Trei calităţi. Zero condiţii.

Mă tot macină o treabă, mereu aud vorbindu-se despre “ce-mi doresc de la celălalt”, “cum să fie jumătatea mea”, cum să se poarte, cum să miroase, ce flori să-mi aducă, de câte ori să sune la uşă, chestii din astea. Sau chiar detalii precum, ce şeptar să conducă, ce cupă să poarte, ce nasture descheiat, etc.

Toţi avem cerinţe. Da’ cerinţe, domne! Şi oferta…, unde-i oferta?!

Aşa că vin eu cu următoarea propunere, exerciţiu de imaginaţie: numiţi 3 calităţi pe care vi le doriţi şi 3 pe care le oferiţi. Dar zero condiţii, adică 3 pe care le oferiţi indiferent de ce primiţi. Deci fără, dacă tu eşti sincer cu mine, sunt şi eu cu tine, dar până atunci mint de îngheaţă apele. Că aşa ajungem la eu ofer, dacă primesc doar. Şi atunci aştept mai întâi să primesc ca să ofer, iar în timp ce voi aştepaţi să primiţi şi să doriţi, nimeni nu mai oferă nimic. Şi iar ne întrebăm cine a fost mai întâi: oul sau găina.

Ce îmi doresc de la celălalt: unu-doi-trei.
Şi ce ofer: unu-doi-trei.

Cică regula de aur e să iubeşti, că ţi se va întoarce. Dar au uitat să preiczeze ce anume. Că şi palmele se întorc peste figuri.

Voi sunteţi mari, voi ştiţi mai bine! Sunt curioasă.
Până scrieţi, eu mai cresc…

Articolul anterior

Valentin e noul Revelion

Articolul următor

Copiilor noştri, cu cel mai mare drag

44 Comentarii

 1. dar apare întrebarea:e mai bine să dăm multe, dar în cantităţi mici sau puţine, dar în porţii mari?
  până în ce punct să fiu generoasă?până unde să merg cu sacrificiile? unde mă termin eu şi începi tu?
  iar dacă am prea mult de dat unui singur om pot să iubesc doi?

 2. Cu ocazia asta mi-am dat seama ca nu mi-e nici mie clar ce-mi doresc.

  Sa incercam totusi:
  Ce cer:
  – un ambalaj curat, placut mirosului si atingerii (si nu ma refer la haine, ma refer la ce e pe sub ele)
  – sa stie si sa ii placa sa ma atinga in asa fel incat sa imi placa
  – sa fie mereu o provocare si nu numai (adica nu doar aluzii, mangaieri si cand m-am infierbantat sa spuna stop joc)

  Ce ofer… dar imi pare rau, nu pot sa joc fara conditii… NU, nu indiferent de ce primesc, ci doar daca primesc alea de mai sus… ca daca nu le primesc, nu ma apropii de el, zbor la altul care le indeplineste:
  – un ambalaj curat, placut mirosului si atingerii (si nu ma refer la haine, ma refer la ce e pe sub ele)
  – promisiunea ca imi va face placere sa invat ce-i place
  – sunt mereu o provocare si nu numai 🙂

 3. pai mai depinde si de personalitatea celui ce iubeste. Sunt cei care primesc dragostea, sunt cei care ofera dragostea. Well, asa sunt ei, asa vad iubirea. Si desi sunt de acord cu cei ai zis mai sus, formula de mai sus nu e universala 🙂

 4. Crys

  citind postul asta mi-am adus aminte de o mica povestioara:

  “Era o dimineaţă aglomerată la cabinet când, în jurul orei 08:30, intră un domn bătrân cu un deget bandajat. Îmi spune imediat că este foarte grăbit căci are o întâlnire fixată pentru ora 09:00. L-am invitat să se aşeze ştiind că avea să mai treacă cel puţin o jumătate de oră până să apară medicul. Îl observ cu câtă nerăbdare îşi priveşte ceasul la fiecare minut care trece.

  Între timp mă gândesc că n-ar fi rău să-i desfac bandajul şi să văd despre ce este vorba. Rana nu pare a fi aşa de gravă… în aşteptarea medicului, mă decid să-i dezinfectez rana şi mă lansez într-o mică conversaţie. Îl intreb cât de urgentă este întâlnirea pe care o are şi dacă nu preferă să aştepte sosirea medicului pentru tratarea rănii… Îmi răspunde că trebuie să meargă neapărat la casa de bătrâni, aşa cum face de ani buni, ca să ia micul dejun cu soţia.

  Politicoasă, îl intreb de sănătatea soţiei. Senin, bătrânul domn îmi povesteşte că soţia, bolnavă de Alzheimer, stă la casa de bătrâni de mai bine de 7 ani. Gândindu-mă că într-un moment de luciditate soţia putea fi agitată de întârzierea lui, mă grăbesc să-i tratez rana dar batranul îmi explică că ea nu-şi mai aduce aminte de 5 ani cine este el…

  Şi-atunci îl întreb mirată: “Şi dvs.. vă duceţi zilnic ca să luaţi micul dejun împreună?“. Cu un surâs dulce şi o mângâiere pe mână, îmi răspunde: “E-adevărat că ea nu mai ştie cine sunt eu, dar eu ştiu bine cine este ea“.

  Am rămas fără cuvinte şi un fior m-a străbătut în timp ce mă uitam la bătrânul care se îndepărta cu paşi grăbiţi. Mi-am înghiţit lacrimile spunându-mi în sinea mea: “Asta este dragostea, asta este ceea ce îmi doresc de la viaţă!… Căci, în fond, aşa este dragostea adevărată ?!… nu neapărat fizică şi nici romantică în mod ideal. Să iubeşti înseamnă să accepţi ceea ce a fost, ceea ce este, ceea ce va fi şi ceea ce încă nu s-a întâmplat.”

  Persoanele fericite şi împlinite nu sunt neapărat cele care au tot ce-i mai bun din fiecare lucru, ci acelea care ştiu să facă ce-i mai bun din tot ceea ce au.

  Viaţa nu înseamnă să supravieţuieşti unei furtuni ci să ştii să dansezi în ploaie !!

 5. tu ofera. restul va veni de la sine. din momentul in care ai inceput sa gandesti (nu mai zic sa vorbesti) la ce vrei sa primesti, ceva nu e in regula. cred

 6. – să se simtă bine în pielea ei. ştiu că vă plângeţi de riduri şi kilograme, în parte pentru a obţine complimente complementare, dar mă exasperează.
  – un bun management al situţiilor. adică, atunci când greşeşte, să zică înainte să mă prind eu, că după..nu mai suntem prieteni.
  – să fie cu picioarele pe pământ (adică fără superstiţii, maniaco-depresii şi crispări.) prefer uşor de scos în natură.
  ofer loialitate (dedicare, sprijin, sinceritate etc. ), conţinut spiritual bogat, deschidere către oportunităţi şi iniţiative, ceea ce, recunosc, îmi conferă o oarecare instabilitate faţă de pattern-ul social (facultate-angajare), dar nu am nimic împotriva pachetului soţ-tată.

 7. Zany

  cer sinceritate, caci reflecta caracterul.
  cer afectiune, caci imi lipseste
  cer apreciere, caci reflecta imaginea mea in ochii ei.

  ofer fidelitate, prietenie, iubire si tot ce are nevoie ea.
  cel mai mult ofer provocare, caci de felul meu nu am stare. urasc monotonia. imi plac calitatile si iubesc defectele Ei. is there something more challenging then that? 🙂

 8. idee scandalisee, te-nvârţi în jurul cozii. Răspunde mai întâi (în mintea ta, nu musai aici) şi filozofăm după.
  Ultima întrebare e haioasă. Răspunsul e “poţi?”

  brontozaurel, şi ce te faci dacă şi el pune condiţii? Poate e un supertip, dar n-ai să aflii niciodată, doar din cauză că nici unul nu se poate hotărî să facă primul “pas”, cum vrei să-i spui

  cezicitu, compatibilitate prin complementaritate, nu asemanare inseamna armonie, subscriu. Şi totuşi, revenind?!

  Crys, ştiu. Cred că am văzut şi un film cu replica asta. Cred că e cea mai frumoasă declaraţie de dragoste, chiar dacă e egoistă într-un anumit punct şi nu reflectă neapărat conceptul acela de iubire în care te lepezi de tine în numele celuilalt. Dar mi se pare foarte realist. Că până la urmă, toate momentele pe care i le ofer îmi şi mie – poate mai mult bine decât lui.
  Personal, am făcut adesea gesturi condamnate de alţii ca fiind prosteşti. Dar le-am făcut mai întâi pentru mine, abia pe urmă pentru “el”.

  nenea, eu ofer, fiindcă nu ştiu să iubesc altfel. Eu nu ofer valori fabricate, ci bucăţi din mine. Pentru că respectivele concepte asta sunt: parte din mine. Dar nici fraierul clasei nu pot să fiu, înţelegi? Fiindcă oferta se epuizează de la sursă.
  Să-ţi pui întrebări e foarte ok. Că vraja se duce la un moment dat. Şi atunci, trebuie să vezi cu ce rămâi. Unu, doi, trei. 🙂

  gheghe, aşa te-aş strânge în braţe în momentul ăsta! 🙂 Tare scump ai fost la final de comentariu. Şi matur în acelaşi timp. Compensează instabilitatea 😉

  Zany, super!
  asta cu monotonia dă foarte bine în text, dar e mai complicat de pus în practică. Mai ales, când timpul trece în defavoarea ta. Ca anii pe chipul fotomodelelor.

 9. putem vorbi despre asta ani de zile. oricum cei doi privesc subiectiv ce ofera si ce primesc. nasol e ca obiectivitatea apare doar la final. pe parcurs, raportul cerere-oferta e doar inertie

 10. crezi că sunt la final? :p

 11. nu. generalizam. n-am toate datele 🙂

 12. Imi doresc energie, optimism, curaj si ofer fun, spontaneitate, calm in orice fel de situatii.

  N-am vrut sa ma lungesc, e destul de clar pentru mine ce si cum – problema e sa si gasesc pe cineva care sa ofere energie, optimism si curaj si sa isi doreasca fun, spontaneitate si calm in orice fel de situatii.

 13. Cred ca oferta around-trip 😀 ar trebuie sa fie
  – umor
  – afectivitate
  – respect

  Cred ca daca intr-o relatie se rade…atunci cu siguranta se si iubeste

 14. Zany

  se pune in practica usor cand vezi la ce rezultate catastrofale are pentru cei din jur. te enervezi, nu intelegi cum de se poate si apoi vezi si la tine si te surprinde. iei decizia sa schimbi ceva, sa dispara monotonia. te schimbi pe tine, sau relatia?

  ma gandeam intr-o zi: cum ar fi sa-mi iau o taraba si sa ma duc intr-un spatiu public, intens circulat, cu o pancarta pe care sa scrie:”ofer asta, asta, asta; doresc asta, asta, asta”. oare as avea vreo clienta? s-ar opri cineva sa-mi spua macar “succes!”?

  oferi ce crezi ca doreste si primesti ce crede ca doresti.
  regula de aur.

 15. Zany

  si mai am de zis ca :.. o relatia de durata se construieste pe prietenie si apreciere. atractia fizica si iubirea nemuritoare se CREEAZA!

  utopic?

 16. Adina

  Zany, nu este iluzoriu ceea ce spui tu, doar ca… foarte greu se construieste o astfel de relatie. Asta e parerea mea, la concluzia asta am ajuns… 🙂

 17. brontozaurel, un numar de telefon, ceva? 🙂
  Poate ca ar trebui sa iesim la o plimbare, ca tot vine primavara.

 18. Ce imi doresc de la celalalt:
  1. Sinceritare
  2. Acceptarea persoanei mele exact asa cum e
  3. Libertare

  Ce ofer (fara sa vreau in schimb ceva anume)
  1. Sinceritare
  2. Acceptarea persoanei mele exact asa cum e
  3. Libertate

  Cred ca vreau exact ceea ce ofer, si nu, nu ofer doar atunci cand primesc inapoi ceva.

 19. Zany

  @Adina si eu sunt sunt de aceeasi parere. vroiam sa vad daca sunt si altii de acord, nu oi fi eu singurul Visator! 🙂

 20. Valeriu

  Pai îmi doresc sa fie… (de parca e formular de comandă :)) )

  Să fie deschisă și sociabilă, nu de alta dar conviețuirea cu o bursucă de canapea nu mă atrage deloc.
  Să fie sinceră și isteață foc, uneori o discutie inteligentă valorează mai mult decat o partidă de sex.
  Să nu îmi impună constrangeri, santaje emoționale sau lectii invațate de la fostul, pentru că nu le accept. Mă atașez emotional foarte profund dar nu mă constrange că fac poc.

  Acum oferta cu bonus la cadou.

  Optimism si calm in orice situatie, că doară nu au intrat zilele in sac.
  Iubire sinceră și ajutor neconditionat, pe principiul oferă și uită, primeste și ține minte. Daca ea are o problema, avem amandoi o problema.
  Libertatea să facă orice îi place, fara limite și îngradiri de genul mie aia nu îmi place etc, dacă ea este fericită și multumită atunci și eu sunt fericit și mulțumit.

  Dacă functionează și reciproca ne-am scos.

 21. Am cunoscut un supertip si am plecat din patul lui pentru ca nu mi-a convenit atingerea lui. Altfel tipul era perfect. Perfect english gentleman, perfect manners (yes, that really impressed me 🙂 ). Still good looking though twice my age. Funny, intelligent, rich. Rich general culture. Chiar imi placea tipul si inca imi place. Doar ca n-o sa fie niciodata ceva intre noi. Nu ma intereseaza basmele, nu ma intereseaza “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”, nu ma intereseaza sa-l vad la ochi in restul zilei, nu ma intereseaza ce face in rest, poa’ sa faca orice considerat ilegal, imoral. Desi na, bineinteles ca mai exista si o a patra conditie – n-as vrea sa fie prost. Asta-i ceva mai greu de detectat rapid, ca uneori oamenii spun tampenii de emotie. Am zis si eu La Multi Ani in loc de Pa iar supertipul de care ziceam mai sus mi-a raspuns la intrebarea cand ne vedem cu Multumesc. Point is… I don’t ask much. Si nu vreau sa pic nici eu de fraiera. Adica sa nu-mi placa, dar sa accept sa fiu cu el pentru ca in rest e Mr. Perfect. Sorry, sex is supposed to be pleasure.

 22. Dap, sexul trebuie sa fie excelent, restul vine ca topping, peste atractiile fizice si face ca totul sa capete o forma misto.

 23. Titus, bun aşa!

  Nicule, asta cu râsul aşa e. Doar că…prea se suprapun punctele. ceva nu e bine definit.

  Zany, clubul naivelor care încă mai cred susţine ce tocmai ai spus

  petitcreature, şi funcţionează regula de aur?

  Valeriu, tu eşti parcă scos din filme. Sau ai citit prea multe cărţi. E bine că îţi doreşti să fii aşa. Sau chiar eşti?

  brontozaurel, eşti singura care a pus pe listă sexul. Oare doar pentru tine contează?!

 24. Miruna, dacă puneam sexul pe listă, atunci erau din start doar câte două calități de oferit si dorit, pentru că trebuie pus așa – ofer sex extraordinar, imi doresc sex extraordinar.

  L-am luat ca implicit – fără el, oricum e degeaba.

 25. Zany

  Damn, Titus said it first! 🙂

 26. Valeriu

  Viața mea este ca un film, cu multe carți. Și ca în toate filmele, what you see is what you get.
  In fine, lauda de sine nu miroase a bine dar asta e oferta, este Porsche la preț de Logan. Unii spun că este imposibil, dar uită că imposibilul este o noțiune umană, prin urmare orice este uman este posibil.

 27. La capitolul cerere avem urmatoarele puncte
  (1) cineva care ma sprijine (asta incluzand sa imi asculte problemele chiar daca uneori nu le intelege, sau doar sa ma tina de mana atunci cand e nevoie, dar sa stie cum sa ma certe);
  (2) cineva care sa ma provoace sa ma dezvolt, sa fiu mai buna, sa fac ceva nou, fara a face toate aceste lucruri sa para fortate ci doar un parcurs natural;
  (3) cineva care sa imi ofere afectiune si protectia de care am nevoie, fara a ma sufoca in ele.
  Se ofera, nu in schimb cu cele de mai sus, ci la pachet cu subsemnata: (1) capacitatea de a provoca si de a discuta constructiv;
  (2) sinceritate si respect (asta se ofera neconditionat pana mi se demonstreaza contrariul…ceea ce e de dorit 🙂 );
  (3) afectiune, tandrete si sprijin pentru celalalt
  Gata…dragut exercitiu de imaginatie, Miruna!

 28. Overload

  Nene!

  Da’ ce adanca esti copila balaie.

  3 calitati de oferit? 3 calitati de primit, ha? Au nu stii tu ca “Daca-mi place mie nu-mi pasa cum e si ce imi ofera = Love”? Au nu stii ca zeul iubirii are fruntea patata cu sange si ca de se ajunge la cuvinte (adicatele concepte si balante de cantarit oferta)sau ziceri ca “Do ut des” nu mai e vorba de niciun fel de iubire?

  Traiesti visele si simturile si dorintele, iaca iubirea, bre! Restul e galagie din partea celor care simuleaza viata sau din partea celor care isi inchipuie ca lumea incepe sau se sfarseste cu ei. Matale pari inteligenta, asa ca vezi, dara!

  Crestere placuta in continuare.

  Nen’tu Overload

 29. Mai conteaza altceva? Sau poate is eu mai ciudata ca doar asta ma interseaza. Candva credeam in basme. Apoi n-am mai crezut in nimic. Si apoi cineva m-a invatat ca exista placere. Si am facut o adevarata obsesie pentru el. Ma intreb de multe ori ce trebuie sa faca cineva ca sa devina special pentru altcineva de sex opus. Ce a facut ca sa fiu moarta dupa el… si alt raspuns in afara de felul in care l-am simtit cu toate simturile nu am. Da, e foarte inteligent, are o voce care imi e foarte placuta, e foarte amuzant, e genul care nu se teme sa ia totul in mainile lui cand da de idioti, e dragut cu toata lumea… in general, uneori poate fi foarte acid. Dar nici nu l-as fi bagat in seama daca… you can guess what.

  @Andrei: Nu-mi dau numarul de telefon usor. Cu atat mai putin pe net. Cu atat mai putin daca mi se cere. Cu atat mai putin daca se insista. Ala e cazul in care dau un numar la plezneala 🙂

 30. bun.dau şi vreau timp şi atenţie.şi respect, cuvântul ăsta cuprinde multe. dar respect, loialitate, afecţiune, sex,spiritualitate, modestie, toleranţă, etc am primit de multe ori. dar dacă pachetul ăsta aşa atrăgător nu e însoţit de timp şi de muultă atenţie nu e suficient de atrăgător pentru mine.
  iar ca răspuns la întrebare, nu ştiu dacă pot, dar cred că o să încerc:D
  daa, cred că şi eu mai trebuie să cresc şi să mă coc la soarele relaţiilor, deşi am avut destule dar nu m-am învăţat (cu)minte.

 31. Tavi

  Doresc rabdare, caci ceea ce ofer ofer incet, incet…
  Doresc intelegere, caci ofer in feluri neintelese
  Doresc sa poata sa primeasca, caci ofer mult.

  (cateodata prea mult)

 32. ce ofer, 3 calități: inteligență (da, sunt modest), umor, emoție.
  de îmi doresc: aceleași lucruri 🙂

 33. eu si...

  sa fim sinceri cu noi insine.Cind ne gindim la persoana de care vrem sa ne indragostim, ne-o inchipuim frumoas(a), educat(a) si cu bani.Primele trei cerinte.Cind ne indragostim, nu vedem nimic din cel din fata noastra decit, ceea ce noi insine vrem sa vedem. Apoi in timp (dupa caz) incepe sa cada valul de pe ochi si… sa cugetam, cum am fi vrut sa fie…El,Ea. Fiecare dupa cum a specificat mai sus.Nu putem fi siguri, ca ceea ce noi oferim isi doreste si celalalt sa primeasca, dar…eu ofer si cer sinceritate,
  respect si neingradirea anumitor libertati (fiecare dintre noi poate doreste in anumite momente sa fie singur).

 34. Miha

  Sincera sa fiu, asta-mi este si nelamurirea vremii mie. Si asta pentru ca.. pentru ca d-aia!

  Ce vreau:

  1. Atentie
  2. Tandrete
  3. Intelegere/Sinceritate

  Ce ofer:

  1. Sinceritate
  2. Fidelitate
  3. Imi place sa gasesc nevoile celuilalt pentru a i le oferi mai apoi..

  Si daca stau sa ma gandesc, ofer rationalul si cer emotia. De fapt, eu cred ca ofer si emotia, dar.. uneori se-mpotmoleste pe drum, poate. Si.. inca ceva! Atunci cand vei primi una din doleante, vei ravni dupa alta, si tot asa.. Pana obosesti si nu-ti mai poti descifra adevaratele dorinte.

 35. NemerNika

  Astept / cer / vreau/ am nevoie :
  1. sa ma primeasca pentru ceea ce sunt eu de-a intregul, nu doar ce se vede de la distanta.
  2. sa ma ridice de jos cand cad si sa ma sustina cand am in fata o provocare
  3. de iubire neconditionata si stabilitate morala
  4. de orizonturi largi in tot

  Ofer:
  1. un zambet ce dezamorseaza orice suparare macar pe jumatate
  2. linguri de nebunie in ceasca iubirii
  3. temeri interioare ale unei fetite ce inca mai vreau sa creada in basme
  4. apeluri la 3 noaptea, dupa ce copila din mine viseaza urat si are nevoie de cineva care sa-i spulbere frica

 36. mă vrea sau nu, mă iunește sau nu eu ofer:
  1. grijă, am în sânge chestia asta. Îmi place să am grijă, să fiu atentă, să ajut, să sfătui, etc.
  2. mâncare, gustoasă, îmi place să gătesc pentru cei dragi
  3. Împart din cunoștințe, experiență, dau să copie cursurile sau tema pe acasă 😀

  cer:
  1. sa fiu respectata
  2. sa fiu iubita
  3. blandete

 37. Miha, mă regăsesc mult în comentariul tău. Îţi mulţumesc.

  am citit tot ce aţi scris, dar de răspund la ora asta, mă fac de mândra minune! pe mine şi pe tot neamul blondelor care gândesc! că nici nu mai văd bine… 🙂

 38. e mai bine sa descoperi, decat sa ceri.

 39. Dea

  Cred ca ai auzit si tu de fenomenul bumerang…deci cele trei pe care le ofer EGAl cu cele trei pe care as vrea sa le primesc….ADIK : RESPECT , IUBIRE, SINCERITATE..
  Ofera…si ti se va da 🙂
  Va pup!

 40. Apropos de regula “iubeşte şi ţi se va întoarce”… probabil că ştii că există o regulă a Universului foarte strictă, o lege a cauzei şi a efectului. Iubeşte şi vei fi iubită, respectă şi vei fi respectată… Cert este că acestea se vor întâmpla, dar nu e musai din partea persoanei careia i-ai dăruit ceva. Îndeplinirea dorinţelor tale poate veni din partea altcuiva şi nu neaparat în viaţa aceasta. Ca să te lămureşti, îţi recomand să citeşti o postare a mea – ADN-ul spiritual sau să vizionezi filmul documentar “The Secret”.

  Aparte de asta, voiam să-ţi mai spun că îmi place mult ceea ce scrii. Eu sunt bloggeriţă începătoare, poate îmi “vinzi nişte ponturi” când ai chef şi timp :), mi-ar fi de mare ajutor.
  Numai bine!

 41. Victor

  Vezi ca a pierdut gaina… Oul a fost primul :))

 42. cosmina

  hmm..:-?
  Cer:
  1.sa fiu respectata;
  2.sa existe undeva o mana disponibila oricand am nevoie de ajutorul ei;
  3.sa fiu iubita pentru ceea ce intradevar sunt.
  Ofer:
  1.un zambet larg oricand;
  2.respect;
  3.un sfat bun.

 43. Hmm…
  Loialitate, fidelitate, pentru ca niciodata nu voi insela. Chiar daca nu as crede in asa ceva, tot nu as face-o, pentru ca mi-ar fi lene. Si daca nu mi-ar fi lene, e deja mare minune sa gasesc una care sa ma placa asa cum sunt, daramite 2??
  Interes, preocupare, suport, compasiune, pentru ca voi fi acolo la nevoie cu tot felul de mici atentii, gesturi si actiuni ca sa arat ca imi pasa si ca se poate conta pe mine.
  Sinceritate, onestitate, lealitate, pentru ca niciodata nu voi minti ca sa obtin ce vreau, niciodata nu voi spune “te iubesc” doar ca sa o bag in pat daca nu vreau sa o vad si dimineaa langa mine.

 44. adrian

  omg, chiar existi? 😀

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 202 queries in 0.206 s