Cât am fost dentist în UK, am învățat foarte multe lucruri de la asistente. Una dintre ele era mamă singură de trei băieți. Lucra part-time, făcea specializarea de moașă la universitate și mai avea timp și de coafor. Cu tatăl copiilor nu fusese niciodată căsătorită, era cam pe cont propriu asistenta mea.
N-am auzit-o să se plângă niciodată.
Într-o zi n-am mai putut și-am întrebat-o pe șleau:
-Anne, cum te descurci cu banii? Ești totuși mamă singură și ai trei copii.
Anne a noastră era un magician al bugetelor. Era atât de bună, încât își permitea și câte o poșetă Michael Kors. Mai era și regina cupoanelor. Știa toate ofertele marilor lanțuri de magazine. De sărbători, de Black Friday, de Boxing Day.
Urmărea câțiva guru ai discount-urilor (cică există mulți Mahatma Gandhi, care te învață cum să iei lucruri cu mai puțini bani, fără să mergi la închisoare :P). Avea conturi pe toate site-urile de cupoane, dădea subscrie la orice newsletter care oferea reducere 10%. Pijamale, chiloți, șosete cumpăra exclusiv la oferte 2+1. Avea trei băieți, deci genul ăsta de promoție era raiul pentru ea.
În fiecare lună, punea 10 lire deoparte pentru Crăciun. Mi-a explicat că 120 de lire sunt bani mulți să îi scoți deodată din buzunar, dar 10 lire pe lună își permite orice sărac.
Am admirat-o pe Anne și o voi ține minte toată viața.
Avea trei băieți, niciodată nu știa cine îi ia de la școală, dar mereu găsea soluție pe câte cineva. Se îmbrăca modern și era foarte curată și aranjată. Știa că băieții ei vor crește, așa că începuse să construiască o carieră care să-i rămână când ei vor pleca de lângă ea. Și, mai mult, niciodată nu se plângea.
Fast forward, în România.
Doamna care ne ajuta la curățenie m-a anunțat într-o zi că își face casă la țară și va pleca.
M-am bucurat pentru ea grozav de tare, evident că pentru mine inima mă durea.
La fel de mult, m-a intrigat. Știam că domnul ei soț era un pierde-vară cu diplomă de premiant la tăiat frunza la câini. Știam că are și doi băieți mari femeia asta, care erau darul lui Dumnezeu, dar care semănau cu tatăl lor mai mult decât pot cromozomii vreodată explica.
-Spune-mi și mie, sunt foarte curioasă, cum ai făcut să strângi bani?
A râs.
-Nu mă ating de salariul care intră pe card. Și trăiesc doar din ce muncesc cu ziua.
Trăiesc în sensul de trăim, ceea ce iar mi se pare un artificiu de calcul, fenomenal. Dar doamna noastră știa tot ce mișcă în piață, ce magazine practică cele mai ieftine prețuri și la ce. Alegea mereu produse din producție proprie ale lanțurilor mari, nu credea în etichetele de mare brand. Pentru că, n-o să-ți vină să crezi, mi-a zis în ziua aia, dar puțin cu puțin se face mult la un moment dat.
Nu vă imaginați că își făcea casă în Primăverii, dar ceva tot costă să ridici casă din pământ.
Vineri l-am lăsat pe Tudor la grădiniță, eram cu Victor în cărucior și am intrat la alt supermarket decât cel obișnuit al nostru.
Motivul? Niște scări pe care nu le puteam urca. Sigur că nu aveau tot ce-mi doream în acest alt supermarket de același nivel pietonal (voiam usturoi și unt, gizăs craist), așa că am plecat cu mâna goală și tot pe scări am escaladat.
Dar am observat că prețul unei rodii era 1,99 lei. Iar la noi e 2,99 lei! Chiar și corigenții la matematică se prind că asta e cu 50% mai scump! La un calcul scurt, câștigi o rodie la fiecare două rodii cumpărate de la supermarketul de la parter.
Păi nu m-am enervat eu? După câte că mai am și scări de urcat…
Cum ar fi să vă spun că există o modalitate de a primi bani înapoi atunci când faci cumpărături?
Nu v-ați gândit niciodată? Toată lumea face reclamă acum. Practic, mare parte din prețul de la raft e marketing, o mică parte e produsul propriu-zis.
Dar noi avem fiecare brand-uri preferate, care ne plac și pe care le cumpărăm fără să cheltuie cineva bani pe reclame. Știați că Coca Cola nu face profit de la cei care beau cola în mod regulat, ci de la cei care cumpără în mod excepțional?
Atunci, pentru acele produse la care ajung oricum singură pentru că le știu demult și îmi plac (nu cola, ci rodiile!), de ce nu mi-ar da mie diferența de bani?
Practic, eu însămi fac reclamă pentru portofelul meu.
-Uite, Miruna, rodiile îi plac foarte tare lui Tudor. Aproape la fel de tare cum îi place ciocolata lui Victor.
-Da, știu, doar eu sunt mama lor.
-Dacă găsești rodii frumoase, neapărat să pui în coș.
-Dar ce vorbești, Miruno, pentru rodii am și venit la magazin!
Și voi purtați aceste conversații adesea în capul vostru, nu-i așa? Nu e nimic ciudat ca o mamă să vorbească cu ea. Vine din nevoia de a purta conversații cu adulți inteligenți!
Deci eu cumpăr rodii oricum. Aș plăti 3 lei pe una, dacă aș primi 1 leu înapoi. Nu vi se pare corect?
Dacă ați râs, să știți că nu e nimic de râs.
Anne a mea ar râde dacă ar ști că nu știți de servicii precum cashclub.
Poate sună a reclamă și chiar vreau să vă conving să vă faceți cont. Pentru că atât aveți de făcut, după care primiți un procent mic înapoi la orice cumpărături făcute prin ei.
CashClub este despre SMART SHOPPING sau cum să cumperi și să economisești într-un mod inteligent și sustenabil.
Asta înseamnă cashback: un bonus în bani pentru fiecare produs sau serviciu achiziționat de la magazinele online partenere, accesate prin intermediul platformei.
Ai Noriel, Decathlon, Otter, answear, fashiondays, Hervis, Notino, Stradivarius, etc. Sunt 800 de magazine, lista lor e aici și la fiecare scrie procentul de cashback.
De unde vin banii?
Nu e nicio șmecherie. Cashclub aduce mulți clienți pentru aceste magazine, așa că poate negocia niște reduceri sau comisioane. Pe care le împarte cu clientul. Sunt sume mici, desigur, dar vorba doamnei de la curățenie: puțin cu puțin se adună. Când vorbim de volume mari, ele devin semnificative.
Noutatea la CashClub e că ai toate funcționalitățile într-o singură aplicație:
Iti creezi un cont gratuit pe https://cashclub.ro/ și începi să primești cashback la fiecare achiziție online.
➡ Comparator de prețuri ca să poți vedea în timp real cine și unde vinde mai ieftin.
➡ Pagina de cupoane si reduceri active la orice moment la toate magazinele partnere
➡ Extensie de browser pentru Chrome: care îți va aduce aminte că poți primi cashback de fiecare dată când vrei să cumperi ceva din magazinele partenere.
➡ Aplicație mobil iOS și Android pentru acces rapid și comoditate în utilizare
➡ Program de referral unde poți câștiga 30 lei pentru fiecare cont activat (adică vei primi 30 lei în contul tău atunci când prietenul invitat plasează o comandă validă).
➡ Afiliere pe persoana fizică (la fiecare magazin partener ai un link ce poate fi copiat și, dacă îl distribui și cineva cumpără de pe linkul tău, tu încasezi bonusul.
Fiecare e un mic influencer în bula lui, indiferent de mărimea ei
De câte ori nu scriem pe facebook: Meșterul Pizzole face cea mai bună pizza din oraș! Pozăm pizza și-o postăm pe Insta 🙂 E tot o reclamă, chiar dacă nu primești decât like-uri la schimb. Ei, poți face același lucri și primi un mic bonus. Sigur că nu te apuci să îți spamezi prietenii cu link-uri de afiliere, dar atunci când oricum scrii despre ce înghețată grozavă ai descoperit, de ce să nu strecori și pentru tine un mic beneficiu. Să fie înghețată bună pentru toți!
Ce făcea Anne sau doamna de la curățenie nu e nicio scamatorie. Sunt doar câteva instrumente ca să cheltui cât mai puțin posibil pe lucrurile pe care oricum ți le-ai cumpăra. Adevărul e că nu prea contează câți bani câștigi, ci câți păstrezi din ce câștigi.
Leave a Reply