Cum putem păstra mai mult calitățile fructelor? Un experiment la mine în bucătărie (p)

Merele și perele îmbătrânesc cel mai repede probabil. Deși nici cu bananele nu mi-e rușine. Din momentul în care se pupă cu aerul și până la a treia îmbucătură, deja devin maronii. Științific îi zice oxidare. Cam ce pățesc și oamenii în timp, doar că nu numai pe dinafară ca fructul din farfurie. De asta suntem disperați după antioxidanți: ne testăm nivelul din sânge, vrem să îi bem, să-i mâncăm, să-i ungem pe pâine. Și fugim de orice înseamnă oxidare: raze de soare, alimente îmbătrânite, stres.

Am primit în testare un blender nou de la OZEN, care zice că mixează în vacuum și astfel previne oxidarea fructelor sau legumelor (în mare parte). Iar ele își păstrează mai mult timp calitățile. Așa că, fix asta am testat. Am luat mere (care oxidează foarte repede) și roșii (pe care le văzusem în filmele de prezentare cum se decantează spectaculos), le-am blenduit cu și fără vacuum și să vedeți în clipul ăsta ce-a ieșit! O blondă cu gura căscată.


(are subtitrare, poate fi urmărit și fără sonor.)

N-am spus în clip, dar adevărul e că treaba asta cu vidul mai are un mare avantaj: scoate aerul din smoothie sau sos sau supă și, practic, nu-l mai înghițim! Că ghici în ce se transformă aerul înghițit, e motivul pentru care mulți se feresc de apă minerală 😉

Am văzut o diferență și în consistența celor două variante: rezultatul după mixarea în vid e mult mai cremos, se vede și în clip.

Ce mi-a plăcut la blender-ul cu vacuum Ozen:

  • Face ce promite. Funcția de vacuum e wow!
  • Paharul în care se pot depozita chestii vidate și pe care îl poți lua cu tine. (Fac pariu că orice raw vegan care se respectă are câte o jucărie din asta în casă.)
  • Butonul prin care îi poți da blender-ului câte un impuls, fiindcă la unele alimente e nevoie ca să nu rămână bucăți mari.

Ce nu mi-a plăcut:

  • Dimensiunea – e destul de mare și voluminos. Dacă aș face o supă cremă, de exemplu, m-aș bucura că pot blendui totul o dată. Dar când ar veni vremea să-l depozitez, ar fi mai greu de găsit un loc la mine.
  • Zgomotul – deși a trecut testul Broscuțului adormit, mi-ar plăcea să fie mai silențios. Poate următoarele modele.

Este probabil unul dintre cele mai simple experimente de făcut cu mâncarea acasă și cele mai impresionante. La mere, culoarea sucului e asemănătoare când o torn în pahare, dar se înnegrește în foarte scurt timp la cele mixate fără vacuum. Și foarte interesant mi s-a părut că, după 2 ore, în paharul cu merele făcute în vid, s-a format la suprafață un strat oribil din suc oxidat, în timp ce restul care nu era în contact cu aerul încă se păstra fresh.

Practic, dacă tot le consumăm, măcar să fie niște mere tinere și odihnite 😉

foto via Shutterstock, fetita cu mere si via blonda de serviciu

Articolul anterior

Avem nevoie de oameni care să nu se supere pe noi

Articolul următor

Lumină, biserică și bebeluș

23 Comentarii

  1. Du-te tu de aici! De chiar! Cana este de sticlă?

    0
  2. diana lupu

    Foarte tare! Culorile la vacuum sunt fix ca fructele. Nice, dar spatiul e mare problema și la noi…

    0
  3. draga mea, mi l imprumuti si mie te rog? doar ce am primit comanda de la soțul meu pentru o supă cremă. l-a apucat postitul azi si vrea doar legume.
    oricum, eu sunt sigura ca e f bun, chestiile astea cu tehnologie de ultima ora sunt foarte wow.

    0
    • Cred ca e mai important pentru fructe si legume proaspete asta cu mixatul in vid. Pentru o supa in care bagi oricum chestii fierte, nu stiu cum e. Doar ca iesi mult mai cremoasa. Si nu faci pîrț dupa 😉

      Nu il mai am, l-am trimis inapoi dupa testare. Pofta buna sotului :))

      1+
  4. Chiar ca wow! Imi trebuie! Imi fac smoothie inainte de sala!

    0
  5. Eu urasc supele creme si totusi fac foarte foarte des, am un blender obisnuit care me scoate din minti, pentru ca nu pot blendui decat 2 portii, iar eu urasc sa gasesc zilnic :))) asa ca as blendui si eu minim 4.
    Iar cu depozitare nu prea mi-as face probleme, la mine este haos, poate fi acelasi haos si cu un blender mic si cu unul mare.
    Mi-a dat ceva de pus pe lista scurta, merci 🙂

    2+
  6. Flavian

    Mi-a venit sa rad cand am dat click si am vazut pretul acestui blender 🙂 . DAR, isi face treaba .

    0
  7. Dacă vrea cineva să îmi facă un cadou de casă nouă, îi dau link-ul ăsta :)).

    0
  8. Violeta

    Super….. Stiam ca technologia asta e cool…. Dar sunt curioasa ce pret are stimatul Ozen?

    0
  9. Hihi, am vazut pretul. Echivalent cu 3,5 drumuri în familie Bucuresti-Botosani-Bucuresti. Un exercițiu total inutil, dar eu iubesc cifrele ☺ Am o soacra foarte moderna, sigur si l-ar dori☺

    1+
    • :)) si eu iubesc cifrele cand sunt mari si sunt de primit 😉
      Eu cred ca blenderul asta e mai pentru cei care fac mult smoothie si pt raw vegani. Am un prieten care mi-a spus ca si l-a comandat deja! Dar el e raw vegan.

      0
  10. Eu prefer sa musc din fructe 🙂 am evitat blender-ul pentru micuta noastra din dorinta de a o invata sa mestece si sa inghita corect.

    Il recomand si persoanelor mai in varsta.

    0
    • Sigur că da, și eu. Însă într-un smoothie pulpa fructului rămâne totuși, nu se pierde ca la suc. Un blender e totuși util la casa omului, pe al meu îl folosesc pentru spanac, de ex. De când avem copil, am folosit blender-ul mai mult, fiindcă îi mai fac piure-uri din fructe sau legume, din dorința de a-i prezenta cât mai multe feluri de texturi și consistențe.

      0
  11. Eu tocmai mi-am luat storcator de fructe, ca de, noi nu prea mai suntem de chestii la blender 🙂 Dar misto aparatul, clar!

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 192 queries in 0.396 s

Inline
Inline