Sa sperăm că și Putin are un Petrov

cazul petrov miruna ioani

Nimeni nu credea că atacă Ucraina, dar a atacat. Așa că atunci când Putin amenință a doua oară cu bomba nucleară, nu-mi vine să râd. Știm că are butonul, știm că are puterea să decidă. Dar o fi totuși singur într-o cameră cu acel buton? Oare n-or mai fi oameni citavi în jurul său, care să facă lumină?

Stanislav Petrov e tipul care probabil a salvat cele mai multe vieți în istoria planetei. Un rus. Posibil și pe ale noastre. Cu siguranță pe cele ale părinților noștri.

În anul 1983, locotenent-colonelul sovietic Stanislav Petrov era de pază la un sistem de detectare prin satelit a rachetelor. În momentul în care vedea un atac, trebuia să-l raporteze comandantului. URSS era ”la cuțite” cu SUA, tensiunile fiind serioase. Un atac american ar fi avut consecințe clare: sovieticii s-ar fi apărat, fără doar și poate, cu bomba nucleară.

În seara de 23 septembrie alertele au început să sune. Aparatura arăta că o rachetă nucleară a fost lansată din Statele Unite ale Americii.

În loc s-o raporteze, Petrov s-a gândit că ar putea fi o greșeală.

A avut numai 30 de minute să ia o decizie.

„Nici nu credea că trebuie să aibă loc un război, pentru că nimeni nu ar fi câștigat. Așa că a ridicat receptorul și a spus că programul dă informații false”, spune fiul său. (sursa)

Specialiștii sovietici au stabilit ulterior că Petrov avea dreptate. Alerta falsă a fost provocată de o interpretare eronată a reflexiei razelor solare asupra norilor, confundată cu degajarea de energie a rachetelor la decolare. (sursa)

Ceea ce l-a făcut să se îndoiască de aparatură era că radarul indica prezența unui număr dubios de mic de rachete americane atacatoare. Petrov credea că, dacă ar fi într-adevăr un atac, ar fi unul masiv, cu mai multe rachete.

Incidentul a fost păstrat secret timp de zece ani și a fost dezvăluit după dezmembrarea URSS, în 1991, de către revista Sovershenno Sekretno (Top Secret).


Îmi dă speranță această poveste. O fi Putin dus cu sorcova de-acasă, dar or mai fi niște oameni citavi în jurul lui. Unii care să facă lumină și să nu apese butonul ca Petrov, în ciuda ordinului. Ca să ne salveze viețile tururor.

Articolul anterior

Despre smart shopping și cashback, o strategie de cheltuit care-i ajută pe mulți să se descurce cu puțin (p)

Articolul următor

Cum am ajuns să îl iubim pe președintele Zelensky

2 Comentarii

  1. Silvia R.

    Ma sperie f rau toata situatia asta. Si tot nu imi vine sa cred ca un nebun are puterea sa arunce in aer lumea, toti sa stie ca nu e sanatos la cap, dar nimeni sa nu aiba puterea de a-l impiedica. Mi se pare ireal.
    Sper ca totusi amenintarile lui Putin se vor opri aici, ca nu va trece la fapte.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 131 queries in 0.131 s