Primul care moare într-un război e adevărul. Guvernul vrea să dea block celor care nu dansează cum cântă el

guvernul block miruna ioani

Citesc de dimineață pe profit.ro că statul face o platformă care va scana dezinformări în online. Înainte să ne bucurăm, trecem de titlu și descoperim că cine asociază Guvernul, președintele și premierul României cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși.

Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinaţiile de cuvinte care vor aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.

Posibil să greșesc, dar nu mi se pare o strategie de a contracara efectele propagandei ruse și cozilor la benzină, ci o metodă modernă de a-i reduce la tăcere pe toți care nu-s de acord cu șmenurile de la nivel înalt.

Au fost câteva investigații jurnalistice care au deconspirat afaceri pe bani serioși. Cum ar fi să aflăm mâine, că au adăugat niște termeni la acest algoritm. Poimâine ne trezim că nu mai avem voie nici despre pamperși să vorbim. Unde tragem linie, care e limita cenzurii acceptate, exagerez?

Observați metaforele pe care le-am folosit în titlul articolului meu, pentru că nu vreau să aprind vreun beculeț roșu. Oare așa să fie viața de acum înainte?

 Site-ul românesc aktual24.ro s-a trezit săptămâna trecută blocat împreună cu Sputnik și Russia Today, după ce Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care nu are totuși nicio atribuție legală în blocarea accesului la internet, l-a trecut pe lista publicațiilor care ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, după proteste, a fost deblocat, purtătorul de cuvânt al Guvernului spunând sec că a fost vorba despre o eroare. Alte site-uri pentru care Guvernul a cerut anterior furnizorilor de internet blocarea accesului au rămas indisponibile, însă baza legală care permite închiderea unei publicații, fără o decizie judecătorească prin care să se stabilească o vinovăție, de către entități lipsite de astfel de atribuții, nu este nici acum clară.

„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“ -Ion Rațiu

Articolul anterior

Ca să priceapă și-un copil de 5 ani: Cum răspundem la ”Zelensky e de vină” și alte aberații proruse

Articolul următor

Povestea motivațională a fondatorului LEGO, care a răzbit după decesul soției, două incendii și un Război Mondial (p)

5 Comentarii

 1. selena

  bine ar fi, daca ar gandi mai multi ca tine. din pacate, vor sa ne reduca la tacere.

  dar ce sa cerem celor care nu gandesc si iau de bine orice informatie.

  acu vreo doua saptamni ascultasem pe youtube o emisiune, in care unul din invitati spunea ca multi din tinerii pana la varsta 30 ani au citit in medie doar 3 carti. nu am retinut exact, daca la nivel european sau mondial. am ramas masca….e foarte trist…

  ne vor doar o turma si un conducator. tot ce se intampla in lume inspre acolo duce: acelasi tip de gandire, aceeasi religie, aceeasi moneda. globalism, suprimare, inrobire.\

  doar mintile bolnave gandesc in felul acesta. alta explicatie nu am. bolnave de pacat. pacatul te face sa decazi.

  dar bine ca Il avem pe Dumnzeu, care ne-a daruit minte si a pus in noi gandul vesniciei. stim ca suntem trecatori aici pe pamant si ca cel mai important lucru e sufletul, acesta sa fie curat. si indiferent cat de mult ar incerca ei sa ne opreasca, noi vom lupta, vom fi de partea adevarului. adevarul e in Bibilie. stim ca in Bibilie scrie ca cei cu inima curata il vor vedea pe Dumnezeu.

  vremuri grele traim, dar atunci cand cauti sa te inchini si sa slujesti lui Dumnezeu, El iti da putere sa mergi inainte. stiim de ce suntem pe pamantul acesta, stiim ca trebuie sa fim alaturi de ceilalti, chiar daca unii oameni sunt cum sunt, stim ca trebuie sa-i iubim. sa facem macar in jurul nostru o lume mai frumoasa.

  Dumnezeu sa aiba mila de intreaga lume!

  cu pretuire, te imbratisez si iti doresc sa te bucuri mult de ai tai!

 2. Citatul cu Ion Rațiu are o origine diferită. 🙂
  https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/zmvwwnb

  • Foarte interesant! Probabil Ratiu il cita pe Voltaire. Merci pt link.

   • Denisa

    Aceesi senzatie o am si eu ca se doreste acest control la nivel mondial.
    Sa-ti fie frica sa deschizi gura.Fix ca replica din filme” Ai dreptul sa taci, tot ce spui poate fi folosit impotriva ta.”
    Protestatarilor din alte tari le-au fost inchise conturile bancare, inchisi, anchetati.In anul de gratie 2022 si in tari care se numesc democratice.

 3. S

  Cine e de partea Rusiei oricum e. Ba mai mult, dupa asa o initiativa. Probabil e un fitil rusesc ideea asta, de 20 de ani incearca sa faca sa para democratiile europene mai de fatada si mai imperfecte decat sunt. La fel cum a fost si chestia cu situatia de criza si cu inrolarea barbatilor de pana la 60 de ani, probabil tot o tentativa ruseasca de subminare.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 141 queries in 0.196 s