetelelor Color Catcher. Multumesc de intelegere.

 230. Klara

  Sincer o țin minte pe mama cum spala la mâna hăinuțele cu săpun de casa…in schimb bunica le spala la rău..lua cu ea nelipsitul săpun de casă și o băncuță pe care punea rufele ai le freca cu săpun și o perie…abia după câțiva ani ne-am permis să ne luăm o mașina de spălat la care tot cu mana spala mama…nu erau dinastea performante pe timpuri…dar cu toate astea aveam hăinuțe curate tot timpul…apa daca era totul se rezolva 😍😍

 231. Ana Maria Anghel

  Fierberea hainelor era la putere atunci si apoi calcate. Unele haine le si apreta…o intreaga rutina. Sincer nu stiu cum reuseau. De cand am copil am mult mai mult respect pentru mame!

 232. Dana-Maria Popescu

  Cand eram copil, mama spala rufele la mâna intr-o cădiță langa rau , cu săpun de casa facut de mamaie din resturi rămase de la tăierea porcului si soda caustica !!! Apoi le limpezea tot la rau ! Nu miroaseau a parfum , dar miroseau a curat si niciun microb nu se lipea de ele ! Sper sa castig aceasta mașina de spălat pentru mama !

 233. Ionela

  Mama spala rufele cu sapun de casa si apa fierbinte si apoi le clatea la rau.

 234. Rădăşanu Maria

  Si la noi mami fierbea hainele. Le spala cu mana in vana, cu sapun de casa si le clatea foarte mult. Sa nu mai zic de calcat…tot calca. Taica-miu a ajutat-o foarte mult pe atunci. El apreta scutecele. Foarte multa treaba cu hainele astea😑…

 235. Of saraca mama :)) si acum mi-o amintesc cum ridica un ditamai cazanul de t-spe litri cu doua “urechi” mici pe post de manere pe aragaz…si mai avea un fel de bat-facalet cu care amesteca.tin minte ca dadea prin razatoare sapun de casa pe post de detergent. Si evident limpezitul in 10 ape dupa ce se racea mastodontul si putea fi transportat.ce mai..operatiune complicata si de durata! Vorbim de anii ’80 pe la inceput :). Si mai tin minte un incident cand avea mai putine de spalat si a inlocuit cazanul mare cu un lighean mic de email…de care am uitat cu totii ca e pe foc ..am avut noroc ca nu s-a lasat cu pompieri :))

 236. Mihaela Scarlat

  Mama spala rufele cu sapun de casa facut de ea si le clatea in cada

 237. Mihaela

  Da, da, albalux si noi! Fara stoarcere, doar invartire. Clatire in cada, ofc. Iarna stateau hainele pe sarma in balcon cate 3 zile :)) . Detergent era perlan sau dero. Sapunul de casa era nelipsit (mai ales la sosete)… dar daca ne vedea pe toti 5 cum stateam si ne uitam ca la poarta noua la masina automata cand spala….caci, la un md, a aparut una si n ograda noastra 🙂

 238. Nico

  Ca d fratele meu era mic, mama freca la greu scutece, dupa ce in prealabil stateau la inmuiat cu orele in cada de la baie.
  Muuuult timp cada statea plina cu celebrele scutece albe de finet la inmuiat.
  Dupa ce statea aplecata in cada sa le descante, le fierbea in ditamai cazanul de armata (ca nu pot numi oala chestia aia imensa care trona pe aragaz)
  In bucatarie se facea un abur cu un miros dubios rau.
  Singura ei bucurie (de scurta durata insa) a fost ca frati-miu e nascut in mijlocul lui iulie
  si macar timpul de uscare era minim.
  Aaa si imi amintesc si ca le scotea din oala cu un cleste mare de lemn cu care m-a fugarit mamaie prin casa cand i-am spart bibelourile :))

 239. Paula

  Mama spala hainele cu sapun facut de bunica mea(pentru care si acum tot sapunul de casa este sfant) si le clatea in foarte multe ape.Acum imi amintesc cu drag mirosul rufelor inghetate puse la uscat pe soba, care nu se compara cu niciun balsam din comert

 240. Ficea Adina

  Pentru că mama mea a paralizat până să împlinesc 6 ani nu îmi amintesc cum făcea ea, insa știu cum mă învăța să fac eu cu sora mea. Am primit de la cineva o mașina de spălat rusească semiautomata in 1996. Radeam săpun de casă pe răzătoare și le spălăm apoi le clăteam intr-o cada și a doua oară și apoi le întindeam…

 241. Rebeca

  Wow, cate greseli fac! La mine in cap e chestia aia ca daca speli la 90 de grade strici hainele…oricum acum mai toate hainele au eticheta cu spalare blanda. Poate nici tesaturile nu mai sunt aceleasi.
  Imi aduc aminte ca mama spala la albie si lighean. In functie de cat de multe rufe erau. Mai intai stateau la inmuiat cele albe, apoi in timp ce erau clatite cele albe intrau la inmuiat cele colorate…o intreaga organizare pt a nu “irosi” detergentul (sapunul) si apa (caci apa era scoasa din put, fara pompa). Iar cand erau intinse pe sarma (si aici era cu organizare, adica nu le intindeai oricum:) apoi ridicata sarma cu un bat sa stea sarma cat mai sus era treaba gata!

 242. Roxana

  Mama le spala in lighean cu sapun de casa si le clatea in jdemii de ape in cadita…brrr! :))

 243. Alexandra

  La noi in casa, o zi pe săptămână era dedicată pentru spălatul hainelor. Aveam o mașină de spălat, in care ajungeau hainele, înainte muiate și săpunite cu săpun de rufe, făcut de bunica. Imi povestește mama ce chin era la spălatul scutecelor. Suntem 3 surori, cu vârste apropiate, asta înseamnă că vreo 4- 5 ani au cam fost scutece la noi in casa.

 244. Andra

  Mama mea le lasa la inmuiat in cada peste noapte iar a doua zi le spala la mana bineinteles. Dupa o perioada tin minte ca achizitionase o masina de spalat manuala nu stiu cum era, nu imi mai aduc aminte exact cum o folosea dar imi aduc aminte ca am avut intotdeauna hainute curate si la serbari rochite frumoase si apretate. Mult respect tuturor mamicilor care nu au avut parte de toata tehnologia si totusi si-au dat silinta sa ne creasca frumos.

 245. Andreia

  Mama inmuia rufele, le spala la masina de spalat semiautomata de atunci cu sapun Cheia, le limpezea in vana si apoi le fierbea in cazan. Le calca tot pe doua parti.

 246. UNGUREANU ANDREEA

  Mama imi fierbea scutecele si apoi le spala, cred ca cu sapun de casa /clor.

 247. Ioana

  Cand s-a nascut primul copil (sora – in 1985) tatal meu a cumparat o masina de spalat automata (am prins-o si eu pe post de mobilier in baie). Mama spune mereu ca masina aia a fost de mare ajutor si ca mergea zi si noapte sa spele pelinci, scutece etc. Spalatul cuprindea inmuiatul in cadita de sub chiuveta (si pe aia am prins-o), cu sapun de casa, apoi spalatul la masina, limpezitul si uscatul. Cand eram bolnave bagau in “functiune” metoda hainelor fierte…

  Si acum tot cam asa spal – inmoi cu sapun, spal la masina si apoi calc. De fiert nu mai fierb ca spal la program de 90 de grade cand este cazul, dar hainutele delicate tot de mana le spal.

 248. ungureanu gabriela

  Îmi fierbea hainele cu săpun de casa apoi le clatea în 3-4 ape și le calcă la temperatura mare

 249. Ramona

  Mama spala lenjeria de pat / prosoape….cu mașina neautomata si săpun de casa…cele “fragile” exclusiv cu mâna …si mai multe erau pt spalat cu mâna…

 250. Alina AP

  Cateodata chiar ajung sa cred ca 24 ore acum 30 de ani inseamnau mai mult de 24 ore azi…
  Inainte de a spala, mama lua la mana fiecare haina si ii evalua gradul de murdarie. Orice avea pata mergea in lighean la muiat. Apoi, dupa cateva ore de zacut in apa cu detergent, erau frecate la mana.
  Niciodata nu ajungeau murdare in masina de spalat :)))
  De matusa-mea imi amintesc ca avea in permanenta, fara nicio exagerare, rani la degete. Au trecut in momentul in care si-a luat masina de spalat automata.
  Iar mamaia mea, in fiecare vara, punea tuciul si fierbea sapun. Nu m-a atras niciodata procesul, mi se parea asa nasol sa stai pe cladurile alea langa tuci si sa mesteci in maglavaitul ala, insa ma guduream pe langa codrii de sapun, imi amintesc de culoarea lor verzuie, le evaluam forma, dimensiunea…
  Multumesc pentru ocazia de a-mi aminti lucrurile astea 🙂

 251. Carmen

  Mama la tara cand era copil spala covoarele si presurile mai mari la rau, mergea cu tatal ei si celalalte surorii cu caruta cu boi(cal a avut tarziu, cand existam si eu de vreo 13 ani). In rest in curte la covata, pana cand a ajuns la sora ei care avea casa pe pamant la oras, deci apa la cismea, asadar spala la lighean de metal langa cismea. Ajunsa la oras in apartamentul ei a reusit sa cumpere masina de spalat neautomata abia cand existam eu de ceva ani buni, pana atunci spala la mana si la cazan. Cazanul se punea pe aragaz, se punea apa, sapun cu soda(facut de matusi, bunici), soda(la punga) si ceva detergent din comert ca de parfum si adauga albiturile, care chiar ieseau albe. Deci a crescut doi copii fara masina de spalat, sotul lucra in conditiile grele, salopetele veneau negre, haine ptr copii se gaseau putine, rar gasea ceva material din care noi capatam un pantalon, o rochita, o bluza. Si totusi, afara ieseam mereu curate, impecabile, sormea rezista ceva vreme, la mine minunea tinea cateva minute. Ptr mine mama e o eroina, nu imi pot inchipui cum as putea iesi din multe situatii aiurea, desi solutii sunt multe si la indemana. Ea nu avea solutii, nu existau variante, doar munca fizica multa, multa.

 252. Mama, pentru mine ramane o enigma cum putea sa faca atatea munci intr-o zi? Spalatul rufelor zilnic, cu sapun de casa si celebrul sapun Cheia, care reuseau sa scoata toate petele de pe hainutele noastre si le dezinfectau foarte bine. Dupa ce le freca in maini acasa, puse in prealabil la inmuiat si schimbata apa pentru spalarea propriuzisa, le punea intr-un carut si mergeam la valea satului pentru clatire. Apa paraului curata ca cristalul avea si rolul de ,,balsam de rufe” asa placute erau imbracate. Ca inalbitor punea intr-un lighean apa in care picura cateva picaturi de albastru de metil. Ciorapii de bumbac erau albi imaculati. Daca ar fi sa fac la fel, nu cred ca as reusi mai mult de o zi. Pentru mine, mama e o eroina. In ce priveste inovatia acestei masini cu abur, consider din punct de vedere medical, ca este cea mai reusita de pana acum, o astfel de masina ar trebui sa se regaseasca in casa fiecarei romance pentru sanatatea intregii familii si pentru eliminarea muncilor suplimentare, timp pe care il pot oferi copiilor.

 253. Stoica Ana-Maria

  Mama cand eram eram bebelus ajutata de bunica, care îmi fierbea scutecele și le clătea apoi la mana iar bunicul le aducea acasă la noi curate și le lua pe cele murdare. Când

 254. Ana Maria Birladeanu

  Mama le inmuia inainte ,(imi amintesc de un sapun pasta pe care il folosea,era intr-o cutie rotunda),dupa cateva ore le spala la mana si le clatea in cateva ape.

 255. Popescu Cristina

  Mama fierbea scutecele textile de altfel că toată lumea,având în vedere că eu sunt născută în 1986, iar fratele meu in 1980.A fiert la o grămadă de scutece.Nu vreau să mă gândesc câtă muncă era dar,aia este,așa erau vremurile,și mai folosea săpun de casa.Apoi îmi aduc aminte când eram mai maricica, căci aveam o mașină semiautomata Albalux,și punea săpun de casa dat pe răzătoare 😂.Ce bine spala săpunul ăla.Numai că apoi le scotea în cada unde era apa rece și dă-i clateala.In vremurile de acum lucrurile s-au simplificat si tot ne plângem.Ciudat, nu?😖

 256. Alexandra

  Mama spala la mână, cu săpun de casa. Era un adevărat ritual: sortarea hainelor, înmuiatul, spălarea și clătirea rufelor. Și petrecea destul de mult timp făcând asta, mai ales ca noi ne murdaream foarte repede.

 257. Vladutu Ana Monica

  Mama mea spala hainele de mana, cu săpun de casa, in cana, le clătea in mai multe ape (apa rece, bineînțeles) și apoi le storcea de o dureau mâinile 3 zile. Asta până a apărut la noi acasă o mașină de spălat, dar fara stoarcere. Durerile de mana au rămas. Dar ce țin eu minte cel mai bine e cum spala batistele, că deh, atunci nu știam de șervețele nazale. Le fierbea in soda caustica și cu un clește de lemn le scotea și apoi le clătea până le lua zbenga. 🙂 Și bineînțeles că le calca pe toate, chiar și batistele! Atunci mi se părea ceva normal, acum… Doamne ferește! Mulțumesc, draga mama, pentru toate chinurile prin care ai trecut pentru mine!

 258. Roxana

  Mama era printre norocoasele care aveau masina de spalat, neautomata, asa ca storcea la greu… munca, nu gluma!

 259. Mioara Dănăilă

  Mama după ce le fierbea spăla toate hainele la mâna, le călca și le mai și apreta cele care necesitau asta (gen cămăși, lenjeriile de pat :))) toate erau scoarță:))
  Mda… apoi a apărut minunea! Mașina de spălat românească! O utiliza non stop 🙂

 260. Andreea B

  La noi in 87′ mama spala pe modulul smartmanual, adica fierbea, spala, storcea,usca si apoi le calca. Dupa 90′ masina de spalat o foloseam eu impreuna cu fratele meu pe post de loc de joaca.(cand mama nu era acasa)

 261. Judith

  Mama inmuia hainele in vana mai intai. Folosea si sapun de casa si acum imi amintesc mirosul acela.

 262. Doinita P

  Noi am crescut la tara. 4 bucati surori. Imi amintesc cum caram apa cu galeata, o incalzeam pe aragaz/plita si puneam rufele la ‘inmoi’, cum zicea mama, in apa fierbinte, dero( cand aveam) si le spalam apoi cu sapun de casa. Apoi le clateam in doua-trei ape. Asta era tehnica mamei. Am carat de-a apa de la fantana de ne-au iesit ochii. Dar aveam-si inca avem-niste bicepsi…pfoai, impresionanti:-p.
  La un moment dat, ne-am luat un Albalux, dar s-a defectat destul de repede, ramanandu-i doar functia de incalzire viabila. Tot ligheanul era baza…

 263. Adina

  Spălatul rufelor era un proces complex ce implica o mașină de spălat model vechi, detergent, săpun de casă ras, clatirea in cada si fierbere rufelor ce necesitau albire si curățare in profunzime, scutece, prosoape, fete de masă. Si mult spălat de mână, freca mama rufele din greu.

 264. Constantin Aurora

  mama spala hainele la mana cu sapun de casa inainte sa aiba masina de spalat,iar lenjeriile le apreta.

 265. CHIUARIU MIRELA

  Nimic nu era mai placut..decat sa stau la bratul mamei sa o vad cum spala intr-o cadita mica de lemn..toate hainutele noastre..ale celor 4 copii..le acoperea cu apa fiarta..punea fulgi de sapun de casa..peste.. le lasa un pic..si apoi incepea razboiul mainilor.. mereu ma uitam la fata ei..care din cand in cand se incrunta cand dadea peste o pata care nu se ducea.. si freca in maini.. totul..apoi le intindea si-mi zicea sa bag la cap.. ca intr-o zi va trebui sa fac si eu la fel..azi insa par povesti ptr ca exista masina de spalat la indemana..dar uitandu-ma la maini..vad fata frumoasa a mamei mele..si eu, copil, zambind pe langa ea..

 266. Ionela

  Mama mea are 2 fete, pe vremea când eram noi mici nu stăteau mamele atât acasă. Pe la 3 luni ne-am trezit la bunica la tara și am crescut acolo. Rufele se spălau de mana la lighean. Noi ca persoane am fost deschise la tot ce e nou așa că la apariția primei mașini de spălat am profitat de ea. Multumim celor care s-au gândit și la femei și la mame cu multe ,multe griji pentru a le ușura munca cu mașina de spălat.😊

 267. Roxana Angheluş

  Pfff, biata mama avea un întreg ritual când era vorba de spălat rufe. Cele albe stăteau întâi la înmuiat ,cu săpun de casă în apă fierbinte şi abia pe urmă mergeau la maşină ( Albaluxul ală pe care trebuia să îl ții bine , că altfel se plimba prin toată casa😆) . Şi pe cele colorate le punea la înmuiat, dar le ținea mai puțin. Le freca în mână şi dupa ce le scotea de la maşină, dacă i se părea ei că nu arată prea bine. Le freca de avea uneori răni pe degete. Plus clătitul , care neapărat trebuia să fie în 3 ape. Ca să fie rufele curate. Şi stoarse tot în mână. Numai spălatul rufelor lua o zi întreagă. Atunci chin pe biata mama. Acum doar pui rufele în maşină şi ai scăpat de chin. Norocul nostru, ca să zic aşa. 😉

 268. Mama le spăla cu săpun de casa, strat și atunci and avea bani, cu detergent.

 269. Ionescu ana maria

  O dar vai…si eu ma minunez de cum reuseam ale noastre mame sa creasca copii fara scutece, fara masina de spalat, cu fier de calcat cu carbuni…pfiu..
  Eu cu toata tehnologia care ne usureaza munca si tot ma plang de oboseala.
  Vb cu mama despre scutece sau mai bine zis bucatile de material cu care ma infasa, mi-a spus ca initial le inmuia in cada, apoi le fierbea, apoi le spala de mana si in cele din urma le calca pe ambele parti. Noaptea le calca si facea cate un teanc imens de scutece curate iar a doua zi era nevoita sa repete isprava…ce viata…si cu toate astea nu se plangea.
  Dar atat ma bucur ca au aparut scutecele de unica folosinta …si nu pentru ca ma scuteste de o munca infernala ci pentru ele imi permit sa petrec timp de calitate cu piticotul meu iubit ceea ce a mea mama nu a putut face pentru ca na…trebuia sa spele scutece la greu!
  Si ma gandeam acum..in timp ce scriam…oare cum ar fi fost pt mine mai ales ca al meu pitic are dermatita atopica..oare cum le sterilizam perfect??

 270. La noi acasă de multe ori si eu spălam rufele. La mașină cu storcător Albalux) si limpezite in cadă de 150 de ori. Când se strica mașina spălam de mână. Eram 5 frați murdàricioşi.

  Folosean detergent dar de multe ori și săpun ras. Cand copiii erau mici, mama spăla si fierbea scutecele. Apoi le usca in bucătărie cu aragazul aprins. Într-o noapte s-a rupt funia aia și rufele au luat foc. Bucătăria noastră arăta ca o peșteră.

 271. Zamfir Larisa Iasmina

  Mama imi spala hainutele la mana cu sapun de casa si dero , asta pe cand nu intelegeam eu prea multe . Pe cand aveam 5 ani , tata ii cumparase o masina de spalat automata , nemteasca. Timpul a fost folosit in alte scopuri 🙂 masina spala de acuma.

 272. Elena Bordeianu

  Mama spala hainele in cada. Imi aduc aminte ca umplea cada si le lasa la inmuiat intai de toate apoi se apuca sa le spele pe fiecare in parte. Partea de clatire era ingrozitoare 2-3 ape plus durerile de spate cu care se alegea dupa…Iarna cand le punea la uscat in balcon(nefiind inchis) le lua tepene dupa sarma 😂

 273. Ada Rosca

  Mama mea le punea la inmuiat in cada cu soda apoi le freca la magla. Le clatea in doua ape, apoi apretate cu faina de grau.
  Si in ziua de azi tot fierbe hainele albe sau oalele in apa cu soda.

 274. Zotoiu Alexandra Maria

  Mama mea nu avea mașină de spălat când ma născut în 1996,le spăla la mână într.o albie.Stăte-am în Năvodari într-un bloc unde erau numai garsoniere,multe mămici pe vremea aceea se strângeau la baia comună și spălau la mână cu săpun de casă sau dero acela la pungă mică.

 275. Teo

  Mama(dar apoi eu ca mama s-a imbolnavit si nu mai putea face mare lucru)punea rufele la inmuiat in apa cu sapun de casa,apoi le spalam in apa cu sapun de doua trei ori,le sortam pe categorii apoi albele le spalam in apa cu clor amestecat cu detergent sau soda,clateam rufele de cateva ori apoi le puneam la uscat apoi cand erau aproape uscate pulverizam pe ele apa de flori de musetel sau levantica sau trandafiri

 276. Ca să participe sora mea, disperată de microbi ar trebui să-și facă un cont de Facebook. Că are musai nevoie de o mașina LG cu Allergy care și Steam. O să mă duc și eu cu hainele la ea la un Steam Refresh :))).
  Deci dragă Miru, în numele ei (Ramona D), cu dezlegare de la ea here we go: Mama ne fierbea rufele în cazan cu sodă! Cum?! Da! Asta făcea mama! Bine că nu am făcut alergii nici eu nici soră mea.

  Un mare share de la mine pe pagina de Facebook, mâine, 19 iulie, că azi e wall-ul plin ;).

 277. Andrei

  Si mama a spalat rufele de mana mult timp desi aveam si o masina de spalat dar aceasta avea o mica problema cu etansarea ( produs de calitate comunist din epoca de aur) asa ca baza era tot ea.Dupa spalare le apreta si apoi le calca ceea ce ii lua o gramada de timp.Acum totul e mult mai simplu si in afara ca alimentezi cu detergent, anticalcar si eventual inalbitor cand e cazul nu ai altceva de facut decat sa astepti sa-si faca programul.Bine m-am uitat pe site-ul LG si masina asta are o tehnologie mult mai noua si inovatoare care merita toata atentia.

 278. Melinda

  Mama inmuia hainele inainte de fiecare spalare ( asa procedeaza si in prezent) le baga in masina semi automata si le spala acolo.prosoapele de bucatarie si fetele de masa albe erau puse in inalbitor pt cateva ore inainte sa fie spalate separat.

 279. mihaela pojogu

  Un colt de sapun de casa inca mai am ratacit pe undeva. L-am folosit la spalatul covoarelor. Asta era de baza si mamei, masina de spalat manuala a venit mai tarziu, imi aduc aminte cum ne chinuiam cu salopetele tatei pe care le spalam ultimele. Cum al 4-lea frate a venit mult mai tarziu am cunoscut si eu cum e sa freci la scutece, sa albesti, sa apretezi. Dupa ce a murit mama faceam echipa cu cel mare, iar dupa a doua operatie pe coloana a venit si masina automata.

 280. Mioara Meralai

  Mama spala rufele noastre,ale celor trei copii,la masina Albalux,fara storcator fireste.Mi-aduc aminte cum strangea covorul de baie,punea masina in functiune si pe la jumatatea ciclului de spalare incepea sa sara apa in toate partile,pe sub capac!Folosea detergentii momentului si sapun de casa dat pe razatoare.Dar eram fericiti ca nu spala de mana si putea sa-si petreaca timpul castigat facand un pandispan cu cacao!

 281. Andreea

  nu am cum sa uit cada plina cu rufe puse la inmuitat si “lupta” mamei de a le spala, cu sapun de rufe. Cea mai mare provocare o lansau asternuturile de pat….ma bucur ca traiesc in vremurile acestea 🙂

 282. ADi Florea-Teleman

  Mama fierbea pelincile și hainutele copiilor.restul rufelor le spala la mana cu săpun de casă făcut de bunica. Le clatea în mai multe ape în cada. Apoi toate rufele erau calcate si aranjate in dulapuri. Cand am crescut o ajutam si noi la spalat si clatit rufele. Avea și mașina Albalux care curenta și ii lua o zi întreagă sa spele la ea. Cu toate ca era mereu ocupata avea timp sa se joace și cu noi.

 283. ANDREEA MONICA COVALIU

  Le lasa la inmuiat in apa de ploaie ,si dupa o ora le spala cu sapun de casa,asa de curate mai ieseu,indiferent ce pete aveau,si eu tot asa faceam

 284. Andreea L.

  Mama avea masina de spalat fara stoarcere..in care spala doar hainele de pat. Celelalte haine le spala cu mana ..si desi eram 3 copii si avea multe haine de spalat, se incapatana sa spele cu mana si apoi avea mainile rana de la detergent…cate sacrificii!!

 285. Aura Sima

  Mami avea masina de spălat si Folosea ca ‘detergent’ sapun de casa ras!😉

 286. TIUCA NATASA MAGDALENA

  Infinit mai greu decat o facem noi acum!!! Inmuiate cu sapun de casa intr-o vanita dupa care spalate de doua , trei ori impreuna cu vestitul Dero intr-o masina Albalux care doar le invartea, stoarse de mana ,apoi clatite in cateva ape ,dupa caz si apretate daca acestea necesitau

 287. Alina

  Si acum imi zice mama ca scutecele de unica folosinta sunt inventia secolului…eu sunt nascuta in ’84, fratele meu in ’86. Nu se gaseau scutece de unica folosinta si nici body-uri si singura optiune era bluza/e + pantalon. Scutecele erau fasii de finet pe care mai intai le punea la inmuiat, le spala cu sapun de casa apoi le fierbea cu soda intr-un cazan mare pe aragaz, urma clatirea in zeci de ape sa iasa toata soda din ele. Acelasi lucru se intampla si cu hainele. Apoi le storcea de mana, le intindea pe o sarma impovizata in bucatarie. Dupa ce se uscau ,le calca si pe fata si pe dos. Lucrul asta se intampla de 4-5 ori pe saptamana. Si acum are probleme la unul din degetele mainii drepte din cauza sodei…

 288. Cobzaru Raluca

  Ce amintiri imi trezesti, Ioana. Eram mica si tanjeam dupa prezenta mamei, pe care abia o asteptam sa vina de la munca. Dar dupa cateva imbratisari pe fuga, mama se refugia in baie printre mormanul de haine murdare, avand deja in cada o sarja lasata de cu seara, la inmuiat. Eu o supravegheam din usa, asteptand cu nerabdare sa termine, sa putem sta impreuna de vorba. Parca o vad si acum, in vesnica pozitie, cu capul in jos si fundul in sus, aplecata deasupra cazii, frecand de zor cu sapunul de casa, pe care ni-l producea bunica. Avea si o masina de spalat manuala Albalux, in care invartea de zor cu un cleste de lemn. Sa nu credeti ca asta era tot, urma lupta ei cu hainele, incercand sa stoarca din ele cat mai multa apa posibil, iar totul se termina cu drumul la balcon, pentru a le intinde la uscat. Treburile casnice, in acea vreme erau o corvoada, sacrificand mult din timpul pe care o mama ar fi trebuit sa il petreaca cu copiii ei. Daca as avea noroc sa castig masina de spalat, sigur i-as face-o cadou mamei, cea pe care o are acum este deja foarte veche si nu este o prioritate pentru ea sa o schimbe curand.

 289. Cobzaru Raluca

  Ce amintiri imi trezesti, Miruna. Eram mica si tanjeam dupa prezenta mamei, pe care abia o asteptam sa vina de la munca. Dar dupa cateva imbratisari pe fuga, mama se refugia in baie printre mormanul de haine murdare, avand deja in cada o sarja lasata de cu seara, la inmuiat. Eu o supravegheam din usa, asteptand cu nerabdare sa termine, sa putem sta impreuna de vorba. Parca o vad si acum, in vesnica pozitie, cu capul in jos si fundul in sus, aplecata deasupra cazii, frecand de zor cu sapunul de casa, pe care ni-l producea bunica. Avea si o masina de spalat manuala Albalux, in care invartea de zor cu un cleste de lemn. Sa nu credeti ca asta era tot, urma lupta ei cu hainele, incercand sa stoarca din ele cat mai multa apa, posibil, iar totul se termina cu drumul la balcon, pentru a le intinde la uscat. Treburile casnice, in acea vreme erau o corvoada, sacrificand mult din timpul pe care o mama ar fi trebuit sa il petreaca cu copiii ei. Daca as avea noroc sa castig masina de spalat, sigur i-as face-o cadou mamei, cea pe care o are acum este deja foarte veche si nu este o prioritate pentru ea, sa o schimbe curand.

 290. Mama mea spala rufele de mana, cu sapun de casa, iar pe cele foarte murdare le punea cu soda la fiert.

 291. veronica

  mirosul de clor este de nesuportat pebtru mine. asta pentru ca toata copilaria am avut in baie un lighean de haine albe puse la inmuiat. in fuecare zi mai gasea mama ceva de innalbit. azi, daca patez ceva alb si nu iese la spalat prefer sa il arunc decat sa folosesc clor

 292. cristina dragomir

  nu vreau sa imi aduc aminte cat de mult muncea mama sa spele rufe. Trebuia scoasa apa, pusa la incalzit in oala, adusa apa la albie, frecat la mana pana facea rani, carat apa murdara la hazna, scos apa pentru clatit, carat apa iar… nu stiu cum facea fata, serios.

 293. Roxana Elena

  Mami spala rufele de mana, in cada. Imi amintesc si acum cum statea aplecata ore in sir asupra lor, le freca, le clatea, le storcea. Nici nu stiu daca folosea detergent, insa sapun de casa stiu sigur ca aveam si apela de foarte multe ori la el, daca nu exclusiv. Mamaie ne furniza mereu. Am participat si eu la procesul lui de productie. Ulterior, ne-am luat masina de spalat, i-a usurat mult munca bietei mame.

 294. Alexandra Sofronie

  mama spala la mana de cele mai multe ori.si nu lipsea sapunul de casa.cand eu si sora mea ne-am facut mai mari ne mai punea si pe noi la treaba.aveam si un albalux care facea un zgomot si curenta ….si sa nu mai spun ca se plimba prin baie si dadea si apa afara ….ce vremuri.😂😂😂

 295. Tantar Gheorghe

  Vara ,le spala cu apa de ploaie si cu sapun facut din osinza de porc ,in care punea urzici ,pelin ,patlagina ,galbenele .Le lasa la inmuiat in copaia de lemn ,la soare ,citeva ore ,pina se incalzea si apa .Iarna ,topea zapada ,o fierbea si apoi spala cu apa fierbinte

 296. Mama mea spala rufele la masina de spalat fara stoarcere. Imi amintesc ca, dadea sapunul de casa prin razatoare si apoi il punea in masina de spalat, direct in cuva. Dupa spalare, le punea pe toate in cada si incepea procesul de clatire si stoarcere, ambele manual.

 297. Dan Ana

  Mama spala rufele in cada, prosoapele de bucatarie le fierbea in oala pe aragaz, folosea sapunul de casa facut de bunica….ce vremuri 🙂

 298. PAUN CATALINA CEZARINA

  Mama mea spala rufele cu mana si cu detergent in cada. Fierbea apa pe foc atunci cand nu era ziua de apa calda*(la apartament erau zile cu apa/zile fara apa calda, pana s-a inventat centrala pe gaze :D). Apoi le clatea cu apa rece si cu balsam.

 299. Panda Andre

  Mama mea a spalat cu mana.A incalzit apa si cu sapun de casa a spalat hainutele mele si scutecele mele la fel.A clocotit in apa rece si a pus la uscat.Daca trebuia a pus hainele la muiat in apa.

 300. Panda Andrea

  Mama mea asplat hainutele si scutecul meu cu mana.A incalzit apa a spalat cu sapun de casa,dupa acea clovotea rufele in apa rece si punea la uscat.Daca trebuia a pus hainele in muita

 301. Cristina H

  Mama punea rufele la inmuiat cu detergent cateva ore, apoi le spala in lighean cu apa incalzita pe aragaz, cu sapun de casa si le limpezea in cada. De fapt, cativa ani am facut si eu asta, pana a aparut masina de spalat in viata nostra :). Sosetele si lenjeria le fierbeam intr-o oala (aveam una numai pt haine) si apoi le spalam de mana pana faceam basici… Ce vremuri!

 302. De mana. Totul se spala de mana. De la camasi, scutecele, hainute, batistute s.a.m.d. Sapunul de haine, acela brut, mare si fara niciun miros, era baza.
  Pentru hainele mai murdarele sau atunci cand era foarte obosita sa mai spele, lasa la inmuiat rufele de cu seara intr-un lighean. Aaaa, iar apa se fierbea. Cum nu era apa calda, mai greu.
  Cat de mult s-au usurat toate astazi…
  🙂

 303. Ionescu Adriana

  Buna draga Miruna! Mami imi spala scutecele asa cum spuneau si alte fete mai sus la mana, dar dupa ce a cumpărat masina de spalat, din aceea manuala Albalux parca, o ajutam si eu, ii răzuiam sapun de casa, il dadeam prin razatoare, fierbea apa pe aragaz ca nici nu incalzea apa masina asa, apoi ea le scotea din masina si eu le clateam într un lighean separat. Greu dar cand imi amintesc acum, parca era frumos, probabil ca faceam impreuna. ..te pup

 304. Ionescu Adriana

  Vorbesc despre haine, ca scutece n am purtat pana cand m am facut mare :)))

 305. Gănțoi Alina Tatiana

  Îmi amintesc perfect modul de spălare. Strângea apa de ploaie în ligheane și butoaie de 10 vedre (găleți ) și spală hainele cu aceasta apă. Zicea ca scoate și cele mai afurisite pete. Bineînțeles, nu lipsea săpunul de casă și câte un pic de leșie, în locul celebrului clor. De multe ori se și ardea la mâini cu acea leșie (un lichid compus din soda caustica și săpun de casă ). Scutecele îmi spunea ca le și fierbea în tuci pe vatraie pentru dezinfecție, iar când eram la bloc, pe un reșou electric. Întinse la uscat afară, în aer curat, câteodată și plouate. Însă nu pot uita mirosul acela de proaspăt niciodată. Bătea toate balsamurile actuale. 😊

 306. Dana

  Tin minte ca atunci cand spala, cada era plina de haine si sapunul de rufe era cel mai bun, mai ales daca era facut chiar de bunicul meu.

 307. Mama avea o mașină de spălat care nu clătea și nu storcea, și pe deasupra mai și curenta! Pentru spălare folosea detergentul care se găsea pe vremea aceea, avea un miros groaznic. Rufele albe mereu le punea la înmuiat cu o zi înainte de a le spala. După spălat, știu ca petrecea multa vreme cu clătirea și storsul rufelor…stătea aplecata deasupra căzii, o durea spatele, era foarte obositor pentru ea.

 308. Tiberiu

  Mama mea spala hainele la lighean, pe cele albe, camasi, ciorapi, lenjerie intima le fierbea si pe cele colorate le lasa la inmuiat in lighean cu detergent de rufe , dupa care le spala normal si le clatea de cateva ori.

 309. Lidia Maxim

  Mama spala la mana toate hainele cu sapun de casa iar noi, fetele ei, o ajutam mereu. Dupa o runda de spalat aveam toate mainile rosii de la cat frecam

 310. Adela

  Mama fierbea scutecele noastre. In rest, spalatul de mana cu sapun de casa si/ sau Dero.

 311. No, sunt nascuta in ’91. A avut mama o masina de spalat de cand ma stiu, neautomata parca, din aia cu capac. Simplu nu era fac pariu, dar parca si-a alesbine perioada in care sa faca copil.😂

  PS: a prins si scutecele, dar le folosea doar la ocazii speciale. Scumpe rau…

 312. Carmen Elena

  Mama, atunci si acum, spala hainele la mana. Fierbe bine apa pe jar, afara, le inmoaie cateva ore, apoi le freaca cu sapun sau detergent. Inainte folosea sapun de casa. Am ajutat- o si eu de multe ori. Si cel mai important lucru era si este ca sorteaza rufele cand le inmoaie, si respecta ordinea in care le spala. Respest pentru toate mamele!

 313. Elena Tanase

  Mama mea spala hainele doar cu sapun de casa. Pana tarziu nici nu am stiut ce este acela detergent. Se chinuia mult, mai ales iarna cand spala afara in frig.

 314. Liana Leonora P

  Mama facea sapun de casa din untura de porc si soda caustica si spala rufele intr-un lighean plin cu apa de ploaie. Avea rani saraca de la atata frecat si soda caustica nu e nici ea foarte prietenoasa cu pielea. La un moment dat a cumparat o masina de spalat Albalux, insa detergentul a ramas acelasi, sapun de casa razalit. Mirosea ingrozitor cand le spala, noroc ca hainele nu mai aveau miros odata ce erau uscate.

 315. Elena

  Mama mea e eroină, mă gândeam acum vreun an când a apărut zâna în viața noastră. Ea cu 3 copii reușea o grămadă de lucruri să facă, printre care și spălat la mână. Țin minte că multă vreme a spălat la mână, în balie. Le lăsa la înmuiat, le freca cu săpun de casă de la mamaia, le clătea de vreo două ori si mai și apreta. A făcut asta până am mers noi la școală, prin clasele primare. Și hainele ieșeau mereu impecabile.

 316. Monica Trache

  Cu sapun de casa, intr-o cada mare de aluminiu, in curte, limpezite cu apa rece din fantana, fie vara, fie iarna😧

 317. Ah Miruna, ce de amintiri! Mama spala hainele cu o masina. Ce tin minte perfect e ca masina era toata ruginită si putea sa apele doar hainele subtiri cu ea. Iarna era pentru mama o lupta cu puloverele si hainele groase.
  O amintire clară este cum făcea bunica mea săpun de casa si spală fiecare bucata de panza din casa cu acel săpun. Urăm mirosul si ideea ca tricourile mele erau spălate cu acel săpun, insa o divinizam pe bunica. Si asta era suficient pentru mine.

 318. Mama spala hainele mai mult manual, le lasă la inmuiat apoi le spala cu săpun de casa. Lenjeriile, țin minte ca le apreta.

 319. Andra Serban

  Mama le lasa la inmuiat apoi le spala cu sapun de casa, facut de bunica, la tara.Eu si sora mai mare aveam datoria de a ne spala singure ciorapeii si lenjeria si imi aduc aminte ca tare imi mai displacea. Si acum prefer sa spal si matase si catifea si orice altceva la masina de spalat, decat sa le spal eu de manuta.

 320. Trifan Ionelia

  Buna ar fi cea mai.buna masina de spalat mai ales pt bebelusi. Am si.eu un.bebelus are 2 saptamani si ar fi buna o masina de spalat care spala bine .

 321. Penescu Elena

  Bună! Mama mea cara apa din puț, o fierbea pe aragaz si spală hainele folosindu-se de copaie, lighean si săpun de casă. O zi frumoasă!

 322. Petre Florina Elena Strada

  Imi aduc aminte bine…mama spala rufele cu sapun de casa,iar rufele care aveau pete mai dificile le punea la inmuiat cu soda caustica! Ce vremuri!cat a avansat tehnologia in 25 de ani! Pentru dermatita mea atopica,aceasta masina de spalat ar fi cel mai bun tratament!

 323. Ilies Daniela

  Mama mea spala rufele cu apa de ploaie si cu sapun de casa.

 324. Andreea Tudor

  Tin minte ca mama avea o Albalux vopsita albastru. La pete dificile inmuia hainele in cada ceva timp. Si bineinteles,sapun de casa .

 325. Victoria

  mama mea spala hainele la mana, afara in curte, intr-o postava de tabla cu sapun de casa, se spalau foarte bine hainele, erau curate, insa chiar daca erau clatite bine , parca mai ramanea un usor miros de acel sapun de casa.

 326. Ciobanescu Luiza Maria

  Mami avea o mașină de spălat veche, cred ca se numea Albalux, care făcea multă spuma, de curgea și pe jos😛 După ce le învârtea de câteva ori mașina, mami le lua si le transfera in cada pentru clătire..cu apa receee 😥

 327. claudia necula

  Mamei saraca ii trebuia o zi intreaga pe saptamana sa spele rufele de la 2 copii. Le inmuia pe toate in cada si intr-o albie micuta le spala cu sapun de casa. Daca inchid ochii imi aduc aminte sunetul pe care il facea atunci cand spala hainele si mirosul de sapun de casa. Nu stiu cum statea efectiv toata ziua aplecata sa spele atatea rufe. Si nu o auzeam niciodata vaitandu-se. Ca o dor mainile, spatele, ca e apa rece, ca sunt prea multe. Mult mai tarziu ne-am luat o masina de spalat pentru ca mama se operase si nu mai putea spala. Ce vremuri grele… o sa incerc sa ma gandesc la vremurile acelea atunci cand voi simti ca ma coplesesc treburile casnice sau ca e obositor cu un copil mic.

 328. Georgiana Ioana

  Salut! Cred că mai toata generatia născută prin 80-90 ( eu în 86) stie de spălatul la mana….si acum imi amintesc de calupul de săpun de casă, sticla antică de clor si oala de apa fiartă de la aragazul pe butelie…..albia plina de rufe si mâinile distruse ale mamei dupa.ce a frecat pt.trei copii. Prima masina de spalat i-am facut-o cand si eu si fratii mei am inceput sa lucram ..cam pe la 18 ani… 🙂

 329. Simona

  Mama spala rufele cu sapun de rufe sau DERO si le fierbea pe cele de bebelus

 330. claudia necula

  Mama isi rezerva o zi pe saptamana sa spele hainele de la 2copii. Le inmuia in cada si apoi le spala cu sapun de casa intr-o albie mai mica. Inchid ochii si imi aduc aminte de mirosul sapunului de casa, de zgomotul pe care il facea cand storcea rufele in maini sau cand freca rufele. Nu se plangea niciodata ca o dor mainile de la apa rece, spatele de la stat aplecata sau ca a obosit si nu mai poate. O sa imi aduc aminte de asta atunci cand o sa ma plang ca am obosit sau ca ma coplesesc treburile casnice.

 331. Cristina

  La mana si dupa ce au cumparat nu stiu ce masina de spalat …radeau sapun de casa in loc de detergent si nu stiu de ce se auzea un zgomot foarte nasol in timpul spalarii.probabil asa trebuia ☺

 332. Ciobotaru Elena-Gabriela

  Wow…! Mașina asta de spălat e perfectă pentru cei doi copilași ai mei care murdăresc hăinuțe cu “tona”. 😊 Din păcate, amândoi au dermatită atopică, iar o astfel de mașină mi-ar prinde foarte bine, mai ales că acum avem alte priorități și nu ne putem permite curând să ne achiziționăm o mașină nouă de spălat.

  Sunt tinerică 😁, nu am prins vremuri așa grele.. Mama mea spala hainele la o mașină de spălat românească, manuală. În ce sens?! : Puneai apa, o încălzea, puneai detergentul și rufele, porneai ciclul de spălare și voila! 😊 Trebuia să le scoți și să le storci cat de bine puteai. Bineînțeles după ce o scoteai din priză..😂(că mi s-a întâmplat să bag degetul sa vad cât s-a încălzit apa și mă zgâlțâia până la călcâie.. 😁)

 333. Daniela Craciun-Mercas

  Mama fierbea intai scutecele, apoi le spala cu sapun de casa, le clatea in 100 de ape, le usca si apoi le calca cu fierul. Chiar si cand era racita cu febra 40 🙁 Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa o sun si sa-i spun cat de minunata e!

 334. Ioana Brateanu

  Imi aduc aminte, ca mama obisnuia sa lase rufele la inmuiat in lighean si apoi le spala de mana cu sapun de casa, iar pentru asternuturi sau haine mai mari folosea o masina de spalat manuala.

 335. Ciobanu Corina

  Mama spala intotdeauna rufele cu sapun de casa. Si acum ar mai folosi, dar nu prea mai gaseste.
  Le lasa la inmuiat si uneori le mai storcea cu celebra Albalux.

 336. Mama mea spăla hainele cu o mașină de spălat care nu avea funcție de stoarcere și clătire, doar a învârtit hainele în cuvă. Pe urmă, acestea trebuiau scoase și clătite de cel puțin 3 ori în vană, cu apă rece – desigur. Iar la final, stoarse cumva de mână.
  Țin minte că iarna hainele au înghețat pe balcon și mama mea le aducea pe rând în casă, ca să se usuce.
  Și îmi amintesc, ce sărbătoare era, când ne-am cumpărat o centrifugă, care a putut să stoarcă hainele care astfel se uscau mai repede.

  Câteodată mă gândesc și eu, cum au putut să lucreze așa de mult părinții noștri, muncă fizică, munci care acum sunt de o sută de ori mai ușoare cu ajutorul tehnologiei.

 337. Petre Mihaela

  Mama fierbea unele lucruri intr-un lighean din tabla. De asemenea, imi aduc aminte ca freca hainele cu sapun de casa si le spala la mana, apoi le tot clatea. Imi aduc aminte si de masina de spalat Albalux.

 338. Irina Haisan

  Ai mei spalau rufele amandoi in cate o zi, cu randul. Maica-mea avea mereu rani la maini de la frecat si de la stors, desi taica-miu contribuia cat putea, chiar si noaptea la 12, dupa ce abia sosise pe la 11 de la serviciu. Masina de spalat pe care si-au permis-o cand eram eu printr-a saptea, acum douazeci de ani, inca e functionala. De ea m-am bucurat si eu la vremea respectiva, ca incepusem sa-mi spal singura blugii de noroiul cu care ii stropeam si cu care nu imi placea sa fiu vazuta cand ma scotea la tabla si mi se parea o munca grea.

 339. Victor

  Mama intotdeauna spala hainele la lighean, pe cele albe intotdeauna le fierbea, in special batistele, fetele de perna, lenjeria intima, le clatea in multe ape si le punea in curte, pe o sarma , la uscat.

 340. Mama mea spala hainele la mana cu sapun de casa, facut de bunica mea din soda caustica. Pe vremea aceea, nu aveau posibilitatea de a cumpara o masina de spalat. Imi amintesc si acum ca erau masinile de spalat de la Albalux :))

 341. Serban Denisa

  Mama mea spala rufele cu sapun de casa , imi si amintesc cum statea deasupra cazii sau cadeodata la lighean aplecata multe ore , a inceput sa foloseasca detergentul dar asta cand am.mai crescut noi , cand eram.mici stiu ca bunica mea facea sapunul de casa iar mama se chinuia sa spele dupa sa le clateasca si partea cea mai grea storsul 💚

 342. Mădălina

  “Pe vremea mea”, aveam masina de spălat care făcea mult zgomot si mai mult te chinuiai sa-i pui apa, sa dai săpunul de casa pe răzătoare ca sa scoată petele si hainele curate,” ca Dero numa parfumează…”, sa le clătești in nu stiu cate ape dupa, dar era deja de mare ajutor pentru femeile care o aveau, nu toată lumea isi permitea… Blugii se puneau pe o scândura pe cada, sau pe o banca afara-la tara- se săpuneau cu săpun de casă si se freca cu peria la ei de ieșeau ca noi (ca o coala de tabla dupa ce se uscau). Cum nu-s tare bătrâna 😀 n-am prins prea multe ca a apărut masina de spălat automata si ne-a salvat viata! Am muri fara ea cu ritmul de viata pe care il avem acum.

 343. Mama fierbea rufele. Pe cele mai murdare, iar pe restul la lăsa întâi la înmuiat, cu detergent, apoi le spăla de mână. Mai târziu, a avut o mașină de spălat semi-automată, AlbaLux. 🙂
  Eu mă gândesc cu groază cu spălau mamele noastre scutecele… Cât fierbeau și frecau și cât finet cumpărau sau, mă rog, ce materiale găseau
  Felicitări și mulțumiri pentru concurs! Super premiu!

 344. Ce amintiri…si mama mea, ca multe alte mame din generatia ei spala hainele de mana. Apoi le punea intr-un lighean, le clatea de mai multe ori si le punea la uscat in curte la soare.

 345. Anamaria Dinu

  Din păcate mama mea nu se mai afla fizic printre noi de când aveam 18 ani, dar povestesc cu plăcere din amintiri ca îmi spala rufele cu săpun de rufe (când am mai crescut mai bine a apărut detergentul pe toate drumurile), pe cele pătate le lasa la înmuiat, le freca apoi bine-bine de mana, dacă nu ieșea le mai lasa la înmuiat, folosea și rețete mai băbești dar din păcate nu mi le mai amintesc. La început am avut masina care nu storcea complet așa ca rufele stăteau cu zilele pe balcon la uscat. Norocul nostru ca tehnologia evoluează rapid

 346. viviana

  In cada cu sapun de casa. Se lasau la inmuiat, apoi peste ceva timp erau spalate si apoi clatite in chiuveta.

 347. Alex Cirstocea

  mama tin minte ca avea o masina in care baga hainele dupa ce o umplea cu apa calda. Cand termina programul trebuia sa le scoata de acolo, sa le stoarca si sa le clateasca in albie.

 348. Taranu Andreea

  Mama spala hainele la masina noastra Albalux, dupa ce se asigura ca a pus bine furtul de scurgere in vasul de la wc.Le punea la uscat,dupa ce le clatea si le storcea bine, si dupa ce se asigura ca vecinii de sub noi nu au si ei haine la uscat, minute in sir inca mai picura apa din ele.

 349. Gaburici-Dan Daniela

  Mama spala rufele de mana cu apa fiarta și clătite in mai multe ape. Țin minte că folosea săpun de casa dar și detergent. Ulterior a achiziționat o mașină de spălat model vechi.
  Toate hainele spălate erau călcate.
  Iar scutecele textile erau fierte pentru dezinfectare.

 350. In albie cu faimosul săpun de casa. Se lăsau puțin la înmuiat, se frecau bine între cele 2 mâini de aur ale mamei iar apoi se clăteau in 2 ape. O mai ajutam și noi din când in când.

 351. Daniela

  Mama le spăla cu săpun de casă intr-o mașină de spălat (nu știu cât de automată era, pentru că apoi le mai și clatea)

 352. PicincuH Viorica

  Imi amintesc, cu mare drag si dor, de copilarie…desi unele treburi casnice erau atat de lungi si “anevoioase”, de aveai impresia ca nu se mai termina, timpul parca statea in loc, permitand familiei sa rezolve totul si sa aiba si timp de petrecut (plimbari, joaca, vizite etc.). In ceea ce priveste spalatul hainutelor si lenjeriilor…pf, mereu trona pe WC un lighean cu articole puse la inmuiat cu apa fierbinte si o mana generoasa de aschii de sapun de casa (incalzita pe aragaz si transportata cu cazanul in baie), iar in dreptul chiuvetei, jos, statea linistita balia plina ochi si ea cu lucrusoare numai bune de spalat (puse si ele, desigur, la inmuiat), caci fiind familie numeroasa, rar gaseai baia goala. Sapunul de casa era facut de bunica, iar pe atunci era singura varianta de curatare si dezinfectare a hainutelor; ulterior au aparut celelalte optiuni placut mirositoare (sapun din comert cu diferite arome, detergent praf, pliculete etc.). Ei bine, lucrusoarele stateau in apa cateva ore bune (eventual de seara pana dimineata), dupa care erau luate, cate una, la “masat” si frecat (utilizand, iar, sapun de casa…o bucata considerabila, ce iti aluneca, de cele mai multe ori, din mana grabita) pana se curata murdaria. Hainele si lenjeriile erau apoi clatite in 2-3 ape, stoarse cu putere (la lenjerii si prosoape mama solicita ajutorul nostru…invarteam tesaturile in sens opus pana nu mai curgea nici o picatura de apa), apoi insirate pe sarmele generoase de pe balcon. Iar cand venea vremea calcatului (caci pe atunci nu prea puteai fenta acest lucru; era musai de facut), nu se mai vedea mama pe dupa teancul inalt.

 353. Mama ne spala hainele doar sambata pentru ca atunci avea timp. Cu apa de ploaie, sapun de casa si cu multa sudoare, pierdea jumatate de zi. Se adunau gramezi intregi iar placerea mea era sapunitul sosetelor 🙂

 354. Sima Diana

  Mama le spăla cu săpun de casă făcut de mamaia la cazan cu sodă caustică. Lenjeria și prosoapele erau fierte, restul hainelor fiind spălate cu apă rece. De funcția stors :), la hainele mai voluminoase, se ocupa tata fiindcă avea mai multa forță in brațe.

 355. Alina

  Imi amintesc cum mama se trezea dimineata in zori sa spele hainele de mâna, asta dupa ce inainte de culcare le punea la înmuiat in apa foarte fierbinte. Cu atâta tehnologie din ziua de azi, eu tot ma simt obosita, nu știu cum rezistau mamele noastre, clar sunt EROINE!

 356. Daniela Alexandra V.

  Mama mea isi planifica cu o zi inainte ce trebuia de facut a 2-a zi, asa si cu spalatul rufelor, se trezea de dimineata si punea apa la incalzit, pentru ca nu avea masina de spalat, punea hainele la inmuiat in apa calduta cu detergent sau sapun de casa ras(daca nu mai avea detergent) si apoi le spala usor. In alt lighean le punea, bine stoarse, dupa care le clatea de cateva ori si inainte de a le pune la uscat le scutura de cateva ori pyne a nu ramene botite. 🙂

 357. Mama spala hainele cu sapun facut in gospodarie, dupa ce acestea au stat peste noapte la inmuiat. Le clatea afara, in curte, cu apa de la fantana. Ca sa nu se stropeasca, si-a confectionat un fel de sort din nailon, iar cel mai greu ii era sa stoarca paturile si lenjeria de pat, de multe ori il chema pe tata in ajutor.

 358. Dragă, Miruna, articolul tău sau mai bine-zis întrebarea ta mi-a trezit nostalgii. Momentele când mama spăla era un timp de calitate împreună și le am foarte vii. Aveam mașină fără stoarcere care făcea o spumă fantastică și de drag stăteam cu ea în baie. Ea scotea rufele, le storcea, mi le pasa mie și eu le băgam în cada plină cu apa, practic începea procesul clătirii, care era crunt. Mi-amintesc că eu țineam ștrasnic de colțurile de cearșaf ca ea să poată învârti și automat să se stoarcă.
  Sau mă mai băgam în cadă si presam cu piciorușele hainele, astfel ele să se stoarcă. Nu știu cum aș fi făcut dacă nu se inventa mașina automată, similar cu scutecele de unică folosință.
  Aș vrea să dau timpul înapoi să mai prind momente cu mama dar nu pot. Așa că rămân cu amintirile.

 359. Din cate imi amintesc, mama spala rufele de mana in copilaria mea mica. Musai cu sapun de casa, iar vara cu apa de ploaie pe care o strangea si despre care imi povestea ca o ajuta sa scoata cele mai curate haine.
  Cand aveam vreo 10-11 ani ai mei au cumparat o masina semiautomata, fara storcator. Ce minunatie! I-a usurat mult munca, mai ales ca noi suntem 5 frati. Dar prosoapele de bucatarie le spala de mana chiar si dupa aceea, cica nimic nu o multumea, pana nu freca ea la ele de i se inroseau mainile 🙂
  Acum e mai dotata decat mine, eu am ramas in urma, iti vine sa crezi?

 360. Of ,tare greu a mai dus-o ,în acea perioada când nu erau din”abundenta” produse de curatenie (detergenți, clor,de balsam nici vorba).Avea o masina de spălat care funcționa “zi lumina” și mai și curenta…încălzea cca 30 min,apoi detergent și săpun ce-l făcea mama la cazan si-l punea în pod la uscat,clor.Apoi le fierbea cu amidon sa iasă albe , curate și fără bacterii.Eu tot zic mamei ca cea mai mare invenție a omenirii e masina de spălat automata și îmi da dreptate.Masina de spălat i-as face-o cadou prietenei mele Carmen cu zece copii care chiar are mare nevoie de ea.Dacă o voi castiga.

 361. Mama fierbea rufele albe si le punea decolorant pentru a le albi,inmuia rufele inainte si le spala cu sapun de casa ,le spala la mana si saraca avea uneori rani de la frecat si detergent spala cu soda sau dero , dar rufele erau albe ca zapada si noi eram ca scosi din cutie si stiu ca nu ia fost usor deloc pentru ca eram 4 copii si toti murdaream dar numai una spala si aceia era mamica care astazi ii multumesc ca a avut grija de noi ne-a facut mari si ne-a educat cum a stiut ia mai bine.

 362. Mama niciodata nu a spalat la masina , noi fiind de la tara mama ne spala rufele la mana cu sapun de casa si le fierbea pe cele albe pentru a le desinfecta si albi , lucru foarte greu cand ma gandesc eram 5 frati o fata si 4 baieti , va dati seama ce mai murdaream si saraca ce avea de munca ,cand ne-am facut mari i-am luat o masina de spalat normala pentru ca nu au apa de la oras si una automata nu i-ar fi fost de folos dar nici acum nu spala cu maina fiind invatata de ani de zile asa greu o dezvatam .Mi-ar fi utila aceasta masina sa-i usurez munca fiicei mele si nepoteii mei sa aiba hanutele imaculate si desinfectate.

 363. Diana Z

  Eu stau și ma întreb cum ar trebui procedat pentru respectarea normelor “minime” de igiena….cam de cate ori ar trebui sa spăl intr-o zi? Cate coșuri pentru rufe ar trebui sa am? Pentru albe, negre, colorate, hainele pt bebe, lenjerie intima, haine sport, prosoape bucătărie….și astea se mai împart în bbc, sintetice, țesături delicate, lână…fiecare cu programul său de spalare. Cam ce cantități de detergent, apa, electricitate aș consuma?
  Cum E. Coli dispare dacă ma spăl pe maini cu apa și săpun și nu dispare în mașină într-o ora la 40 grade cu detergent și atâtea clătiri?
  Bebelușul nu se contaminează cu flora noastră când îl luam în brațe? Sa fie oare ăsta un lucru rău? Am auzit ca înapoiații ăștia din tarile occidentale tamponează nou născutul cu secreția vaginala a mamei dacă s-a născut prin cezariană…nu au ajuns încă regulile minime de igiena pe la ei.
  Aș zice sa citim un pic despre sistemul imunitar și sa ne întrebăm dacă e cu adevărat necesară atâta strictețe pentru a spăla un cos cu rufe purtate o singura dată.
  Nu particip la concurs. O seara bună!