Transportul cu mașina în România e o bubă pe cale să explodeze

transportul cu mașina românia miruna ioani

Cred că ieri am stabilit un nou record cu mașina, pe drumul Sibiu-București. 3 ore până la Râmnicu Vâlcea. Probabil cam atât făceau și strămoșii noștri când mergeau călare între cele două localități.

Ca să înțelegeți cum a fost situația, știți că noi ținem mult la regula scaunului auto pentru copii. Ei, de data asta, Tudor a ieșit din scaun, a stat în brațe, a coborât din mașină, a povestit cu vecinii din față și din spate, pentru că așa e el, un băiețel politicos. Că nu e frumos să fii vecin cu nenea din spatele tău din coloană fără să mergi să îl saluți ori să-l întrebi cum îl cheamă și ce mama naibii caută pe drumurile patriei, cele naționale.

Dintr-o astfel de conversație, dar cu nenea din fața noastră de această dată, am aflat că una dintre comunele de pe drum, pe numele ei Budești, a sărbătorit zilele budeștilor, prilej cu care a fost blocat nu-știu-ce sens giratoriu important. Am confirmat informația pe google (noroc că, deși spiritul șoselelor nu ținea cu noi, sfântul internet mergea brici). În Budești au fost concerte peste concerte, artiști, treburi, socoteli. Nu scria de niciun sens giratoriu, deci nu aș vrea să dau vina pe bieții săteni … degeaba. Deși, dacă e adevărat, nu mi-ar trece prin cap niște gânduri tocmai ortodoxe. Dar știu că nu-s numai sărbătorile de vină și că asta nu s-ar fi întâmplat într-un stat civilizat, care ar fi avut mai mult de un metru și-un zâmbet de autostradă.

Dar, pentru cine nu știe, de la Sibiu la Rm. Vâlcea faci 2 ore, cel mult 2 ore și ceva, dacă ai un Broscuț în mașină care vrea oprit și alergat între timp și dacă intri și o fugă până la bunica, a cărei casă e aproape în drum și n-ai cum să treci fără s-o vezi. În rest, cei mai mulți oameni care circulă fără opriri la bunici sau fără Broscuți înfometați fac acest drum într-o oră și cel mult jumătate.

Ruta asta Sibiu-București pe Valea Oltului e o bombă cu ceas. Nu mai merge lărgită șoseaua, nu mai putem iar să circulăm pe șantiere, să împărțim două sensuri pe o singură bandă și să suspinăm până la următorul semafor. Avem nevoie de o autostradă! E penibil să faci 250 km în 8 ore fără-un pic. Plecați de la 4 și ceva, am ajuns acasă la unșpe jum’ate. În 2018, în Uniunea Europeană.

foto Pixabay

Articolul anterior

Simt că urmează ceva bun

Articolul următor

După mama perfectă, a mai apărut o specie pe facebook: soțul ei

25 Comentarii

 1. Eli

  4 ore am bifat noi dar cu plecare la 19:50 din Sibiu si fara nicio pauza…e incredibil…de trist…

 2. CristinaM

  Te inteleg si-ti inteleg frustrarea… dar speranta moare ultima ca autostrazile in Romania sunt moarte!

 3. Gabriela F.

  Vai s.amar de capul nostru. Haideți la noi😅că e in nordul țării și avem nevoie și de neurochirurg și de dentist blogger 😏 și cred că ajungeți mai repede la Sibiu și fara nervi întinși… Îmi pare rau!!!
  Ce Broscuț educat aveți 😊 dragul de el!!!

  • Noroc ca inca nu stie sa spuna “cat mai avem?”

   • Sau ”are we there yet” :))))

    Mergem si noi des pe ruta asta, că Alex al meu e din Râmnicu Vâlcea, n-am făcut niciodată mai mult de 3 ore. Mă disperă drumul ăla dintre Piteși și Râmnicu, este atât de circulat și are atât de puține benzi pe sens! Mai departe către Sibiu ne-am dus doar o dată sau de 2 ori, dar am mers bine pe Valea Oltului.

    Oricum, lasati, nu va plangeti. Să vedeti drumul pana la Tg Mures cum e. Lung ca naiba, dar partea bună e că nu e cine știe cât de circulat între Brașov și Mureș pe la orele la care ajungem noi acolo, adică vinerea noaptea. Oricum o vizită acasă merită tot efortul.

    • Merită, clar! Când n-o mai merita, ne-om mai muta o dată 😉 La voi e e mai complicat de ales între două, dar cine știe pe unde ne mai poartă viața.

 4. Diana Preda

  Eu am ajuns să îmi planific o excursie în Bojenitse, în Bulgaria, ca să vadă băieții un sat tradițional…pentru că de mers cu mașina în Maramu, nu ne încumetăm. Și mi se pare tare trist să vrei să îți cunoști și descoperi propria țară și să renunți din cauza drumurilor nesfârșite. Nu aruncați cu ouă, că ne-am plimbat mult și pe la noi, dar Maramureșul, Bucovina, Băile Felix, Porțile de Fier, o să ne mai aștepte…

 5. Zina

  E groaznic . Si noi am.facut astazi de la Alba la Cluj ( parca is 90 km) 2 ore. In Germani i-am.fi facut in maxim 40.de minute. Din pacate atata vreme ce nu avem autostrăzi nu o sa putem sa ne dezvoltăm. Am colegii nemti ce au fost in concediu in Ro si au fost ff încântați de tara noastra si au zis ca ar mai veni cu mare placere daca ar exista autostrăzi sa se poata deplasa mai repede si mai in siguranta

 6. Te înțeleg bine! Noi facem cel puțin o data pe luna drumul Lugoj- Brașov cu 3 copii. Avem noroc pe porțiunile unde exista autostrada, in rest e groaznic. Sunt multe mașini, multe camioane, toată lumea se grăbește, Depășiri din scurt. câteodată am senzația ca suntem ca in jungla. Si noi trebuie sa ne ferim pentru a ne proteja. Eu tind sa cred ca autostrada in sine va rezolva doar parțial problema. Mai avem nevoie de niște educatie in trafic, sa mai facem un pic de școala de șoferi, sa învățam sa conducem preventiv.

 7. E din ce în ce mai rău cu drumurile de la noi, serios! 🙁
  Am fost în concediu în Grecia cu mașina și evident că toată lumea ne-a prevenit despre Bulgaria, despre drumurile proaste și pericolele de pe drum.
  Nu știu ce să zic de pericole, am fost destul de feriți, însă la drumuri bulgarii ne dau clasă, să mă scuzați. Mai fusesem și la Veliko Târnovo, dar acum am traversat practic Bulgaria de la nord la sud și singurele nemulțumiri au fost că limitele de viteză se schimbă uneori de la un kilometru la altul, ca asfaltul nu e lin ca foaia velină și că am prins o bucată de drum cu piatră cubică out of nowhere. Altfel, nu știu prin câte localități am trecut, nu le-am numărat, dar foarte puține. Poate dacă ar trece și la noi DN-urile PE LÂNGĂ localități n-ai mai sta în mașină sărbătorind zilele budeștilor, știi ce zic?
  Mă frustrează din ce în ce mai tare treaba asta, iar asta în condițiile în care eu sunt o norocoasă, că până acasă la mama sunt 80 de kilometri 🙁

 8. Roxana

  Este intr-adevar groaznic traficul in tara. Avem si noi o vacanta programata in Maramures si mi-e groaza. Am zis ca vom face drumul din bucati. Vom pleca cu vreo 2 zile inainte,asta ca sa nu ne smulgem parul in trafic…

 9. Treceți pe la Curtea de Argeș 😀 Vă aștept. Evit cât de mult pot Pitești-Rm Vâlcea, deși merg des în zonă. Din păcate drumurile, vreo 3, peste deal/prin munte din Valea Topologului spre Valea Oltului sunt neasfaltate. Dar sunt variante bune, dacă vreți natură și aveți răgaz. Îți pot povesti 🙂
  În altă linie, și pe mine mă revoltă extrem, mai ales că vreau să mă mut la țară, dar fără autostrada Pitești-Sibiu, nu prea pot. Iar Valea Oltului îmi pare un drum care mă obosește mai mult decât oricare altul pe aceeași distanță în Romania. Mă străduiesc să schimb perspectiva, totuși.

  • Am trecut prin Curtea de Argeș aproape de 2 ori când era ambuscadă și am ocolit ieșirea de pe autostradă. Doar că atâta de rău era drumul, că am fi preferat să stăm decât să ne rupem mașina.

 10. Maria i.

  S-a mai uitat cineva la dinţii calului?In afară de mine…😂😂😂😂😂..

 11. Maria i.

  Ca să spun ceva in legătură cu tema articolului: eu cred că nu se fac autostrăzi în Ro.pt că este vândută si pusă pe lista țărilor care consumă.îi este interzis să se dezvolte.

 12. Maria i.

  Ca să spun ceva in legătură cu tema articolului: eu cred că nu se fac autostrăzi în România pt că este vândută si pusă pe lista țărilor care consumă.îi este interzis să se dezvolte.

 13. Simo

  Din pacate, si noi trebuie sa strabatem portiunea aia spre VL aproape oriunde am vrea sa mergem. Norocul nostru (sau ghinionul) ca nu plecam asa des ca voi. In alta ordine de idei, acum doua zile am strabatut o portiune de 5 min pe autostrada in 40.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 174 queries in 0.216 s