Noi: cu cheia de gât; ei… cu ID-ul invizibil

*Acesta este un articol din cadrul campaniei Bitdefender pentru securitatea online si controlul parental.

Te gândeşti la copilăria ta şi zâmbeşti nostalgic. Ţi-e dor de jocurile de demult iar amicii de la bloc cu care jucai „Ascunselea”, „Raţele şi vânătorii”, „Ţară, ţară vrem ostaşi” iţi vor fi mereu dragi, chiar dacă nu i-ai mai văzut de douăzeci de ani. Pentru noi era un eveniment să avem jocuri „pe casete” şi să ne strecurăm în lumea digitală a jocului afişat pe ecranul televizorului alb-negru Sport. Alergam toată după-amiaza cu cheia de gât şi singura condiţie impusă de părinţi era să nu vorbim cu necunoscuţii şi să venim în casă înainte să se întunece.

Inutil să mai insist acum pe ideea că lucrurile s-au schimbat, copiii de atunci au deja copii la rândul lor, iar pentru aceştia din urmă (sau cel puţin pentru marea lor majoritate) ideea de „Raţele şi vânătorii” pare desprinsă de undeva dintr-un manual de Protecţia Mediului.

Acum distracţia celor mici gravitează în jurul calculatorului, perceput drept unic mijloc de divertisment. Prin intermediul tastelor şi al ecranului, cei mici se distrează şi urmăresc filme destinate lor, consideră calculatorul drept sediu central pentru joacă, iar socializarea şi stabilirea prieteniilor se face online, prin intermediul reţelelor sociale sau al forumurilor. Şi poate că n-ar fi nimic în neregulă cu acest din urmă aspect, dar ar trebui să fie încă valabil sfatul părinţilor noştri: „să nu vorbeşti cu necunoscuţii”. Trebuie să înţelegem cu toţii, pentru binele celor mici, că anonimatul pe care îl conferă din start internetul poate fi un risc enorm pentru copii. Un nume de utilizator şi un profil făcut pe site-urile frecventate de copii pot ascunde pe oricine.

Informaţiile pe care le recepţionează dar şi cele pe care le transmite juniorul din familia ta îi pot afecta inocenţa, îl pot pune în primejdie pe el sau chiar întreaga familie, îl pot maturiza înainte de vreme. Nu vreau să crezi că acesta e un mesaj alarmist, nefondat sau unul care transformă excepţia în regulă universală. Dar există deja un număr tot mai mare de cazuri în care fraudele online au ca rezultat nu numai pierderile materiale (reparabile, la urma urmei), ci incidente mult mai grave în care minorii nesupravegheaţi cad pradă vânătorilor online, infractorilor care profită de naivitatea celor mici şi de lipsa de informaţie din partea părinţilor. Din datele furnizate de EU Kids Online pentru anul 2008, unul din 11 copii acceptă să se întâlnească cu necunoscuţii întâlniţi doar în mediul online. Dintr-un studiu publicat recent de organizaţia „Salvaţi Copiii” reiese că, din păcate, unul din şase părinţi acceptă situaţia în care copilul său se întâlneşte în viaţa reală cu persoane necunoscute, contactate anterior numai în mediul online. Cam care crezi că sunt şansele ca una dintre persoanele cu care se întâlneşte copilul tău să fie rău-intenţionată? Chiar dacă şansa aceasta este de 1%, sigur vrei să rişti?

Un caz recent a speriat o lume întreaga, iar scena virtuală care a pregătit o crimă îngrozitoare a fost una dintre principalele reţele de socializare. Adolescenta naivă şi complexată de kilogramele în plus a devenit victima unui bărbat condamnat anterior la şapte ani de închisoare pentru viol, individ care îşi construise un profil imaculat şi poza în adolescent.

Asemenea pericole pot fi evitate dacă părintele impune filtrele de Control Parental. Ce înseamnă asta? Practic impui o barieră care blochează accesul la anumite site-uri web sau la email-uri cu conţinut inadecvat, te asiguri că avalanşa de informaţie a erei Web 2.0 nu periclitează inocenţa şi siguranţa celor mici. Folosirea unui instrument de Control Parental devine o necesitate, la fel şi instruirea copiilor cu privire la informaţiile pe care nu trebuie să le divulge online. Spre exemplu, o excursie viitoare pe care o plănuieşti împreună cu întreaga familie peste hotare poate fi un subiect excelent de laudă pentru cel mic pe reţelele sociale. Totuşi, dacă profilul acestuia poate fi vizualizat de oricine şi nu sunt impuse nişte restricţii minime, practic bucuria anticipării excursiei este o invitaţie deschisă psentru hoţi. Un amănunt aparent lipsit de importanţă poate declanşa un întreg ciclu de evenimente neplăcute.

Impunerea barierelor în folosirea calculatorului trebuie să fie învăţate de copii încă de la vârste fragede, pentru că mulţi dintre cei mici ar prefera să îşi petreacă tot timpul în compania prietenilor online, a jocurilor şi a filmelor redate prin computer. Iar motivele pentru care trebuie neapărat impus un echilibru între activităţile derulate în aer liber, în compania prietenilor “în carne şi oase” şi timpul petrecut la birou, cu ochii ţintă în ecranul calculatorului ţin atât de sănătatea celui mic şi de nevoia de socializare în viaţa reală. Soluţia de Control Parental BitDefender oferă posibilitatea setării unui interval orar strict în care copilul poate accesa Internetul, iar acest instrument previne instalarea dependenţei de net încă de la vârste foarte fragede.

Prin Controlul Parental se poate stabili un orar clar în care juniorul/junioara poate accesa anumite aplicaţii şi jocuri, iar părintele poate stabili mai multe profiluri în funcţie de vârsta şi programul copiilor. La fel, părintele poate seta permisiunile pentru programele de mesagerie instantanee (chat) astfel încât numai anumite ID-uri să aibă sau să li se blocheze accesul. Adulţii pot stabili şi anumite cuvinte cheie pe baza cărora să se blocheze automat traficul web (http), fluxul email prin protocolul POP3 sau chat-ul. Lista neagra a termenilor “tabu” poate fi conţine cuvinte complete sau chiar parţiale. Această funcţie include detecţia proactivă pentru protejare. Părintele este informat prin email în timp real despre toate aceste blocări şi interdicţii în momentul în care acestea sunt realizate pentru un alt utilizator.

Soluţia de Control Parental BitDefender este disponibilă prin produsele Internet Security şi Total Security, iar dacă ai dubii că te vei descurca în setarea tuturor parametrilor, stai liniştit: produsele BitDefender pot fi vizualizate în variante personalizabile de interfaţă, în funcţie de gradul de instruire IT al utilizatorului. Astfel, prin optarea pentru modul Novice şi profilul Părinte, utilizatorul are la dispoziţie o interfaţă simplificată pentru controlul securităţii calculatorului şi al prichindeilor care-l folosesc. Dacă nici aşa nu eşti convins, urmăreşte tutorialul video disponibil la această adresă.

Articolul anterior

Ziarul deschis caută tinere talente!

Articolul următor

Noi jocuri online

13 Comentarii

 1. Sustin orice fel de campanie de genul asta. Am citit prea multe oribilitati prin ziare ca sa nu realizez ca e o chestiune grava.

 2. Gata, de-amu ii pun lu bb cheia in gat si il trimit pe-afara, nu-l mai las pe calculator. Hihihihih

  Pe langa internet security, toti potentialii parinti sa dea o tura la psihiatru, si daca nu trec testul de idiot sa fie sterilizati. Si celor care isi lasa acasa copiii si pleaca peste mari si tari sa le faca copiilor un viitor mai bun (asa cum au vazut ei in Dallas si “bevari-hils”) si cred ca (cu) un bit-defender (se) face primavara, da-le Doamne minte!

 3. Valeriu

  Pentru prichindeii de până în 15-16 maxim, ține figura cu Parental Control dintr-o aplicatie de securitate. Peste 16 ani se complică situația. Am vazut exemple de prichindei și mai mici de 16 ani care își instalează singuri sisteme de operare.
  Până la urmă tot educația primita de la părinți va oferi cel mai mare grad de siguranță online și mai ales offline.
  Iar curiozitatea unui copil depășește imaginația oricărui programator :))

 4. ardeleanu'

  de “Family Safety” de la Microsoft nu s-a auzit încă, nu?
  Cu BitDefender m-am cam lămurit.

 5. Zăăău ?
  Eu la 10 ani reinstalam în prostie windowsu`.
  Orice campanie de genu ăsta e de prisos. În plus , e o idioţenie , nu îi permite copilului să se dezvolte.
  Eu stricam calculatoru` la ora 1 , şi până la ora 5 trebuia să fie gata , şi era.

 6. Deci asta e reclama la BitDefender, nu? Cum ramane cu educatia copilului care il pazeste de rele pentru ca e in stare sa le observe si sa evite situatiile respective? Aplicatia asta ii mai trimite pe copii si afara la joaca?

 7. Ceva interzis il incita si mai mult pe copil, asa e natura lui.
  Sunt bune aceste masuri de securitate, insa si eu sunt de parere ca educatia primita ii pazeste pe prunci de rele.
  Acuma.. o sa vad si eu cum ma voi descurca…deocamdata baietii mei au – unul 2,5 ani si celalalt 17 zile 🙂

 8. ardeleanu'

  @Copchil de 16şpeȘ Înseamnă că nu ai avut un tată ca mine.

 9. soluţia asta e, din punctul meu de vedere, echivalentul unui bec economic.ştii cât de mult urăsc eu becurile economice.

 10. @Alle: multumim mult pentru sustinere.

  @elEna: De acord, dar noi nu marşăm pe ideea ca o solutie de control parental e arhi-suficienta pentru educarea/monitorizarea copiilor in mediul online. Fara interventia parintilor si fara stabilirea de comun acord a unui orar si a unor limite pentru folosire a calculatorului copilul va percepe intreaga experienta a navigarii/jocului drept un “fruct oprit”. Iar de aici apar tentativele de “fentare” a barierelor impuse, de folosire a sistemelor din Internet Cafe-uri si multe altele. Noi incercam sa atragem atentia asupra importantei informarii parintilor despre pericolele din mediul online, fie ele malware sau continut neadecvat pentru minori. In paralel, parintii trebuie sa-si obisnuiasca de mici copiii ca PC-ul “din batatura” trebuie folosit cu masura si ca socializarea in viata reala, in aer liber, cu alti prichindei de varste apropiate “ramane sfanta”.

 11. @Copchil de 16şpe ani: nu interzice nimeni copiilor sa stea pe net, nu asta era ideea. Dimpotriva, noi incurajam acomodarea celor mici cu calculatorul de la varste relativ mici, dar intr-un mediu controlat si fiecare sesiune de PC sa aiba o anumita durata (care creste in functie de varsta copilului si de celelalte activitati ale sale).

  Iar campania este indreptata catre parinti tocmai pentru ca ei poate mai au nevoie de cate un mic sfat/ajutor in materie de tehnologie. E foarte probabil ca prichindeii sa aiba deja cunostinte mai avansate de IT decat parintii, deci incercam sa echilibram raportul de forte, sau macar sa atragem atentia asupra pericolelor care misuna in online.

 12. @alice: in primul rand felicitari! Sa-ti traiasca baietii si sa se faca mari, sanatosi si frumosi!

  Suntem gand la gand, daca vrei sa spui asa… educatia si dialogul permanent dintre parinte si copil sunt cele care il formeaza pe cel mic si ii creeaza repere pentru ce e ok si ce nu in folosirea calculatorului. Solutia de control parental vegheaza ca prichindeii sa nu triseze sau sa monitorizeze activitatea celor mai nazdravani.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 150 queries in 0.142 s