Zahărul ascuns din alimente

Socoteala e simplă: dacă 4,2 g = 1 linguriţă cu zahăr = 1 cub

Am primit pozele astea pe mail, eu nu le mai ştiam şi mă gândesc că poate unii dintre dv le văd pentru prima dată. Merită publicate, deşi cu regretul de a li se fi pierdut sursa şi autorul.

Mai multe poze aici şi aici (cu fructe). Îmi aduc aminte de lecţia din facultate, care se numea exact ca titlul acestui pseudoarticol.  Ok, am câteva observaţii:

  • Red Bull are foarte multe calorii raportate la cantitate (ştiam asta, dar e impresionant cât zahăr!), conţinutul hipercaloric şi “hipercafeina” au ca efect hiperactivitatea produsă. Nu-l recomand domnişoarelor înfometate, mai ales în combinaţie cu whiskey.
  • zahărul din fructe nu e acelaşi zahăr (rafinat) din Snickers. E fructoza, care se absoarbe mai lent şi care nu produce şocuri pancreasului (ca atunci când creşte brusc glicemia şi pancreasul e nevoit să secrete multă insulină deodată). Din punct de vedere caloric şi dinţologic e la fel de rău, dar din punct de vedere al metabolizării (utilizării de către organism) fructoza e de preferat, dar nu de exagerat!
  • îmi pare rău că azi am mâncat o banană! Şi mie nici măcar nu-mi plac bananele. Ce bine-mi pare că nu-mi plac bananele 😛
  • şi , da, vreau să văd asta şi cu sare. Înnebunesc când îi văd pe unii cum îşi toarnă cu solniţa în farfurie.

Articolul anterior

Experienţa interviurilor în Anglia

Articolul următor

Blonda faţă cu despuţirea

21 Comentarii

  1. “Înnebunesc când îi văd pe unii cum îşi toarnă cu solniţa în farfurie.”
    Corect..aici sunt perfect de-acord cu tine!
    Pe ideea “ca sarea-n bucate”.. Dar sincer pentru mine atata sare in mancare e acelasi lucru cu a bea apa de mare cu flaconul..:)
    Dar pe cei care isi “innegresc” mancarea cu piper ii stii? Si mie imi plac condimentele, recunosc.. dar in cantitati normale!
    Ce e prea mult strica.. si nu mai ramane nici gust nici sanatate..

  2. Soțul meu adauga mereu sare și vegeta în mâncare, și l-am rugat să guste înainte de a tot adăuga tot felul de chestii nesănătoase, a rămas surprins cât de gustoasă e mâncarea și mă întreabă ce condimente folosesc pentru a da gust mâncării și atunci când îi spun că doar legume proaspete, face niște ochi mari.
    Încet, încet ne putem dezobișnui de lucrurile rele adăugate în mâncare. Și sincer mă enervează că se permite la TV reclame cu cuburi de Knorr sau Maggi, sau la marharină.

    • Mihaela, e mult mai simplu si rapid sa dai gust cu prafuri decat cu multi morcovi in supa. Si etc. Alimentele sunt f gustoase, doar ca noi ne-am ridicat pragul senzatiilor prin aceste adaosuri artificiale. Mancarea fara sare e oribila, dar ea singura are suficienta, incat nu mai e nevoie sa adaugam.
      E bine ca i-ai aratat ca se poate si altfel. Ce s-ar face barbatii fara noi?! :))

  3. eln

    Sirop de artar. Asta e solutia!

  4. Valeriu

    Nu știu în ce categorie să mă încadrez, dar totusi zic și eu. 😀
    Ulima dată am băut Cola prin Mai sau Iunie cred, înghețată nu am manâncat vara asta, Snickers nu imi place tocmai ca e prea dulce, e grețos de dulce, iar cafeaua cu friscă e blasfemie. 😛
    Într-un an nu consum mai mult de un kilogram de zahar brut, inclusiv cel de la cafelele din oras.
    La o cafea espresso dubla pun un cub de zahar. Si de obicei cumpăr zahar brun că e mai sanatos.

  5. Am sa incerc sa gasesc o versiune mai mare a fotografiilor, sa le printez si la pun in birou pentru toti colegii mei. Imaginea asta chiar face cat 1000 de cuvinte. (in plus, e foarte tricky pe eticheta fiind listat doar continutul de zahar/ 100gr sau alte subdiviziuni mult mai mici decat cantitatea produsului in fapt)

  6. aproape off topic:
    Prima poza (partea a IIIa) e trucata. Cuburile de zahar sunt exagerat de mari langa sticla de cola…

    Eu una am taiat zaharul de peste tot… (prea tarziu insa…) Se cruceste lumea ca NU are voie copilul (meu) sa primeasca dulciuri. De la nimeni! Mama denaturata, ce mai: nu mai mergem la nici o sarbatoare de familie/ intre prieteni pentru ca NU POT sa explic unui copil de 4 si altuia de 2 ani ca grasele si chelosii aia, care-si “iubesc odraslele” de mama focului si ca atare dau (copiilor) de-toate (care mai decare mai dulci, “vegeta”-te, mezelarite -asta apropos sare- conservate, colorate), habar n-au ce fac…

  7. Știam statisticile acestea dar mă enervez de fiecare dată când le văd, așa că mai bine uit de ele 🙂

    Bine că m-am lăsat de băuturi carbogazoase de vreo 6 ani. Și încerc să mă las și de ciocolată. Și de RedBull…

  8. Da, si eu stiam de pozele astea de mai demult, insa de fiecare data cand dau peste un asemenea articol ma ingrozesc la gandul ca nu ma pot lasa de cola, de dulciuri si cat de rau imi fac continuand sa le consum. :<

  9. Frumos articolul.
    Ma bucur sa vad cat de hotarati sunt unii dintre voi sa renunte la zahar.
    Va astept sa renuntati la zahar si sa-mi treceti pragul. In 7 zile o sa vedeti schimbari importante de imbunatatire a sanatatii.

    • Cum sa renunti la zahar? In afara de faptul ca e aproape imposibil, poate fi de-a dreptul periculos. Dar sustin puternic reducerea lui, ingerarea gratuita ( in chestii dubioase gen cola). Vorbim de zaharul rafinat, da? Ca glucoza e combustibil pentru toti neuronii, nu numai pt cei blonzi si dependenti de ciocolata 😛

  10. @ copila blonda.
    Cum sa renunti ? Sa te gandesti la diabet. Sa faci un test timp de 3 luni si sa scoti zaharul din bucatarie, sa-l inlocuiesti cu miere si sa observi diferenta. Prima saptamana este mai grea pana treci peste gusturile vechi de la zahar.
    Eu vb din propie experienta, aveam arderi f mari si nu-mi ajungea o galeata (1kg) de finetti intr-o saptamana. Arderile au scazut, iar eu nu m-am dezlipit de finetti si zahar, pana cand nu ma simteam bine. Dureri mici de cap, goluri in stomac, … Glicemia era buna, mi-au descoperit diabetul numai cand mi-au facut testul de glicemie provocata. E bine sa avem grija de sanatatea noastra, sa fim preventivi.
    Acum fiecare cu obiceiurile si parerea lui.

    • Eu cred ca e grozav sa renunti la finetti si la orice e rafinat si procesat, iar zaharul e primul pe lista. Sunt convinsa ca te simti muuuuult mai bine, diabetul controlat e o explicatie. Doar ca nici miere nu prea ai voie daca ai diabet. Sau ma insel? O tolerezi?

      P.s. Stiu oameni care pun miere in cafea. Efectele sunt foarte benefice, atata timp cat nu pui mierea la o temp prea mare (~40 grade era?) ca devine toxica, se pare. Deci, intai lasi ceaiul sa se raceasca si apoi adaugi mierea 🙂 corecteaza-ma, te rog

  11. Daca mierea este naturala (nu contrafacuta) atunci se poate incepe cu o jumate de lingurita de miere pe zi. Prima data am tratat diabetul in 9 luni, cu produse de la forever living (aloe). Acum mananc miere fara probleme.

    In legatura cu mierea in cafea. Am avut dureri mici de cap, suportabile dar deranjante. Am mers pe la multi doctori (tot felul de teste) si nimic. Remediul l-am gasit in CAFEA cu MIERE si LAMAIE. http://mierea-de-albine.blogspot.ro/2011/09/cafea-cu-miere-si-lamaie.html
    Mierea isi pierde din proprietati si la mai purin de 40 grade sau daca sta la soare. Ramane acelasi gust, aroma, dar mai putine vitamine.

    PS Stii destul de multe despre miere.

    • Albinutzo, e foarte interesant ce spui! Poate doreşti să scrii un guest post într-o zi pentru blonde. Despre cum ai vindecat diabetul. Fiindcă eu cred că se poate, deşi la şcoală am învăţat că nu e întotdeauna aşa. Diabetul non-insulino-dependent cred că se poate regla din dietă, reducerea greutăţii şi rezolvarea unor conflicte pe plan afectiv. Diabeticii sunt oameni introvertiţi şi conflictuali. În fine, poveştile-s multe, iar eu ştiu multe despre multe, mi-aş dori să ştiu cele mai multe despre un singur lucru, cred că atunci aş fi şi deşteapă şi bogată. Aşa-s numa’ blondă 😛

      Haide, scrie-mi! În produsele de la Forever am mare-mare încredere, sunt o consumatoare constantă, deşi nu fac afacerea. Însă le recomand cu fiecare ocazie. (Mie mierea de la ei nu-mi prea place, parcă n-are gust de miere, dar ştiu că e foarte complexă. Eu sunt fan miere de salcâm şi nici aia de violete nu mi-a displăcut.)

  12. Sunt dat peste cap cu timpul liber, dar promit sa scriu un articol (pe la sfarsitul lui Octombrie)cu directionare speciala pt tine, despre vindecarea diabetului cu produsele de la forever.
    Cea mai buna miere se gaseste la noi in tara. Trebuie doar sa respecteti regulile stuparitului si nu a banilor.

    :)), iere de salcam, inseamna ca nu ai gustat mierea de rapita, de padure, de mana, sau combinatia mea de anul acesta miere de pomi fructiferi cu rapita.
    Nu mai vorbesc de energizantul natural care ofera rezultate in 7 zile.
    No, ca m-am bagat sa ma laud singur.

    Important este sa renuntam la zahar asa incet !

  13. De la minunatul zahar vine si dependenta de orice deliciu care te dubleaza, tripleaza si tot asa (in functie de apetit).

  14. Cam mult zahar pentru inghetata!

  15. Snickers pare bun.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 171 queries in 0.606 s